Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 30 noiembrie 2011

Valul meu sporit de inundatii

Iata ca "incapatanarea" mea a fost rasplatita. Valul pe care il cautam incepand de la nivelul de cerere expus pe grafic, la data de 25, s-a materializat. Chiar daca a fost decalat cu cateva zile din cauza curcan killing day-ului si al unui week-end. 

Am sustinut si mai sustin, pentru cei care au ochi sa vada, si nicidecum pentru i-conomisti, faptul ca timpul este cel mai important parametru atunci cand este vorba de miscari busiere. 

Timpul nu a fost copt dupa cum spuneam pentru valul devastator, in timp ce nivelul de oferta de la 1340 nu a fost atins nici el, inca. Iata de ce inundatia de lichiditati provocata de mai multe banci centrale, impreuna cu FED si BCE, a avut si ea repercursiunile pe care le vezi. Cred ca ai observat si puzderia de articole din capital si chiar si din alte reviste, ale caror tema principala a devenit apocalipsa. 

Cand l-am mai auzit si pe Olli Rehn grohaind despre sfarsitul Europei am inteles ca timpul de respiratie nu ni s-a terminat inca. 

Bursa, metale, capre, magarusi au saltat asadar din nou conform asteptarilor mele. Nu m-as mira de loc in momentul de fata, daca acesta sarbatoare va continua toata luna viitoare. Bancile centrale vor da toate de pamant cu dobanzile de referinta, foarte probabil in viitorul foarte apropiat. La fel de vigilent ca atunci cand le-au ridicat. Nu stiu insa unde isi va putea cobora FED dobanda? Pentru ca sub zero nu o poate trage nici macar barba lui Bernanke. 

Oricum, in pofida faptului ca au mai avut o asemenea interventie asta vara, derivata tot din cauza lipsei de lichiditati, aceleasi banci centrale au repetat aceeiasi procedura, astepatand probabil, ca de obicei, alte rezultate. Momentul declansator pare sa fi fost: buzunarele goale si gaurite a unor mari banci europene, asta daca vom alege sa dam crezare color de la Forbes. Eu unu ii cred! Nu de altceva dar stiam de mult ca marile banci europene, printre care cele franceze, cele care nu aveau de loc nevoie de capital, si care au trecut toate testele de stresat furnici, sunt falimentare.

La fel de falimentare ca si dupa aceasta interventie. Bancile centrale care si-au dat mana, au mai pompat asadar, ca de obicei, oxigen in plamanii mortului. Inteleg si de ce. Ca sa castige timp. Mortul va prinde un pic de culoare si iata ca vom putea continua sarbatoarea nestingheriti. Putand sa-l invitam  pe cel cu sufletul in iad dar cu picioarele pe pamant chiar la dans. Cei care ii vor face insa aceasta invitatie deocheta vor trabui sa-l tina in picioare, cu macaraua, si sa-i mai si lege sarmulite de maini si de picioare, asa cum au papusile la teatru. 

Fara aceste finisaje mortul nu va face nici un pas. Putand astfel sa transforme twistul la care va fi supus intr-o tranta ridicola.

Ca sa vezi si sa nu crezi. De maine pana vineri avem din nou un interval de reactie! Secundar de aceasta data, adevarat. Sa vedem cum va putea influenta el frenezia de a astazi. Dupa o corectie, in cazul in care intervalul amintit va avea un asemenea deznodamant, n-avem decat sa steptam craciunul. Cu un mos care isi va umple sacii cu burse saltarete. Toti sugarii indatorati deja pana la dintii pe care nu ii au inca, vor primii in cadou aceiasi stire. Cea ca lumea a fost salvata din nou. De catre cine crezi? De catre  aceaisi idioti care o baga in cacat, tot mai adanc, in fiecare zi.

marți, 29 noiembrie 2011

Sterilizare curat murdara

In articolul” to be or not to be” spuneam:

BCE va trece in viitor mai mult ca probabil la QE-izari mai putin sterile, chiar murdare as putea spune. Care crezi tu ca vor fi rezultatele acestor actiuni? Daca vei tine cont si vei porni de la realitatile pe care ti le-au oferit actiunile identice intreprinse de FED.

BCE a facut tocmai acest lucru. Si inca nici nu oricum, ci pur si simplu involuntar. Un lucru deosebit de important in opinia mea. BCE nu a reusit sa reatraga de la banci suma pe care a cheltuit-o pe gunoaie. Pentru cei neinformati! Acest lucru nu se intampla pentru prima data.

Banca a mai avut probleme de acest gen si in vara care a trecut. Cauzele esecului? In opinia mea lipsa clara de lichiditati care obliga bancile sa tina fonduri sub pres. Diferenta dintre suma sterilizata si cea ne sterilizata este deocamdata una destul de neglijabila cca. 9 miliarde de euro. Dar, ceea ce spuneam eu in acelasi articol mentionat mai sus, spune acum si Reuters:

The ECB can buy government and corporate bonds under its purchase programme but has not revealed how much it can spend or for how long it intends to buy them.

Scurt pe doi! Asta insemneaza ca BCE opereaza spre deosebire de FED in ceata, exact asa cum spuneam eu in” to be or not be”. Stii ce i se poate intampla unui conducator auto, de exemplu, atunci cand acesta da sa treaca prin ceata peste o linie ferata fara bariera?

Si atunci cand vede locomitiva trenului care se apropie cu viteza exact in momentul in care a ajuns el cu masinuta lui pe sine? Daca tu nu stii, eu stiu! Stiu ca pana si domnul Verestoy, spaima tuturor tirurilor, ar pleca dintr-un asemenea loc intr-un avion facut din 4 scanduri. Si nicidecum cu avionul Smurd.

Scanduri frumoase si pestrite fara indoieala, tinand cont de faptul ca lemne are destule. Dar ce folos? Un asemenea avion te duce intotdeauna doar intr-o directia, cea a unei vile cu o camaruta, sapata de obicei sub pamant. I-am spus vila pentru ca stiu ca domnul senator nu si-ar putea inchipui altceva. Asta chiar in cazul in care resedinta ar urma sa fie pazita de draci. In cazul lui Verestoy gurile rele ar putea spune ca a fost lovit de blestemul padurilor pe care le-a taiat asa cum isi taie mustata.

Ce vor putea spune oare gurile rele despre BCE? Dupa ce banca se va lovi de un alt tren, cel al nechibzuintei. Vor spune probabil: Sa-i fie tarana usoara! Pentru ca alta functie decat cea de a duce lumea de rapa si cea de aparare a bancherilor nu a avut oricum.

Deocamdata insa atat domnul Verestoy cat si BCE par a fi bine mersi. Domnul senator pare sa nu mai aiba copaci de dobarat, fapt pentru care s-a apucat de doborat tiruri. In timp ce BCE pare sa se ocupe exclusiv de dedoborarea tarilor suverane. Asta pana cand  fiecare din protagonistii amintiti vor da de propriul lor tren aparut asa deodata din ceata.

luni, 28 noiembrie 2011

Indicele Sp 500

In decursul zilei de ieri au aparut stiri in presa internationala, preluate desigur imediat si de tabloidele romanesti. Una era mai stupida decat cealalta dar creatorii de senzatii nu mai conteneau sa ne delecteze.

Ni s-a servit o stire cu FMI care a transformat institutia falimentara in Mos Craciun. Au aparut asadar 600 de miliarde de euro pentru Italia, pe pagina unui ziar italian, pentru ca tot din hartie este, doar asa dintr-o miscare de pix a bravului jurnalist care a scris articolul.

Azi aflam prin intermediul aceleiasi mass-medii ca FMI nu are acesti bani.  Oricum, important este ca ii avea ieri. Asta pentru ca euro, aur, burse, taurasi capre si alte zburatoare sa poata salta la deschiderea sedintei de ieri noapte. Data de 25 a fost data curcanilor sinucigasi in SUA, investitorii fiind probabil foarte ocupati cu deplangerea pasarilor care si-au gasit sfarsitul. A urmat pe urma un week-end pe care jurnalistii l-au folisit pentru pregatirea desertului. Dupa curcan niste stiri de ciocolata scoase din anus nu strica. Si iata cum ceea ce spuneam eu ca era probabil sa se intample s-a intamplat din nou:

Merita sa stai cu ochii holbati pentru ca ai in fata o situatie foarte interesanta. Una in care pana si euro ar putea sa urce exact intr-o perioada in care lumea l-a sters din "almanahe valutarahe".  De faptul ca vom avea si stiri care vor explica aceasta presupusa miscare nu ma indoiesc de loc. 

Spuneam ceea ce vezi scris mai sus in postarea in care imi cautam valul pierdut. Se pare totusi ca am gasit un val, chiar daca nu unul de marimea celui pe care il cautam. Este aproape imposibil de inchipuit ca o zona precum cea marcata pe grafic sa nu dea nici o reactie, mai ales cand este atinsa si la timpul portivit. Daca nu era week-end-ul totul s-ar fi intamplat probabil in ziua de 26. Iti aduci aminte, sper, ca o abatere de cateva zile de la datele enuntate poate fi considerata un fenomen normal. Deocamdata miscarile de durata scurta sunt greu de apreciat. Jurnalistii de la Milka anala au de grije sa servesca zilnic ciocolata amatorilor, o ciocolata a carei miros si gust de rahat iese in evidenta in maximum 24-48 de ore.

Noroc ca eu nu-mi bazez analizele pe ciocolata. Mirosul de cacat ma face sa am o senzatie de voma, un fapt care ma determina sa-l ocoloesc. Am observat asadar ca bursa si totul legat de risc ar trebui sa-si revina uitandu-ma doar la grafice, ca intotdeauna, si inainte ca jurnalistii sa inceapa sa imparta Milka anala populatiei. Fiind vorba de o zona de cerere destul de solida ar trebui sa ne invartim in jurul ei o perioda de timp.  Daca are demnitatea pe care credeam eu ca o va avea,  ar putea deveni pana la urma si zona in care speram eu sa-mi gasesc valul pierdut. Am acum dubii mari in ceea ce priveste marimea acestuia. Eu il vedeam depasind vechea maxima, un lucru destul de improbabil in momentul de fata. 

Peste cateva zile lucrurile vor deveni, sper, mai clare, permitand astfel elaborarea unor prognoze mai exacte. In momentul de fata ajunge sa constatam ca nivelul expus si-a facut treaba cu sau fara Milka anala.

PS. Am primit chiar acum de la tabloidul capital  planurile planurilor care vor planui planurile. Citeste-le ca sa intelgi de ce urca euro. Urcarea pe care eu o vedeam probabila incepand cu data de 25, deja joia trecuta. Ascunsa sub rasul de capra saltareata a lui Sarkozy eu vad o lacrima plina de durere. Observa atent poza expusa in capital, poate o vei vedea si tu. Zambetul marelui presedinte, mic, mi se pare asadar ca zambetul unei capre care a primit un sut in uger.

vineri, 25 noiembrie 2011

Unde or fi investitorii?

Mai jos am expus explicatia PMI ca sa te ajut sa intelegi semnaificatia graficelor expuse.

Investopedia explains Purchasing Managers Index - PMI :A PMI of more than 50 represents expansion of the manufacturing sector, compared to the previous month. A reading under 50 represents a contraction, while a reading at 50 indicates no change. Prior to September 1, 2001, the acronym (PMI) stood for Purchasing Managers' Index. The Institute of Supply Management (ISM) now uses only the acronym, PMI.

Ce o mai fi vazand domnul Isarescu din livada stie doar domnia sa. Eu stiu insa ce vedea acum doua zile domnul Vosganian, cel cu doua facultati si sef de promotie. Am aflat asta dintr-un interviu pe care l-a dat.

Explica cu atata ardoare ceea ce ar trebui sa se faca acum, precum si ceea ce ar fi trebuit sa se faca in trecut, incat iti venea sa crezi ca omul a sosit incarcat cu date proaspete aduse din cosmos. 

Ba mai mult! Interlocutorii care incercau sa-i puna intrebari n-au mai apucat s-o faca. Pentru ca la un moment dat domnul Vosganian a preluat toata emisiunea. Punea si intrebarea si dadea si raspunsul. Numele pe care il poarta nu trebuie de aceea sa te induca in eroare, domnul cu doua facultati este garantat roman.  Daca i-ai fi spus unui psihiatru care nu-l conoaste pe Vosghi ca este vorba de fostul ministru al finantelor, acesta te-ar fi internat imediat la sectia in care oamenii umbla legati in curele, spunand ca halucinezi.

Da m-am uitat le televizor! Intamplator, adevarat, dar a trebuit sa ma uit. 

A fost intr-o pauza de reclama a filmului la care se uita Ilona. Reclamele fiind infinite ai timp sa pleci chiar in vacanta, asa ca o promenada in slalom printre programe devine in aceste conditii o jucarie.  Stateam asadar cu spatele la aparat atunci cand Ilona se juca cu telecomanda, dar am recunoscut totusi vocea extraterestrului imediat. Cand am mai auzit ca spune ca a fost sef de promotie si ca a mai si scris niste carti ( cine le-o fi citit oare?-nota subsemnatului ) m-am intors. 

Dadea din maini si din picioare de credeai ca vrea sa-si ia din nou zborul spre sferele extraterestre de unde a aterizat. Dar, sincer sa fiu, pe mine m-a convins. Spunea ca nu mai are rost sa ai guvern de loc, daca pleci de la afirmatiile pe care le facea unul dintre interlocutori. Aceasta din urma incerca sa-i zugereze omului cu doua facultati un lucru necunoscut probabil in cosmos; Faptul ca mediul economic ar conta si el o leaca.

S-a incercat asadar invocarea mediului economic actual, precar in toata lumea, drept replica. La expunerea prin care seful de promotie a pornit o ofensiva de autoproslavire care l-ar fi facut poate pana si pe Idi Amin sa roseasca. Explicand fara sa inghita cat de bine mergeau lucrurile pe vremea lui. Scuipa cifre ca un balaur excitat aflat in calduri. Cam cum obisnuieste sa faca si "cel mai bun premier al Romaniei de pana acum", domnul Nastase. 

Repet inca o data! Pe mine m-a convins 100%. Romania ar fi mers mult mai bine fara nici un guvern, mai ales fara unul format din sefi de promotii, cu multe facultati, dar cu foarte putina materie cenusie. Poate atunci ne-am fi putut uita mai linistiti si la graficul CDS-urilor. La cel din stanga, al doilea mai ales. Pentru ca in acel grafic vom gasi CDS-urile dambovitene.

Acum insa din cauza faptului ca am avut guverne se pare ca stam cel mai prost dintre cei expusi. Exceptie facand doar Irlanda, o tara ”salvata” din grupa porcilor. Dupa cum se vede in al 3-lea grafic, Belgia, tara fara guvern din 2010 incoace, sta mult mai bine.

Observa nivelul CDS-urilor romanesti comparate cu cele al celorlalte 3 tari din graficul nr 2, tot tari de la asa numita periferie. Romania este considerata in momentul de fata de catre piata ca tara cu cel mai mare risc de faliment din cele 4 afisate. Si pe locul doi daca ai pune toate tarile expuse laolalta. Daca te uiti la graficul cu PMI, inca o data, vei vedea ca in afara de Germania tot ce misca in Europa este in picaj. Tot acolo cred eu ca va ajunge si Germania, in cazul in care nu il vor angaja pe domnul Vosganian pe post de economist extraterestru.

Deci! Ce credeti voi ca nu au inteles toti care stau afundati in rahatul european in momentul de fata? Si de ce credeti voi ca au ajuns ei toti in situatia in care se afla. Va spun eu! N-au inteles ca in Romania exista un domn Vosganian. Si au ajuns in situatia in care se afla pentru ca nu au incercat sa inteleaga. 

Mie insa imi salta mintea ca o gazela si inteleg lucrurile deosebit de usor. Dupa ce Ilona l-a prins in cadru si pe domnul Geoana, in urma a inca catorva clicuri facute pe telecomanda, pot sa afirm cu tarie ca m-am luminat de tot. Am inteles ca in Romania pana si cele mai mari gunoaie care zac aruncate pe scaunul de presedinte al senatului lucreaza doar pentru binele meu, al democratiei si al statului de drept, dar mai ales pentru cei orobsiti. Asta cu precadere dupa ce au fost maturate de pe scaun. Cat de magari si de naivi au putut fi cei, putini adevarat, care au crezut ca Geoana a lucrat exclusiv pentru el si pentru sine si pentru el si pentru........

joi, 24 noiembrie 2011

Unde este valul pe care il cautam?

Daca te uiti la indicele Sp 500 din graficul afisat, unul pe care ar trebui sa-l cunosti foarte bine, pornind de la numarul mare de afisari pe care l-a avut, vei observa cu siguranta ca nivelele pe care le-am expus au fost atinse toate, in afara de unul singur.

Cel care incepe de la 1340. Toate au dat si reactiile asteptate, miscari cel putin temporare in sens opus. 

Chiar daca bursa nu a cazut, refuzand sa faca o corectie pe care o asteptam atunci cand era in urcarea furibunda pe care am prezis-o, iata ca ieri ea a ajuns totusi exact la acel nivel de cerere expus cu multe saptamani in urma. (sageata verde care porneste de la patrulaterul albastru)

Stirile sunt mai proaste decat oricand trebuie sa fi orb sa nu fi observat. Cu toate acestea nivelul expus, cel care a fost atins chiar ieri de o bursa in picaj, este foarte important. Este si mai important faptul ca el pare sa fie atins exact in jurul datei de 25 noiembrie. Am anuntat intr-o postare precedenta ca aceasta data este una deosebit de importanta. Cei care au citit teoria celor trei valuri stiu si de ce. La fel ar trebui sa stie si de ce nivelul la care ne aflam este un nivel solid de cerere. 

Bursa ne va lamuri chiar maine cat de solid. Prin miscarea pe care a facut-o ea a ales sa se deprecieze dupa cum se vede pana la data amintita, in loc sa se aprecieze asa cum credeam eu ca va face. Prin aceasta miscare a reusit sa schimbe si scenariul de durata scurta pe care l-am enuntat, o miscare pe care am comentat-o in felul urmator in data de 18 noiembrie:

"Si bursa a inceput sa faca niste figuri care ma pun pe ganduri. Fuga pe care o vedeam spre maxima precedenta, cu o depasire minima a acesteia, pare sa nu mai vrea sa vina. Sa fi fost oare ultima maxima limita superioara al acestui val de apreciere pe care l-am numit pe drep cuvant infernal? Greu de spus in momentul de fata. Din acest an mai avem si luna care vine. Scenariul de durata lunga cu valulu devastator ramane insa acelasi si in acest caz. Ceea ce s-ar putea schimba sau s-a scimbat deja este momentul declansarii acestuia. Nu avem de facut altceva decat sa urmarim ceea ce se intampla. Trebuind sa acceptam ca fiind valabil oricare moment pe care il va oferii piata, si nicidecum momentul pe care credeam eu sau altcineva ca ni-l va oferi. Surprize din partea pietei pot veni oricand, foarte rar insa in ceea ce priveste perspectiva de timp. Aiti vazut cu totii pontenta intervalelor de reactie pe care obisnuiesc sa le anunt. Vom trai si vom vedea."

Iata ca am trait si este foarte probabil ca vom si vedea ceea ce se va intampla in ziua de maine. Fara a incerca sa fiu incapatanat eu mai caut si azi valul pe care mi se parea ca bursa l-a pierdut. Sunt convins ca cititorii cartii mele il cauta si ei pe graficul saptamanal. Perspectiva de timp de la care trebuia sa porneasca o cadere consistenta (valul devastator) nu este nici ea deocamdata cea asteptata de mine.  

Iata de ce eu imi voi mai cauta valul pierdut pana in momentul in care bursa ma va convinge de faptul ca l-a facut sa dispara. Vom vedea daca am cautat si daca mai caut in zadar. In momentul de fata am totusi o presimtire ca as putea sa-l gasesc. Asta in cazul in care bursa, metalele, euro, oi, boi si vaci, o vor lua incepand cu maine la deal. Voi fi si mai convins de faptul ca mi-am gasit valul, in cazul in care bursa va mai mima o cadere, perforand suportul expus, ca mai apoi sa-si revina. Merita sa stai cu ochii holbati pentru ca ai in fata o situatie foarte interesanta. 

Una in care pana si euro ar putea sa urce exact intr-o perioada in care lumea l-a sters din "almanahe valutarahe".  De faptul ca vom avea si stiri care vor explica aceasta presupusa miscare nu ma indoiesc de loc. Oricum, in cazul in care nu vom putea asista la o revenire maine, sansele mele de a-mi gasi valul pierdut vor scade considerabil, fara ca sa dispara insa total. Voi mai avea o snasa mica de-al gasi incepand cu alte nivele, mai joase, cuprinse intre 1120-1100. Repet inca o data! Orice s-ar intampla scenariile de durata medie si lunga raman aceleasi.

miercuri, 23 noiembrie 2011

Angina pectorala a dat in inima europei, Germania



”De la periferie, alcoolul dat in exces alcoolistului va ajunge incet si la inima, adica la Germania, prin vasele coronare, Franta, un lucru firesc si logic de fapt, dupa parerea mea umila de nescolit in ale economiei. Am vorbit cel putin de vreo cateva ori despre acest pericol in postari precedente.”

Randurile de mai sus le puteai citi in luna mai anul curent in postarea numita BCE a salvat Europa........

Azi la 6 luni dupa ce am scris articolul la care am facut referire Germania a avut primul atac de angina pectorala. Fara nici un dubiu infarctul devine in aceasta situatie doar o chestie de timp. Durerea a fost se pare foarte intensa din moment ce ”motorul Europei” nu a reusit sa-si vanda mai mult decat cca. jumatate din obligatiunile de stat scoase pe piata.

Pentru cei care au eventual probleme cu engleza, iata un articol in limba romana livrat de tabloidul meu preferat capital.

Stiri arzatoare, arzatoare stiri, stiri arzatoare

Din tabloidul capital “Știați că Mic.ro se vinde?“ O stire pe care revista o numeste in mailul trimis SOC.

Eu stiam petru ca am vazut magazinele din Targu-Mures. Plasate langa alte magazine deja etablate, mai mari, dar cu preturi mai mici. O idee falimentara al lui Dinel, de la inceput asadar. In opinia mea, foarte socat va fi insa magarul care va cumpara MIC.RO.

Tot din capital: "Bancile europene nu mai au bani" No fuck?  Eu spuneam asta de 2 ani, in timp ce voi spuneati ca au. Argumentand cu testele de stres pe care le-au trecut apropape toate bancile. Tot voi ati publicat si ati si intampinat acele teste reusite cu ropote de aplauze si ovatii.

Tehnocratii se ineaca inainte de a fi sarit in apa. Asa cum am prezis in ultimul film expus acum cca. 10 zile. Straniu nu-i asa? Din moment ce eram convinsi ca oamenii sunt doar niste roboti. Robotii au primit de la natiunile unite franco-germane si un ultimat demorocratic. Asa cum el la moda in zilele noastre. Semneaza sau iti rup gura. Uite ca in acest caz nici macar tehnocratul nu este un robot absolut.

Am intrat in cacat: Eu staff to go on strike. Se opreste lumea tovarasi! Nu o sa mai avem oameni care sa masoare curbura castravetilor. Situatie curat murdara si amenintatoare! Eu unul m-as bucura daca greva ar tine o vesnicie. Asta ca oamenii sa se trezeasca si sa poata vedea faptul ca grevistii sunt de fapt cele mai mari piedici in fata mersului normal al societatilor. Pentru ca incearca sa-ti rupa picioarele aproape zilnic ei vor acum salarii si mai mari si drepturi si mai multe. Culmea e ca le vor primii!

Mai vreti vreo stire? Iese cate una in fiecare minut. Va mai spun una proaspata de tot, una pe care eu am anuntat-o pe acest blog acum cca. un an. China nu mai vrea sa creasca, economia intra in contractie. Ba eu am fost si mai nesimtit si si mai obraznic afirmand cu tarie ca tara isi va rupe gatul, impreuna cu guvernul actual cu tot. Asta da miracol!

Uite ca era sa uit stirea cea mai importanta: Banks ponder euro-zone split. In lumea de azi cei care au stiut sa falimenteze orice consortiu pe care la-au condus au cuvantul cel mai greu. Daca bancherii nu mai vad zona euro, eu de ce as mai vedea-o? Asta din moment ce o vedeam in ceata si acum cativa ani.




marți, 22 noiembrie 2011

Tara vecina si prietena

Ii raspundeam lui Costel la un comentariu spunand urmatoarele:  ”Ceea ce spune articolul citat de tine este inevitabil. Fiecare om cu o logica elementara ar trebui sa inteleaga acest lucru.

Va fi o baie de sange asa cum am spus eu ca va fi de doi ani incoace. Secondata de alte bai de sange, provocate de popoarele care se vor rascula. Din pacate culegem doar roadele a ceea am semanat noi oamenii, fiecare. Fara ca multi sa-si dea seama ca sparg oalele in capul unora care se afla la putere din intamplare in momentul de fata. Oricine s-ar fi aflat la putere in momentul actual ar fi obtinut acelesi rezultatele. Asta pentru ca societatile pe care le avem azi s-au construit cu ajutorul unor populatii care au acceptat modelele propuse de diversi politicieni.

Teoria care spune ca nimeni nu poate creste si trai din imprumuturi la infinit a fost la fel de valabila tot timpul, inclusiv in decursul periodelor de glorie. Atunci cand oamenii nici macar nu vrioau sa o bage in seama. Acum perceptia s-a schimbat, din cauza schimbarii pe care a suferit-o starea sociala a maselor. Toti par sa inteleaga asa deodata ceea ce nu au inteles pana acum, pentru ca nu vrioau sa inteleaga.

Carter a incercat sa grohaie ceva saracul despre felul nostru eronat de trai dar a fost schimbat de votaci cat ai clipi. Iata ca ceea ce spuneam se adevereste. Oamenii percep aceleasi lucruri foarte diferit, depinzand de imprejurari. Eu m-as bucura totusi, uite ca sunt rau, sa-i vad pe toti Apostii din Romania zbatandu-se in valul devastator care vine. Pentru ca in cele din urma sa-i vad si cu limba scoasa si inecati.

Sa nu uitam totusi un lucru foarte important. Pana si oamenii de genul celor amintiti sunt doar produsul societatilor pe care le-am acceptat si le-am construit cu totii. Noi am creat asadar mediul in care acesti oameni au putut sa creasca si sa infloreasca. De aceea am si pus eu pe situl meu politic sloganul "schimba-ti mentalitatea" atunci cand l-am pornit. Tot ce vedem in jurul nostru nu este altceva decat intocmai rezultatul mentalitatii de care ne folosim in fiecare zi.”

Ca o consecinta dormim doar asa cum ne-am asternut, incercand din pacate in momentul de fata sa gasim tapi ispasitori. Nu ne uitam nici macar o clipa la cine suntem de fapt, precum nici la mentalitatea pe care am folosit-o ca sa ajungem in starea in care ne aflam. Blestemam guverne si politicieni fara sa ne gandim o clipa ca Belgia nu are guvern din 2010. Iata ca Ungaria are, si inca unul ales cu alai de o majoritate. Care este atunci diferenta dintre cele doua tari, una cu guvern si una fara. Nici una desigur. Ungurii, cu un guvern ales cu mari sperante, se scufunda mai ceva decat belgienii fara nici un guvern. Aceasta realitate ar trebui sa dea de gandit multora, dar din pacate majoritatea nici macar nu este constienta de aceasta stare de fapte.

Fara guvern treaba merge la fel de” bine” in Belgia ca si cu guvern Ungaria, dupa cum se vede. Mai mult decat atat! Guvernul Orban ales cu tobe si trompete de catre populatie, a refuzat nu de mult orice contact cu FMI-ul, in ropotele de aplauze ale votacilor. Iata ca acelasi guvern este nevoit acum sa se ploconeasca in fata aceluiasi FMI. Pana la urma si Orban va fi blestemat ca toti ceilalti pentru ca ajuns la putere intr-o era malefica. Una la care au contribuit si votacii care la-au ridicat in slavi pentru ca mai apoi sa-l scufunde. Orban poate sa fi avut intentii bune.

Problema este ca intentiile momentane ale oricarui guvern nu mai pot stavili puhouil care a fost pornit de acelasi populatii, impreuna cu politicienii pe care i-au adulat, in decursul anilor. Intreaga structura a societatilor in care traim este bazata pe un fundament care in numele unei simple logici elementare nu poate da alte rezultate. Asa cum zona euro cade din cauza problemelor structurale, cad si societatile din aceleasi cauze. Asta pentru lipsa structurilor dintr-o societate rezulta direct din lipsa structurii mentale ale oamenilor.

Societatea in care traiesti cere concurenta si este bazata total pe consum, pentru ca asa ai dorit-o sa fie. Intr-o asemenea societate telul suprem al majoritatii devine desigur banul. Pentru a junge la acest tel suprem oamenii sa inghiontesc, se calca in picioare, dau din coate, varsand in jurul lor tone de egoism, o trasatura pe care fiecare individ o poseda de fapt. In opinia mea fiecare om este un intreg cu parti bune si parti rele. Cred deasemenea ca fiecare om se naste de fapt bun. Societatea in care traieste ii poate insa scoate la iveala insusiri pe care nici el individul nu stia ca le are. Iata cum se nasc monstrii, in opinia mea. Prin o a doua nastere al aceluiasi om. Prima data esti nascut de mama ta,  a doua ora te naste societatea.

luni, 21 noiembrie 2011

To be or not to be

That is the question the ECB is asking for shure. No EU, no ECB, no jobs, no bonuses, just a big pufffff, and everything disappears. Ai inteles citind cele de mai sus tentatia? Tentatia de autoprezervare pe care ”populatia” BCE ar trebui sa o aiba. Una care nu poate sa dispara nici macar in fata punerii in aplicare al unui QE de tip american.

Pentru cei ce nu au inteles asa numita diferenta dintre QE-ul american si cel european iata si niste explicatii: Barbosul Bernanke a inteles mai bine decat trisorul amenintarile deflationiste, fapt pentru care a coborat dobanda FED la 0,25 de puncte. El a mai stabilit pe langa masura amintita inca una bine definita si transparenta: Cumpararea obligatiunilor de stat, pentru o suma anume, facuta public. La intervale de timp bine precizate.

BCE, in schimb, a umblat cu fofarlica. A cumparat datorii suverane, murdarii, prin intermediul pietei secundare si prin intermediari. Pentru simplul fapt ca o cumparare directa incalca flagrant tratatul de la Maastricht.

Rezultat: Ceata aparuta in jurul BCE si in jurul cheltuielilor facute, lipsite total de transparenta. Spre deosebire de FED, BCE a mai facut si o asa numita ”sterilizare”, reabsorbind din piata o suma echivalenta cu cea cheltuita pe bonduri. Pentru a putea lasa baza monetara neschimbata. Sa ne uitam o leaca la efecte. Bernake nu a sterilizat nimic, banii au ramas la banci. Care, nevrand, dar si neputand reporni creditarile, intr-o lume deja inecata in ele, s-au hotarat sa joace tot ceea ce au primit la”ruleta”. Ruleta fiind de aceasta data "comodities". Care, cumparate cu intentia de specula s-au apreciat, ajutate mai apoi si de alti speculanti care au sarit imediat in caruta.

Efect: Pretul "comodities" a explodat, ca si pretul burselor. Cele din urma fiind incluse si ele in jocul de casino. Ca o consecinta, marfurile cu pret flexibil s-au apreciat, dand impresia unei inflatii. Dar, numai pentru cei care pornesc exclusiv de la un singur parametru in evaluarea acesteia. Pretul marfurilor. Intr-un mediu cu inflatie reala, produsa conform definitiei: excesul de credite si de bani lichizi, intr-un mediu cu velocitate monetara in crestere, toate marfurile se scumpesc.

"Jocul de ruleta" nu a putut avea insa aceste efecte dorite de bancile centrale. Din moment ce toate marfurile nu au incaput in cazinou. Ca o consecinta, in timp ce preturile unor marfuri, ale celor supuse speculei, se apreciau, preturile altora scadeau: imobiliare, electronice etc. Trisorul vigilent, dar chior, a vazut insa lucrurile asa cum le vad si cei care au hiperinflatia intiparita in creier. Speriindu-se  ca un cal de proria basina. Fapt care l-a determinat sa salte dobanda de referinta fara sa clipeasca. Cu urmari la care vilgilentul pare sa nu se fi gandit. Sau, pur si simplu nu i-a pasat: strangea streangului din jurul gatului "porcilor".

Eu neeconomist m-am asteptat la un asemenea scenariu. Folosindu-ma ca de obicei de o logica pe care o numesc elementara. Am si argumentat de ce. Prezicand in acelasi timp o scadere a dobanzilor spre nivelele de la care au fost ridicate. Ba chiar mai mult! Cu timpul.

Asta pentru ca, vigilentul ginecolog, sterilizator, a importat vrand nevrand "lucruri nesterilizate" din Anglia si SUA. Scurtand prin ridicarea dobanzii drumul spre prapastie a "porcilor". Draghi, noul vigilent, pare  sa fi inteles lucrurile mai bine. Probabil pentru ca a fost pus in fata unor fapte implinite. Care l-au obligat sa scada dobanda ridicata acum doar cateva luni de catre de trisor.

Faptul ca BCE s-a bagat deja cu cizmele in tratatul de la Maastricht, un fenomen care i-a stirbit vizibil credibilitatea, ii va usura cu siguranta pasul urmator. Pe care banca il va face tot cu picoarele incaltate in cizme. In opinia mea Draghi va arunca in curand halatul de ginecolog si eu cred ca isi va lasa pana la urma si barba. Fiind presat de balaurul bicefal spre un asemenea deznodamant. De unde provine oare aceasta afirmatie indrazneata pe care am facut-o? Pur si simplu din neincrederea pe care am am fata de mincinosi. In frunte cu Angelica Merkel, o campioana incontestabila a tromboanelor politice.

Consecinte: Impins si inghesuit in coltut drept al ringului, BCE se va apuca de monetizat, tot in ceata, probabil, dar in stil american. Cu rezultate care ar putea sa nu semene deloc cu cele obtinute de FED. Asta pentru ca starea psihologica a maselor ar putea fi una total diferita de cea pe care am vazut-o atunci cand barbosul a intrat in actiune. Nu intamplator, ultimul a fost nevoit sa apese pe frane.

Concluzie: Barbosul a QE-izat transparent si fara sterilizari, avand dobanda la 0, cu rezultate tot zero. Si, cu cca. 1,6 trilioane de dolari in excesul de rezerva al bancii federeale. Cu urmari catastrofale in perspectiva mai lunga de timp, in opinia mea. BCE, in schimb, a QE-izat din ceata, sterilizand. Numai "vigilentii" stiu suma reala. Tot BCE va trece in viitor mai mult ca probabil la QE-izari mai putin sterile, chiar murdare as putea spune. Care crezi tu ca vor fi rezultatele acestor actiuni? Daca vei tine cont si vei porni de la realitatile pe care le-au oferit actiunile identice intreprinse de FED.

vineri, 18 noiembrie 2011

Euro-dolar

Sper ca ati observat ca l-am ascultat pe Gogu. Asta pentru ca atunci cand cineva are dreptate eu ii dau dreptate indiferent de cine ar fi vorba. Am schimbat asadar titlul blogului in adevarul meu....., in loc de doar adevarul. Ultimul titlu mi se pare mult mai la locul sau tianad cont de faptul ca eu nu am crezut niciodata ca as fi posesorul adevarului absolut.

Astea fiind spuse hai sa ne uitam la perechea euro-dolar. Este vorba de un grafic de o ora pentru a putea exemplifica miscarile perechii mai bine.

 Dupa saltul de gazela pe care l-a facut euro la stirea cu tehnocratii, vezi marcajul facut cu o elipsa de culoare albastru deschis, cei care conteaza, adica cei care nu au fost impresionati de stire au inceput sa vanda consistent valuta comunitara. Observa primul nivel galben de care am vorbit in postarea precedenta. El a oprit caderea euro dar n-a reusit sa-l impinga spre nord decat neglijabil. Euro a spart asadar nivelul enuntat continuand sa se deprecieze.

Pana cand? Pana ieri, pana la data de reactie pe care am specificat-o, si, exact pana la un nivel pe care il voi numi ca de obicei un nivel cheie. De aici euro a incercat o revenire, una chiar destul de spectaculoasa, in cursul zilei de azi,  fara sa reuseasca insa sa-si mentina noile culmi cucerite. Observa totusi pana unde a reusit sa fuga azi euro. Tot pana la acelasi interval galben pe care l-a perforat acum cateva zile. Revin asadar cu acest update pentru a sublinia un lucru pe care il vad important in perspectiva scurta de timp. Asta pentru ca scenariul meu de durata lunga, cel in care vedeam euro la 1,21, intro prima faza, nu s-a schimbat cu nimic. Scenariul de durata medie a fost totusi afectat.

In conditiile in care ne aflam sansele pe care le are euro de a-si mai testa vechea maxima din jurul nivelului de 1,41, scad pe zi ce trece. Se pare asadar ca valuta comunitara vrea sa se multumesca cu testul rezistentei pe care am expus-o ultima data in filmul din saptamana trecuta. Mai mult decat atat! In cazul in care euro isi va perfora suportul cheie expus, al carui minima se afla in jurul nivelului de 1,3275, sansele unei vizite facute nivelelor aflate sub 1,31 cresc considerabil. Tinand cont de data de reactie si de intervalul cheiei despre care am vorbit, euro ar mai trebui sa se invarta inca in jurul niveleleor enuntate.

Nu stiu daca ati bagat de seama caderea metalelor cu procente bune? Nu trebuiau ele sa se aprecieze conform logicii fundamentale? Tinand cont de faptul ca au fost declarate ca fiind un refugiu pentru toti cei care care se simt loviti de nesiguranta europeana precum si de hiperinflatie. Uite ca au cazut totusi atunci cand trebuie sa cada, fara sa atinga insa si deocamdata nivelele maxime pe care le enuntam in film.

Si bursa a inceput sa faca niste figuri care ma pun pe ganduri. Fuga pe care o vedeam spre maxima precedenta, cu o depasire minima a acesteia, pare sa nu mai vrea sa vina. Sa fi fost oare ultima maxima limita superioara al acestui val de apreciere pe care l-am numit pe drep cuvant infernal?

Greu de spus in momentul de fata. Din acest an mai avem si luna care vine. Scenariul de durata lunga cu valulu devastator ramane insa acelasi si in acest caz. Ceea ce s-ar putea schimba sau s-a scimbat deja este momentul declansarii acestuia. Nu avem de facut altceva decat sa urmarim ceea ce se intampla. Trebuind sa acceptam ca fiind valabil oricare moment pe care il va oferii piata, si nicidecum momentul pe care credeam eu sau altcineva ca ni-l va oferi. Surprize din partea pietei pot veni oricand, foarte rar insa in ceea ce priveste perspectiva de timp. Aiti vazut cu totii pontenta intervalelor de reactie pe care obisnuiesc sa le anunt. Vom trai si vom vedea.

Aceiasi voce normala printre aceeiasi idioti cu fasoane tot mai dictatoriale



Intr-adevar! Democratia pe care romanasii n-au cunoscut-o niciodata este pe cale sa devina istorie si in multe alte tari europene. Eu sunt totusi convins , asa cum am fost si pana acum, ca cei ce au gustat-o vor lupta pentru ea chiar cu pretul vietii.

Am vorbit de nenumarate ori pe acest blog si despre factorul social care credeam eu ca va impinge lucrurile in aceasta directie.

Iata-ne ajunsi aproape de tinta finala. Din scenariul complet al acestui circ mai lipsesesc doar dictatura si razboiul. Stati linistiti! Regizorii lucreaza intens pentru ca toate lucrurile sa fie puse la locul lor potrivit.

joi, 17 noiembrie 2011

Tehnocratii si dobanda bondurilor

Trebuie sa-i dau drepate lui mihai atunci cand spune ca diversitatea inforamtiilor care apar pe net, in legutura cu orice subiect, ii poate deruta pe oameni. Care oameni pot fi insa derutati cel mai usor? Cei lipsiti de cunostinte in domeniul respectiv, sau cei cu cunostinte prea putine. Cand vine Schiff si iti vorbeste de hiperinflatie este ca si cum un medic ti-ar vorbi de o boala sau de un tratament.

Pacientul pleaca de la premiza: a facut o facultate, are un carnat de titluri, deci stie. Gresit! Ar trebui sa stie, o afirmatie cu totul diferita de prima. Iata cum se face ca in Romania, multi, chiar foarte multi pacienti, vin la Tg- Mures din toate colturile tarii, pentru o injectie cu apa salina. Care mai si costa la viitorul profesor universitar care le administreaza 100 de euro. Colegii lui, medici, ii cunosc acestuia din urma lacunele, spiritul de gasca romanesc ii face insa sa-l tolereze. Aceasi colegi, chirurgi, cunosc foarte bine si felul in care acest om se catara tot mai sus pe treptele ierarhice. Le cumpara! Ca si multi altii de fapt.

Dar cum o sa deranjeze pe cineva ceva ce este considerat a fi un lucru normal in aceasta tara. Omul nu stie chirurgie asa ca trebuie sa faca si el un ban, pentru ca nu este totusi in pozitia primarului de la Cluj care nici nu se mai da jos din pat pentru 100 000 de euro. Comparat cu alti medici care iau bani grei in spitalul statului pentru ca mai apoi sa-si omoare pacientul, ”salinarul” poate sa para a fi chiar un sfant.

Ce sa mai vorbim de o injectie nevinovata facuta cu clorid de natriu intr-o tara in care injectiile politice, facute cu piciorul in gura contribuabilui, se fac zi de zi si fara nici o reactie din partea acestuia. Ultima venita chiar din bocancul domnului presedinte, care anunta zilele trecute ceea ce spuneam eu acum o luna ca va anunta: inghetarea pensiilor si a salariilor. De fapt, eu vorbeam de cel putin inghetarea pensiilor si scaderea salariilor, un lucru pe care indraznesc sa-l afirm cu pieptul scos si cu capul ridicat in continuare.

Problema este si aici lipsa de reactie a unor oameni needucati si lipsiti total de cunostinte de baza. Ei pot fi dusi usor cu zaharelul responsabilitatii. Tovarasi! Uite ce fac ceilalti. Pai noi cum sa nu fim obligati sa facem ca ei? Din momentul in care Europa sa darama. Foarte adevarat, numai ca un om cu responsabilitate civica minima si cu o educatie cam tot pe atata, ar trebui sa-si puna si niste intrebari: Pai daca nu sunt bani, astia care nici nu se dau jos din pat pentru 100 000 de euroi, ei ce fura? In Romania explicatiile sunt insa intotdeauna mai multe decat intrebarile, asa ca ne putem scufunda linistiti cu picioarele pe care le primim in gura in fiecare zi si de pretutindeni.

 Desi am facut o paralela nu as vrea sa-l compar pe Peter Schiff cu un astfel de medic sau cu astfel de politicieni. Asta pentru ca nu cred ca cel din urma doreste voit sa induca in eroare. Peter Shiff si altii ca el au totusi lacune de perceptie, in opinia mea, neincercand sa inteleaga de ce o hiperinflatie devine aproape imposibila in mediul actual. Doua monetizari salbatice facute de FED, fara mici un rezultat, ar trebui sa devina destul de convingatoare in acest sens, pentru oricine.

Poti sa aduni tone de apa intr-un baraj atata timp cat cineva nu-i da drumul la apa acumulata ca sa produca inundatie. La fel cu banii. Poti sa pui tone de dolari in beciul FED-ului si al bancilor, atata timp cat nimeni nu-i mai vrea, inhibandu-le astfel total circulatia. Cum? Va spune iritat mihai si altii ca el, indiscutabil pe drept cuvant. Esti atat de timpit sa afirmi ca lumea nu vrea banii? Bani donati ar vrea lumea drajii lu mosu, ca pe djin aia o trait sha pana amu. Exemplu: pensionarii morti din Grecia

Ceea ce n-au inteles hiperinflationistii este faptul ca banii nu sunt donati. Ei sunt schimbati pe titluri de stat de catre FED, dati mai apoi bancilor falimentare, care ar trebui sa-i impinga la randul lor in piata, pentru a fi imprumutati de catre firme si populime. Na vez? Acilea apare buba. Asta pentru ca lumea ar vrea din tot sufletul bani donati, dar nicidecum credite. Credite are destule de sa ineaca in ele, banyii aia facutz djin popir dje buda, aia is tat mai putzanyi.

Ba mai mult! Daca ai fi tu o banca, numita banca mihaiasca sa zicem. Si ai tot dat credite pe care vezi ca tot mai multi ”uita”sa ti le platesca. Ti-ar mai arde oare atunci de datul a noi credite? Mai ales in situatia in care ai observat ca mai si umbli cu pantalonii rupti in cur. Iata de unde rezulta lipsa de velocitate a banului precum si cascatul pe care l-a facut piata bondurilor la auzul venirii tehnocratilor. Crezi tu cumva ca un regim de austeritate, implementat in oricare tara, de catre orice fel de ”crat”,  unul care duce deja prin definitie la scaderea cheltuielilor, ar putea mari velocitate de circulatie a banilor?

Daca crezi n-ai decat pentru ca pe mine un asemenea lucru nu ma deranjeaza. Eu unul cred si voi continua sa cred exact ceea ce am crezut si pana acuma, pentru ca ma simt sustinut deocamdata foarte bine si de ”bondari”. Oameni initiati care par sa-si imprumute banii, chiar statelor suverane, la dobanzi tot mai mari. Dobanzile obligatiunilor de 10 ani din Italia au trecut de mai multe ori de nivelul considerat psihologic de 7%, si asta dupa repetatele interventii facute de BCE. Oare unde ar fi fost ele fara aceste interventii de cumparare?

Banca continua asadar sa cumpere murdariile pe care nici China dar nici Rusia nu vrea sa le atinga. Pe drept cuvant si conform asteptarilor pe care le aveam. Am spus doar ca ma astept ca doamna Lagarde sa revina din cruciada pe care a intreprins-o cu mana in chiloti. Din aceeiasi chiloti va scoate BCE si banii necesari cumpararii murdariilor spaniole. Din graficul afisat ar trebui sa reise clar ca acest moment se apropie pe zi ce trece. De bondurile de un an din Grecia sa nu mai vorbim. Ele ii saluta pe tehnocrati de la nivel inalt, de 280%. Si par foarte nemultumite de tunsura facuta pe jumatate pe care trebuie s-o poarte.

Apropo de rolul pe care il au chilotii! Pare sa devina un rol principal si tot mai la moda. Putem fi mandrii de el pentru ca scenaristul care l-a creat este valah de-al nostru. Este adevarat ca totul a plecat doar de la un picior. De la cel la care isi tinea domnul Isarescu arma.  Dar, sa nu uitam nici spusele lui Napoleon, tot un om al armelor: de la sublim la ridicol nu e decat un pas. Se pare ca de la picior pana la chiloti nu e nici atat.

Ps. Am uitat! Interval de reactie intre 17 si 19 noiembrie. Urmat de un alt interval intre 25 si 27 noiembrie. Ultimul este deosebit de importnat putand astfel sa-si puna peceta definitiva pe evolutia pietelor

luni, 14 noiembrie 2011

Foametea

Nu stiu cati dintre voi isi mai amintesc perioada in care Egiptul s-a rasculat. O perioada in care barilul petrolului trebuia sa ajunga la cel putin 200 de dolari, dar, si mai grav, granele trebuiau sa ajunga cu pretul in cer, din cauza secetei.

Foametea care ne ameninta i-a bagat in tremuraturi pana si pe sindicalstii din Romania. Pe cei care stiu intotdeauna despre ce vorbesc, si care nu se sfiesc sa faca predictii foarte exacte in ceea ce priveste preturile alimentelor. Daca nu o opream eu pe mama mea speriata, atunci, saracuta ar fi luat-o  la goana ca sa cumpere tot Kaufland-ul. A auzit si ea la televizor de la sindicalisti despre pacostea care se pregatea sa ne pasca.

Uite totusi  ca timpul a trecut peste acele vremuri groaznice, facandu-i acum pe cei de la Bloomberg sa inebuneasca. Ei ne anunta, neobrazati cum sunt, despre un plonjon in pretul graului si a cerealelor.  Cata mediocritate! Sa vi tu sa-i contrazici asa din senin pe sindicalistii romani, dar si pe hiperinflationisti? Se pare ca legea raporturilor inverse din Romania s-a adeverit din nou.

Intoarce asadar 180%, asa cum obisnuiesc sa fac si eu, tot ceea ce ai auzit de la expertii care se perinda in fiecare zi pe la televizor. Vei fi mai mult ca sigur foarte aproape de realitate. Ca o consecinta Bloomberg ne informeaza: Vanzatorii se bat acum ca sa-si vanda produsele la preturi in plonjon, tocmai acele produse ale caror preturi trebuiau sa ajunga in luna. Nici vorba asadar de o batalie a cumparatorilor.

Cat de drastic se poate schimba psihologia umana fata de un lucru sau altul, intr-un timp asa de scurt. Chiar si psihologia acelora care se parea ca vor muri de foame din cauza lipsei de cereale. Oricum, ei ar fi putut sa manance niste argint. De o perioada buna de timp se pare ca argint este destul. Va amintiti probabil si de perioada in care nu era. Asa ne invatau acum cca. 6-7 luni cei care stiau totul despre metalele pretioase.

Daca nu am memoria prea scurta parca imi bateam si eu gura asa degeaba in perioada amintita. Ba am mai pus si un foileton de grafice reprezentand comoditati pe aceasta pagina. Vorbind ca de obicei anapoda despre o depreciere la care credeam eu ca vor fi supuse ele, odata ce bursele vor incepe sa plonjeze. Cata dreptate au avut insa sindicalistii nostrii. Nu degeaba iau ei salarii asa de mari si eu nimic.

De abia astept sa-i mai vad din nou la televizorul la care nu ma mai uit de cca. un an. Promit insa ca ma voi uita din nou. Asta daca cineva, Guran de exemplu, il va invita pe Cabat la un duel valutar. Daca va reusi careva sa-l invite pe Isarescu la o partida de prognoze economice, promit sa dorm cu televizorul in pat si sa-l tin in brate toata noaptea. Oare ce ne-am face noi fara acesti oameni valorosi? Ma refer aici si la politicienii care ne-au asigurat in toti acesti ani acest trai minunat precum si aceasta demorocratie solida.

Stiri bune si stiri nebune

Uita-te pe graficul de o ora a perechii euro dolar! Ca sa vezi ca mihai nu a fost singurul om care a intrat in viteza la stirile "bune". Au fost mai multi care au sarit ca arsi, impingand pretul euro spre rezistenta pe carea ai vazut-o deja in filmul de ieri.

Bucuria adusa de stirile cu tehnocratii a fost insa de durata scurta, euro incepand sa cada imediat dupa ce spiritele incendiate au cumparat tot ceea ce au avut de cumparat. Cei care au citit "Teoria celor trei valuri" au inteles cu siguranta si cauza care a determinat caderea valutei comunitare, pentru ca am toata convingerea ca acestia din urma se ghideaza strict dupa ceea ce face pretul unui obiect, la un moment dat bine definit, si nu dupa stiri. Zona de la care a inceput sa cada euro este una clasica de oferta si cu asta punct.

Oricum mihai va mai intra in viteza si in viitor. Asta pentru ca euro nu si-a terminat aprecierea. Mai are de mers o bucatica buna, daca e sa tinem cont de niste calcule de timp pe care le-am repetatat de mai multe ori pe acest blog. Atata timp cat scenariul de apreciere burisiera, inceput in 4 oct, al carui durata probabila am anuntat-o ca fiind de cca. 3 luni, nu se schimba,  euro si totul legat de risc vor merge inainte cu indicii bursieri.

Pana atunci cei ce inteleg piata vor mai stoarce niste miliarde de la cei care sar ca arsi atunci cand citesc stirile. Nu stiu  daca iti mai amintesti despre faptul ca in acest raliu pe care il vedeam venind si pe care l-am numit infernal am mai vorbit si de o volatilitate excesiva, una pe care o vedeam aparand in toate pietele. Iat-o!

Miscari bruste, consistente, in sus si in jos, de la o zi la alta. Pe mine ma surprinde totusi un lucru, care mi se pare in acelasi timp si deosebit de straniu. Nici o evidenta si nici un argument, care vine de fapt direct din gura pietei, nu pare sa poata sa-i conviga pe admiratorii de stiri. Un lucru foarte benefic de fapt si necesar pentru cealalta categorie de traderi,  pentru cei care isi fac profiturile exclusiv pe spinarea ultimilor.

duminică, 13 noiembrie 2011

sâmbătă, 12 noiembrie 2011

Problema europeana explicata la nivel de clasa a cincea



Si inca un filmulet despre un lucru pe care la-m repetat de multe ori aici pe acest blog. Despre felul in care suntem "regulati" tot mai bine si tot mai frecvent de guvernele pe care le alegem. Si despre stirile distorsionate care ni se servesc zi de zi privind in principiu orice, produsul brut domestic inclus.

O voce normala ratacita printre nebuni

vineri, 11 noiembrie 2011

It's time for bank runs!

Iata ca incet dar sigur am ajuns si aici. La o predictie care a fost luata in deradere atunci cand Cantona a incercat sa semene primele seminte. Incercarea fotbalistului a fost un esec pentru ca a fost conceputa ca un protest. Ceea ce se intampla azi nu mai este insa protest ci un semn clar de panica. Intemeiata oare? Sigur ca da! Pentru cei care nu au memoria prea scurta si isi mai amintesc de falimentul Argentinei. 

Cei care trebuie, deci cei care au contribuit din greu la falimentul tarii amintite, baieti si fete cu precadere din "strainezia", activi in asa numitele mari corporatii, si-au scos banii in decursul unei nopti din tara. Ceilalti, populimea, s-au trezit a doua zi cu conturile bancare blocate. Graficul pe care il vezi arata clar directia pe care au luat-o banii din conturile grecesti si mai nou si cei din cele italiene. In Grecia picajul devine inspaimantator aducand la lumina faptul ca tot mai multi oameni incep sa inteleaga ceea ce se intampla. 

Isi scot banii denominati in euro, pentru ca o drahma devaluata, chiar daca nu cu 80% le va putea manca peste noapte o mare parte din economii. In alta ordine de idei! Cine ar fi acela care mai are picioarele pe pamant si care ar vrea sa se trezeasca cu contul blocat. In situatia de fata ce-i in mana nu-i minciuna. Tine cont si de faptul ca doamna Lagarde, ciuleste acum urechile bine ca sa auzi ca este vorba de insasi sefa FMI, a plecat. Unde? De de ce? In Rusia si China ca sa cerseasca bani. Nu stiu daca iti sare cumva in ochi paradoxul.

Fondul monetar international falimentar a plecat la cersit pentru sine, dar si pentru tarile bogate si ”supra democratice” din Europa. De la tari care au in momentul de fata un venit de cateva sute de dolari pe cap de locuitor. Nu stii pur si simplu daca ar trebui sa razi sau sa plesnesti in hohote de plans uramarind aceast joc deplorabil. Crede oare doamna Lagarde ca va mai gasi alti idioti in afara celor de la BCE care sa vrea sa cumpere murdarii? Poate ca da, dar eu sunt aproape convins ca va reveni dezamagita din aceasta cruciada si cu buzunarele goale.

Ceasul a batut 12 si e prea tarziu. Dupa colapsul Lehman toata sandramaua de cazinouri numite banci trebuia lasate sa plesneasca. Ar fi uramat o criza dura care ne-ar fi scutit totusi de afirmatii tip Blankfein: We are doing God's work. Ba mai mult! Am fi fost scutiti si de scenariul la care am fost martori si in care bancile falimentare salvate de state plateau bonusuri de miliarde de dolari sefilor si angajatilor care au continuat cu specula, exact la un an dupa catastrofa Lehman, in 2010. Fara aceste banci si fara aceste prostituate politice care conduc lumea in momentul am fi inceput sa vedem de acum lumina de la capatul tunelului.

In situatia de azi nici macar tunelul nu se mai vede. Se aude totusi in vazduh ecoul unui strigat penibil: "We saved the world". Un strigat lansat de un alt bancher care a fost ales mai apoi omul anului 2009. Un bancher pe care eu il vedeam atunci hulitul si injuratul anului 2012. Vom vedea in curand daca perceptia mea a fost corecta sau nu. In opinia mea acesti banditi ar trebui bagati toti in galere. 

Ca sa fim cinstiti si sinceri cei de azi nu sunt insa singurii vinovati. Asternutul a fost pus cu grije timp de mai bine de 80 de ani, de catre aproape toti politicieni perindati pe la putere si chiar de catre populatiile care i-au votat. Cei de azi mai pot fi insa invinuiti, printre altele, si de inalta tradare. Pentru ca si-au vandut tarile si popoarele din care fac parte. Pentru a-si salva propria piele si pielea tuturor acelora care fac parte din aceeiasi tagma cu ei. Acum oamenii nu fac altceva decat sa reactioneze la fel, vrand sa-si salveze si ei o bucatica de piele din cea pe care le-au mai lasat-o bancherii si politicienii.

Actiunea se va raspandii destul de rapid dupa parerea mea si spre celelalte tari afectate, atunci cand panica va cuprinde suficient populatiile. In rest nu ma mira de loc batalia pe care o duc birocratii pentru prezervarea UE. Au luat bani grei pentru prestatii de nimic, precum simpla semnare a condicii de prezenta. Nu e de mirare nici faptul ca personaje precum EBA, Vadim Tudor si Becali nu sar in ochii nimanui.

 ”Aluatul” din parlamentul european este facut se pare din materiale similare celor becalicesti, parand astfel sa poata asimila trioul amintit fara nici o frictiune. Ba mai mult! Eu cred ca pana la urma tipul de oameni amintiti  incepe sa le si convina celor de la UE. Astia fac si mai putin decat nimic, usurand astfel dezvoltarea fasoanelor dictatoriale care au inceput in ultimul timpt sa sara tot mai des in ochii tuturor acelora care ii tin deschisi.

joi, 10 noiembrie 2011

Balaurul bicefal si hiperinflatia

Namila Sarko Angie s-a instalat in mod "demorocratic" pe tronul european. A eliminat printr-o lovitura de coada doi premieri alesi in mod democratic, pe Unchiulandreu si pe Bunga Bunga. Balaurul a facut insa aceaste eliminari in stare somnoroasa. Iata-l insa trezindu-se si frecandu-si cei patru ochii, cu pleopele inca usor lipite.

Circulatia sanguina din creierele celor doua capete incepe sa se intensifice, rezultatul fiind aparitia unei imagini stranii pe retinele fiarei. O imagine care reprezinta o zona euro restransa. Sau pana la urma nici o zona.

In sfarsit cei ce au aruncat banii contribuabilului cu lopata vor trebui sa inceapa sa vada abisul in care au scufundat toata Europa. Ai cumva intentia sa te bucuri? Las-o mai moale! Faptul ca namila va observa inevitabilul nu insemneaza doacamdata nimic. Nimic altceva decat alte intalniri, alte divergente si discutii duse la infinit, pe banii contribuabilului, desigur, pana in momentul in care inevitabilul va trebui sa se intample.

Ori iese Germania din zona euro, ori ies "porcii". Scenarii ar mai exista dar eu nu am intentia sa le parcurg. Voi lasa aceasta treaba pe seama celora care vor calcula pierderile rezultate din fiecare varianta, pentru ca doar de pierderi poate fi vorba. Sperand totusi ca macar in aceste momente de cumpana mascariciocratii sa aleaga varianta cea mai ieftina si cea mai functionala. Nu as paria totusi nici pe aceasta alternativa. Tinand cont de talentul birocratilor care masoara curbura crastavetilor de-a tergiversa si de a complica lucrurile pana la explozie.

Oricum, un lucru este cert. In cazul in care vreun ”porc” s-ar intoarce la valuta lui de bastina dupa iesirea din uniunea monetara o hiperinflatie in tara respectiva este aproape inevitabila. Ea va fi rezultatul devalorizarii pe care o va suferi noua moneda adoptata, o devalorizare care ar putea ajunge in opinia mea chiar pana la 80% in unele cazuri. Euro ar putea cadea si el in bucatele in cazul in care Germania s-ar hotara sa-l paraseasca. Iata deci rezultatele extrapolarilor liniare facute de vigilentii experti in economie: Un haos si un "bunga bunga" de toata frumusetea.

miercuri, 9 noiembrie 2011

La arme tovarasi

Daca e sa credem tabloidul capital Isarescu si-a scos azi arma din chiloti. Piata a cascat ca de obicei la vederea stremeleagului ofilit si a saltat euro fata leu la maxima  de 4,3708, vezi graficul alaturat, de 5 ore, in care miscarile de azi sunt scoase in evidenta de patrulaterul galben. Oare cum s-or fi simtit marii analisti Cabat si Guran in conditiile actuale? Oare nu le-o fi crapat obrazul? 

Sigur ca nu! Pentru ca domnul Cabat, Guran, precum si viticultorul, au talpa de cizma in loc de piele pe fata. Unde rusinea nu se prinde nici macar in cazul in care ai bate-o cu cuie. In cazul in care Isarescu si-a folosit intr-adevar podoaba urinara asa cum afirma cei in cunostinta de cauza, sa vedem care a fost rezultatul? 

Ca cel din totdeauna, 200 de milioane de euro aruncati pe apa sambetei. Asta doar din simplu motiv ca vinarul s-a aruncat impotriva trendului. Hai sa mai mancam niste struguri in timp ce ii vom astepta pe Cabat si Guran cu noi prognoze despre valute, iar pe Isarescu cu o noua recolta.

Data de reactie maine

Normal tot ce a cazut azi va trebui sa urce din nou in data de 10. Oricum azi am primit un semnal din partea euro care ne spune ca va avea probleme mari in ceea ce priveste depasirea vechiului top. Depasirea maximei precedente devine ca o consecinta foarte putin probabila in momentul de fata.

Mai mult decat atat! Bursa a inceput si ea sa schioapate, punand astfel in pericol tinta de 1340. Tintele vor trebui mai mult ca probabil sa fie revizuite, un lucru pe care il voi face daca va fi cazul in analiza saptamanala, duminica. Aurul incearca sa-si atinga ultimul top dar vlaga pe care a avut-o pare sa fie pe sfarsite si ea.

Argintul pare si el sa se multumeasca cu nivelele actuale sau in cel mai bun caz cu un nivel in jurul a 37 de dolari. Asta pentru ca totul se va prabusi ca de obicei cu bursa in cazul in care aceasta va incepe o cadere ”prematura”. Scenariul pe care la-m anuntat nu a fost afectat inca, dar semnalalele care apar ne dau de inteles ca acest lucru s-ar putea intampla. 

Sa asteptam asadar efectul pe care il va avea data de 10 asupra a tot ceea ce misca pe taramul economic. In rest Italia pare sa vrea sa concureze cu Portugalia. Bondurile tarii lui bunga bunga par sa salte ca niste canguri. Increderea celora care i-ar putea oferi imprumuturi a ajuns foarte probabil in sant.

Consecinta fiind dobanzi tot mai mari pentru banii pe care un investitor ar mai indrazni sa-i dea in imprumut tarii in forma de cizma. Un alt lucru demn de remarcat este o asa numita inversare a curbei yieldurilor obligatiunilor de stat din Italia. Acest lucru prevestete de obicei furtuna si implica dobanzi mai mari la termen scurt decat la termen lung. In momentul de fata se pare ca toata tara a intrat in bunga bunga. Cine or fi oare curvele invitate? Poate o fi totusi suficient cu curvele politice care vor satiface aceasta bunga cu varf si indesat.

In China oamenii urmariti de bandele  de camatari incep sa sara pe geam din cladiri foarte inalte, in timp ce in Hong Kong vanzarile de imobiliare au facut un plonjon de cca.50% doar in ultima luna. Am vazut ca si in Romania un asa numit mare dezvoltator imobiliar a dat faliment. Astept insa ca  fostul proprietar falimentat sa apara cu un nou proiect, tot imobiliar, cel tarziu maine. Deflatia bate asadar la usa pretutindeni, intr-un mediu in care creditele se dau si se iau tot mai greu, un mediu in care velocitatea banului scade pe zi ce trece. Un mediu in care cashul ravnit de toti ajunge tot mai aproape de tron. Pentru ca in cel din urma sa fie incoronat ca rege.

marți, 8 noiembrie 2011

O intrebare de doi bani.

Venita din partea jurnalistilor de la Gandul in legatura cu imaginea pe care am expus-o si eu." Justifica aceste fotografii un nou razboi? Raspuns: Sigur ca justifica! Pentru ca un razboi pornit de SUA poate fi justificat cu orice fel de fotografii. Chiar si cu unele facute la un meci de fotbal, unul la care toti spectatorii au sosit cu arme nucleare in buzunar. Un lucru pe care SUA l-ar va dovedi cu siguranta, exact asa cum a dovedit existenta armelor nucleare din Iraq. 

Pentru un posibil atac mai e nevoie insa de inca o conditie indispensabila: Terenul de fotbal fotografiat trebuie sa se afle intr-o tara producatoare de petrol. 

Imperiul american este in destramare ca de fapt orice imperiu de pana acuma cunoscut din istorie. Asta nu palce insa de loc celora care l-au sustinut. Celora cu foarte multi bani, numiti in limbaj "medical" bancheri si politicieni. Oricare imperiu care se clatina mai porneste de aceea si de obicei un ultim razboi, unul care il duce tot de obicei la pierire. De mediul propice unui nou razboi mondial am vorbit pe aceasta pagina imediat dupa inaugurare. Sincer sa fiu eu il vedeam dupa cum am mai spus pe Bush in postura de conquistador. Dar, am precizat mai pe urma, ca, un laureat al premiului Nobel pentru pace s-ar potrivi dupa parerea mea mult mai bine. Care pace i-a conferit actualului presedinte american premiul primit o stiu doar cei de la Oslo.

Un Nobel, tot pentru pace, il asteapta probabil si pe premierul israelian. Pe cel care a inceput sa coaca planurile de razboi cu Iranul. Este oare Iranul o tara model si pacifista pana in maduva oaselor? Nicidecum! Este o dictatura a popilor musulmani care a calcat democratia in picioare din momentul in care aiatolahul Khomeini a preluat puterea. Domnul Ahmadinejad, actualul presedinte ales prin frauda electorala, este si el o vulpe. In stare sa faca orice pentru putere. O vulpe foarte sireata care a mai si declarat ca cel mai bun stat Isrelian, in opinia sa, este unul care nu exista. De la cuvinte la fapte drumul este insa lung. 

Nu si pentru o America si pentru o lume ocidentala afundata pana peste cap in datorii. In opinia mea aceste datorii sunt mai mult decat suficiente pentru pornirea unui razboi. Si inca nu de oricare ci unul mondial. Asta pentru ca atacarea Iranului va fi, tot in opinia mea, fitilul prelungit al bombei libiene. Una care a dat semnalul semanatului de invrajbire in lume. Depresiunea din anii 30 s-a rezolvat in acelasi stil. Mai mult decat atat! Evenimentelor economice de atunci par sa semene leit cu cele actuale. Lumea s-a straduit sa-si puna asternutul timp de mai bine de 80 de ani. Acum nu ne mai ramane altceva decat sa sarim in pat si sa suferim de insomnie.

sâmbătă, 5 noiembrie 2011

De ce s-a apreciat euro?

Intr-un mediu in care dobanda de referinta a BCE a fost scazuta, intr-un mediu in care Portugalia asteapta sa explodeze, intr-un mediu in care "demorocratia" franco- germana s-a mutat la Atena, si mai apoi si la Roma. Reprezinta oare cele enuntate date fundamentale care ar trebui sa aprecieze o valuta, oricare ar fi ea? 

Desigur ca nu. Colac peste pupaza euro zbura spre stele data trecuta cand "vigilentul" a ridicat aceeiasi dobanda de referinta, pe care  domnul Draghi a scazut-o acum cateva zile, printr-o miscare numita surpriza. Surpriza pentru cine?

Eu unul am specificat in mai multe articole atunci ca acest lucru va trebui sa se intample. Cum mama dracului poate o valuta sa se aprecieze atat la dobanzi in urcare cat si la dobanzi in scadere? Cu aceasta intrebare fundamentalistii vor avea probleme atunci cand vor vrea sa gaseasca un raspuns plauzibil. Fundamentalistul nu doarme insa tovarasi. Daca nu-i una atunci ii alta, explicatii din ce in ce mai colorate gaseste el intotdeauna. In ultimele zile in care stirile cu referendum sau fara referendum din Grecia alternau pana la ameteala, fundamentalistul a ametit si el. Nu de la bere, de la de vin, sau de la tuica, ci tocmai din cauza stirilor pe care le savureaza intotdeauna.

In cele din urma coproductia franco-germana a triumfat, Mamamdreu fiind fortat sa ramana o simpla piesa de sah in propria sa tara. Fundamentalistul la randul sau a scos un chichot victorios, de tipul: Europa a fost salvata! Asta a fost in opinia lui si expliactia aprecierii pa care a avut-o euro. Hai sa ne uitam acum la ce imi spuneau mie graficele in data de 1 noiembrie? O data la care Europa nu era inca bagata la urgenta. Observa deasemenea maiestria prin care"stirarii" reusesc sa creasca din pix prestatiile balaurului Nicolae Angelimon! De la Grecia salvata, acum la Europa salvata, atunci cand de fapt totul se invarte in jurul unui singur punct, bancile.

In articolul intitulat "Cadrere pana cand?" scriam:

Pana cel tarziu maine sau poimaine! Totusi ziua de maine a intervalului de reactie, cuprins intre cele doua zile enuntate, imi place mai mult. 

Data la care am scris randurile de mai sus era precum spuneam cea de 1 noiembrie, analiza se referea la indicele Sp500. Cei care citesc insa pagina cu atentie stiu de acum ca SP nu se plimba singur pe strada. Obisnuieste sa tina euro de mana ca un tatic model. Uita-te asadar la graficul pe care l-am expus, euro-dolar. Ca sa vezi ce s-a intamplat cu valuta favorita a lui mihai in cele doua zile mentionate. Daca esti si mai curios poti merge la rubrica comentarii. 

Acolo il linisteam tot pe mihai spunandu-i ca euro se va aprecia. Intr-o zi in care referendumul lui Mamandreu provoca furori in piata valutara. Iata ca s-a si apreciat! Ca sa-si termine poimaine, luni, in data de 7 noiembrie ciclul scurt de apreciere. O simpla coincidenta oare cu data revolutiei bolsevice din Rusia? Sau un semnal de alarma despre faptul ca bolsevismul fascisto sclavagist incepe sa impanzeasca Europa tot mai intens? Vom trai si vom vedea. Oricum, euro se pare ca nu va face revolutie. Eu unul nu il vad cu puteri suficiente pentru asa ceva. Ar trebui sa cada in nas de la nivelul pe care il vezi afisat pe grafic, situat intre 1,3880-1,39. Asta cu toate ca Europa a fost "salvata". In cazul in care euforia salvarii ii va imbata pe investitori am putea vedea chiar nivele de 1,3950. Pana atunci hai sa aplaudam balaurul campion al democtatiei dictatoriale.

vineri, 4 noiembrie 2011

Daca tacea filozof ramanea

Domnul Basescu este un roman adevarat. Nu ca Sam” romanul” care venit aici la noi din America, cautand rezolvari la problemele care apar si descoperind si lucruri pozitive in aceasta tara, ci ca Traian romanul, care le stie pe toate si inca si intr-un mod deosebit de categoric. Domnul presedinte ne asigura asadar ca Romania si-a pus centura de siguranta. De acord cu presedintele, in cazul in care se refera la centura de siguranta alcatuita din vise si minciuni pe care si-a pus-o mai mult el si partidul sufletului sau, PDL, in fata alegerilor.

Faptul ca face poze alaturi de domnul Franks, zambind amandoi ca magarii la poarta noua, nu da a bine. Cei cu memoria sanatoasa isi aduc desigur aminte cate centuri de siguranta a rupt domnul presedinte in decursul anilor. Eu sunt de aeea aproape convins de faptul ca o va face tandari si pe cea pe care si-a pus-o acum. Se pare insa ca politicianul roman nu se dezminte. Incercarile lui Boc cel mic de a se plimba pe pamantul cel mre par sa fi luat sfarsit. Pe premier nu l-am mai auzit de mult, dar ideile pe care le are coincid de obicei foarte bine cu ideile presedintelui premier.

Iata-ne asadar din nou in crestere economica. Si asta nu oricand, ci exact in 2012, i momente in care lumea este la un pas de daramare. Sa te mai miri atunci ca Sam romanul a parasit SUA ca sa se stabileasca cu domiciliul definitiv in Valahia? Asta-i tara in care ar trebui sa emigreze si elvetienii si norvegienii. Pentru ca Valahia are nu numai centuri de siguranta ci a fost si blindata si izolata de restul lumii. In cazul in care exodul popoarelor amintite ar deveni totusi realitate, poate am putea alege si noi niste politicieni din randul lor. Am scapa atunci de centuri si fortarete, patand intra in fine in depresiunea in care ne aflam. Diferenta ar fi ca dupa o perioada de timp am si iesi de acolo. In situatia actuala insa ma tem ca vom fi spanzurati de centuri.

joi, 3 noiembrie 2011

La usa cortului

Ii pun stirile pe acesti oameni de "toate mainile", de la 1 la 10 ca sa folosim rankingul lui mihai. Cuvintele sunt de prisos. Orice om cu scaun la cap poate observa cu usurita in ce gunoiae ne scaldam. Dar mai ales calibrul gunoaielor, care, culmea, au fost alese de catre popoare ca sa conduca lumea.

Cantitaea de rahat din intestinul unui om  il vezi cel mai clar in caz de boala, mai ales atunci cand situatia te obliga la o investigatie facuta acut. Acum la boala reiese si toata murdaria in care s-a scaldat UE tot timpul. Numai ca, atunci cand vremurile erau bune, nimeni nu s-a sinchisit sa le bage in seama. Oamenii isi extrapolau traiul liniar asa cum s-au obisnuit s-o faca in ultimii 80 de ani. 

Aceste extrapolari functioneaza insa pana in momentul in care nu mai functioneaza. Moment in care murdaria ascunsa sub pres in decursul anilor se revarsa ca un rau furios.

Primul semnal de deflatie in Romania

Vine de la BNR. Banca scade dobanda de referinta vrand nevrand pentru ca asa spune piata. Am incercat sa argumentez acum cca. un an pentru un asemenea scenariu reusind sa-i calc atunci pe bataturi pe hiperinflationisti. Iata insa ca ceea ce credeam ca se va intampla se intampla. La usa Romaniei bate incet dar sigur deflatia, ca peste tot de fapt. La inceput cu o stagnare de preturi, mai apoi cu o scadere asa cum este si normal. De ce se intampla acest lucru ? Din cauza faptului ca si Romania este inecata in credite.

Aici ele au fost date insa cu precadere persoanelor private dar si unor firme care au folosit banii la speculatii si nu pentru productie. Iata acum bumerangul de care vorbeam. Poti sa afisezi preturi care ajung in luna atata timp cat nu vinzi nimic din cauza lipsei de bani al cumparatorului. Lipsa de vanzari va da de pamant cu orice comerciant care nu a inteles mecanismele deflatiei, lasandu-i in viata doar pe cei cu capul pe umeri.

In lipsa banilor, a creditelor, o lipsa care apare doar acolo unde a avut loc o inundatie monetara, velocitatea mediului de plata devine aproape inexistenta. De ce? Pentru ca si putinul pe care il ai merge aproape integral intr-o singura directie; plata creditelor pe care oamenii le-au acumulat in mod descreierat. Putinul va deveni si mai putin pentru ca statul va fi nevoit sa taie din nou in carne vie daca va dori sa supravietuiasca.

Asteapta-te assadar la noi concedieri, reduceri de salarii si la cel putin inghetarea pensiilor. Precum spuneam mai demult! Cel sau cei care vor veni la putere in 2012 comit pur si simplu un suicid politc. Vom intra intr-o era finaciara atat de grea incat si cel mai mare mincinos va trebui sa roseasca in cazul in care iar mai trece prin cap sa promita ceva alegatorului. Se pare ca Boc cel mic a prins deja aceasta minge mare.

Multe firme vor musca praful dar mai ales multe banci. Valul tsunami care vine va face curatenie. Cei care fac afaceri si il vor supravietui vor fi doar cei care inteleg intr-adevar ceea ce fac. Se vor face  desigur in continuare bani din smecherii ca intotdeauna, dar lupta smecherilor va trebui sa se intensifice. Asta pentru ca telul final al luptei, banul, va fi tot mai greu de gasit si de acumulat. Porcia actuala se va incheia probabil cu un razboi.

El va rade restul, partile pe care valul nu a reusit sa le atinga. Cei ce vor ramane in viata vor fi desigur destul de socati. Asta pentru ca sa nu inceapa direct si imediat cu aceeiasi avaritie si aceeiasi mentalitate, care, in opinia mea, vor distruge o buna parte a societatilor existente.

Peste o alta suta de ani, acest ciclu se va repeta foarte probabil din nou. Asta pentru ca omul pare sa nu invete niciodata nimic din istorie, precum am mai spus. Avaritia pe care o are in sange va iesi din nou la iveala, poate sub o alta forma decat cea in care a iesit astazi. Asta pentru ca o societate” perfecta” nu va putea exista niciodata fara oameni ”perfecti”.

Ps. Vei vedea probabil la banci un lucru nemaiintalnit in Romania pana acum. Dobanzi foarte apropiate intre depozite si credite, sau in caz de urgenta chiar mai mari la depozite. De unde aceasta matematica intoarsa pe dos? Aici in Valahia vesnic infloritoare in preturi. Simplu! Credite nu se vor mai lua aproape de loc, chiar in cazul in care banca ar incepe sa le ofere gratuit. Pana la urma trebuie sa le rambursezi chiar si fara dobanda. Intrebati-l chiar acum pe omul de desfaceri Negoita daca mai doreste cumva un credit gratuit? Pe de alta parte nici bancilor falimentare nu le va arde de dat cedite. La depozite va fi insa bai.

Banii depusi se vor imputina. Bancile trebuind sa ofere cat mai multa dobanda pentru ca sa-i poata ademeni pe clientii cu cash in buzunar. Sunt aici asadar perfect de acord cu Daniel Daianu. Pana si asa, bancile care au crescut ca ciupercile dupa ploaie se vor usca una dupa alta. Cand banii nu mai circula la ce atatea banci?

Sindicatele prevestesc scumpiri, scumpiri, scumpiri, ca intotdeauna de fapt, pregatind astfel psihologia bietului cumparator pentru pumnul inflationist, care nu va veni( nota subsemnatului). Dupa cate stiu eu sindicatele ar trebui sa tina cu membrii si sa nu duca politici de inspaimantare a populatiei. Sindicatele nu mai sunt insa sindicate pentru cei care platesc cotizatia aproape nicaieri. Ele il reprezinta in ultimul timp pe seful si pe birocratul institutiei.

Trebuie sa fi porc de Bazna ca sa vi sa urli din nou despre preturi, atunci cand ai dat in bara pana acum de atatea ori. Ultima data asta primavara, atunci cand sindical fiind, confundai pretul pe care urmau sa-l aibe legumelesi a zarzavaturile cu pretul aurului.

In alta ordine de idei! Poate esti interesat sa stii cat iti valoreaza casa sau apartamentul. Nimic mai usor, te ajuta "gandul". Nu al tau ci ziarul.

Citeste si vezi. Jurnalism informatic la nivel inalt. Deci, adica, care va sa zica, de aceea, deoarece, pentru ce, si daca: as avea eu o troca de porci de vanzare si as scoate-o pe piata la un pret de 30 000 de euro asta ce ar insemna? Conform celor de la gandul, care ii mai citeaza si ei pe marii expertii imobiliari, insemneaza exact pretul real pe care il are troaca de porci pe piata. Pai daca matematica preturilor cerute de vanzator si nu cea a preturilor platite de piata este cea valabila. De ce sa nu cerem noi 80 000 de euro pentru troaca noastra de porci? Asta am facut de fapt si pana acuma. Numai ca de acum incolo lucrurile se vor imputii tot mai simtitor si tot mai vizibil pana si pentru cei "dezvoltati" din punct de vedere imobiliar. Si pentru toti cei care mai sunt  afundati in vise pana si in momentul de fata.