Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 2 mai 2010

Grecia salvata! Oare?

Intr-o incercare disperata de-a nu se vedea intr-o uniune in bucati, mai marii Europei au hotarat sa intervina, cu bani reali de data asta, nu cu vorbe. Se vantura o suma de 100-120 miliarde de euro, Grecia trebuind sa ramburseze deja in data de 19 mai o suma de 8,5 miliarde pentru un imprumut mai vechi. Din nou aceiasi placa asadar! Rezolvam catastrofa imprumuturilor cu alte imprumuturi. Premierul Papaconstantinou, acelasi care spunea acum cca 1 luna ca Grecia nu va avea nevoie de nici un ajutor, ne imbie acum cu alte stiri "minunate".

Pana in anul 2014 datoria Greciei va creste la 150% din PIB, incepand mai apoi sa scada chiar din acelasi an. Eu cred ca premierul grec l-a angajat pe dl. Boc ca sa-i faca bugetul. Numai un om de talia lui Emil cel mic poate da un randament atat de mare. Voi reveni la subiectul grec in alte postari pe parcursul timpului, vrand totusi sa inchei cele relatate cu o intrebare: Cum va reusi dl. Papaconstantinou sa gestioneze o datorie si mai mare din moment ce n-a reusit sa o gestioneze pe cea care a fost mai mica? Gestionarea unei datorii se poate face doar pe dou cai: 1-Crestere economica, 2- Dintr-un nou imprumut.

Din moment ce imprumuturile si incapacitatea de plata a datoriilor au provocat actuala criza, premierul Grec trebuie sa mizeze fara doar sau poate pe o crestere economica. Ca sa satisfaca statele "salvatoare", Grecia va trebui sa fie supusa unui program de austeritate fara precedent. Poate invitatii romani, posesori a multor diplome si doctorate, precum dl. Boc si dl. Tanasescu, cu putin ajutor si de la dl. Isarescu, vor reusi sa transforme acest program de austeritate in crestere economica. In afirmatia facuta nu am mai tinut cont de faptul ca restul lumii se scufunda, lasand astfel Grecia singura tara prospera. Eu zic ca aceste povesti vor prinde bine la copii care obisnuiesc sa adoarma la citirea celor 1001 de nopti! Sa vedem insa ce va zice piata?

In stanga vezi graficul Sp500 exact cel pe care l-ai vazut saptamana trecuta, de data asta intr-o singura perspectiva de timp cea saptamanala. Observa cum rezistenta de care vorbeam acelasi punct mic albastru-mov a respins a doua ora indicele SP. Ii rog pe cumparatorii cartii sa studieze miscarile ultimelor trei saptamani, impreuna cu elementele adiacente de rigoare. Ne aflam asadar la inceputul intervalului de timp care spuneam ca va trebui sa intoarca bursa. Ne aflam in acelasi timp si la o rezistenta foarte importanta dar nu la rezistenta cheie. Va putea aceasta rezistenta sa fie aceea care intoarce bursa? Sigur ca va putea! Pentru cicluri lungi analistul trebuie sa accepte dupa cum spuneam, atat intervale de timp, cat si intervale de pret cu oscilatii mai mari. Mizez asadar in continuare, pe caderea indicilor bursieri. Mizez in acelasi timp si pe o revenire temporara euro.

PS. Repet ceea ce spuneam acum doua luni: Inteleg miscarea tarilor europene intrate in panica pentru ca am prezis-o. Ea va trebui sa aiba ca atare si deznodamantul prezis.

8 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Horea, totusi o datorie mai poate fi stinsa intr-un mod: Vanzand ceva!
Si exact asa cum le-au spus nemtii, grecii au ce vinde!
Romania in schimb nu are insule dar programul de indatorare continua desi mai marii europeni ii facusera praf previziunile domnului Boculet....
Scriam cu cateva zile inainte de acordarea imprumutului catre Grecia ca si ea este "too big to fail"... nu inteleg in aceste conditii de ce a durat atat pana cand au salvat-o... dar poate ca volatilitatea pietei face bine unora:)...

PS: in vreo 1-2 sapt cred ca momentul intoarcerii bursei va veni... Vorbim atunci de ce daca am dreptate;)

Horea spunea...

Razvan, se pare ca ar trebui sa-si vanda toata tara si nu cred ca o vor face. "Salvare" a durat pentru ca nu a fost de la sine inteleasa. S-ar putea ca unii dintre "salvatori" sa ajunga sa pieptene cainii dupa alegeri, mai ales ca "salvarile" sunt doar la inceput. Va veni probabil timpul cand vor mai voii sa salveze dar nu vor mai avea cu ce. Creditele care plutesc in aer sunt in momentul de fata mult mai multe decat banii!

Flavian spunea...

>sa intervina, cu bani reali de data asta

Sa zicem mai corect ca au intervenit iar cu tiparnita, pentru ca banii reali pentru unii inseamna altceva... ;)

In rest, permiteti-mi sa ma indoiesc de "salvare". Pentru unul care urmareste agravarea situatiei din Grecia de un an si jumatate, devine tot mai clar ca "salvarea" asta e doar inca o amanare a inevitabilului.

La ce a folosit povestea ultimelor luni ? La introducerea in mentalul colectiv a ideii ca o tara cu pretentii, membra a sistemului euro, POATE falimenta. S-a mai taiat astfel inca un element de pe lista cu lucruri considerate pana nu demult "imposibile".. ;)

Informatii-economice spunea...

120% din GDP datorie publica nu inseamna chiar ca ar trebui sa-si vanda toata tara...
E ca si cand eu as avea de rambursat un credit egal cu salariul meu pe un an si doua luni... Au acest peak al datoriei de 8.5mld Eur in Mai si inca vreo 5 in Aprilie... dupa aceea au inclusiv bonduri pe 10 ani luati atunci cand erau in investment grade (dobanzi mici) care sunt impartite pe o perioada mai lunga.
Este adevarat ca pe termen lung astfel de politici nu pot fi sustinute si ca Grecia ar trebui sa aibe cresteri de minim 5% sa ca plateasca tot ce au de plata intr-un interval decent... Dar acum sunt la fel de ok cat a fost si Romania dupa accesarea fondurilor FMI. Sper ca grecii sa faca ceva mai mult cu banii decat am facut noi... desi m-as mira!

Acum criza de incredere se muta in Portugalia, Spania si chiar UK!
Sunt bani frumosi de scos de acolo!!! Nu stiu insa daca astia micii ne putem baga in asa ceva fara sa ne frigem!

Horea spunea...

Glumeam precum glumeau germanii cu vanzarea insulelor.Pentru bunuri pe care le vinzi trebuie sai ai si cumparatori. Cumparatorul unei insule este la fel de constient de situatia Greciei ca orice investitor serios, putand astfel sa exercite o presiune fara precedent asupra eventualului pret de vanzare.

Unknown spunea...

Sa zicem ca au cumparatori (seici cu bani de aruncat). Totusi cine este crazy sa arunce milioane pe insule fara infrastructura, greu de acostat si cu tva de 23% ?

Informatii-economice spunea...

@ Horea... sa stii ca nemtii nu glumeau. Ei au cumparat la greu active de la Greci in ultima vreme asa ca as fi surprins daca nu se si hotarasera pe ceva anume:))
Gandeste-te spre exemplu ca i-ar interesa intregul OTE, inclusiv partea ce inca depinde de statul elen...
Iar in ce priveste insulele, fara infrastructura si greu de acostat... intr-o zona superba si plina de istorie... din care in urma unor investitii se pot scoate bani frumosi... chiar... Cine ar putea sa-si doreasca asa ceva...???:):):)
Intr-adevar dca cineva ar cumpara insula de la statul elen s-ar putea sa primeasca ce diminuari ale taxelor doreste...!!!

Horea spunea...

Sa poate sa ai dreptate dar in conditiile actuale eu nu pot lua in serios o asemenea initiativa. Si "salvarea" Greciei este pentru mine o gluma, vom vedea daca viitorul imi va da dreptate