Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 16 noiembrie 2010

Euro-leu, iti mai amintesti patratul albastru?

Daca nu cauta-l, reviziteaza-l ca sa vezi ce s-a intamplat.
(Observa! Graficul expus este acelasi, unul pe care il vei recunoatse, actualizat cu date noi de pret aparute cu trecerea timpului, ca de obicei). Euro s-a miscat asadar tot timpul in intervalul pe care l-am descris, cu abateri nesemnificative si momentane, dand cu siguranta impresia multora ca Isarescu este la volan. La volanul masinei sale prorii cu siguranta, dar nicidecum la volanul economiei sau la volanul pietei valutare, asa cum tind multi sa creada.

Intrebarea cheie care se pune in acest moment este: unde va merge euro de aci ? In sus? In jos? Sau va continua sa se miste lateral? Lateral cu tendinte sudice este traiectoria pe care o intrevad eu in momentul de fata. Cei indragostiti de analiza fundamentala poate isi vor lua un moment de reculegere in care ne-ar putea explica si noua logica. Daca nu altceva macar logica miscarii de pana acum. De unde atata tarie in valuta unei tari biciuite in fiecare zi, posesoarea celei mai neperformante economii din Europa si, conform expertilor, si al unei inflatii care in viitorul apropiat isi va atinti ochii spre exploziile solare.

Hai sa negandim in timp ce traim mintiti umiliti si jupuiti bine!

7 comentarii:

i-conomics spunea...

Horea, pe termen scurt probabil ca avem riscuri de o scadere a RON. Pe termen mediu nu cred ca Romaniei i se va permite deprecierea monedei. Vestul are nevoie de consum; presiunea pe politic si BNR e garantata.

Sa mai adugam ca acum BNR nu mai este singur la tiparit maculatura, Fed si ECB au intrat in hora big time! Atit timp cit "EI" tiparesc mai abitir ca "noi", consider ca impulsul de depreciere generat de situatia economica Romneasca va fi echilibrat de diferendul de expansiune "fiata".

Informatii-economice spunea...

Momentan .ro pare un safeheaven comparativ cu alte tari daca ne luam doar dupa perceptie.
Momentan pica odata cu perceptia generala despre europa (din care facem parte), va urca odata cu cautarea unei alternative investitionale in tari emergente si odata cu banii proaspat intrati in economie...
Totusi, -3% anul acesta nu suna incurajator pentru un safeheaven... in mai ales privind performantele vecinilor!

Horea spunea...

i-conomics, eu nu cred ca ai inteles corect graficul meu. Prechea expusa este euro leu, vezi titlul. In articol vorbesc asadar de o depreciere a euro fata de leu.

In rest perceptiile noastre despre cum e facuta economia se afla la departare de mile. Ar fi inutil de aceea sa ma apuc sa dezbat din nou ceea ce am dezbatut timp de 2 ani pe acest blog.

Asupra unui lucru deosebit de important trebuie totusi sa-ti atrag atentia.

Fed sau ECB nu tiparesc bani tangibili ci cumpara bonduri treasury pe banii deja existenti, cei ai contribuabililor, incercand pe aceasta cale sa tina dobanzile de termen mediu cat mai scazute, in vederea unor incercari disperate, dar nereusite, de pornire a creditarilor.

Ca o consecinta monetizarile de care vorbesti nu sunt reale ci monetizari prin credite.

Daca te intereseaza te incurajez sa studiezi si niste grafice, cele ale yieldurilor bondurilor americane, asta ca sa poti vedea cat de bine a reusit FED cu cele intreprinse.

In rest iti urez succes cu blogul pe care spui ca l-ai pornit!

mike spunea...

din pacate cred ca v-ati ales gresit momentul pentru a analiza o eventuala depreciere a euro fata de leu , dupa cum merge bursa in us maine leul o ia la vale rau de tot fata de euro si mai ales fata de dolar

Horea spunea...

mike, bursa si euro ar putea s-o ia in sus maine, un lucru chiar foarte probabil precum spui. Se va anunta tot foarte probabil salvarea Irlandei si, aflandu-ne in zone de cerere o revenire a tot ceea ce a cazut pana acum este in carti.

In ceea ce priveste scenariul euro leu eu nu cred ca timingul analizei este prost ales, asta desigur doar in cazul in care scenariul pe care il vad eu valabil, cel cu bataia pasului pe loc si cate un pas spre sud va fi corect.

Observa nu am spus nimic despre dolar tocmai pentru ca ma astept la o cadere mai semnificativa al acestuia incepand cu ziua de maine. Expun de obicei grafice saptamanale, cu alte cuvinte analize de durata mai lunga si, in acest contexct, eu vad deocamdata o eventuala depreciere a dolarului ca o corectie, trendul actual trebuind sa fie reluat in curand.

i-conomics spunea...

Horea,

Inteleg foarte bine ce face Fedul si ECBul.. ca nu tipareste efectiv ca nu arunca bani in piata etc etc.. dar .. atit timp cit aceste sume nu sunt retrase.. si imi vine foarte greu sa cred ca vreodata ar putea fi retrase... pe termen mediu si lung acesti bani de ajutor cum vrei tu sa le spui... tot se vor adauga la cantitatea generala de bani... iar cum productia de bunuri si servicii... in termen real este staganta... va rezulta o prefrumoasa inflatie... ce poate fi pe termen scurt... gen soc.. sau intinsa pe termen mai lung ascunsa sub plapuma geometric averaging, etc... a masuratorilor statistice...

Horea spunea...

i-conomics creditele vechi sunt distruse prin deleveraging, in timp ce cele noi nu se absorb, nu le mai vrea nimeni, tocmai din cauza cantitatilor excesive ale celor vechi.

Cele care au bagat lumea in datorii pana peste uerchi. In aceste conditii eu nu vad nici o inflatie, doar deflatie. Cam asta este pe foarte scurt povestea creditelor pe care nici Bernanke pare sa nu vrea sau sa nu poata s-o inteleaga. Din ceea ce ai scris reise ca ganditi la fel.