Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 13 octombrie 2012

Pierduti in multiplicari

Sincer si cu mana pe inima pot spune ca eram convins pana acum de un lucru. De faptul ca paiatele din banci si politica, cu salarii si beneficii nevisate de muritorii de rand isi bat joc de noi. Eram convins ca trebuie sa inteleaga ceea ce au facut si ceea ce continua sa faca, netinand doar cont de consecinte. Iata insa un articol care imi rastoarna toate convingerile. Unul care demonstreaza clar ca cei ce fac prognoze si cei care spun ca au in mana carma economiei sunt de fapt niste boi care nu au habar de ceea ce fac. In data de 11 octombrie anul curent doamna Lagarde pare sa fi baut benzina. Iesind cu o afirmatie care a zguduit lumea. Este adevarat ca Ponta a plagiat-o cu o saptamana inainte afirmand acelasi lucru. FT iese la data amintita cu uramatorul titlu. "Lagarde calls for caution on austerity" Ce a descoperit doamna  Lagrde? Sefa institutiei care face prognoze eronate intotdeauna si pentru tara noastra. A descoperit, acum in 20012, dupa ce bancile si politicienii au torturat ani de zile popoarele din tarile cu datorii imense, ca austeritatea poate fi periculoasa.  

Ai auzit? Doamna Lagarde a descoperit ca, o tara al carei economie este bazata cca. 70% pe consum, cazul celor mai multe tari in momentul de fata, poate sa cada in nas in cazul in care consumul este redus drastic prin austeritate. Pana acum, expertii care castiga milioane pe an, nu au fost in stare sa inteleaga acest lucru elementar. Stii cumva de unde provine eroarea lor de gandire? Dintr-un multiplicator care nu pare sa functioneze asa cum a crezut magarii care se numesc experti in economie. Articolul din acest link arunca lumina asupra problemei, aratand foarte clar ca, atunci cand te scalzi in calcule sezand intr-un birou, te poti ineca foarte usor in ele. Vezi cum ceea ce am spus de mai multe ori pe acest blog se adevereste? Poti avea 30 de facultati si 80 de doctorate puse una peste alta, atata timp cat iti lipsesc facultatile mintale. 

Pe mine conducerea spitatlelor la care am lucrat m-ar fi auncat direct in cosul de gunoi, in cazul in care mi-ar fi venit ideea sa tratez un alcoolist cu alcool. Si sa-l mai supun dupa aceea si unui regim de austeritate in ceea ce priveste medicamentele de care are nevoie. Expertilor FMI, care au facut tot timpul exact acest lucru, li s-au marit in schimb salariile si bonusurile. In loc ca ei sa fie atarnati de testicule si alte organe in geamurile cladirii in care se afla institutia. Cat tupeu poti avea atunci cand vii si mai ceri rabdare de la oamenii pe care i-ai ingropat de vii? Desi isi merita si ei pe undeva soarta, prin insusi asternutul in care a ales sa doarma fiecare. Crede cineva, cumva, ca aceasta institutie plina de cretini afundati in cifre, numita FMI, va putea face vreodata ceva pentru economie? Doamna Lagarde si-a deschis un ochi mult prea tarziu. Pentru ca celalalt este inca larg inchis, din moment ce domnia sa nu vede si adevarata bomba, cea a datoriilor. 

Cercul vicios este gata facut chiar daca austeritatile vor dispare incepand cu ziua de maine in toate tarile in care s-au aplicat. Un lucru foarte putin probabil din moment ce ele au fost impuse din lipsa banilor. Creditele au inecat lumea! Si doamna Lagarde, Super Mario 1, Ben Quernanke, impreuna cu politicienii care vor fi la putere in urmatorii ani vor inghiti apa de ocean. Provenita dupa parerea mea din valul devastator despre care am am vorbit de atatea ori si in care mai cred si in ziua de azi. Voi continua sa cred in el pana in momentul in care piata ma va contrazice. Un lucru pe care nu l-a facut pana acum. Cu toate ca are un sac fara fund pus in spate. Care pana in momentul de fata a avut un efect egal cu zero, asa cum m-am asteptat. Daca perceptiile mele sunt corecte lucrurile vor incepe sa se deterioreze. Exact in perioada in care increderea consumatorilor a ajuns din nou pe muntele Everest. 

Raportul cifrelor l-am avut chiar vineri, cu toate ca bursa nu a zburdat la auzul lor asa cum obisnuia sa faca. Inca un semnal de alarma in opinia mea! Si o demonstratie a faptului ca trendul pietelor de capital este independent de stiri, un alt lucru repetat de mine la infinit.. Luni va trebui sa fie totusi o zi mai vesela pentru ca ne aflam in ultima miscare despre care am vorbit. Formata la randul ei din mai multe miscari marunte, in ambele directii. Apoi vaia con Dios. Poate dupa evenimentele care cred eu ca vor urma oamenii isi vor da seama de adevaratul rol pe care l-au jucat bancile centrale si politicienii in ceea ce priveste economia. Un rol al cifrelor cu minus in fata. Pentru ca fara paiate nu am fi ajuns niciodata acolo unde suntem. Belgia a mers mai bine fara guvern decat cu guvern, si ceea ce am spus nu este un banc cu Bula, ci o realitate. Care poate fi controlata de orice om interesat. In cazul in care s-ar mai desfinta si bancile centrale lumea ar fi fara doar sau poate pe sine. Fara cretinii care au lucrat si mai lucreaza din greu si azi, ca sa-i taie craca de sub picioare.

PS. Uite ca pierdut in mutiplicari am uitat despre nebunia secolului. Acordarea premului Nobel pentru pace Uniunii Europene. Un gest asemanator celuia prin care acelasi premiu i-a fost dat lui Barak Obama. Mai lipseste un Nobel pentru Gigi Becali si unul pentru domnu Dan, politicienii anului, si tabloul este absolut perfect.

10 comentarii:

Stefan spunea...

Exista o legatura intre cresterea PIB si M1, M2? Unde e tiparirea in exces cand depozitele plasate la FED sunt mai mari decat programele lor de stimulare?

Stefan spunea...

Au detonat la timp problema creditelor ipotecare si au trimis unda de soc in zona euro. Daca e o problema e aici si din pacate miscarile de raspuns sunt ezitante.
Daca se face o paralela intre mainstreetul lor si cel de aici bancile americane sunt foarte aproape sa respecte standardele Basel III.
Se poate discuta de o posibila recesiune in sua, economia lor fiind aprape de sfaristul unui ciclu de 45 de luni incepand din martie 2009, dar nu cred intr-un val devastator.

Horea spunea...

Stefan vom trai si vom vedea. In rest, ma bucur sa mai vad pe cineva discutand despre cilurile care nu exista.

Eu am spus ca mai vad unul, sunt mai multe, dar cel de 7 ani are relevanta deosebita in opinia mea. Pentru ca el a fost cel mai puetrnic ciclu dintre toate cele care au impins bursa spre spre nord incepand din 2009.

Acest ciclu si-a intors traiectoria in septembrie, data de la care bursa a inceput sa bata pasul pe loc.

Tinand cont de efectele pozitive pe care le-a avut, din 2009 incoace, efectele negative ar trebui sa fie pe masura.

Stefan spunea...

Este posibil ca cel de acum din martie 2009 sa se intinda pe 60 de luni si topurile sa fie spre sf lui 2013. Este posibil ca ce urmeaza, forta acestui val sa fie aplificata de chinurile facerii din zona euro. Tare sunt neputinciosi. Au luat-o in plina figura de la americani si nu-si dau seama ca arbitrul a ajuns la 8.
Nu avem avem (inca) exuberanta din ultima parte. Acum sentimentul investitorilor este neutru, 50.1%.

Anonim spunea...

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-13412465-der-spiegel-troica-creditorilor-vrea-acorde-greciei-perioada-gratie-doi-ani.htm
valul devastator mai are de asteptat doi ani se pare !!!

Horea spunea...

Anonim! Valurile se misca independent de troici.

Anonim spunea...

Ramane de vazut !
Quernake + SM1 + BOJ + socialistii o sa formeze un antival cu aterizare directa ori in razboi ori in hiperinflatie sau cum spunea Sima , creditatii o sa triumfe impotriva celor care economisesc !

Horea spunea...

Sima a cam dat-o in bara cu predictiile, se pare.

paul spunea...

horea,daca austeritatea nu a functionat va functiona inflatia? (prin inflatie se vor reduce si datoriile)ne intoarcem la anii 90 cu trafic de frontiera schimb de valutar etc..?

Horea spunea...

Care inflatie paul? Fara velocitate monetara. Tot aud de inflatie de cand au inceput monetizarile. De mai bine de 4 ani. Unde este? La cartofi?