Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 12 ianuarie 2012

Strugurele de aur

Il va primi de la marii analisti Mugur Livada. A aparat din nou leu conform acelorasi experti, vanzand euro in prostie. Eu mai dus cu pluta, ca de obicei, cred  l-a aparat din nou cu mitraliera din pantaloni. Romanul isi va scoate insa foarte greu din cap ceea ce i-a intrat odata. Pana si in dezbaterea despre propriul sau sistem sanitar, valahul dezbate persoane si nicidecum un subiect. 

Prietenul meu mihai m-a intrebat din nou despre ceva ce era legat de politic sau de stiri: daca pariez cumva pe Mercozy? Din moment ce am parasit dolarul. Asta dupa ce i-am spus de sute de ori ca eu pariez doar pe analiza mea idioata, bazata exclusiv pe cicluri, cerere, oferta, si pe nimic altceva. 

Sincer mai oameni buni! Imi poate explica cineva aceasta insusire romaneasca? Imi poate explica cineva si de ce iti cere romanul parerea? Din moment ce el va face tot cum stie el. Pentru ca sunt absolut convins ca nici macar nu se sinchiseste sa auda ceea ce ii spui. Ati vazut la talkshow-uri si la interviuri cum vorbesc toti deodata? 

Pana si Tanase si Dinescu vorbeau in sincron. Stiu asta pentru ca m-am uitat la o emisiune cu cei doi protagonisti acum cativa ani buni, intr-o perioada in care am revenit ca turist, unul de origine romana, avid sa auda stiri si dezbateri de acasa. Ati vazut de exemplu cum se dezbat gandurile sau ideile cuiva? Prin intermediul invitatilor luati de pretutindeni. Cine crezi ca lipseste de obicei de la o asemeenea emisiune? Tocmai individul al carui ganduri si idei fac subiectul discutiei.

Concluzia nu poate fi decat una, cea pe care o stim cu totii. Romanul le stie pe toate. Stie mai bine ca tine chiar si ceea ce gandesti.

Un exeplu actual ar fi acel a lui Arafat, absentul de la 100 de emisiuni. Emisiuni imbrobate insa cu invitati luati de peste tot, care au stiut sa explice impecabil, vorbind unul peste altul, gandurile, ideile, ce a inteles, si ce nu a inteles fostul subsecretar de stat. Va jur cu mana pe matura ca eu asa ceva nu am mai vazut nicaieri, in lumea asta mare in care m-am invartit. Am vorbit de niste intamplari care se laega intre ele ca un lant. Pentru ca ilustreaza mentalitatea bolnava a unei majoritati din aceasta tara. 

Datorita acestei mentalitati romanul repeta procedurile care l-au dus in groapa, mirandu-se in cele din urma ca nu obtine alte rezultate. Pentru expertii care il vad pe Isarescu vanzand si cumparand valuta, ar fi de ajuns sa se uite la yen si la franc, dar mai ales la rezultatele pe care le-au obtinut de bancile emitatoare atunci cand au intervenit in piata. Sau, de ce nu, la graficele pe care le-am expus eu in aceasta postare. Oricine le poate gasi pe net in cazul in care are ochi sa vada. Mai trebuie doar si un pic de creier ca sa le intelega. 

Dupa ce te-ai uitat si tu la ele, descoperind, sper, o ciclicitatea aproape in sincron intre miscarea forintului si cea a leului, scoasa in evidenta de mine prin intermediul unor sageti trase anapoda, ar trebui sa te intrebi. Face oare guvernatorul BNR naveta Bucuresti-Budapesta? Calare pe creanga pe care o tine vesnic in mana. Observa deasemenea! Graficele reprezinta acelasi interval de timp, cuprins intre 30092011 si data de azi, fiind suprapuse exact. Sprinten al dracului Strugurescu asta al nostru. 

Daca esti mai curios din fire te poti uita si la zlotul polonez, asta ca sa constati ca Isarescu a trecut si pe la Varsovia. Sau de ce nu prin Praga? Dand indicatii pretioase coroanei din Cehia. De cand a ajuns "strugurar" omul nostru pare sa zboare mai al dracului decat vrajitoarele. Asta in cazul in care vei da crezare expertilor din Valahia. Eu magar, fara vreo coada de matura in mana, m-am uitat insa ca intotdeauna doar la cicluri, la cerere si la oferta. Ele m-au avertizat imdeiat de faptul ca euro ar trebui sa se aprecieze fata de dolar. Aceasta miscare are consecintele directe pe care le vezi si tu. Deprecierea valutei comunitare fata de toate valutele cu miros tovarasesc. Cat timp va dura oare aceasta depreciere? Intrebati-il pe Cabat! El va veni mai mult ca sigur si cu preturi exacte.

9 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Horea, de acord in privinta trendurilor, dar e oribil de opulent procentul de variatie... al naibii de diferit:

28.12.2011-5.01.2012 EUR/HUN +5.23%
28.12.2011-5.01.2012 EUR/PLN +2.96%
28.12.2011-10.01.2012 EUR/RON +1.80%

Sa cred ca motorul economiei romanesti atenueaza proportiile deprecierii fata de rablele Ungaria sau Polonia?

E curs flotant controlat, BNR nu contrazice piata... doar ii da peste mana. :)

Horea spunea...

Costel, un trend este un trend. Ia de exemplu trendul metaleleor. In timp ce argintul se deprecia cu 15%pe zi, aurul o tinea in caderi de cca. 1%. Sau, chiar in miscari laterale de +-0. La un moment dat aurul a inceput sa cada si el chiar cu 10% intr-o singura zi.

Daca te uiti la graficul euro-forint, vei vedea o divergenta fata de euro-leu. Rezultata din miscarea laterala al euro fata de forint, cea dintre ultima si penultima sageata alba.

In acest timp euro continua sa cada fata de leu. Pe mine aceasta divergenta m-a avertizat. Despre o revenire in forta a euro fata de acelasi leu. Observa cum miscarea de care vorbesc a recuperat tot terenul pierdut.

Directia ciclului nu spune asadar nimic despre volatilitatea instrumentului implicat , care poate desigur sa difere de la caz la caz,depizand in anumite momente si de zonele de cere si de oferta intalnite pe drum.

Ca atare,eu unul nu il cred pe Isarescu chiar asa de cretin incat sa-si arunce banii atat de frecvent. Acest lucru a fost repetat de fapt in nenumarate randuri chiar de catre Vasilescu, dar pentru romani tot degeaba.

Convingerea mea ramane asadar aceeiasi. Nici o banca nu poate tine un curs la un nivel anume fara contributia pietei. Poate sa-i dea peste mana, precum spui, dar pana in momentul in care ea, piata, isi pune manusi de fier. Ca o consecinta, si in cazul de fata, piata a pus pretul euro-leu si nicidecum BNR.

In fata unei piete cu manusi banca va pierde intotdeauna meciul meciul. Vezi cazul Japoniei al Elvetiei etc. Ai grafice care demonstreaza foarte clar acest lucru. As fi de acord si cu ceea ce spui referitor la rable, numai ca in cazul Poloniei calificativul nu se potriveste.

Piata porneste asadar un trend. Influentata de stirii prostimea o ajuta, din pacate pentru ea, intotdeauna si mai ales spre sfarsit.

Oricum, consider observatia ta pertinenta si la subiect, indiferent de faptul ca vei accepta sau nu ideiile pe care le-am expus.

In cazul Ungariei stirile au fost cele pe care le cunoastem, turnand benzina pe foc. Oamenii intra in panica reactionand asadar ca atare.

De aici volatilitatile diferite ale aceluiasi trend. Rezultate din sentimentele umane diferite.

Horea spunea...

Tot Costel! Pentru a obtine un rezultat mai relevant al cifrelor pe care le-ai expus, ar trebui sa faci o comparatie zilnica a oscilatiilor de pret apartinand unui trend anume. La sfarsit ai putea compara valoriile medii obtinute.

O asemenea analiza ar putea scoate in evidenta si rolul zonelor de cerere si oferta, care, pentru ca sunt plasate la nivele diferite, vor influenta in mod diferit si volatilitatea instrumentelor studiate la un moment dat.

mihai spunea...

horea , se pare ca totusi SNB a cam reusit cel putin de cateva luni incoace sa tina francul intr-o anumita proportie cu euro si asta cu toata "piata cu manusi" in carca ...

Horea spunea...

mihai, in momentul in care SNB a facut peg-ul de care vorbesti, cineva imi punea intrebarea; ”daca va tine”? I-am raspuns atunci ca va tine in opinia mea din moment ce piata a intors cursul eur-chf deja in prealabil.

Banca si-a anuntat asadar peg-ul la momentul potrivit, dupa ce nivelul cheie de 1 la 1 euro franc a fost atins, un nivel pe care eu l-am declarat deja cu luni inainte ca fiind o tinta finala a deprecierii. In hohotele de ras ale unor cititori de pe aceasta. pagina

De la nivelul amintit euro s-a apreciat fara peg pana la 1,1978. Dupa aceasta miscare banca si-a pus peg-ul la nivelul de 1,20. Adica cu 22 de pipi asupra maximei obtinute de piata.

Piata si-a aruncat asadar manusile inainte ca banca sa intervina. Este treaba ta daca tu continui sa vezi manusi care nu exista.

Si totusi! Depinzand de perceptiile pe care le vor crea imprejurarile din viitor, piata ar putea sa-si puna din nou manusi. Asta ca sa tezteze asa cum face de obicei muschii SNB.

Din pacate insa pentru tine, felul in care percepi tu lucrurile nu se va schimba niciodata, indiferent de ceea ce se intampla.

Asta nu pentru ca ai fi prost.

Ci pur si simplu pentru ca nu vrei. Ti-ai bagat ceva in cap precum si-au bagat si bolnavii care vin la tratamente cu injectii, din toate colturile tarii. Ma refer la tratamentele facute cu apa salina pentru 100 de euro.

mihai spunea...

horea , la cata confuzie si manipulare exista in lumea economica actuala , pentru mine care am niste cunostinte economice limitate e greu sa cred in ceva 100% ... cand SNB-ul anunta ca va cumpara in cantitati nelimitate euro pentru a proteja aprecierea francului eu ce sa cred ? ca piata va invinge schimbarea in nestire de franci in euro a SNB ?
uite si stirea asta de ultima ora care a prabusit eur de la 1.285 la 1.265 , ce crezi ca a facut leul fata de celelalte monede din estul europei , culmea , s-a apreciat ! sa cred acum ca mugurel e baiat cuminte ? iarasi mi-e foarte greu !

Horea spunea...

mihai, sunt absolut de acord cu tine. Nu este usor sa navighezi printre atatea informatii.

In spatele lor se ascunde totusi o logica elementara pe care ar trebui s-o gaseasca fiecare.

Ea nu ar trebui sa fie influentata de oscilatiile momentane pe care piata le provoaca, tocmai pentru ca unii sa castige bani, cei care o inteleg, desigur.

Daca vei incerca sa legi lucrurile vei intelege.

Stirile vin dupa, piata se misca inainte. Iti dau un exemplu. Euro s-a apreciat azi din cauza reusitei lui Draghi,asa spuneau stirile.

Ca sa cada ca o piatara in aceeiasi zi dupa cateva ore.
Ti se pare logic? Sper ca nu. Mai trebuie sa faca Isarescu ceva atunci cand vezi si tu ca o apreciere euro dolar atrage dupa sine aprecierea leului si al celorlalte valute tovarasesti fata dolar, euro, si chiar alte valute?

Cand vezi cu ochii tai ca banca centrala japoneza nu reuseste sa stavileasca aprecierea yenului, oricat ar incerca, ce dovezi iti mai trebuie? Poti citi pe net, precum si intr-un articol scris de mine, despre pierderile enorme pe care le-a facut SNB incercand sa influenteze piata.

Pot oare toate aceste dovezi sa paleasca in fata unor stiri care misca piata pentru moment, din considerentele enuntate mai sus?

Uitat-te la filmul din link! El iti arata lichiditatea din piata forex. Care banca centrala crezi tu ca poate rezista unui astfel de puhoi? Mai mult decat pentru moment.

Suma minima zilnica de 4 trilioane ar trebui sa impresioneze pe oricine.

http://www.youtube.com/watch?v=IWXd3uc1xAw&feature=player_embedded#!

Istoria ne arata ca toate bataliile pornite de bancile centrale au fost pierdute in cele din urma. Nu ti se pare atunci naiv sa crezi ca de data asta va fi altfel?

Consulta putin istoria mihai, daca vrei sa intelegi mai bine ceea ce citesti. Un deget tait a singerat acum 100 de ani si va sangera cu siguranta si in secolul urmator.

Asta este logica elementara pe care foarte multi o omit.

Daca un om care nu stia sa inoate s-a inecat acum 50 de ani, in apa de 5 metri, eu iti garantez ca el se va ineca si azi, indiferent de ce ar spune optimistii care afirma ca va iesi el cumva dand din maini si din picioare.

Nu exista asadar nici o diferenta intre istoria acestor exemple banale, si istoria altor evenimente, oricare ar fi ele. Trebuie doar sa faci legatura.

Asta pentru ca reltia cauza-efect nu se schimba niciodata, indiferent de ce ar dori sa-ti explice un dobitoc sau altul.

Vali spunea...

Mihai, incearca te rog, daca spui ca ai cunostinte limitate, sa citesti cat mai mult despre cum functioneaza ci ce(cum) anume misca pietele astea. Eu nu cred ca ti-ai propus sa-ti faci educatie economica pe un amarat de blog.

Eu iti recomand doua carti in care poti gasi pentru inceput multe raspunsuri la intrebarile tale. Astea mi-au cazut acum sub ochi dar desigur ca sunt multe altele pe care le vei putea gasi si singur.

Mult succes!

Forex Playbook - Strategies and Trade Set-Ups - Ed Ponsi

Forex Patterns &Probabilities-Ed Ponsi

George spunea...

Legat de partea cu Arafat parerea mea e ca romanul este tot timpul contra timp. Acum au gasit motivul sa iasa in strada, cica sa-l sustina pe Arafat, de parca omul are nevoie de asta.
De ce nu iasa totata Romania in strada sa spuna ca ne-am saturat de dat spagi, sa fim furati de politicieni si de "afaceristii" lor, ca aia in parlament vegheaza pentru furatul legal, ca suntem tratati ca niste sclavii in majoritatea institutiilor statului? Pentru ca asa cum spunea si Horia avem in cap setate doar persoane si nu sisteme. La toate mitingurile de dupa 90 incoace se striga jos X sau Y, pt. ca este cea mai usoara metoda de manipulare, in foarte putine cazuri se striga jos sistemul Z.
Nu stiu daca legea aia era buna sau rea dar stiu sigur ca legea de acum e praf.

Isarescu nu poate decat sa mearga cu piata iar atunci cand poate, incearca sa mai faca si un pic de profit pentru BNR. Cand va vedea ca valul e prea mare pentru el sunt sigur ca va sta pe margine si va privii neputincios cum se scufunda barca. Pana atunci uni stau linistiti ca BeNeReuu vegheaza la curs.