Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 17 noiembrie 2010

Bernanke o ia in barba

"La o prima vedere pana si cel mai neinitiat amator poate observa urmatoarele: O divergenta clara intre indice si dobanda, pana in momentul inceperii revenirii bursiere din martie 2009. De la aceasta data dobanda bondului si indicele SP 500 merg mana in mana (patratele negre). Iata acum si parerea mea, tot de amator: Ma astept in perspectiva medie de timp ca divergenta dintre cele doua obiecte din grafic sa fie reluata, dar invers. De ce? Pentru ca, in opinia mea, America nu sta mult mai bine la ora actuala decat Grecia, asta in pofida orbului gainii, boala de care sufera multi investitori. In cazul in care agentiile de rating nu ar fi afiliate politic si si-ar face treaba independent, ratingul de AAA al SUA ar fi trebuit sa fie redus numaidecat."


"Dobanzile din SUA vor incepe sa creasca in opinia mea din cauza celor expuse si, nicidecum din cauza inflatiei. Ce va putea face atotputernicul FED intr-o asemenea situatie? Nimic! Vor ridica si ei dobanda la nivelul cerut de piata. Ce rol are asadar domnul Barbachi in politica dobanzilor? Acela de a-si pune dobanda la nivelul cerut de piata, punct. Ce va trebui sa faca dolarul intr-o asemenea situatie? Va trebui sa se aprecieze desigur, macar pe termen mediu." 

In 8 septebrie 2010 scriam printre altele ceea ce se vede mai sus! In 3 noiembrie zi in care Barbulache trebuia sa-si anunte QE-ul completam:

"Efectele acestui QE 2 vor fi in opinia mea si dupa cum am mai spus-o de atatea ori si anul trecut, o apreciere busiera vremelnica, mai scurta decat prima, care acum ar trebui sa fie chiar pe terminate, nimic mai mult. Pentru economie si micile intreprinderi masurile lui Ben vor fi ca ancora pentru vapor. Eu cred de aceea ca bursa va incepe sa cada dupa anuntarea masurilor chiar daca o prelungire a euforiei este teoretic posibila. Caderea care urmeaza va trebui sa fie cu atat mai violenta cu cat arcul a fost intins mai mult.

FED se va baga probabil la bondurile de 10 ani ale caror dobanda ar putea sa mai aiba o zvacnire negativa provocata de masura QE2. Dupa aceasta zvacnire surprizele ar putea sa apara in curand. Bondurile ar putea sa inceapa sa cada si sa trimita ca o consecinta dobanzile exact acolo unde FED nu vrea sa le aiba. Un astfel de scenariu, foarte probabil dupa parerea mea in perspectiva medie de timp, ar trebui sa dea aripi dolarului si niste pumni in gura aurului si a argintului. Petrolul ar trebui sa fie si el in ringul in care se impart pumnii. Oricum, in cazul in care Ben nu livreaza conform asteptarilor eu sunt convins ca vei asista la o "baie de sange". 


Sa ne uitam acum la ce s-a intamplat cu dobanda bondurilor. Le-am pus pe toate care conteaza, cea de 5 ani, cea de 10 ani si cea de 30 de ani. Dupa anuntul lui Bernanke din septembrie dobanzile au scazut o perioada scurta (marcare portocalie), ca mai apoi sa inceapa sa urce incet. La anuntul QE vine si zvacnirea de cateva zile al bondurilor, cea de care vorbeam mai sus, rezultatul fiind tot cel asteptat, scaderea dobanzilor. Mai apoi dobanda urca incet dar sigur la toate bondurile expuse ( marcaj galben), in timp ce bursa incepe sa cada, restabilind in acelasi timp si relatia inversa de care vorbeam in citatele de mai sus.

Bernanke fost lasat asadar  cu baraba cascata. Ce a realizat FED pana acum cu QE-ul sau si, cu cat au scazut dobanzile incepand cu data la care  masura a fost anuntata? Raspunsul la prima parte a intrebarii este nimic. La cea dea doua parte a intrebarii raspunsul ar trebui sa devina insa chiar alrmant pentru FED: dobanzile au crescut. Barbulache a realizat totusi ceva: a reusit sa mai ia un pumn in gura de la 23 de economisti. Acestia il atentioneaza in modul cel mai serios sa renunte la imbecilitatea pe care vrea sa o faca, scriindu-i o scrisoare deschisa.

Atentie! Data secundara de reactie azi la nivele de cerere tot secundare. Tot ce a cazut pana acum ar putea sa-si revina temporar. Si totusi, desi probabil, acest scenariu nu este batut in cuie. Din cauza formei pe care a avut-o deprecierile de pana acum si din cauza faptului ca data, precum si nivelele sunt secundare, deprecierile ar putea sa continue. In caz ca se vor opri eu nu cred ca ele s-au terminat, ci dinpotriva, vor revenii din nou. Nivel secundar de oferta doalar leu 3,20.

3 comentarii:

i-conomics spunea...

Nu crezi ca se poate interveni pe usa din spate sau PPT pentru contolul preturilor bondurilor... gen cumparatori miraculosi din londra si caraibe?

Horea spunea...

i-conomics, tu daca ai fi investitor in Caraibe si nu un FED condus de un descreierat ai interveni? Daca da ma intreb la ce nivel de dobanda?

i-conomics spunea...

Hortea... pina nu demult cind baietii au bagat si categorie investitorilor privati anonimi care cumpara bonduri.. nu mai tii minte ca miraculos.. de fiecare data cind cover ratio era low.. apareau cumparatori miraculosi din caraibe si din londra..? Ce vroiam sa spun, ca tot fedul prin interpusi cumpara.. dar pe usa din spate... si nu e vorba de teoria cons[piratiei.. dar ca si tie imi vine greu sa cred ca investitorii din Caraibe si londra aveau atitia bani si stomacul sa cumpere asa ceva...