Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 12 martie 2012

Inflorirea protectionismului

Cei care si-au pierdut timpul cu citirea atenta al acestui blog isi amintesc cu siguranta de predictiile pe care le-am facut cu privire la renasterea protesctionismului. Daca in vremuri bune oamenii inundati de o stare spsihologica pozitiva devin permisivi, intr-o stare psihologica negativa fac tocmai opusul.

Iata asadar primii ghiocei ai protectionismului european pe care incepe sa-i culeaga presedintele Frantei Sarkozy . Cum oare pot asemenea atitudini sa devina posibile in democratii? Foarte simplu! Pentru ca, in opinia mea, democratiile functioneaza pana nu mai functioneaza. Paradoxul suprem al democratiilor este de accea tocmai momentul in care ele se transforma in dictaturi prin vot popular.

Cazul Germaniei hitleriste, un exemplu elocvent, se pare ca a fost uitat de mult, asta pentru ca amnezia este ceea mai grava boala a umanitatii. In cazul de mai sus Sarkozy pierde teren politic pe zi ce trece. Obseva un lucru foarte interesant! Nu-l pierde numai din cauza lui.

Il pierde si din cauza predecesorilor care i-au minat terenul. Situatia in care ne aflam astazi a fost asadar construita cu multa migala de-a lungul anilor de toti cei care nu au vazut mai departe de lungul propriului nas. De catre cei care si-au condus tarile conform teoriei ”dupa mine potopul”. Iata cum a ajuns Sarkozy, si de fapt aproape toti politicienii zilelor noastre, sa fie loviti de inundatii. Prinsi intr-o postura in care nu si-au construit barci de genul celeia pe care a construit-o Noe. Pentru ca politica va continua sa ramana politica, din apa isi scot acum capetele oamenii care pretind ca au barci.

Cei multi dusi de ape si gata sa se inece incep sa-i asculte.

Ca sa-i combata pe noii lor adversari, cei din scaune contrataca. Numai ca in conditiile actuale singurul subiect care intra in urechea omului pe jumatate inecat este cel al barcilor. Primele seminte ale protectionismului au fost asadar semanate. Unde raman in aceste conditii principiile democratice? Le duce si pe ele apa. Pentru ca un om dus de puhoi si inspaimantat vrea in primul rand sa-si salvaze proriul ”cojoc”, nemaidand doi bani pe teorille de egalitate fraternitate, libertate bla,bla,bla... Singurul lucru care il intereseaza pe un om in asemenea conditii, este sa sara cat mai repede intr-o barca, asta chiar in cazul in care isi va da seama mai tarziu ca a sarit in una gaurita.

Asteapta-te asadar la o escaladare a duelului dintre cei care pretind ca au barci si cei pe care ii vezi ca nu au, conducatorii actuali. Cei din urma vor folosi cu timpul argumente tot mai asemanatoare cu cele ale barcagiilor, incercand astfel sa-i convinga pe oameni de faptul ca ei le pot oferii vapoare.

Problema este ca acesti marinari si-au pierdut in cele mai multe cazuri total credibilitatea, trebuind sa platesca si pentru faptele altor marinari, inchipuiti, predecesorii lor. In aceste conditii sansele celor cu barci gaurite cresc vertiginos. Dand nastere unui fenomen pe care il voi numi ”dictatura democratiei”.

Termenul mi se pare adecavat pentru ca dicatura democratiei se obtine printr-un un proces lent. Care urmeaza intocmai schimbarile ciclice ale psihologiei umane, aflata intr-o oscilatie continua. Oscilatie intre: euforie, caracterizata de sentimente de toleranta permisivitate, empatie. Si panica: caracterizata prin elemente tocmai opuse celor enuntate.

Unde crezi tu ca ne aflam acum? Tinand cont de ciclul enuntat. Dupa parerea mea undeva aproape de punctul de balanta. Acolo unde sentimentele pozitive tind sa se schimbe in sentimente negative. Consecintele acestui fenomen, in cazul in care eu l-am perceput corect, ar trebui sa fie foarte triste. Pentru ca in acest caz am pasit deja pe podul care despartea democratia de dictatura. ACTA, BUY EUROPEAN, JOS SHENGEN, sunt semne inscrise pe pancarte care pot fi gasite doar pe podul mentionat. Inchei prin a repeta un lucru pe care l-am mai spus: Grecii au definit democratia, uitand insa sa defineasca si mediul in care poate functiona. In opinia mea cea mai importanta parte a unei definitii complete.

6 comentarii:

mihai spunea...

horea , sa fim realisti , atata timp cat china face dumping si isi tine moneda subevaluata si nu-i intereseaza de altii ce ar trebui sa faca democratiile ocidentale ? protectionismul e unul din raspunsuri ...

Horea spunea...

mihai dragu lu mosu, cine a militat pentru globalizare, mutand tot ceea ce se poate fabrica pe Tera in China, pentru a-si sporii profiturile inzecit.

Este adevarat ca, China este o tara intortocheata ca si premierul nostru, dar nu uita de efectele pe care inflatia le poate avea asupra unei valute.

China a facut inflatie in primul rand, nu pentru a-si devaloriza valuta, ci pentru a da vant sub aripi unei economii cu o crestere nesustenabila.

Din moment ce tu intervii cu comentarii valutare in cele mai oportune momente, dar invers, nu m-ar mira de loc daca yuanul chinezesc ar incepe sa se aprecieze fata de tot ce misca chiar de maine. Nu spun asta in forma de gluma ci foarte serios.

Deflatia sau intr-o prima faza dezinflatia, va lovi fi sigur si miracolul chinezesc, asa cum l-a lovit pe cel japonez.

Vei vedea atunci ca politicile protectioniste nu se vor schimba. Ba mai mult! S-ar putea foarte usor ca pana atunci, tu european infocat sa fi legat de glie. Si in cel mai rau caz, ai mai putea sa stai din nou si la o coada in fata ambasadelor, pentru o viza in Franta, de exemplu.

Eu sper totusi ca nu vom ajunge la aceasta extrema a protectionismului,dar de un lucru sunt absolut sigur. Atunci cand puhoiul va deveni ucigator fiecare natie va da din picioare cum poate.

Ca sa vezi cum iti schimbi si tu psihologia ar trebui sa-ti pui o intrebare. De ce nu prezenta China si valuta ei nici o problema atunci cand lucrurile pareau sa mearga bine? Si atunci cand cei care trebuie, faceau profituri uriase in pofida acelei valute tinute asa cum spui.

Ba mai sunt si alte intrebari pe care s-i le pun foarte putini oameni: Ce are China cu ACTA? Ce are China cu Shengen? Au intrat asiaticii acolo fara sa stiu eu?

Shengen ”to be or not to be” este asadar pentru tine si pentru asa zisii europeni de teapa noastra, cei de la periferie. Pentru ca cei ce nu vor vrea ca tu sa intri in casa lor, vor vrea in schimb sa intre in casa ta, ca sa vanda.

Oare nu vor toti sa exporte? Oare cu ce se deosebeste politica BCE de cea chinezesca? O politica prin care se incearca macelarirea euro. Cu ce s-au deosebit incercarile lui Barbulea de cele chinezesti?

E he! Mancatul asta nu e asa de simplu cum crede lumea, citat din Mtache macelarul.

Horea spunea...

Si tot mihai! Sti tu dragu lu mosu cum se va traduce buy european peste cca. 2 ani in valaha? Buy french daca il vei asculta pe Hollande, viitorul presedinte al Frantei, sau buy german daca il vei asculta pe viitorul cancelar al Germaniei, etc.

Si sti de ce? Pentru ca toti acesti mascarici si-ar dori si un deficit bugetar, dar si un exces bugetar in acelasi timp, o ecuatie matematica imposibila.

Cel needucat ar trebui asadar sa inteleaga pana la urma un lucru foarte logic si matematic. Pentru fiecare tara cu exces bugetar trebuie sa existe una sau mai multe cu deficit bugetar. Pentru ca nu poti exporta importand.

Vali spunea...

Salut Horea!

Ceva joc de glezne, asa ca deincalzire pentru intrarea in dolar?
Tintim un 80.6 pe dollar index?

mihai spunea...

horea , e adevarat ce spui , si nemtii si francezii si alti vestici si-au dorit marirea UE in special pentru piata de desfacere , dar , acum , pe de alta parte , cine impiedica firmele romanesti sa fie competitive ? cu ce e de vina neamtul ca noi suntem hotzi si puturosi ??? daca poporul roman ar fi fost ca cel neamt , crezi ca germania n-ar mai fi dorit ca extinderea UE sa cuprinda si romania ?

Horea spunea...

vali, eu mai astept. Din ceea ce vad s-ar putea sa avem surprize. Sfaturi nu dau, dar am promis sa-mi anunt o eventuala intrare la dolar si voi face acest lucru.

Prin asta i-am raspuns si lui Gelu care mi-a pus aceeiasi intrebare prin mail.

mihai, nimeni nu este de vina si nici responsabil fata de cum suntem noi romanii. Problema este ca discutam altceva.

Discutam despre destramarea si despre cauzele destramarii unor democratii care au fost totusi functionale. Nelinistitor este tocmai acest fapt.

Cauzat de nesatui care lucreaza la scufundarea lumii si care provin din pacate din popoare bine cotate.

Romanii nesatui s-au limitat sa scufunde tara.Pentru ca de altceva nu ar fi oricum in stare. De democratie nici nu avem cum sa vorbim inca in Romania. Ceva ce nu a existat nu poate fi lezat.