Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 31 mai 2010

Boc, boc, booom in Canada

Nu, fiti linistiti, Boc nu s-a mutat in Canada, imi aduc doar aminte o discutie pe care am avut-o cu gore, despre explozia balonului imobiliar din aceasta tara. "Am locuit in Canda" spunea el, declarand in acelasi timp tara, ca fiind una foarte stabila. Sa vedem acum cat de stabila poate fi o tara in care, 44-68% din salarilul oamenilor merge spre plata creditelor imobiliare. Sa nu uitam faptul ca, tara de care vorbim este vecinul marelui licurici, unde stim cu totii soarta pe care au avut-o imobiliarele. Un alt lucru la fel de important este faptul ca, modul descreierat in care s-au inflat creditele nu va putea avea alt sfarsit nicaieri in lume, decat cel pe care l-a avut si in SUA. Asta oricat de stabila ar putea pare tara in care se produce.

De ce? Tocmai pentru ca cei imbaligati in datorie isi cheltuiesc o parte tot mai mare din salarii in scopul platilor datoriilor, in timp ce, vezi si cazul Canadei, salariile reale pot chiar sa scada. Pai cum sa scada salariile reale intr-un paradis al creditelor umflate? Foarte simplu: explozia unui balon imobiliar este ultimul produs intr-un mediu de frenezie al creditelor. Imobiliarele nu plonjeaza precum bursa. Economia incepe sa schiopateze, apar somerii, veniturile scad si asta fara ca vre-un ziar sau post TV sa vorbeasca despre de ceea ce se intampla.

Lucrurile sunt inca in faza lor incipienta mass media fiind in corul celora care canta cantecul prosperitatii vesnice. Bazinul ultimilor nebuni care vaneaza case scade vazand cu ochii in aceatsa perioada si, iata cum, pretul umflat la maximum al caselor, raportat la salar incepe sa scada si el, (vezi si cazul tarisoarei noastre unde o cocioaba se vindea la 150 000 de euro intr-o tara in care venitul mediu era de 300 de euro/luna. Dupa Canada va urma desigur Australia, unde un magar destept a venit si el cu o idee "geniala", ideea unui perpetum mobile al creditelor. Acest "geniu" a propus sa sa sterga limita de timp in care cumparatorul imobiliar poate sa plateasca numai rate. Conform creierului de care vorbim, plata doar a dobanzilor ar facilita si mai mult cumpararile de case. Consecintele acestei imbecilitati le voi discuta atunci cand explozia imobiliara din Australia va deveni realitate. Pana atunci, sa traiti jupuiti bine!

Un articol despre PSD si sansele pe care le are acest partid in mod paradoxal aici.

10 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Interesant este ca acest sistem i-a facut pe oameni foarte dornici sa fie jupuiti! E un exemplu clar de cum psihologia oamenilor lucreaza impotriva lor.
Sa mai spunem si ca strabunicii nostri au reusit sa-si construiasca singuri case fara sa ia credite platite pana la generatiile urmatoare (ca in Japonia) si fara sa neglijeze munca campului!
E drept ca acele cocioabe din chirpici nu se compara cu actualele case cu "faianta pe pereti" acolo unde ar fi tronat odata "rapirea din serai":)) dar nici macar munca campului nu mai este aceeasi!

Horea spunea...

Razvan, este corect ceea ce spui. Din pacate omul de rand a fost atras in aceasta capcana fara sa-si dea seama. Din moment ce fiecare om este responsabil de ceea ce face in cele din urma, cei multi, care au mai si crezut ca imobiliarele, proprietati ale bancilor de fapt dupa un credit, ii vor face bogati, platesc acum prostia cu sudoare, bani pierduti si probleme psihice.

AristotelCostel spunea...

Peste tot "boomul imobiliar" s-a bucurat de un cadru legislativ "adecvat" şi... nelipsiţii maimuţoi.

În SUA au fost mexicani, în Canada şi Australia... toate rasele Pământului, în vestul Europei... est-europeni, în estul Europei... ţăranii şi "spiritul antreprenorial" al câtorva proşti.

A doua prăvăleală din SUA&UK&România şi noul trend în China&Canada&Australia ar cam trebui să clarifice sub'ectu'.

Gabi spunea...

Horea,
apropo de Ponta / PSD si in general de lideri / partide,
orice sistem nu poate functiona decat atunci cand exista o doza minima de bun simt, caracter... lucruri d'astea asociate la noi mai ales cu prostia. Oricum i-ai aranja pe scena, o gramada de afoni nu dau un cor.
Ratiunea de a exista a unui partid in forma actuala este cucerirea puterii, Puterea se obtine prin promisiuni si mijloace massmedia. Asta presupune o armata de aparatcik si multi bani(pentru media, pentru "sustinatori" si pentru mici si bere).
Daca ar veni CINEVA, sa zicem Alexandru Macedon care ar avea viziune si toate celea ar fi votat doar cu oua si rosii stricate. Asa ca toti stau la cutie, nu zdruncina barca si isi asteapta cuminti "bucatica".
N-am vazut pana acum nici un singur om politic care sa-si sustina punctul de vedere impotriva "liniei partidului" sau a "opiniei publice".
Ceva in stilul Ron Paul in SUA.
Ori Mupets ori astia mare diferenta nu e.
Si ca sa revin la Ponta - PSD, intr-o tara in care crimele comunismului au atins dimensiuni inimaginabile (Pitesti, Canal...) sa vii cu Che Guevara ... trebuie sa ai multa lipsa de bun simt si mult tupeu.

Horea spunea...

Gabi,eu am dazbatut subiectul omului potrivit la loc potrivit si de aceea nu mai vreau sa-l repet. Oscilatii ale societatilor umane, determinate la randul lor de oscilatiile perceptiilor acelorasi societati, aduc oameni pe scena politica pe care masele ii judeca in functie de trecut.

Viitorul ne va ajuta sa intelegem cu siguranta, daca, perceptiile mele despre Ponta sunt gresite sau reale. Din pacate pentru tara si poate din fericire pentru viitorul ei, pana acum nu prea am gresit. Sa fie perceptia mea prima greseala pe care o fac privind scena politica romanesca?

Gabi spunea...

Horea
Crede-ma ca sper din tot sufletul sa ma insel eu.
Nu-mi doresc sa am dreptate, nici cu privire la Ponta, nici cu privire la nocivitatea - structurala as spune - a intreg sistemului politic. .Nu sunt nici anarhist, nici sustinatorul autoritarismului.
Imi doresc totusi sa vad macar un om politic care sa-si sustina convingerile chiar daca sunt nepopulare sau nu respecta linia partidului.
M-am saturat de experti, lideri, manageri, ... vreau sa vad un om.

Informatii-economice spunea...

mda... o sa pun in seara asta un interviu cu cineva care aparent cel putin a luat niste masuri corecte, chiar daca nu populare...
Trist totusi ce se intampla cand apar astfel de oameni...

Horea spunea...

Gabi,nu uita ca sunt medic si pana acum am dibuit oamenii destul de bine.

In ceea ce te priveste si fara sa te cunosc, imi par un om de buna credinta. Ca atare, sunt convins ca doresti acelasi lucruri pe care le doresc si eu. Poporul roman nu se va rascula niciodata este prea inconstient si prea incoerent,
rascoala,razvratirea trebuind sa vina in aceasta tara din interiorul unui partid sau altul.

Eu percep o tendinta de razvratire la Ponta si pentru ca este pentru prima data cand vad asa ceva in Romania, trebuie sa ii acord o sansa. Altceva nu prea avem in clipa de fata.

Momentul este oricum cel mai prielnic avut vreo data si daca va ratat Ponta isi taie singur craca de sub picioare.

Structurile de care vorbesti sunt cel mai vulnerabile in timpuri ca acestea pe care le traim. Logica elementara spune ca lucrurile vor trebui sa se schimbe chiar si in Roamnia. Vom vedea ca atare daca aceasta logica va fi aplicabila. Eu zic ca va trebui sa vem "putintica rabdare".

Gabi spunea...

Horea
iti multumesc ca ai acceptat subiectul chiar off topic.
Ma doare cand spui ca poporul roman este inconstient si incoerent. Dar stiu ca daca nu te-ar durea si pe tine n-ai spune-o.
Sunt de acord ca sunt fffff multi romani in situatia asta dar , daca exista unul care nu e ... eu inca sper ca nu e asa.
La noi nu stiu sa fi avut de la Horea incoace o revolta endogena. Toate: 1821, 1848, 1907, 1946, 1989... au avut "inspiratii" externe.
Dar nici nu-i invidiez pe francezi, care sunt profesionisti cind vine vorba de revolutii. Eu nu vad revolta / revolutia ca manifestare de masa, drept o solutie. Ii dam jos si dupa aia il asteptam iar pe tatucul "escu"?
Apreciez insa revolta mea impotriva propriei mele inconstiente, ..
Sa zicem ca apreciez o revolta a sinelui impotriva egoului.
Ceea ce sper eu , este ca "impotenta" statului sa impuna din ce in ce mai multor "inconstienti si incoerenti" sa mearga pe picioarele lor, sa gandeasca cu capetele lor, indiferent cine ajunge lider la vreun partid , sau presedinte.
Ca sa fiu mai plastic , imi doresc ca 80 % dintre romani sa nu stie cine e premier, presedinte....si sa fie fericiti pe chestia asta.
Imi doresc ca din ce in ce mai multi oameni sa inteleaga ca cei de la care asteapta salvarea au mai putina minte si inima decat ei. Si sa-si asume responsabilitatile de care au fugit: munca pentru asigurarea traiului, educarea copiilor, cultivarea prieteniilor, pastrarea sanatatii printr-un trai decent....
"people say that I'm a dreamer
but I shurely hope I'm not the only one.."

Horea spunea...

I hope some day they will join us, and the country will be as one.