Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 6 mai 2010

Masaura "potrivita" la timp nepotrivit

Ce ar mai putea face dl. Isarescu in afara reducerii dobanzilor? Sa monetizeze ca un keynesian convins ce este. In trecut scaderea dobanzilor producea inflatie precum si ieftinirea exporturilor asa cum spune guvernatorul. In momentul de fata situatia este diferita. Aceasta situatie este creata tocmai de felul volatil al spiritului uman, un lucru pe care un prieten de pe acest site, vala, spunea ca il omit. Am ripostat atunci desigur si accentuez inca o data acum, faptul ca toate analizele si previziunile mele se bazeaza tocmai pe aceste oscilatii de spirit ale omului. Iata de ce, cred ca ceea ce a facut domnul Isarescu va deveni inca o musca pe balega, asta din moment ce timingul este total gresit.Cine la cine sa dea credite? Bancile insolvabile la peroane fizice si firme, care se afla si ele aproape de prapastie? Dupa parerea mea intreaga conceptie a unei cresteri economica bazata pe consum este total gresita, dar lucrul asta l-am mai spus de sute de ori. Isarescu are insa doua puncte de vedere cu care sunt perfect de acord. Marirea taxelor = sinucidere, guvernul de tehnocrati este o gluma. Guvernatorul mai vorbeste si de greseala compensarii defictului bugetar prin arierate, un punct de vedere la fel de corect ca si celelalte doua. Oricum, politicul care a imbaligat situatia ar trebui sa gasesca acum oameni care sa demonstreze ca nu se ocupa de hotii, de minciuni si ca mai si fac ceva. Un guvern de tehnocrati nu va putea schimba increderea oamenilor in politic. Am semnalat puncte pozitive la dl. Ponta si la dl. Antonescu! Iata o ocazie unica in care acesti domni ar putea arata ca nu sunt ca ceilalti. A nu mai minti nu inseamna neaparat scoaterea tarii din criza. Stergea minciunilor ar putea fi totusi un semnal ferm de seriozitate. Paradoxal, stregerea minciunii si a furtului erau incluse in primul punct de pe lista mea anticriza. Isarescu mai vorbeste si de defictul bugetar compensat de arierate

10 comentarii:

Informatii-economice spunea...

incep cu o veste proasta pentru unii: romanii sunt complet irationali!
De la prietenii din banci stiu ca incepand usurel de anul trecut, au reinceput sa lucreze! cu comisioane mari si cu marginuri serioase, refinanteaza si dau credite noi intr-o veselie. E drept ca toi se bazau pe "leul cel puternic" clamat de don Isarescu iar ieri au vazut ca nu e chiar asa... sau nu au vazut avand in vedere ca intreaga crestere s-a oprit brusc la un nivel de rezistenta bine stiut...?
Romania mai are unde sa se imprumute asa ca prietenii nostri ne mai dau! cu o datorie privata de doar 40% mai avem spatiu de indatorare pana cand vom ajunge la cifre gen 250% ca alte tari...
Apoi, Romania e o tara cu multe frustrari. De aceea explozia creditului a fost asa de brusca si de aceea a depasit cu mult alte state.

In concluzie, daca reusesti sa ii faci pe oameni sa creada ca acum e cel mai ieftin, obtii un an sau doi de crestere economica. Apoi intr-adevar trebuie sa fie corectia serioasa. Dar un an sau doi ajung pentru exitul celor importanti care au fost prinsi pe picior gresit!

Horea spunea...

Razva, nu am cifre despre creditarile din Roamnia dar nu vad cum ele ar mai putea dura doi ani. Cifre oficiale nu se publica asa ca dupa zvonuri eu nu ma prea iau. Daca s-ar fi creditat in veselie cum spui, vanzarile retail nu scadeau din nou cu 8,3%, vezi cifra de ieri! Doar n-o bagat romanul creditul in cur, l-a luat ca sa-l cheltuiasca.

Informatii-economice spunea...

chiar vroiam sa te intreb daca cifra e MOM sau YOY... Daca e YOY atunci nu inseamna mult. pe Februarie fusese -8.1. Daca e MOM atunci ar trebui sa stim cum stam cu sezonalitatea. MArtie e luna cadourilor pentru femei, nu a "investitiilor" in durables.

Horea spunea...

Scrie pe grafic daca te uiti yy. Orice scadere a vanzarilor este un sut in cur dat unei economii bazate tocmai pe vanzari. Nu uita scaderile au loc intimpul stimularilor "ultima" casa si programul rabla.

dragon spunea...

Credite se mai da, deoarece numarul interogarilor la biroul de credit a crescut. Acum nu stiu cate se mai da si cati isi mai leaga un streang lung de 30 de ani pe gat... treaba lor.. apropo daca vrei citeste si comenteaza postarea mea de azi..

AristotelCostel spunea...

Nu se reia nicio creditare. Au fost 2 săptămâni de început de primăvara şi au început reclamele la depozite în băncile fanariote.

În schimb restanţele cresc ca dracu'.

1. Majorarea TVA-ului dă în gradul de îndatorare, produsele de bază urmând să acopere tot restul. :D

2. Creşterea cotei unice atacă direct gradul de îndatorare... ipotecară. :P

3. Locurile de muncă nu sunt prevăzute în Constituţie, multe dintre ele putâns fi... abrogate. :)

4. BNR-ul apără leul de strigoii de pe Forex... în faţa stihiilor naturii îl va strânge... la piept. :))

Informatii-economice spunea...

DOW jones pica RAU...
se pare ca vine momentul previzionat de tine.

Horea spunea...

Pai sigur ca a venit era inevitabil. Spui in mailul in care mi l-ai trimis ca nu intelegi nimic din ceea ce se intampla. Nici nu trebuie sa aintelegi mai mult decat ca e panica. Ai vazut tu vre-odata om aflat in panica care face lucruri logice? Asta a fost primul semnal urmeaza probabil o pauza, daca nu vom asista cumva la daramarea Uniunii in cateva zile, lucru putin probabil.

Flavian spunea...

Mosule, mosule, da' cum explici matale aprecierea in draci la metale pretioase in timp ce DOW plonja ca niciodata ?

Vine decuplarea ? Ajungem prin deflatie catre hiperinflatie ? ;)

Informatii-economice spunea...

ei spun acum ca a fost o eroare a unui soft de tranzactionare... Interesanta insa reactia pietei:))
Horea, problema cu chestiile asteptate de toata lumea e ca au tendinta de a nu se intampla cand se asteapta lumea...