Pentru a avea o dicutie constructiva si bazata pe argumente despre inflatie, te voi ruga sa citesti exemplele pe care le vezi afisate. Ca de obicei, din pacate pentru cei lenesi, nu ajunge insa sa citesti doar.
Va trebui asadar sa faci neaparat si un efort ca sa intelegi ceea ce ai citit. Dupa ce ai facut acest lucru ar trebui sa intelegi ca un calcul al cifrelor de inflatiei nu este un procedeu chiar asa de simplu cum se pare.
Tocmai de aceea felul in care se calculeaza inflatia a fost schimbat de mai multe ori. Asta tocmai pentru ca cifrele sa poata fi cat mai aproape de realitate. Inainte de 1990 inflatia a fost calculata intr-un fel, cu o actualizare a componentelor in intervale de 10 ani, azi se calculeaza altfel.
Avem o inflatie numita ”core” din care s-au scos componente precum enrgie si alimente si inca una numita ”headline” care include elementele care lipsesc din cifrele core. Au oare cifrele core vre-un sens? Din moment ce neglijeaza total cele mai importante elemente considerate inflationiste: energia si alimentele.
Pana n-am inteles nici eu rostul lucrurilor asa cum trebuie si pana nu m-am convins ca preturile alimentelor si al energiei sunt cele mai flexibile si mai oscilante preturi din cosul unui consumator, chiar intr-o perspectiva mai scurta de timp, am fost un critic vehement al cifrelor core. Dupa ce am vazut pretul petrolului plonjand cu cca. 80%, al cerealelor cu 50-60%, doar in cateva luni, mi-am schimbat insa imediat optica. Si totusi! Oricum ai calcula inflatia, cifrele nu vor putea fi niciodata 100% exacte, ci mai degraba doar o aproximatie mai buna sau mai rea a situatiei reale.
Acest lucru ti-l demonstraza clar exemplele afisate. Este asadar imposibil sa calculezi cu exactitate obiceiurile in continua schimbare ale consumatorului, ca sa nu mai vorbim de problema pe care o creaza multitudinea marfurilor si raportarea calitatii pe care le au la pretul lor. Ba mai mult! Exista consumatori ale caror inflatie scade, chiar intr-un mediu general considerat inflationist, pentru ca ei nu consuma in acceiasi masura ca si altii marfuri ale caror pret s-a apreciat. Acestea fiind spuse, eu unul consider calculele actuale de inflatie ca fiind satisfacatoare, chiar daca nu vor fi niciodata exacte. Pentru cei interesati iata un articol despre cifrele core despre care vorbeam in The Economist.
Am deschis acest subiect din nou pentru ca am considerat si mai consider si azi acest blog ca fiind unul educativ. Eu m-am straduit din rasputeri sa-i dau aceasta nuanta. Voi cititorii aveti insa dreptul sa ma judecati. Voi veti fi singurii care vor putea spune daca am reusit sau daca nu am reusit sa-mi ating scopul. In numele acestui tel am incercat intotdeauna sa raspund tuturor, exceptandu-i doar pe cei care au confundat in opinia mea o dezbatere civilizata cu cearta de pe un maidan. Si totusi, unul dintre acesti oameni, i-conomics, a deschis o preblema care este dupa parerea mea in intresul tuturor.
Nu i-am raspuns direct din cauzele mentionate mai sus. Ma simt totusi obligat sa dezbat civilizat problema ridicata, doar cu cei care au stiut si stiu si inmomentul de fata sa dezbata cu bun simt. Acest articol va fi de aceea urmat de cel putin inca unul. Unul in care va voi prezenta si cifrele de inflatie la care i-conomics facea referire. Asta nu inainte de a prezenta mai intai, acum, ingredientele necesare intelegerii acestui subiect destul de intortocheat.
12 comentarii:
... o mica restanta...
De ce sunt in stare oamenii
Oamenii sau... purceii orwellieni?
Si Petre Tutea si-a supt degetelul dupa ce-l bagase in funduletul altui... om, dar problema nu era la... el.
Deci, sa lasam porcii sa aiba... oamenii in grija, sa facem aceleasi greseli si sa ne asteptam la rezultate diferite.
Costel, presa ocidentala a speculat intotdeauna despre lucruri la care nu a avut acces. ”Se spune” este un cuvant care ii este foarte drag de fapt si romanului. Sper sa fi de acord cu mine cand voi afirma ca o stire ca asta vinde.
Eu am totusi deocamdata niste dubii. De unde o sti regimul asa de axact cine a plans si cine nu a plans? Pentru ca cei filmati care au iesit in strada urlau si bateau trotuarele cu palma si cu pumnii, fiecare, de plans sa nu mai vorbim.
Sa aiba oare toate familiile din Corea de nord o camera de luat vederi, montata in fiecare cocina?
Am citit si despre perversiunile sexule ale noului lider, al carui varsta nu o cunoaste nimeni. Desi marturiile despre inclinatiile sale sexuale au fost culese chiar de la fostii sai colegi de facultate din Elvetia.
Sa fi ramas oare omul repetent la liceu la el in tara? Pentru ca altfel calculul varstei nu ar trebui sa fie greu de realizat nici pentru un copil.
Au inscris oare elevetienii la facultate un om fara date personale? Cat de crancena si de nebuna ar fi dictatura in Coreea de nord, eu unul vad, asa chior cum sunt, si nitica inflatie la stiri. Asta ca sa nu ne indepartam prea mult de la subiectul articolului.
Aceiasi inflatie pare sa fi prins asadar radacini mai solide in alte sectoare decat in economie. Oricum, calculele cifrelor care o reprezinta vor ramane la fel de intortocheate.
Eu am observat cativa din randurile 5-6 care n-au sarit instantaneu cand trecea cortegiul cu 40 km/h prin dreptul lor. Acum nu stiu unde i-ar putea duce ca toata tara aia arata ca un lagar.
Cel putin de fraza asta "hiperinflationista" te somez :D sa nu te indoiesti:
The regime has portrayed the young leader as the spitting image of his grandfather and has been dubbed the 'genius of geniuses' in military affairs, despite having no known military experience.
De asta nu ma indoiesc de loc. Doar am si eu experienta geniului Carpatilor.
@prostel , lasa-te de comentarii pe langa subiect , daca vrei ceva de studiu urmareste link-ul :
http://www.evz.ro/detalii/stiri/o-poza-de-rasul-lumii-liderii-psd-cluj-cu-pancartele-la-miting-unul-a-venit-cu-mercedes-961823.html
Horea,
Vad ca m-ai luat in catarea certii de maidan, si sincer nu stiu de ce. Frumos ar fi fost din partea ta daca tot m-ai mentionat, sa bagi un "link" cu al meu articol ce pare sa te deranjeze (http://abciconomics.blogspot.com/2012/01/dezinformare-statistica.html ); nu de alta, dar sa stie si lumea despre ce este vorba.
Acu ce sa zic, daca tu vii cu argumente gen "asa scrie in The Economist".. ma lasi fara vorba! Nu pot de cat sa iti dau o recomandare pe masura.. investeste dupa ce zice / gandeste The Economist si mai vorbim peste 10 ani...
Pentru cei interesati sa inteleaga inflatia le recomad sa citeasca http://www.shadowstats.com/ si cauza ei monetara http://blogs.forbes.com/michaelpollaro/austrian-money-supply/
Si nu uitati de efectele nocive ale inflatiei: http://abciconomics.blogspot.com/2010/11/suntem-saraci-din-cauza-inflatiei.html
Si o intrebare, care a fost inflatia in romania in 2011? 3 virgula sau 7 virgula?
@prostel
Bine ai revenit "on-topic".
Nici la articolul restant nu m-ai scutit de invective desi nici acolo n-ai reusit sa-ti depasesti conditia de prost.
Eu pot demonstra ca n-am nicio treaba cu psd-ul (Hint: 16 decembrie 2009), adica esti și prost și beșist.
I-conomics, problema pe care o ai tu in opinia mea nu sunt ideile sau convingerile pe care incerci sa le propagi, pentru ca pana la urma fiecare are dreptul sa creada ceea ce vrea.
Felul tau de-a comunica este insa unul tipic romanesc. Asa comunica si presedintele tarii. In cazul domniei sale vezi si consecintele.
Stigmatizarea celuia pe care romanul vrea sa-l combata este aproape o regula. Argumentarea facuta in acest stil jigneste desigur pana la urma individul. Asta pentru ca o idee in sine nu poate fi jignita. De aici apar dintr-o data si sentimentele de dispret si chiar ura.
De aici si pana la dusmanie mai ramane doar un pas minuscul. Dusmanie rezultata pana la urma din ce? Din banalul fapt ca doi indivizi au indraznit sa parceapa diferit acelasi lucru.
Din comentariile pe care le faci se observa clar ca nu te sinchisesti sa-mi citesti articolele si sa le intelegi. Te-ai bagat nu o data aici ca sa faci linkuri spre pagina ta.
Asta nu ar fi nici o problema, pentru ca un asemenea gest nu stigmatizeaza pe nimeni. Consider insa ca fiind o lipsa totala de respect orice situatie in care comentezi ceea ce nu ai citit in intregime, sau ceea ce n-ai inteles tocmai pentru ca nu te-ai sinchist sa citesti.
Chiar din acest ultim comentariu iti voi da niste exemple:
Acu ce sa zic, daca tu vii cu argumente gen "asa scrie in The Economist".. ma lasi fara vorba! Nu pot de cat sa iti dau o recomandare pe masura.. investeste dupa ce zice / gandeste The Economist si mai vorbim peste 10 ani...
Eu ce sa zic baiatule? Sunt fortat de tine sa spun ceea ce am spus: n-ai citit articolul, ca de obicei. Ai vazut tu vre-un articol scris de mine unde m-am luat dupa cineva?
Nici nu te-ai sinchisit macar sa intelegi ceea ce fac. Tot ce am scris pana acum izvoreste exclusiv din proriile mele opinii. Unde vezi tu atunci ca as investi dupa spusele cuiva?
De cand am pornit acest blog nu am facut altceva decat sa public analize economice prorii si sa comentez articole din presa consacrata. De foarte putine ori opiniile mele au coincis insa cu cele din unele articole pe care le-am citit.
continuare:
In cazul de fata am prezentat un exemplu despre problema pe care o poate ridica calculul cifrelor de inflatie. Ca sa nu-mi pierd timpul degeaba am facut referire la ceva care a fost deja scris si cu care sunt de acord. Deschide ochii!
”Pana n-am inteles nici eu rostul lucrurilor asa cum trebuie si pana nu m-am convins ca preturile alimentelor si al energiei sunt cele mai flexibile si mai oscilante preturi din cosul unui consumator, chiar intr-o perspectiva mai scurta de timp, am fost un critic vehement al cifrelor core.Dupa ce am vazut pretul petrolului plonjand cu cca. 80%, al cerealelor cu 50-60%, doar in cateva luni, mi-am schimbat insa imediat optica. Si totusi! Oricum ai calcula inflatia, cifrele nu vor putea fi niciodata 100% exacte, ci mai degraba doar o aproximatie mai buna sau mai rea a situatiei reale.”
”Acestea fiind spuse, eu unul consider calculele actuale de inflatie ca fiind satisfacatoare, chiar daca nu vor fi niciodata exacte.”
Dupa ce ai citit despre parerea mea strict personala in legatura cu felul in care se calculeaza inflatia, si despre relevanta pe care o acord tot eu cifrelor core, te vei lovi de linkul spre the economist de care vorbesti. Cu precizarea: pentru cei interesati in cifrele core.
Cei ce s-au sinchisit sa citeasca articolul s-au lovit asadar de parerea mea personala inaintea linkului mentionat. Tot cei care au citit articolul s-au lovit si de urmatoarea afirmatie:
”Acest articol va fi de aceea urmat de cel putin inca unul. Unul in care va voi prezenta si cifrele de inflatie la care i-conomics facea referire.”
Observi asadar stilul Basescian pe care il ai? Auzi si vezi doar ceea ce vrei tu, si nu ceea ce s-a spus sau ceea ce s-a scris de fapt.
Nu este vorba asadar nici macar de o problema a diferentelor de opinii. Ci pur si simplu de o problema de atitudine. Atitudinea prin care parerile altora nici macar nu conteaza, pentru ca nu intereseaza.
O analogie: Boc si presedintele au refuzat sa asculte orice parere al lui Arafat, pentru ca fondatorul smurd a fost declarat, tot de cei doi, ca fiind impotriva noi legi al sanatatii, fara ca macar sa fi fost ascultat.
Te mai miri atunci ca o asemenea atitudine duce la conflicte?
Horea,
Imi pare rau ca te simti insultat de spusele mele, nu asta a fost intentia. Nu stiu de ce, dar observa ca daca cineva nu este de acord cu tine, tu preiei asta ca un atac la persoana, si nu este cazul. Prefer sa vorbim la obiect, argument logic la argument logic. Daca nu esti de acord cu investitii pe baza The Economist, atunci de ce oare ai fi de acord si ai folosi sfaturile spuse de acestia in materie de inflatie?
Chiar daca crezi altfel, eu iti citesc postarile, nu pe toate ca nu am timp, doar cele ce le consider mai interesante, si le citesc indiferent ca le consider corecte sau gresite. Din ce observ, tu etsi un arzator adept al deflatiei, si ai avea perfecta dreptate daca lumea in care traim ar fi cum trebuie si nu o lume in care banul nu mai este de mult timp un pedestal de stabilitate ci are o valoare in continua diluare cauzat de tiparirea fara acoperire a bancilor centrale. Cum este posibil sa propavaduiesti deflatie cand se tiparesc din neant trilioane cand baza si masa monetara extinsa sunt in expansiune imi este greu sa inteleg. Daca te uiti la TMS si TMS2 obervi ca situatia este si mai departe de deflatie de cat conform oficialilor M1 - M3.
Toate institutiile globale ce masoara inflatia sunt politicizate, ori cum poate cineva sa isi imagineze ca o astfel de institutie nu ar subestima inflatia reala intru interese politicianiste este dincolo de intelesul meu. Aferent inflatie USA recomand sa cititi istoricul Boskin Comission de pe vremea lui Clinton.
Horea, in concluzie nu doresc conflict deloc iar aceasta runda a fost initiata nu de mine ci de cel care a asociat i-conomics cu "cearta de pe un maidan".
I-conomics, tu si de fapt oricine, puteti fi in dezacord cu mine cat doriti, atata timp cat faceti acest lucru cu respect.
N-am fost si ni voi fi niciodata detinatorul adevarului absolut. Tonul tau din unele postari a fost observat insa si de altii.
In ceea ce priveste deflatia am expus pozitia mea cu argumente de N ori .Din ceea ce scriu citeste fiecare cat doreste, de la nimic la tot.
Ma astept totusi ca cei care comenteaza sa faca acest lucru in legatura cu ceea ce au citit, si nicidecum in legatura cu ceea ce isi inchipuie ca ar putea fi scris. intr-un articol sau altul.
In rest, fii sigur ca vom afla amandoi cum va fi cu deflatia si cu inflatia. Iti mai repet doar pe scurt inca o data punctul meu de vedere. Fara o velocitate a banului poti avea cata baza monetara vrei, Vei obtine cu ea cam ceea ce a obtinut FED cu cele 7 trilioane. Si in curand nici macar atat.
i-conomics, ceea ce spune horea este extrem de simplu și de logic: degeaba "tipărești din neant trilioane iar baza și masa monetară extinsă sunt în expansiune" dacă acești bani nu sunt doriți de nimeni, nu circulă și stau în seifurile unor bănci ... în aceste condiții vei avea dezinflație/deflație. E common sense.
Trimiteți un comentariu