Semnalul dat de mihai in ceea ce priveste yenul japonez s-a materializat foarte frumos. Dupa cum se poate vedea si in graficul alaturat. Inainte de interventia prietenului nostru, am pus si eu niste analize pe pagina privind valuta japoneza.
Spuneam atunci ca: ma astept la un top al acesteia fata de dolar, si invers, un minim potential si de durata a valutei americane fata de yenul japonez.
Interventia lui mihai nu a facut altceva decat sa-mi intareasca convingerile. Sageata galbena arata directia pe care a luat-o de atunci dolarul fata de yen. O apreciere considerabila de la 75,50 la 84,50
Oricum, liniile trase anapoda de un bun cunoscator al analizei tehnice par sa isi faca din nou treaba ca de obicei. Observa pe graficul afisat ca perechea dolar yen a ajuns la tocmai nivelul unei asemenea linii. Ea a respins, asa cum obisnuieste sa faca, prima incercare de perforare la care a fost supusa de catre dolar. Corectia care a inceput pentru perechea amintita este asadar ca in carte. Tot ca in carte este si aparitia unui articol aparut in tabloidul capital.
Unul care ridica yenul in slavi facandu-l in acelasi timp indestructibil. Tocmai atunci cand acesta pare sa fi pornit pe drumul care il va duce in prapastie. Valuta indestructibila se va lua in curand la tranta cu dolarul, asta dupa ce perechea dolar yen va avea o miscare laterala cu tendinte negative. In tot acest timp dolarul va acumula puterile necesare pentru a putea invinge linia mea trasa anapoda, pentru ca va manca spanac in fiecare zi.
Cei care l-au urmarit pe Popey marinarul, probabil toti, vor intelege de indata provenienta muschilor pe care ii va face dolarul fata de yen, in curand. Cei de la capital nu vor intelege insa nimic, ca de obicei. Mai ales ca s-au straduit sa scrie si o carte de istorie despre o valuta japoneza indistructibila. Tocmai despre o valuta care se pare ca va fi distrusa nu cu mult timp dupa aparitia acestui articol fenomenal.
Ce ne-am face asadar fara capital? Am face bine mersi, dar am fi mincinosi ca Basescu daca nu am recunoaste ca facem si mai bine cu ei. Pentru ca o idee tehnica devine si mai probabila atunci cand este intarita de articole de genul celui expus in tabloidul amintit. Regula ramane insa aceeasi ca intotdeauna. Citeste ce scrie capital, ca tu sa faci exact invers.
Ce ne-am face asadar fara capital? Am face bine mersi, dar am fi mincinosi ca Basescu daca nu am recunoaste ca facem si mai bine cu ei. Pentru ca o idee tehnica devine si mai probabila atunci cand este intarita de articole de genul celui expus in tabloidul amintit. Regula ramane insa aceeasi ca intotdeauna. Citeste ce scrie capital, ca tu sa faci exact invers.
6 comentarii:
horea , nu uita ca ai prevestit o depreciere consistenta a jpy fata de usd cu cel putin un an in urma si la valori chiar peste 90 ...
ce avem pana acum ? doar 83 si parca sunt tendinte de revenire ...
aceste lucruri nu sunt logice , stiu , insa de ce se tine jpy asa de bine inca ? dincolo de partea tehnica care probabil ii spune ca trebuie sa se deprecieze , pe de alta parte jpy profita si de situatia internationala prin lipsa de alternative valutare ...
Mai Mihai, n-ai incercat sa trimiti un CV la baietii aia de la Capital?! Bag sama ca ai profilul perfect pentru astfel de tabloide.
Pe de alta parte.... vezi tu Horea cum te trag de urechi cititorii pentru analizele tale?! Cititori care au dovedit de atatea ori ca nu au nici o treaba cu bursele sau cu pietele valutare....
mihai, da-mi te rog un link spre analiza de care vorbesti. Dar vezi sa fie intr-adevar una pe care am facut-o acum cel putin un an, si la pretul de 90. Mersi
Anonim, daca exista o asemenea analiza, pe care eu unul nu mi-o amintesc. Ea trebuie sa fie pe pagina. Si sunt convins ca mihai o va gasi, putand astel sa-si dovedeasca punctul de vedere.
Pe de alta parte ar fi chiar culmea daca tot ce spun eu s-ar dovedi a fi corect intocmai. Cu toate acestea am deocamdata dubii fata de afirmatiile facute de mihai.
Eu imi amintesc ca am inceput sa vorbesc despre maxima probabila a yenu-lui acum cateva luni bune, atunci cand pretul oscila undeva pe la nivele de 76-78.
Stiu ca am si vandut yeni dupa comentariul lui mihai iesind mai apoi din piata la un nivel pe care l-am considerat adecvat. Am avut si un profit frumusel din afacerea amintita. Nu-mi amintesc in schimb sa fi facut alte afaceri cu yenul.
Imi mai amintesc inca un lucru. Faptul ca nu am putut participa la raliul dolarului fata de yen pentru ca totul s-a intamplat intr-o perioada in care m-am ocupat de altceva, tatal meu. Aici este insa vorba de o alta perspecyiva de timp, una de o luna, si nici decum de una de un an.
Iata insa ce ocazie buna pentru mihai! Una prin care ar putea dovedi ca a citit atent ceea ce a fost scris, si, nu in ultimul rand, ca a si inteles asa cum trebuie ceea ce a citit.
horea , desi nu am indemanarea lui costel la descoperiri pana la urma l-am gasit:
http://horea-m-analizatehnica.blogspot.com/2011/01/yenul-japonez-luneca-pe-gheata.html
ca sunt un cititor fidel al blogului nu mai trebuie demonstrat , ca si inteleg ramane de vazut ...
mihai, in analiza la care faci referire yenul se invarte in jurul nivelului de 79. Articolul are intr-adevar pe umar mai mult de un an cu un grafic saptamanal pe care il folosesc intotdeauna pentru predictii pe termen mediu.
Esti intr-adevar un cititor fidel al blogului un lucru pentru care iti multumesc. Tocmai de aceea trebuia sa observi ca: este mult mai greu sa determini forma unei miscari, decat intervalul ei. Mai ales atunci cand nu faci updat-uri cel putin saptamanale, pentru predictiile pe termen mediu.
Ai observat probabil ca forma miscarilor pe care am incercat sa le descriu, la euro, de exemplu, au fost mult mai exacte. Asta tocmai pentru ca am revenit la perechea euro-dolar de foarte multe ori, uneori in randuri repetate in decursul aceleiasi saptamani.
De yen m-am ocupat in schimb mult mai putin pentru ca am considerat ca este o valuta mai putin interesanta pentru cei care isi duc zilele pe aceste meleaguri.
Pentru cei care nu fac trading, o majoritate absoluta, forma unei miscari nu are de fapt nici o importanta.
Ceea ce poate fi insa foarte important pentru toata lumea, este daca un obiect se va deprecia sau se va aprecia. Analiza mea vroia sa scoata asadar in evidenta felul in care credeam eu ca va evolua yenul in decursul anilor pornind de la data la care a fost facuta.
Poate o sa te miri cand o sa-ti spun, acum dupa mai bine de un an, ca mi-o mentin. Asta chiar daca aprecierea yenului a avut o alta forma decat cea pe care o preconizam eu in acel grafic. Impoartant este asadar, cred eu, ca dolarul a dat foarte probabil de fundul pe care l-am prezis atunci.
Nu la 79 ci la 76, dar in contextul in care vorbim o eventuala nastere al unui nou trend este mai importanta decat forma pe care o va lua-o.
In viitor ma voi ocupa amanuntit, ca si pana acum de fapt, doar de valutele care ne privesc pe noi direct, de burse si de metale. Asta pentru ca mi-ar fi imposibil sa ma ocup de toate instrumentele tranzactionate. Cand imi va sari ceva interesant in ochi voi incerca totusi sa ating si acel subiect, fara a putea sa intru din pacate in prea multe detalii.
Am deja un astfel de subiect pe care il voi prezenta in viitorul apropiat; Apple.
Tare-s curios sa vad analiza ta pe AAPL. Dar eu cred ca am mai vazut filmul asta candva. Marii artisti ai ecranului erau pe vremuri staruri precum YAHOO, AMAZON, QUALCOM etc.
Trimiteți un comentariu