Uitat-te la graficul expus datat martie 2010! De atunci nu s-a schimbat nimic in mai bine,, doar eventual in mai rau. Vezi expunerea pe care o au bancile fata de Irlanda. Lobyul facut asadar pentru asa numita salvare a Irlandei este ca de obicei si de fapt un loby pentru salvarea Banclandei.
Iata insa ca Irlandezii par in momentul de fata sa refuze "salvarea". Intr-o tara in care poporul pare sa mai si gandeasca, nu numai sa munceasca, vocile critice incep sa apara. Lumea se intreaba: De ce ar trebui sa plateasca poporul irlandez jocul de ruleta a bancilor expuse asa cum le vezi asezate in ordine pe grafic?
Cifrele expuse reprezinta miliarde (sursa Wall Street Journal)
Cat au cotizat aceste banci din castigurile enorme facute atunci cand ruleta era profitabila popoarelor la care le cer acum ajutorul? Au cotizat o sfarla, asa cum spunea un fost maistru de atelier de-al meu din clasa a sasea, asta in timp ce-si mesteca cafeaua cu un surub nu chiar lipsit de untura. O sfarla ar trebui sa cotizeze asadar si popoarele acestor banci asa cum a facut Islanda, pentru ca falimentul statelor indatorate ar fi in faza in care ne aflam singurul lucru benefic si acceptabil. Este adevarat ca dupa un faliment statele nu vor mai putea cheltui bani visati, asta numai ca sa-i tina pe anumiti politicieni la putere, dar, cine stie, in cazul Romaniei un asemenea faliment ar putea fi pana la urma chiar salvator.
Ar fi o palma in forma de pumn data hotilor numiti politicieni si oameni de afaceri, ale caror averi, si prin ele influenta pe care o au, s-ar putea subtia considerabil. Problema momentana este paradoxal faptul ca tara noastra nu sta la fel de prost ca Irlanda, Grecia...etc. Continuand politica de azi guvernul roman ar putea insa sa-i ajunga din urma pe ceilalti.
In alta ordine de idei, nici ministrul pentru economie din Germania pare sa nu aiba helicoptere cu bani asa cum le are Bernanke, asta conform propriilor afirmatii. In incheiere te invit sa te mai uiti inca o data la graficul afisat si incearca sa ghicesti! Cine crezi tu ca se zbate cel mai tare sa salveze Irlanda in momentul de fata si de ce?
a) Domnul Soric pentru ca ar dori sa legalizeze camataria si in Irlanda?
b) Procurorii din Romania deveniti camatari peste noapte in mod absolut "legal"?
c) Anglia o tara ale carei banci au cea mai mare expunere in Irlanda?
Ne astepta precum spuneam intr-o postare anterioara vremuri pline de evenimente. Sa le urmarim ca si pana acum, traind: mintiti, umiliti batjocoriti si calcati in picioare bine!
Ps. Uite cata inflatie a produs QE1 al carui valoare se ridica la cca. 1,7 trilioane de dolari. Ma intreb: oare cata inflatie ar putea sa produca 600 de miliarde? Cifrele afisate sunt de ieri! Observa si core CPI, prima cifra de deasupra patrulaterului verde, la 0.
N-am incadrat-o in patrulater pentru ca reprezinta o cifra care nu tine cont de pretul alimentelor si de pretul titeiului. In patratul verde, sub CPI, se vede si avantul pe care QE 1 l-a dat constructiilor de case. Totul pare uns precum surubul fostului meu maistru de atelier. Observa marcajul facut cu sageata verde reprezentand estimarile marilor analisti, eronate ca de cele mai multe ori.
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
10 comentarii:
Horea,
Deci tu consideri ca una din solutiile iesirii din criza a romaniei este intrarea in insolventa atit pe lan extern cit si intern? In acest Caz te rog sa votezi pe blogul meu, as vrea sa acumulez opiniile cit mai mult-or persoane.
Inteleg logica ta, cred, dar poti eventual intr-un articol sa explici cum vezi tranzitia de la starea actuala la o intrarea in incapacitate de plata voita si o repornire de la zero?
cum credeti ca vor actiona creditorii ( bancile englezesti , nemtesti sau franceze ) daca toate tarile acestea de mana a doua ( grecia , irlanda , portugalia ) nu vor sa mai plateasca inapoi ce au imprumutat ? la fel ca si in romania e adevarat ca bancile au incurajat creditarea nesustenabila dar o vina o au si cei care au luat credite din lacomie cu nemiluita si acum nu mai vor sa dea banii inapoi sau se roaga sa vina cat mai repede o hiperinflatie sa le stearga datoriile si sa ramana cu bunurile.
i-conomics, iesirea din criza a Romaniei nu se va face in opinia mea pana nu se schimba mentalitatea poporului si pana ce nu dispar cei de tip Soric din straturile de conducere, adica de peste tot. Tot in opinia mea un faliment ar putea suna goarnele trezerii pe toate palnurile amintite.
Problema cea mare a Romaniei, ca si de fapt al celorlalte tari, este ca un faliment nu se face la sunet de trompeta ci impus de piata. Cei din scaunele de cunducere vor lupta asadar pana la ultima suflare ca sa-l evite. De ce? Tocmai din cauza ca ar putea insemna si falimentul tronurilor pe care stau.
mike, precum vezi ca actioneaza. Pun presiuni enorme asupra politicului pentru a se infrupta din banii publici pana cand se poate, incercand intre timp sa-si descarce murdariile cumparate la ruleta.
Procesul de descarcare este insa mult mai lent decat procesul de crestere in forma de parabola ale datoriilor. La un moment dat tarile de care vorbesti nu vor mai putea fi salvate de nimeni pentru ca va costa prea mult.
Nu uita nici faptul ca in tarile de care vorbesti nu traiesc romani ignoranti care voteaza pe carnati.
Observa reactiile! Atat
cele ale unor oficiali, dar mai ales al popoarelor. In democratie nu faci chiar ce vrei, pentru ca nu toate democratiile sunt romanesti si originale, ca sa-l citam aici si pe Ion botezatorul.
@mike : sa spui ca vina e impartita, ca si cei care s-au imprumutat excesiv, si cei care au dat cu imprumut facand abstractie de riscuri ar trebui bagati in aceeasi oala, suferind ambii de lacomie, e ca si cum as spune eu ca TU esti un BOU dar ca ai totusi o cravata frumoasa! Pai cum mama masii va fi viata ii urmatorii 20 de ani pentru creditaci? Cu cureaua stransa, uneori in jurul gatului, cu lacrimi si sidoare multa pentru a da inapoi banii bancilor nu? Cu renuntari la placerile elementare ale vietii si cu executari silite uneori...Dar cum va fi oare viata celorlalti pacatosi, a celor care au dat bani cu imprumut? Nu cumva ei vor prospera bine mersi, fiind salvati de cu banii celor multi cand au probleme, colectand ratele celor datori, executandu-i silit cand trebuie, etc...Cine spune ca viana e impartia e meschin, si vrea ca prostii sa subinteleaga ca vina ar fi impartita EGAL...dar nu e DELOC asa...vina apartine mai mult de 80% bancilor, si restul debitorilor...ca altfel, e ca si cum ai spune "da, a violat-o salbatic, i-a spart si 3 dinti din fata, dar uita-te la ea, are fusta cu o palma deasupra genuchiului si doi nasturi descheiati la bluza...si ea la provocat"
@horia: o parere personala...vom avea si QE3? Sau asta a fost cantecul de lebeda al Fed?
scuze pentru "la" provocat...evident, l-a provocat...gramatica asta ma tot provoaca.dar si eu...
cristi, ma indoiesc de un QE3, tinand cont de faptul ca Bernanke are deja probleme cu QE2. Ai vazut si tu reactiile?
@cristi , stiu ca esti pornit impotriva bancilor, iar ei acum , in criza , sunt considerati dusmanii omenirii , dar totusi , incearca sa fi un pic obiectiv si sa ai o privire de ansamblu , gandeste-te de exemplu , daca nu erau creditele date de banci , de care multi se plang acuma , cum ar fi trait negrii din america , sau mai aproape de noi , toti amarastenii din romania care si-au ridicat nivelul de trai nesperat , totul pe generozitatea bancilor ... de ce oare nemtii sunt altfel si la ei pretul caselor de ex n-a crescut asa de spectaculos ca la altii , de ce unii intr-un cuvant sunt mai cumpatati si altii , culmea cei lenesi , mai lacomi ?
vina e bancilor, ani de zile de propaganda, incurajare, impingere/seducere la indatorare nu e vina celor care au luat credite. Pur si simplu nu ai de ales: eu am un coleg (british chinese) in UK care la 35 de ani, programator de nota 10 nu are casa, nu a vrut sa ia credit. Nu are cum sa ia o casa fara credit!! Cand pur si simplu nu se poate, nu ai alta cale nu e vina ta - iar casa este element esential al demnitatii umane. S-a ajuns aici prin fierberea broastei ..... in 2007 in UK la tv 80% din timp erau emisiuni de mancare, de renovat, de cumparat. Un ofiter de intendenta in UK army, femeie, inchiria 1 camera in apartamentul de 2 dormitoare la parter de bloc: de ce inchiriezi?" dupa taxe si dobanzi si asigurari raman cu nimic"- exact asha mi-a zis, asha era mai ramaneau vreo 4-300 GBP == nimic cand ai 28 de ani. In Seattle pe un deal langa turnul ala rotativ, 1 casa jumate dintr-o viloasa la noi costa 1 milion USD in 2006. totul era deplasat, insa putin dintre noi intelegeam. Sa crezi ca s-a ajuns aici prin mijloace naturale e o copilarie. Iar noi aici am fost tinuti la intuneric la multe capitole, economie, propria noastra istorie, si din pacate o sa fie mai rau ca in vest.
@Horea... felicitari pt post. Am scris si eu ceva asemanator ieri si ma bucur ca in continuare suntem pe o lungime de unda similara.
@i-conomics - stii care e cel mai bine platit domeniu din Romania? Intermedierea Financiara... Stii care e al doilea? Administratia publica!... Nu ti se pare ciudat ca tocmai acestea doua ar trebui salvate pe spinarea tuturor celorlalti? Nu ti se pare ciudat ca dupa bailoutul de 1.8 trilioane USD, bancherii si-au luat primele mai mari decat profitul bancii nationalizate pentru care lucrau?
Din pacate acele banci ne conduc si ne influenteaza actiunile. @Peter - Crezi ca televiziunile din UK au umplut grila de programe cu emisiuni de "cum sa cumperi, renovezi si inchiriezi o casa unor prosti ca sa traiesti bine o viata" sau "cum sa cumperi o casa ieftin si sa gasesti un prost caruia sa i-o vinzi scump" sau au facut acest lucru pe fondul sponsorizarilor de la banci si a politicilor banilor ieftini?
@mike- dupa noi potopul... tocmai de aceea e mai bine sa cada mai repede decat sa li se dea destul timp. Nasol e ca o cadere prea brusca ar putea destabiliza alte sectoare. Se va gasi insa cine sa ii preia...
@Cristi - imi permit sa-mi spun si eu parerea: dupa ce incerci de 2 ori si ai rezultatul acesta (vezi la mine pe blog corelatia intre inflatie si dobanda si halul in care inflatia nu mai raspunde la stimuli)... nu cred ca e cineva destul de dement sa ii mai lase sa incerce inca o data. In plus, daca nu reactiile interne, macar cele internationale ar trebui sa ii puna cu botul pe labe. La G20 nu au mai avut nici o trecere cu lupta impotriva Chinei tocmai din cauza QE2.
@Mike - oare cresterea durabila nu e cum au facut-o nemtii?
@Horea - nemtii, chiar daca au luat prin DB derivate prea multe de la GS si altii, mi se par un exemplu pentru care eu inca mai cred ca Europa e mai sanatoasa decat US!
Ah... inca ceva: din cele 2.13T Usd datorie externa a Irlandei, 0.824 sunt datoriile bancilor catre mamicile lor si catre alti creditori (unii de "last resort" ca sa fim intelesi:) - sursa aici
Trimiteți un comentariu