La un moment dat filmul face un mic hop nedorit. Am sters din greseala ceva in timpul editarii si anume: Chiar si un om rational....hopu-l= poate deveni irational intr-un grup. Imi cer scuze n-am mai vrut sa reeditez pentru doar atat. Si acest film este expus in 720p!
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
5 comentarii:
Este adevarat ce spui despre pret vs nr. de cumparatori dar aceast grafic nu cred ca se aplica pentru o piata unde exista monopol iar aceea piata este de importanta capitala pentru piata(benzina, motorina). Poti vedea preturile la acestea pe maxim si pe minim pe timp de recesiune. Acestea au avut doar cresterii cu toate ca petrolul a avut si minime. In aceste cazuri singurul care poate da tonul la scaderi este statul, care daca mai are cu ce, poate sa intervina(vezi Rusia). Unii nu ar fi de acord cu aceasta interventie dar atunci cand statul salveaza de la faliment companii private ma intreaba cineva pe mine daca este corect? Nu.
george, se aplica pana la urma oriunde, pentru ca la un moment dat oamenii nu mai au bani pentru a cumpara un produs anume. Intr-o piata cu monopol procesul e mai lung, dar nici acolo banii oamenilor nu cresc in ghivece de flori. Renunti incet la cate un produs fortat de imprejurari.
Privind benzina, eu iti garantez ca oamenii mai au bani s-o cumpere si vor s-o cumpere. Benzina nu este un lucru necesar cum ar fi alimentele.
Cu toate acestea romanul merge si la buda cu masina pentru ca asa pare mai macho.
Ecuatia este de fapt simpla. Inchipuiesteti-i pe monopolisti, oricare ar fi ei, intr-o buna zi fara clienti. Ce mama dracului ar putea face, ar muri toti. Nu uita un lucru important.
Daca consumul scade cu 10% si preturile au fost ridicate cu 15% monopolistul traieste mai bine decat inainte avnd profit sporit. De ce mama dracului sa scada el pretul la orice cand vede ca profitul ii infloreste.
Fiecare marfa are o valoare momentana egala cu valoarea pe care cel ce vrea s-o cumpere este dispus s-o plateasca.
Inchipuieste-ti o piata in care care Flavian sta la o masa cu un lingou de aur. In tara este plenurie de alimente, ea fiind plina de oameni flamanzi. Apare un om cu 10 paini care da de 5000 de cumparatori hamesiti.
Flavian vrea si el sa-si vanda aurul si inca la un pret foarte bun, pentru ca mai are vreo 50 de lingouri acasa. Unde crezi ca se va forma coada? Si cat crezi ca fi pretul painii?
Invereseaza acum ecuatia: oamenii sunt satui tun totul merge bine in tara si Flavian sta la aceeiasi masa cu acelasi lingou de aur pe care vrea sa-l vanda, tot la un pret acceptabil. Apare si omul cu 10 paini. Unde crezi acum ca se va forma coada?
Concluzia: Cererea impune pretul marfurilor, monopolul poate asadar ramane si el fara aer din lipsa aceleiasi cereri. Ca o consecinta: Atata timp cat romanul va priorita mersul cu masina in loc sa-si cumpere hartie igienica sau, atata timp cat economia subterana ii va furniza banii necesari ca s-a cumpere, benzina se va scumpi.
Iti garantez: In ziua in care nimeni nu va mai cumpara benzina monopolul va fi acela care se va lua de cap si nu consumatorul.
Horea aurul va avea cine sa-l cumpere:cei care produc mancarea ,cei care vor profita de penuria de alimente ; cum crezi ca se vor derula afacerile intr-o situatie urata ? Cei care produc si distribuie mancarea vor accepta plata in hartii care se devalorizeaza si cu riscul sa cumpere mai putine produse decat vand?
Nu ,intre producatorii si distribuitorii mari ,nu magazinasul de la colt, fii convins ca nu se va accepta plata in hatii deoarece ciclul de la productie pana la produsul final de pe masa consumatorului este destul de mare ,inflatia riscand sa inghita tot castigul ,daca nu chiar mai mult.
Acum noi ne miram ca avem preturile produselor importate mai mari decat in tarile euro.Acest lucru se intampla,lasand lacomia deoparte si deoarece firmele importatoare isi adauga un risc valutar ,de obicei in jur de 7%, la pretul produsului , tocmai pentru a fi acoperiti in timpul acestui ciclu de cand ei platesc marfa si pana ajunge in mana consumatorului (cand ei incaseaza banul +profitul).
La fel se va intapla si daca se intampla vreo nenorocire (nu numai de hiperinflatie e vorba) ,pentru ca cel ce vinde va trebui sa fie sigur ca va putea cumpara aceeasi marfa si sa-i ramana si un profit din banii obtinuti.Si la situatia actaula nu poti sa stii cand va apare asa ceva.Doamne fereste ca nu vreau asta.
Rectific :ciclu de cand ei platesc marfa .... pana ajunge in mana consumatorului incaseaza banii si ei cumpara iar marfa
Lingouri de aur nu se vor vinde niciodata la piata ,alea-s pentru cei cu bani multi .
salut
eu lucrez la Omv-Petrom si iti dau dreptate complet .Cel putin la noi cresterea pretului are o singura justificare : tzine!!!!
vedeti dvs noi tot titeiul ilextragem din tara , de 1.5 ani nu s-a mai importat nimic .Pai cum sa coste titeiul din tara la fel ca cel extras si tranportat din starinatate?
statul castiga mult la toate cresteriile de pret si de aiai tace
Trimiteți un comentariu