Un om pe care multi il asculta cu luare aminte. Il pun si eu pe pagina mea pentru a-i asigura acesteia diversitatea de care un site de informatii are nevoie, si, pentru a demonstra in acelasi timp si pentru a nu stiu cata ora convingerea ferma pe care o am: fiecare individ ar trebui sa aiba acces la toate informatiile existente.
Problema cu informatiile este insa si va ramane din pacate dupa parerea mea aceeiasi: diversitatea lor. Informatiile trebuie de aceea si tot din pacate sa fie si interpretate. Adevarul, chiar daca nu cel absolut, oare exista asa ceva? Il gasesti doar daca esti in stare sa percepi cat mai corect ceea ce ti se ofera. Si, sa nu uitam! Exista foarte multi oameni aflati in pozitiile cheie ale societatii care lucreaza din greu pentru a te tine in intuneric.
Nu vreau sa comentez prea mult afirmatiile pe care le face Schiff pentru ca de fapt nici nu prea as avea ce comenta. In mare, Peter vede ca si mine un dezastru economic in devenire. El il vede analizand fundamental, eu il vad analizand sociologic. Pana aici suntem pe aceeiasi linie. Peter extrapoleaza mai pe urma liniar asa cum fac toti fundamentalistii, eu nu pot face acest lucru pentru ca nu il pot vedea pe om ca fiind o masina.
Omul meu isi schimba perceptia de la o clipa la alta, omul lui Peter nu. Din aceasta cauza drumurile noastre se despart. Nu pentru ca am avea pareri diferite despre dezastrul in sine ci pentru ca avem pareri diferite despre caile care ne vor duce spre el. Ca o consecinta as avea aceleasi intrebari si pentru Schiff ca si pentru Flavian, omul nostru care il citeaza si se inspira mereu din spusele americanului. Cand vom ajunge la hiperinflatie si la starea din Zimbabwe si Republica Weimar? Eu vad aceasta intrebare deosebit de importanta din moment ce stim cu totii ca vietile ne sunt limitate.
Pana acum am expus pareri pe care cei ce citesc si nu cei care bantuie pagina le cunosc. Azi, aici, si ieri la comentarii, am pus si eu niste intrebari. Astept raspunsuri pertinente de orice culoare facute prin orice forma de analiza sau amestec de analize. Repet de aceea inca o data si in acest articol intrebarile pe care le-am expus ieri la comentarii:
2) Unde vezi tu comoditatile: aur petrol, argint, cu preturi aproximative? De ce ai explicat deja dar poti repeta in doua cuvinte:
3) Unde vezi tu economia Romaniei, a Europei, a SUA, a Japoniei in 2012? De ce?
4) Cum talmacesti tu anuntul dat de FED si cum crezi tu ca va actiona institutia in 2012? Doua cuvinte si despre repercursiunile pe care le vezi.
De ce sa nu ne limitam deocamdata la pareri in perspectiva de un an doi? Din moment ce pana si o perspectiva "scurta" ca asta ne-ar putea scalda in surprize pe care nici nu le visam.
18 comentarii:
1) Valoarea DOW va fi undeva la sub o uncie de aur. Valoarea DOW in dolari nu ma va mai interesa din moment ce dolarul va fi praf.
2) Ti-am mai spus sa vezi graficul pe care il explicam aici: Lamuriri despre dolari si aur
3) La pamant. Din toate motivele pe care le-am explicat de 1000 de ori deja pe blog.
4) De talmacit l-am talmacit aici. De actionat, la fel ca si pana acum: incercand sa acopere gaurile economiei americane cu dolari scosi la imprimanta.
P.S. Horea, vezi ca si de data asta faci aceeasi greseala vazand extrapolari lineare acolo unde nu exista. Mi-a luat aproape o luna sa te lamuresc ca la argint nu-i extrapolare ci e manipulare. De data asta nu mai am rabdare... :)
2012 - cand pe vremea asta? 1 mai sa zicem? Chiar daca crapa dolarul nu cred ca pica intr-un timeline asa scurt ... Ramane de vazut, dar, totusi, cat sa tipareasca Benny sa cada complet pana la anu'? Probabil o sa tipareasca 1 trilion, plus minus, sa mai tina datoria SUA un an.
Ma rog depinde si de masura in care alte tari vor sa scape de verzisori, dar nu vor arunca prea multi dolari pentru ca s-ar devaloriza prea repede si nu ar mai apuca sa cumpere insule grecesiti, fabrici europene si terenuri in africa.
Ma rog nici o intarire semnificativa nu prea vad de unde sa fie, decat eventual in raport cu euro, si nu prea cred ca da deflatia peste noi in time-line-ul de un an. Asa ca daca ar fi sa prezic eu, asa ca un necunoscator, as zice ca lucrurile o sa fie cam ca acum plus minus un 20%. Nu cred totusi in scaderi masive la commodities, poate dip-uri temporare.
Parerea mea este ca sunt prea multe variabile pentru o predictie clara, unele o sa se adevereasca si cei ce le-au facut se lauda uite ca am prezis eu acu x, dar cred ca e un destul de semnificativ factor "nimereala" in aceste predictii. Daca faci predictii proaste te uita toti daca o nimeresti esti oracol.
Draga Horica
Credeam ca te-ai trezit dupa udat ,dupa ciorba aia de la voi din centru cu ou crud spart in ea firbinte ,cu berea Silva care in '95 la voi am baut-o ,ca-n Buc nu era ,dar tu acu' ,ca ai continuat cu udatu' toata saptamana, cu o cinzeaca la fiecare udata ,vezi situatia altfel decat noi ,care n-am avut pe cine sa udam ;exact diferenta dintre realitatea ta si realitatea alora care n-au avut ce uda ca-s in Buc, ceea ce spuneam eu mai demult : fiecare vede ce-l inconjoara ,aia-i realitatea lui!.Acu' ,extrapoland ,realitatea ta e in $$$,punctul tau de referinta e in $$$ ,noi nu-l putem schimba ,ca tu l-ai ales ,si cu explicatiile mai vechi ti-l vei apara ,nu tu,ci subconstientul tau,stii ce vorbesc ,ca esti doctor,asa ca tu vrei niste raspunsuri de la Mama Omida ,tati !
Dar munca ta o apreciez ,nu glumele!
Mi-a luat aproape o luna sa te lamuresc ca la argint nu-i extrapolare ci e manipulare. De data asta nu mai am rabdare... :)
Flavian, omul care nu vrea sa lamureasca ci vrea sa dezbata are rabdare.
In schimb, omul care joaca rolul lamuritorului se irita, devine nervos si isi pierde rabdarea, pentru ca are impresia unui singur adevar, al sau.
In ceea ce priveste raspunsurile ai facut cum te-am rugat. Avem acum pe pagina prognozele rezultate din gandirea ta si cele rezultate din gandirea mea. Nu avem altceva de facut decat sa asteptam.
In privinta argintului nu m-ai lamurit insa cu nimic. Am cautat pe net dovezile unui eventual short facut de banca, cel despre care vorbeai.
Am vrut sa ma documentez pe cat posibil, ca intotdeauna de fapt, inainte de-a ma avanta in dezbateri si aprecieri.
Am gasit pe net foarte multe stiri despre shorturi, una in care chiar banca recunostea ceva cu o jumatate de gura.
Tu vi pe urma si vorbesti de manipulare. Care manipulare? Una fara nici o izbanda.
Banca a dorit asadar, prin intermediul pozitiilor amintite, sa deprecieze argintul. Argintul a urcat la 50. Cu ce se deosebeste acest comportament al pietei de cel pe care il descant eu pe acest site?
Cel in care manipularile pot avea doar efecte momentane, devenind intotdeauna dezastruoase pana la urma, pentru cel care le incearca impotriva unui trend.
Daca e sa dam crezare stirilor pozitiile short au fost imense. Cu toate acestea banca s-a ars pana la miros de fum.
In cazul in care si-au retras shorturile, vazand ca sunt facuti praf, un lucru care poate da si mai mult avant aprecierilor de pret, ei n-au facut altceva decat sa incerce sa-si corecteze prostia. Piata a mers oricum unde a dorit sa mearga, cu sau fara banca.
In curand vom auzi graiul pietelor de la nivelele la care ne aflam. Ma refer aici la tot ce misca. Avem paradoxal aceleasi rezultate, obtinute din aproachuri diferite pe toata linia, exceptand metalele si inflatia. Hai sa nu fim nerabdatori! Raspunsul corect il vom avea intr-un viitor foarte apropiat.
Apropo extrapolari. Cand cineva spune ca Ben, de ex. a monetizat si, acelasi cineva il vede continuand sa faca asta pana cand va ajunge in Republica Weimar si in Zimbabwe. Asta cum se numeste in opinia ta?
Dar cand spui ca argintul va ajunge la infinit din cauza cererii crescute din viitor si din cauza inflatiei tot din viitor. Asta ce-i daca extrapolare nu-i?
Ca sa se ajunga la hiperinflatie inflatia de 2,6% ar trebui sa meraga la 3,6% la 5% si asa mai departe. Asta-i nu-i cumva extrapolare liniara din moment ce proiecteaza rezultate de azi intr-un viitor necunoscut.
Ca inflatia sa iaba cursul descris dobanzile trebuie sa ramana pe loc, Ben ar trebui sa-si plaseze banii in economie nu in Roamnia, consumatorul ar trebui sa cheltuiasca cat mai mult si sa chiar fuga de bani pana la urma, transformandu-i in orice marfa, exceptand hartia.
Cum poate cineva fi atat de sigur ca aceste lucruri se vor intampla exact asa cum au fost insirate, tinand cont de faptul ca oamenii nu sunt masini si isi pot schimba percetia de la un moment la altutl?
Gogule, la udat nu umblu si treaz sunt din pacate prea mult. Am episoade de insomnie. Alcoolul ma face melancolic daca as intrece masura, numai cu putin ajunge, asa ca evit sa fac acest lucru intotdeauna. Melancolie exista oricum destula in natura in ziua de azi.
O bere cum spui mai merge si cate un pahar de vin la o masa. Un coctail intr-un bar la un pahar de vorbe e bine venit si el. Aceste ingrediente nu-mi influenteaza insa gandirea de loc.
Problema mea este ca mai citesc articole ca mai jos pe zero hedge si nu inteleg complet ce inseamna, desi autorii par sa creada ca e semnificativ. Poate cineva sa ma lamureasca si pe mine?
Now it's just getting plain silly. Following two margin hikes by the CME, one for 9% and one for 10% this week, now MF Global, run by former Goldman CEO Jon Corzine has joined the fray, and has hiked its silver margin to $25,397. As a reminder, the latest CME margin is $14,513, or about 6% of the contract value of $241,750 assuming a silver price of $48.35. So MF Global's is 175% of the CME! It is obvious that everyone is now hell bent on destroying the parabolic move higher in gold and silver, which is happening for a very good reason: deranged money printing. Although, as yesterday, we very much doubt
Horea, manipulare a fost pana acum destula. Normal ca-i fara sorti de izbanda si asta este motivul pentru care insistam ca preturile la argint vor creste. Si au crescut. Tu in schimb sustineai contrariul si o tineai pe a ta cu liniarele.
La fel si in cazul dolarului, doar ca inlocuiesti JPM cu FED si maresti perioada. Eugogu are dreptate de data asta: daca ai luat $$$ in brate subconstientul tau il va apara pana in panzele albe.
Apoi, nu vad previziunile tale pe nicaieri. Ia si tu intrebarile alea 4 si da raspunsuri pe scurt cum am facut eu. Ca sa fie clar pentru toata lumea.
Radu Ionescu - e vorba de asigurarile de risc care au urcat puternic in tranzactiile cu MP. Sau mai bine zis a scazut cota de leverage. In limbaj simplu: ca sa cumperi acum un contract pe MP trebuie sa dai acont minim 6% in cazul CME sau 10.5% in cazul in care lucrezi cu Goldman.
Poate in cazul unui om normal un avans de 10% atunci cand cumperi ceva suna rezonabil, dar baietilor li se pare acum enorm fiind obisnuiti cu avansuri de 2-5% in mod normal. Ba chiar erau cazuri in care se mergea la niste rapoarte dementiale de sub 1% avans. Face parte din mizeria numita sistem fractionar a WS: ‘Suicide Bombers’ in the Gold Market?
Yes, the banksters have leveraged their actual bullion by (at least) 100:1. Yes, these reckless criminals will continue to increase that insane leverage – to 1000:1, or even 1,000,000:1. The only important number in this ratio is the “1” on the right. It is totally irrelevant (on a long-term basis) how far the banksters are able to ratchet-up their leverage – on their road to self-destruction. Once the “1” on the right becomes a “0”, the game is over. A “hundred times” zero is still zero. A “billion times” zero is still zero. When their physical bullion is gone, their entire empire of manipulated bullion markets, and bogus “bullion products” will simply evaporate into thin air – just like the rest of the banksters’ fiat-paper empire.
Flavian, nu e chiar cum spui. Eu am spus ca argintul este dupa parerea mea intr-o bula. Am inceput insa sa-l analizez serios dupa ce discutiile au izbucnit pe pagina, acum cateva luni. Ultimele prognoze pe care le-am dat pentru metale sunt in filmul metale si dow.
Am vorbit acolo de preturile mele tinta. La aur am spus maximum 1600 la argint am dat un interval mai larg intre 50 si 60. La aur suntem foarte aproape de tinta de la care eu vad o corectie consistenta.
La argint suntem deocamdata in jurul nivelului de 49 nivel pe care metalul nu l-a depasit deocamdata si de unde a fost respins conform asteptarilor pe care le aveam.
Am avut si alte 3 nivele expuse. Doua din ele nu au dat insa corectiile la care m-am astepatat intrand in categoria erorilor analitice unul a dat o corectie ceva mai scazuta decat cea la care m-am asteptat, dar corectia a avut loc.
Argintul este deocamdata intr-un trend ascendent si am spus ca voi reveni atunci cand va fi cazul sa semnalez ceva demn de semnalat. Am avut in ultimele zile variatii dure de peste 10% in sus si in jos, trendul a ramas insa intact.
Interesanta remarca din partea lui gogu si a ta. Eu am spus clar ca analiza pe care am facut-o dolarului raportat la leu a fost eronata. Am spus si ca piata m-a penilizat destul de dur. Cred intr-o revenire semnificativa a valutei americane dar asta nu va compensa niciodata eroarea pe care am facut-o.
Chiar daca as iesi cu un castig consistent la cursul de schimb am pierdut diferenta de dobanda pe o perioda de aproape un an. Despre ce subconstient vorbiti?
Apropo de subconstient! Ar trebui sa vorbim si de al vostru. Sperand ca va fi la fel de autocritic ca al meu daca va fi cazul. Vom trai si vom vedea.
Deci pentru 2012 tot anul
1) Sp depreciat cu intre 20-30%
2) Metale depreciate cam la fel argintul posibil mai mult. Fata de un pret de 1550-1600 la aur, 50-60 la argint. Petrolul va avea in opinia mea aceeiasi soarta raporatat la un pret maxim de 120 de dolari.
3)SUA si Europa vor reveni in deflatie, Japonia va prezenta tendinte inflationiste si o economie mai stabila. Romania se va invarti in jur de zero reintrand mai apoi in scadere.
4)Povesti Bernankiene despre starea actuala a economiei si al telului pe care l-a avut FED cu QE2, o masura care dupa parerea mea nu a rezolvat nimic ci a inrautatit situtaia. Extrapolarile lui Ben se vor dovedi gresite.
2012 va fi de aceea un an cu un FED si un Bernanke intre ciocan si nicovala, fara QE 3 si cu tot mai multe voci ridicate impotriva politicilor pe care le-a avut banca pana acuma.
Horea - ok, om trai si om vedea ce si cum
Radu Ionescu - despre ideea limitarii achizitiei de MP sau cresterea diferentei intre MP fizic si cel de hartie am mai discutat eu pe AICI:
Zilele trecute sublinia cineva din nou ca va urma cel mai probabil o divergenta intre pretul metalelor fizice si al celor de hartie. In momentul actual argintul pe burse este aproape 45USD in timp ce o moneda de o uncie are un pret net de 48USD. Diferenta este mica, fiind datorata in principal costului cu manopera si pierderilor tehnologice aparute la fabricarea monezii. Pe masura ce livrari de genul celor cerute de Universitatea din Texas vor deveni tot mai fecvente, pe langa disparitia de pe piata a metalelor fizice care deja are loc vom constata aparitia unor cotatii paralele.
Diferentele tot mai mari intre pretul fizic si cel de pe bursa vor fi probabil justificate prin aparitia unor comisioane de genul celor bancare: comision pentru cei care cer livrarea fizica, comision suplimentar pentru livrare prompta, comision pentru livrare in lunile de vara sau in zilele de miercuri etc. Va fi doar un alt mod de a mai masca o vreme povestea inaintea recunoasterii falimentului depozitelor de metale pretioase sau bancilor de investitii aflate in imposibilitatea de a-si respecta promisiunile.
Flavian, daca tot te-ai luat timp sa raspunzi la intrebarile numerotate mai fa un efort minim si raspunde te rog si la cea cu hiperinflatia.
Poate trebuia s-o numerotez ca sa iasa in evidenta dar am ingrosat-o. Deci cand vom ajunge la hiperinflatie in opinia ta?
Te intreb pe tine din nou pentru ca vad ca alti eventuali
hiperinflationisti nu au raspuns pana acum nici la intrebarile numerotate.
Cel tarziu finalul anului viitor. Ziua sau luna exacta nu cred ca o putem cunoaste acum, dar ce mai conteaza cateva luni plus-minus cand vorbim de un secol de incercari de manipulare FED a economiei mondiale. In plus, prefer sa fiu cu un an-doi mai devreme cu pregatirile si achizitia de MP, decat cu o zi prea tarziu.
Ce exact intelegeti prin hiperinflatie? Peste 10% pe an? 20% 50% 100% pe an? Mai mult?
Eu zic sa cititi ce scrie omul asta pe aici, eu cred ca stie despre ce vorbeste.
http://infoeconomice.blogspot.com/2011/04/cat-de-bune-sunt-investitiile.html
@george
Razvan aici si-a facut scoala. :D
Radu, hiperinflatia este definita in standardele contabile ca peste 100% cumulat in 3 ani consecutiv. Ea poate imbraca insa forme mult mai dure, cazul extrem fiind in Ungaria dupa al doilea razboi mondial (nu, nu a fost in Zimbabwe si nici in republica de la Weimar).
Ea apare periodic, negresit la fiecare moneda de hartie atunci cand guvernele cheltuie mai mult decat isi pot permite, din diverse cauze (razboi, bailouturi etc). Motivul este dobanda compusa. Vedeti in acest clip o explicatie a lipsei de sustenabilitate a unui sistem financiar ca cel actual, si a motivelor pentru care datoriile suverane actule nu pot fi platite in moneda nedepreciata:
http://www.youtube.com/user/BrotherJohnF?blend=5&ob=5
Flavian, merci pentru raspuns l-am notat.
Radu hiperinflatia nu poate sa apara fara pierderea de incredere a populatiei fata de moneda statului in care apare. Ea, hiperinflatia, este de aceea intotdeauna rezultatul unui act politic combinat cu unul monetar.
Trimiteți un comentariu