Domnul Nastase nu mai are nevoie de prezentari. Face parte din tagma oamenilor care umbla cu stampila hotiei pe spate fiind totusi considerat nevinovat, ca de fapt toti cei care au jefuit pana acum tara. Orice ar fi facut domnul Nastase, tara se afla in criza si, ca intotdeauna, orice idee venita de la orice om merita sa fie analizata. Am analizat alternativele oferite de guvernul "Basescu", de dl. Isarescu, de ce nu am analiza acum si alternativele unui partid de opozitie, PSD? Articolul il gasesti aici?
• Liderul PSD a vorbit despre impozitarea diferenţiată a veniturilor, cu trei cote, de 15, 25 şi 35%, aplicate în raport cu nivelul salariului mediu şi structura salariaţilor pe tranşe de venit. Potrivit programului alternativ al PSD, o cotă diferenţiată ar putea duce la un câştig suplimentar la buget de cel puţin 0,34% din PIB, adică 1,5 miliarde RON.
Absolut corect si mult mai echitabil decat alternativa "guvernului Basescu", singura problema fiind aici timpul necesar obtinerii unei noi legislatii in acest sens. Domnul Nastase porneste cu siguranta de la propriul buzunar, plin ca intotdeauna, atunci cand isi expune ideile, uitand pentru moment ca visteria statului este goala acum. Fostul premier pare ca mai uita un lucru important: ne aflam in Romania unde unii oameni ar putea intenta procese, ma refer aici la oamenii care sunt mai oameni decat oamenii, apartinand castelor superioare, ale celor dumnezeisti de pe raul Dambovita. Facand abstractie de la impedimentele romanesti enumerate, ideea PSD-ului este mult mai echitabila si ar fi si mai usor inghitita de catre populatie.
• Introducerea sistemului de deduceri pentru asigurări private de sănătate, educaţie, asigurarea locuinţei etc. este este un alt punct al programului alternativ. La fel şi reducerea cotei privind impozitul pe profit la 15% şi diferenţierea cotelor TVA în scopul reducerii rezonabile la produsele de bază (pâine, lapte, carne, ouă) şi creşterea acesteia produsele de lux.
Deducerile mentionate i-ar lasa pe oamenii in cauza cu mai multi bani in buzunar, nu vad insa efectul acestor masuri asupra deficitului bugetar. Diferentierea TVA s-a incercat si in Suedia, rezultatele au fost mai mult decat modeste. Pentru aplicarea unui TVA diferentiat este nevoie si de controale riguroase stiind ca in Roamania smechria si furtul sunt sporturi nationale. Deflatia care va apare tot mai mult si in Romania, primele semne le avem deja, reducerea dobanzilor bancare si ieftinirea creditelor, va contribui in sine la scaderea preturilor. Alternativa PSD, in caz ca ar fi respectata, ar scade preturile si mai mult la produsele de baza, fara sa poata insa contribui la diminuarea deficitului bugetar. PSD si domnul Nastase se cred in anii 90 vrand din nou sa stimuleze consumul romanilor deja inglodati in datorii, sperand sa mareasca veniturile la buget prin intermediul aceluiasi consum.
Aceasta masura anuntata de fostul premier, pare asadar in opinia mea, a fi intocmita de oameni care nu inteleg nimic din ceea ce se intampla in lume, dar mai ales in Roamnia.
• În scenariul fiscal-bugetar alternativ se pune accentul şi pe măsura reducerii cheltuielilor bugetare (prin "plafonarea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la cel mult 75% faţă de anul trecut", "generalizarea sistemului electronic de achiziţii publice pentru toate achiziţiile publice", "trecerea controlului financiar preventiv de la ordonatorii principali de credite la Curtea de Conturi", "reducerea la jumătate a numărului de ministere, agenţii guvernamentale şi servicii deconcentrate"), precum şi pe cea a creşterii veniturilor bugetare (prin "eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri", "dublarea redevenţelor încasate de stat", "înăsprimea controalelor pentru reducerea fenomenului de muncă la negru").
Reducerea cheltuielilor bugetare este o necesitate pentru balansarea deficitului bugetar, reducerea ministerelor si al cheltuielilor acestora fiind o masura imperativa. In rest idei pe hartie intr-o tara cu mentalitatea corupta unde controalelele si inaspririle nu s-au finalizat pana acuma altfel decat prin cresterea spagilor.
- PSD mai vrea creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene până la 20%, crearea unor programe pentru locuri de muncă, reducerea preţului la energie electrică şi a accezei la motorină pentru irigaţii.
Cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene facuta de cine? Nu a fost PSD la guvernare in timpul domniei lui Geona? Handicapatii proiectelor de atunci se pare ca si-au pus proteze, daca e sa dam crezare planului fostului premier. Tarile codase din europa anilor 90, Portugalia, Spania, Grecia si chiar Italia s-au dezvolata si si-au stimulat economiile tocmai din aceste fonduri. In tara furtului rasare, romanii au reusit sa platesca mai mult Uniunii decat au primit, tocmai din cauza dezinteresului pe care hotii si incompetentii l-au manifestat fata de banii europeni, mai greu de furat. Oricum, chiar daca handicapatii ar fi inlocuiti de genii, banii europeni, foarte bine veniti, ar fi doar un pansament. Un pansament este totusi mai mult decat nimic! Eu raman insa sceptic fata de realizarea acestui plan, atata timp cat structura statului Roman nu se schimba si atata timp cat oamenii de teapa lui Adrian Nastatse mai imbraca tricouri politice.
Ca o concluzie: Oferta PSD este una mai echitabila decat cea a guvernului. Ea, nu este insa nicidecum un proiect economic care sa scoata Romania din criza pe care eu o numesc depresiune, precum nu este nici proiectul guvernului. In momentul de fata nu exista o alternativa de scoatere a tarii din depresiune ci, doar o alternativa de ameliorare ale efectelor ei. Pentru scoaterea oricarei tari dintr-o asemenea situatie este nevoie in primul rand de o cerere a pietelor pentru marfuri produse in tara respectiva, deci, de o revenire economica globala. In al doilea rand, tara va trebui sa aiba oameni muncitori care sa produca mai mult decat consuma= plusvaloare. In al treilea rand, calitatea produselor romanesti va trebui sa fie competitiva fata de produsele altor tari si la un pret mai bun. Nu in ultimul rand, tara care vrea sa fie scoasa din rahat, trebuie fara doar sau poate sa-si scoata mai intai smecheri, mincinosii, hotii si coruptii din "scaune" ca sa-i bage mai apoi si imediat la zdup, lasand in acelasi timp piata sa-si faca jocul, fara interventii.
In momentul de fata Romania este ca intotdeauna o tara a disputelor. Aceste dispute sterile, continua din pacate sa fie alimentate de interesele prorii ale clanurilor de la putere, inclusiv sindicate. In aceste conditii plasturele de care vorbeste dl. Nastase, ramane deocamdata lipit pe hartia domniei sale.
Cei care pretind in momentul de fata ca pot scoate tara din depresiune, nu demonstreaza altceva decat perpetuarea gandirilor de clan de pana acuma. Fiind absolut iresponsabili si habarnsiti, acestia ar merita sa fie lasati sa preia "volanul". Ei au totusi noroc! Actualul guvern este prea prost si prea fudul, pentru un gest care l-ar ajuta sa-si ingroape adversarii. Lumea ar uita foarte repede de Boc si Basescu, ascutindu-si in nu mai mult de cateva luni briciul, pentru barba si chelia lui Vosganian, cel cu doua facultati.
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Oferta PSD, arata frumos dar... miroase urat.
Administratia financiara in Romania nu are capacitatea de a gestiona sisteme de impozitare complicate. La orice banca ai avea un cont deschis, e obligata ca in orice moment sa-ti dea o "fisa" clara pe orice cont.
La Adm Fin asta e un vis frumos.
Ar fi frumos sa putem discuta despre o evidenta a veniturilor corelate cu cheltuielile (ca in USA).
Remarc insa ca toate partile : putere, opozitie, sindicate, patronate evita sa vorbeasca de un lucru foarte simplu: transparentizarea tututor cheltuielilor bugetare pana la detaliu. Nu e mare scofala dpdv informatic. Daca eu ca agent economic sunt obligat sa dau toate declaratiile posibile, 100, 300, 390....de ce nu e obligat si statul sa dea detalii cu privire la ce a cumparat, de la cine, la ce pret si cu ce scop. La fel , pentru toti functionarii ce primesc si alte "beneficii" de la stat sa apara clar cine, cat si pentru ce functie. Daca sunt rusinosi pot sa-si dea demisia.
La fel pentru toate puterile statului, vreau sa vad cat a cheltuit reprezentantul meu si pentru ce. Ma refer la lucruri simple care nu ar necesita cheltuieli exceptionale.
Ce mai, pentru asa ceva sunt dispus sa lucrez si eu - pe gratis.
Gabi, si eu la fel. Problema este tocmai cea pe care o descrii. Vorbe mari i spatele cortinelor lasate.
Impozitarea diferentiala descurajeaza munca si incurajeaza evaziunea. Stabilirea pragurilor este subiectiva. Cine zice ca 1000, 2000 sau 3000 de RON/luna sunt mult sau putin? In Franta parca salariul minim era 1200 de EUR. Preturile noastre nu-s foarte departe de ale lor. Daca o luam asa, ar trebui impozitate cu 25% veniturile de peste 2000 de eur pe luna, ceea ce ar insemna cam 0.5% din cei care muncesc.
Diferentierea TVA ar complica birocratia si asa stufoasa, si ar ajuta evaziunea si mai mult. Preturile alimentelor n-ar scadea, chiar daca cererea e inelastica la alimente, dar preturile tot de piata sunt stabilite. Daca eu sunt dispus sa dau 5 lei/kg de mere, n-o sa zic ca maine dau doar 4, ca TVA e mai mic, probabil tot 5 o sa fiu dispus sa dau, maxim i-ar ajuta pe comerciantii de alimente.
Eu am o alta propunere... sa fie interzis ca cineva sa aiba mai mult de 2 mandata in parlamentul Romaniei. Poate asa cu timpul ar avea sansa si altii (care sunt mai putin hoti) sa intre.
Pe termen scurt nu cred ca exista un geniu pe lumea asta care sa scoata tara din kktul in care e.
Eu am inceput sa propun masuri pentru cele mai "votate" obiective ale acestei tari. Din feedback-ul de pana acum inteleg ca aceste masuri ar putea fi implementate si ar avea efecte.
Nasol este ca cei care ar trebui sa le implementeze se vor teme de ele pentru ca le-ar diminua puterea pe termen mediu si lung... Din pacate nu am nici o solutie la intrebarea cum ii convingem sa faca ceva ce ar conduce la o imbunatatire a situatiei acestei tari...!
"... diferenţierea cotelor TVA în scopul reducerii rezonabile la produsele de bază (pâine, lapte, carne, ouă)"
poate ca m-ar bufni rasul daca situatia n-ar fi asa de nashpa. aceste produse fac parte din categoria celor care se comercializeaza fara facturi in proportie de aprox 90%. Ma refer la comertul "de cartier". Nici cresterea tva-ului la produsele de lux nu e o solutie. adica nu mai este. candva a reprezentat o importanta sursa de venituri pt buget. acum insa...
@Dragon
nu cred ca impozitarea diferentiata ar incuraja munca la negru. rss tzigania, tara tranzactiilor cash, are oricum mare parte din forta de munca fie la gri (minim in acte si restul la negru) fie beneficiaza aici de diverse tipuri de ajutoare si munceste la negru pe plantatiile din UE. in cazul celor care, inca, mai sunt prin tara problema este ca impozitarea profitului este inferioara impozitarii muncii. adica un patron ar plati mai mult impozit daca ar baga 1.ooo roni in salariile oferite angajatilor decat daca ar scoate acea suma sub forma de dividende. daca e mai omenos o imparte ulterior cu angajatii. mai direct spus, rss tzigania este tara-n care munca este "marfa" cea mai impozitata. cred ca e de prisos sa mai spun cui trebuie sa "multumim". iti las placerea alegerii procedeului :P
Trimiteți un comentariu