Intr-o explozie de sinceritate guvernatorul BNR domnul Isarescu clarifica cursul leului. Realitatea este precum se vede exact asa cum am perceput-o si eu. BNR este intre ciocan si nicovala. Inflatia preturilor flexibile l-a legat de maini pe guvernator pana si in ceea ce priveste dobanzile, singurul mecanism la care are acces macar teoretic.
Cei cu tarata in cap care cred ca banca vrea sa-si taie craca de sub picioare reevaluand leul vor mai trebui sa se gandeasca odata.
Un leu puternic este un pumn in nasul unei economii muribunde asa cum am mai explicat. Pe langa asta! Isarescu n-ar fi avut o sansa impotriva pietei chiar daca ar fi dorit sa o influenteze. In ceea ce priveste dobanzile eu il vad precum am mai spus chiar si pe Trichet sau alt Chet care vine in locul lui scazandu-le din nou.
Domnul Isarescu nu indrazneste insa sa faca acest lucru pentru ca suntem in Romania. O tara capabila sa ridice preturile chiar intr-o era in care salariile scad. O scadere a dobanzilor ar fi saltat probabil preturile flexibile si mai mult, asa ca Mugurel nu prea a avut alta cale decat sa stea in colt si sa astepte. Este fara doar sau poate legat de maini si de picioare, nici macar din gura nu mai prea poate da.
Daca Isarescu sta chitic Boc sare in schimb ca ca o minge. Stie ca romanul este indatorat pana peste ochi, asta si cu ajutorul politicienilor de tip Tariceanu si Vosganian, desigur. Ca o consecinta un leu tare ofera niste banuti ruginiti celor indatorati, atunci cand isi replatesc creditele.
Din aceatsa cauza premierul nostru mic vrea sa devina mare, explicand prostimii ca de fapt politica pe care o duce el si guvernul au facut din leu hipopotam. Romanul care nu crede in paduchii existenti crede in schimb in masurile inexistente ale unui guvern. Boc stie bine ca in 2012 vor fi din nou alegeri. La alegeri vor merge aceeiasi oameni ca si pana acum, cei mai multi innecati si in datorii. Ca o consecinta gargara emanata in culorile curcubeului care a tinut votacul langa urne 20 de ani il va tine si acum. Realitatea este insa alta si Isarescu n-o mai vopseste de data asta. Piata a fost invadata de banii lui Bernanke si de cei ai altor QE-isti.
De ce sa nu iei tu Golman Sachs niste dolari, cateva sute de miliarde, la dobanda zero. Si, de ce sa nu vi tu cu ei intr-o tarisoara ca Romania care-ti ofera dobanda de 7%. Fenomenul este bine cunoscut si se numeste in jargon de specialitate cary trade. Ca atare leul a crescut asa cum am spus intotdeauna din cauza cererrii. Baietii de afara au schimbat banii care nu aveau nici o velocitate acasa la ei in lei si in alte valute cu dobanda mai mare, facand profituri enorme din prestatii care constau din nimic. Au mutat dolarii, euro si alte valute in Romania, Astralia, Brazilia etc. O parte, bagand o alta parte in comoditati. Pana si Putin a inceput sa se vaicaresca dar asa-i cu globalizarea asta care a deschis pana si portile junglei unui capital in continua miscare si cautare a profitului infinit.
La un moment dat banii astia isi vor gasi un cuclcus mai cald altundeva si iata ca leul se va face praf. Marii analisti din Romania vor sari atunci la gatul lui Mugurel acuzandu-l pe nedrept ca a devalorizat valuta nationala. Vezi ce bine se poate explica fundamental taria sau slabiciunea unei valute? Simplu ca buna ziua: O tara fara economie dar cu valuta tare, sau, o tara cu crestere economica si cu valuta praf. Dupa ce ai citit interviul cu Isarescu te intreb din nou: Ce rost au tintele pe care BNR nu le-a putut, nu le poate si nu le va putea nimeri niciodata, din cauzele enuntate? Si, ce rost are BNR in sine? Nici un rost desigur dar ce sa te astepti de la o populatie care are nivelul de intelegere a romanilor.
5 comentarii:
economia Romaniei nu e muribunda si nici praf...
... are banci straineze... cu ofiteri de credite... supraindatorati.
vala, corect ai dreptate! Ceva ce nu exista nu poate fi nici praf nici aproape de moarte. Dar, in tara "tutulor" posibilitatilor poate dudui.
Foarte frumos explicat cum moneda nationala este facuta praf ca urmare a fluxurilor de capital globaliste speculative ce intra si ies din tara;
Exact cum ai spus, nu mai vad rostul BNR. Exista doar de imagine, asa ca sa zicem si noi ca avem banca nationala sau ca ne mai numim tara.
need 2trip, mai mult decat atat! Fara banci nationale nu am fi ajuns niciodata in mocirla in care suntem.
Poate tocmai de aceea, si pana la urma, la sfarsitul acestei recesiuni ele vor dispare.
Trimiteți un comentariu