Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 21 martie 2011

Fabrica de joburi

Domn Bernanke a reusit! Daca te uiti la ultimele cifre galup ele sunt "promitatoare". 10,2% someri curati 19,9% daca ii bagi in calcul si pe cei care lucreaza temporar si ar dori sa aiba un loc de munca stabil. 

Dupa ce ai digerat aceste cifre uita-te la felul in care s-a impartit crearea locurilor de munca chiar si in SUA din 2001 incoace. As crapa de curiozitate sa vad un grafic asemanator din Romania. Plec de la premiza ca daca cea mai mare economie a lumii a reusit sa-si creasca masele de bugetari precum se vede pe grafic, Romania trebuie sa stea mult mai bine. 

Stai si te mai mira atunci de rezultate. Numarul celor care produc au scazut dupa cate poti vedea drastic. Si mai drastic a crescut in schimb numarul angajatilor care consuma si nu fac productie.  Pai daca nu produci de unde sa ai bani? Pai de la banci! Intelegi acum de ce a fost si sunt in continuare importante bancile? Ca sa-i imprumute pe cei ce nu produc nimic prin credite. Pana cand? Pana vor plesni cu totii afundati in datorii. Is this a healthy economy or not? In Romania lucrurile se misca mai greu decat altundeva chiar si in sectorul bugetar, in ministere mai ales.

Ca sa nu adoarma de tot, omul ministerial trebuie stimulat. Cu ce dracu sa-l stimulezi daca nu cu bani imprumutati, doar de aia exista FMI. Stimulul terbuie sa fie pe masura, pentru ca daca nu-i, omul nostru refuza categoric sa mai stea degeaba. 110 milioane de euro pentru 2010 a fost ca atare o suma suficienta. Stimulentul de somn a fost uitat din pacate din ecuatie dar el a fost compesat de altele mult mai importante: stimulente pentru "condiţii vătămătoare" de muncă, pentru "activitate de noapte" sau pentru "expunere" la câmpuri electromagnetice de înaltă frecvenţă.

Deci fratele meu! Sa nu te apropi cumva de ministere daca mai vrei sa ramai in viata. Lasa-i pe ei sa se sacrifice si sa-si pericliteze viata pentru suma aia derizorie. Doar n-ai vrea cumva sa dormi si tu intr-un minister sau altul, pentru un stimulent de rahat, ce sa mai vorbim de restul pericoleleor care te-ar paste.

Acum ai inteles desigur si cauza pentru care farmaciile au comandat deja tone de iod. Ministeroshima!

Atentie! Nu te apropia nici de salile de judecata pentru ca mediul e "toxic". Intr-adevar as spune tinand cont de numarul de hoti numiti parlamentari, oameni de afceri, politicieni in general, care se plimba nestingheriti.

Hai sa mai traim o leaca ca in Udristeni si sa-i uram sanatate si furturi cat mai multe, pardon, vroiam sa spun ore de consultanta cat mai multe, domnului Adrian Severin. Daca ar fi existat rusine in Romania domnul in cauza si-ar fi tinut macar gura. Daca nu era ignorant, pentru ca refuz sa-i spun prost, s-ar fi ascuns sub pres si ar fi asteptat de acolo verdictul. Pentru ca, in Romania ar mai fi putut deveni chiar presedinte. 

Nici poveste. In stil tipic dambovitean domnul Severin a dat din gura, uitand pentru moement ca are de-a face cu parlamentul european, de unde ceilalti doi "meditatori" si-au dat deja demisia. Primul a fost desigur austriacul. Intr-o asemenea situatie ce sa mai faca PSD-eul. Putea sa mearga sa protesteze la Bruxelles dar s-ar fi dus probabil degeaba. Ciolanul din Romania are insa cu mult mai multa valoare pentru haita amintita decat 7 bucati de domni Severin. Asta nu inseamna insa ca ultimul nu ar mai putea reveni pe post de ministru sau, de ce nu, chiar pe post de presedinte.

6 comentarii:

mike spunea...

cu toate problemele din libya si japonia , asa cum am prevazut intr-un comentariu anterior wall streetul a crescut furtunos astazi si se pare ca pragul 1.425 va fi atins cat de curand , horea , ce urmeaza , care e urmatorul prag ? chiar sa ajunga dolarul asa de repede la cosul de gunoi ? s-a intors lumea cu susul in jos ? sper sa apara ceva inflatie in US ca altfel bernake nu poate fi oprit !

Horea spunea...

Mike limita mea superioara pentru euro a fost de 1,4250 daca iti mai amintesti. Sa vedem mai inatai reactia de la acest nivel. Ar trebui sa tina.

cristian dogaru spunea...

salut Horia....ma uit si eu cu uimire la euro/dolar....nu il credeam atat de sus, asa cum nici in 2008 nu vedeam euro/dolarul l,6...ma rog, piata e mereu surprinzatoare....crezi ca tendinta euro/dolar se poate inversa in absenta unei modificari de politica monetara in SUA...bine, va porni sa se inverseze inainte, ca oamenii care conteaza stiu dinainte...dar, cum euro-zone a anuntat ca nu exclude cresterea dobanzilor din aprilie, de ce nu ar ajunge euro/usd chiar la 1,5 in urmatoarele luni?

Horea spunea...

Salut Cristi, pui o intrebare deosebit de grea. Sigur ca euro poate ajunge si la 1,70 dar, in opinia mea, nu din cauza politicii monetare.

Care o fost politica monetara a lui Isarescu? Pentru a avea un leu asa cum il are. Care o fost politica monetara a Japoniei? Aceeiasi ca a Statelor Unite. Unde este dobanda japoneza? Sub cea din SUA, acolo unde a fost tot timpul in decursul aprecierilor si deprecierilor yenului.

Care a fost politica monetara a lui Trichet? N-a monetizat si el pana i-au sarit pantalonii? De unde sa stim acum daca asa numita inflatie pe care o vede Trichet, in opinia mea un soc de cerere, se va mentine? Piata speculeaza si atat, impingand preturile pana la nivele la care ele nu mai sunt sustenabile.

Oricum, euro zboara euforic si se va opri la un nivel de oferta la care piata va considera ca a ajuns prea scump.

Unul bun ar putea fi chiar nivelul de 1,4250. In caz ca va fi perforat un nivel si mai solid va fi cel de la 1,4590. Uitandu-ma si la alte grafice eu cred totusi ca euro va avea de furca la primul nivel. Mai mult de atat nu pot spune din pacate.

Informatii-economice spunea...

Ma bag si eu sa comentez aici ca pe blogul meu am timp destul de putin sa scriu.
Primul meu TP pe eur/usd a fost pe la inceputul lui Martie. El a modificat pe termen scurt tendinta dar apoi eur a revenit pe crestere, acum acest TP fiind depasit. S-ar parea ca nu a fost top-ul pe care il asteptam iar acum ne indreptam catre cel de-al doilea TP, intre 1.42 si 1.43.
Totusi, countul nu imi mai iese dupa aceasta miscare asa ca trebuie sa revin asupra calculelor.
GS si-a pus un TP pe care nu-l inteleg... 1.5, destul de aproape de rezistenta din 12.09 dar totusi la ceva distanta de acel punct.!
Se prinde cineva de ce?
O astfel de exuberanta exista deja de ceva vreme iar dolarul este "aruncat la gunoi" in mainstream, lucru care de obicei conduce la o modificare radicala a situatiei.
De luna asta pana prin Iulie ar trebui sa se produca niste sterilizari in USD semnificativ mai mari decat poate produce "tiparnita".

Anonim spunea...

alo,BNR?
leul a luat-o razna a turbat ce se intampla?