Am tot batut din gura pe aceasta pagina din 2008 incoace. Am incercat sa aleg subiecte care am crezut eu ca vor putea fi interesante pentru cei mai multi.
Azi m-a lovit insa un gand anapoda. Poate exista oameni care ar vrea sa puna intrebari, sa deschida dicutii, legate de alte subiecte decat cele discutate, sau legate de tocmai acele subiecte. Mai ales acum cand pagina este deschisa pentru toti comentatorii. Dati-i drumul tovarasi!
Intrebati, discutati, despre ce vreti voi, in perimetrul profilului destul de larg pe care s-i l-a propus pagina. Ba mai mult! Eventual si despre subiecte care nu pot fi incluse in profilul amintit. O discutie deschisa nu poate strica nimanui, nici macar celora care isi duc viata in tara unde oamenii le stiu pe toate.
60 de comentarii:
E posibil ca in decursul anului 2012 sau începutul anului 2013 sa aibă loc o cădere bursiera majora ( mă refer la bursele externe), adică un fel de resetare sau furtuna perfecta asa cum a prognozat Roubini sau Dick Muller ( Mr Dax)?
salut Horia...iti pun o intrebare o intebare "paranormala"...sau poate nu chiar...stii teoriile alea catastrofiste cu 2012-calendarul mayas, sfarsitul lumii, etc?...holywood-ul le-a tratat prompt cu tot soiul de filme panicoase-2012, knowing, melancolia-lars von trier, etc...a existat apoi un scenariu alternativ-2012 punct terminus intr-o trezire spirtuala, renastere a umanitatii, etc...cum naiba de s-au volatilizat ambele isterii de masa (ma rog, de dimensiuni mai mici) chiar inainte de punctul terminus? ca ar fi trebuit sa fim in plina frenezie apocaliptica/spiritualista acum, dar fenomenele s-au fasait spectaculos...eu stiu ca lumea se focalizeaza si se defocalizeaza usor, ca exista ciclicitate si in apocalipse, dar ce nu inteleg este de ce s-au consumat inainte de termenul fatidic/providential ambele?...au inceput prea devreme? 3 ani e cam mult pentru a mentine opinia publica focalizata pe un anumit topic? tu e zici?....
Calin, nu numai ca este posibil, este chiar foarte probabil. Am vorbit de multe ori despre valul devastator, unul care cred eu ca va incepe in perioada pe care ai specificat-o.
Cristi, eu cred ca oamenii au alte frenezii in momentul de fata. Frenezia revenirii economice. In aceste conditii "pozitive", lucrurile negative sunt impinse spre periferia constientului.
Eu cred ca vom asista la renasterea discutiilor despre sfarsitul lumii atunci cand sentimentele se vor deteriora din nou. Si cred ca se vor deteriora inainte de data apocaliptica.
Am avut si un articol in care am citat un om de stiinta din Canada care s-a ocupat de maiasi. Nici vorba ca ei sa fi prezis ceva, dar asta conteaza mai putin.
Eu cred asadar ceea ce spuneam si pana acum. Calendarul maias se va sfarsi anul acesta cu ultimul sau ciclu, si atat. Cu toate acestea sunt aproape convins ca discutiile apocaliptice vor renaste in cazul in care bursele vor plonja destul de consistent.
Dupa cate sti probabil, exista alte posibilitati care ar putea dezlantui calamitati. Posibilitati care au fost explicate stiintific. Distanta soarelui fata de pamant, de exemplu.
Un al treilea razboi mondial ar putea fi si el o calamitate de proportii, putand sa coincida foarte usor si bine cu sfarsitul calendarului despre care vorbim. Asta pentru ca razboiele au si ele ciclurile lor.
Te urmaresc,desi nu m-am bagat la comment-uri,nefiind de meserie.
Dar,te urmaresc pentru ca ai curajul
sa te "risti" in prognoze pe termen mediu si lung,pe care ti le asumi.
Bune sau rele.
Mult succes in continuare.
Salut Horea,
Profesia asupra careia ti-ai concentrat atentia este cea de doctor. Stiu ca ai fost plecat din tara peste 20 de ani in Norvegia unde ai si lucrat in domeniu si poate chiar ai si invatat medicina acolo.
1. Tu cum percepi consumul exclusiv a de hrana cruda? frunze comestibile(verdeturi, green smoothie-uri), fructe, legume, cereale si atat. Am utilizat eticheta "perceptie" pentru ca presimt ca tu nu poti vorbi din propria experienta avand certitudini de pe propria piele.
Am un prieten care este doctor si care vine la pachet cu burta, ochelari si chelie si care nu prea vrea sa auda de asa ceva. Eu numesc acesti asa zisi "doctori" (cu burta... si care sufera de aceleasi boli ca pacientul) macelari. Noroc ca el are simtul umorului si ne intelegem bine, nu se simte lezat in vreun fel. Un astfel doctor poate sa fie un zeu in domeniul lui de activitate (de exemplu chirurgie) dar nu va vindeca niciodata cauza, va extirpa pe moment efectele.
2. Tu ce indemnuri i-ai da unui canceros - chimio, radio... sau....ceva mai natural?
3. Din cite am citit (poate nu este asa, eu nu stiu) industria farmaceutica este printre cele mai profitabile din lume, in SUA fiind cea mai profitabila urmata de industria energetica. E vorba de profit, nu de venit, ca venit cea energetica e pe primul loc in SUA. Din aceasta perspectiva, daca toti oamenii ar fi sanatosi, nu tu medicamente, nu tu operatii, nu tu consultatii, avand doar urgentele active, ar colapsa economia, adica daca oamenii sint sanatosi, acest sistem va colapsa? Are nevoie aceasta oranduire de oameni bolnavi, mizerabili, nefericiti pentru a supravietui? (de fapt cand constientizez ce se intimpla in Africa si Asia si nu numai, cati oameni, copii mor de foame in fiecare zi, imi raspund singur la intrebare).
iti multumesc anticipat pentru raspunsuri.
horea , de ce un val devastator si nu o depreciere controlata ? lumea are mereu tendinta de a exagera spre negativ mersul lucrurilor ca de ex. sfarsitul lumii etc
parerea mea e ca dupa caderea lehman din 2008 americanii si-au invatat lectia si nu o sa mai permita ( cu orice costuri ) vre-o alta cadere care sa produca panica in halul de atunci ! pe de alta parte o depreciere controlata a usd-ului pe cativa zeci de ani poate ar rezolva problemele la fel fara a fi nevoie sa ne intoarcem in epoca de piatra cum prevedeau cu ceva timp in urma unii analisti ...
Dumitru, mersi pentru urari. In momentul in care romanul va invata, si la nevoie va fi fortat de legi sa invete, ca este responsabil pentru faptele sale, pentru cele bune, pentru cele rele, in tara asta se va trai ca in Norvegia.
Salut Mad io!
Medicina si specializarea le-am facut in Goeteborg Suedia, tara in care am plecat in 1977. In Norvegia am lucrat ultimii 10 ani din perioada mea de expatriat, din 1996 pana in 2006. De atunci continui doar ocazinal sa ma mai duc la lucru, intotdeauna in Norvegia, asta ca sa nu pierd contactul cu meseria.
"Tu cum percepi consumul exclusiv a de hrana cruda? frunze comestibile(verdeturi, green smoothie-uri), fructe, legume, cereale si atat"
Percep consumul de hrana vegetala ca fiind una prevenitoare de boli. Am avut si experiente cu pacienti care au trecut la aceasta forma de hrana. Bolile cronice pe care le-au avut s-au ameliorat considerabil aproape in fecare caz. In special bolile reumatice.
2. Tu ce indemnuri i-ai da unui canceros - chimio, radio... sau....ceva mai natural?
Depine de cancer. Oricum in acest caz efectul hranei vegetale este mult mai limitat. Exista pacienti care s-au insanatosit din boli incurabile fara ajutorul medicilor, nimeni nu intelege cum. Teoria mea este ca au reusit o asemenea performanta datorita unui subconstient foarte puternic. O convingere solida in reusita. Un placebo "regal" i-am putea spune.
A pleca insa de la premiza catorva exemple solitare, atunci cand este vorba de boli fatale ar fi o greseala.
3. Din cite am citit (poate nu este asa, eu nu stiu) industria farmaceutica este printre cele mai profitabile din lume,
Corect ceea ce spui. Numai ca trebuie vazut ce a fost mai inatai oul sau gaina. Eu cred asadar ca oamenii s-ar fi inbolnavit tot mai mult si fara nicio industrie farmaceurica.
Asta din cauza felului de viata pe care s-i l-au creat prin intermediul societatii de consum.
Stresul si consumul de hrana nesanatoasa sunt doar doi factori nocivi. Asta in timp ce multi in Africa mor de foame nemancand nimic. Vezi cum se leaga lucrurile in lumea asta?
Si cum reuseste sa secere avaritia vietile oamenilor de pe aceasta planeta. Unii crapa de prea mult, altii de prea putin, factorul comun fiind aceeiasi avaritie.
De aici rezulta in opinia mea cercul viicios al numarului de boli in crestere, secondata de cresterea productiei si a vanzarilor de medicamente. Profitul enorm pe care il fac aceste firme nu-l neaga nimeni. Nu sunt totusi de acord cu ideile conspirationiste care s-au vanturata tot mai mult. Statisticaca vorbeste foarte clar si de la sine.
Media de viata oamenilor s-a prelungit considerabil in tarile cu popoare educate. Ba mai mult! Cel putin in nord paleatia si informatia au ajuns pe prim plan in medicina. Asta pentru ca tot mai putini sa ajunga la tratamente. Multi oameni nu au insa urechi sa auda.
Auzind pana la urma doar o bubuitura care le sparge timpanele. Asta in conditiile in care au avut totusi de ales. Subiectul pe care l-ai deschis este unul prea vast ca sa poata fi dezbatut satisfacator intr-o rubrica de comentarii, dar este in acelasi timp unul deosebit de constructiv si de interesnat.
Are nevoie aceasta oranduire de oameni bolnavi, mizerabili, nefericiti pentru a supravietui?
Da are! Numai ca el, sistemul, a fost ales de oameni care puteau foarte usor sa aleaga altceva. Au ales ceea ce avem pentru ca la semanat nu s-au gandit la ceea ce vor culege.
mihai, este foarte simplu. Fizica ne poate ajuta sa intelegem. Viteza cu care cade un obiect spre pamant este direct proportionala cu masa lui. Cu cat masa si viteza sunt mai mari, cu atat mai greu putem controla obiectul, si ca atare si pagubele pe care le poate provoca.
Horea ,esti de admirat in ceea ce scrii pe acest blog si ca ai curajul sa-ti asumi "prezicerile" .
Voiam sa te intreb ce crezi ca va vi dupa căderea bursiera majora cu valutele ,metalele ,cu situatia economica in general?
Alexandru, daca te referi strict la economie cred ca ea se va face praf ca in 29, dar mai vartos. Pretul metalelor ar trebui sa cada, pentru ca ele vor fi schimbate pentru cash-ul care va fi vanat in deflatie.
La fundul acestui ciclu, undeva prin 2016, se vor ivi insa ocazii ideale de investitie pentru cei care vor mai avea bani. In aproape toate domeniile, din moment ce totul va trebui sa-si piarda o bucata buna din valoarea actuala.
Un al treilea razboi mondial, scenariu foarte probabil in opinia mea, unul al carui posibilitate l-am repetat de nenumarate ori pe acest blog, ar putea avea si alte efecte pe care nimeni in momentul de fata nu poate sa le prezica.
Din pacate ceea ce am crezut eu ca se va intampla incepand cu 2008, data la care am pornit blogul, s-a cam intamplat pana acuma.
Horea, multumesc pentru analizele pertinente de pe acest blog.
Citeva intrebari:
1. In perioada 2013-2016 este posibil ca anumite active sa supraperformeze, conform ciclurilor, si sa nu fie afectate in asa mare masura de valul deflationist? Care crezi ca ar fi aceste active?
2. Teoria celor trei valuri vad ca tine cont foarte mult de factorul timp.Se poate aplica teoria si evolutiei vietii unei persoane, stiind ca exista in viata fiecaruia ciclurile de 7 ani?
3. Pe graficul saptaminal, cind vezi o data de reactie pentru actiunea ATB si care ar fi un nivel maxim pina la finele lui 2012? :)
Scuze daca am pus prea multe intrebari!
Adrian, deflatia asa cum o definesc eu: este o diminuare a creditelor si a banilor tangibili din piata.
Scaderea preturilor este asadar o consecinta rezultata din definitie. Tot ca o consecinta toate activele ar trebui sa scada in pret, unele mai mult, cele cu pretul cel mai umflat in momentul de fata, altele mai putin, cele care s-au dezumflat deja.
Teoria celor trei valuri masoara tocmai pulsul comportamentului uman. Timpul este intr-adevar un factor determinant, pentru ca omul face miscari decisive intotdeauna atunci cand timpul este "copt".
Daca am inteles eu bine ATB este o actiune notata la BVB. Din pacate nu am date despre indicii romanesti si nici despre actiuni, altele decat cele publicate de tocmai de BVB. Aici avem un istoric doar al ultimilor 3 ani. Aceasta stare de fapte ma impiedica sa pot face predictii de durata lunga.
In perspectiva mai scurta ATB are sanse sa se aprecieze, mai ales ca firmele farmaceutice obisnuiesc sa prezinte cicluri inverese fata de restul activelor. Un pret pana unde ar putea urca in opinia mea in 2012 este cel de 0,50.
Trebuie sa notam insa un lucru important. In cazul in care deflatia va lua amploare, ea va trebui sa afecteze pana la urma si pretul companiilor farmaceutice. Pntru ca mediul in care ne scaldam in momentul de fata este foarte departe de unul normal.
Mersi si eu pentru ca citesti blogul!
Salut Horea,
Spune-mi te rog cat timp, daca vrei procentual, aloci analizelor si bursei in general. Crezi ca cineva cu capital sufucient ar putea sa-si faca o afacere propiu-zisa din specularea in piete? Din experienta ta sau a altora pe care i-ai cunoscut. Un fel de "trading for a living" ca sa-l parafrazez titlul unei celebre carti..
Salut vali, analizelor in sine, ma refer la cele care ma determina sa fac o afacere, timpul alocat este unul foarte scurt.
Am ajuns la un nivel, dupa atatia ani, la care ajunge sa arunc un ochi pe un grafic. In cca. 10-15 minute pot parcurge intervalele de timp care ma intereseaza, pentru a ma hotara pentru o afacere.
Da! Trading for a living este posibil, dar nu pentru toata lumea. Si asta indiferent de cate carti ar citi unul sau altul.
Ca sa reusesti trebuie sa ai o strategie de tip robot si sa ai taria psihica pentru a o aplica intocmai. Cam despre asta vorbeste si cartea pe care am scris-o, prezentand cu exemple strategia pe care o folosesc.
Ai vazut ce am facut acum nu de mult atunci cand dolarul a luat-o la goana. Am stat si m-am uitat. Pentru ca in strategia pe care o folosesc nu intra fuga dupa un obiect sau altul.
Citesc demult blogul, nu am formatie economica dar sunt foarte interesat de subiect. Problema mea e ca exprimarea ta este putin greoaie/alambicata pt mine. Sunt ca si fariseii care il ascultau pe Isus, dar nu intelegeau nimic.....
Sunt frustrat :)
Oricum, multumesc pt munca depusa...atat cat am inteles, mi-a fost de ajutor.
@Horea
1. Multumesc pentru efortul depus. Urmaresc cu interes blogul tau.
2. Desi sunt economist de formatie (apropo de Cristi), am rugamintea sa mai tai din fraze. De multe ori formulezi fraze care nu transmit nimic d.p.d.v. al analizelor, ( exagerezi in a sublinia incompetenta unora sau altora). Este adevarat ca sunt multi incompetenti dar, nu acesta este (sau cel putin eu asa cred) scopul acestui blog.
3. Nu te baga in fizica :)parerea mea
"Fizica ne poate ajuta sa intelegem. Viteza cu care cade un obiect spre pamant este direct proportionala cu masa lui".
forta=masa*acceleratia
greutatea=masa*acceleratia gravitationala
Cum viteza unui corp care se indreapta spre pamant / orice planeta depinde de acceleratie, iar acceleratia fiind constanta => orice corp care se indreapta spre pamant (sau atras de orice planeta) in lipsa frecarii cu aerul (sau orice alt gaz/lichid etc.)va ajunge la aceeasi viteza indiferent de masa daca vor pleca de la o viteza initiala 0 si de la aceeasi distanta fata de pamant / planeta(presupunand ca avem o masa neglijabila - comparativ cu masa pamantului/panetei)
Dar cine stie poate gresesc :)
4. Ar fi interesant sa avem discutii despre ce ar trebui sa facem, cum ar trebui sa arate economia mondiala pentru a elimina sau diminua efectul crizelor.
5. Ce active sunt umflate si care nu?
6. Ce domenii se vor dezvolta in viitor si care se vor restrange - de ce?
Buna Horia ! Am si eu o curiozitate. Ai mentionat foarte pe scurt, de-a lungul vremii, de posibilitatea unor conflicte armate majore in urmatorii ani. Poti face, te rog, un articol despre acest subiect, si cum ai ajuns la aceasta concluzie ? Ma gandesc ca ar fi interesanta aplicarea teoriei si pe alte subiecte decat bursa+economie. Multumesc.
Salut Horia,
Citesc de peste un an blogul tau. Felicitari pentru el!
Pana acum nu am intervenit in discutii. Dar acum vreau sa te intreb de o problema de sanatate:
Bunicul meu are 92 ani si era bine sanatos facea miscare prin curte pana acum 10 zile. Se misca foarte greu, ii tremurau putin miinile si se simtea rau.
A venit o doctorita prietena de familie pensionata si ne-a spus ca avea o infectie foarte puternica in organism si ca un plamin era afectat in proportie de 75%.
I-a dat un tratament cu multe medicamente dar si 2 antibiotice augmentin si inca unul injectabil. Bunicul a inceput sa se simta mai bine dar dupa 3 zile nu a mai putut urina.
La spital ni s-a spus ca are adenom de prostata care nu mai poate fi operat la varsta lui. Din analizele facute i s-a spus ca are probleme cu ficatul rinichii si are si glicemia foarte mare in jur de 200.
La varsta lui e normal sa nu iasa analizele bine poate au fost influentate si de tratamentul luat.
Acum trebuie sa poarte sonda permanent dar sta acasa. E mai bine mai merge prin casa de 3 ori pe zi dar e slabit si maninca mincaruri cu multe lichide(tine si un fel de regim).
Se poate vindeca la prostata pentru a nu mai purta sonda? Daca da cum? El ia niste medicamente(si un antibiotic usor pt a nu se infecta) si ceaiuri - ce i-au recomandat doctorii dar i-au spus ca va trebui sa o poarte mereu.
Lui ii palce foarte mult sa faca treaba prin gradina. Cu sonda ii va fi mai greu. Putem face ceva sa nu il jeneze prea tare?
Cum l-am putea ajuta noi ca sa fie mai bine? Ce s-ar mai putea face din pct de vedere medical pentru a fi mai bine.
Multumesc in avans!
Inca ceva:
Bunicul facea treaba prin curte si uneori si la camp era activ. Starea de inactivitate o sa ii vina foarte greu acum de aceea te intreb ce am putea face pentru a fi din nou activ.
Cei de la spital i-a zis ca nu e nimic neurologic. Bunicul e mereu constient lucid mai si glumeste. E intr-o stare buna psihica.
Multumesc!
Cristi, intreaba atunci cand nu intelegi ceva. Faptul ca nu intelegi eventual analizele bursiere, poate termenii pe care ii folosesc, este unul normal. Numai cei care mi-ai citit cartea pot intelege totul. Sunt totusi convins ca cei mai multi se multumesc cu concluziile pe care le vad afisate pe grafice.
Catalin, oricat de straniu ar suna afirmatia pe care o voi face, ea este una reala. Bursele sunt oglinda psihologiei umane. Euforia si avaritia umana au ajuns in opinia mea la culmi neatinse pana acum, tragand dupa sine datorii in toata lumea care nu se vor putea plati niciodata. Criza in care ne aflam este asadar in primul rand una financiara si nu una economica.
In opinia mea nu prea exista o alta rezolvare al acestei situatii decat prin intermediul unui razboi. Ciclicitatea razboielor rezulta si ea asadar direct din ciclicitatea economica, care, rezulta din ciclicitatea spiritului uman. Catastrofe economice pe plan global s-au sfarsit de aceea intotdeauna pana acum prin razboie.
Dorin, in tonuri de dezacord hai sa cadem de acord asupra unui lucru: Oricum as scrie nu voi reusi niciodata sa-i multumesc pe toti.
In ceea ce priveste incompetenta poate tu ai fost mai norocos. Eu dau de ea zilnic si ma frustreaza la nebunie. As putea scrie un roman despre acest subiect dar ma voi limita la cateva ecemple:
-7 diagnostice puse tatalui meu dintre care unul era corect.
-Copilul unei rude indepartate mort pentru ca si-a bagat un bob de fasole in nas.
-Mama amenintata ca i se va taia gazul desi a platit totul la zi corect, pentru ca ii lipsea o stampila. Nepusa de cel care i-a exucutat lucrarea de instalatie a tevilor si a centralei. Omul a disparut intre timp din tara.
- Proces pierdut de mine impotriva taxei auto cu verdict negativ dat in acceiasi saptamana in care curtea suprema de justitie de la Luxemburg a declarat legea din Romania ilegala. Motivarile fiind ca ministerul finantelor nu poate fi dat in judecata. Desi exista proces castigat in care fost dat in judecata acelasi minister, la Bucuresti, deci un precedent. O alta cauza invocata a fost ca nu am contestat la finantele locale rezumatul de calcul, care era facut absolut corect.
Procesul va merge desigur mai departe.
- Crere catre finante dupa toate articolele din presa pentru a-mi recupera o parte din banii platiti. Raspunsul: Acum ar trebui sa platiti 10 400 de roni in loc de cei 6400 pe care i-ati platit. Masina am adus-o noua in 2006. Am inregistrat-o in 2009, ca sa nu mai trebuiasca sa ma intorc in Suedia pentru controale tehnice anuale.
-Actele masinii traduse nu de mine care am stat in Suedia, fiind si cetatean suedez, ci de o firma autorizata. Au facut mai mult traducerea a unor cifre din suedeza in romana.
Cu toate acestea cel care a copiat cifrele le-a copiat gresit. Marimea motorului este introdusa gresit precum si marimea cauciucurilor, eu fiind amenintat mai pe urma cu amnezi.
Incompetenta este asadar strigatoare la cer si afirmatiile mele sunt departe de a fi exagerate.
Si eu nu am generalizat ci am comentat concret si in articole ceea ce am considerat a fi incompetenta crasa. Cu toate acestea tu poti avea o alta parere, pornita poate din alte experiente. As fi totusi foarte curios sa aflu cum ai reactiona la anomaliile romanesti dupa un sejur de numai un an intr-o tara nordica.
Cu fizica ai dreptate! Puteam sa ma exprim mult mai plastic fara sa ma leg de legi. Pe care sincer sa fiu nu le-am recitit.
Vroiam sa obtin doar un efect vizual convingator. Puteam sa-l obtin asadar si prin a compara efectul pe care l-ar produce aruncarea concomitenta a unei pene si a unei ghiulele de o tona dintr-un turn. Asupra unei case de exemplu. Cred totusi ca mihai a inteles ceea ce vroiam sa spun.
Despre ce ar trebui sa facem eu mi-am spus opinia de N ori. Astept cu nerabdare si alte opinii. Si nu in ultimul rand fapte, pentru ca ele conteaza pana la urma.
Activele numite de risc sunt umflate, am discutat si despre aceste lucruri de multe ori. Burse, comoditati, etc. Alte active sunt deja in curs de dezumflare: imobiliare, terenuri, electronice, masini unelte, servicii, de exemplu. In caz ca perceptia mea despre deflatie se va adeveri a fi corecta lucrurile se vor schimba radical.
Cash-ul de care toata lumea a fugit pana acum cheltuind in nebunie se va urca pe tron, aruncand in acelasi timp toate celelalte active afara in curte.
Un domeniu pe care il vad explodand este domeniul militar si cel al armelor de "buzunar". In rest totul depinde de pornirea unui nou razboi. Un domeniu care nu tine de cel militar dar care ar trebui sa se dezvolte este cel al energiilor alternative.
care crezi ca vor fi tarile mai ferite de razboi?
Anonim, de unde a stiut doctorita ca 75% din palaman este afecatat? I-a facut rtg in curte? 92 de ani este o varsta frumoasa, dar mi se pare foarte stranui faptul ca bunicul tau nu mai urineaza exact din momentul in care i s-au administrat medicamete.
O prostata nu creste asa peste noapte, procesul fiind unul lent. Cauza retentiei urinare ar trebui cautata in primul rand dupa parerea mea la rubrica efecte secundare ale medicamentelor.
Hai sa spunem ca a avut o infectie. De ce i s-au dat kg de medicamente atunci cand un antibiotic ar fi fost suficient. Ce alte medicamente i s-au dat?
Voi putea merge mai departe cu rezonatul doar dupa ce imi vei raspunde la intrebarea pusa.
Alt anonim, vedeti de ce este bine sa folositi un nume? Asa cum a facut pana acum toata lumea.
Tarile cele mai ferite vor trebui sa fie cele neutre. Suedia si Elvetia. Spre norocul nostru razboinicii accepta intotdeauna existenta unor astfel de tari.
Salut Horea,
As fi vrut sa stiu punctul tau de vedere cu privire la piata forex in sensul utilitatii ei economice reale. Din cate stiu eu este un joc cu suma nula (unul castiga contrapartea pierde). In ultima perioada perceptia mea este ca au aparut foarte multe firme care promoveaza aceasta piata si "nu imi miroase tocmai a bine". Sunt foarte multe firme care promit castiguri extraordinare.
Salut Sever, perceptia ta mi se pare corecta. Trebuie sa fi foarte atent atunci cand iti deschizi un cont.
Sa verifici certificate de autenticitate si sa cauti pe net comentarii despre firmele pe care intentionez sa le folosesti. http://www.forexpeacearmy.com/ s-a nascut tocmai din aceasta cauza.
Aici vei gasi rating pentru aproape toate firmele. Sunt foarte multe care au apelativul ”scam”, firme de care nu ai voie sa te apropii. Exista totusi firme cu 4 si 5 stele care par a fi serioase.
Buna Horia
Urmaresc si eu de ceva timp acest blog si deseori am nelamuriri, mai ales cand folosesti expresii gen, dolarul o va lua in sus, numai ca nu imi dau seama exact la ce te referi. Mai concret... Daca analizam perechea EURO USD, depinde de grafic, daca este euro raportat la dolar sau invers. Cum trebuie sa-mi afirm amatorismul, cu scuzele de rigoare, poti fi mai explicit si pentru neaveniti ca mine, cum vezi dolarul in raport cu euro pentru urmatoarele 3-6 luni? Am economiile in dolari si as vrea sa fac o investitie imobiliara si recunosc ca o intoarecere la peste 1,4usd/euro m-ar cam da peste cap si as fi foarte fericit pentru o evolutie apropiata de 1,2. Pot sa te rog pentru o opinie pentru intervalul de timp mentionat?
Cu deosebita stima, Costel
P.S Inca o data scuze pentru intrebare, stiu ca multi m-ar trimite imediat la grafice, dar interpretarea nu ar trebui sa fie facuta de cei ca mine, care sub presiunea interesului personal cu miza ridicata ar putea da o interpretare pro domo, asa ca orice opinie pe valaha e mai mult decat binevenita.
@Horea
Desigur exista multa incompetenta, dar, eu ma refer la faptul ca ai articole in care jumatate din ele subliniezi incompetenta, in loc sa forjezi pe partea rationala. Scrii ca sunt prosti in loc sa subliniezi rational de ce gresesc. Desigur, fiind blogul tau este normal sa iti scrii articolele in deplin acord nu numai cu partea rationala ci si cu ceea ce simti, cu ceea ce practic (poate) te indeamna sa scrii.
Apropo de aspectele psihologice. In marketing se atrage atentia ca un client nemultumit va face o reclama negativa mai mult decat un client multumit. Ceea ce vreau sa subliniez este ca desi sunt erori la tot pasul sa nu uitam ca suntem oameni si cu certitudine gresim si ca atunci cand suntem nesatisfacuti de un produs sau serviciu amplificam mult mai mult ca si numar decat realitatea.
Sunt convins ca nu din toate deciziile de investii pe care le-ai luat au fost incheiate cu castig si uneori singur ai recunoscut ca nu ai privit unde trebuia (nu ai vazut sa analizat anumite grafice). Ceea ce conteaza (si asta vreau sa subliniez) este ca pe total medicul sa fi luat in multe alte cazuri decizii corecte, traducatorul care poate era atent atunci cand traducea a considerat un document prea usor si din acest motiv a facut copy paste aiurea etc. Nu vreau sa apar pe nimeni si inteleg ceea ce resimti pe propria piele.
Dorin, repet! Oricum as fce tot nu i-as putea multumi pe toti. Asta nu inseamna insa ca vreau sa fiu surd la sugestii. Sunt de acord cu tine din nou cand spui ca omul are tendinta sa amplifice. Eu am incercat totusi sa ma feresc de exagerari, dar poate nu reusesc.
Mentalitatea rigida a romanului nu-mi este nici ea de vre-un ajutor. Apropo traducere. Nu traducatorul a gresit ci bugetarul care vrea salariu mai mare de la RAR. Cel care n-a fost in stare sa transcrie cifrele "traduse" corest.
In rest trebuie sa simti ceea ce simt si eu, pentru ca problemele descrise nu sunt locale. O majoritate simt foarte probabil la fel. Cei care nu simt la fel fac parte din grupa banditilor care au construit aceasta societate. Una cu reguli stricte si chinuitoare pentru cei multi, dar nu si pentru ei insisii. Aceste lichele isi fac dupa cum bine sti pana si tratamentele in strainatate.
Pentru ca tot citesti blogul puncteaza si tu atunci cand vei considera ca ceva este exagerat. Vom putea vedea astfel si parerea altora si la nevoir vom putea schimba felul de-a expune.
Pari un om cu picioarele pe pamant. Ti-ai dat deci seama ca omul scrie ceea ce simte, bine sau rau. Eu mi-am dorit intotdeauna ca ceea ce fac sa fie cat mai bine facut, dar asta nu inseamna ca am si reusit.
horea , cat o sa mai tina treaba asta ca m-am cam saturat:
http://finance.yahoo.com/news/dollar-falls-against-euro-bernanke-154931712.html
ce fortza au unii ...
horea crezi ca se va atinge zilele astea valoarea 1,34$ pentru un euro?
si daca da recomanzi cumpararea de dolari?
mihai, fara intentia de a te jigni, m-am cam saturat si eu sa repet la infinit aceleasi lucruri.
Alex, cred ca euro va putea atinge pana si limita mea superioara pe care am expus-o de foarte mult timp.
Asta pentru ca si dolarul ar trebui sa atinga limita inferioara pe care am expus-o de si mai mult timp.
Tocmai din aceasta cauza nu am fugit dupa dolar din moment ce am ratat startul. Acest dute vino va dura foarte probabil pana la inceputul lunii mai. Asa cum am specificat intr-o analiza mai veche.
horea , scuze dar se pare ca nu sunt asa de rabdator ca tine , pana la urma intrebarea este cat o sa mai dureze rostogolirea asta a problemelor ? tare ma tem ca in mai nu o sa se intample nimic , la fel cum si anul asta si asa mai departe , practic, cred eu , fara vre-un eveniment important declansator , nimeni dintre politicieni nu o sa faca nimic decat sa rostogoleasca mizeria in continuare ...
mihai, parca vorbim pasareste. Rabdator? Pentru ce? Pentru caderea lumii in bucati? Eu cred ca tocmai optimismul tau incepe sa se transforme in bumerang.
Eu nu am spus niciodata ca politicienii vor face altceva decat o groapa mare pentru toti. Tu nu ai crezut asta, pana acum, se pare.
Rostogolirea de care vorbesti este chinul la care suntem supusi inainte de-a cadea in groapa.
Eu vorbeam de inceperea unui val devastator, in timp ce tu vedeai pasarele ciripitoare. Si inca o data! Ba se va intampla ceva! Si garantez ca nu o sa-ti placa.
Salut Horea,
Intrebare a e simpla : ai vre-un sfat pentru o persoana oarecare despre cum sa se protejeze cat de cat de acest val?
Radu, raspunsul meu este la fel de simplu: sa aiba bani lichizi. Am repetat asta de multe ori dar sunt sigur ca aceasta parere este impartasita deocamdata de foarte putini, fapt pentru care a trecut cu siguranta pe langa urechile multora.
horea , raspunsul lui bernake la orice nu merge e QE-ul , 1,2, ...100 ..., crezi oare ca atunci cand o sa existe perspectiva unui razboi , bernake impreuna cu restul bancilor centrale din lume nu o sa raspunda printr-un QE generalizat ? si nu asa doar sa imprumute bani la banci ci pur si simplu sa mareasca salarii,pensii etc fara motiv ...ce se va intampla atunci cu banii ?
intr-un fel cum e cum vroia ceausescu sa mai mareasca pensiile la mitingul din 22 dec. cand a inceput sa fie huiduit ...
mihai, parerea mea o sti, pentru ca am repetat-o de N ori. Alta parere decat a mea nu pot avea.
Tu fa cum crezi! Eu nu am avut niciodata intentia sa influentez pe cineva si nici intentia sa dau sfaturi.
Mi-a fost ceruta o parere, am dat-o, si atat. Desigur, am incercat intotdeauna sa-mi si argumentez afirmatiile. La unii ideile mele au prins, probabil, in timp ce la altii ele nu vor prinde niciodata.
Asta pentru ca oamenii vad ceea ce vor sa vada, si nicidecum ceea ce se vede de fapt.
mihai
Observ de multa vreme ca ai opini pe care nu le poti sustine cu argumente, insa cine stie, poate acum sa ai o revelatie, asa ca spne in viziunea ta care sa fie "mutarea" castigatoare contra QE 1, 2, ... 100, generalizat?
Horea mie-mi place blogul tau, il urmaresc constant chiar daca nu intervin prea des. Am inceput sa inteleg anumite lucruri. Intrebarile o sa le adresez cand voi avea certitudinea ca nu inteleg ceea ce mi se pare mie relevant prin propriile-mi puteri si sper ca sa ramana valabila propunerea ta de a lansa intrebari si in viitor.
@Horea
Daca ai avea o suma de bani (dar nu nelimitati), fara sa te imprumuti si ai dori sa incepi o afacere de mici dimensiuni. Care ar fi domeniile in care ai incepe si in care nu in perspectiva de 1-3 ani?
@ Horea
Urmaresc acest blog de ceva timp si am remarcat ca articolele saptamanale despre cum vor evolua valutele au disparut de ceva vreme. Pe cand o revenire?
Felicitari pentru blog!
Emil
@Akhenaton , te dai destept dar nu esti ... totusi , mutarea castigatoare contra QE generalizat e bineinteles ( la mintea cocosului ) ... lipsa QE generalizat ... consecinta ? falimente bancare , deflatie ... ceea ce prevede horea !
ideea e ca americanii dupa atatia ani de credit neacoperit vor sa iasa din rahat prin devalorizare usd , ramane de vazut daca bernake o sa reuseasca performanta asta si eu am dreptate sau daca nu , horea o sa aiba dreptate , acum e clar ?
mihai
mutarea castigatoare contra QE generalizat e bineinteles ( la mintea cocosului ) ... lipsa QE generalizat ... consecinta ?
Te dai pe dupa corcodus, te faci ca nu intelegi intrebarea mea?
Ce poti tu sa faci sa te protejezi de QE generalizat? Ca sunt ori nu destept e irelevant, atara-ti maiestria ta in economie aplicata :D
Akhenaton, esti bine venit oricand cu orice intrebare.
Dorin, as investi in teren agricol, dar trebuie sa-ti spun ca afacerile pe mine nu ma pasioneaza de loc. Oricum, logica ai prins-o cu siguranta. Omul trebuie sa manance in orice imprejurari.
Emil mersi pentru felicitari. Articolele de care vorbesti au fost intr-adevar mai putine pentru ca nu am considerat semnificativ ceea ce se intampla.
Am vorbit de exemplu de deprecierea dolarului, inceputa deja de la exact nivelul pe care l-am expus cu mult timp in urma, in acest articol: http://horea-m-analizatehnica.blogspot.com/2012/03/un-articol-scris-de-zerohedge-pertinent.html
Datat 18 martie dupa cum se vede. De atunci dolarul cade, in timp ce euro se apreciaza, ca o consecinta.
Nimic relevant nu s-a intamplat asadar. M-am gandit de aceea sa revin la aceste analize doar atunci cand voi vedea semnalele unei posibile schimbari de trend.
Am considerat asadar inutila o repetare a lucrurilor spuse. Mai ales pornind de la faptul ca ingredienta principala a analizelor mele este timpul.
@Akhenaton , daca eram specialist in economie poate ca aveam si eu un blog , ca horea , din pacate nu sunt si nici nu cred ca m-am laudat vreodata ca as fi , dimpotriva ...
cum sa te protejezi de QE-uri generalizate , practic de o eventuala hiperinflatie , cred ca poti gasi raspunsuri pertinente pe diverse bloguri care merg pe ideea asta ... dar in nici un caz la horea care e impotriva ei
mihai, eu iti spun cu draga inima cum te poti proteja importiva hiperinflatiei produse de Qe-urile generalizate despre care vorbesc blogurile pertinente pe care le citesti. Adaugand pur si simplu la tot ce ai citit acolo si urmatoarea afirmatie:
Poti cumpara in principiu orice! Active bursiere, metale pretioase, case, terenuri, printre altele. Vei scapa astfel foarte repede de banii lichizi pe care ii ai, bani care isi vor pierde oricum valoarea foarte rapid si pe zi ce trece intr-un mediu hiperinflationist.
Tu ai trecut de fapt printr-o hiperinflatie chiar aici in Romania "postrevolutionara". Asa ca ar trebui sa ai deja experienta celor afirmate de mine. Chiar daca nu esti specialist in economie, nici eu nu sunt, ar trebui sa stii mult mai multe despre hiperinflatie decat toti cei de pe blogurile pertinente laolalta.
Iti garantez ca acei oameni nu au vazut hiperinflatie in viata lor, altundeva decat in carti, in mass-media in general. Ca o consecinta, tu care ai vazut si ai simtit pe pielea ta explozia de preturi de 300% din tara noastra, ai putea sa-i bagi usor in buzunar pe acei scribi ai blogurilor pertinente. Ai doar multa grije ca sa nu patesti cumva ca Gogu.
horea , in perioada postrevolutionara de care vorbesti habar n-aveam ce e aia economie si nici bani n-am avut asa ca n-am prea putut sa "profit" ...
sincer sa fiu as investi acum in Romania ( teren , casa , apt. ) insa din pacate atata timp cat mizeria de prima casa functioneaza toate preturile sunt rupte de realitate , despre aur ce sa zic , la noi piata e limitata chiar daca cumperi e mai greu apoi sa vinzi fara un discount serios , la bursa nu mai ma bag ca m-am fript odata asa ca pana la urma cred ca merita sa mai astept sa vad ce se intampla chiar daca exista si riscul sa ma trezesc cu mai multa hartie igienica acasa decat am nevoie ...
mihai, ma bucur ca te-am putut molipsi cu putina rabdare, daca nu si cu altceva. Ceea ce ai insirat tu in randurile de mai sus, numai a hiperinflatie nu miroase.
tot mihai, uite ca era sa uit. Poate este cum spui. Nu ai avut habar de economie in perioada post.
Dar, trebuie oare sa sti economie ca sa observi lucrurile care se intampla in jurul tau. Precum cresterea pretului unui apartament cu doua camere, de la 7000 de euro, la 70 000 de euro in cativa ani.
Dar painea pe care o cumparai la un pret echivalent de un ron, ajunsa la 4 ron etc. Eu craed ca si cel mai simplu om de la tara aputut observa fara nici un efort plecarea preturilor spre Sfantul Petru. Totul s-a scumpit in caea perioada, tragand dupa sine cresteri de salarii. A la Romania pentru cei multi, dar totusi cresteri.
Ai vazut tu ceva asemanator in mediul actual? Sau ai vazut mai degraba cresteri de pret dor la unele produse,destul de putine la numar. Ca benzina de exemplu, un produs pe la care cei ce vor sa traga pielea de pe tine stiu ca romanul il consuma chiar in cazul in care ar trebui sa se imprumute.
Spre deosebire de atunci, acum cele mai multe preturi au scazut sau au stagnat, ca si salariile de fapt. Nu vorbesc de directorii si politicienii competenti care-si ridica propriul salariu, pentru ca li se cuvine. Asta am vazut pana acum. Ceea ce vine va fi mult mai rau, trebuind, cred eu, sa-i afacteze si pe competenti.
Nici un sac nu este fara fund, nici chiar in tara hotiei rasare, Romania.
Salut Horia,
Sunt Dorian cel care am trimis mai devreme un mesaj cu Anonim. Cel cu bunicul de 92 ani. Da ai dreptate. Nu ma voi mai ascunde.
Am revenit cu lista de medicamente pe care le-a luat. Medicamentele astea le-a luat initial:
augmentin, gentamicina, gingobiloba, paracetamol, algocalmin, aspenter, acc, debrilat.
Mai erau vreo 2-3 dar nu le mai stie mama si a aruncat ambalajele. Bunicul cand a venit doamna dr era racit si avea febra. Nu se putea misca il dureau miinile picioarele. Miinile ii si tremurau .A iesit cu cateva zile inainte afara noaptea la WC in curte si a racit. I s-a spus ca era racit si la plamini.
Acum ia:
nolicin, no-spa, pertensif, fitodiab pt diabet, si uneori forlax cand e constipat.
Maninca hrana usoara galbenus de ou, peste, supe.
I s-a spus ca nu e nimic neuronal.
Se poate misca prin casa dar cu ajutor.
Dar el era foarte activ muncea in curte, gradina si la camp. Munca il tinea. Acum e demoralizat cand vede ca nu poate sa mearga si a mai si aflat ca trebuie sa stea cu sonda mereu. E plictisit fara chef.
Daca ar putea sa mearga bine din nou si fara sonda ar fi cel mai fericit.
Ce am putea face?
Multumesc,
Dorian
Inca ceva,
Horea, scuze ca te-am botezat Horia.
Dorian
Salut Dorian, adevarul este ca bunicul tau are o varsta considerabila, una la care orice boala noua, chiar si o viroza, poate da probleme.
Intr-o tara unde medicina functioneaza, bunicului tau i se facea un CRP, C-reactive protein, un test foarte simplu, o intepatura in deget si atat. Pe cat de simplu este testul pe atat este de efectiv.
Pentru ca poate deosebi o infectie virala de una bacteriana. Asta tocmai pentru a evita turnarea antibioticelor cu galeata intr-un om de varsta buniculu.
Antibioticele pot avea reactii adverese. Deseori alergii, consecinta fiind mucoasele ingrosate, probleme de la stomac etc. Barbatii la varsta de 92 de ani au aproape toti o prostata marita.
Daca am inteles eu bine bunicul tau putea urina inaintea infectiei de care vorbesti. Concluzia nu poate fi alta, tinand cont de diagnosticul pus de medici, decat ca ceva i-a marit prostata si mai mult asa peste noapte.
Un lucru destul de putin probabil. Sau, poate, pacienetul a avut mai degraba o infectie renala, urinara, decat una pulmonara. Putand desigur sa le fi avut pe amandoua.
Va fi greu sa aflam asta asa prin corespondenta.
Oricum simptomele cele mai palpabile par sa fi venit de la caile urinare din moment ce i s-a pus sonda. Sonda in sine este un focar de infectii, dar este folosita la nevoie atunci cand oamenii nu pot urina.
Imi este imposibil sa pun un diagnostic corect din moment ce nu am vazut bolnavul. Hai sa vedem totusi ce ar putea face un medic constincios si profesionist la fata locului.
Ar putea sa scoata sonda bunicului tau odata cu terminarea tratamentului de antibiotice. Urmarind mai apoi daca bolnavul va putea urina spontan si de la sine.
In cazul in care scoaterea sondei ar reinoi problemele de retentie urinara, o sonda permanenta va fi necesara din pacate.
Sa nu uitam nici faptul ca gentamicina este un medicament nefrotoxic, pe care noi nu il folosim deloc la pacienti de varsta bunicului tau.
Si inca ceva! Eu atatea antibiotice puse una peste alta nu am mai vazut. Observ ca s-a trecut de la cele doua anterioare la nolicin.
Probabil pentru a preveni infectiile pe care le-ar putea cauza sonda. Si din aceasta cauza o incercare de scoatere a sondei ar putea fi foarte bine venita.
In cazul in care ar functiona, si fara o incercare nu va sti nimeni niciodata daca ar fi functionat sau nu, nolicinul ar putea fi scos imediat din circuit.
Un om de 92 de ani trebuie sa aiba doar strictul necesar atunci cand este vorba de medicamente.
Cum facem Horea sa avem doctori de calitate in Romania? macar sa stie pacientul ca merge si intr-un X spital, clinica plateste la oricare doctori dar de acolo pleaca nu doar cu o punga de medicamente sau cum povesteai pe blog la un momendat cu o injectie ce continea apa si sare daca nu gresesc. Care sunt sansele ca de ex. undeva in Ardeal sa se stranga o echipa de mai multi colegi ce au lucrat prin afara si sa trateze, sa faca si o alta medicina. Te-ai gandit la asa ceva? sau cel putin noile entitati private din domeniul medical ca sunt clinici spitale particulare daca au facut ceva pasi spre asemenea cadre. Apropo cati tineri studenti viitori doctori sunt in jurul tau? sau astia aspira doar la bani si ceva informatii de baza dupa care fuga la tratat bunici prin Franta etc.
Felictari pentru efortul facut de a raspunde la toate intrebarile adresate.
cg, clinica particulara? E tot ei mama. Cine nu poate pune un diagnostic si nu stie trata in clinica statului poate sa mearga si in luna, pentru ca va face si acolo acelasi lucru.
De ce crezi tu ca ma deplasez 2000 de km pana in Norvegia ca sa lucrez? Pentru ca aici nu ai cu cine.
Mentalitatea dragu lu mosu, mentalitatea. Aia cu fofarlica. Care te duce la bani fara sa trebuiasca sa sti prea multe.
De ce crezi tu ca se trateaza banditii din politica si cei cu bani afara? Dupa experienta avuta cu tata eu nu as putea lucra aici nici macar o jumatate de ora.
Salut Horea,
Multumesc pentru raspuns.
Bunicul la 3 zile de la inceperea tratamentului cu antibiotice nu a mai putut urina. L-au dus cu salvarea la spital(sunt 20 km pana la spital) i-au pus sonda si i-au zis sa il interneze acolo. Bunicul nu a vrut sa ramina in spital. Cand l-au adus acasa cei de la salvare i-au scos sonda. Dupa 2 zile a trebuit iarasi sa cheme salvarea pentru ca nu urina. La spital sonda a scos 3 litri de lichid. Dar el atunci inca lua cele 2 antibiotice.
Acum ia nolicin sa nu se infecteze de la sonda. O sa incercam sa vedem daca renunta la ea mai poate urina. Te anunt apoi.
O sa ajung acasa si o sa incerc sa vorbesc cu bunicul sa vedem daca ar vrea sa plece de acasa pentru analzie si apoi la un doctor urolog. Imi poti recomanda vreun doctor/spital? Eu lucrez in Bucuresti iar bunicul e in Vrancea.
O sa vad cum se simte in weekend daca e dispus sa vina sa il vada si un alt doctor.
Bunicul stie ca la varsta lui unii doctori poate nu isi mai dau interesul.
Multumesc pentru sfaturi,
Dorian
"Bunicul la 3 zile de la inceperea tratamentului cu antibiotice nu a mai putut urina."
Exact asta am inteles si eu. Iti garantez ca prostata i-a fost la fel de mare si cu trei zile inainte. Retentia trebuie sa aiba asadar si alte cauze.
Internarea, in schimb, ar fi fost indicata, bunicul tau a refuzat-o pe proria raspundere. Medicul a procedat asadar corect vrand sa-l tina in spital.
Nu cunosc din pacate alti doctori decat pe unii fosti colegi de liceu, nici unul urolog. Si chiar daca asa cunoaste nu as putea garanta pentru ceea ce ar face.
Din ultimul tau mail reise ca s-a facut o incercare esuata de scoatere a sondei. Nu la cel mai oportun moment, desigur, dar timpul nu mai poate fi intors.
Eu as mai face inca o incercare. Daca dupa 12 ore si dupa ce a baut apa bunicul nu va urina nimic, va trebui foarte probabil sa poarte o sonda permanenta.
Daca se interna in spital evolutia putea fi urmarita la fata locului de personalul medical. Cu incercari de scoatere a sondei si urmarirea rezultatului. Naveta spital acasa putea fi si ea evitata. Ultimele tin si ele de trecut, din pacate.
Salut dorians la Bucuresti se poate merge direct la spitalul Th. Burgele al carui profil este de urologie, eu unul as alege sa-l vada si un alt doctor dar cu specialitatea de medicina interna/generala caruia sa-i fie descris nu contextul care are loc acum cu sonda cat cel precedent de unde s-a plecat, daca este un doctor competent va incerca sa faca niste conexiuni si excluderi, va da ceva analize de facut dupa cum spunea si Horea inclusiv un simplu CRP. Daca nu doresti la stat si vrei doar o consultatie+ecografie poti merge si la privat in Buc. ai de unde alege iar acolo pot fi gasiti cativa doctori cu experienta care sunt in regula profesional.
Horea nu ai refuza sa faci parte dintr-o clinica particulara doar ca nu ti s-a propus corect? din ce mai cunosc in astfel de clinici sunt si doctori profesionisti chiar si ceva floricele tinere care au studiat pe afara, cu practica pe la camerele de urgente ale spitalelor in tari gen US, totodata mai sunt si doctori care au iesit la pensie - sa nu ne imaginam niste mosnegi insa, care au calitati confirmate de diagnosticul oferit pacientilor cu o paleta impresionanta de cazuri vazuta, ar fi mare pacat ca sa nu mai tinem asemenea oameni inca in 'priza'.
Optiunea de a merge pe afara a devenit evidenta din mai multe motive, Ministerul Sanatatii s-a dovedit plin de incompetenti si cadrele medicale care au partea lor de vina sunt atatia asa inchipuiti mari doctori a caror rata de de succes in vindecarea pacientilor este mult prea mica; au fost doctori ce conduceau spitale si care au refuzat sa sa foloseasca anumite aparate - laprascopie mai exact, doar fiindca el stia cu bisturiul; Probabil si tu cand spui ca mentalitate ai avut in vedere mai multe lucruri.
Mergi sa te duci a te trata in afara de ex. in Germania si ajungi sa vezi ca acolo de fapt doctorul este roman :) ironia sortii, decat ca platesti statului austriac sau german niste bani asta fiindca la noi MS nu a stiut sa motiveze valorile in a ramane, a le oferi conditii macar in cateva spitale sau sa se aplice evaluarea multidisciplinar a unui pacient etc.
cg, Crp nu mai este relevant in aceasta faza ea fiind o proteina care reactioneaza in primele 48 de ore.
Orice infectie ar fi avut bunicul lui Dorian, ea pare sa se fi temperat. Daca retentia persista si dupa o noua incercare de extragere a cateterului, permanenta acestuia nu se mai prea poate discuta.
Exista totusi o exceptie. Una in care cineva ar decide sa opereze prostata marita a unui individ de 92 de ani. Pentru ca marita este cu siguranta. Desi eu sunt convins, asa cum spuneam, ca retentia a fost cauzata si de alti factori.
Daca pacientul este destul de sanatos o asemenea operatie ar putea reusi foarte bine chiar la varsta pe care o are. Tinand cont ca este facuta in anestezie spinala, adica cu pacientul treaz. Este vorba de rezectie transuretrala a prostatei, o interventie care i-ar putea da sanse sa fie fara cateter.
Sunt convins de asemenea ca nu se ajungea aici daca tratamentul aplicat ar fi fost aplicat cu putin mai mult cap, pornind desigur de la un diagnostic corect.
In rest, intr-un sistem sanitar plin de mucegai, cu cateva flori nu se va face niciodata primavara.
Salut Horea,
Am fost sa il vad in weeknd. Bunicul e foarte slabit. Vorbeste greu maninca putin se misca greu cu ajutor. Insa mama spune ca e mult mai bine ca acum o saptamina ca nu putea sa se miste.
Maninca din ce in ce mai bine. Daca inainte minca doar hrana lichida a trecut si la hrana mai solida.
Sper ca daca maninca mai bine se va intrema si va putea sa mearga mai bine.
Doarme mult si ziua si noaptea. Sta treaz doar reprize de cate 3-4 ore. Si inainte sa fie bolnav iarna cand nu avea prea multa treaba dormea mult.
Nu vrea sa mai plece de acasa si mai ales pana la Bucuresti. Se simte bine acasa cu cei dragi.
O sa il ami intreb si ami tarziu.
Il mai scoatem afara la aer curat cate 2-3 ore pe zi in reprize si ii fac bine. Aerul rece ii face bine. E lucid stie tot ce se intampla. Merge si singur dar maxim 2-3 metri(Cred ca e prea slabit).
Speram sa fie mai bine si cand o sa se mai intremeze cand o sa mearga mai bine o sa incercam sa ii scoatem sonda.
Multumesc frumos de raspunsuri.
Dorian
Dorians, la varsta pe care o are bunicul tau cel mai importnat lucru este calitatea vietii. Care poate fi acceptabila si cu o sonda, in cazul in care scoaterea ei nu va functiona.
La varsta lui oamenii nu prea doresc sa se plimbe de la Ana la Kaifa, fiind supusi la investigatii si tratamente. Care, cer destul de mult in Romania chiar si de la indivizi mult mai tineri.
Faptul ca a inceput sa manance este semn bun. Eu unul nu l-as mai forta dupa cele intamplate sa faca ceea ce nu vrea.
Din partea mea ureaza-i numai bine
Trimiteți un comentariu