Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 26 aprilie 2011

Mai bine de 10%

Atata a fost variatia argintului intr-o singura zi! Metalul a lovit nivelul meu de oferta de la 49 de dolari printr-un salt mortal facut cu ocazia deschiderii pietei si a reusit chiar sa-l depasesca un moment. Acest salt a fost lovit insa imediat de vanzari consistente, fenomen care a impins metalul pana la limita de pret inferioara de pe grafic. 

Cei care au cumparat argint la 49,80 s-au vazut mai saraci in cateva ore cu mai bine de 10% din capitalul investit. S-a terminat oare aprecierea argintului? Eu nu cred dar voi veni cu date mai exacte dupa corectia care are loc acum, una pe care am prezis-o in filmul de ieri.

Un lucru mi-a sarit insa in ochi. Volatilitatea imensa de mai bine de 10% creata de un nivel de oferta. Vom urmari si vom vedea. Eu voi reveni cu detalii dupa ce aceasta corectie s-a terminat. Ca sa nu te plictisesti iti mai pun pe pagina doua grafice. Ele reprezinta indicele dolarului precum si pretul argintului. 


Dupa cate vezi nu sunt chiar prospete, pretul argintului fiind in acel moment cca 44USD. Ceea ce ar trebui sa remarci insa pe graficele expuse este sentimentul investitorilor. Vezi unde era acest sentiment atunci cand argintul costa 44 de dolari si inchpuieste-ti unde poate fi azi.

Ca de obicei atunci cand te uiti la grafice deschide ochii! Vezi ce s-a intamplat cu dolarul dar si cu argintul, ca de fapt cu toate lucrurile tranzactionate pe piata la nivelele extreme atinse de sentimente (atat in sens pozitiv cat si negativ). Apropo de ceea ce ii raspundeam lui mihai la un comentariu. 


Eu le-am neglijat uitandu-ma strict la pret. Rezultatul pe care l-am obtinut il stii. De ce am obtinut eu acest rezultat catastrofal, facand cea mai proasta analiza pe care am facut-o vreo-data? 

Pentru ca sentimentele se schimba primele, dupa ele urmeaza piata, intotdeauna, indiscutabil si cu asta punct.

13 comentarii:

Flavian spunea...

Horea, nu-i plange tu pe aia care au cumparat argint la 50 USD ca-si vor recupera oricum in cateva zile "pierderile" suferite. Mai bine plange-i pe cei care canta prohodul argintului de cand a trecut de 20 USD si au tot ignorat sfaturile de achizitie. Aia au pierdut intr-adevar ocazia sa ia argint la jumatate din pretul de acum si inca se mai amagesc saracii ca au facut o alegere buna.

Unii mai viseaza sa cumpere argint sub 40 USD daca Ben anunta ca va inchide robinetul QE3. Am zis anunta, ca de inchis oricum nu-l poate inchide. Eu zic ca respectivii se joaca cu focul si ca acest tip de gandire tipica pentru speculatori nu-i va ajuta pe termen lung. Deja metalul fizic incepe sa dispara de pe piata sau sa se decupleze de cel de hartie.

Four Scary Words: "Silver Delivery Not Possible"
Apmex Out Of Silver Eagles Until May 13

i-conomics spunea...

Flavian:

Ce parere ai de: http://www.gold-eagle.com/editorials_08/taylorm042411.html

Flavian spunea...

Eu un articol bazat pe fapte si bine documentat, ceva care l-ar fi ajutat pe Horea drept contra-argument in discutiile cu mine. Mult mai mult decat mistourile inutile facute in unele articole. Din pacate in discutia noastra argumentele pe fond au fost de o singura parte.

Daca e sa vorbim asadar pe fond si pe cifre, articolul e bunicel, dar remarc totusi cateva neconcordante in datele prezentate acolo. Mark face un caz bun subliniind faptul ca aproape 30% din arginul scos anual din pamant a fost transformat in monezi, lingouri, argintarie sau bijuterii. Argint care la o adica poate fi recuperat in caz de nevoie pentru utilizari industriale.

El scapa totusi din vedere cateva aspecte. Primul ar fi ca in ultimii ani pe partea de productie vreo 30% din argint consta tocmai din astfel de recuperari. Adica exact ce intra la Supply Old Silver Scrap si Supply Net Government Sales. Deci nu poti inmulti pur si simplu 30% cu productia din ultimii 100 de ani ca sa vezi cat argint a mai ramas neconsumat de catre industrie.

Al doilea aspect este ca daca vei dori intr-adevar sa consumi in industrie ceea ce a ramas neconsumat, va trebui sa iei cumva argintul acela de la detinatorii de bijuterii si argintarie, colectionarii de monezi sau investitorii in lingouri. Teoretic poti face asta printr-o magarie de genul celei facute intre anii 1930-1960, practic e mai greu sa procedezi azi la fel cum s-a intamplat atunci.

Apoi este evident ca o astfel de "recoltare" sau confiscare in ziua de azi ar duce la o volatilitate si mai mare pe piata. Dar problema este ca US nu mai poate face jocurile si dicta regulile ca atunci. BRICS-ul au cu totul alta politica apropo de MP si se vor opune unei asemenea masuri de controlare a pietei. Cu mult mai multa forta decat ar fi putut-o face in anii 30-60 cand US si UK dominau total lumea economica.

Nu in ultimul rand, aceasta ar fi varianta de "ultima solutie". Adica papi tot ce ti-a mai ramas argint extras in ultima suta de ani, papi rezervele pe 16 ani estimate in minele neexploatate si apoi ce ? Te culci linistit ca macar ai ras tot argintul de pe planeta si ai mai rezolvat o "problema" deci nu mai ai cu ce sa-ti bati capul ?

Horea spunea...

Flavian, problema ta este ca accepti un singur fel de argument, felul tau.

Articolul la care i-conomics face referire argumenteaza in felul sau dar si in felul tau, si ca atare il accepti si il intelegi.

Pentru mine rezultatul conteaza. Am vazut pe net alte sute de articole care te contrazic in stilul celuia expus de i-conomics. Nu le-am folosit niciodata pentru ca in analizele mele nu au relevanta.

De ce? pentru ca au un aproach diferit de cel pe care il am eu.

Tu incerci sa convingi ca Ben va face ca FED si guvernul va drege de parca ai fi tu persoana sau persoanele in cauza.

"Am zis anunta, ca de inchis oricum nu-l poate inchide"

Oare de ce? Doar pentru ca tu si altii cred asta si pentru ca veniti si explicati aceasta "imposibilitate" cu punctele voastre de vedere? Si daca nu l-ar inchide ce-i? Imi pun aceasta intrebare pentru ca eu nu pretind a stii ce va face unul sau altul, m-am debarasat de mult de fundamentale.

Spun ce vad in grafice aplic logica mea la tot ceea se intampla si cu asta basta. Oamenii citesc, unii rad, altii ridica cu siguranta din umeri, altii cad pe ganduri.

Treaba fiecaruia. Am incercat eu vreodata sa te conving de faptul ca gandirea mea este cea buna? Asa cum tu ai incercat sa faci nu o data.

Am spus doar ca nu intelegi felul meu de-a gandi, un lucru care se vede clar, dar si un lucru fara nicio relevanta in cazul tau sau al celora care analizeaza ca tine.

Nu am spus niciodata ca nu intelegi piata. Daca as fi spus totusi asa ceva, vreo-data, recunosc ca am gresit si retrag totul.

Intelgi piata in felul tau si in felul celora care o privesc din acelasi unghi ca si tine. In rest nu avem decat sa asteptam fluierul final.

Flavian spunea...

Horea, eu stiu ca numerologia, grafologia sau astrologia atunci cand sunt facute cum trebuie pot aduce rezultate bune, uneori chiar mai bune decat cele bazate pe fundamentale.

Mai stiu ca tu in grafologie esti bunicel. Nu foarte bun, pentru ca stim amandoi ca ai mai avut si rateuri. Din aceasta cauza insist ca o corelare a grafologiei cu fundamentalele te-ar ajuta sa-ti imbunatatesti prognozele.

Da, poate ca tu esti multumit cu grafologia ta, atata cata este, asa cum altii sunt multumiti cu numerologia sau fundamentalele lor, atat cat se pricep. Dar nu-i pacat sa te limitezi singur in felul acesta ?

Horea spunea...

Flavian, spui ca fac rateuri. Spune-mi tu un om in lumea asta care nu a facut si nu face rateurile de care vorbesti. Eu unul nu am auzit asa ceva desi urmaresc bransa de cel putin 20 de ani.

Rateurile mele sunt minuscule raportate la prestatiile catastrofale facute de asa numitii experti, unii chiar laureati ai premiului Nobel in economie. Cand eu preziceam in 2007 venirea celei mai mari crize, fundamentalistii vedeau numai stele.

Realitatea i-a facut praf si pulbere in timp ce situl meu a acumulat mai multi cititori. In 2007 analizelel mele provocau zambete, in 2010 nu prea mai zambea nimeni. Am ratat analize in perspectiva scurta de timp si chiar in perspectiva medie, foarte rar insa in perspectiva lunga de cativa ani.

M-am debarasat de fundamentale pentru ca ele functioneaza aparent si doar in trenduri ascendente. Trendul ascendent determinat deja da impresia unor reusite pentru cei care extrapoleaza liniar. Pentru aceiasi experti care afirma pe urma cu coada intre picioare ca nu au vazut venirea unei crize pentru ca nu o puteau vedea.

Au perfecta dreptate de fapt. Cei care extrapoleaza liniar nu vor vedea niciodata nimic in prealabil pana cand nu le-a intrat apa in urechi. Crezi cumva ca nu am incercat in toti acesti ani sa ma folosesc de tot ce exista? Pentru a face analize cat mai reusite.

Tot ce am scris exista pe site si sincer sa fiu nu-mi este rusine de prestatiile pe care le-am avut. Bun, foarte bun, bunicel, foarte slab, pot fi calificative date de oricine.

Faptele de pe pagina dau insa calificativul adevarat. Acesta din urma poate fi pus de unii cititori la foarte slab, la catastrofal, dar cu o specificare necesara pe care nimeni nu o poate nega: cca. 85% analize reusite.

Mie de calificative nu-mi pasa de loc. Imi pasa doar de numarul analizelor care s-au adeverit a fi corecte.

Ca o consecinta eu m-am debarasat de mult de obiceiul foarte prost in opinia mea si foarte romanesc. Repetatul acelorasi proceduri la infinit combinate cu asteptari de obtinere a unor rezultate diferite.

Daca as fi avut rezultate cu analiza fundamentala la ea as fi ramas pentru ca am inceput cu ea bijbaitul meu pe burse. Ea imi spunea impreuna cu toti expertii, fundamentalisti si ei din talpi pana in picioare, ca actiunile internet, reprezentante ale asa numitei economii noi vor ateriza pe luna. Or fi aterizat poate, dar cu banii mei munciti cinstit in carlinga rachetei.

Intreprinderile de care vorbesc trebuie sa fie undeva intr-un crater lunar, din moment ce pe pamant ele nu mai exista.

Ca atre am decis sa ma dedic unei forme de analiza care functioneaza in 80- 85% din cazuri precum se vede. Daca stii tu una mai buna trebuie sa te declar cu toata sinceritatea privilegiat.

Anonim spunea...

Salut Horea,

Eu ma consider un privilegiat. Daca tie-ti reusesc analizele in 80-85% din cazuri, eu reusesc in 85-90%. Din pacate reusitele mele se incadreaza in partea negativa a balantei. Nici nu stiu cum reusesc cu atita precizie :)

Bafta

Anonim spunea...

Seara buna ,Horea

Ajunge 50 pana dimineata?

Anonim spunea...

poti raspunde cu o probabilitate acceptata unanim de 50% max.

Flavian spunea...

Horea, sa n-o dam iar in sofisme. Prostii sunt prosti indiferent de metoda folosita in previziuni. De ce vrei tu sa compari graficieni buni cu fundamentalisti de doi bani ? Ca asa poti sa-ti insir si eu o gramada de graficieni care nu valoreaza nici o ceapa degerata in fata unor fundamentalisti ca Peter Schiff, Gerald Celente sau Chris Martenson.

Eu aia incerc sa-ti explic, ca nici o metoda nu-i mai proasta ca alta atata vreme cat o folosesti cum trebuie. Ca toate au fost folosite cu succes pentru a putea prevedea actuala criza de catre anumiti oameni. Ei bine, eu tocmai oamenii aia incerc sa-i gasesc si sa vad ce zic.

Desi apreciez mai mult fundamentalele fata de alte metode, eu nu ma limitez la asta. Caut sa corelez. Sa vad ce zic si graficienii, ce zic si astrologii, ce zic si spiritualistii, sau roboteii, sau cititorii in cafea. Caut sa vad rezultatele celor care au fost in stare sa prevada actualele miscari si sa aflu ce vad ei pe viitor.

Asa am ajuns si pe pagina ta. Acolo unde ne potrivim, iti dau dreptate. Acolo unde fundamentalele nu-mi zic nimic, sunt atent la ce indica graficele tale. Iar acolo unde cred ca graficele gresesc incerc sa te trag de maneca. Vrei sa pricepi bine, nu vrei, iarasi bine, eu macar am incercat.

Pana una alta, uite ca Ben mi-a dat dreptate si a lasat pompele in pace. Nici macar n-a incercat sa se faca ca le opreste. De ce nu le poate opri ? Pai asta ar mai insemna inca o discutie de cateva pagini ca sa-ti explic de ce, la fel cum a fost si aia cu JPM si argintul. Deocamdata n-am rabdare sa fac iar asta, dar poti sa ma crezi pe cuvant daca vrei... :)

i-conomics spunea...

Horea:

Dovada ca faci ceva pe TA uitate la metale pretioase... in conformitate cu toate regulile TA imaginabile... dupa ce s-a intamplat la inceput de saptamna acum metalele trebuiau sa o ia in jos.. dar nu.... au atins peste noapte.. 48.60 Argint si 1534.6 Aur!

Horea spunea...

i-conomics, regulile tale nu ale mele. Daca te-ai fi uitat la filmul cu aurul dow si argintul ai fi vazut si ai fi auzit ce am spus.

In "mai bine de 10%" am repetat inca o data lucrurile relevante.

Este destul de trist ca te pui pe comentat fara sa citesti sau fara sa urmaresti ceea ce se spune. Dar, atitudinea nu ma mira de loc. Suntem in tara in care oamenii au iesit la proteste de strada fara sa fi citit macar legea impotriva careia protestau.

Ti-am raspuns de data asta din politete. Asta va fi insa ultimul raspuns pe care il mai dau oamenilor care nu se sinchisesc nici macar sa urmareasca informatiile puse pe pagina.

Horea spunea...

gogule, ti-am citit comentariul de abia acum. Raspusul meu intarziat nu ar mai vea nici o relevanta asa ca ma abtin.