Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 21 aprilie 2011

La rascruce de drumuri

Ieri, o stire lansata de aproape toti blogarii analisti, inclusiv zerohedge, desigur, mi-a captat atentia. Universitatea din Texas a cumparat aur, metalul fizic, pentru o suma de un miliard de dolari. Zerohedge ca si multi altii de fapt au tras si concluzii. Trendul ascendent al aurului de abia incepe. Vor urma alte institutii care vor face la fel conform teoriei extrapolarii liniare.

Ca o consecinta aurul va ajunge in rai, mana in mana cu argintul.

Euro nu este aur dupa cate stiu eu dar pare a fi, daca tii cont de saltul pe care l-a facut in ultimile zile. Poate vreo institutie, doua, au cumparat si depozitat niste hartie tangibila "the real thing". Bursele au facut la fel, au saltat si ele salbatic, fiind poate depozitate cu grija in hangarul vre-unei banci. Oricum am ajuns la o rascruce de drumuri in opinia mea. Euro a ajuns intr-o zona cheie care se poate intinde maximum pana la 1,4680. Daca aceasta zona va fi perforata si daca euro se va putea mentine deasupra ei voi arunca si eu stergarul. Atunci pretul valutei comunitare va fi deschis spre ultima maxima de 1,60. Pentru ca euro pare a fi aur, ca si bursa de fapt, metalul in sine precum si argintul ar trebui sa salte si mai mult, facandu-l foarte probabil pe gogu sa explodeze de bucurie.

Noi cei care nu am inteles corect piata va trebui sa ne resemnam si sa ne punem bine ca cei care au inteles-o. Poate ne vor putea arunca si nou cate un oscior din cand in cand. Oricum suntem foarte aproape de ridicarea cortinei. Pe scena apar doua drumuri: unul spre infinit si unul spre iad. Cel spre infinit este invelit in lumina. Poti simti caldura soarelui care-l bantuie chiar si din sala de spectacol. Drumul spre iad este insa intunecat si sumbru. Eu stau in ultimul rand ca proletarii, nu ca zerohedge si altii in primul, si nu vad din pacte nici prea bine. Mi se pare totusi ca in intersectie pot deslusi vag o pojghita groasa de ghiata. Pare lustruita si foarte lunecoasa. Halucinez oare?

21 de comentarii:

mihai spunea...

horea , fara suparare , asteptam cu interes articolul despre revenirea dolarului din anul acesta , promis cu ceva timp in urma asta din partea cuiva care si-a tinut majoritatea economiilor in dolari ( din pacate pana acum cea mai proasta alegere pentru 2011 )

Horea spunea...

corect, si fara suparare. In cazul in care drumul insorit va deveni realitate analiza pe care am facut-o despre dolar va fi si ea cea mai proasta pe care am facut-o vreodata.

Chiar in cazul in care dolarul isi va reveni, analiza de care vorbesti nu va fi una cu care m-as putea mandri. Este o greseala de-a mea pe care mi-o asum si care m-a facut sa pierd bani, deocamdata pe hartie.

Pierderea pe care am facut-o la diferenta de dobanda leu dolar este insa reala. Asta pentru ca am decuplat ca un magar facand pe dsteptul miscarea euro de miscarea dolarului. Am incercat astfel sa sfidez graficele care aratau cu totul altceva si ele m-au plesnit peste degete.

Ce bine ar fi daca am putea da cu totii dovada de sinceritatea pe care o vezi. La bursa, in viata de toate zilele etc. Am trai mai mult ca sigur ca elvetienii.

Radu Ionescu spunea...

De asta spun eu ca cel mai bine e cand nu ai bani de nici un fel, ca nu iti faci griji in ce sa ii tii. Eventual sa investesti intr-o burta zdravana sa ai rezerve in vremuri de restriste.

Anonim spunea...

Horea ,
Sincer imi pare rau de patania ta cu dolarii.
Nu m-as bucura de pagubele cuiva .
Dar nu se stie ce va fi si ce euro.Ca tot o hartie tiparita peste cat se produce este si el.Noroc ca-s unele state care-si pastreaza banii in hartii ca altfel si dolarul si euro erau demult confetti.
Eu sper ca totusi lumea va intelege ca noi subventionam aceste hartii cu munca noastra si inflatia creata de aceste hartii tiparite ne mananca economiile.
Eu am inteles acest lucru si-mi pare rau ca nu l-am inteles macar acum un an.

http://mises.org/daily/5225/The-EU-Crackup

Deci care desen e mai avantajos ? A lui Ben sau a lui Trichet?

Anonim spunea...

Niciun desen nu e avantajos ,pentru noi populatia ,pulimea care tre sa munceasca sa le asigure lor venituri de milioane ,chiar zeci de milioane.Noi de fapt le platim veniturile acceptand sa facem economii in hartii .
Eu am decis sa fac altfel si sunt convins ca am ales bine.
Pe tine te inteleg deoarece tu din forexul tau castigi bani.Asta e munca ta.
Dar nu cred ca un asemenea sistem mai are mult de trait.Uita-te numai la datoriile imense ale tuturor statelor ....De unde le vor plati? Din buzunarele pulimii!Cum ?taxe si impozite + inflatie!Ca alta modalitate nu exista.

Anonim spunea...

Cu PM esti ferit de amandoua.
Si doua prajituri Boema ,sau cum le numea postel sunt 1,5-2gr de Ag(sa zic 2 euro) ,acum cand deja e in "bula".Sunt convins ca peste zece ani voi putea sa cumpar doua Boeme tot cu 1,5-2 gr Ag ,iar cu 2 euro +dobanda din anii trecuti ,voi lua maxim 30% dintr-o Boema(sau o Boema din chimicale).

Anonim spunea...

http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/trezoreria-incearca-sa-plaseze-obligatiuni-de-500-mil-lei-scadente-in-2017-8179515


Oare randament mediu de 7,6% pe an timp de 6 ani ce-o insemna? Cat e dobanda acu? Mai mica de 7% sau sunt eu in urma?

cristian dogaru spunea...

salut Horia....pentru mine, factorul S&P va fi contrabalansat in econonia paritatii euro/usd doar de o declaratie ferma ca nu vor mai fi QE-uri sau poate de o crestere de dobanzi in SUA....altfel, 1,6 euro/usd e dupa colt....vom vedea pe 27 aprilie....mie S&P-ul imi pare alibiul ideal pentru a forta ceva austeritate si in SUA...tu ce zici?

mihai spunea...

horea , ca sa ajungem ca elvetienii nu avem nevoie numai de sinceritate ne-ar mai trebui si ceva patriotism + inteligenta ( dar nu pentru a fura cum fac politicienii de la noi ).
Ai crezut ca bernake nu poate influenta piata cu manevrele pe care le face QE-uri etc dar se pare ca pana acum a reusit cu brio , cel putin scaderea dolarului fata de toate valutele este evidenta ... ramane sa mai reduca si somajul dupa care mai mult ca sigur americanii o sa-i ridice o statuie !

Radu Ionescu spunea...

Nu vad sanse de austeritate in SUA mai ales cu Obama presedinte si Senatul democrat. Nu ca republicani ar fi mai breji, nu cred ca daca iau presedentia in 2012 o sa schimbe ceva. Si americanii majoritari sunt Keynesieni pana la moarte deci vor respinge austeritatea.

Desigur s-ar putea sa nu mai aiba de ales, stiu daca pot sa gaseasca in piata 11 trilioane de dolari in urmatorii 10 ani, si asta estimare generoasa cu planu de buget. Cel mai probabil va mai fi macar un QE pe ici pe colo prin partile esentiale.

Anonim spunea...

@Cristian Dogaru:

Poti sa crezi cat vrei ca Ben va opri printul dar lucrul acesta nu se va intampla.Vor reduce ei nesemnificativ din cheltuieli ca sa arate ca gata ,e austeritate , si atata tot .
Daca vor reduce printul mai rau le va fi si cat timp 70% din mizeria provocata se exporta cui ii pasa .Daca ramanea acasa 100% mizeria da ,era nasol .Asa ca atata timp cat absorb altii gunoiul creat de Ben de ce sa opreasca tiparirea?

Horea spunea...

mihai, eu cred ca sinceritatea porneste si din nitica inteligenta si nu ma refer aici la inteligenta smechereasca made in Ro. Un om care gandeste isi da seama ca a minti pe altii inseamna pana la urma sa te mintesti si pe tine.

Vezi nivelul islandezilor care au avut inteligenta necesara de la sofer de taximetru in sus sa inteleaga cum functioneaza lucrurile. Noi mai avem pana acolo ani lumina, si asta pentru ca invatamantul si educatia, inclusiv cei 7 ani de acasa ne lipsesec cu desavarsire.

Eu am trait in nord si am vazut cum gandesc oamenii. Sunt sinceri, romanii hoti ii numes prosti. "Prostilor" de acolo le pasa insa de de societate in care traiesc, sunt patrioti. Au inteles ca nu-si pot baga picioarele in proria tara fara sa-si bage piciorele in sine, asa cum fac romanii. Am trait printre nordici cea mai mare parte din viata si am ajuns asa cum sunt.

Judec fapte nu oameni respect pe oricine indiferent de statul lui social si ca o consecinta cred ca reusesc sa fiu destul de nepartinitor.

Acest lucru mi-a adus numai avantaje. De cele mai multe ori am reprimit respectul dat si atunci cand am gresit nu a trebuit sa acuz pe nimeni, n-am simtit nevoia asta niciodata. A ajuns sa ma acuz doar pe mine pentru ca ma respect. Cand am avut dreptate am luptat insa pentru a-mi putea demonstra punctul de vedere.

In ceea ce-l priveste pe Bernanke vezi pe graficele pe care le-am expus cand a inceput monetizarea QE 2. Piata era deja in trend ascendent. Vezi efectele QE 1 pe tot parcursul caderii bursiere.

Sigur ca banii pleaca undeva dar efect au doar atunci cand intra pe trend. Eu am vorbit de deprecierea euro fata de leu cu foarte mult inainte de Qe 2. Intimpul Qe 1 leul cadea.

N-am vazut din pacate ca dolarul va avea aceeiasi soarta pentru ca o fost decuplat o perioada d euro. Decuplarile sunt insa si ele intamplatoare.

Oricum eu vad ca suntem la un drum de rascruce. Ca sa-i raspund si lui Cristi eu cred ca euro bursa si totul se vor opri in jurul nivelelor actuale.

Asta desi ciclul dominant care le impinge nu a ajuns inca la jumatatea perioadei sale.

Aspectul ciclurilor mai mici imi influenteaza perceptia si trebuie sa arepet ceea ce am mai spus, eu nu tin cont de stiri sau de ce face unul sau altul. Euro sa- miscat zilele trecute asa cum m-am asteptata caa. 400 de puncte in jos si in sus pe aceleasi stiri.

Piata face miscarea stirile vin dupa. Asta am observat eu dar am toata intelegerea fata de cei ce vor sa vada problema altfel. Ca o concluzie luna mai ne va duce in cer sau in iad. Eu vad deocamdata usile iadului dar va trebui sa ma supun pietei daca va hotara sa mearga in cer.

Gogule sunt sincer miscat de faptul ca ne prezinti si cealalata parte a personalitatii tale. Daca ai lasa treaba cu prostel, chiar daca e numai din gluma, as fi si mai fericit. In rest eu am facut analiza dolarului fata de leu, eu m-am bagat in piata si ca atare eu raspund. Vom vedea in curand daca am dat-o chiar de tot in bara?

In rest sunt de acord cu tine in ceea ce priveste banii de hartie vazuti din perspectiva mai lunga de timp. In perspectiva medie eu ii mai vad traind si saltand in diferite colturi ale lumii.

De politici banci nationale si nenationale sa nu mai vorbim. Acolo am fost si vom ramane pe aceeiasi lungime de unda. Fii totusi cu ochii in 4. E mai bine intotdeauna atunci cand esti atent.

Anonim spunea...

@Horea:

"Vom vedea in curand daca am dat-o chiar de tot in bara?"

Tocmai d-aia am pus linkul acela ca sa vezi ca si eu stiu ca exista posibilitatea ,nu anticipez orizontul de timp pentru ca depinde de multe variabile , ca raportul intre hartii sa se schimbe.


"Fii totusi cu ochii in 4. E mai bine intotdeauna atunci cand esti atent."

La ce te referi? Daca e vorba de Ag:
Chiar daca ar scade nu ma intereseaza ptr ca eu am in vedere un termen lung ,nu sa marchez profitul.


Daca e vorba de altceva ,fii mai explicit .Crezi ca va fi ca in '30?

Zyggy spunea...

Horea stai calm cu dolarii. S$P a downgradat (sau urmeaza sa o faca)USA. Eu cred ca asta-i cel mai bun semnal pt. initiati sa iasa de pe stocks si de pe short USD. Asa cum ai spus suntem la o rascruce. urmatoarelew citeva saptamini vor fi interesante.

Horea spunea...

gogule, eu cred ca daca vom avea corectia la care ma refer totul va cadea deosebit de rapid si consistent. In cazul metalelor aurul ar putea totusi sa tina mai bine decat argintul

Eu nu stiu cu cat ai cumparat tu metalul alb dar este foarte probabil ca il vei putea cumpara si la jumate de pret, fata de pretul meu tinta de 49 care este de fapt extrema superioara a intervalului.

Limita inferioara am atins-o deja 46,50. In rest, cred ca va fi ca in 30 numai mai rau. Din pacate argintul a avut obiceiul sa cada asa cum a aurcat. Ultimele miscari sunt absolut parabolice. Daca te uiti la aur urcarea a fost mai ordonata.

Sa nu uitam un lucru! Metalele fluctueaza fata de valute, in primul rand fata de dolar. Daca dolarul se face praf este absolut sigur ca metalele vor continua sa cresca, logica fiind simpla pentru orisicine.

Eu voi spune pe site ceea ce vad ca de obicei, fara sa am intentia sa influentez pe nimeni. Daca nu gresesc si lucrurile se vor derula asa cum cred eu, la sfarsit voi intra la randul meu in metale sau chiar in imobiliare.

Sunt totusi marfuri tangibile. Cand furtuna prescrierii creditelor se va sfarsi tarile vor infla cu succes. Primele semne le vom vedea in Japonia, cred eu. La o inflatia reala preturile vor creste pe toata linia la toate marfurile.

O problema ramane insa in picioare, guvernele. Cine stie ce vor putea inventa ca sa ne ruineze oriunde ne-am baga. Pana atunci insa vor fi miscari populare care ar putea avea un deznodamant neprevazut.

Zyggy, daca am dansat pana acum fara muzica voi mai dansa inca putin. Tocmai pentru ca incep sa aud niste ritmuri. Dar, va trebui sa dansez cu ochii foarte deschisi.

Anonim spunea...

Horea ,
Deja a trecut Ag la 46,62.
Urca ca un motan in calduri pe tot ce misca si are coada.
Nu stiu ce se intampla ,daca-i de bine sau de rau ,nu pentru mine ca am luat cat de cat ieftin ,dar ma ingrijoreaza cresterea asta nebuna.
Sper sa nu prevesteasca vreo chestie nasoala ,ci doar unii sa-si diversifice portofoliile ,sau altii sa doreasca sa convinga lumea cat de prapastioasa e "bula" la cat de repede se umfla.

dar uite ce anomalie in tara derivatelor ,a shortului si longului:

http://www.zerohedge.com/article/obama-holder-declare-war-oil-traders-speculators

Anonim spunea...

Si Horea ,Fara suparare:

Nu-i mai canta prohodul ,c-o sa ragusesti!L-au mai cantat si altii inainte ,fara succes, si acuma se trateaza.
Ca sa repet:Ag nu-i in bula ;banii de hartie sunt o mare bula.Dar astept cu nerabdare o cadere la jumate ca sa mai cumpar cat mai pot la pret de sales.
Spune-mi si cat va dura caderea : o ara ,o zi ...cat?Sa am banii pregatiti.

AristotelCostel spunea...

Urca ca un motan in calduri

teoria conspiratiei

Y2K ??? QE2 :D

=

cristian dogaru spunea...

gogu@ spune-mi si mie cat argint ai daca se poate...cate monede?...ca la cat de implicta esti, ar trebui sa ai deja grosul economiilor in Ag...

Horea spunea...

gogule, eu nu-ti cant prohodul pentru ca m-as face de ras. Cand ai ceva care urca intr-una numai prohod nu-i. Stilul urcarii, parabola, ar trebui bagat totusi in seama.

Pentru ca citesti si tu pagina si pentru ca discutam, discutam cred eu pentru ca avem si acelasi tel de fapt, unul pe care tu nu pari sa-l observi, sa ne aparam, eu iti spun cam ce s-ar putea intampla din punctul meu de vedere, pentru ca ar fi pacat sa fi lovit peste nas din cauza unei neatentii.

Daca n-ai gandi asa romaneste precum faci, ai observa de indata ca ceea ce fac eu aici nu e concurenta.

Eu nu o sa ma bucur daca am avut dreptate, pentru ca dreptatea mea descopera realitati crunte care lovesc multi nevinovati.Nu m-am referit aici doar la valute si MP ci in general. La fel de vigilent ca tine trebuie sa fiu si eu si toti de fapt. Va trebui sa ies din dolari si sa arunc stergarul daca deprecierea lui va continua.

Deci ca sa vezi minune. Avem acelasi tel dar tu crezi ca eu dau cu parul pentru ca fac analize de un gen aparte de ceea ce este cunoscut si acceptat, cu rezultate diferite desigur. Asa crede si poporul cand e vorba de politica. Se mananca si se paruiesc intre ei in timp ce altii ii jefuiesc conform unei maxime a lui Cezar.
"Divide et impera."

Anonim spunea...

@cristi dogaru
Mai multe ca tine oricum.

Daca tu le-ai vandut asta e.