Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 3 aprilie 2011

Mascariciul Trichet

In data de 7 aprilie Trichet isi va anunta dobanda de referinta. Piata se astepata la +0,25 de puncte. Nu vreau sa ma gandesc  la ce se va intampla cu euro in cazul in care Trichet nu va livra conform perceptiei existente.

Din cauza unor colegi care ar putea sa-i explice eventual ca, pana la urma, si in Germania cresterea salariilor a fost de doar 1,4%. Si, ca, inflatia de care vorbeste donul BCE nu prea exista de fapt. Un soc de crere temporar provocat de petrol nu inseamna in opinia mea inflatie.

Tabelul pe care il expun si care reprezinta stocurile aurului negru imi intaresc convingerea si mai mult. Stocurile au crescut dupa cate vezi. Cifrele si graficul expus sunt asadar dovezi concluedente.

Observa pe grafic saltul facut de stocuri si cu linie portocalie asteptarile pe care le-au avut expertii. Stocurile au crescut asadar dublu fata de astepatari. Cu toate acestea don Trichet se grabeste. Stie acum ca euro va fi macelarit daca nu actioneaza. A folosit la ultima sedinta BCE codul sau morse preferat" vigilenta crescuta" o fraza care in trecut a insemnat intotdeauna escalari de dobanda. Nemaiputand sa dea acum inapoi Trichet va mari foarte probabil dobanda chiar daca nu va mai crede nici el in masura anuntata. Eu il vad insa pe el, sau, pe cel care il va urma, scazand dobanzile din nou si chiar in curand.

Trichet extrapoleaza liniar asa cum a facut intotdeauna si nu tine seama de sentimentele din piata. Iata de ce nici el dar nici alti bancheri nu-si nimeresc tintele. Daca te uiti pe graficul alturat care reprezinta sentimentele economice, vei observa ca ele sunt la pamant chiar in momentul in care vorbim, in tari de la periferia Europei, dar, la nivele mult mai comode in Germania. Linia care reprezinta Germania a ajuns insa la un top dupa parerea mea si va influenta in curand negativ toata Europa.

Un sentiment in decadere german adaugat la sentimentele deja precare gasite la tarile PIIGS (observa miscarea lor laterala in timp ce sentimentul german urca) si alte tari de la periferia Europei mie nu-mi miroase a bine. Inchpuieste-ti si efectul de maciuca pe care chiar o ridicare firava de dobanda o va avea asupra tarilor deja indatorate. Nu asupra Germaniei desigur, acolo va fi deocamdata doar o "piscatura" . Guvernul domnului Boc ar trebui sa plece in schimb de la palatul Victoria dansand samba, pentru ca, cei care vin, chiar imbatabila trupa a lui Felix, vor simti mirosul rahatului cu atata mai mult cu cat se vor afla mai aproape de palatul guvernamental. Oricum, astepta-te deocamdata ca euro sa-si continue foarte probabil aprecierea pana in 7 aprilie, pana la nivelul expus pe grfic, cel putin, lasand dupa el un dolar batut cu bata. Dupa ce Trichet isi va anunta bravada eu ma astept ca euro sa cada si ca dolarul sa revina. Ce inseamna asta pentru leu?

Un leu neschimbat sau usor mai tare fata de euro si unul apreciat din nou fata de dolar.

4 comentarii:

mihai spunea...

horea , cred ca ar trebui sa-ti doresti inlocuirea lui bernake cu isarescu pentru a vedea si o revenire a USD , in rest , in legatura cu "rahatul" lasat de boc&comp in urma , nu cred ca e suficient pentru gasca de harpareti condusa de mancatori de renume ca antonescu , ponta si felix !

Horea spunea...

mihai, mi-o doresc dar Mugur e ca medicii. Toti ii vaneaza de buni ce sunt si le promit si salarii platite in aur, peste tot in lume, dar ei raman aici.

In legatura cu rahatul eu am impresia ca va ajunge de data asta pentru toti. Ba mai mult! Va fi in cantitati atat de mari incat vor putea da cu el in popor. Comedia va incepe atunci cand poporul il va plange pe Boc.

Si, atunci cand rahatul lasat de el va fi pomenit cu numele de perla. Am dorit mult sa intru in politica romnaneasca dar nu am avut unde. In vitorul pe care il vad m-as tine totuisi departe de ea chiar daca ar apare un partid al ingerilor in Romania.

In cazul in care previziunile mele economice se vor dovedi a fi corecte, cel care tinde spre guvernare in aceste timpuri, tinde inconstient si spre sinucidere politica.

mihai spunea...

fatarnicia , ipocrizia precum si un stomac solid sunt calitati esentiale a unui politician din ziua de azi indiferent de partid , oricum marile figuri din ziua de azi vin din comunism chiar , asa ca , in romania , atata timp cat e de furat sigur o sa-si doreasca cineva sa vina la putere , indiferent de vremuri

Horea spunea...

mihai, absolut corect ceea ce spui. Eu am subliniat doar ca cei care vin nu o sa aiba zile usoare. Mare va deveni acel politician care va prelua conducerea la sfarsitul crizei. In Romania lupta pentru bani nu tine cont de conditiile economice.

In tara asta exista cretini care fac afaceri pana si cu amortizoare pentru centrala nucleara dupa cate am vazut. Sunt atat de cretini si atat de flamanzi dupa bani incat nu-si dau seama de consecinte. Nu-si dau seama ca vor pierii impreuna cu toti ceilalti si cu banii pe care i-au facut.

Mi se face greata!