Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 25 aprilie 2011

Metale si Dow



Ai inteles probabil ca ciclurile reprezinta unitati de timp, in primul rand, unitatile de pret atinse fiind o consecinta a al acestora. Din punct de vedere al timpului luna mai a fost expusa de mine ca o luna probabila in care trendul s-ar putea schimba. Pana a atunci va trebui sa revin cu analize destul de dese pentru a dibui pretul cat mai exact. Un anumit pret al argintului, de exemplu, se va intersecta la o anumita data cu timpul in care unul sau mai multe cicluri isi vor atinge apogeul. Indiferent de parereile expertilor si al tuturor acelora care vad acum metalele in cer.

De la aceasta data, data la care voi reveni pe parcurs, pretul a tot ceea ce s-a apreciat pana acum va incepe sa cada in opinia mea, facand loc altor cresteri de pret, care vor fi puse pe seama unor obiecte care au suferit pana acum. In cazul in care analiza mea este corecta, dolarul ar trebui sa-si revina substantial, uimindu-i pana la urma si pe cei mai mari sceptici. Vor veni ca de obicei si stiri si explicatii de toate genurile.

Tu care ai citit insa aceasta postare vei crede poate pana la urma ceea ce ai vazut cu ochii: o predictie facuta cu mult inaintea evenimentelor, intr-o perioada cand toata lumea prorocea altceva, invocand ca de obicei cauze fundamentale inchipuite, de multe ori aceeiasi cauza atat pentru deprecierea cat si pentru aprecierea unui obiect sau altul. Filmul l-am facut azi dimineata si de atunci s-au mai intamplat unele lucruri. Argintul a cazut de la 49 de dolari la 46 revenindu-si mai apoi. Pe parcurs voi reveni si eu cu preturi tinta mai exacte atat pentru argint cat si pentru aur si pentru indicele Dow. In momentul de fata preturile enuntate sunt aproximatii destul de largi,  detreminate de faptul ca ciclurile la care fac referire sunt imense.

16 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia si Hristos a Inviat!...cred ca asistam in curand la ultimul picior deflationist inainte de o inflatie mai viguroasa...chinezii au anuntat ca renunta la o parte din rezerva lor, cam 2/3...ei bine, americanii trebuie neaparat sa faca si ei ceva, deci vor opri QE-urile si vor creste in curand si dobanzile zic eu...retragerea banilor firbinti din piete va duce la scaderi la burse, temporar...deci, in curand, va fi de cumparat active forte....in perspectiva, noul bretton woods...ca trebuie sa reintre si Vestul in joc iar fara chinezi doar fed-ul mai ia bonduri prin sua....tu cum vezi?

i-conomics spunea...

Horea:... Ma uitam si eu pe net la pretul aurului si brusc mi-a picat fisa.. tu ai avut mereu dreptate cand propavaduiai deflatia... masurand valoarea bunurilor si serviciile in vechea si se pare viitoare moneda forte, aurul, foarte multe lucruri au scazut in pret.... deci da.. avem deflatie... punct ochit punct lovit.

Horea spunea...

Salut Cristi! Eu cred cam ce am spus si pana acum. Seintimentele pentru metale si alte bunuri de risc sunt la culmi. Sentimentul pentru dolar in cea mai adinca groapa. Aceste sentimente vor intoarce piata.

O data cu acest fenomen vor apare lucruri aparent noi, stiute insa de cei care au avut ochi sa vada, precum sfarsitul Qe2 etc. Oamenii vor spune atunci ca ceea ce se intampla depinde de faptul ca FED a oprit monetizarile, in timp ce FED va trebui sa opreasca monetizarile, daca nu vrea sa se autodistruga. Oricum si la FED tot oameni lucreaza, oameni care fac lucruri in functie de sentimentele pe care le au intr-un moment sau altul.

Vom incepe deci un nou ciclu de deflatie pentru ca piata isi cere drepturile si pentru ca acest lucru era de steptat. Tinand cont de faptul ca boala creditelor a fost tratata cu credite.

Aceste cicluri isi vor continua asadar cursurile pana cand creditele vor fi distruse in totalitate, fenomenul numindu-se deflatie. Asta chiar in cazul in care FED va mai inventa ceva pe parcurs, cu efecte strict momentane, ca si acum, desigur.

Cand totul se va termina va incepe o noua era de crestere economica care va permite si inflatie.

Ce vor face guvernele? Eu unul nu indraznesc sa dau pronosticuri. Constat doar consternat ca fac de obicei ceea ce nu trebuie si dstrug mai degraba. Eu cred insa ca piata va face anumite cosmetizari.

Ii va convinge poate pe cetateni, sper, tocmai de faptul ca FED si ca guvernele nu prea sunt necesare intr-o economie libera. In orice caz nu in forma lor actuala si nu cu prerogativele actuale.

Ce consecinta va putea avea o asemenea convingere stiu doar sfintii.

Logica expusa a fost de fata tot timpul oamenii au inteles insa din ea ceea ce au dorit. Cu burse si economii in cadere oamenii vor astepta din nou masuri de la cei neputinciosi. Daca nu ar fi fost neputinciosi lucrurile erau rezolvate pana acum. Nu-i asa?

De la neputinciosi vor primii cam ceea ce au primit si pana acum. Perdele realitatii se vor deschide incet si tot mai multi oameni vor incerca sa-si ia soarta in proriile maini incercand ei de data asta sa gasesca solutii.

Pa na atunci mai este insa. Ne vom bate, ne vom insulta, ne vom lovi de ingradiri ridicate de politicieni. Asta pana in momentul in care ne vom da seama ca avem de fapt acelasi tel: rezolvarea acestei grave probleme in care ne-au bagat cei mai avari si cei mai murdari cetateni ai societatilor in care traim.

Flavian spunea...

Cand totul se va termina va incepe o noua era de crestere economica care va permite si inflatie ?

"Anyone who believes exponential growth can go on forever in a finite world is either a madman or an economist"

Cunosti citatul asta ? Cum il interpretezi ? Asa ?

Horea spunea...

i-conomics, o observatie foarte interesanta atata timp cat te referi strict la pretul produselor raportat la pretul aurului si al argintului. Observatia are insa o mica problema, cea a definitiilor.

Definitii care stipuleaza contractiile creditelor si al banilor tangibili ca fiind deflatie. Simplu spus banii creati dispar, se distrug, pentru ca nu-si gasesc locul intr-o economie alcoolizata de credite.

Incercarile stupide si fara rezultat de a crea inflatie au insa efectul pe care tu l-ai observat foarte bine. Oricum, daca acest fenomen, pe care multi il vad ducandu-se la infinit, ar putea continua fara consecinte, am ajunge la un moment dat in situatia in care o uncie de aur ar putea cumpara un oras sau doua.

Sau, de ce nu trei? Piata va opri insa cu siguranta acest fenomen. Datorita unui fapt foarte simplu pe care multi refuza sa-l intelega. Evaluarea.

Flavian spunea...

Horea, uite aici cum explica Peter Schiff ceea ce zice i-conomics: http://silvergoldsilver.blogspot.com/2011/04/im-in4490.html

Cu o moneda de argint din 1965 poti cumpara benzina mai ieftin ca atunci. Problema este ca moneda aia era atunci o zecime de dolar si azi este 5 dolari.

Imi place ca baietii aia obisnuiau sa-l contrazica furios pe vremuri cand le vorbea de metale pretioase. Acum zambesc nervos si dau din colt in colt.

Horea spunea...

Flavian. Exact asa! Cunosc filmul si este bine ca l-ai pus pe pagina.

Omul explica matematic cresterea exponentiala pe care a explicat-o de fapt si Chris in filmul sau: stadionul umplut cu apa, in catva secunde, de la un moment dat anume, precum iti mai amintesti probabil.

Fenomenul este destul de simplu cunoscut insa dupa cate se pare de foarte putina lume.

Mie mi-e teama insa ca tu nu vrei vrea sa-l aplici la metale.

Oameni ca Shiff par sa nu inteleaga nici ei fenomenul. Cum sa poti crea hiperinflatie fugind dupa o crestere exponentiala a creditelor?

Flavian spunea...

Nu, Horea, tu se pare ca esti cel care nu vrea sa priceapa ca nici in Zimbabwe, nici in Weimar si nici in Romanica anilor 90 nu s-au dat credite. In schimb inflatie de hartie... fara numar.. fara numar...

Argintul sau aurul sau padurile sau pestele din ocean sau terenurile arabile sunt finite. Numarul de zerouri care pot fi trecute pe o bucata de hartie merge in schimb spre infinit. Cand o sa pricepi diferenta intre un lucru real si un ban virtual ?

i-conomics spunea...

Horea: Am impresia ca tu faci o greseala fatala si anume evaluezi totul pe baza axiomei pietei libere. Evaluezi deflatia in ideea unei monede ce ramane fixa cantitativ si nu iei in consideratie faptul ca valoarea si cantitatea banilor este dicata de interese politice si de grup si nu de regulele unei piete libere. Pentru ca deflatia prognosticata de tine sa se materializeze avem nevoie de doua lucruri:

1. Autodistrugerea creditelor astfel incat M3 sa scada.
2. Statul sa nu intervina in nici un fel pentru a echilibra situatia.

Supozitia 2 este esentiala pentru a putea prevede un scenariu deflationist ori acest lucru este imposibil. Daca Statele ar permite colapsul M3, atunci taxele incasate ar deveni infinme, costul politic enorm, ca urmare inlocuirea M3 pierdut prin credit guvernamental si prin Baza Monetara este garantat.. altfel.. ai in USA si UE .. si Japonia si UK, si etc... revolte spontane a la tarile arabe...

Cand faci o estimare, nu mai te limita la doar cateva variabile convenabile ... include tot "cause and efect".. iei estimari rezonabile la deciziile celor aflati la putere prin prisma intereselor personale si de grup .. si nu prin prisma a ceea ce ar trebui ei sa faca idealistic cu puterea acordata de popor...

Horea spunea...

Flavian, finut ma faci prostut.

Ai vrea sa compar Republica Weimar si Zimbabwe, unde fenomenele inflationiste au fost politice, avand drept rezultat pierderea increderii cetateanului fata de bani, cu situatia actuala din SUA.

In fata unei astfel de alternative uite ca prefer sa raman eu cel prost si tare de cap, lasandu-te pe tine sa fi cel destept. Cel care pare sa inteleaga totul legat de acest subiect la perfectie.

Eu zic sa nu te mai consumi! Bucura-te in surdina de faptul ca te simti stapan pe volan. Ai si multi adepti, asa ca, un prost in plus sau in minus precum sunt eu, se pierde cu siguranta in puzderia deja existenta.

i-conomics, eu fac ce pot si cat ma duce capul. Tu in schimb, cand iti permite timpul, ai putea arunca o privire spre Japonia. Si nu! Nu ma refer la analiza cutremurului.

i-conomics spunea...

Horea:

Poate te referi la Japonia din trecut.. caci.. Japonia din prezent e pe buza prapastiei.. fondul lor de pensii pana nu demult era marea unelta in a tine scazute preturile bondurilor Japoneze.. acuma trece la vnzare de bonduri.. lasand BCJ'ul in QE mode... stai sa vezi inflatie.. in Japonia in urmatoarea decada....

Nu poti de exemplu compara USA cu Japonia ultimilor 20 de ani.. USA are deficit inport export gigantic, saving ration non existent.. etc... pe cand la japonezi.. saving ratio acoperea deficitul bugetar... aduga excedent import export masiv.. si deflatia era previzibila.. dar asta nu mai e valabil.. si nu poate fi comparat cu USA sau cu UE sau etc... precum am spus mai sus.. trebuie sa iei in consideratie toate variabilele...

Horea spunea...

Da exact la cea din trecut. Deci SUA nu-i Japonia pentru ca Qe nu e Qe de fapt. Precum Irlanda nu e Grecia.......

Horea spunea...

Flavian, daca moneda de argint a lui Shiff va avea aceiasi valoare in dolari ca si azi, peste cca. un an, eu imi voi ridica palaria in fata lui.

Spun dolari pentru ca doarul este azi buda publica, benzina avand in schimb valoarea unui metal pretios.

Flavian spunea...

Horea, benzina este energie. Iar dolarul e doar o eticheta pentru toate chestiile din lumea atsa produse cu energie. Atat, un rahat de eticheta, care iti arata cate zerouri "valoreaza" chestia asta produsa cu energie raportat la chestia ailalata produsa tot cu energie.

Deocamdata benzina este cea mai importanta sursa de energie pe planeta si care se cam termina. De aceea este scumpa. Iar in momentul in care vor aparea si alte surse, care vor face energia ieftina ca braga, iti garantez ca banii vor avea si mai putina importanta.

Sistemul actual bazat pe moneda si control de sus functioneaza doar atata vreme cat energia este scumpa. De ce ? Pai cu energie la discretie cine ar mai munci ca sclavul pentru cativa firfirei, platind jumatate din munca agonisita pe caldura, intretinere, gaz, lumina si transport ?

Horea spunea...

Flavian, tocmai din considerentele pe care le-ai enumerat. Daca teoriile celor care vad piata din unghiul tau sunt corecte, benzina, aurul, argintul totul de fapt, va urca in cer fata de hartia cu zerouri.

Hiperinflatia este prezentata de cei amintiti ca fiind singura varianta posibila. Eu spun doar ca mai exista si alte variante, cele pe care le-am prezentat eu. Sa asteptam si sa vedem ce va spune piata.

i-conomics spunea...

Horea: raspunsurile tale de genul "eu fac ce pot si cat ma duce capul.".. nu ajuta cu nimica!

Tu spui ca A+B+C=+
Eu spun ca pe linga A,B,C, mai exista si D,E,F,G,H ce pot duce la rezultat (-). Tu spui ca faci ce poti.. dar daca recunosti ca exista si D,E... etc.. atunci trebuie sa recunosti si faptul ca ceea ce consideri tu in rezultat... poate fi gresit si ca urmare cititorul poate fi dus in eroarae.