Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 12 mai 2010

Obiceiuri roma-nesti

Dupa ce domnul Franks a calculat evolutia economieie romanesti cu dosul, seful FMI a mai venit si cu idei de ajustare bugetara scoase din rect. Cei care citesc aceasta pagina si-au dat de mult seama ca nu sunt un fan al lui Traian Basescu, de fapt, nu sunt fanul nimanui. Am repetat de multe ori pe acest site ca, nu am cu nimeni nimic, nu am antipatii sau simpatii, judec pur si simplu prestatiile politice ale oamenilor de la carma tarii.

Ca sa fim corecti trebuie sa recunoastem ca discursul presedintelui facut cu usile inchise si inregistrat de Antena 3, implica calcule electorale. Oricum, tot pentru a putea sa ne mentinem impartiali, trebuie sa mai recunoastem, ca in conditiile actuale, discursul a fost cel mai sanatos discurs tinut vreo data de Traian Basescu. De la discurs la realitate distanta poate fi infinita, in momentul de fata dicursul este insa tot ceea ce avem si ceea ce putem analiza. Suntem insa in Romania, tara unde orgoliile ocupa intotdeauna primul loc pe podium. In Romania, oricat de benefica ar fi o masura sau alta, cei ce nu-l agreaza pe omul cu idea, fac ferfelita si omul si ideea.

Eucuatia inversa este la fel de valabila: oricat de imbecila ar fi o idee, cei care il agreaza pe emitatorul ei continua sa o sustina si sa-si linga seful in dos. Iata unde ne-a adus aceasta mentalitate! Foarte aproape de faliment. Sindicate, ziaristi, oameni de televiziune, dau in singura idee plauzibila pentru economia romaneasca, cea elaborata paradoxal de Traian Basescu. Asta doar pentru ca vor sa dea din orgoliu in ultimul mentionat. In opinia mea, daca o idee este benefica, mai ales pentru o tara intreaga, ea poate sa vina si de la Piranda lui Gabor. Cine urla cu gura cea mai cascata in momentul de fata? PSD si PNL, partide care au contribuit cu un umar greu la situatia actuala. In prim plan apar adesea domnii Vosganian si Tariceanu, arhitectii transformarii banilor publici in gunoaie fertilizatoare, care, trebuiau cu orice pret sa fie aruncate aruncate in campul electoral. Domnul Hosu de la sindicate, stand la microfon pe un podium, striga si el de-i tremura barba, fluturand in cuvintele-i grele steagul unei noi revolutii.

Inca o revolutie? Pai eu nu vad sa fi avut vreo una pana acum! Daca am fi avut o revolutie, domnul Hosu nu mai trebuia sa-si oboseaca corzile vocale. Fara minciunile falselor guverne "postrevolutionare", printre care si guvernul Tariceanu si mai apoi guvernul Boc ( formate din oamenii fostelor structuri ) nu s-ar fi ajuns aici. O informare corecta, fara "centuri de siguranta" si alte baliverne, facuta din timp, despre situatia economica mondiala si despre implicatiile ei asupra Romaniei ar fi usurat soarta tuturor. Daca nu s-ar fi furat ca in codru si nu s-ar fi mintit ca in cotet, populatia ar fi inteles mult mai usor ca e nevoie de sacrificii. Trebuia sa li se explice oamenilor ca banii veniti din pomeni electorale si nemunca nu reprezinta plusvaloare si ca atare vor trebui dati inapoi intr-o buna zi. Iata ca ziua aceasta a sosit, oricat de tare ar urla sindicatele.

Eu vreau totusi sa-l linistesc pe domnul Hosu. Romanul nu va face de la sine niciodata nici o revolutie. "Asta este, nu avem ce face" va ramane inca multi ani deviza lui suprema, favorizand astfel ramanerea in scaun al antiromanilor. Revolutia de care vorbeste domnul Hosu nu este asadar o revolutie a sindicatelor (i-am vazut pe cei din urma dansand si fluierand ca niste descreirati in fata guvernului). Revolutia din cuvintele liderului sindical este una pornita de conducerile acestor institutii, care, la fel de iresponsabile ca si guvernele de pana acum(fac parte din aceiasi tagma) submineaza economia nationala. Eu daca as fi in locul domnului Basescu ( este adevarat ca mie nu-mi plac roma-niadele) ma-as da imediat la o parte, luandu-l si pe Boc, impreuna cu tot guvernul lui de clowni in brate. I-as da imediat stafeta a tot stiutorului Vosganian si al celorlati "destepti", asta pentru ca in decurs de cateva luni, domnul Hosu sa poata sari la gatul acestora din urma si sa le zmulga barba. Nu pot sa inchei acest pasaj fara sa remarc un lucru exemplar.

Ionut " gura de aur", dupa ce si-a pus fermoar pe pe dinti, lucru foarte benefic, si-a mai dat si demisia de la Exim Bank, din cauza salariului mare pe care il avea. Am notat gestul lui Ionut data trecuta, il notez si acum, pentru ca este un gest pozitiv in vremurile pe care le traim. El se bate insa cap in cap cu gesturile populiste ale domnului Oprea si Basescu, care, vrand sa sufle vant sub aripile partidelor pe care le patroneaza, arunca cu bani marunti in populatie. "Asta e, nu avem ce face"! Oare, asa sa fie?????

10 comentarii:

dragon spunea...

Sunt curios daca se vor bate bancile private pentru "serviciile competente" ale lui Ionut Popescu.
Poate il angajeaza ING cu dublu decat avea la eximbank (phun intended). :)).

Horea spunea...

Dragul meu dragon, o institutie particulara poate angaja pe oricine si cu un salar de 5000 de euro pe minut, ata timp cat banii nu sunt luati din avutul obstesc. Asta desigur in cazul in care banca va fi lasata sa dea faliment atunci cand ii vine randul. Dupa parerea mea excesele Goldman ar fi fost mai mult decat acceptabile, in cazul in care banca ar fi fost lasata sa dea faliment. O istitutie privata are dreptul sa-si gestioneze bunurile dupa bunul sau plac deci al actionarilor, atata timp cat ea va suporta si consecintele.

Informatii-economice spunea...

@Horea... Ai perfecta dreptate.
Problema cea mare pe care o vad eu este aceea ca avem o datorie mare despre care nu stiam (eu cel putin) si care ne ameninta intr-un stil barbar.
Nu avem timp sa rebalansam cash flowul iar situatia internationala e cafenie...
Conducatorii nostri, cu toti consilierii lor si cu tot aparatul birocratic ce ii sjuta in luarea deciziilor (comisii de prognoza, institute de statistica, academii etc.) nu le-au spus pana acum 5 zile cat de grava e situatia? A trebuit sa vina FMI sa ne spuna ca suntem in rahat? noi credeam ca simtim cald la picioare ca a venit vara sau ce?
Da, ne va fi mai rau inainte sa ne fie mai bine... Da, trebuie facute sacrificii mari...
Dar de ce? ca sa se planteze flori care dureaza doar 2 saptamani in tot orasul? sa se mai faca o arteziana undeva? sa se mai schimbe odata bordurile? Sa cumparam F16-uri?

Cred ca romanii vor fi dispusi sa se reformeze chiar dureros atunci cand vor vedea ca au conducatori care sunt in stare sa rezolve problemele...
E cineva aici dispus sa isi taie veniturile cu 30% doar ca fata lu base sa-si schimbe masina? Nu cred!
Ah pardon... nu si-o mai schimba ca taica-su a renuntat la salarul de care ziceai!!!

Horea spunea...

Razvan, pe minciuna populism si furt poti cnstrui o perioada. Un om cu capul pe umeri va sti intotdeauna ca totul se naruie, este doar o chestie de timp. Este ca si cum i-ai spune unui bolnav ca nu are cancer in loc sa-l tratezi. Asta au facut oamenii alesi de voi timp de 20 de ani, Basescu mincinosul o ia acum in gura pentru toti.

Repet inca o data ceea ce am spus: Un popor cu mentaliate corupta nu va avea niciodata buna stare. Mai mult decat atat! Stiu din surse sigure: Statul roman s-a imprumutat chiar la dobanzi de peste 20% ca sa poata mentine populismul.

Cat a durat sarabatoarea? Vedeti si voi acum. Eu am stiut aceste lucruri pentru ca ma intereseaza, putand calcula cu dosul consecventele.

Ati vazut acum cu totii ca furtuna a inceput in intervalul de timp prezis de mine. Banii europeni sunt tot o minciuna si o miscare pentru castigarea timpului pentru politicieni. Consecventele interventei vor fi foarte dure.

Observa cum numarul de clicuri pe acest site s-a marit vertinigos, din pacate prea tarziu!.Eu am venit cu solutii clare nu doar cu retorica, i-am scris si Andreiei Vass dar fara rezultat. Multi dintre cei putini care au citit situl pana acum au considerat foarte probabil rezolvarile simple pe care le-am propus puerile.

Paradoxal cele mai simple lucruri pot avea efecte incredibile daca sunt intelese si aplicate asa cum trebuie. Ce se va intampla acum? Se iau inapoi banii dati, pentru ca ei nu au avut niciodata acoperire. Lucrul cel mai trist insa este faptul ca masura ar putea fi prea tarzie si nu va avea cu siguranta efectul pe care l-ar fi avut daca ar fi fost aplicata la timp.

Intrebati-va acum ce s-a castigat cu minciuni si populism. Exact nimic, poate izbucnirea anarhiei, pe care am prezis-o. Cand incerci sa te opui unor legi ale naturii trebuie sa fi adus cu picioarele pe pamnt! Vei fi adus cu siguranta si intotdeauna, pentru ca legile naturii sunt necrutatoare.

Informatii-economice spunea...

@Horea... ma sperii cu dobanzile de peste 20%... Acelea nu cred ca au fost pentru populism ci pentru furt!

Revenind la boom and burst, mi-ar placea sa cred ca incepand de peste cativa ani el se va fi terminat dar... am scris aici intr-un ciclu de vfariante de continuare a crizei ca boom and burst e o varianta valabila.
Interesant e ce urmeaza: USD e hartie igienica de ceva vreme, EUR parea ok pana sa inceapa nebunia cu Grecia, nearuncand atatia bani in piata, yenul nu-si mai revine, Aurul a ajuns la 300% fata de valoarea destul de stabila dintre 1990 si 2000, crestere comparabila cu cea din a;t fomeniu foarte sigur... cel imobiliar... etc...
Totul pare sa pice in jurul nostru!
Ce va ramane in picioare?

Horea spunea...

Populismul este egal cu furtul, numai ca iti furi propria caciula. Ce va mai ramane in picioare?

Not much my friend, not much!

Informatii-economice spunea...

Populismul e egal cu pacaleala!
Dar cu 50% populatie rurala a caror aspiratii sunt legate de recolta de struguri si prune ce poti spune...? poate doar noroc!
In ce priveste ce va ramane in picioare... probabil ca jocul inca se mai joaca...
Nu cred ca va pica totul din simplul motiv ca cei care au condus lucrurile pana aici au nevoie de exituri profitabile.

Cand imi explici de ce crezi ca va pica Europa...? Eu am o parere un pic diferita. Am povestit-o aici

Horea spunea...

Razvan, am explicat ceea aveam de explicat. Fiecare a inteles ceea ce a
putut si crede desigur ceea ce vrea asa creada.

kaboom spunea...

Domnilor, atunci cand ajungi sa explici de ce e rau sa furi si sa minti, speranta isi da ultima suflare. In Romania, din 89 pana azi, s-a carpit, s-a dat cu var, s-a acoperit, s-a amanat, s-a fardat...Acum culegem ponoasele.

PS
Horea, sa nu spui ca te asteptai ca tanti Vass sa iti raspunda....

Horea spunea...

Nu ma astepatam sa-mi raspunda, ma asteptam insa sa gandeasca.