In timp ce in Romania sindicatele explica la televiziuni intrarea npastra in sclavagism prin noul cod al muncii, senatul din statul Wisconsin din SUA adopta legea prin care se abroga contractele colective de munca. Iata ca si in SUA se introduce "sclavgismul", nu fara proteste nici acolo, unul pe care eu personal il prefer totusi, fata de "democratia" care caracteriza angajarile colective de azi. Am vazut protestul din Tg-Mures impotriva acestui sclavagism.
Problema era ca oamenii habar nu aveau de ce protesteaza, un lucru obisnuit in aceasta tara. Daca li se explica ca un contract colectiv este de fapt prima celula de cancer al unei societati poate se duceau acasa si se culcau. Daca li se explica ca angajrile in masa facute pe baza de nepotism cu retributii egale pentru muncitor si trantor sunt pe cale sa fie desfintate, poate ajungeau sa si sforaie. Dezinformarea din media este insa una zguduitoare si, din moment ce, guvernul Boc are la ora actuala o credibilitate de minus 10, tot ceea ce face poate fi facut iahnie de fasole de catre orisicine.
Nimeni nu se gandeste ca intr-o zi Boc pleaca si legea ramane, ea putand fi mai apoi si modelata in cazul in care nu si-a atins toate scopurile. Romanul care face dezbateri este umplut de ura si de frustari, pornite acum direct de la stomac. Sta cu palosul in mana ca de obicei si nu vede de fapt nici un fel de lege. Nu se sinchiseste nici macar sa inteleaga despre ce este vorba. El il vede in fata lui pe Boc, pe omul care i-a luat painea.
Ca o consecinta tot ce face Boc trebuie sa fie prin definitie o catastrofa. Asta explica de fapt si opozitia, ocrotita acum de o ghiara lunga a unui anumit domn motan, ajuns prin munca cinstita de delapidare mare proprietar de telviziuni si politician de vaza. Sloganul rasuna zilnic in vazduh: Pleaca Basescu renaste Romania.
In opinia mea Basescu si Boc ar trebui sa plece de mana cu toata opzitia motanului devenit peste noapte dulau. Ar fi timpul ca dupa 20 de ani sa mai apara si niste oameni la care le pasa si de tara nu numai de interesele prorii pe care le au. A schimba o roata de masina gaurita, cu alta, tot gaurita, nu prea te duce inainte. Chiar daca noua roata se numeste Pirelli, Michellin, Ponta, Antonescu sau Voiculescu.
De fapt pe Boc, nici capul dar nici curajul nu-l duceau pana la punctul in care sa se gandeasca sa faca o asemenea schimbare. Presiunile au venit din afara explicandui-se probabil ca situatia din Romania nu mai este sustenabila. Intr-o piata concurentiala este normal pe undeva sa angajezi oameni pe criterii de prestatie si sa le dai salarii tot ca atare. Ca de obicei insa, in Roamnia, pana si cei care inteleg ecuatia expusa de mine s-au rasculat. Pai tot nu se va face nimic ba! O sa fie ca inainte cu relatii si pile. Numai elefantii cu aripi vor putea zbura si de acum incolo, sti ca suntem in Romania etc. Da stiu foarte bine unde suntem, dar un proces trebuie sa inceapa undeva. Atunci cand exista o lege te poti folsi de ea daca ai spirit civic si esti informat.
Mai bine de 90% din romanii ignoranti si-au platit taxa de prima inmatriculare, ilegala, o mica parte a dat insa statul in judecata si a castigat. Dureaza, este greu, orice inceput este greu, trebuie sa te lupti dar ai o sansa. Fara o lege n-ai nici una! Il vei privi ca atare pe Gigel primind acelasi salar ca si tine. In timp ce tu lucrezi si el sa scobeste in nas. Un ceas poate fi distrus de orisicine printr-o lovitura de ciocan si intr-o secunda. Construirea lui este insa mult mai migaloasa si mai complicata chiar si in zilele noastre, atunci cand este facut de roboti. Pasul facut de guvernul Boc nu va revolutiona Romania peste noapte, dar, devine in opinia mea, o urma lasata de un bocanc in zapada neprihanita. Personal as fi salutat o asemenea initiativa chiar si in cazul in care ar fi fost propusa de o oaie al lui Gigi Becali.
In opinia mea modificarea codului muncii este un lucru imperativ asta chiar in cazul in care doamna sefa de la ghiseu va crapa de ciuda si va trebui sa-si rezolve convorbirile telefonice particulare de acasa. Credeti cumva ca sunt atat de naiv sa cred ca acest lucru se va intampla maine? Desigur ca nu! Oricum existenta unei legi deschide deocamdata o portita, pe care romanul o va putea folosi atunci cand a ajuns la un nivel civic de unde ii va putea intelege modul de functionare.
Pana atunci hai sa mai traim ca in Udristeni!
27 de comentarii:
Abrogarea contractelor colective de munca ar fi probabil un pas corect si constitutional in orice tara. Aceste contracte discrimineaza intre cetatenii unei tari considerati de constitutie ca fiind egali.
Pentru o piata a muncii dinamica si corecta ar fi nevoie de posibilitatea concedierii rapide fara 40 de compensatorii ca in anumite contracte colective. Totusi, acest lucru are un impact negativ asupracererii de bunuri de folosinta indelungata din cauza nesigurantei zilei de maine, si un pesimism sporit (dar anticipat si de mine si de tine si de multi altii).
De asta sunt eu pesimist.
O cladire se demoleaza relativ usor in comparatie cu constructia ei. Astfel as compara si problemele actuale ale Romaniei, asemeni comparatie tale cu ceasul.
De 21 de ani in aceasta tara se minte, se insala, se fura si in acelasi timp se demoleaza si se distruge.
Cati ani credeti ca va dura pana se vor remedia si vindeca toate acele probleme?
Oricum mult mai mult decat a durat distrugerea. Eu zic undeva la vreo 50 de ani. Sa speram ca ma insel.
Horea, la obiect ca de obicei... insa vreau sa spun si eu ceva: suntem in Romania, modificarile au fost facute le presiuni externe (care nu au fost desigur ale unor state care duceau grija bugetarilor nostrii care au dreptul la plati compensatorii) si de suferit vor avea masiv putinii angajati in sectorul privat, care vor fi si mai biciuiti de aici inainte. Stiu din familie ce inseamna sa lucrezi in multinationale, faptul ca acum se vor transforma si contractele pe perioade nedeterminate in contracte pe perioade determinate va fi o catastrofa pentru multi, de aceea eu personal il privesc ca pe un cod al sclaviei. Pentru cei angajati la stat va fi la fel, concedierea este dupa colt daca nu esti portocaliu in cuget si simtiri (sau pe viitor rosu, albastru verde sau ce mai vrei), si de fapt asta ma sperie si la asta se va ajunge: un control si mai mare al politicului asupra sectoarelor care ma afecteaza direct in calitate de detinator ale unei mici afaceri.
Daca e s-o judecam la rece, nu inca actualul cod al muncii era cel care impiedica instituirea unor criterii de performanta, iar cele cateva prevederi cu adevarat absurde puteau fi foarte bine eliminate. Se poate dezbate mult pe aceasta tema, dar eu raman la parerea mea, acest cod va face viata mai grea celor putini care mai muncesc si mai creaza ceva in aceasta tara. Vom trai si vom vedea.
Nu vad vreo schimbare majora prin disparitia contractelor de munca la nivel national. Si pana acum, privatii au dat afara pe cine au vrut, doar ca prin proceduri mai birocratice. Si mi se pare normal sa fie asa. Iar statul a facut chiar ce a vrut cand a taiat din salarizarea bugetarilor - ma rog, a unor bugetari.
Singura diferenta e ca nu se vor mai justifica un numar de posturi birocratice in aparatul de stat, niste organizatii patronale si o serie de posturi caldute in sindicate. O trupa vesela care tragea periodic chiolhane pe banii statului si a sindicatelor, cu scuza negocierilor sindicale, va avea toate motivele sa dispara. Tare mi-e teama ca baietii se vor reprofila, vor gasi ceva directive urgente si inutile ale UE care le vor permite sa suga in continuare din banul public.
Cat despre Boc, n-o sa-i duca nimeni lipsa. A reusit sa faca un talmes-balmes din reforma si din finantele tarii. A distrus firmele mici si clasa mijlocie, ne-a indatorat de 50 de ani. Cei saraci au saracit si mai mult, cei bogati s-au imbogatit mai mult si au acumulat si mai multa putere. Societatea e intr-un grad de degradare fara precedent. Infrastructura, invatamantul, sanatatea, justitia, serviciile publice - totul e la pamant.
De aici, nu cred ca se poate mai rau. Desi imi repugna profund alde Voiculescu, Antonescu si Ponta sunt din ce in ce mai convins ca solutia nu se afla la PDL. Intre un prost si un hotz, prefer sa fiu condus de cel din urma.
Mai oameni buni! Faptul ca Bercea mondial ar pune o placa de beton la un dig de inundatie nu-l face mai putin analfabet sau mai putin interlop. Placa va fi insa bine venita in fata puhoiului.
Atunci cand ceva este nesustenabil trebuie facut ceva, indiferent de cine ar face acest lucru. Boc in sine nu cred ca e hot cum afirma Gore, nici Iliescu nu a fost. Ce folos insa cand te lasi inconjurat de ei, caz concret si la Ponta dar si la Antonescu.
Desigur, o lege ramane si la aprecierea angajatorului. Eu nu cred insa ca cineva poate fi atat de imbecil sa dea afara pe cineva cu prestatii si sa tina pe cineva care se scobeste in nas. Daca va face acest lucru va dispare, el angajatorul cu firma cu tot! Asta pentru ca regulile jocului s-au schimbat si in Romania.
Observa! Nu romanul inca doar regulile. Aceste reguli au fost aduse de criza. Cei ce le respecta vor supravietui, cei care nu le respecta vor cadea in nas. Lumea de azi nu mai este cea de ieri.
Iata un text interesant de pe forumul unui ziar, semnat de cineva cu peseudonimul radu:
"...Sa furi cu cap si sa nu fii descoperit nu-i usor. Toti romanii fura mai mult sau mai putin. De la politicieni la vanzatorii de la taraba. Fiecare da vina pe fiecare, incercand sa invoce fel de fel de scuze penibile pentru a fura. Furati fratilor cat mai puteti. Furati, ca sa va puteti tine parintii sau copiii in spitale, furati ca sa castigati procese (care se castiga EXCLUSIV de cei cu bani mai multi), furati ca sa prindeti un loc la gradinita, la scoala, furati naibii odata TOT sa se termine odata Romania asta. Sa vina altii, ca am macinat pamantul asta ca niste termite. Suntem un neam de hoti nemernici, nimeni nu ne va scoate din stare asta. Nu degeaba suntem urati de moarte de tot mapamondul. Blestemat neam si tara."
gore, iata un roman frustrat, pe drept cuvant de fapt, expunator al unor adevaruri triste si indiscutabile, dar, care confunda tara, ma refer la teritoriu, cu o mare parte din popor.
Sunt de acord cu el in ceea ce priveste faptul ca suntem o rusine. Problema este ca eu sunt in continuare convins de un lucru: perceptia romanului de rand despre furt se va schimba atunci cand furtul va fi pedepsit si atunci cand cei care au facut sport national din el, politicienii, vor sta dupa gratii si nu in parlament sau birouri luxoase de director.
Eu cunosc chiar mai multi oameni cinstiti in aceasta tara. Cu toate ca am fost plecat si cu toate ca numarul de cunostinte mi s-a redus considerabil. Pun pariu ca vei gasi destui chiar pe acest blog.
Apropo, Horea. Nu cred ca Boc e un hotz. Din contra.
@Gore: Un prost mai poate face din cind in cind si lucruri bune, in favoarea ta. Un hotz insa, va face mereu in favoarea lui.
Vorba aia: ai grija ce-ti doresti...
Gore, eu am mai spus ca nu prea cred in prostie. Fiecare om e bun la ceva si poate cu vointa si interes sa-si dezvolte abilitatile.
Pe Boc nu-l cunosc personal deci nu-mi permit sa am parere despre abilitatile pe care le are sau nu le are atunci cand nu face politica.
Ca politician il cunosc din discursuri un lucru mai mult decat suficient dupa parerea mea. Concluzia pe care am tras-o dupa ce a ajuns premier se refera ca atare strict la politica:
In opinia mea Boc ar trebui sa faca orice altceva decat politica! Nu pot sa-mi inchipui ca ar mai exista un domeniu in care ar putea fi la fel de catastrofal.
Draga Horea ,
Astept cu nerabdare un raspuns la ce te-a intrebat cineva aici pe blog:
Horea aurul va avea cine sa-l cumpere:cei care produc mancarea ,cei care vor profita de penuria de alimente ; cum crezi ca se vor derula afacerile intr-o situatie urata ? Cei care produc si distribuie mancarea vor accepta plata in hartii care se devalorizeaza si cu riscul sa cumpere mai putine produse decat vand?
Nu ,intre producatorii si distribuitorii mari ,nu magazinasul de la colt, fii convins ca nu se va accepta plata in hatii deoarece ciclul de la productie pana la produsul final de pe masa consumatorului este destul de mare ,inflatia riscand sa inghita tot castigul ,daca nu chiar mai mult.
Acum noi ne miram ca avem preturile produselor importate mai mari decat in tarile euro.Acest lucru se intampla,lasand lacomia deoparte si deoarece firmele importatoare isi adauga un risc valutar ,de obicei in jur de 7%, la pretul produsului , tocmai pentru a fi acoperiti in timpul acestui ciclu de cand ei platesc marfa si pana ajunge in mana consumatorului (cand ei incaseaza banul +profitul).
La fel se va intapla si daca se intampla vreo nenorocire (nu numai de hiperinflatie e vorba) ,pentru ca cel ce vinde va trebui sa fie sigur ca va putea cumpara aceeasi marfa si sa-i ramana si un profit din banii obtinuti.Si la situatia actaula nu poti sa stii cand va apare asa ceva.Doamne fereste ca nu vreau asta.
9 martie 2011, 11:24
Hai explica-ne si noua ca sa nu ramanem prosti:are omu' dreptate sau e un visator?
"cel ce vinde va trebui sa fie sigur ca va putea cumpara aceeasi marfa si sa-i ramana si un profit din banii obtinuti."
... dezvoltator imobiliar falit. (punct!)
gogu, dupa cate stii si tu avem doua grupuri de indivizi care vorbesc fiecare pe limba lor atunci cand este vorba de actuala criza:
1) hiperinflationistii
2) deflationistii
Eu nu cred ca este vorba de prostie sau de desteptaciune in nici unul din aceste grupuri. Adeptii fiecaruia percep doar diferit aceeiasi realitate.
Este normal ca atare ca o perceptie, oricare ar fi ea, sa aiba o explicatie in capul celuia care o propaga. Buna sau rea, dar ea exista. Prin urmare eu nu prea am ce sa-ti explic din moment ce perceptiile noastre se afla la poluri total opuse.
Eu cred in deflatie, am explicat de sute de ori de ce, consecinta ei trebuind sa fie, in opinia mea, ceea ce am spus de multe ori.
Am ajuns la aceasta concluzie prin a-mi folosi propria judecata, pentru ca alta nu am. Sunt convins ca tu la randul tau ai folosit judecata ta, pentru a intelege si pentru a-i crede pe cei ce se declara adepti ai hiperinflatiei.
Vom vedea ca atare in viitor care din grupuri a nimerit-o. Eu cand afirm ceva plec de la definitii. Fara extinderea creditelor si fara tiparire de bani tangibili nu se poate produce inflatie conform celeiasi definitii,vezi cazul Japoniei.
Cu toata Japonia exista oameni care afirma Ca SUA nu-i Japonia, Portugalia nu-i Grcia, Irlanda nu-i Portugalia etc. Eu nu vad ce as mai putea explica asadar acestor oameni? vom trai si vom vedea daca definitiile au un rost sau nu.
un asemenea cod ar fi FOST bun dar nu poate fi bun in conditiile actuale , ale crizei locurilor de munca , ale cresterii continue a preturilor , ale scaderii salariilor . Nu luam in calcul cazul " cineva poate fi atat de imbecil sa dea afara pe cineva cu prestatii si sa tina pe cineva care se scobeste in nas " dar gandeste-te la cazul celor care muncesc si sunt santajati si acum ca vor fi dati afara daca nu sunt multumiti cu salariul . Atunci cum va fi ?
" Presiunile au venit din afara explicandui-se probabil ca situatia din Romania nu mai este sustenabila. " -cate alte exemple de idei " inspirate " de FMI-sti au fost si bune pentru romani ?
Din tei , toate lucrurile miros frumos !
Anonim, eu vad schimbarea legilor ca un proces. Un proces de schimbare se loveste insa intotdeauna de oameni nemultumiti si sceptici, asta pentru ca efectele schimbarilor nu sunt imediate si pentru oamenilor le place foarte mult obisnuinta.
Nu stiu cum va functiona noua lege, care, daca nu va da roadele asteptate va trebui desigur ajustata, dar te intreb: In cazul in care legea veche a fost asa minunta de ce ajuns Romania in halul in care este?
Eu am lucrat ani buni in apus si nu pot fi de acord cu tine. Atunci cand vorbesti de santaj.
Un lucrator bun si profesionist nu poate fi santajat. El isi va gasi slujba intotdeauna putand sa-l lase pe santajator cu buzele umflate si cu scobitorii de nas langa el, care, aici sunt de acord cu tine, sunt chiar foarte santajabili.
Sunt absolut constient ca patronul roman a fost roman prin definitie, de aici si falimentele pe banda rulanta ale firmelor care infloreau in timp ce mafia isi spala banii cu imobiliarele din Romania.
Vei vedea! Era patronilor care santajeaza se apropie de sfarsit, lasand locul acelor patroni si intreprinzatori care vor pune pret pe profesionalism.
Mediul face omul! Si, mediul care urmeaza nu va mai fi mediul trantorilor. Cand si scobitorul de nas se va destepta, poate va face si el eforturi ca sa devina profesionist in loc sa cumpere diplome de la piata de zarzavaturi.
Atunci si numai atunci el va deveni din ce in ce mai putin santajabil.
Sunt din 2006 in Romania si jur cu mana pe inima: M-am inervat mult am avut discutii multe si
contradictorii cu unii oameni, dar, pana acum, pe mine n-a reusit sa ma santajeze nimeni si, culmea, nu mi-a cerut nimeni nici spaga. Daca in locurile in care am lucrat in strainatate cineva ar fi incercat totusi sa ma santajeze, m-as fi dezis de el imediat cautandu-mi alt loc.
In 1996 atunci cand Suedia a avut un stop de angajari pentru medici aproape un an, eu m-am reintors acolo fara slujba. Am renuntat la cea pe care o aveam atunci cand am plecat intr-o calatorie de un an. Peste o saptamana cu referintele pe care le aveam am avut slujba in Anglia si in Norvegia. Am ales Norvegia.
Pe acest front sunt greu de convins pentru ca am cutreierat lumea si am vazut: Pentru un profesionist exista intotdeauna un loc undeva. Cu cel care umple gauri e mai greu! El tine mortis de ceea ce are pentru ca nu stie niciodata daca va mai gasi un loc unde sa se poata scobi in nas.
"Eu am lucrat ani buni in apus si nu pot fi de acord cu tine. Atunci cand vorbesti de santaj. "
Tocmai asta-i problema : compari o experienta de zeci de ani , in conditii stabile politic si financiar ( ma rog cu fluctuatii mici ) , cu ceea ce suntem noi acum , cu ceea ce am experimentat noi de 20 de ani incoace . Schimbarea nu numai ca este greu acceptata ci romanul este pus pe capatuiala rapida ( patron sau politician ) si nu accepta un ritm treptat al schimbarii ( vezi si cazul patronilor din fotbalul romanesc ) .
Exista vreun interes din partea cuiva ( cu functie de decizie ) de a creste nivelul de trai al romanului ? NU . Dar toti spun ca noi cei de jos nu muncim . Priveste , te rog si reversul monedei si vei ajunge la concluzia ca pentru cat suntem platiti MUNCIM PREA MULT . Pentru cata protectie sociala , pentru cata protectie in fata legilor au parte romanii de rand , MUNCESC PREA MULT .
A avut cineva curiozitatea sa " sape " in top 500 sau 1000 sau 10.000 al averilor romanilor ( chiar asa cum sunt ele declarate acum ) si sa vada cum au fost facute aceste averi ? De cat " cheag " au avut nevoie , cate matrasenii au facut aceia pana sa ajunga aici , la nivelul de la care se ratoiesc acum la prostime ca nu inteleg avantajele acestui cod si a altor legi " debile " ?
Nu spun ca lucrurile ar trebui sa ramana oricum in aceasta forma , dar sa faci reforma impusa , superintensiva , cu indatorare maxima si fara folos , numai pentru ca Nasul de la New York a dictat , pentru ca tot el sa traga toate foloasele si tu , toate ponoasele , asta este de neacceptat . In locul acestei reforme , eu as fi propus una mult mai rapida , mult mai ieftina , mult mai eficienta : eutanasierea - nu a cainilor ci a vreo 13-14milioane de romani ( din total i-am exceptat pe cei " de-afara " ) si problema era rezolvata fara agonie pe termen lung.
Anonim, eu iti respect parerea cu toate ca eu vad lucrurile dintr-un alt unghi. In opinia mea munca e radacina, salariul fiind trupul, crengile, frunzele plantei sau al copacului. De prima data trebuie sa muncesti, pe urma sa culegi roadele.
Intr-un punct sunt insa perfect de acord cu tine si, asta in ceea ce priveste averile din Romania. Iata marea problema! Unii au furat si se numesc oameni de afaceri=angajatori. Este pe undeva de asteptat ca un asemenea om sa vrea sa te fure si pe tine.
Eu cred ca era acestor oameni este totusi pe sfarsite si de aici si speranta mea ca perceptia romanului va trebui sa se schimbe. In 1850 suedezii erau lipiti pamantului. S-au ridicat prin munca si nu au avut de la inceput salarii mari, dar nu au avut nici politicieni ca ai nostri.
Pentru Romania eu vad doua alternative: schimbarea sau scufundare, vom vedea impreuna, daca traim, ce va aduce viitorul.
Oricum sa sti ca schimbarile se fac cel mai usor intr-o societate lovita de criza. Asta pentru ca in subconstient omul simte ca mult mai rau decat este nu prea poate fi.
Salut Horea
Urmaresc de ceva timp blogul tau (2 ani poate...), insa abia acum incerc sa comentez cate ceva (cam lung, ca pentru prima oara - voi posta pe sectiuni). Cine citeste, poate citi pe bucatele (la preferinta). Felicitari pt postari, desi nu sunt de acord cu tot ce scrii aici.
Am 5 comentarii de facut, aici este primul dintre ele
1.0 "Eu am lucrat ani buni in apus si nu pot fi de acord cu tine. Atunci cand vorbesti de santaj." Poate ca ai lucrat in apus, insa am dubii ca ai lucrat intr-o tara capitalista... Da, e foarte usor sa santajezi cand ai pozitie de cvasimonopol. "Nu-ti convine sa lucrezi pe banii astia, fara asigurare medicala, nexam pensie si cu 2 saptamani concediu? Il iau pe ala care e de un an afara, si tu nici casa nu o sa fii in stare sa o tii... Sau mut jobul in China, unde oamenii n-or fi mai profesionisti ca tine, dar sunt mult mai multi si ... ieftini. Ca eu, angajator, oricum iti vand tie in SUA la pret 4x, pe credit evident (tu bani oricum nu mai faci). Bailout-ul ma va avea pe mine in paza..."
Iar daca sunt probleme in a intelege de ce angajatorii au pozitie de cvasimonopol , pot detalia ... Asa ca "Info- Economice", nu vad de ce contractele colective de munca ar fi asa de demne de hulit ... Nu, nu fac din ceilalti cetateni o categorie inferioara. Doar ii aduc pe primii in aceeasi categorie inferioara (divide et impera, one by one)... Ma surprinde cand vad ca promovati activismul civic ca raspuns la magariile politicienilor (a clasei conducatoare in general), dar respingeti activismul civic intr-o problema ce tine realmente de viata de zi cu zi (munca si retributia ei)... Membrii IGMetal , sunt deci cetateni privilegiati ai Germaniei ?!? Aici clar sunt cu Anonim...
Asta ar fi al doilea comentariu:
2.0 Mi-ar place sa vad o pozitie mai putin vehementa cand vorbesti de "cat de hoti sunt romanii". Cei de pe forumul asta sunteti probabil destul de informati ca sa stiti cat s-a furat pe malul vestic al Atlanticului, cu legea in mana, cu legea pe sub mana, sau fara de lege (puneti la socoteala si $trilioanele printate sau facute din condei in ultimii trei ani...). S-a furat nu numai de la americani, dar de la tot globul asta, si nimeni n-a facut parnaie... Numarati si oamenii "simpli" care faceau $10.00/h, nu mai platesc rate de vreo 2 ani si inca stau in case de $500K. Sau si-au ipotecat casele sa cumpere BMW-uri or barci. Voi chiar credeti ca ei nu stiau ca nu vor plati niciodata banii aia?... Cum se cheama atunci cand intri in posesia a ceva fara sa platesti (nu-mi spuneti ca mostenire sau castigat la loto...). Dar mecanicul care-ti rezolva masina de fiecare data ca dupa numai o luna sa fii inapoi cu aceeasi problema (ce usor suna "ma duc la altul"). Dentistul care-ti pune coroana cand o plomba rezolva treaba... Frectia la picior de lemn, pentru un profit oarecare...
Uite si al treilea comentariu
Desi sunt de acord cu observatia ca romanii au un spirit civic foarte putin dezvoltat (nu exista scuza pt. mizeria de pe strazi si cablurile de pe stalpuri), cred ca e bine sa existe mai putina vehementa cand e vorba de momaile de romani care tac chitic la toate magariile. Pe pariu ca irlandezii vor sta acasa si vor plati bailoutul bancilor (ma rog, s-ar putea sa declare faliment, ar fi singura solutie practica pt ei)? Si nasu-mi spune mie ca si nemtii vor inghiti acelasi bailouturi (in fapt sunt bailouturile propriilor banci )... A, desigur Merkel nu va mai castiga alegerile. Credeti ca cei de dupa ea vor face altceva? Cainii latra, caravana trece (va fi interesanta Irlanda, ca aia chiar au votat impotriva schemei asteia...) Si pentru cumintirea recalcitrantilor, exista intotdeauna metoda Gadaffi (un experiment, dupa parerea mea...). Ce sa mai vorbesc despre tot globul in general, care inghite acum moneda emisa (fie printata, fie printr-un key stroke) de diversi...
Comentariul 4a
"Un lucrator bun si profesionist nu poate fi santajat. El isi va gasi slujba intotdeauna ...". Sa stii ca asta depinde de dinamica fortei de munca pe segmentul respectiv, si de cat de restransa este specializarea ta.
Ce scriu aici este pentru ca povestea mea sa fie cunoscuta si de altii (nu ca sa ma dau mare, nu ca sa ma scuz), fiecare e liber sa interpreteze dupa cum crede. Puteai sa fii f bun profesionist, si prin 2001 - 2002 nu gaseai un job in IT in SUA nici sa dai cu tunul (citeste articole ale vremii). Cu cat ai o specializare mai avansata (in inginerie de exemplu) cu atat esti mai restrans ca si skill set. In situatie de criza mai ales, iti poti gasi de lucru intr-o zi poate, numai si numai pt. ca tu stii sa faci treaba aia (de care f. putini s-au ocupat). Sau poti sa nu-ti gasesti tocmai din cauza aia... Te face asta un bun sau slab profesionist? Stiu ca poti sa faci skill rebuild, dar la nivele mai avansate asta ia ceva timp (nu inveti sa faci o alta inghetata, inveti poate o noua tehnologie).
Continua cu 4b
Comentariul 4b
Am lucrat la o multinationala in Ro (cea mai mare multi europeana), transferat la Munchen unde am scris soft de telecom pt 2 ani, n-am putut ramane in Germania la acea vreme (2000), asa ca m-au transferat in Boca Raton, FL. Cu mana pe inima, nu sunt cine stie ce expert in materie, dar nici nu transferau un tantalau. Incepand cu Sept 2000, la fiecare 3 luni aveam disponibilizari (si aia dati afara poti sa-ti garantez ca nu se scobeau in nas). Am fost disponibilizat in Martie 2003, cu 85% din departamentul de dezvoltare (300 ingineri), cand au anulat principalul produs dezvoltat acolo (un softswitch). In ziua aia, nu s-a desfasurat activitate, au fost numai disponibilizari - ne luau pe divizii... Iar anuntul a durat 2 minute, dupa care sedinta cu "pachetul de diponibilizare" a durat niste ore (am scrisoare in care mi se multumeste pt. activitate)... Ei bine, colegii mei din Munchen (aceeasi pozitie, aceeasi firma) au avut 2 ani 80% venit , noi am avut 2 luni severance payment. Toti au la ora asta alte joburi similare (nu in aceeasi firma). Ma astept sa vad aici comentarii despre "ce flexibila si eficienta este America, spre deosebire de socialista Europa" dar cand vor apare voi raspunde... Eu preferam sa fiu in pielea celor de la Munchen. Am fost somer un an (unii s-ar putea sa zica ca-s un sucker), perioada in care am consumat aproape toate economiile in cash. Habar n-avem cat de umili putem deveni cand viata ne aduce acolo (cu ani in urma cand am refuzat o oferta de angajare la Mobil-Rom, am sustinut sus si tare in fata celor de la resurse umane ca mie nu mi-e frica de disponibilizari, ca sunt bun si am mereu loc...) Mi-am gasit de lucru, ca inginer electronist CU NOROC (cu mana si mila lui Dumnezeu - nu are de-a face "misionari" sau asemenea), si de atunci am pozitia aceea ... Repet din nou, cu noroc
Continuare 4c
Comentariul 4c
Tu ti-ai gasit usor nu numai pt ca esti bun profesionist, dar pt ca pe health_care se cauta (sore medicale, doctori). Apropo, de ce ai ales Norvegia si nu Anglia? Si mai e o chestie - esti un bun profesionist raportat la cine? Esti bun profesionist raportat la Pasteur sau cineva de categoria aia? Ca eu sigur nu sunt bun profesionist raportat la ... sa zicem Shockley (contibutie majora la inventarea tranzistorului). Asta nu-nseamna in opinia mea ca pentru 40 ore de nmunca cinstita pe saptamana (nu scobit in nas) nu as avea dreptul la o mancare sanatoasa si indestulata, un acoperis deasupra capului, a intretine o familie sau posibilitatea (timp si bani) de a socializa (nu de a sta beat prin carciumi, dar de a plati un internet, de a-mi permite un zbor sa-mi vad prietenii, eventual sa cunosc alte parti ale lumii)... Si asta fara sa ma trezesc la 3 noatea de frica ca voi fi in strada pentru nu stiu cate luni si sa iau Prozac... Eu consider asta o viata normala, nu un lux asa cum lasa unii sa se inteleaga... Ei bine, directia aratata de abrogarea acestor contracte colective (printe altele) pare a fi opusa... Si vorbind de profesionisti... In anii aia in care aveam la fiecare 3 luni disponibilizari, au fost sefi mai inclinati sa execute ordinele, si altii mai putini inclinati la asa ceva. Unii au preferat sa-si dea demisia (n-or fi fost buni profesionisti, sau poate erau socialisti...), altii au executat mai la pas, iar altii s-au remarcat sau au depasit asteptarile. Printre cei remarcati au existat salturi (in mai putin de trei ani) de la nivele scazute de management, la trepte foarte inalte (nu dau detalii ca n-am chef sa am de-a face cu avocati). Ce este acum divizia de telecom a acelei multi? O divizie a unui competitor ... Iar in Boca nu mai e nimic: ciuciu ... Buni profesionisti, nu-i asa? Pun pariu ca inca au job... Eu cred ca e o iluzie sa crezi ca intr-o firma mare, toti profesionistii isi au locul lor (poate varfurile si asta ar insemna maxim 5-10% din total). Dupa criteriul tau, restul nu sunt profesionisti. Iar in firmele mici (family business) e intai familia si dupa aia restul. Start-upurile fac probabil exceptie...
Era o vorba pe aici, pe vremea aia (in SUA, nu in Ro)... In situatii de criza e mai important pe cine stii, decat ce stii (ce nu stii poti invata)...
Comentariul 5a
Inflatie / Deflatie. La cunostintele mele foarte limitate in materie, mie mi se pare ca problema asta nu are de-a face nimic cu nici un fel de analiza (tehnica, fundamentala, psihologie mase etc). Eu cred ca e un insider game. Cand tu esti cel ce face cartile (Bernie si cei in spatele lui) stii exact cum sa joci jocul. Bineinteles ca poti crea hiperinfatie - pur si simplu tiparesti (in ultima instanta fizic, cu hartie si cerneala, poate nici nu trebuie sa maresti salariile) pana arunci moneda in aer. Exista interes pentru asta? Posibil... Pentru ca tu stii ce ai de gand sa faci, si vei transforma toate asseturile tale in valori fizice: cumperi cu cash, si pe credit cat poti de mult, pt ca stii bine ca nu vei plati nimic inapoi din moment ce tu esti cel ce va distruge moneda. Si nu-ti pasa ca in scripte tu figurezi cu nu stiu cate miliarde investite in stock market sau ca figurezi ca si creditor pentru nu stiu cine. Stockul este oricum phony (ai 80% din IBM acum, o sa ai 80% din IBM si dupa) iar cu creditele ce le ai de recuperat aplici urmatoarea schema. Daca esti banca, inainte sa arunci moneda in aer (ei stiu, ca sunt mana in mana), ai grija sa reintri in posesia activelor fizice pt care ai eliberat creditul (pt ca cei ce au luat creditul vor fi in incapacitate de plata, creste costul vietii si nu-si mai permit ratele). Si dupa ce ai recuperat valorile fizice care garanteaza creditul, arunci moneda in aer, iar tie-ti va fi usor sa reechilibrezi balanta bancii pt ca acum banii respectivi valoreaza poate o paine. Cred ca Japonia nu a recurs la varianta asta pt ca undeva "acolo sus" in lumea din care Japonia face parte, s-a considerat ca ar fi prea devreme pentru o astfel de schema sa fie aplicata (la o scara asa de larga ca a Japoniei). O Argentina - mai treaca mearga (asa , de control), dar Japonia ar fi fost prea vizibil...
Continuare 5b
Comentariul 5b
Poate fi interes si pentru deflatie dar mi se pare mai putin probabil. Daca esti dator platesti datoriile (cand esti bogat si stii ce va urma, o poti face). Dupa aia sustii ca deficitele nu mai pot fi suportate si trebuie reduse, ridici dobanda la 50%, cade economia si totul e f. ieftin (inclusiv veniturile). La momentul asta, daca esti banca ii executi silit pe datornici (care sunt majoritate, si e clar ca nici unul nu-si permite ratele) si intri in posesia activelor fizice. De aici ai doua variante: cand faci balanta fiscala vei sustine ca activele tale fizice au preturile pt care au fost creditate (nu faci mark to market - de fapt chiar si acum le e permisa smecheria asta). Si uite asa, ai bilantul in regula dar dezavantajul este ca stai pe book cu proprietati pe care nu vrei sa le administrezi. Si de distribuit asa ceva la shareholders ar fi greu ... Deci fixarea bilantului contabil eu o vad tot printr-un puseu hiperinflationist, asta numai dupa ce activele fizice au fost recuperate. Si pare si mai eleganta varianta inflationista (lumea va injura guvernul pt printare de bani). Pe de alta parte, daca lumea pune botul la varianta inflationista, si cei multi si "neconectati" supraliciteza la cumpararea de active fizice, mai poti crea odata un puseu deflationist (ca eventual sa-i prinzi si pe cei care inca au tinut cashul, sau s-au indatorat in ultima instanta) dupa care, pt echilibrarea gaurilor vii din nou cu inflatie. Clar, inflatia se poate crea, ca si deflatia de altfel. Insa in ultima instanta eu vad inflatia ca fiind cheia catre resetarea gaurilor pe care bancile le au. Sa nu-ti faci iluzii ca bancile vor fi lasate sa dea faliment... Combinatia deflatie/inflatie are cel mai mult sens, cred eu...
Din cauza asta tind sa-i dau dreptate lui Flavian, cu fermele si aurul (valorile fizice, gata platite cash, par mai sigure indiferent de deflatie sau inflatie, atat timp cat le poti proteja de riots). Ai o ferma acum, vei avea o ferma si in viitor, daca poti fi cu taxele la zi... (nu conteaza la cat e evaluata ferma intr-o moneda sau alta). Iar eu vad aurul util in orice schimb care presupune un intermediar, ca si atunci cand vrei s-o stergi din locul in care esti - de exemplu caz de ocupatie straina. Troc poti face numai face to face, sau strict local.
@Cristi -
1. Spun ca ar trebui desfiintate aceste contracte colective deoarece, in general orice fel de diferenta de genul acesta pune piedici in calea concurentei. Ele sunt foarte bune cand vine vorba despre membrii acelui "oligopol" dar ele reprezinta bariere la intrarea pe piata si la iesirea de pe piata... lucru ce face acea piata mai putin dinamica!
2. In privinta hotiilor, am propus tuturor sa ne implicam pentru oprirea lor atat pe plan local cat si european. Din pacate nu cu foarte mult succes!
Despre plata banilor de catre cei care au luat case la 500k si le-au pus a doua ipoteca sa-si cumpere barci... am impresia ca ei totusi vor plati mai mult decat iti imaginezi! Totusi, si aceste fenomene sunt explicate prin lipsa concurentei...
3. e o chestie spusa si de Machiavelli... cei care vor ceva vor castiga desi acel ceva dauneaza mai multor oameni deoarece vor milita pt acel lucru in timp ce cei ce ar putea fi deranjati vor astepta pasivi. Totusi, aici tu pui o mare problema a democratiei actuale ce nu cred ca poate fi rezolvata printr-o discutie pe un blog.
4.Un muncitor bun se va recalifica. Mai mult, nu poti impune unui alt individ sa accepte sa sustina o persoana ce s-a calificat intr-un domeniu slab cotat. Ex: tu ai fi dispus sa platesti salariul unui parlamentar care s-a specializat in dormit in timpul zilei si cheltuit bani publici?...
4b. In privinta concedierilor, cred ca suntem cu totii de acord ca ar trebui sa existe o politica comuna in cazul tuturor persoanelor. Englezii au un sistem fff interesant deoarece ei platesc o firma pt a recalifica somerii si a ii trimite la interviuri. Doar daca incerci sa te angajezi primesti ajutor de somaj. Despre contractele colective din Romania, observatia mea ar fi ca sunt mai multe beneficii la RATB, la Enel si la regiile de stat decat sunt in domeniul privat!
5. japonia se chinuie sa creeze inflatie de 20 de ani si nu reusesc...
Buna Cristi! Pagina este una de discutii si in discutii oamenii nu sunt intotdeauna de a cord unul cu altul mai ales nu pe toate planurile.
In prima postare 1 constati niste lucruri legate dupa parerea mea de globalizare un lucru mortal pentru societate si in opinia mea. Sincer sa fiu nu vad cum contractul colectiv ar putea rezolva sau desfinta globalizarea cu efecte cu tot. In Romania lucrurile au mers asa cum vezi cu vechea lege. Esti multumit de rezultate?
2. Corect ceea ce spui, am spus si eu acelasi lucru pana mi s-a uscat gatul. Intrebare: Poti trata o boala cu succes doar prin a constata ca si vecinul o are? Eu cred oricum ca, in segmentul furtului suntem deocamdata campioni.
3. Ramane de vazut eu ma indoiesc.
4a. De acord cu tine aici dar ce e de facut? Sa stam si sa ne uitam? Ar rezolva oare contractul colectiv in opinia ta aceasta realitate? Ca despre asta vorbim de fapt.
4b. Ai trecut prin niste furtuni dupa cate inteleg dar se pare ca lucrezi azi pentru ca ai avut noroc, spui tu. Colegii lucreaza si ei toti. Nu te cunosc dar nu pari de loc tantalau si te intreb: Ai stat acasa si ai asteptat sa bata jobul la usa? Nororcul apare in fata omului care il cauta.
Am spus eu vreodata ca lumea e perfecta? Stim ca ne nastem, stim ca vom muri, dar si ca vom putea ajunge someri intr-o societate capitalista.
4c. Personal nu lucrez in cercetari Pasteur lucra, domeniile noastre sunt asadar diferite. Oricum, sunt un militant pentru traiul decent de care vorbesti. Pentru cei care lucreaza intr-adevar si nu se scobesc in nas. Te baga cumva legea noua la Prozac? Daca da si daca ai muncit asa cum spui ceva nu este in regula.
5a. Banca centrala din Japonia are aceleasi prerogative ca si FED. Ce au reusit sa faca se vede: Deflatie si o datorie 200% din GDP.
Bani se pot tiparii precum spui dar uite ca deocamdata s-au tiparit doar alte credite. Sti de ce? Pentru ca hiperinflatia plateste datorii dar distruge societatea. O societate distrusa ar putea avea oameni foarte suparati. Oamnii suparati ar putea sa nu te mai vrea acolo unde esti.
5b.Deflatia nu se naste din interes ci ca o consecinta a mecanismelor din piata. La o lume indatorata pana peste ochi scenariul ei trebuie luat serios in considerare. Vom vedea cum va fi peste un an sau doi, daca ii mai apucam.
Mersi pentru cuvintele incurajatoare
Trimiteți un comentariu