Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 11 aprilie 2011

O tara fara guvern

Vineri, 8 aprilie, guvernul american a fost la un pas de inchidere. Stirea a inundat media precum si pozele cu oamenii iesiti in strada cu pancarte pe care scria "nu inchideti guvernul". O disputa intre republicani si democrati privind reducerea cheltuielilor federale a fost cauza principala a iminentei "catastrofe". 


Republicanii doreau o reducere a cheltuelilor cu 60 de miliarde pana la sfarsitul anului in timp ce democratii doreau o reducere cu 30 de miliarde. 

Pentru ca in SUA presedintele nu este inca Traian cel Mare si guvernul nu se numeste Boc, Nastase, Triceanau etc. s-a nascut un compromis. Cheltuielile vor fi reduse pana la urma cu 39 de miliarde. "Wau"! La un deficit de zeci de trilioane 39 de miliarde sau chiar 60 sunt cifre care ar putea fi comparate cu o plasa pusa in fata tsunamiului japonez.  

Sa nu uitam totusi de Paul Ryan! El propune o taiere de 6 trilioane in 10 ani deci 600 de miliarde pe an. Cum era cu  extrapolarile acelea liniare?  Iata ca incep sa apara voci importiva politicilor duse, chiar daca propunerea de reducere a cheltuielilor cu 6 trilioane este doar in faza de vis. 

Oricum, Obama a intrat in extaz anuntand sfios reusita. Ca o consecinta, metalele pretioase, bursele si valutele legate de apetitul pentru risc au jubilat. Argintul a reusit chiar sa perforeze rezistenta mea de la 41,30. Isteria bucuriei l-a dus pana la 41,94 de unde a fost respins deocamdata. In momentul in care scriu aceste randuri argintul se afla la 41,28, deci putin sub nivelul maxim al intervalului expus in postarea de ieri. 

Inchiderea guvernului! Ce catastrofa pentru orice tara!

Personal am cazut imediat in cugetari innecate in lacrimi, inchipuindu-mi doar pentru o clipa o Romanie fara marii conducatori. Auleu ce calamitate! Sa nu mai ai tu oamenii care te anunta de 3 ani incoace ca iesi din criza, in timp ce tu te scufunzi? Sa nu mai existe statul pe spinarea caruia s-au imbogatit aproape toti asa numitii oameni de afaceri? Si, sa ramai tu fara toti birocratii care racnesc dupa salarii mai mari, pentru munca asidua depusa? Ma refer aici la convorbirile telefonice private din timpul serviciului si la faptul ca te trimit sa aduci o hartie pentru o alta hartie. 

Sa ramai tu fara parlamentul care propune si voteaza legiile hartoagelor infinite, precum si legile care-i scutesc pe ei de tot ceea ce au votat pentru tine? Oare cum ar fi aratat SUA fara guvern? Nu o sa stim niciodata, dar, dupa parerea mea, mult mai bine. Un guvern inchis ar fi aratat intr-adevar cetatenilor ca tara functioneaza si fara el, nu oricum, ci mai bine. Ai cumva nevoie de un sef de iarmaroc pentru ca piata sa functioneze si pentru ca tu sa-ti poti vinde vitele? Nu ar putea fi oare toate serviciile private? Inclusiv cele care vegheaza asupra ordinii. Poate asa ar chiar veghea la mentinerea ei, pentru ca altfel baietii si fetele politiste ar intra in concediu fortat. 

Sanatatea nu o platesti oricum din buzunarul tau? Asta dupa ce ai varsat la stat o parte din venitul lunar, bani pentru care nu primesti absolut nimic. Sau, poate vrei sa spui ca o austrada nu se poate construi fara ca Boc sa urce in escavator si sa vina sa taie, dupa 50 de ani, panglica inaugurarii. Oare cum ar fi cu un fond comun alcatuit de cetateni pentru orice proiect pe care si-l doresc, fara ca statul sa-si bage degetele in el si sa-l poata impartii clientelei. 

Nu ar putea preda oare profesorii in scoli private instituite doar in conformitate cu necesitatile societatii si nu pentru traficul cu diplome? Am fost rosu si mai raman rosu pentru cei slabi, cei bolnavi. M-am nascut in aceasta tara dar nu gandesc romaneste. Aceasta depresiune m-a invatat lucruri noi facandu-ma sa-mi schimb unele conceptii radical. Nimeni nu are batut cu cuie in cap o idee sau alta, numai romanul.

Eu am vazut, am constatat, cred ceea ce vad, spre deosebire de multi alti concetateni, si, ca atare, vad si necesitatea unor schimbari radicale. Ceea ce a fost nu mai functioneaza nicaieri si cand ceva nu functioneaza nu mai exista alta cale decat inlocuirea acelui lucru. Sunt absolut constient ca ideile mele par a fi la ora actuala de domeniul stiintifico-fantasticului. Poate totusi intr-un viitor in care eu nu voi mai trai cineva le va lua in considerare. Mai mult rau decat au facut guvernele si bancile popoarelor lumii nu poate face nimeni. Vazand ceea ce se intampla trebuie sa ma intreb: Ce rost mai are pana la urma cultivarea unui cancer? Inclusiv cel de la Udristeni in care traim si de unde ne pleaca si marii medici.

Niciun comentariu: