Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 12 martie 2011

Prostie sau ignoranta (partea a patra)

Pana unde poate merge ignoranta umana? Pana aici! Pana la 5200 de guldeni pentru un bulb de lalea, pret platit in 1637. Pana la refuzul de a accepta 3000 guldeni pentru un bulb in 1624, suma echivalenta cu salariul anual al unui comerciant bogat.
Psihologia de hoarda a invins se pare orice ratiune. Rezultatul bulelor il cunoastem cu totii indiferent de obiectul care a produs isteria.  La un moment dat atunci cand toti au cumparat obiectul mult dorit in spatele acestuia raman din pacate doar vanzatorii. Pretul se face mai apoi praf si pulbere din cauza lipsei cumparatorilor.

 

 Bulb prices rose steadily throughout the 1630s, as ever more speculators wedged into the market. Weavers and farmers mortgaged whatever they could to raise cash to begin trading. In 1633, a farmhouse in Hoorn changed hands for three rare bulbs. By 1636 any tulip--even bulbs recently considered garbage--could be sold off, often for hundreds of guilders. A futures market for bulbs existed, and tulip traders could be found conducting their business in hundreds of Dutch taverns. Tulip mania reached its peak during the winter of 1636-37, when some bulbs were changing hands ten times in a day. The zenith came early that winter, at an auction to benefit seven orphans whose only asset was 70 fine tulips left by their father. One, a rare Violetten Admirael van Enkhuizen bulb that was about to split in two, sold for 5,200 guilders, the all-time record. All told, the flowers brought in nearly 53,000 guilders. Around 1624, the Amsterdam man who owned the only dozen specimens was offered 3,000 guilders for one bulb. While there's no accurate way to render that in today's greenbacks, the sum was roughly equal to the annual income of a wealthy merchant. (A few years later, Rembrandt received about half that amount for painting The Night Watch.) Yet the bulb's owner, whose name is now lost to history, nixed the offer.

 

Vezi graficul care reprezinta bula companiei South Sea! Sti cumva care om rational si-a pierdut averea in aceasta nebunie? "Prostul" de Isaac Newton care a mai si spus dupa aceea: 

 

"Pot calcula miscarea corpurilor ceresti dar nicidecum nebunia oamenilor"

 

Isaac Newton

Even Isaac Newton got caught up in the South Sea mania and invested a big chunk of his fortune. Interestingly, he pulled out early (after making a respectable 7000 pounds) then went back in after the bubble continued to inflate. The inevitable bust happened and he lost 20,000 pounds – a considerable sum at the time. As a result of this crisis, he stated:

 “I can calculate the motions of heavenly bodies, but not the madness of people”.

Veti spune: Da da, dar aurul nu este un bulb de lalea sau o companie nenorocita. Am mai auzit asta undeva? Portugalia nu-i Grecia.... Categoric ca aurul, argintul, petrolul nu sunt nici bulbi nici companii, dar, in faza actuala, pana cand metalele amintite nu vor fi declarate oficial altceva,  ele vor ramane impreuna cu petrolul si alte "comodities" marfuri.  Marfuri ale caror pret va fi definit exclusiv de cerere si oferta. 

Ca o consecinta a celor spuse: Daca beduinul calare pe camila iti cerea doua lingouri de aur pentru un litru de apa si o calatorie cu camila, pana oriunde, dar in fata unui izvor, cred ca ai fi murit de ras mult mai repede decat de deshidratare.  Pretul oricarui obiect este asadar empiric si stabilit exclusiv in functie de perceptia si nevoile indivizilor care ar dori sau nu sa-l cumpere. 

La un moment dat un pret anume aplicat oricarui obiect va avea drept rezultat  scaderea cumpararilor si a vanzarilor la zero (vezi graficul prezentat in ultimul video). Acest fenomen va fi urmat desigur si automat de doua variante inevitabile: 1) scaderea pretului, sau 2) falimentul vanzatorului. Iata un lucru foarte rar  care este valabil si in Romania! Pana si pentru lipitorile care sug sangele statului, acum tot mai putin pe zi ce trece.

 

9 comentarii:

MadMax spunea...

Brrr... ai bagat groaza in mine. Ce ma fac, ramin cu metalele... Sa ma duc repede la piata sa le dau pe un kil de cas proaspat? Nu de alta, dar s-a dovedit ca de-a lungul istoriei casul a avut mereu o valoare de piata, in timp de aurul, stim cu totii, nu se poate minca.
Si cu alea 2 valize de bani pe care bunicul le tinea in pod ce sa fac? Nu-mi da nimeni un kil de cas pe ele...

Horea spunea...

MadMax, intentia mea nu a fost sa bag groaza in nimeni ci sa prezint pur si simplu modul de functionare a pietelor asa cum prezint si bolnavilor modul de functionare a organismului.

Ceea ce am scris eu nu e sperietoare ci lucruri care s-au intamplat si pot fi verificate. Eu sunt absolut convins ca ai inteles foarte bine ceea ce vroiam sa spun dar a trebuit totusi sa bagi si tu o doza de romanism in comentariu.

Aurul sau argintul pe care il detii vor avea probabil o noua revenire deja incepand cu luni un lucru despre care urma sa vorbesc chiar maine. Si, asta nu numai atunci cand intra pe o piata de capital.

Euro se va aprecia foarte probabil si el desi este tot o hartie din sacul bunicului. Intentiile mele cu articolele "prostie sau ignoranta" nu au fost si nu sunt datul de sfaturi.

Exista pe aceasta pagina poate si cititori mai putin initiati decat tine care ar putea sa considere explicatiile pe care le dau benefice.

Un alt lucru important pe care am vrut sa-l demonstrez este faptul ca prostia propriuzisa nu prea exista. Oameni considerati inteligenti sau chiar foarte inteligenti pot face lucruri care pot fi calificate deosebit de prostesti. Din pura ignoranta.

AristotelCostel spunea...

@madmax

... l-ai "mostenit" pe bunicu'? :)

Te gandesti la nepotii tai... zilnic? :D

mike spunea...

horea , cum iti explici aprecierea yenului in special fata de dolar si nu numai , dupa cutremurul puternic din japonia ? logic ar fi trebuit sa scada mai ales ca se pare ca au si probleme cu un reactor nuclear ...

Horea spunea...

mike, aprecierea yenului s-a produs ca orice aprecire din cauza cererii si independent stiri. Tinand cont de ceea ce am spus se subintelege faptul ca stirea cutremurului nu a influentat piata. Daca stirile ar influenta piata ar fi trebuit sa fie exact cum spui.

Din ultimul paragraf al raspunsului dat lui MadMax a disparut o fraza care a ajuns nu stiu cum altundeva unde nu-si are locul. Reiau paragraful:

Un alt lucru important pe care am vrut sa-l demonstrez este faptul ca prostia propriuzisa nu prea exista. Oameni considerati inteligenti sau chiar foarte inteligenti pot face lucruri care pot fi calificate deosebit de prostesti. Din pura ignoranta. Si, asta nu numai atunci cand intra pe o piata de capital.

MadMax spunea...

Horea, relax, era doar o gluma. Stiu foarte bine valoarea metalelor si pe cea a hartiei.
As fi vrut eu sa-l mostenesc pe bunicu. Si el ar fi vrut sa imi lase altceva decit alea 2 valize, insa si alea au o valoare foarte mare: m-au invatat valoarea banilor de hirtie. Daca bunicu ar fi avut minte sa economiseasca in metale in loc de hirtie, as fi fost departe. La reforma monetara din 1954 au ramas cu o caruta de bani. Asa, a vut sa ma invete sa nu fac ca el. E destul si asta.
"Paper money eventually returns to its intrinsic value -- zero." (Voltaire)
Nu exista nimic care sa impiedice guvernele ca de luni valoarea banilor sa fie redusa cu 70%. In schimb, chiar daca aurul va deveni iar interzis, va exista iar o piata neagra pentru el, asa cum a mai fost, iar valoarea sa va creste si mai mult.
Evreii au scapat mituind nazistii cu aur, nu cu marci de hartie.
Nu trebuie decit sa cititi putina istorie ca sa stiti ce urmeaza.
Ati auzit de vreo bula a aurului in istorie, desi valoarea sa a variat in functie de conditiile economice si sociale? Niciodata valoarea sa nu a ajuns la zero, pe cind averile tinute in hartii s-au evaporat.

Horea spunea...

MadMax, valoarea aurului nu va ajunge niciodata la zero doar eventual numarul celor care vor vrea sa-l cumpere la un moment dat si la un pret nesustenabil.

Eu cred ca, poate gresesc, banii fiat vor fi inlocuiti tot cu bani, dar legati de ceva, foarte probabil aur. Cred de asemenea totusi ca si aurul va avea o depreciere asa cum mai spuneam in valul care vine si chiar de la nivelele enuntate. Ca o consecinta eu nu l-as cumpara acum si doar atat. Dupa parerea mea cel mai bine este sa cumperi cat mai ieftin posibil indiferent ce cumperi.

Corect precum spui! Aurul curat n-a fost inflat niciodata doar banii de aur. Ei au fost amestecati cu alte componente ca sa se poata tiparii mai multi. Omul a fost intotdeauna inventiv mai ales atunci cand e vorba de vanatoarea de bani si de avutie.

George spunea...

MadMax, "Evreii au scapat mituind nazistii cu aur, nu cu marci de hartie." cred ca e o gluma. Stii cati evrei au murit cu tot cu aurul pe care l-au avut sau mai degraba din cauza aurului pe ca care l-au avut? Din cartile de istorie ni se spune ca nu i-a ajutat pe foarte multi, poate doar pe cei foarte bogati.
Cand o sa vrea baietii ca aurul sa nu mai valoreze nimic vor da o lege prin care in termen de x zile tot aurul detinut de populatie sa fie predat la banca. Cine nu se conformeaza risca puscaria. Parca am mai trecut prin asta. Crezi ca istoria se poate repeta? Eu zic ca daca lucrurile o iau in directia spusa de voi sunt sigur ca da.

Horea spunea...

george, eu sunt convins ca cei ce vad aurul la 10 000 de dolari pierd din vedere tocmai ceea ce spui. Voi exagera acum tocmai pentru a scoate in evidenta un lucru important, capacitatea guvernelor de distrge.

La o reforma baneasca se va putea hotara de exemplu ca un dolar sa fie echivalent cu 20 de grame de aur, o jumatate de kg etc. Inca o data am exagerat in mod constient. Orice marfa are o valoare fata de alta marfa, banii inclusi care pana la urma sunt tot o marfa.

Daca guvernele ar fi atat de abile incat sa poata gestiona intr-adevar economia nu am mai avea recesiuni. Le avem si guvernele strica mai mult decat repara. Ca o consecinta: de ce ar favoriza ele numai pe detinatorii de aur si argint. Mai mult decat atat! Daca dolarul se face praf se fac praf si rezervele tarilor care il detin, China fiind pe locul 1. Ce ar insemna pentru aceste tari si economiile lor un asemenea scenariu?