Pana la 1.325-1,328, deocamdata. Nivelul din jurul 1,34 putand fi o tinta finala al intregii aprecieri euro fata de dolar (linie punctata rosie, marcata cu sageata albastra). Nu ai spune ca este vorba de-o prestatie?
Tinand cont de stirile apocaliptice care inconjurau valuta comunitara, exact atunci cand a ajuns la nivelele de cerere de la care eu vedeam aceasta apreciere probabila.
Euro nu a tinut insa cont de stiri si si-a vazut de drum, asa cum obisnuieste sa faca de obicei. Acum, insa, euro s-a apropiat de o zona de oferta. Una care ar trebuie sa-i opreasca iuresul pentru o perioada mai scurta de timp.
Dupa o depreciere, care nu ar trebui sa dureze mai mult decat o saptamana, euro ar trebui sa incerece un ultim val de apreciere, spre tinta finala enuntata. Pana atunci as propune sa urmarim scenariul de durata scurta, cel descris ca fiind cel mai probabil in momentul de fata.
23 de comentarii:
1.6 candva pe parcursul anului
@vala: nu-i foarte probabil. Nu cred ca va trece de 1.4-1.5.
n-am zis ca-i probabil
e doar o previziune pe care mi-o asum
daca nu se intampla imi dau demisia in 5 minute :) ... din pozitia de mama omida
vala,de unde acel 1,60? Ai luat si tu asa o cifra roz, sau ai ajuns la concluzia afisata printr-o analiza?
Daca e vorba de o anliza ar fi foarte interesant s-o expui, din moment ce se bate cap in cap cu analiza mea. Asta pentru ca oamenii sa aiaba de unde alege.
Horea
nivelul este absolut arbitrar si nu are la baza vreo analiza tehnica
dar
sunt de parere ca in mod fundamental datoriile statelor europene nu sunt extrem mari; ponderea datoriei in PIB este un indicator care paleste ca relevanta in fara ponderii serviciului datoriei in PIB care e departe de prabusiri apocaliptice; asta coroborat cu faptul ca SUA o sa continue politica de dobanda aproape de zero cel putin in 2012, ma face sa cred ca dupa ce efectul pur psihologic al falimentului zonei euro se va mai disipa(nu va disparea), euro se va intari fata de dolar.
Desigur ca nu as putea sa dau un termen pentru ca lumea e mult prea complexa pentru asta dar consider ca euro se va intari fata de dolarul american in 2012 mai mult de 1.6...
am zis 1.6 ca sa am o marja de siguranta...
analizele tehnice sunt foarte bune... in afara de situatiile in care... nu sunt
asta nu inseamna catusi de putin ca pe termen scurt evolutia nu va fi cea prognozata de tine...caci la mine marja de timp e... parcursul anului 2012
deci avand in vedere timingul, nu mi se pare ca te-am contrazis
asta pe scurt...
He,he...pai mai Vala uite cum sta treaba.
Te bagi cu 5000 euro la faza asta?! Castigul n-ar fi deloc rau. Aproape 3000 de pipsi. E ceva...
falimentul zonei euro nu e doar pur psihologic , se poate intampla real , in principal in prima faza prin iesirea greciei din ue , ... in cazul asta EUR/USD se va duce la 1.6 sau la 1.06 ??? as miza totusi pe ultima varianta !
vala, analizele mele se baseaza tocmai pe timing si pe pret, strict, si fara fundamentale, dupa cate sti probabil.
Am explicat si de ce, de foarte multe ori, asa ca nu voi mai repeta.
Oricum, eu cred ca este foarte bine si sanatos ca oamenii sa poata citi si un alt punct de vedere. Ca unul pe care l-ai expus chiar in acest comentariu.
Parerea mea o stiu toti cei care citesc aceasta pagina. Acum au aflat si parerea ta. Stiind ca ai fost om al bancii, ma surprinde putin si parerea pe care o ai despre datoriile europene.
Dar, pana la urma, te-ai declarat singur ca fiind un om foarte optimist. Sunt curios sa vad daca vei ramane tot asa si in viitor?
Sau, in cazul in care analizele mele sunt corecte, viata te va forta sa adaugi optimismului si putin realism.
Eu unul as dori foarte sincer ca tu sa ai dreptate. Scenariul pe care il vezi este intr-adevar foarte optimist, si, ne-ar putea feri tocmai de aceea, de aproape toate belele pe care le vad eu.
vali
am bagat in FP la 0.43
nu mai am bani...de riscat
pe de alta parte restul cash-ului e in... euro
mihai
falimentul zonei euro e PUR PSIHOLOGIC
Horia
stiu ca analizele tale se bazeaza pe timing si pret.
fundamentele insa cred ca de multe ori contrazic analizele tehnice
abordarea mea despre datorii e din unghiul optimist de vedere fara indoiala
tarile europene erau indatorate si inainte de criza... in mod esential doar componenta psihologica s-a adaugat si acum cred ca prevaleaza in analize
cred ca din punct de vedere fundamental evolutia consumului in lume va face diferenta...
si nu mai vad scaderi in consum
de unde si optimismul...
Sigur ca psihologia prevaleaza vala. Asta spun si eu tot timpul. Numai ca, un bolnav, de exemplu, nu mai fumeaza de obicei la fel de mult, dupa ce a aflat ca are cancer pulmonar, desi verdictul i se da de la un moment la altul.
Ignoranta de care dau dovada foarte multi oameni, pana la un moment dat, fata de orice de fapt, nu insemna ca o problema nu exista sau ca nu a putut exista pana in momentul aflarii adevarului. Si, nu insemna nici ca aceaea problema nu ar putea avea consecinte mortale.
tocmai componenta pshihologica a dus la acel diagnostic... si nu neaparat fundamentele
in rest corect rationamentul cu fumatul si ignoranta... doar ca nu sunt exact valabile acum
Europa nu e bolnava de cancer
De acord din nou. Pentru ca psihologia umana se poate schimba fata de aceleasi fundamentale de foarte multe ori. Chiar din aceasta cauza ele nu pot avea nici o relevanta.
In ceea ce priveste cancerul lucrurile stau altfel. Nu insemna ca esti sanatos doar din simplul motiv ca l-ai ignorat.
Facand o paralela: Daca emiterea unei bucati de hartii, euro, dolar etc. pentru o alta bucata hartie, pe care cineva, un reprezentat al statului, a scris o suma si un titlu: 500 de miliarde-obligatiune de stat, de xemplu, nu este fum, atunci nimic nu mai este.
Si, dupa cum se poate vedea, fumul ataca pana la urma si plamanii economiei. Asta pentru ca poti fuma o perioada buna de timp fara sa faci cancer.
La oameni situatia este si mai buna unii scapa pentru ca viata ne este limitata. Viata economiei este insa mult mai lunga decat o viata umana. Asa ca a avut si mai are timp destul sa inhaleze inhaleze fumul produs. Pana cand intr-o buna zi ii vor plesni plamanii.
in continuare avem o problema de semnatica cu aplicatiune pe timing :)
fara indoiala ca ignorarea unor probleme nu le face inexistente dar nu am spus ca Europa e sanatoasa ci ca nu are cancer.
emiterea de hartii cum spui poate e fumul pentru carnatii din afumatoare... nu neaparat cel atacator de plamani.
si oricum statistic vorbind 85 % din fumatori nu fac cancer.
Eu cred ca nu o sa murim de la obligatiuni asa dupa cum nu cred ca o sa murim de la hamburgheri cu coca cola sau e-uri. Dar militez pentru cereale integrale si fructe :)
referitor la viata economiei posibil ca ea sa se sfarseasca la un moment dat macar pe pricipiul ca peste 5 miliarde de ani Soarele se va transforma intr-o giganta rosie si apoi o pitica alba...dupa care... gata
dar sigur nu maine si nici anul asta.
Vezi vala, depinde cum te joci cu cifrele.
”Most cases of lung cancer death, close to 90% in men, and 80% in women are caused by cigarette smoking. There are several other forms of cancer attributed to smoking as well, and they include cancer of the oral cavity, pharynx, larynx, esophagus, bladder, stomach, cervix, kidney and pancreas, and acute myeloid leukemia.”
Cred asadar in continuare in teoria fumului toxic pentru plamanii economiei.
In rest, am vrut sa scot in evidenta tocmai ce spui si tu. Timpul infinit mai lung de trai al economiilor, raportat la viata umana. Intre aceste doua vieti mai exista o diferenta: Economiile moarte, renasc, omul se pare ca nu, asta daca nu crezi cumva in reincarnare.
Pentru cei cared in reincarnare destinul omului si al economiei trebuie sa para foarte similar.
Vala a fost, pana de curand, exponentul clasei muncitoare din privat...
... dai 10miliarde statului, iar statul iti da 10% pe an dobanda..adica un miliard, din care tii 60mii de angajati sa frece niste hartii prin banci.
De buni ciao (ragazzi)... fost, parasesc sistemul asemeni tovarasilor din blana cainelui... la primul scarpinat. :D
Şefii băncilor plătesc cu funcţia factura creditelor neperformante
Analiza fundamentala & bonus pentru "binele" facut: "totul va fi bine!"
@horea
Dorin Ghidiu a "vehiculat" acel 1.6... argumentele "fundamentale" aduse in discutie de "espertul" bancar fiind ispirate dintr-"un zambet pe 16 mm".
am spus ca "statistic vorbind 85 % din fumatori nu fac cancer"
faptul ca din acei 15 % care fac, 80-90 % sunt fumatori releva dupa parerea mea in primul rand faptul ca in realitate nu se cunosc cauzele cancerului... si este extrem de simplist si deci gresit sa le reduci la fumat
"dupa parerea mea in primul rand faptul ca in realitate nu se cunosc cauzele cancerului"
... parerea ta de fost... bancar functional?
Statistic, fumatorii din SUA traiesc in medie cu 15 ani mai putin (decat...). Probabil o fi de la cancer, de la scaderea imunitatii sau... a atentiei in trafic.
Din fericire romanii, oricat de educati ar fi, fumeaza... apocaliptic => 2-3 dinti la 40 de ani=> retard sever la 41 de ani => comunisti.
"... in realitate nu se cunosc cauzele"... discurs de dreapta. :D
vala, cauzele cancerului nu se cunosc. Exista insa studii randomizate, double blinde, care demonstreaza clar ca fumatul este unul dintre cei mai cancerigeni factori.
Ma refer acum strict la cancerul de plamani. Desi fumatul este implicat si in alte forme de cancer.
Cifra de 85% de care vorbesti este mai degraba 75%, dar se pare ca am luat-o razna, pentru ca punctul de pornire a fost economia.
Oricum vom vedea ce va aduce viitorul. Mie mi se pare in continuare ca suntem destul de departe de chenarele roz de care vorbeai acum cativa ani.
In ceea ce prveste analiza tehnica eu cred ca ea functioneaza de fapt intotdeauna, pentru cei care stiu s-o aplice.
Fundamentalele, in schimb, functioneaza dupa parerea mea pana nu mai functioneaza. O afirmatie pe care tu o faceai despre analiza tehnica, de fapt.
costel, articolul din capital prevesteste reduceri serioase la credite, precum si o reducere pe alocuri cu pana la 66% al sucursalelor. Simptomul din Cehia va trebui sa se molipseasca.
Eu am vorbit despre bancile ”ciuperci” deja in 2007, in articolul din TW, pe care l-am pus mai apoi pe blog. Toate aceste masuri vor duce desigur la hiperinflatie.
Cred ca s-a mutat atentia de la prognoza lui Horea pe termen mediu si lung catre alte teme medicale.
Horea, la cat vezi minima anului si respectiv minima perioadei pe eur/usd si pe usd/ron?
Eu recunosc ca ma uit tot catre un 1.15-1.16 pe eur/usd.
Razvan, totul depinde de comportamentul pe care il va avea ciclul de 7 ani.
In cazul in care va fi mai aprope de simetrie, vom putea depasi, asa cum spuneam, chiar maximele bursiere din mai anul trecut.
Un asemenea scenariu ar trebui sa fie pozitiv pentru euro. In perspectiva mai lunga de timp euro ar trebui sa tinda spre paritate cu dolarul.
Da, miscarile pe termen scurt sunt dificil de prevazut dar si mie mi se pare ca 1.15=1.16 e mai probabil decat 1.6 cum a spus Vala.
Oricum, minimul urmator, daca nu va fi in jurul lui 1.15 - 1.16 ar trebui sa fie sub 1.1945.
Multumesc de raspuns si weekend placut in continuare.
Trimiteți un comentariu