Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 4 mai 2011

Titeiul m-a satisfacut.

Nu! Nu am intrat in orgasm. Am constat doar ca maxima pe care o asteptam este la locul ei. In interiorul patrulaterului pe care ar trebui sa-l cunosti deja si la doar o fractiune de limita lui superioara. Oricum, pretul a ajuns chiar la nivelele actuale zona de oferta de care vorbeam acum cateva luni. Ma simt asadar cu totul multumit de nivelul atins de petrol. 

Astept acum ca deprecierile sa inceapa. Pentru a te orienta te trimit aici. De unde poti merge prin linkul expus in articol la un film care se ocupa si el de analiza titeiului, expus tot de mine. Analizele erau facute dupa cate poti constata in toiul unor conflicte. 

Aceste conflicte trebuia conform fundamentalistilor sa duca pretul titeilui la 200-300 de dolari. Daca mai audaugi la fundamentalele enuntate hiperinflatia si peak oil, titeiul era vazut de unii chiar si la 500 de dolari barilul, intr-o perioada destul de scurta. Ca de obicei argumentele fundamentale eu nu le mai aud de mult, axandu-mi analizele exclusiv pe argumente strict socionomice. Cum as fi putut sa imi explic si sa prezic altfel, atat maxima petrolului, cat si caderea argintului? Daca ma ocupam de fundamentale as fi ramas debusolat ca zerohedge

Dupa ce au explicat cauzele fundamentale momentane care au dus la deprecierea argintului (vezi articolul si stirile despre Bolivia) expertii metalelor pretioase continua:

Looks like the old sell into low volume trick to flush the stops and kill the weak hands has worked again. Throw in last week's two CME margin hikes and Friday night's margin bonanza by MF Global, and one had a perfect storm set up for another wipe out in silver to start the week.

In the meantime, silver promptly managed to retrace over 50% of the move shortly after the dump. At this point whatever holders remain following last week's margin action and this evening's fine example of shock and awe will likely need far more energy and capital to be shaken out by the same entities whose primary goal is to prevent the surge in silver and ongoing capital-sapping collateral calls.

Since none of the actual fundamentals before the long-term trajectory in silver (and gold) have changed, this appears like a rather attractive entry point. 

Lastly, one should recall that silver had a mini 10% correction last week and not only promptly recovered but nearly passed the $50 level shortly thereafter. This time will not be any different. 

Am subliniat in citatul de mai sus doua lucruri care mi se par importante: Primul in care zerohedge ii indeamna pe cititori sa cumpere argint. De ce ? Pentru ca, cum foarte corect spune, fundamentalele metalului nu s-au schimbat. Ce s-a aschimbat atunci? Pentru ca si cei mai fanatici argintari trebuie sa recunoasca ca ceva s-a schimbat, din moment ce investitorii au pierdut mai bine de 20% din capitalul investit in doar doua zile. Ma refer la cei care au ascultat de recomandarile de cumparare date de zerohedge in jurul nivelului de 49 de dolariZerohedge ii mai da si cu CME. Pentru cei interesati argintul a inceput sa cada in data de 25 aprilie, in timp ce decizia CME a fost publicata in ziua de 26. Oricum, o asemenea decizie nu poate influenta pe cumparatorul care nu face levrage pana in creier, dar "expertul" nostru vede imediat conspiratia.

Cand lucrurile merg bine fundamentalistii respira aer curat. Unii comentatori de pe pagina amintita vedeau deja argintul la 250 de dolari. Unii se indemnau chiar sa se mute in Elvetia cu tot castigul, in timp ce zerohedge explica de zor cum bancile nu vor putea satisface livrarile de argint tangibil. Al doilea lucru important subliniat este faptul ca un fundamentalist le stie pe toate si e foarte sigur. Nu va fi diferit nici de aceasta data spune zerohedge, atunci cand se refera la spargerea pretului de 50 de dolari.

Poate sa fie poate sa nu fie dar un lucru este foarte sigur. Zerohedge habar nu are cum va fi, cum de fapt nu are habar nimeni. Deocamdata argintul s-a depreciat consistent in doar doua zile, exact de la nivelul pe care l-ai vazut expus pe grafic.

Probabilitatile imi spun ca metalul va mai incerca o apreciere spre un nivel maxim de cca. 53.

Eu nu pretind a sti ca acest lucru se va intampla sau nu, ci spun doar ca doua linii trase "anapoda" au oprit fiecare la randul ei caderea metalului (vezi graficul). Un suport si mai bun pentru o revenire il avem la linia punctat albastra. Tot probabilitatile imi spun: Dupa o ultima revenire, care va atinge sau nu nivelul de 53, argintul va cade ca o piatra. 

Cum nu a inteles de ce a cazut argintul acum, fundamentalele au ramsa neschimbate spune chiar el, zerohedge va intelege probabil si mai putin atunci. Asta ar putea sa-l determine sa treaca la explicatii conspirationiste, uitate atunci cand piata face asa cum cred fundamentalistii ca trebuie sa faca, dar scoase de la naftalina atunci cand piata incepe sa le contrazica teoriile. Cumva va trebui sa explice si el fanilor in ce fel a reusit sa le goleasca buzunarele. Deocamdata eu constat niste conditii foarte bune pentru maximele de care vorbeam in film. Concluziile le-am tras ca intotdeauna folosind argumente de o simplitate naucitoare. Cerere si oferta+ ciclicitatea vesnicului sentimnmet al aceluia care vinde sau cumpara, nimic altceva!

Un lucru sa fie insa clar!

Dupa isteria pe care am vazut-o maximele nu se formeaza in doua zile. Vom avea miscari volatile si de acum incolo, pana in momentul in care piata ne va da semnalul final. Eu voi reveni cu analize ca de obicei 

Ca sa te delectezi  uita-te si la grficul Sp 500- cupru. Vezi cum comoditatea calareste aproape indicele schimbandu-si prima sensul de circulatie, Sp 500 o urmeaza intotdeauna. Uita-te la ultima divergenta in care cuprul cade in timp ce Sp 500 continua nestingherit spre culmi. Efectul de parasire al comoditatilor de catre asa numitii bani inteligenti s-a refrectat desigur asupra tuturor acestora.


Vei vedea in curand cum isi va pirede si leul nostru feroce dintii din aceleasi considerente. Banul inteligent merge incet dar sigur spre alte tinte. Spre tinte aruncate de fundamentalisti la lada de gunoi. Pe undeva logica este pe cat de simpla pe atat de usoara de inteles: Banul inteligent cauta produse ieftine, in timp ce banul fundamental fuge dupa preturi in parabola, un fapt de necontestat si prezentat de mine aici.

Ps. Doua articole puse pe Renne daca te intereseaza. Unul despre reactiile umane din scumpa noastra patrie, al doilea despre isteria Bin Laden

A doua a reusit sa impinga si bursele spre noi culmi prin intermediul fundamentalistilor si al vanatorilor de stiri. Euforia a durat insa doar pana cand vanzatorii, posesorii banilor inteligenti, au hotarat incet dar sigur sa paraseasca piata.

7 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia...n-am urmarit ZH dar argumentul "fundamentele pentru argint au ramas aceleasi" e chiar simpatic...pai, fundamentele sunt aceleasi si la 11 si la 49 dolari/uncia...ca intre limitele astea s-a miscat intre 2008-2011...asta nu inseamna insa ca daca mai ajunge intre 20-30 nu as mai cumpara si eu...

mihai spunea...

portugalia a primit banii pentru bailout iar euro a sarit la 1.49 , ceva urat se intampla in america , totusi sa nu ne speriem chiar asa de tare ( marca flavian ) ...

Horea spunea...

mihai, euro a avut o ultima vanatoare de stopuri, care nu are de-a face nimic cu Portugalia. Am ajuns la miscari contraciclice tipice pentru topuri.

Euro se va deprecia in curand. Fara stirea de care vorbesti sau alte stiri vanotorii de stopuri nu si-ar putea duce intentiile la bun sfarsit.

Inca o tara falimentara nu motiveaza nici macar fundamental
aprecierea unei valute.

Cristi, argintul este acum la 39,90 si este foarte probabil ca va ajunge la suportul expus de mine.

Observa totusi reactia aurului, depreciat si el, dar nu la fel de consistent. De ce? Pentru ca aurul nu a avut o apreciere parabolica.

Eu unul voi intra la aur cand va sosi timpul, volatilitatea argintului as suporta-o foate greu.
Gandeste-te ce simt cei care au investit numai 100 000 de doalri in argint, poate chiar cu leverage?
In jurul nivelului de 50

Cca 25 000 s-au dus deja pe apa sambetii, un sfert din capital. Ce mai conteaza dupa aceea explicatiile sterile date de fundamentalisti.

Cum crezi ca vor reactiona acesti oameni la o eventuala revenire a metalului dupa experienta avuta?

Sa nu uitam metalele s-au depreciat in timp ce dolarul inca nu adat de fund.

cristian dogaru spunea...

din pacate, multi din cei despre care vorbesti Horia vor iesi cand pierderile li se vor parea greu de digerat, apoi la o revenire mai ampla vor exita sa intre, isi vor lua inima in dinti cand miscarea va fi pe sfarsite, vor intra curand din nou pe pierdere si se vor jura ca nu mai pun mana in viata lor pe metale...

Horea spunea...

Cristi, asa e omul! Nu invata se pare niciodata. Adu-ti aminte de Lehman. S-a uitat de tot. De ce?

Pentru ca asa e omul care face investitii. Daca se ducea la magazin si vedea ca un litru de lapte costa 100 de RON n-ar mai fi baut lapte niciodata.

Diferenta intre piete nu exista de fapt decat in mintea indivizilor. De aici rezulta si concluzia eronata ca argintul ar fi altceva decat o marfa.

Ca sa se poata umfla balonul omul gaseste explicatii. Daca a gasit la lalele, de ce nu ar gasi la argint.

Ba ca s-a terminat, ba ca toti folosesc deodata argint, de parca nu am trai pe acelasi pamant unde marfa mult ravnita a costat doar 5 dolari nu de mult.

Ai vazut ca mi s-au explicat greselile pe care le fac chiar aici la mine acasa. Am fost facut indirect si prostanac, unul care nu intelege explicatiile fundamentale si logice care se dadeau.

Cand am auzit de la elgogu ca pana si casele de amanet cumpara argint am stiut ca sfarsitul nu poate fi departe.

Cand am citit comentariile de la ZH vazand cum oamenii se mutau in Elvetia cu castigul facut din argint la 250 de dolari am inteles ca clipa a sosit. Este incredibil ceea ce pot inventa oamenii.

Eu dupa cate ai vazut nu am dus munca de lamurire cu nimeni, nu e menirea mea. Spun ce vad, punct. Am repetat insa de foarte multe ori lucruri pe care le-am observat.

Cu toate acestea ele nu par sa prinda. Mihai de exemplu a revenit de N ori cu aceeasi tema. O stire sau alta care influenteza miscarile valutare.

Asta cu toate ca realitatea i-a demonstrat de fiecare data altceva. Chiar azi, euro este din nou pe unde a fost, dupa ce stopurile au fost spalate, este un fapt clar dar nu conteaza.

Data viitoare mihai sau altcineva vor veni din nou cu aceeiasi explicatie. Atata timp cat nu au investitii nu conteaza.

Eu pornesc insa de la mine insumi, investit pana in dinti. Pe mine greselile ma lovesc si as fi foarte bucuros daca as putea sa salvez pe cineva de la palme. Dar e din pacate cum spui si tu.

Statistic 90-95% din investitori pierd bani. Asta pentru ca marea majoritate au impresia ca sunt intr-o piata pe care o inteleg. Realitatea ii contrazice insa de fiecare data.

Forma mea de analiza este deosebit de simpla dar si foarte flexibila dupa cate ai observat. Eu cand gresesc accept imediat ceea ce-mi spune piata, aplicand noul "grai" in analiza imediat urmatoare.

Fundamentalistul o tine in schimb pe a lui pana in panzele albe, pentru ca daca fundamentalele nu s-au schimbat, asa cum spunea si ZH, nici piata nu se poate schimba.

Ba uite ca se poate, si ea mai lasa si fara nici un svant in cont pe cel care nu o respecta.

cristian dogaru spunea...

da, ai mare dreptate in privinta psihologiei...iar legat de casele de amanet, da, au inceput sa cumpere argint...am intrebat si eu de curiozite la una din unirii...stii cat oferea pe gram saptamana trecuta? 1,5 lei!...adica jumate din pretul oficial. grozava afacere, ce sa zic...

dragon spunea...

Pai parca si aur tot la jumatate de pret cumpara.. de fapt cred ca e o investitie buna sa-ti faci amanet. Pacat ca trebuie sa fii si un pic lipsit fara scrupule :(.