Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 6 mai 2010

Se ingroasa gluma fratilor!

Ia uitati-va voi la bondurile de 2 ani insirate in ordine Grecia, Portugalia si Spania. Vreau sa va spun ca sunt cele mai importante semnale care anunta de obicei o catastrofa si iata ca ele salta in tarile expuse. Observa miscarile din ultimele zile din Spania! Spuneam ca aceasta tara va da pumnul final Uniunii. Alegerile din Marea Britanie vor da probabil un nou guvern, care va ramane cu gura cascata atunci cand va afla ce zestre i-a lasat ultimul.




Desi am facut bani frumosi pe aprecierea euro, viteza de depreciere a leului ma nelinistet-te. In Romania miroase a monetizare si infaltie. E clar ca scaderea de dobanda vanatorului de exporturi si-a spus cuvantul. Cum va fi insa cu importurile, care predomina in Romania? Cum va fi cu pretul carburantilor pretul alimentelor si cum va lovi TVA in cap pe romani?




Cand nu ai cifre incepi sa gicesti. Are careva din voi acces la grafice cu bonduri romanesti? In tara asta bajbai ca un imbecil. O alta explicatie a deprecierii leului poate fi chiar frica de molipsire. Chiar daca are puncte valabile de vedere, pe care le-am subliniat pentru ca asa este corect, Isarescu este keynesian si da ca toti ceilalti "frati" de-ai lui cu lopata in cap economiei.

10 comentarii:

dragon spunea...

Nu poate fi si bursa un motiv pentru deprecierea leului? Fondurile straine se retrag din bursa si isi vand leii. Nu-i un scenariu plauzibil?

Horea spunea...

Fondurile straine au iesit de la bursa in caz ca au dorit s-o faca ele ies primele. Prostimea mai cumpara pana ce nu mai raman cumparatori si totul se naruie. Ai vazut ca miscarile au fost legate de manipularea dobanzii ceea ce este si faorte logic.

Flavian spunea...

Mda, din pacate eu cred ca Isarescu va tine cu dintii de curs cat se poate. A mai pus niste bani deoparte in ultimele luni. Cand afara s-a pompat lichiditate la greu s-a mai scurs si pe la noi cate ceva.

Asta inseamna ca are un pic de marja de joaca. Chiar daca va mai da drumul la supapa pe ici pe colo catre un 4.5 cred ca treaba se va face controlat.

Previziuni ? Pai ce previziuni sa mai faci la un curs controlat ? Daca se scoala nea Isarescu cu fata la cearceaf a doua zi se schimba cursul. Simplu.

Normal euro ar trebui sa fie de mult peste 4.5, dar daca dai drumul la curs si creditacii nu mai platesc ratele in ieuro, se duc in cap bancile. Si asa vor mai incasa scurt un rand de defaulturi acum ca bugetarii n-or sa mai aibe bani de rate.

Cat mai tine sandramaua ? Urmatoarele doua saptamani vor fi critice. Atat pe plan intern unde guvernul va trebui sa convinga lumea ca masurile respective trebuie luate pana la sfarsitul acestei luni. Cat si pe plan extern unde Grecia trebuie sa faca primeasca prima transa de ajutor. Au termen pe 19 mai cand ajung la scadenta obligatiuni grecesti in valoare de 8,5 miliarde de euro. In ambele cazuri, fara caderea guvernului, evident.

La toate astea, cireasa de pe tort ar fi falimentul de azi al lui Citi in urma povestii de ieri. Ar in semna Lehman 2 si in cel mai optimist scenariu, luni s-ar putea sa nu mai avem un sistem financiar... :)

Informatii-economice spunea...

@ Flavian... si cu toate acestea, aurul se depreciaza de la 1210 la 1197...
ce spuneau monetaristii? ca atunci cand o schimbare e asteptata de toata lumea, atunci cand se intampla ea nu mai provoaca efecte...?

gore spunea...

Mie mi se par interesante alte evolutii.
Uite, Base face in sfarsit ceva pe placul lui Horea si taie cheltuielile de la radacina. Cel putin la nivel declarativ, desi nu e treaba lui ci a lui DobiBoc. Dupa ce un an si jumatate au sapat la temelia economiei, acuma se mira unde au ajuns si gasesc ca singura solutie e sa taie salariul la profesori si la medici. Daca pana acum au fost invatamantul si sanatatea cum au fost, sa vedeti de acum ce interes o sa isi mai dea profesorii si medicii cu 850 lei salar pe luna. Si ce interes vor avea contzopistii de la finante, justitie si militie sa-i caute si sa-i execute pe evazionisti si datornici.
De interes mi se pare si evolutia leului. A cazut el un pic, dar s-a descurcat mult mai bine decat forintul si zlotul. Se tine la fel de bine ca si coroana ceha. Ori Cehia e cu 15 ani in fata noastra
In schimb nu inteleg de ce a ajuns dolarul asa de sus. Nu prea au americanii motive de sarbatoare, la cata maculatura au tiparit in ultimul timp.

Anonim spunea...

Mai Horea, sa ne fereasca Dumnezeu sa fie ce ai tot zis tu pe aici

http://www.mediafax.ro/externe/medvedev-rusia-trebuie-sa-fie-pregatita-pentru-riscul-unui-nou-conflict-mondial-6098591/

Horea spunea...

Anonim, Ceea ce am spus eu, miscarile poulare, riscul de anarhie, chiar revolutii(in Roamnia nu ar fi rau cu una adevarata) si un eventual razboi nu sunt altceva decat o consecinta fireasca a situatiei actuale.

Nu sunt un vraci nu ma pricep la nimic iesit din comun. Prezicerile mele rezulta pur si simplu dintr-o logica elementara. Inechitatile sociale, produse de cei putini, care in zilele noastre isi ating apogeul, au rezultat si vor rezulta intotdeauna in miscari populare.

Tot asa, razboiele sunt pornite de tari puternice care isi pierd influenta si echilibrul din cauza exceselor celor putini. Daca n-ar exista Videni in lume am trai toti fericiti si chiar in belsug, resurse exista iti garantez.

Videnii, care populeaza din pacate si alte tari, nu se satura insa niciodata, producand astfel dezastrul la care asistam. Eu nu fac de fapt altceva decat sa constat realitati, tragand mai apoi concluzii. Ca si cum ai aduna 1 cu 1 care ar trebui sa faca doi pentru orisicine.

Informatii-economice spunea...

@Anonim, Horea ne spune ce pare sa se intample la un nivel tehnic, bazandu-se destul de mult si pe fundamente.
Practic, din dorinta de a se imbogati si mai tare si din puterea financiara imensa a unora gen "Videnii", lumea s-a schimbat.
Totusscenariile de evolutie sunt multe (inflatie, deflatie, disparitia totala a monedei, disparitia totala a speciei etc.) si fiecare alege cate o varianta pe care mizeaza. Din pacate exista variante negative pentru toata lumea dar vehiculate. Razboiul e o astfel de varianta asa ca trebuie luata in calcul!

Horea spunea...

Anonim, tehnic se intampla lucruri care nu tin mult. Fundamental lucrurile se desfasoare pe durata lunga.

AristotelCostel spunea...

Ceea ce ne transmite razvan este ca o schema Ponzi se poate termina la un moment dat, chiar foarte prost, dar ar putea continua la nesfarsit.

Din punct de vedere logic, spune prostii.