Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 20 martie 2011

Zone cheie ale leului


O majoritate a romanilor, marii experti inclusi, cred, cei din urma au si explicat ca: Isarescu jongleaza cu leul.

De ce ar fi vrut guvernatorul un leu tare atunci cand toti se bat sa-si devalorizeze valutele inteleg doar cei care il vad magician. Daca e sa plecam de la opinia multimii Isarescu a cumparat lei in prostie, vanzand euro, dolari, dar si alte valute cu lighianul. In caz ca ne uitam pe grafice ele ne arata ca guvernatorul ar trebui in curand, chiar incepand de saptamana viitoare, sa-si schimbe preferintele. Tot ele, graficele, ne avertizeaza chiar despre posibile vanzari, de lei de aceasta data. De ce? Pentru ca leul s-a lovit de un nivel cheiei de oferta, in cazul euro si, este doar la milimetru de-a se lovi de un nivel la fel de important, tot de oferta, si fata de dolar. 

Nivelul fata de dolar pare in momentul de fata si in opinia mea mai vajnic. Il voi clasifica ca atare pana in momentul in care piata ma va contrazice. Astepta-te asadar la o depreciere a leului fata de valutele amintite incepand cu saptamana viitoare. Daca ma intrebi pe mine Mugur nu va influenta evolutia  leului cu nimic, exact asa cum nu a influentat-o nici pana acum, in perioada in care "fiara" s-a apreciat fata de tot ce misca. Voi reveni cu actualizari atunci cand va fi cazul. 

Deocamdata ajunge sa fii cu ochii pe nivelele expuse. Observa de asemenea! In ultima perioada miscarile dolar euro sunt recuplate asa cum m-am asteptat.

11 comentarii:

Anonim spunea...

Horia, sint convins ca stii multe, dar tocmai de aceea unele din postarile tale sint "limba chineza" pt. mine si poate si pt. alti cititori. Mi-ar folosi foarte mult daca ai fi mai explicit. Ce inseamna "nivel cheie de oferta", la care faci referire in ultima postare? Cum ai ajuns in interpretarea graficului respectiv sa gasesti acest nivel cheie de oferta? Doar pt. ca a scazut volulmul? Inca un lucru pe care nu il inteleg este de ce tot faci referire la perechea USD/RON, de vreme ce pe piata valutara romaneasca se tranzactioneaza doar perechea EUR/RON, valoarea raportului USD/RON fiind stabilita in functie de paritatea EUR/USD din diferitele momente ale pietei. Deci nu exista o piata interbancara pe care se tranzactioneaza contracte USD/RON.

Horea spunea...

Nodul de calcul al nivelelor il gasesti in carte mea. Gratuitatea informatiilor se opreste asadar la acest mod de calcul.

Nivel cheie de cerere insemneaza un nivel la care cererea depaseste sau a depasit cu mult oferta, invers pentru nivelele de oferta.

Aceste nivele devin mai solide cand se intersecteaza cu anumite intervale de timp, un lucru descris tot in carte.

Daca te uiti pe grafic vei observa ca exista perechea USDRON.

Anonim spunea...

piata te-a comtrazis in toate cele, horea
la inceputul lui ianuarie spuneai ca la finalul lui martie
eur/usd va fi 1.1 si acum e 1.42
usd/ron va fi 3.6 si acum e sub 2.94

dar, oricum, pt cititorii tai totul este exact "asa cum te-ai asteptat"
sugestie - schimba logo-ul tau
din
"Adevarul despre..."
in
"Parerile mele despre..."

si apropo... incearca sa intelegi
iar daca vezi ca nu iti iese cel putin, recunoaste si nu o mai fa pe marele intelept
"dragul mosului"

Horea spunea...

gogule, nu chiar in toate cele, in unele lucruri insa, pentru ca vezi tu nimeni nu e perfect, in afara de tine desigur.

Nu stiu daca ai observat ca obisnuiesc sa-mi corectez analizele atunci cand e cazul. Asta pentru ca ele pornesc de la probabilitati si nicidecum de la certitudini, asa cum pornesc analizele tale.

Cei care citesc pagina atenti, si nu din batjocura ca tine, stiu ca noul pret tinta euro dolar, expus intr-un raspuns dat lui Mike, este de 142,5.

Oricum, asta este ultimul raspuns pe care ti-l mai dau.

AristotelCostel spunea...

@anonimu' efemer

Leuțu' e umflat în pene ca și-n:
iulie 2007
august 2008
martie 2010

... fie ca dumnezeu sa te amestece bine in... cazan. :)

Anonim spunea...

Horea, exista grafice pt. perechea USD/RON, dar nu se tranzactioneaza. Intreaba orice trader de la orice banca: in Romania se tranzactioneaza doar EUR/RON, iar in fiecare zi se dau valori la toate perechile pe care le mai anunta BNR-ul: USD/RON, CHF/RON, GBP/RON, etc, doar in functie de paritatea acestor moende fata de EUR, dar nu exista piata pt. aceste perechi; faptul ca ai valori zilnice permite sa faci grafice, dar leul nu variaza independent fata de toate acestea, el variaza independent doar fata de EUR, toate celelate rapoarte fiind date de paritatile din ziua respectiva - la ora la care BNR stabileste cursul oficial pt. a doua zi, parca la 13:50 - fata de EUR. Deci inca o data, daca ai valori ca sa faci grafice, nu inseamna ca respectivele valute se tranzactioneaza "against RON", cum se zice.

Horea spunea...

Anonim, mai uita-te odata la grafice! Din 4 oct. In timp ce dolarul se apreciaza incepand cu data amintita, euro este in plojon. Perechile sunt in divergenta. Uita-te mai apoi la ultima depreciere de pe ambele grafice, cea in care neaflam acum. Dolarul si euro cad aici fata de leu mana in mana. Cum iti explici?

Anonim spunea...

Horea, cand anticipezi ca se va inversa trendul? Sa se si deprecieze leul, nu doar sa se aprecieze in mod fortat si ciudat?!

Horea spunea...

Anonim, leul nu s-a apreciat nici fortat nici ciudat. S-a apreciat pentru ca piata l-a evaluat la cat este un lucru la care eu m-am asteptat in cazul euro, dar nu si la dolar.

Analiza dolar leu pe care am facut-o mai de mult a fost gresita si a trebuit sa revin asupra ei. Acum trendentul descendent al dolarului se afla dupa cate poti vedea in articol la un punct cheie. De obicei, aceste puncte obisnuiesc sa intoarca trendul.Vom vedea daca acest lucru se va intampla si in acest caz.

Anonim spunea...

mda, leul ia avant fara fundamente economice si nimeni de aici nu are nici o previziune pentru ce se poate intampla in viitorul apropiat. De ce ar fi cerere asa mare de lei, sa vina Cine? si sa investeasca in Ce? in tara asta de .... 2 parale. Vad ca dai o mai mare importanta leu - dolar decat leu - euro, doar pentru ca ai dolari. Asteptam o analiza mai obiectiva totusi, care sa cuprinda si leu - euro, caci mai tot ce e in tara asta (facturi, etc) e raportat la euro. Dolarul ar conta (cica!) pt stabilirea pretului la benzina (sigur ca da!)

Horea spunea...

De unde ai tras concluzia ca am dat mai multa importanta dolarului?

Eu vad dou grafice expuse, analiza lor fiind identica. Ele prezinta in ambele cazuri nivele cheie.

Am declarat nivelul dolarului mai vajnic pentru ca asta imi spune analiza tehnica si nu pentru ca am sau nu dolari. Cererea sau oferta din piate nu se creaza pe baza de fundamente ci pe baza de pret.