Atentie! Vorbesc la un moment dat in video-ul afisat de crezul pe care il am in revenirea inflatiei. Ma astept la acest lucru dupa un delevraging absolut necesar in opinia mea. Vreau sa subliniez inca o data ceea ce am mai spus de foarte multe ori. Aurul nu este un hedge impotriva inflatiei!!!. Faptul ca vorbesc de revenirea inflatiei chiar in pasajul in care am facut si analiza graficului care reprezinta aurul este absolut intamplator. Sunt asadar in continuare convins de faptul ca: Miscarile pe care le-a avut aurul pana acum au avut de-a face cu criza actuala, care in opinia mea nu s-a terminat, si nicidecum cu inflatia. Pentru o vizualizare mai buna a unor cifre si date recomand forma full screen!
In Gandul am gasit un citat din Eminescu scris in 1878:
"Organizaţia de astăzi a favorizat fuga de muncă; ea a ridicat elemente cari n-au nimic în fruntea statului, ca să trăiască sau [să] se îmbogăţească din averea lui, şi tot organizaţia aceasta a făcut şi pe alte clase să crează că numai prin politică poţi ajunge la ceva. Astfel, profesorii de universitate, în loc să-şi caute de treabă, fac politică; profesorii de licee şi de şcoale primare asemenea; ingineri, medici, scriitori, muzicanţi, actori chiar, toţi fac politică, pentru a parveni. Şi acesta e răul cu desăvîrşire mai mare; căci relele actuale ar putea fi trecătoare, dar conrupîndu-se însuşi nervul vieţii oricarii societăţi, iubirea de muncă, nu mai e nici măcar speranţă de îndreptare. Armata noastră poate cîştiga bătălii, Alecsandri poate scrie versuri nemuritoare, un ministru de externe poate conduce politica în afară cu nemaipomenită dibăcie; toate acestea împreună vor forma luxul istoric al esistenţii noastre dar acest lux nu va opri discompunerea sîngelui nostru social, pieirea noastră prin pieirea muncii." (Mihai Eminescu, Timpul, 9 decembrie 1878)
Citindu-l mi-am intarit convigerea pe care o aveam si pana acum. Timpul s-a oprit in Romania! Pasajul este ca atare parca scos din realitatea de azi. Oare si din realitatea de maine?
PS. Inca un lucru important in opinia mea privind petrolul! Pretul acestuia era in 2007 in jur de 50 de dolari. In 2005 era tot cam pe acolo. Ai auzit ti pe cineva atunci vorbind de peak oil? Sunt absolut convins ca omul este capabil sa inlocuiasca orice sursa de energie atunci cand va dori si atunci cand va fi interesat sa faca acest lucru. Peak oil este asadar dupa parerea mea o alta miscare de "sah", aleasa de cei care conteaza. Pentru a putea impinge preturile titeiului spre stele. La un pret considerat scump, consumul va scade oricum conform unor legi si norme de cerere si oferta bine definite. Cum altfel ti-ai putea explica plonjonul titeiului de la 140 de dolari barilul la 33? Ma intreb: Cei care au vandut atunci nu stiau de peak oil si de faptul ca fantanile au "secat"?
Sa nu fi surprins ca atare in cazul in care SUA va invada Libia, pentru instaurarea aceleiasi democratii, desigur, pe care imperiul a reusit s-o instaureze si in Iraq. Acolo unde debandada azi este mai in flori ca niciodata. Coincidenta ar putea fi izbitoare in cazul in care acest lucru se va produce exact in momentul in care titeiul va ajunge in patratul afisat in film, un loc din care ar trebui sa-si inceapa caderea oricum. Vei vedea atunci stirile:
SUA a reusit sa restabileasca linistea si sa reduca pretul titeilui care ameninta revenirea economica magistrala, cu somaj de 16%, (nota subsemnatului) pusa la cale de Marele Obama si Marele Bernanke.
In cazul in care aceasta miscare si nu cea pe care o asteptam eu cu Iranul va duce la un razboi, care ar putea mai apoi sa se extinda ca o razmerita in lumea mare, ii vei putea citi pe cei mirati. Uite dom-ne ce a iesit din cruciada democratica a americanilor. Imperialisti! ( tot nota subsemnatului).
31 de comentarii:
salut Horia...de acord cu evolutia pretului petrolului, cu un mic amendament insa....plonjonul de la 100 si ceva la 33 s-a facut pe fondul falimentului Lehman, atunci cand multi speculatori au sfeclit-o ca raman cu banii blocati (nimeni nu prea mai avea incredere in contraparte atunci, nici bancile una in alta)...fara lehman, probabil ca pettrolul nu scadea sub 70...acum, vom vedea poate preturile la marfuri fara impactul speculatiilor dupa primele majorari de dobanzi in europa si sua...
Buna Cristi... adevarat ce spui mai ales cand te referi la speculatii. Nu stim ce s-ar fi intamplat fara Lehman dar un lucru nu poate contesta nimeni.
De la un anumit pret in sus un lucru nu mai devine la fel de atractiv chiar daca se numeste petrol, ceea ce reduce automat si cererea.
Eu nu pot face altceva decat sa constat din nou un lucru cunoscut multora: hoarda isi pierde intodeauna logica dintr-o cauza sau alta. Compara comportamentul de hoarda cu cel al unui singur om considerat rational si vei ramane intotdeauna perplex.
Ceea ce devine si mai socant este faptul ca o hoarda contine si foarte multi oameni care ar fi putut fi rationali daca ar fi fost lasati de sine statatori.
Pentru petrol, cele mai bune predictii pe care le stiu eu le-a facut Lindsey Williams, cu jumatate de an inainte de a se intimpla, de cel putin 3 ori: inainte de a creste la 150, inainte de a scadea la 50, si acum inainte de a creste, zice el, la 150 si daca nu iese scandal prea mare chiar la 200.
MadMax, chiar daca eu nu cred intr-un asemenea scenariu, pe bursa manata de psihologie totul este posibil, mai ales in conditiile actuale.
Preturile obiectelor notate oscileaza adesea intre extreme greu de explicat din punct de vdere a valorii lor reale, pentru ca mai apoi totul sa revina la puctul de balanta adica pretul real.
Fara aceasta volatilitate, exagerata de foarte multe ori, ar fi mult mai greu sa faci profiturile uriase pe care le fac unii.
Acest lucru se vede clar chiar in graficul petrolului, unde, un obiect care era vanat chiar si la preturi de 130 de dolari barilul, ajungand mai apoi la 140, s-a facut praf si pulbere in doar 6 luni (vezi cele 6lumanari in cadere).
A ajuns dupa cate stim si in cele din urma la 33 de dolari barilul. Un pret la care nici cel mai mare pesimist nu putea visa atunci cand vanatoarea de la varf era in toi.
La ultimul pret, cca. 33 dedolari, cei cu banii necesari ca sa opreasca o cadere au intrat in piata, creand astfel cererea necesara, care, a trebuit sa depaseasca oferta, din moment ce pretul a inceput sa cresca din nou.
Acelasi lucru se va intampla si in noul drum spre stele al petrolului, dar invers. Vom afla si nivelul cu siguranta la un moment dat.
Salut Horea, poti sa faci, daca exista, o corelatie intre informatiile legate de nivelul productiei de petrol vs consum in ultimii 10 ani(pe luni)? Cred ca asa ne-am face o buna idee asupra manipularilor din piata.
La fel de interesante ar fi graficele pentru marfurile alimentare.
george, ideea ta nu-i rea dar are totusi in opinia mea o relevanta destul de redusa. Mai interesant ar fi sa stim exact cantitatea resurselor de petrol nu productia raportate la consum. Si aici am da gres de fapt, pentru ca, consumul, variaza dupa cate stim in functie de economie si chiar alti factori.
Pe de lata parte, chiar cunoscand cifrele de care vorbeam ar putea sa apara noi descoperiri, vezi cazul din insula serpilor. In cazul surselor noi intervine costul de extractie etc.
Intr-un boom economic consumul creste si, scade ca o consecinta atunci cand economia schioapata, un lucru logic probabil pentru toata lumea. Un fapt demonstrat este insa sigur, voi expune un grafic ca sa-l puteti vedea si voi. Fiecare explozie de pret a petrolului de pana acum a fost urmata de o recesiune.
Asa este dar aici cred ca ar putea apare o surpriza. Consumul si cererea nu se mai coreleaza cu productia. Adica oferta este destul de mare dar preturile o iau in sus fara un fundament real.
george, eu unul cred ca productia este adaptata in momentul de fata cererii. Sa nu uitam insa de contractele de petrol care se tranzactioneaza pe bursa si care pot da impresia unei cereri excesive, asta din moment ce si cei care nu consuma petrol pot cumpara hartiile care il reprezinta.
Fac asta desigur din motive speculative si cu imprumuturile primite de la dl. Bernanke pe care economia reala a refuzat sa le absoarba. Spikurile pe care le-a avut petrolul la fiecare inceput de recesiune, in graficul de care vorbeam si care reprezinta cotatii inregistrate incepand cu 1970 nu pot fi intamplatoare. Atunci nu auzeai pe nimeni vorbind de peak oil.
De ce s-ar impinge pretul petrolului
in sus(doar din motive de specula?),
atata timp cat asta duce la recesiune
Ceva nu se leaga.S-au n-am inteles eu bine.
Ba tocmai in 1970 se vorbea prima data de peak oil: M. King Hubbert created and first used the models behind peak oil in 1956 to accurately predict that United States oil production would peak between 1965 and 1970. The International Energy Agency (IEA) says production of conventional crude oil peaked in 2006.
Suntem persoane care urmarim evolutiile astea de prin 2007, cand IEA inca nega lucrurile. Daca nu ai auzit de Lindsey Williams sau Matt Simmons, inseamna ca Horea, fara suparare, dar cand vine vorba de petrol nu ai suficiente informatii cat sa-ti dai cu parerea. MadMax are dreptate, cele mai bune previziuni le-a facut Lindsey Williams.
E nenea ala care vorbea despre moartea dolarului in filmuletul pus de mine acum ceva vreme. Multi nu l-au crezut mai ales atunci cand previziona scaderi sub 50USD barilul, dar plonjonul burselor si al BDI i-au dat dreptate. Dar de lucrurile astea am mai vorbit noi, atunci cand era barilul 85 USD si nu 105 USD ca acum... ;)
Pentru cine nu a fost suficient de atent: in 1956 Hubbert a prevazut primul Peak Oil, cel al US care a survenit in anii 70. Atunci cei mai in varsta isi amintesc sau cei mai tineri au studiat ce s-a intamplat: a fost prima criza mondiala de petrol. Americanii s-au dat peste cap, s-au pus bine cu arabii, OPEC a inceput pomparea si exporturile si consumul s-a reluat. Ce a prevazut Hubbert ulterior a fost Peak Oil GLOBAL in 2000. Iar IEA tocmai a confirmat ca a avut din nou dreptate.
Aici nu mai ai cum s-o rezolvi. Nu mai ai de unde sa importi. Asa ca petrolul se va termina, iar preturile vor creste. Ca asta nu va insemna neaparat declinul civilizatiei si ca vom trece la alte surse de energie e alta poveste. Pana atunci preturile se ajusteaza mai greu la realitatate a mai fost explicat.
Teoria dintilor de fierastrau zice asa: preturile cresc pana ce devin inaccesibile, urmeaza criza, scaderea consumului si scaderea preturilor. Ulterior ciclul se reia, dar varfurile de pret sunt tot mai sus, pe masura ce petrolul e tot mai putin. Primul varf a fost in 2008, amplificat si de specula, asta este evident. Al doilea se pare ca vine acum si estimarile spun ca-l va depasi pe primul.
Aurul nu este un hedge impotriva inflatiei ??? De ce ??? Scade cumva ???
Din contra, bate noi recorduri zilnic. Pare al naibii de bun ca protectie contra inflatiei.
@anonim
Si auru' va fi lovit de puseul deflationist.
Pentru a face coacaze cu auru' la 10k, intre tine si coacaze trebuie sa se interpuna un fazan care sa scoata bancnota de 10k $ZWA, desi practic la un astfel de moment... ipotetic fazanii ar putea cel mult culege seminte de pe campiile in prealabil... semanate. :)
Auru' ca si cloaca te "protejeaza" de inflație atat timp cat "ca creste". :D Ce-i drept, daca optezi pentru aur fizic, după plesneală te poti lansa in industria... făurarilor.
Si eu cred ca Au este o noua piata imobiliara. Trebuie doar ca tot ma multi sa vrea sa-si ia aurul acasa dupa care sa vezi picajele. Atunci o sa vrei sa vinzi aur si nu o sa ai cui, pt ca nu tine de foame. Atunci vor aparea alte tinte in care sa ne refugiem. Eu as miza pe terenul de pe Marte care are multe minerale.
Da, banii din aur nu tin de foame. Am auzit in schimb ca bancnotele de 20 USD merg cel mai bine cu ketchup. Cica se inmoaie mai rapid hartia. Alea de 100 USD umbla zvonul ca sunt excelente pentru toaleta, mai ales daca esti constipat dupa atata ketchup... :D
Cat de bezmetic trebuie sa fii ca sa insisti in a compara doua monede folosind asemenea prostii ca "argumente" ? O sa muriti cu dolarii in brate asteptand "deflatia" aia la fel cum au murit si imobiliarii cu cloacele asteptand "revenirea" preturilor... :)
Daca tot mai multi ar vrea sa-si ia aurul acasa ,draga George, o sa vezi adevarata lui valoare pentru ca nu prea o sa aiba ce sa ia acasa!N-ai auzit de inchirierea aurului ?Chiar si Romania are aur la Londra inchiriat ,si daca stiu bine primeste 4,5% pe ancastig la inchiriat.Probleme o sa fie cand o sa-l cerem inapoi.
Exact asta spune toata lumea, aurul pe care l-au cumparat cei care cred ca sunt scutiti de probleme o sa vada ca nu au nimic decat niste hartii la fel de valoroase ca si dolarii, asta daca nu ti-ai luat lingourile acasa. Daca ai lingourile acasa vezi sa nu te fi vazut cineva ca le-ai ascunse in sifonier, ca nu o sa mai ai nimic.
Cred ca suntem intr-un mare rahat care nu vad cum se va rezolva.
Flavian, Daca te uiti pe net vei gasi la fiecare click sute de istorii despre peak oil. L-a asta m-am referit cand spuneam ca in anii 70 nu vorbea "nimeni" de asa ceva. Recunosc trebuia sa fiu mai explicit. Orice lucru are desigur un sfarsit, inclusiv era petrolului, nu cred ca trebuie sa fi filozof prea mare ca sa intelegi acest lucru.
Precum spuneai chiar tu consumul scade in recesiuni. Sa vedem cat de lunga va fi recesiunea actuala? Referitor la AU: Eu nu am pretins niciodata ca moneda cu mustar e mai buna. Problema este valoarea aurului! O sa revin la acest topic intr-un mic serial pe care il pregatesc. O intrebare totusi: aur fata de ce? Si, la ce valoare? Fata de orice moneda fiat?
Fata de marfuri care nu au cum sa aiba un echivalent de pret in aur, pentru ca un asemenea pret nu a fost inca stabilit. Tot Flavian! Esti in desert cu buzele crapate si cu doua lingouri de aur in buzunar. Esti foarte aproape de a-ti da duhul prin deshidratare.
Iata insa ca vezi un beduin apropiindu-se, nu este un miraj ci o realitate. Are in mana o sticla cu apa potabila pe care ti-o arata zambind.
Vrea sa-ti vanda sticla+bonus= o calatorie pana la prima oaza. Pretul? Trei lingouri de aur! Ce faci?
Restul comentariilor privind aurul si inflatia le las fara raspuns. Am demonstrat grafic afirmatiile pe care le-am facut lasand pana la urma pe fiecare sa creada ce vrea.
nu luati aur si argint , ca acu sunt chiar in varf de bula ,nu vedeti ?;luati hartii ,cu cat mai multe hartii ,cu atat mai bine !
Aurul deja se stie ca va fi 900 de dolari si argintul vreo 20 de dolari! Dolari martieni !
Da Horea, consumul scade in recesiuni, investitiile in noi capacitati de productie scad si ele, guvernele imprima in draci sa acopere gaurile.. cred ca stim cu totii ce s-a intamplat in anii 90 nu trebuie sa mai recapitulam iar.
Cat priveste papatul dolarilor cu ketchup, n-a fost vina ta, zicea un gigel mai sus ca aurul nu e de mancare ca si cum dolarul sau euro sau leul ar fi. Ce-i drept astea chiar daca nu-s nici ele mai bune de mancat, macar sunt excelente ca hartie igienica. Mai putin leul, ca ala e de plastic si nici macar la buda nu-i util... :)
Dar pentru ca te vad ca nu pricepi sau vrei sa te faci ca nu pricepi, raspund la intrebarea ta: inchipuieti ca esti in desert cu 3 saci de dolari sau de euro sau de lei sau de ce alta moneda ai chef. Ia zi cum merge schimbul in cazul ala... :)
Ah, tot in desert pun pariu ca beduinul se va uita crucis la un sac cu lei sau chiar euro pe cand un lingou de aur aproape oriunde in lumea asta iti va fi acceptat ca forma de plata, deci ca MONEDA universal valabila.
Flavian stai linistit ca daca ai 3 lingouri de aur in desert si te intalnesti cu beduinul(ii), te asigur ca nu vei avea sansa sa negociezi, pt ca baietii intai iti vor lua glanda dupa care aurul pt. tine nu mai conteaza. Toata viata e o functie de cum esti plasat fata de diverse locuri, evenimente si oameni.
Flavian, nu mi-ai inteles intrebarea. Vroiam sa scot in evidenta ca valoarea unui obiect chiar aur fiind este relativa si determinata doar de circumstantele cererii. Exemplul meu nu a fost raportat la nici o valuta.
Nu incercam nicidecum sa scot in evidenta superioritatea hartiei. Nici macar nu vroiam sa fac o comparatie.
Ca sa intelegi ce vroiam sa spun reiau. Ai avut doua lingouri care in momentul acela faceau mai putin decat o sticla de apa si o calatorie cu camila pana la prima oaza. Asta desigur in mintea acelui beduin care vroia sa te jupoaie, dar uite ca totusi: cererea era mai mare decat oferta
Asta pentru ca beduinul a decis pretul apei si a calatoriei. Daca spunea doua lingouri sunt sigur ca accepatai oferta in situatia in care te aflai.
Nu prea aveai ce face cu ele mort.Iata relativitatea valorii pe care o poate avea un obiect, indiferent care ar fi el.
Bine, in cazul asta refa exemplul in dolari ca sa priceapa tot deflationistul valoarea sacului cu hartii... :)
Neaparat saci, ca daca vorbim de roaba deja eclipsam prea tare "valoarea" si iar ne acuza lumea ca uitam istoria... :)
WEASEL : Send In The Wheelbarrows
Flavian ,sacul de hartii tot are o oarescere valoare ;intrebi la un centru de colectare si vezi ca ei pe el echivalentul unei franzele ,desi cu ceva timp inainte facea de 10000 de ori mai mult.
Cu aurul povestea e pe dos .
Nu mai le explica daca ei se fac ca nu inteleg.
Gogule! Ba eu cred ca intelegem foarte bine, doar ca intelegem altfel lucrurile decat le intelegi tu si Flavian. Asta nu ne face nici mai prosti nici mai destepti doar posesori al unei alte opinii.
Nu inteleg patosul si dispretul pe care il folosesti in dezbatere. Chiar iti pasa atat de mult de eventualele pierderi pe care le vom face in cazul in care am fi inteles gresit ecuatia?
Eu cred ca te-am lasat sa-ti expui opiniile nestingherit tocmai pentru ca cititorul sa poata lua in seama si varianta ta. Nu te-am jignit si nu te-am luat peste picior pentru parerile pe care le ai.
Pentru mine parerile nimanui nu provoaca ura si cu atat mai putin dusmanie, pentru ca fara pareri diferite o societate nu poate evolua. Ca sa evit o noua paruila am sters doua comentarii. Ca sa fiu corect si pe cea al lui Costel, desi nu continea de data asta jigniri.
Faptul ca te contrazic nu ma face nici sa te urasc nici sa te dispretuiesc, pentru ca un asemenea lucru ar putea deveni foarte periculos. Ar putea veni o zi in care sa constat ca ai avut dreptate. Si, as vrea ca sa ma pot uita atunci in ochii tai fara nici un resentiment.
Doar un om care tine mortis de o idee sau alta, gata sa ucida pentru ea, asa cum fac romanii de obicei, ar trebui sa se ascunda de rusine atunci cand se dovedeste ca celalalt a vut dreptate.
Pentru ca in Romania nu exista rusine acest lucru nu se intampla. Iata insa ca eu nu mi-am pierdut rusinea. Te-am combatut cu argumentele pe care le vad eu plauzibile fara pic de ura.
Aceasta atitudine imi va oferi si pentru viitor un privilegiu. Sa recunosc fara rusine ca ai avut dreptate. Asta pentru ca intre noi nu a fost niciodata dusmanie, doar o dezbatere corecta si cinstita care a pornit de la perceptiile personale ale fiecaruia dintre noi.
In ziua in care romanul va intelege valoarea unei dezbateri corecte bazata pe argumente vom avea o alta tara. Nu se vor mai arunca pahare de apa in ochii oamenilor la televizor, injuraturile se vor imputina si vor dispare. Mai mult decat atat! Cei ce au dezbatut pe criterii de argumente intemeiate, vor putea lasa dupa ei intotdeauna ceva. Pentru poporul si pentru tara lor.
Intr-o zi sper ca Romania sa iasa din sclavagism si atunci tragediile de tip Galilei vor fi mai putine si vor dispare la un moment dat. In definitiv si pana la urma urmei omul n-a facut nici un rau nimanui! A spus doar ca pamantul se misca.
@horea
Emobiliarii au perceput criza, cel putin asa se simtea prin 2009, drept un deranj economic datorat incapatanatilor care nu doreau sa cumpere cloace in Romania la 80 venituri anuale.
In mintile astora, daca fazanii romani ar fi fost mai constructivi acum am fi avut plaiuri mioritice pline ochi de cartiere rezidentiale noi... lucs.
... visul s-a spulberat.
Gogu are acum un alt vis... "inflatia".
Il banui de o "prietenie" mai veche din vremuri... ime...mobiliare.
Argumentele deja si le-a expus, n-a mai ramas decat "hai steaua!". :D
Costele, eu am incercat sa explic de ce nu cred in infatie desi Qe sufla un pic de vant intotdeauna. Nici in medicina nu pot face altceva decat sa explic bolnavului ceea ce cred. In Romania am avut o bolnava in varsta de 16 ani la care i-am pus diagnosticul: hiperventilatie ( vezi articolul de pe Renne).
Parintii m-au considerat probabil imbecil pentru ca tratamentul corect este suflatul intr-o punga si mai apoi niste sedinte la psiholog, nu o galeata de medicamente. Spitalul i-a pus diagnosticul epilepsie si o indoapa acum cu medicamente asa cum au dorit probabil parintii, dar fara efect.
Eu am consulatat-o gratuit, i-am spus parerea, restul este treaba omului.
Pe acest site lucrurile devin putin mai complicate din moment ce netul este plin de pareri diferite privind acelasi subiect. Nici aici eu nu pot face altceva decat sa explic cum percep eu realitatea. Nu ii explic lui Gogu sau tie sau lui Ionel, ci explic doar pur si simplu, pentru toti cei care citesc pagina.
Pentru ca pagina este si una dezbatere ideile care difera de ale mele sunt bine venite de la orisicine, asta neinsemnand ca nu voi incerca sa le combat. Nu din dusmanie sau ura ci din dintr-o convingere care echivaleaza ca valoare, in opinia mea, cu convingerea celui care incearca sa ma contrazica.
Eu am avertizat si cu imobiliarele pentru cine a avut urechi sa auda, motivand si acolo felul meu de gandire. Acolo, din pacate, pentru cei care au pierdut bani, perceptia mea s-a adevarit. Nu am venit niciodata sa ma bat cu pumnul in piept pentru reusita avuta. Asta nu inseamna ca va trebui sa am dreptate si de data asta, privind economia, aurul dolarul etc.
Din pacate insa alt cap nu am.
Il fplosesc pe asta asa cum pot si fara nicio patima. Eu sunt convins ca acelasi lucru il poate face si gogu si oricine de fapt, cu putina bunavointa. Sincer sa fiu tinand cont de mediul in care traim nu pot sa-i condamn doar sa-i atentionez pe cei care comunica asa cum fac unii, adevarat foarte putini.
Acesti oameni vad forma de comunicare amintita in fiecare zi si sunt convins ca in Suedia ar functiona si ei altfel. Ai cazut chiar si tu in capcana si adevarul este ca sti sa fi flegmatic.
Oricum mediul in care comunicam il creem noi si ma bucur sincer ca putem dezbate acest subiect pana cand, cred eu, ca dezbaterea va da rezultate. Eu unul am invatat lucruri si de la un copil de 12 ani. Sunt pregatit sa mai invat ca atare, chiar si de la oamenii care-mi citesc pagina. Asta nu inseamna ca nu ii voi contrazice, pana la proba contrarie, in cazul in care am argumente pe care eu le consider solide si logice. Ma refer aici strict la logica mea, alta nu am!!!
@horea
Pai, te-ai intors in Romania si abia dupa vreo 2 ani ai realizat ca mediul specific romanesc influenteaza... starea omului... normal.
Eu am tastat pe net primele litere sub pseudonimul Aristotel (din... principii) Costel (mediu' împresurător).
Aşa cum spui, "pe afară" nu-i cum să fii necivilizat... că n-ai cu cine.
Aici, de la deschiderea uşii la cloacă, în trafic (o fi şi de la romagorafobie), şi la_locul de... joacă... zi de zi, trebuie să ... faci faţă distracţiei, iar cea mai bună apărare e... atacu', în special la persoană. :)
Nu mă bat cu pumnii în piept cu ce am zis eu "pe imobiliare". Simpla "jignire", gen Prostel, mă pune în gardă că vorbesc cu o victimă... imobiliară care, foarte probabil, la momentul respectiv, m-a contrazis la fel de "elegant" ca şi acum.
Costel, ai desigur dreptate, pentru prostel am sters comentariul. Problema este ca in mediul asta infect, unde oamenii lupta pentru o idee fiind gata sa-si dea in cap, prostel pare o bagatela. Raspunzi la ea cu altceva si pasul urmator este parul. Eu am observat ca multi oameni isi dau seama ca au sarit gardul, cand le atragi atentia fara sa-i ataci. Ei dau de obicei inapoi si isi pot cere chiar scuze.
Omul reactioneaza de cele mai multe ori din reflex si reflexul in Roamnia este marlania. Eu sunt sigur ca si gogu a fost insultat de multe ori si, ca atare, nu mai face diferenta dintre o idee pasnica diferita de a lui si un atac. In Romania totul este atac asta pentru ca argumentele logice lipsesc.
Aici oamenii sunt mereu cu palosul in mana. Nu-l cunosc pe gogu de loc dar sunt totusi convins ca s-a gandit la ceea ce am spus. Si eu si el si tu vrem sa informam, deci, avem paradoxal acelasi tel, care intr-o tara normala ne-ar face chiar prieteni. Informam fiecare in felul lui pornind desigur de la percetiile pe care le avem, dar, sa nu uitam totusi! Nu mai suntem pe vremea lui Galileo! Nici macar in Roamnia tara in care timpul pare sa se fi oprit.
Mediul il creem noi, cred ca esti de acord cu mine in aceasta afirmatie. Ca sa avem un mediu in care si tu si gogu si eu si toti ceilalti se simt bine trebuie sa ne respectam.
Cateodata, fiind in Romania, va trebui sa combatem, in opinia mea, tot civilizat, niste reflexe pe care le creaza aceasta societate. Prin ai aminti interlocuitorului ca nu suntem de fapt dusmani. Pentru ca asta este adevarul, chiar nu suntem!
In tarile civilizate politicul vrea intr-adevar binele tarii, indiferent de culoarea lui. Toti au ajuns la un nivel de constientizare la care un asemenea lucru este lesne de inteles.
De ce? Pentru ca uitandu-se in jurul lor vad o evolutie a societatii care este indiscutabila.
In Romania involutia este indiscutabila, politicul distruge tara, pe cetatean si se ocupa doar de ale lui, tot indiferent de culoarea politica care de fapt nici nu exista. O asemenea societate produce niste frustrari greu de tolerat.
Ajungi la un moment dat sa-i crezi dusmani si pe cei care iti vreau binele, doar pentru simplu fapt ca nu vad ca tine un lucru sau altul. Iti spun din experienta: in aceasta tara multi oameni isi schimba atitudinea atunci cand sunt atentionati cu bun simt, dandu-si seama ca actioneaza de fapt din inertie si nicidecum rational.
Exista desigur si altfel de oameni. Acestia trebuie dupa parerea mea ignorati. Daca nu se face asta genul ultimilor amintiti ajung sa-si scoata ochii. Eu unul nu vreau sa ajung intr-o asemenea faza pentru o idee sau alta.
Nici un cititor de pe aceasta pagina nu a dat vre-un semn care sa ma faca sa cred ca ar face parte din ultima grupa. De aceea am ales sa-i atentinez si nicidecum sa-i ignor.
Trimiteți un comentariu