Am un prieten care are o firma de drenare a canalelor. Omul era in cautare de clienti si sa- dus la Kaufland unde serviciile i-au fost refuzate categoric. De ce? Pentru simplul fapt ca ele au fost vandute deja unui alt pretendent. Nu au trecut mai mult de doua saptamani si omului nostru i se da un telefon. Trebuie sa precizez ca are cele mai performante utilaje din zona. Raspunde si este pe cale sa scape telefonul din mana, pentru ca i se ofera tocmai contractul care i-a fost refuzat. Nedumerit omul pune intrebari. Afla in cele din urma ca nu vorbeste cu nici un fel de Kaufland ci cu o alta firma.
Una fara nici un utilaj, de fapt posesoare de nimic altceva decat de relatii privilegiate, dar acum cu contractul de drenare primit de la Kaufland in mana. Preturile din Romania au crescut intr-adevar mai ales la alimentele de baza. In randurile de mai sus gasesti dupa cum se vede si cauzele, parazitismul capitalist. Suna bizar? Desigur! Pentru ca o piata libera sanatoasa ale carei reguli sunt respectate ar fi trebuit sa elimine automat lipitorile parazite.
Marfurile si serviciile ar trebui sa fie vandute direct, conform regulilor de baza ale concurentei, fara participarea a 100 de intermediari paraziti si privilegiati. Nerespecatrea acestor reguli contribuie la furtul de profituri consitente din toate buzunarele implicate in procesul de care vorbim, profituri care se scurg pana ala urma toate in buzunarele parazitilor facatori de nimic.
Acesta este asa zisul capitalism romanesc in toata splendoarea lui. Cei mai multi bani ii fac parazitii privilegiati si nicidecum lucratorii. Ca atare societatea in care traim nu respecta regulile pietelor libere precum nu a respectat niciodata nici o regula de nici un fel, nici macar cele trasate de Marx, puse doar in lozinci la baza fostului regim. Capusele vechiului regim s-au transformat peste noapte in capusele celui actual, continuand sa suga ca intotdeauna sangele societatii fara nici o mila.
Capusele cunosc foarte bine relatia de dragoste a romanului cu mancraea, bagandu-se intotdeauna mai ales acolo unde succesul le poate fi garantat. Daca au reusit si reusesc sa suga sange dintr-o afacere marginala ca cea a canalelor cum sa nu reusesca sa suga si mai mult din afacerile cu alimente? Pai tot omul trebuie sa manance, in timp ce alte prioritati, inclusiv canalele pot sa mai astepte. Iata de unde si saltul preturilor! De la capusele care au devenit si mai flamande.
Chiar ieri am urmarit pretul unui litru de lapte. 3,40 ron lapte Monor, fost cca. 2,60 ron acum un an si, Covolact, actualmente 2,70 ron. Te las sa calculezi diferenta procentuala pentru acelasi produs, lapte, obtinut de la o beata vaca autohtona si prelucrat in Romania. Pe langa problema parazitiilor tara noastra mai are asadar o problema imensa, cea a consumatorului habarnist. Daca acesta din urma nu s-ar multumi cu orice, ci ar vana produsele cele mai ieftine, romanesti, putinele care sunt, ar putea sa mai calce din cand in cand pe cate o capusa, delecatndu-se atunci cand ii aude plesnitul.
Scumpirile din Romania nu pot fi ca atare motivate de un pret de cost ridicat al productiei, asa cum se pretinde pe la "tu faci realitatea" sau la antena 3. Singura explicatie plauzibila al acestor cresteri de pret ramane astfel in opinia mea urmatoare: Capitalismul de carton creat de fostii comunisti de carton.
Maxima lui Napoleon trebuie asadar sa ramana mai valabila decat oricand, mai ales acum cand oamenii de carton au fost pusi in pozitii prin vot: "Fiecare popor are politicienii pe care ii merita."
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
13 comentarii:
Si prietenul tau ce a facut? A acceptat contractul venit prin intermediar? Nu ca nu ar fi de inteles (omul are o familie si o afacere de intretinut), dar din punct de vedere etic ar fi putut da o palma "capusei". Sa se descurce cum o putea, sa dea din colt in colt si eventual sa dispara. Cred ca noi toti putem incuraja economia de piata. Nu ma deranjeaza asa de mult faptul ca cineva va face multi bani prin diverse smecherii cat faptul ca o va face in detrimentul antreprenorilor adevarati. In Romania numai asa se fac afaceri?
florian, de acord.
capitalism de compromis, prietenul tau are principalul rol in acest capitalism. nici Kaufland si nici capusa nu-s vinovate, de fapt nimeni nu e vinovat... model original.
daca in loc de Kaufland era statul urlam toti ca din gura de sarpe dar nu, nu e statul deci asa-i modelu'.
In chiatra neamt, fiefu' lu' pinalti, mai intai se livreaza o sponsorizare de la 10k in sus=>Ceahlau si abia apoi incepe... negocierea contractelor cu primaria... in baza premiselor.
Mizeriile care vorbesc de "mediul privat" si "inceperea unei afaceri" stiu prea bine de ce anume... au nevoie... ba'eti harnici, cu logistica, biznis plan, răţi, morcovi şi tot ce mai trebuie la casa omului cu Santa Fe în leasing...
şi hop şi parazitu'... capitalistu' de tip nou, securistul-comunist smecher nevoie mare si increzator ca nu va muri de pumni in gura... ca doar nu suntem barbari... ciobani numa'. :D
Cam asta e realitatea in romanica.
Eu lucrez in retail si exista tot felul de site-uri care cumpara marfa de la noi si le vand pe net ca fiind mai "ieftine", asta doar pentru cei care cumpara ca prostii. Nu mai vorbesc de imobiliari care citesc anunturile de pe net si de prin zire dupa care dau ei anuntul in nume propriu, bineinteles ca la pret mai mare ca sa faca si ei un comision bun.
Eu tot ma gandesc cum as putea face un site in care sa puna preturile toti cetatenii din magazine dupa care sa vedem cine are preturile cele mai bune. Asta ar fi singura lovitura la pulifricii astia care se bazeaza inca pe prostia romanilor.
@Horea - e trist intr-adevar ca asa ceva se intampla si in mediu public si in mediu privat.
Din punctul meu de vedere principala eroare a economiei de piata... libere e aceea ca ii considera pe oameni perfect informati si destul de rationali pentru a lua decizii economice.
Stim cu totii ca NU ESTE ASA.
Mi-a placut la nebunie o propunere legislativa dintr-o tara nordica, nu-mi mai amintesc insa care (si poate ma ajuti tu ca fin cunoscator al zonei): Toate veniturile obtinute de toti cetatenii sunt PUBLICATE PE INTERNET!!!
Oricine poate vedea de ce vecinul e mai bogat avand in vedere ca toate constitutiile garanteaza egalitatea de drepturi si faptul ca "la munca egala se primeste rasplata egala".
La noi mereu vor fi unii mai... egali decat ceilalti
in alta ordine de idei... ce zici despre problemele Irlandei, Portugaliei si Statelor Unite?
Chiar sunt curios care e opinia unui expert.
florian si leonard, ma mira putin pozitia pe care o aveti. Prietenul meu vinde un serviciu din care traieste. El a fost la fata locului pentru a-si oferi serviciul direct la Kaufland fara sa reuseasca.
Pretul la care a preluat contractul de la capusa a fost pretul lui initial, cu nimic mai mult. Capusa a muls surplusul de la Kaufland asa cum mulg toate capusele surplusul care ar trebui sa intre in buzunarele producatorului.
Daca inteleg bine voi sugerati ca oamenii sa nu vanda deloc si sa moara de foame, in timp ce capusa va putea oricum sa-si gaseasca alte victime, asta pentru ca in Romania i se permite sa faca ce vrea.
Toate astea pe linie de partid si de stat desigur cu sfanta relatie in mana dreapta.
Cum ar fi de pilda daca am da frau la fel de liber si altor lucruri, asa cum facem la licitatii cumparari, vanzari de produse etc?
Am putea incepe de exemplu sa angajam capre de pe camp pe post de asistente medicale, boi din grajd pe posturi de chimist sau de ce nu obiecte statice, un scaun sau o scara, cu conditia ca ele sa faca parte din inventarul unui partid sau altul.
Mie mi se pare totusi ca ne apropiem vertiginos de acest deziderat, din moment ce incercam sa dam vina pe capra sau pe scaun.
Razvan, sunt dupa cate sti orice altceva decat expert in domeniu. M-am documentat insa solid ca sa nu spun prostii.
Norvegia este tara de care vorbesti! Pana si venitul meu de nerezident obtinut prin munca de cate o jumatete de an il puteai gasi afisat pe internet. Se fac in acelasi timp si afisarile taxelor platite sau a celor ramase de platit.
Nimeni n-a sarit in sus asa cum face romanul pentru ca norvegianul nu are nimic de ascuns. I se pare normal ca venitul pe care l-a primit din munca cinstita sa poata fi vazut si de altii.
In rest, Irlanda este in cacat, voi reveni la acest subiect in curand. Dobanda bondurilor de 10 ani a saltat destul de mult, piata a intampinat insa si din pacate acest lucru cu un cascat. Qe bantuie in continuare desi bursa s-a oprit asa cum credeam ca va face. Problemele europene au ramas, perceptia in momentul de fata este una care da totusi de inteles ca aceste probleme nu exista. Pana cand vom vedea.
Se pare ca nu m-am facut inteles. Am intrebat ce a decis prietenul tau dar am subliniat ca il inteleg si probabil as fi facut la fel in locul lui. Avand o familie si o afacere de intretinut, intr-o economie cum e a noastra, nu poate si nici nu ar trebui fi condamnat. Daca ne rezumam doar la bani, acestia n-au culoare si pentru el nu conteaza de la cine ii primeste. In plus, am vazut ca astfel de practici nu sunt exclusiv romanesti si, mai mult, uneori se defasoara la un nivel mult mai inalt. Concluzionez: din punct de vedere economic (si in viata reala doar asta conteaza), nimic de reprosat.
Dar eu am facut referire la etica. Evident prietenului tau nu-i pasa de la cine vin banii, si evident ca pe cel de la Kaufland, care a avizat contractul, nu intereseaza pentru ca nu sunt banii lui (sigur poate justifica daca il va intreba cineva). Regulile pietei nu se aplica si oferta cea mai buna nu este selectata tocmai pentru ca un actor, imperfect cum il descria Razvan, decide sa le incalce. In conditii ideale, prietenul tau ar fi avut o afacere intr-o economie in care exista cerere pentru produsele sau serviciile oferite de el (altfel n-ar fi deschis firma) iar aceasta cerere nu s-ar fi rezumat la actorul Kaufland. Tot in aceste conditii ideale, prietenul tau ar fi putut sa ia etica in brate :) si sa-l flituiasca pe intermediar, ramanand la clientii cu care poate desfaura activitati care respecta nu numai principiile economice dar si cele etice.
Asa vad eu lucrurile, neavand experienta in domeniul economic si fiind probabil cam naiv :). Ma gandeam doar ca se obisnuieste lumea sa faca afaceri in acest mod si n-o sa ajungem niciodata sa fim mandri sau macar sa nu lasam capul in jos cand vine vorba de economia si practicile de business intalnite in Romania. Cred ca un neamt sau un suedez si-ar fi pus (macar in treacat) problema eticii.
florian, eu sunt foarte de acord cu problema eticii, am incercat s-o propag de cate ori am putut. In tarile pe care le-ai numit exista etica dar ea s-a format dupa ce au aparut legile de etica.
In cazurile de care vorbim nici macar capusele nu au cea mai mare vina, ci mai degraba cei care le permit existenta.
Buruiana creste si ea saraca acolo unde i se permite. Cred ca ai observat ca nu apar interese chiar daca ar fi vorba de mama. Este adevarat ca se poate actiona si altfel dar se intampla mai rar intr-o tara in care jumatate din clienti nu-si platesc datoriile sau si le platesc cu intarziere.
Sunt absolut de acord ca oamenii care doresc o alta forma de societate trebuie sa-si aduca fiecare contributia, dar sunt la fel de convins in continuare ca problema celor dezbatute se afla la un cu totul alt nivel.
Am dat exemplul cu prietenul pentru ca nu-mi place sa vorbesc baliverne si pentru ca vroiam sa prezint un exemplu concret de care sa am cunostinta.
Ceea ce am vrut sa scot insa in evidenta era procedura in sine, raspandita ca un cancer intr-o societate foarte bolnava deja. Mai mult decat atat am vrut sa scot in evidenta falsitatea asa numitului capitalism romanesc, un lucru mult mai important pentru mine decat protagonistii dintr-un exemplu sau altul.
horea,
"Daca inteleg bine voi sugerati ca oamenii sa nu vanda deloc si sa moara de foame, in timp ce capusa va putea oricum sa-si gaseasca alte victime, asta pentru ca in Romania i se permite sa faca ce vrea."
nu sugerez ca cineva sa stea nepasator, ba din contra, prietenu' e singurul care poa' sa faca ceva dar alege sa faca acest compromis. uite, jmekeru' ala de la Kaufland in loc sa-i ceara spaga a incheiat un contract cu el.
mi-e destul de clar ca in spatele capusei sta de fapt un "decizional" Kaufland si in cazul asta nu inteleg cum ar putea Romania sa nu-i permita asa ceva.
d'aia faceam paralela cu statul...
In ceea mai mare retea de supermarketuri din Elvetia litrul de lapte costa 1.20 CHF=3.60 de Lei, iar Elvetia nu este cunoscuta prin costul scazut al alimentelor.
jmekeru' ala de la Kaufland in loc sa-i ceara spaga a incheiat un contract cu el.
Oare nu crezi cumva ca smecherul de la Kaufland si-a luat spaga de la capusa? Pentru ca ea l-a angajat de fapt pe cel cu utilaje. In ceea ce priveste statul este clar ca el nu poate sta la panda in ograda fiecaruia.
Statul poate totusi avea grija de un lucru, sa fie un stat de drept in care sa se stipuleze legi care sa se si respecte. Afirmatia a ar trebuie sa fie valabila din moment ce se aplica in alte tari.
In cazul in care si asa numitele tari civilizate ar fi impanzite de fenomene precum cel descris, rezultatul ar trebui sa fie inevitabil acelasi ca in Roamnia. Lumea ar fi plina de tari bananiere.
Mi-as dori mult ca oamenii sa se poata schimba doar asa de la sine si sa imbratiseze asa deodata, de la o zi la alta, moralitatea. Din pacate eu cred insa ca omul face cam ceea ce i se permite. Observa! In statele in care putem vorbi de moralitate, absolut in toate, legile functioneaza nu intamplator impecabil.
Trimiteți un comentariu