Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 12 noiembrie 2010

Raporturi secrete despre lucruri stiute de toata lumea

Cea mai neperformanta si mai corupta tara din Europa populata de grupuri privilegiate nemaiintalnite altundeva este desigur Romania. Unde altundeva s-ar putea scoate legi valabile doar pentru unii si asta fara ca cineva sa reactioneze?

Unde altundeva ar putea un magistrat sa fie scutit de scaderea salariului, de exemplu, in timp ce restul populatiei este penalizata? In care tara si-ar mai permite un lider sindical cu 7 case si cu salariu de 10 mai mare decat cel al angajatului pe care il reprezinta, sa se plaseseze in varful coloanei de demonstranti strigand "murim de foame"?



In tara de pe malul Dambovitei desigur! In aceeasi tara in care medicul cu palate si gipuri se razbuna pe bolnavul nenorocit, asta pentru ca zice el: statul nu-l plateste cum trebuie. Exemplele de genul celor expuse ar putea continua aproape la infinit, dar, ce folos? Ele n-au influentat si nu influenteaza populatia.Rezultatul in cifre se vede si el (sursa gandul). Aceeiasi populatie se uita asadar ca si pana acum, nepasatoare, la toate lucrurile mentionate, semnand astfel tacit decretul de aprobare. Romanul este ori smecher, ori nu gandeste pentru ca el munceste, la stat daca se poate. Cel smecher e smecher tot cu statul, daca se poate, si in Roamnia se poate, pentru ca fara stat omul numit de afaceri ar deveni unul de desfaceri de funii impletite. Iata totusi ca dupa 20 de ani cineva ze trezeste, nu romanul desigur, ci Banca Mondiala. De ce?

Ca intotdeauna din aceeiasi cauza, cea a banului dat in imprumut, ban pe care banca il vede topit cu viteza sunetului in Romania. Aceiasi banca incepe sa-si dea seama incet si de faptul ca smecheria romanului poate trece granita. Ascultandu-i probabil pe politicieni si uitandu-se la rezultatele magistrale atinse de catre acestia, baietii par sa perceapa tot mai bine un lucru foarte important: In Romania totul este posibil.

Indeferent de deficit sau de starea economieie romanul face bugete asa cum doreste el, scoase direct din rect si puse pe hartie, putand cu putintica rabdare sa duca in faliment toate bancile puse una peste alta.

Mentalitatea politicianului, pai eu nu scot oricum din buzunarul meu, bag mai dgraba, il face sa se imprumute fara sa se gandesca. El isi vrea vilele si gipurile acum pentru ca viata e scurta, Cam in acelasi fel gandesc din pacate si alti foarte multi reprezentanti al restului castelor "care conteaza". Cei ce vin peste 20-30 de ani vor avea tot timpul sa plateasaca tot ce s-a furat si tot ce s-a consumat astazi, pentru ca, sa nu-ti inchipui cumva ca furtul acesta nu va trebui sa fie platit o data, poate chiar de copii tai. Banca Mondiala se screme, vine cu propuneri, care sunt desigur acceptate imediat in stil romanesc, pentru ca in clipa urmatoare sa fie calcate ca de obicei in picioare, doar asa din rutina. Mentalitatea pe care o are romanul in momentul de fata nici nu-i prea permite altceva. Bancile se ocupa oricum in primul rand de bani si de calculele legate de acestia. In cazul Romaniei banca ar face totusi bine daca ar incepe sa se ocupe de calcule privind mentalitatea.

Cum crezi tu ca ar fi posibil sa gandesti una si sa faci mai apoi alta? Creerul da comanda corpul executa si in momentul de fata creerul romanului este in faza in care combina nepasarea cu smecheria. Ce bine ar fi daca sa-ar puatea face un experiment, care, cred eu ca ar demonstra fara nici un dubiu toate afirmatiile pe care le-am facut pana acum.

In principiu conceptul este foarte simplu. Ar implica doar mutarea majoritatii romanilor, pentru ca exista totusi si exceptii, in Elvetia sau Suedia, tari care ar trebui sa fie golite de populatiile pe care le au. In starea in care se afla azi ele ar trebui asadar sa fie golite mai intai de autohtoni, pentru ca mai apoi sa fie repopulate cu romanii de care vorbesc. Sunt absolut convins ca in maximum  3-4 ani tarile numite s-ar transforma in "desert" si inca unul titpic romanesc, plin de gropi. Experimentul nu ar fi complet fara mutarea elvetienilor si a suedezilor in Romania, care, tot in timpul mentionat, ar transforma mai mult ca sigur tara, intr-o tara ravnita de toti.

Nu pot sa  cred ca ti-au scapat oamenii care injura Romania, asta in loc sa injure mentalitatea celora care au adus-o in halul in care se afla, multi trebuind astfel desigur sa se injure pe sine insasi. Acesti oameni nu fac altceva de fapt decat ceea ce a facut si Basescu, atunci cand condamna comunismul, fara sa-i condamne cu nici o vorba pe vinovatii principali, cei care l-au construit. Romania este asadar in opinia mea o tara minunata, societatea care o populeaza stergandu-i insa aproape integral toate culorile. Explicatia este simpla si o gasesti chiar pe acest blog: "Mentalitatea este drumul invizibil parcurs de individ spre societatea in care traieste." 

La fel de adevarata devine astfel si o alta afirmatie de-a mea facuta intr-o postare anterioara. "Nici o societate nu poate fi mai buna decat indivizii care au construit-o."  

Mai sus vezi asadar tema principala, cea a mentalitatii, care ar trebui sa devina in opinia mea o preocupare principala a Bancii Mondiale. Asta desigur doar in cazul in care ar dori intr-adevar sa contribuie macar  la schimbarea Romaniei.

7 comentarii:

florian spunea...

Lucrurile nu se vor schimba pana cand fiecare om din societatea asta va tine cont, in fiecare decizie pe care o ia, nu numai de binele sau si cel al apropiatiilor sai, ci de binele colectiv, de morala, de etica si de bun simt. In felul asta cand vei simti impulsul sa arunci ceva pe jos, sa lasi masina oprita in intersectie, sa nu dai amenda respectivului pentru ca ti-ai altera starea de vegetare si posibil postul caldut si sigur, sa nu eficientizezi munca in sctorul tau cand, cu posturi mai multe vei putea angaja mai multi verisori facand mai multe favoruri familiei, cand vei simti impulsul sa iei o decizie care defavorieaza oamenii onesti si/sau antreprenorii doar pentru ca niste prieteni si rude d-ale tale vor putea deveni, peste noapte, oameni de afaceri de succes, cand vei simti aceste impulsuri si multe altfele dar vei actiona tinand cont de lucrurile enuntate mai sus, atunci da, putem spune ca am pornit pe drumul catre o societate moderna, civilizata si aflata intr-un proces continuu de dezvoltare.

Si toate aceste lucruri nu depinde exclusiv de banca mondiala, guvern, fmi, clasa politica, vreme, asezare geografica, etc. Fiecare din noi ne putem aduce contributia, de la copilul de 10 ani care nu arunca ambalajul pe jos si nu-si bate joc de batranul care de-abi urca in autobuz, pana la magistratul care nu tergiverseaza intentionat procesele si ia decizii abuzive sau nedrepte, si pana la omul politic care legifereaza sau guverneaza mai intai in interes personal si numai daca se poate si in interes public.

Oare de cat timp mai e nevoie ca sa realizam ca daca ne punem piedica unii altora, pe termen scurt fiecare vom fi putin mai inaintea celorlalti, dar pe termen lung cu totii vom fi o societate de impiedicati. Schimbarea depinde de tine, de mine, de fiecare din noi, si poate incepe azi, nu de luni, de luna viitoare sau cand vor creste copiii nostri. Cum spunea un prieten de-al meu (preluat de la Ghandi se pare): Fii schimbarea pe care vrei s-o vezi! Incepe cu tine si cu cei din jurul tau, si, daca vrei cu adevarat, cu timpul vei reusi. Acasa, pe strada, la serviciu, fiecare moment al zilei iti ofera sa schimbi Romania. Ce mai astepti?!

Horea spunea...

florian,sunt absolut de acord cu tine! Se pare totusi ca romanul asteapta amenintari fara de care nu face nimic de la sine. Poate intr-o zi lucrurile se vor schimba totusi si in aceasta tara.

Informatii-economice spunea...

@Florin si Horea... eu nu sunt de acord ca oamenii trebuie sa se gandeasca la ceilalti cand fac o actiune... Daca asteptam sa se intample asta... Aateptam ca acum... si atat!
Platim 45% din castigurile noastre + 24%Din cheltuielile noastre + nenumarate alte taxe, in asa fel incat cei pe care ii votam sa creeze un ecosistem in care fiecare dintre noi sa fie liber fara insa a ii afecta libertatea celuilalt.

Trist e ca eu nu stiu nici un mecanism prin care putem controla ce fac acesti oameni... in afara votului o data la 4-5 ani.

Singura varianta pe care o vad este sa "DRIVE THE CHANGE YOU WANT TO SEE"...

florian spunea...

Razvan (scuze pentru folosirea prenumului dar am observat acest lucru la Horea si mi-am permis sa mi-l insusesc; daca deranjez pot sa schimb), postul tau imi pare ca nu face altceva decat sa confirme ce sustinem noi. Nu putem controla clasa politica. Votul o data la 4-5 ani inca nu pare eficient. Poporul uita repede si nu taxeaza relativ la gravitatea actiunilor(conteaza mai mult o minciuna legata de avere decat o minciuna despre o activitate economica). Nu poti sa-i obligi sa faca ce trebuie. Dar poti sa incerci sa-i trezesti. Convingand lumea de avantajele societatii de care vorbeam si puterea pe care o are fiecare in parte, putem intr-adevar sa asistam la o schimbare. (Intr-o societate democratica)daca ameninti cu pedepse mai mari pentru aruncatul hartiilor pe jos, evaziuna fiscala sau traficul de influenta la nivel inat, asta nu inseamna ca vei reduce fenomenul. De exmplu, eu nu cred ca angajarea mai multor oameni care sa controleze agentii economici va reduce munca la negru sau evaziunea.

Oricat de multe reguli am avea si oricat am incerca sa controlam, nu vom reusi decat sa complicam sistemul. Fa-i insa sa inteleaga de ce e mai bine asa si poate atunci vom obtine rezultatele asteptate. Am I being unreasonable?!

horatiu spunea...

Adevarate afirmatiile voastre, de acord cu voi, horea, razvan, florian si flavian, care si el a publicat azi un articol interesant.
Eu cred ca la noi schimbarea a început, prin voi si cei ca voi, trebuie probabil sa avem mai multa rabdare, schimbarile acestea de mentalitate nu se pot realiza în ani ci în generatii. Occidentul spre care ne-am deschis ne-a adus multe lucruri bune, care s-au întîlnit la Bucuresti (unde domneste politicul)cu o mare influenta orientala. Ceea ce vedem noi în România, este întîlnirea celor doua curente. Sarcina civilizatiei noastre actuale este de a putea distinge printr-o gîndire constienta, binele de rau, adevarul de fals, frumosul de urît, sanatosul de bolnav, etc. Restul sunt experiente...
Imi deschideti apetitul pt un blog perso!?

horatiu spunea...

Fiecare dintre noi, avem in primul rind un destin (karma)individuala.
Acest lucru trebuie sa ne preocupe si astfel fiecare este responsabil de destinul sau. Este cint se poate de echitabil. Iar lucrurile progreseaza, incet e adevarat.
Cred ca asa cum Romania are nevoie de mult occident si occidentul are nevoie de putina Romanie.
E nevoie de timp si de speranta.
Cei care au trait dincolo simt asta.

Horea spunea...

Razvan, afirmatia de mai jos ar fi de-a dreptul incredibila pentru un suedez, de exemplu. Pentru un roman ea devine insa absolut normala titnand cont de mediul in care a a trait.

"eu nu sunt de acord ca oamenii trebuie sa se gandeasca la ceilalti cand fac o actiune...

Eu iti garantez si iti pot demonstra oricand ca situatia romanului de datoreaza cel putin intr-un procent de 70% gandirii pe care o expui.

In aceasta tara nimeni nu se gandeste la repercursiunile pe care o actiune sau alta le poate avea asupra celuilalt. Romanul nu e nici macar in stare sa inteleaga rezultatele nefaste ale acestor conceptii deosebit de bolnave.

In momentul in care eu ma voi gandi si la tine atunci cand conduc o masina, nu te voi mai calca pe trotuar, pe trecerea de pietoni si nici nu te voi tampona in sensul giratoriu.

Cand ma voi gandi tot la tine ca medic si nu la mine si la buzunar, voi invata ca sa devin profesionist si nu pentru titlu. Te voi trata de parca as sta eu pe scaunul pacientului dand dovada de o empatie de care romanii nu prea au auzit.

Cand m-as duce sa pup moaste nu te-as calca in picioare ca sa ajung eu primul, pentru ca intr-un mediu asa zis religios ceva mai murdar mai provocator de lehamite nici nu se poate face.

Cand as judeca un proces m-as gandi ca un verdict eronat dat pe spaga ar putea avea repercursiuni nefaste asupra unui nevinovat si ca acel nevinovat as putea fi intr-o zi chiar eu sau copilul meu.

Mai vrei exemple de actiuni? Pentru ca mai exista sute. Actiunile romanului sunt facute exact asa cum spui tu ca ar trebui sa fie facute.

Daca conceptia pe care o expui este asa de eficace, de ce se afla Romania pe ultimul loc in toate, exclusiv furtul si minciuna.

A vorbi este tot o actiune. Numai un om care nu se gandeste la celalat poate sa-l minteasca fara sa clipeasca. Politicul care iti ia taxe gandeste exact ca tine.

Actiunile lui sunt bazate in exclusivitate pe aceiasi teorie. Poate vezi si tu acum cum se leaga lucrurile. Sper sa le vezi pentru ca tara are nevoie mai mare decat oricand tocmai de oameni care sunt capabili sa-si deschida ochii.

Mai citeste o data ce a scris florian si incearca sa debarasezi lozincile comuniste false, despre binele colectiv, de realitate. Nu-ti fa cumva iluzii ca aceea societate ar fi fost una a colectivului si al empatiei.

A fost doar o societate a lozincilor una identica cu cea de azi, construita de oameni care nu au dat niciodata 2 bani pe tine atunci cand au actionat. Au facut asadar exact ceea ce spui tu ca trebuie facut.

"Lucrurile nu se vor schimba pana cand fiecare om din societatea asta va tine cont, in fiecare decizie pe care o ia, nu numai de binele sau si cel al apropiatiilor sai, ci de binele colectiv, de morala, de etica si de bun simt."

Ca o consecinta: nici eu nu vad sansa unei societati sanatoase, fara cele expuse de florian.