Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 17 martie 2011

Yenul si-a iesit din matca

Uitat-te la graficele expuse reprezentand yenul fata de mai multe valute: lira sterlina, euro, franc elvetian si dolar. Plonjoane in forma de explozie ale valutelor amintite fata de valuta japoneza. Toate arata la fel pana si francul elvetian! Intreaba-te de ce? Du-te in cele din urma si studiaza ultimul grafic cel al aurului si al argintului fata de yen. Acelasi plonjon in ultimele 5 zile, il poti vedea reprezentat si grafic. Compara maximele cu minimele marcate cu sageti si observa diferentele din tabel!

Consistente in opinia mea in decurs de doar 5 zile. De ce s-au intamplat aceste schimbari bruste in evaluarea valutei japoneze in ultimul timp? Neintelese de foarte multi necunoscatori ai modului de functionare ale pietelor de capital, in acelasi timp in care banca centrala a mai si aruncat miliarde in aceiasi piata? Raspunsul este acelasi pe care i l-am dat lui Mike: cererea. De ce nu cerere de metale in timpul unei catatsrofe? Nu mai este aurul metal pretios? Nici argintul? 

Ba sigur ca sunt numai ca piata are nevoie acum de hartie igeinica, pentru ca, ea, este deocamdata singura modalitatede plata acceptata a tot ceea ce se misca. Dupa cutremur cary-tradul a fost repatriat, aurul si argintul au fost vandute pentru banii lichizi atat de necesari in momentul de fata pentru efectuarea unor plati de asigurari, cumparare de bunuri, sanatate etc.

Cat de benefica este aprecierea yenului pentru o tara bagata deja in rahat din cauza unui cutremur devastator al caror efecte reale nu le cunoaste in momentul de fata nimeni? Pentru o tara care mai are si cele mai mari datorii din lumea cea buna? Aprecierea valutei unei tari in situatia Japoniei este catastrofala pentru ca pune barne in roatele exporturile tavalite deja oricum in noroi de catre imprejurari. De ce nu a intervenit banca centrala pentru a stavili aceasta apreciere a valutei japoneze? Multi dintre expertii si politicienii celorlalte tari au inceput sa urle deja exact despre acest lucru.

Eu cred ca stiu raspunsul. In banca centrala a Japoniei nu lucreaza nici un roaman! Banca a incercat sa intervina in piata in randuri repetate reusind sa piarda intotdeauna batalia cu brio, ca de fapt toate bancile care au incercat aventuri asemanatoare.

Adevarul este totusi ca nici guvernatorul japonez nu este cotat ca fiind  un Isarescu de catre populatie.  Banca pare sa fi inteles ca e mai bine sa lasi piata sa-si puna preturile asa cum vrea ea, fara sa mai trebuiasca astfel sa arunci tone de bani pentru o cauza pierduta din pornire.

Eu cred in continuare ceea ce am crezut. Yenul se va stabiliza in curand dupa ce lucrurile se mai clarifica putin in jurul celor intamplate. In caderea sa valuta japoneza a reusit sa perforeze nivelul meu de suport ( vezi graficul afisat). Miscarea mai demonstreaza ca eu am evaluat gresit minima, dar, au fost altii mai dibaci decat mine care au prezis aceasta noua caderea cu ajutorul aceleiasi analize tehnice. Acum cand ma uit la grficul saptamanal vad si eu foarte clar ce spunea si teoria celor trei valuri despre aceasta cadere, dar, dupa razboi nu mai avem nevoie de viteji. Om sunt si eu ca si toti ceilalti numai cateodata mai magar.

Ia, ia, ia

Voi sa traiti ca-n Udristeni eu in schimb ca magarii. Daca exista vreun colectivist care sa-mi poata trimite niste fan sau chiar iarba proaspata ii multumesc anticipat.

PS. In cazul unui tsunami al hartiilor numite optiuni impreuna cu unul al actiunilor de pe bursa, unde leverage-ul pentru cumparari de nimic pe bani facuti din aer (credite) se apropie de Marte. De ce vor avea oamenii nevoie imediata?

9 comentarii:

Informatii-economice spunea...

@Horea - aprecierea e cel mai probabil de scurta durata. Pe termen ceva mai lung s-ar putea ca acesta sa fie imboldul pentru cererea de bani atat de dorita de Shirakawa, si astfel sa se impulsioneze si exporturile.

Horea spunea...

Razvan, eu cred ca a fost un ultim shake out, de amploare adevarat, dar probabil ultima miscare pozitiva a yenului. Desi revenirea a dolarului fata de yen a fost mai apoi pe masura eu nu am preconizat din pacate miscarea. Vad o noua aprciere a yenului pe termen scurt dar cred ca maxima avuta nu va mai fi depasita. Vom trai si vom vedea.

MadMax spunea...

http://goldstockprophet.blogspot.com/2007/08/1987-stock-market-crash-and-gold.html

cristian dogaru spunea...

salut Horia...interesanta miscarea yenului eu o pun si pe seama viitoarei...deflatii. o valuta se apreciaza cand economia tarii in cauza se confrunta cu deflatia, nu?...or, daca japonezii cu tot cu tiparul n-au reusit sa dea in inflatie in ultimii 20 de ani, ce se va intampla acum cu cererea si cu economisirea dupa cutremur si dupa contaminarea radioactiva?....eu cred ca de aia s-au grabit multi sa returneze banii cu dobanda zero de la japonezi...sa nu trebuiasca sa ii dea inapoi mai tarzaiu tot cu dobanda zero dar valorand mai mult in dolari...zic si eu...

Horea spunea...

MadMax eu vad alte timpuri si alt comportamnet decat cel din 87, tinand
cont de inundatia de credite. Eu cred ca nu mai trebuie sa asteptam mult si vom vedea. Stii de ce mi-e frica. De faptul ca nu cumva sa fim regulati pana la urma toti.

Horea spunea...

Salut Cristi,nu uita un lucru imporatnt! Deflatia japoneza are peste 20 de ani. Mie mi-e teama ca Japonia va fi obligata la un moment dat sa tiparesaca bani tangibili sau sa dea faliment. Va alege dupa parerea mea prima varianta. Acolo deleveragingul s-a terminat, spre deosebire de restul lumii, si uite ca oamenii tot nu vreau credite.

Io spunea...

Salut Horea,

Iata ca sa intervenit puternic pentru stoparea aprecierii yenului, sau cel putin asa se lauda uni. Ce influente au aceste miscari asupra graficelor evident manipulate dupa aceste interventii ce nu au legatura cu psihologia pieti?
Se poate intimpla ca yenul sa fi atins de fapt marginea de sus si aceasta depreciere sa continue mult timp de acum incolo. De asemenea se poate ca piata sa infirme miscarea si ca continuee aprecierea.
In orice caz daca se confirma prima varianta speculatiile cum ca bancile centrale pot influenta piata vor creste.

Horea spunea...

Salut lo, da am vazut si eu stirile. Nu e vorba de lauda ci de o interventie G7 care precum spui ar putea stopa aprecierea pentru o perioda. Vom vedea daca piata va fi de acord cu maxima atinsa de yen?

Oricum, eu cred in ceea ce-i spuneam si lui Cristi. Japonezii vor porni tiparnita reala. Deocamdata, deflatia cu care se lupta in zadar de mai bine de 20 de ani le tine valuta in cer.

Interventiile nu rezolva nimic in perspectiva, doar in cazul in care piata a hotart ca yenul s-a apreciat destul. Oricum, efectul deflatiei l-au vazut toti cei care au avut ochi sa vada. SUA nu a ajuns inca in faza asta.

Horea spunea...

Am uitat! Interventiile unei banci se vad de la o posta pe grafice din moment ce maresc volatilitatea enorm de mult. In cazul leului nu am avut nici un fel de volatilitate ci o depreciere normala si treptata dicata doar de cerintele din piata. Iata totusi ca, am ajuns si eu ca prostul sa laud o banca, BCJ, degeaba.