Santa Bernanke este un om simpatic. Cu sacul in spate si cu o sapca rosie ar putea aduna in jurul sau o multime de copii. Iata insa ca, in opinia mea, soarta ii va juca o farsa. Bossul FED va fi ocolit si blestemat in curand si de plosnite. Soarta nu este intotdeauna dreapta cu oamenii dar asta pare a fi menirea ei: sa fie schimbatoare si uneori chiar foarte dura. Bernanke nu este singurul om care ar trebui blamat pentru starea economiei din SUA, colegul si predecesorul sau Greenspan fiind poate si mai vinovat. Oricum, soarta isi alege victimele cu multa grija si ca atare eu cred ca Bernanke va fi omul care va incasa toti pumnii care trebuiau impartiti frateste intre mai multi indivizi.
Soarta lui Bernanke am prezis-o in 2009 atunci cand a fost ales omul anului, asa cum am prezis si soarta lui Gigel parlamentarul european acum cateva luni. Oamenii care au o urcare rapida obisnuiesc sa cada la fel de rapid in dizgratie, datorita unor greseli care li se atribuie exclusiv si de care nu se fac intotdeauna singurii vinovati. Exceptie de la aceasta regula face desigur ca intotdeauna romanul, care nu este vinovat niciodata, dar pe care soarta il loveste intotdeauna cel mai puternic.
Ciobanasul nostru isi va merita de aceea intru totul soarta, in opinia mea, asta in cazul in care predictiile mele se vor adeveri. Spuneam daca iti mai amintesti ca: tot ce va atinge parlamentarul nostru avocat si agramat se va transforma in cenusa. Primul fulg de cenusa pe care il vad tot mai clar este Steaua, urmata mai apoi de alti fulgi, cei care reprezinta intreaga avere a oierului din tronul de aur.
Iata asadar existenta parabolelor si in viata de toate zilele, un lucru foarte normal de fapt, daca te gandesti ca orice parabola se naste exclusiv din manifestarile pe care le are spiritul uman. Sa-l lasam acum pe oier in plata Domnului si ne intoarcem la barbos. Azi este asadar ziua "cea mare", o zi care va fi blestemata si ea foarte probabil odata cu Bernanke si cu sacul lui plin de QE2. Chairmanul FED nu mai vede si nu mai aude, a intrat probabil pe o linie moarta de unde nu mai are nici o iesire. Domnia sa isi joaca azi ultimele carti rezolvand dupa parerea mea ceea ce a rezolvat si pana acum, adica zero.
Efectele acestui QE 2 vor fi in opinia mea si dupa cum am mai spus-o de atatea ori si anul trecut, o apreciere busiera vremelnica, mai scurta decat prima, care acum ar trebui sa fie chiar pe terminate, nimic mai mult. Pentru economie si micile intreprinderi masurile lui Ben vor fi ca ancora pentru vapor. Eu cred de aceea ca bursa va incepe sa cada dupa anuntarea masurilor chiar daca o prelungire a euforiei este teoretic posibila. Caderea care urmeaza va trebui sa fie cu atat mai violenta cu cat arcul a fost intins mai mult.
FED se va baga probabil la bondurile de 10 ani ale caror dobanda ar putea sa mai aiba o zvacnire negativa provocata de masura QE2. Dupa aceasta zvacnire surprizele ar putea sa apara in curand. Bondurile ar putea sa in ceapa sa cada si sa trimita ca o consecinta dobanzile exact acolo unde FED nu vrea sa le aiba. Un astfel de scenariu, foarte probabil dupa parerea mea in perspectiva medie de timp, ar trebui sa dea aripi dolarului si niste pumni in gura aurului si a argintului. Petrolul ar trebui sa fie si el in ringul in care se impart pumnii. Oricum, in cazul in care Ben nu livreaza conform asteptarilor eu sunt convins ca vei asista la o "baie de sange".
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
16 comentarii:
Sperante, sperante! Cand se va strica oare in sfarsit jucaria si s-o luam de la zero? Tot peticim sistemul asta gaunos si ne tot amagim ca o sa-l repornim. Tensiunea pare sa se acumuleze si totusi nimic nu se intampla. Pe de alta parte, colapsul si pornirea de la zero ne ofera certitudinea ca nu vom ajunge tot aici in cateva zeci de ani? Oare nu aceiasi oameni de o moralitate indoielnica vor ajunge in fruntea noastra? Oare vom putea construi un sistem bazat pe principii sanatoase? Raman optimist ca si flavian sau horea, dar cu sperante putine.
florian, un inceput de la zero va fi impus de ciclicitatea spiritului uman. Cand? Destul de curand cred eu.
Atentie insa! Din cauza aceleiasi ciclicitati, precum si din cauza faptului ca omul este o fiinta distrugatoare din fire, lucrurile se vor repeta din nou, poate sub alta forma. Atata timp cat omul va ramane un vanator de privilegii societatile pe care le creaza vor esua.
Reteta societatilor echitabile exista, am si eu una chiar foarte buna, dar ce folos? Mai ales atunci cand stii ca nu exista un buton care sa inchida goana unora dupa privilegii. Am mai spus-o si o repet: privilegiile sunt in opinia mea cea mai periculoasa forma de cancer al unei societati.
sa speram ca ai dreptate si euro sa decoleze spre orizonturi noi , 1.5 , poate ar trebui sa-mi vand mai repede dolarii ca au ajuns ca vai de ei
Gata si alegerile, republicanii in avantaj, se pare ca teaparty-urile isi fac efectul. Nea helicopter Ben ne-a mai promis 600 miliarde pentru urmatoarele luni. Aurul a tresarit nitzel. Asteptam sa vedem ce se intampla si pe 11 noiembrie sau pe 7 decembrie. Probabil nimic.. :)
v-ati cam fript cu dolarii , pacat , vindeti cat mai aveti timp si luati euro ca americanii se pare ca sunt dispusi sa dea cu el de pamant ( in ciuda chinezilor ) numai pentru a scapa de somajul ala nenorocit ... poate deveniti si un pic optimist
horea, cum impaci analiza fundamentala cu cea tehnica?
din articolele ultimei perioade reies doua concluzii contradictorii: 1. fundamental dolarul va fi din ce in ce mai varza deci, tot ce e raportat la el trebuie sa creasca; 2. tehnic spui ca trebuie sa ne asteptam la corectii severe.
sau n-am inteles eu?
leonard, tu spui ca fundamental doalrul ar trebui sa se faca farza eu unul nu am spus asa ceva. Asta cu toate ca dupa cum se vede in momentul de fata termenul tau este unul foarte adecvat.
Eu spun si am spus intotdeauna ca perceptiile umane misca preturile si ca in momentul de fata ele par sa vada dolarul farza. Japonia are aceeiasi politica monetara ca si SUA. Atentie! O dobanda si mai mica si, cu toate acestea, un yen mai musculos ca niciodata. Incearca tu sa explici acest fenomen analizand fundamental.
Ca sa te convingi si mai bine ia exemplul titeiului si intreaba-te: Ce fundament a putut sa-i duca pretul spre 140 de dolari barilul, lasandu-l mai apoi sa cada 100 de dolari in cateva luni? Cat de mult s-au schimbat fundamentele petrolului de la 140 de dolari la 40? Daca mai ti cont si de peak oilisti, care il vedeau la 300, miscarea petrolului ar trebui sa lase pe orisicine cu gura cascata.
Ca o consecinta in momentul de fata oamenii percep QE2 din SUA ca o monetizare reala si nu ca pe una a creditelor, ceea ce este de fapt. Se pare ca aceeiasi investitori percep monetizarea japoneza, una identica cu cea din SUA altfel. De ce? Habar nu am, dar sa stii ca logica nu este partea forte a investitorului. Oamenii sar dintr-o parte intr-alta pentru a incerca sa faca bani, cei mai multi isi blestema insa zilele dupa ce realizeaza ca s-au inselat. Personal n-as fi vrut sa fiu in pielea acelora care au cumparat titei la 140 de dolari.
Hai sa-ti mai dau un exemplu chiar din viata mea personal ca sa te conving. Am scos la vanzare unul din apartamentele pe care le am, unul cu trei camere situat in apropierea universitatii de medicina din TG-Mures o zona foarte buna. Preturile cerute acolo sunt de 50-60 de mi de euro, eu am cerut 40 000 pentru ca nu gandesc romaneste incercand sa ma situez undeva la un pret al pitei pe care il percep eu real.
Cumparatorii au venit numaidecat, am batut palma cu unul si ne-am inteles ca ne vom intalni ziua urmatoare la ora 10 pentru un avans si un precontract. Dupa cca. 2 ore realitaea tv vine cu o stire prin care informeaza despre un lucru repetat la infinit chiar pe aceasta pagina, unul bine cunoscut si anume ca: bancile vor scoate la vanzare apartamente sechestrate de la rau platnici. N-au trecut 10 minute si cumparatorul meu m-a sunat refuzand afacerea. De ce? Pentru simplul fapt ca si-a schimbat perceptia pe care o avea despre aceeiasi piata doar cu 2 ore mai devreme. S-au schimbat oare fundamentele imobiliarelor in acest timp? Nici poveste! Ceea ce s-a schimbat a fost doar perceptia cumparatorului. La fel functioneaza lucrurile cu dolarul sau cu orice alta marfa. Oamenii cumpara sau vand pe baza de perceptii si nimic altceva.
am aceiasi convingere ca si a ta, pretul e facut strict de cerere si oferta care, la randul lor, au la baza perceptiile umane.
personal am pariat short dji si aur pe argumentul confirmarii (de ieri a FED) anuntului din august pentru QE2. Se pare ca am pariat gresit... urmeaza hiperinflatia?
intrebarea ce-mi ramane in minte este: cum de restul lumii accepta cu placere sexul oral impus de americani?
Poate accepta de voie de nevoie, dar in niciun caz "cu placere".
leonard, eu unul nu cred, cei ce vand dolarul cred. Vom vedea pana la urma cine avut dreptate. Ai pariat gresit?
Se prea poate pentru moment si din pacate aceste momente de intrare sunt foarte importante mai ales pentru cei care folosesc leverage. In perspectiva medie orbul gainii merge dupa parerea mea pana nu mai merge.
Bernanke a recunoscut de fapt intr-un interviu dat dupa decizia FED ca vrea ca bursa sa creasca. Dobanzile sunt la pamant, junkbondurile in aer, Irlanda aproape de colaps, fara ca cineva sa mai noteze acest lucru. Tot ce se vede in momentul de fata este QE2.In cazul in care dobanzile ar mai scadea 0,25 de puncte, sub zero tot nu vor putea sa scada, chiar daca Ben ar da cu barba in ele.
Cine in afara de el si cativa alti magari isi mai pot inchipui reluarea creditarilor, intr-un mediu in care nu dobanda ridicata, (ea este deja la pamant de 0,25%) ci tocmai excesul acestor credite ii impiedica pe investitori sa le mai doreasca.
Inchpuiste-ti un mediu in care toate magazinele ar vinde aur. Ba mai mult! Un mediu in care pietrele de pe strada ar fi din aur si mormanele de gunoi aruncate pe marginea strazii ar fi tot din aur.
Ce valoare ar avea intr-un asemenea mediu metalul pe care azi il numim pretios? Cam cat valoreaza si creditele lui Bernanke cred eu.
O marfa devine mai scumpa si mai dezirabila tocmai prin faptul ca ea nu se gaseste aruncata la gunoi in fiecare colt de strada. Pentru mine acest lucru este evident, dar se pare ca nu si pentru Ben, orbit ca de obicei de cifre. Bossul Fed crede asadar ca o ieftinire a gunoiului ii va amplifica cautarea si vanzarea. Sa vedem ce vor crede investitorii dupa ce se dezmeticesc tarziu ca de obicei.
Ce fundament a putut sa-i duca pretul spre 140 de dolari barilul, lasandu-l mai apoi sa cada 100 de dolari in cateva luni?
S-a mai explicat: BDI
Flavian, s-a mai explicat de catre cine si ce? In caz ca am scapat eu ceva te rog mai explica odata. Pentru mine pana acum BDI a fost un indice si nimic mai mult.
The Baltic Dry Index (BDI) is a number issued daily by the London-based Baltic Exchange. Not restricted to Baltic Sea countries, the index tracks worldwide international shipping prices of various dry bulk cargoes.
In momentul in care economia da in nas, tranzactiile inceteaza si trasporturile intra in picaj, nu e normal ca si cererea de petrol sa aibe de suferit ? BDI a picat la finalul lui 2008 de la 11.000 la mai putin de 1000.
Pai daca te uiti bine si incerci sa intelgi menirea unui indice vei vedea ca variatiile pe care le are sunt rezultate ale unor stari de fapte si nu invers.
Indicile nu explica asadar in opinia mea caderea pretului la petrol ci reprezinta doar pur si simplu grafic cele intamplate.
Mai clar: caderea indiceluli a fost o consecinta a scaderii trasporturilor facute pe mare, care, la randul ei a fost o consecinta a cererii scazute pentru produsele transportate maritim.
Ordinea corecta este asadar: cerere in scadere - pret in scadere-necesitate de transport in scadere - baltic dry index in scadre.
Intrebarea pe care am pus-o va trebui sa ramana asadar in picioare. Ce fundament......
Fundamentele nu se schimba in cateva zile, perceptiile umane da, de la un minut la altul.
Crezi tu cumva ca petrolul a avut alte fundamente cu o zi inaite, cu o saptamana inainte sau chiar cu o luna inainte de a-si incepe caderea? Perioade in care era menit sa urce pana in cer. Intr-o buna zi el a inceput sa cada exact pe baza acelorasi fundamente fiind facut praf in doar cateva luni.
Pentru mine BDI va ramane asadar un indice si nimic altceva. Unul pe care merita sa-l urmaresti, pentru ca iti poate da niste relatari despre activitatile de transport maritim, o oglinda partiala a activitatii economice.
Cand cererea se schimba indicele creste sau scade, reflectand astfel nivelul de cerere pentru transporturile maritime, putand insa sa lase bursa mult si bine intr-un trai ai ei proriu. Inca o data: perceptia umana nu tine cont de realitati. Tocmai din aceasta cauza cele din urma lovesc intotdeauna ca bumerngul pe oricare visator.
Caderea indiceluli a fost o consecinta a scaderii transporturilor facute pe mare, care, la randul ei a fost o consecinta a cererii scazute pentru produsele transportate maritim. Corect, asta ziceam si eu. Iar 99% din transporturile maritime sunt facute cu petrol. Deci BDI poate fi utilizat si pentru a intelege evolutia cererii de petrol. Scade cererea, scade si pretul.. simplu... :)
Iar in privinta PeakOil, cine a mai citit cunoaste teoria dintilor de fierastrau. Aprecieri bruste, cu pretul dincolo de limita suportabilitatii, urmate de prabusiri ale cererii si scaderi ale pretului. Dupa care ciclul se reia.
Acum, sa ne intelegem. Nu exclude nimeni ideea ca in vara 2008 a fost si specula pe preturile la petrol. Poate daca nu se aruncau baietii in joc urcarea se oprea pe la 110-120, nu ajungea la 150. Iar apoi ar fi scazut spre 70-80 nu spre 50. A fost un dinte de fierastrau usor mai abrupt tocmai pentru ca speculatorii s-au bagat pe fir si au distorsionat piata. Dar asta nu exclude dovezile reale cum ca productia de petrol a atins un maxim. Alternative energetice sau nu... it's all downhill from here... ;)
Daca te inteleg bine tu spui ca pretul petrolului ar putea fi inflentat vizibil de consumul vapoarelor care il folosesc drept combustibil. Eu cred in schimb ca aceasta cantitate de petrol este neglijabila raportata la consumul mondial. Voi cauta totusi niste grafice ca sa putem compara evolutiile indicelui BDI si a pretului la titei. Ele ne vor scuti cu siguranta de presupuneri.
Trimiteți un comentariu