Pentru fundamentalistii care extrapoleaza evenimentele liniar (sursa Reuters). In opinia mea acestia din urma vor avea si alte surprize, chiar foarte multe, cu trecerea timpului. De genul acelora pe care le au de fapt intotdeauna. Interesant este totusi comportamentul pe care l-a avut indicele dolarului!
A lovit suportul expus pe graficul alaturat, acelasi pe care l-ai vazut si intr-o postare precedenta, exact cu o zi inaintea stirii pe care ne-o serveste Reuters.
A lovit suportul expus pe graficul alaturat, acelasi pe care l-ai vazut si intr-o postare precedenta, exact cu o zi inaintea stirii pe care ne-o serveste Reuters.
Scenariul expus de mine in postarea precedenta este pana acum ca in carte. Vom vedea in curand daca va avea abateri. Eu m-am incumetat in aceste conditii sa fac o afecere, cumparand dolari, pentru o perioada scurta. Nu o recomand nimanui asa cum nu obisnuiesc sa recomand niciodata nimic din ceea ce fac eu. Ba mai mult! Cei mai multi isi fac schimbul valutar la ghisee. Aici spread-ul, adica diferenta de pret dintre vanzare si cumparare este prea mare. Uneori chiar 8 bani. Deocamdata, afacerea mea bate pasul pe loc.
In incheire as remarca un lucru. La fel de interesant in opinia mea ca si cel legat de comportamentul dolarului. Pozitia pe care o au fundamentalistii intotdeauna fata de toate esecurile de care se lovesc. N-au invatat si nu vor invata din ele niciodata nimic. Observa! Nu ma refer nicidecum la miscarile indicelui dolarului. Care, dupa cate poti vedea si tu, este din nou cu un pas inaintea analizei fundamentale, ca intotdeauna. Ma refer pur si simplu la prognozele economice repetat eronate ale acestor mascarici declarati experti.
5 comentarii:
salut Horia..un pronostic, cat mai tine euforia (euro/usd, burse)?
Salut Cristi, se pare ca nu mai tine. Euro a inceput sa o ia la vale. Vom vedea cat? De asta depinde si o eventuala revenire, precum si demnitatea pe care o va avea aceasta. Deocamdata nu am nici un motiv sa schimb scenariul pe care l-am enuntat in postarile precedente.
horea , citind marele ziar economic romanesc am ramas putin blocat de afirmatiile unui mare om de afaceri :
http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/tiriac-evolutia-cursului-este-un-miracol-9190258
nu stiu ce sa cred , sa ai miliarde si sa te faci ca nu stii cum merge treaba in romania ??? crezi ca face pe prostul ?
mihai, sincer sa fiu ma intereseaza foarte putin parerile unui om ca Tiriac.
Nu ma intereseaza de loc nici ce stie sau nici ce nu stie. Un lucru am vazut ca stie: sa fie arogant.
Asta dupa ce a devastat si el tara ca si ceilalti oameni de desfaceri.
Ce incearca sa spuna dl. Tiriac e ca Romania avea o carte buna pe care a preferat sa nu o joace pentru a proteja diversi jucatori...
Cartea era inflatia+devalorizarea cursului si era posibila datorita exuberantei si snobismului specific romanesc. Cele doua ar fi facut ca taierile de salarii si cresterile de taxe sa nu fie la fel de dureroase permitand o ajustare in sus (cei care merita primesc, pentru ceilalti totul ramane inghetat).
Totusi Mugurel s-a calit in focurile hiperinflatiei din anii 90 si nu mai vrea sa auda de asa ceva. In plus, cursul de schimb ar fi lovit in persoanele supraindatorate producand probleme grave bancilor (Neperformante cat cuprinde) iar BNR nu poate accepta asta.
Revenind la fundamentalisti, trebuie sa spunem ca fundamentele genereaza tendintele pe termen lung si foarte lung in timp ce AT si modelarea fractalica permit observarea miscarilor pe termen scurt si mediu. Exista desigur si cei care vor sa vada ceva si vor cauta acel lucru in orice evolutie (Ex: cei care inca mai vad cresteri economice pt 2012).
Trimiteți un comentariu