Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 9 noiembrie 2010

Bernanke urca in Ring

N-au trecut decat cateva zile de la data in care am publicat articolul "...hulitul anului 2011" si iata ca Barbachi a si urcat in ring. Pumnii au inceput sa vina din partea Germaniei, a Hong Kongului, a Coreei de sud, a Chinei si a Braziliei, plosnitele il aplauda totsui inca pe mai marele FED. Pana in 2011va veni insa si timpul lor sa-l deteste. Mai mult, bravada lui Ben deschide un subiect vechi-nou Bretton Woods. Presedintele bancii mondiale Robert Zoellick spune:

The system should also consider employing gold as an international reference point of market expectations about inflation, deflation and future currency values. Although textbooks may view gold as the old money, markets are using gold as an alternative monetary asset today.

Pai da, am spus-o si eu de multe ori pe acest blog: O noua ordine economica va fi rezultatul dezastrului in care ne aflam. Aurul va fi implicat pana la urma in evaluarea hartiei de buda, care va trebui sa fie transformata din nou in bani. Ia-o lezne insa! Sa nu crezi cumva ca aceste lucruri se vor intampla peste noapte. Razboiul valutar inceput despre care am scris si un articol pe acest blog trebuie sa continue. Altfel nu ar fi politicul politic si bancherul bancher.

Omul trebuie s-o ia de prima data bine in gura asa cum spuneam in articolul puplicat duminica "Cauza destramarii societatilor". El trebuie sa simta mirosul de sange, sa simta ca i-au plesnit buzele si capul, asta numai ca sa se dezmeticeasca. Mai apoi vin discutiile si in cele din urma faptele, asta dupa ce sistemul actual s-a facut praf si pulbere. Se vor gasi tapi ispasitori, aclamatii de azi desigur, care vor fi facuti cu oua si cu otet, de parca cei care vor bate atunci din gura nu ar fi fost de fata si azi.


In lumea asta mare si lata omul devine foarte des o fiinta deosebit de stranie, mai ales atunci cand isi urmareste proriile interese. Oameni inteligenti pot face lucruri extraordinar de stupide, asta pentru ca deseori nu intelg o iota din modul de actiune al unui cancer social. Acest cancer loveste fara mila si aproape intotdeauna pana si pe cei care sau chinuit sa-l creeze, vezi cazul omului nostru din ring.

Iata in incheire un grafic care reprezinta concomitent evolutia indicelui BDI si a pretului la titei. M-am hotarat sa-l expun in urma unei promisiuni pe care i-am facut-o lui Flavian, rezultata la randul ei dintr-o discutie in care aveam pareri diferite privind subiectul abordat. Uitandu-te la acest grafic cu atentia vei intelege probabil mai bine opinia pe care am avut-o. Observa! Titeiul isi continua aprecierea inca cca. 25% ( vezi intervalul marcat cu verde), o cifra semnificativa dupa parerea mea si, asta dupa ce BDI si-a atins maxima cu aproape 2 luni inainte. Nici macar caderea brusca a indicelui, cadre pe care o vezi deja in luna iunie nu a influentat pretul petrolului. De ce? Pentru ca piata are viata ei proprie rezultata exclusiv din variatia perceptiilor umane. 

BDI ramane pentru mine ca atare acelasi indice ca si in trecut,  demn de urmarit, dar fara capacitatea de-a ne livra date despre o eventuala intoarcere a trendului din piata. El, indicele, nu poate fi asadar nici fundamentul pe care Flavian incerca sa-l sustina, dar, as fi nedrept daca nu as fi de acord cu el cel putin partial. 

O caderea sau o apreciere a BDI semnalizeaza intotdeauna o schimbare de mediu economic. 
Bursa o va percepe insa doar atunci cand va dori, peste o luna, peste doua, sau chiar peste 6, totul depinzand de starea de spirit a participantilor. Ca o consecinta cei care au deschis eventual pozitii scurte de petrol, la nivelul de 120 de dolari, influentati atunci de caderea BDI, trebuie sa se fi ars destul de serios, trebuind sa asiste cu gura cascata la continuarea aprecierii de pret care a urmat.

Ca o consecinta BDI ar putea fi numit un "barometru"! Problema este ca atunci cand semnaleaza  ploaie, de exemplu, investitorii pot continua sa zburde in chiloti de baie pana se vor inneca. 

10 comentarii:

Flavian spunea...

Doua luni diferenta intre BDI si petrol ? Inertia Horea, inertia. Erau deja speculatorii pe val... :)

Oricum "coincidenta" ramane remarcabila. Varfurile sunt asa frumos corelate.... ;)

Horea spunea...

Pai nu asta vorbesc eu de atata timp. Cand investitorii sunt pe val vor fi acolo pana vor considera sa nu mai fie, 2 luni, 6luni sau cat or vrea.

Asta indiferent de BDI sau alte cifre.

Cu ce fundamente ai dori sa motivezi actuala isterie bursiera. Cu QE2, cu rapoartele rezultate din reduceri, cu crestere economica care nu exista?

Nici unul din facorii amintiti nu sunt pozitivi din punct de vedere fundamental. Cui ii pasa? Bursa urca de ca si cum expansiunea economica te-ar da fara din casa.

Gabi spunea...

Daca , asa cum spune Zoellick , se va trece la etalonul aur in lipsa de alte solutii, cum crezi ca se va face
evaluarea? Pe ce se vor "baza" ? M2..Cat va trebui sa ajunga cotatia aurului? O sa-l "aresteze" ca in anii 30?

Flavian spunea...

Dacă 45% din masa monetară restrânsă (M1) ar fi aco­pe­rită cu aur - aşa cum s-a întâmplat în 1980 -, preţul aurului ar trebui să creas­c­ă la aproximativ 10.000 de dolari. Pentru a acoperi masa monetară extinsă (M2), preţul aurului ar trebui să urce chiar la 30.000 de dolari. Asta cu conditia ca Ben sa nu mai arunce din elicopter cateva miliarde sau mii de miliarde dolari.

Horea spunea...

Gabi, nu am habar si nici nu vreau sa speculez cum se va face o eventuala legare a banilor de aur, dolari in cazul de care vorbim.

O reforma monetara se poate face in fel si forma si eu sunt aproape convins ca nimeni nu are un plan exact in momentul fata.

Incep sa se vanture idei pentru ca ceea ce avem azi nu mai este sustenabil. Cu timpul cand rahatul ne va inunda vor incepe discutiile.

De la discutie la fapta mai este o mila buna ca de obicei. Sa nu uitam ca mai avem si alte valute in afara dolarului. Un colaps rapid ar putea insa declansa masuri rapide, extraordinar de malefice pentru toti detinatorii de papir de buda.

horatiu spunea...

Inainte de reforma monetara efectiva, cotatiile aurului la bursa vor fi oprite. Astfel nu se va mai putea tranzactiona aur de hîrtie. Pretul aurului fizic va literalmente exploda pe piata reala, la butic, etc, caci nimeni nu va mai vrea sa vînda aurul fizic, iar f multa luma va vrea sa-l cumpere. Autoritatile pietei vor decide plata în bani a certificatelor de aur la pretul dîn momentul opririi tranzactiilor la bursa. Exista deja o lege care stipuleaza posibilitatea platii în bani în anumite cazuri de forta majora. Apoi, se va stabili un nou curs oficial pt un cos de monede în raport cu aurul fizic existent, la o valoare de 10, 20, 30 de ori ??? mai mare decît valoarea la care s-au facut platile certificatelo. Clasic. Acest gen de lucruri s-a mai întîmplat de multe ori în Europa în ultimii 100 de ani. Trebuie sa credem în istorie si sa ne aducem aminte de ea.

Horea spunea...

horatiu, ceea ce ai descris tu este de fapt metoda cu efectele deosebit de malefice de care vorbeam.In cazul in care acest lucru se va intampla multe averi for fi rase total.

In caz ca aurul va continua sa se aprecieze de la nivelele actuale scenariul pe care il descrii va deveni tot mai probabil. Observa insa ca, el ar trage in groapa si pe cine nu trebuie.

Acest lucru ii va influenta pe baieti determinandu-i dupa parerea mea sa caute si alte solutii. In cazul in care aurul se va deprecia consistent de la nivelele actuale lucrurile ar putea lua o alta intorsatura.

Oricum, sunt perfect de acord cu tine atunci cand spui ca istoria tinde sa se repete. Important este asadar ca omul sa fie cu ochii deschisi, pentru ca in perspectiva medie eu nu vad altceva decat continuarea razboiului valutar, secundat eventual de izbucnirea unui razboi armat.

Flavian spunea...

Pare plauzibil scenariul lui horatiu daca se va incerca trecerea la un nou cos de monede, un fel de SDR garantat cu metale pretioase.

Horea, zici ca multe averi vor fi rase total. Pai multe averi sunt oricum simple baloane de sapun care urmeaza sa se sparga intr-un fel sau altul.

Toate virtualizarile si derivativele, toate afacerile bazate pe speculatii, asigurari, banci, fonduri de investitii, cam tot ce nu e implicat in productie de bunuri reale cred ca va avea aceasta soarta.

horatiu spunea...

Argument suplimentar:
SUA (pe care nu trebuie sa-i subestimam deloc), ar fi cei mai interesati de acest scenariu, caci ei au si cea mai mare rezerva de aur fizic din lume. Iar cei mai bine tunsi ar fi chinezii, care nu prea au aur fizic dar multi usd. In acest fel americanii-si ramburseaza f usor datoriile. Si jocul poate reîncepe ...cu america!, caci populatia bine tunsa si ea va fi obligata sa treaca repede la munca sa re-construiasca uzine, caci tara lor va fi aproape singura care va avea bani. Activele toxice ar fi si ele astfel reciclate la preturile initiale si ar rezolva astfel si problema FED. Iar restul lumii n-ar avea nimic de comentat caci nu are armata. Ramîne noi sa realizam ca la aur, nu e importanta proprietatea, (fie ea si în Elvetia), ci POSESIA. Altfel spus, aurul daca poti sa ti-l vezi, înseamna ca nu-l ai!
Americanii îl au. Noi românii BNR, nu-l (mai) avem. SUPER articolul de pe ROMANIA OBIECTIVA referitor la acest subiect.

horatiu spunea...

pardon ,din viteza, am uitat un NU pe undeva, v-ati prins sunt sigur, scuze si multe salutari la toti!
PS. va recomand
www.24hgold.com