"Sinclair predicts hyperinflation — in language that I won’t even try to get past MarketWatch’s editors!" Hiperinflationistii au aparut din nou cantand exact asa cum am presupus imnul metalelor. Euro s-a apreciat si el, dolarul a cazut.
Bursa? S-a apreciat si ea conform predictiilor. Singurul lucru care lipseste inca este stirea cu salvarea Europei.
Bursa? S-a apreciat si ea conform predictiilor. Singurul lucru care lipseste inca este stirea cu salvarea Europei.
Eu unul ma declar totusi multumit de performanta predictiilor pe care le-am facut, chiar in cazul in care nu mai apare nici o stire de salvare, dar, hai sa mai avem putintica rabdare. Politicieni si analisti de tipul celui citat in acest articol, sunt nascuti probabil ca sa debiteze ineptii.. Fundamental, ca si pana acum, "expertii" leaga hiperinflatia de un singur lucru: aprecierea metalelor. S-au trezit cu un dop in gura atunci cand ele s-au depreciat, neputand explica nici un moment fenomenul cu ajutorul teoriilor pe care le practica.
Acum insa cand metalele au luat-o la deal, asa cum era de asteptat, pentru ca nu fac altceva decat sa-si urmeze ciclurile, fundamentalistii au inceput subit si din nou sa inteleaga piata. Aceiasi piata care a reusit nu de mult sa-i lase pe toti cu gura cascata. Totul e in ordine asadar din nou din punctul lor de vedere. Pana cand? Pana cand piata le va baga din nou acestor farisei un dop in gura. Alscutandu-i deocamdata eu unul nu contenesc sa ma minunez. Ei fac si repeta aceleasi lucruri fara sa fi invatat o iota din istoria burselor. Mai mult decat atat, alti farisei din alte perioade ale istoriei, de exemplu in 1929, au facut exact acelasi lucru. Omul pare sa repete necontenit acelasi conceptii. Mai ales atunci cand e vorba de investitii bursiere.
Fundamentalistul devine asadar orb si surd, pentru ca el se concentreaza de obicei asupra unui singur factor, vezi exemplul din articol, concentrarea oarba asupra pretului metalelor, aur cu precadere. Interesant este totusi un lucru. Acesti "experti" incep sa bata din gura aproape intotdeauna atunci cand ciclul de care se bucura da de o maxima. Invers desigur in cazul unui ciclu negativ. Pentru mine ei devin astfel niste "barometre" perfecte, putand sa-mi intareasca convingerea in ceea ce priveste corectitudinea unei analize pe care am facut-o.
Fundamentalistul devine asadar orb si surd, pentru ca el se concentreaza de obicei asupra unui singur factor, vezi exemplul din articol, concentrarea oarba asupra pretului metalelor, aur cu precadere. Interesant este totusi un lucru. Acesti "experti" incep sa bata din gura aproape intotdeauna atunci cand ciclul de care se bucura da de o maxima. Invers desigur in cazul unui ciclu negativ. Pentru mine ei devin astfel niste "barometre" perfecte, putand sa-mi intareasca convingerea in ceea ce priveste corectitudinea unei analize pe care am facut-o.
Dupa cate iti mai amintesti am expus cu destula claritate miscarile probabile pe care le prevedeam pentru metale. Iata ca articole de genul celui expus, nu fac altceva decat sa-mi intareasca convingerea. Colac peste pupaza a mai aparut azi si un articol romanesc tratand acelasi subiect. L-am primit de la John Dow. Nu as vrea sa fiu inteles gresit. In cazul in care articolul graieste adevarat, un lucru nu de la sine inteles in Romania, salut faptul ca aurul si argintul sunt acceptate oficial ca monede, desi este vorba deocamdata tot de monede emise de stat. Asta nu schimba insa cu nimic regulile jocului si, in opinia mea, nu va influenta cu nimic nici pretul metalelor.
Aurul si argintul isi vor urma asadar ca si pana acum miscarile ciclice. Asta nu insemna insa ca la sfarsitul acestei "ere a cocinelor de porci" nu vom putea sfarsi prin a avea bani legati de metale. Eu unul imi doresc din suflet acest lucru. La fel de mult cum imi doresc si desfintarea bancilor centrale. Inchei prin a face o precizare: Aurul nu a dat inca dupa parerea mea, semnalul terminal al ultimului sau val pozitiv! Asta chiar daca el va incepe sa cada de la nivelele expuse in analiza facuta aici. Astepta-te deasemenea ca el sa fie urmat in tot ceea ce face de fratele sau mai mic, argintul.
Ps. Baieti si fete! Uite ce am gasit. Tabloul pare acum complet.
8 comentarii:
salut Horia...apropo de articolul cu metalele....or fi acceptate ele ca plata (vorbesc de monede) dar la valoarea nominala...adica plateste cu o uncie de aur pentru marfuri de...50 dolari....altfel, aurul nu cred ca poate fi abandonat ca alternativa din simplul fapt ca o restructurare la nivel global l-ar include macar intr-un cos valutar pentru a repara credibilitatea sistemulu....asta e singurul sau atu...a, l-ai auzit inclusiv pe mugurel vorbind de "noul sistem monetar"?
bun bun creste un pic şi după aceea va scădea!Dar oare de ce se grăbesc toţi să cumpere actiuni la companii care se ocupă cu extracţia minereurilor aurifere şi argintifere?
Salut Cristi, asa vad si eu lucrurile. In ceea ce il priveste pe Mugurel nu l-am auzit. Cred totusi ca nu am pierdut nimic. Voi fi insa cu urechile ascutite daca va tine vreo cuvantare despre vita de vie, un subiect pe care eu il cunosc foarte putin.
Lucian, pentru ca cei ce cumpara actiuni cred in potentialul companiilor de care vorbesti si in evolutia pozitiva actiunilor lor.
Horea
Citind aici ce spune Cabat mai ca-mi vine sa schimb totul in franci.
El se aşteaptă ca francul să-şi continue avansul în raport cu celelalte valute, implicit cu leul, pe fondul instabilităţii la nivel mondial.
Cum crezi ca vor evolua lucrurile pe termen scurt, mediu si lung?
Cred ca leagea din Utah (care e mai veche, e de la inceputul lui martie)face ca monedele sa fie acceptate la valoarea de piata. Se mentioneaza specific faptul ca schimbul monedelor americane in alta forma de legal tender e scutit de "capital gains tax" care nu are cum sa ia nastere daca s-ar fi facut schimbul la valoarea nominala.
Vedeti si un articol din NY Times:
http://www.nytimes.com/2011/05/30/us/30gold.html?_r=2
In plus la valoarea nominala, mondedele batute la US Mint erau oricum recunoscute si pana acum.
Akhenaton, am mai spus si repet: eu judec fapte indiferent de autor.
De data asta Cabat are foarte probabil dreptate. Eu am avertizat pe cei ce au avut ochi sa vada, in timpul in care francul se deprecia fata de leu, de faptul ca situatia nu putea fi decat temporara. Am vorbit si de datoriile Ungariei care sunt in franci, precum si de consecvente.
Nu am citit articolul la care faci referire asa ca nu stiu ce spune Cabat de franc si dolar. Eu unul vad un dolar mai tare chiar si fata de franc. Nu am energie ca sa parcurg toate graficele perechilor pe care le face francul cu alte valute. M-am uitat doar la euro, leu si dolar. Constat ca primele doua stau prost.
Dorin, fiind de acord cu Cristi am fost poate o leaca neclar. Este logic ca metalele sa aiba pretul pietei. Oricine poate vinde aur la o valoare echivalenta cu acel pret ca sa colecteze dolari. Ultimii putand fi folositi pentru orice cumparaturi.
Pretul direct dintre o marfa si aur va fi insa ca intotdeauna decis de cei implicati: cumparator si vanzator. Asta din moment ce nu exista preturi oficiale ale marfurilor cotate in aur.
Horea un dolar mai tare inseamna mai multe falimente bancare in US as spune dar ce se va intampla cu excedentul de bani, ii va neutraliza / absorbi FED-ul? inca dincolo peste ocean nu fac taieri serioase bugetare ... sau Europa este mai putin remaniata la nivel bancar si de aici consecinta descresterii eventuale a euro pe care o vezi tu? pana la urma va interveni China si va ajuta Europa ca tot vrea sa diversifice a.i euro sa nu se destrame, infunde.
Trimiteți un comentariu