Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 27 mai 2010

M3 In SUA

In pofida eforturilor facute de FED de-a monetiza piata, M3 scade intr-un ritm alarmant, intarindu-mi inca o data perceptia de deflatie. Conform unor surse in care am absoluta incredere, banii tangibili, dolarii din hartie de buda, se afla in piata in cantitate de cca. 2 trilioane. Banii adevarati aurul umple piata cu cca. 4 trilioane. Tot ce s-a reusit pana acum prin monetizarea electronica este inflarea creditelor. Cei ce vor sa platesaca datorii, au in momentul de fata nevoie absoluta de hartia de buda numita dolar, din moment ce imprumuturile au fost facute in marea lor majoritate in dolari. Aurul nefiind acceptat ca mediu de plata, trebuind mai intai sa fie convertit intr-o moneda sau alta, va avea probabil probleme, pana in momentul in care el va fi acceptat ca o modalitate de plata. Intr-o piata absolut libera, un asemenea scenariu ar putea fi implementat de orice banca comerciala, nu insa in conditiile actuale. Piata este controlata si, mai mult decat atat, sa nu uitam ca in timpul depresiunii din anii 30, americanilor li sa- interzis dreptul de a detine aur, printr-un ordin prezidential. Cancanul a inceput!

Vei fi confruntat cu masuri protectioniste, venite din tari suverane, in perioada care urmeaza si, chiar cu tendinte de escaladare a autoritatii statului. Lucrurile pe care le enunt nu sunt scoase din camasa precum prognozele marelui Isarescu. Ceea ce spun nu este altceva decat o consecinta fireasca a ceea ce se intampla. Cand inoti in cacat, incerci mai intai sa-ti vezi strict de ale tale! Pe piete inghetate nu ai cum sa-ti vanzi marfurile, asa ca masurile luate de guvernul Basescu, desi cele mai plauzibile dupa cate am mai spus, vor avea efect doar o perioada. Micsorarea cheltuielilor este o masura egala cu zero daca veniturile nu cresc. Incipuieste-ti ca ai un salar de 1000 de lei si ca esti indatorat pana in dinti. Trebuie sa platesti din suma totala 300 de lei datorii in fiecare luna. Pe langa aceste cheltuieli mai ai intretinere mancare etc. Aceste cheltuieli iti mai manca de exemplu 500 de lei. In cazul pe care il dezbatem iti raman 200 lei pentru extravagante. Inchipieste-ti acum ca firma la care lucrezi nu mai merge.

Ca sa nu te dea afara patronul iti taie 200 de lei din salar. Banii pe care ii vei lua de acum vor fi pe muchie de cutit dar totusi suficienti pentru acoperirea cheltuielilor, in cazul in care vei renunta total la 200 de lei dedicati extravagantelor. Iata ca pietele nu se dezghaeta e criza peste tot. Patronul vrea sa te tina, dar, va mai trebui sa iti taie 100 de lei din salar. Observi cum te-a bagat cu capul in rahat printr- singura miscare? Muta acum acesta paralela la cheltuielile statului. Basescu nu mai cheltuieste atat cat a cheltuit pana acum, iar noi presupunem ca venitul statului este constnant. Lucrurile raman la nivel de plutire atata timp cat reducerile de pensii si salarii ar putea compensa minusul din buget, lucru foarte putin probabil si deja o problema in sine. Pe langa asta mai pune si o scadere neaparata a veniturilor statului, rezultata din depresiunea economica.

Incepi sa intelegi ca masurile guvernului nu sunt altceva decat o gura de aier, intr-un mediu in care economia nu porneste. Poti taia cheltuielile cat vrei atata timp cat nu ai venituri. Intelegi acum cate baliverne insira asa numita opizitie despre buget si diferitele masuri scoase din cur? Ai auzit pe cineva care sa le ceara sa prezinte transparent, cu cifre clare si rezultate scontate, tinand cont si de mediul economic actual, ceea ce spun. Nici poveste! Ieri Rosca Stanescu a scos cu un ranjet cateva 10 de miliarde din piatra seaca. Fonduri europene? Desigur si, chiar eventuale vanzari ale unor bunuri detinute de stat. Ideea tine atat timp cat economia ar creste. Aceste idei raman insa sterile in mediul de azi, unde fiecare stat suveran fuge dupa aceeiasi gura de aier.

3 comentarii:

Flavian spunea...

Vedem cine cedeaza prima data. Firmele si bugetele de stat care vor falimenta si vor face poc.

Sau politicienii si bancile centrale care vor incepe imprimarea de hartie igienica si distribuirea ei direct catre populatie in stilul Romaniei anilor 90.

Pana acum atat americanii cat si europenii au cedat in fata bancilor cu cate un TARP. Banii aia n-au ajuns insa la populatie, fiind inghititi de gaurile negre din sistemul financiar.

Asadar e putin probabil sa mai apucam inca o inflationare precum cea de pe vremea lui Petre Roman, Stolojan si Vacaroiu. Scenariul cu cele mai mari sanse in acest moment este faliment general al sistemului, asa cum era sa avem in toamna lui 2008.

In momentul in care bancile si banii electronici vor deveni istorie ca sistem de tranzactionare si schimb, putinele hartiute igienice ramase in buzunarul oamenilor ori in saltelele batranilor vor deveni si ele in scurt timp numai bune de aprins focul.

Informatii-economice spunea...

Super articolul cu M3. E fix ce ii explicam amandoi unui cititor de-al tau acum ceva vreme.
Cat despre pornirea motoarelor economiei, e o problema... intr-o astfel de perioada apare paradoxul economisirii care face mult rau. In plus datoriile sunt foarte dificil de platit.
Daca persoana ipotetica despre care spui s-ar putea sa traiasca in continuare ok datorita deflatiei, economia o ia in jos iar datoriile sunt din ce in ce mai dificil de platit.

Guvernul incearca sa reporneasca economia incurajand imobiliarele si achizitiile de auto... si baga ceva bani in asta!!! Poate il pui pe Moshu sa vorbeasca cu ei ca au luat-o razna!

Ai zis ca masurile sunt singura sansa... ar mai fi una... destul de negativa dar care va fi adoptata daca nu vor reusi sa le aplice pe acestea (si sansele sunt slabe). Mie mi-e si frica sa o spun!

Anonim spunea...

@ Flavian

armaghedonul de care pomenesti nu va veni curand, pentru ca oricat de multi bani vor inta in economie, in secunda 2 vor ajunge la banci pt rambursarea datoriilor; deflatie cat cuprinde!

datoriile publice pot fi f usor re-esalonate in caz ca se intampla ceva cu scadentele pe care le au; in schimb va face 'poc', asa cum zici tu, nivelul de trai. sunt sigur ca toti vom simti asta.

@ Razvan
"... apare paradoxul economisirii " :-)) tare de tot exprimarea asta! paradox poate pt romani! eu cred ca multi nici acum nu pot sa conceapa ca pot trai mai rau, si ca in tara asta toate pot sa mai si scada, nu numai sa creasca.