Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 25 ianuarie 2012

Fractional banking


Ps. Pe ceea ce vezi in film se sprijina asadar toate societatile de azi. Pentru un asemenea sistem economic se zbate laureatul premiului Nobel, Grugman Dildo, cel cu stimularile. Ce fel de casa crezi ca ti-ar putea construi un zidar, daca ar pune in peretii ei de 10 ori mai mult nimic decat ar pune caramizi? Si uite ca acest sistem a functionat, pana acum! Sti de ce? Pentru ca cei mai multi habar nu au cum functioneaza si ca atare nu-l inteleg de loc. 

De aici a rezultat si increderea oamenilor in functionalitatea si in soliditatea lui. Acea incredere incepe insa sa se evapore in momentul de fata. Sa te mai miri atunci ca peretii inchipuiti al casei tale din vise incep sa se darame, sau mai bine zis sa dispara? Din moment ce tot mai multi se trezesc din hibernarea adanca in care au fost adusi de constructorii acestui sistem.

18 comentarii:

Mad io spunea...

Am ras bine Horea, Uite taxa, unde-i taxa =))
Thanks.

Orice sistem va functiona atata timp cat oamenii in majoritatea lor doresc (si inconstient) acest lucru.

Oamenii se schimba, lucrurile, sistemele se schimba.

Horea spunea...

Mad io, absolut corect. Perceptii pornite din mentalitate ca intotdeauna.

i-conomics spunea...

Horea,

Astept in continuare punct cu punct explicatia ta cum, folosirea de medii geometrice, ajustari de calitate, modificari arbitrare ale cosului pe baza caruia se masoara inflatia nu distorisoneaza inflatia raportata fata de cea reala.

Trecand la subiect, repet, ce spui tu cu bani fractionari este perfect corect si ar functiona 100 de ani in urma, dar in ziua de azi, a bancilor centrale ce pot tipari " fara numar"... cum poti sa iti imaginezi deflatie? Case in point este targetarea unei inflatii oficiale de 2% de catre banca centrala americana (FED) ce in realitate probabil inseamna o targetare a inflatiei de cel putin 5%. Practic insemna frau liber atat tiparirii de bani (marire baza monetara) cat si a acordarii de credite direct statului prin achizitie de bonuri de trezorerie cat si credite acordare institutiilor financiare si indirect entitatilor fizice si juridice.

Practic FED-ul da tonul iar celelalte banci centrale vor juca asisderea, vor imprumuta si tipari atat cat e nevoie pentru a contrabalansa ori ce fel de deleveraging cauzat de credite neperformate etc. A mentine o inflatie de 2% (5% reala) in ciclu economic in care echilibrul real al pietii dicteaza deflatie pentru curatarea exceselor neperformante insemna asigurarea unui viitor inflationist sustinut; odata ce economia globala se va reangrena, lantul multiplicarii banilor va reporni de la o baza monetara mult marita cu rezultate cert inflatiniste.

mihai spunea...

@i-conomics , realitatea mondiala din 2008 pana astazi spune ca nu prea avem inflatie ( exceptand aurul care poate e o bula ) si asta cu toata interventia prin tiparire a bancilor centrale , oare de ce ?
e adevarat , vom avea inflatie cum spui tu "odata ce economia globala se va reangrena" problema e cand se va intampla asta ? la anul ? peste zece ani ?

Horea spunea...

odata ce economia globala se va reangrena, lantul multiplicarii banilor va reporni de la o baza monetara mult marita cu rezultate cert inflatiniste.

Corect! Numai ca, precum am mai spus, se pare ca tu nu citesti ceea ce scriu. Daca citeai, ai fi vazut ca parerea mea este identica cu a ta: Inflatie odata ce ”economia globala se va reangrena”.

Singura problema este in momentul de fata timingul! 10 ani asa cum spune mihai?

Foarte posibil. Eu m-am intins insa ciclic si deocamdata pana in 2016.

Mad io spunea...

i-economics esti tare in ceea ce priveste pretentiile tare de la Horea, si inca punct cu punct =))

Nu stiu de unde are Horea atata bunavointa, timp sa explice atat de des ce-i cu deflatia si inflatia asta.

@Horea - "Inflatie odata ce ”economia globala se va reangrena”" - si cum se va intimpla asta? idei?

Eu unul a-si face in felul urmator: a-ti vazut nebunia de la Black Friday? Puneau idiotii marfa in mijlocul culoarului si vitele cand primeau startul sareau si isi dadeau ghionturi sa ajunga primii?

No, eu a-si umple un stadion cu bani in fiecare oras a-si fixa o data la care se va deschide (a-si face reclama inainte sa stie toate vitele). Ce zice-ti s-ar creea inflatie si "reangrena" ieconomia?.

i-conomics spunea...

@Horea, deci fundamental diferenta de opinie intre noi se traduce astfel:

TU crezi ca scaderea cantitatii de bani fractionari va duce la o scadere a cantitatii de bani per total ce va duce la scaderea preturilor adica deflatie.

EU cred ca banicle centrale cu a lor capacitate de a tipari "fara numar" vor inlocui sumele de bani fractionari pierdute prin delevereging cu baza monetara iar rezultatul direct va fi lipsa deflatie si continuarea inflatiei.

Exemplu
Inainte de criza ai masa monetara 1000 cu baza monetara 100 deci multiplicator 10x
Vine Criza si banii imaginari intra in deleveraging scazand cantitatea lor cu 200. Pentru ca masa monetara extinsa sa nu scada vine banca centrala si introduce in loc 200 baza monetara ajungand in situatia de a avea baza monetara 300 si masa monetara extinsa tot de 1000.
Trece criza si bancile se reapuca de creditare iar multiplicatorul sa zicem tinde din nou spre un echilobru de 10X... in acest moment chiar daca ai oprit tiparirea de bani sau expansiunea bazei monetare... cu baza monetara 300 si multiplicator 10x... vei ajunge la o masa monetara de cehilibru de 3000. Cum cantitatea de bunuri si servicii in termeni reali intr-o recesiune scade, este foarte de astpetat ca inflatia de dupa sa fie monumentala.

i-conomics spunea...

@mihai: spui : "realitatea mondiala din 2008 pana astazi spune ca nu prea avem inflatie ".

Afirmatia ta este complet gresita. Daca ai timp citeste shadowstats sau pe am meu blog articolul aferent dezinformarii statistice.

Horea spunea...

i-conomics in filmul pe care l-am expus si pe care tu se pare ca nu l-ai vazut am vorbit despre shadowstats. Asta nu insemna insa ca sunt de acord cu ei. Omul vede inflatie ca si tine, eu nu o vad in perioada ”deparghierilor”.

Tu ti-ai expus punctul de vedere, eu l-am expus pe al meu. Vom vedea cum va fi in viitor.
Cei interesati au asadar din ce alege.

Eu unul consider acest subiect incheiat deocamdata, pentru ca am spus tot ceea ce aveam de spus.

Cei care au citit ceea ce am scris, precum si cei care au vazut ultimul film pe care l-am expus pot trage concluziile pe care le doresc. Mai ales ca au si varianta shadowstats.

Cei care citesc aceasta pagina au vazut cu siguranta si linkurile pe care le-ai pus spre pagina ta. Gandirea fiecarui om este libera.

mihai spunea...

@i-conomics , e usor sa spui ca bancile vor reincepe creditarea ... problema e sa aiba si doritori ( in special solvabili ) ... din cate se pare numarul acestora s-a redus simtitor in lumea dezvoltata , mai sunt ceva prin tarile emergente gen china in special insa nu stiu daca guvernul de acolo vrea "sa le ridice nivelul de trai"

AristotelCostel spunea...

Isăilă atenuează destul de mult căderile si exploziile dolarului... din euro. sursa

8.01.2012-26.01.2012

PLN vs HUF vs ???RON???

Horea spunea...

Strugurel a cumparat tot, pana acum. De maine va incepe sa vanda.

George spunea...

Parerea mea este ca lumea(in special bancherii) vede doar inflatia monetara, asta in cazul in care banii ajung la consumatori pentru a crea inflatie?
Economia de piata ne arata ca inflatie monetara nu se poate crea la infinit fara a exista si deflatie. Este foarte adevarat ca inflatia monetara are o perioada mai lunga de existenta pentru ca banii se "tiparesc" mai usor, deci pot sau macar incearca sa compenseze deflatia, pe cand bunurile se creeaza in timp indelungat si nu pot tine pasul cu "tiparnita". Este foarte posibil ca inflatia de bunuri sa tina si de data asta mai putin, pana cand vor intra multi in faliment si se va recrea echilibrul de cerere-oferta dar sunt foarte sigur ca aceeasi regula economica se va aplica si banilor.
Motivul poate sa vina fie din partea creditorului care nu cred ca mai vrea pierderi(vezi problemele datoriilor suverane), fie din partea debitorului care are destule probleme cu banca azi ca sa-si mai permita inca un credit. Concluzia este ca ciclul inflatie-deflatie functioneaza atata timp cat bancile lasa economia sa functioneze, daca nu, intram in crize.

Horea spunea...

George, deflatia este un efect al inflatiei. Multi nu inteleg inca acest lucru.

Asta pentru ca perioadele de deflatie de care vorbesti au fost mult mai rare si mult mai scurte decat perioadele de inflatie.

Cei ce nu sunt constienti de existenta ciclurilor au si uitat total de insasi termenul deflatie. Eu unul continui sa fiu convins ca vom auzi toti de acest termen in viitorul apropiat.

Akhenaton spunea...

Horea, ca o dovada in plus ca ai dreptate referitor la deflatie urmareste discursurile lui Soros, e de la "prietenii" CAPITAL: http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/soros-faceti-ce-zic-nemtii-si-veti-ajunge-rau-ei-ies-mereu-deasupra-160275.html.
Din care citez:
Chiar acum germanii îi trag pe vecinii lor în deflaţie, care ameninţă o lungă fază de stagnare. Şi acesta duce la naţionalism, tulburări sociale şi xenofobie. Însăşi democraţia este în pericol

Sau un alt articol tot in CAPITAL in care vorbeste tot despre deflatie ca varianta cea mai buna, cealalta fiind bank run
http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/soros-ne-aflam-in-cea-mai-dificila-situatie-din-cate-am-intalnit-in-toata-cariera-mea-1601.html

Nu sunt aici să vă înveselesc. Situaţia în care ne aflăm este cea mai dificilă dintre toate pe care le-am întâlnit de-a lungul carierei mele. Ne confruntăm cu o perioadă extrem de dificilă, comparabilă din mai multe puncte de vedere cu Marea Depresiune din anii '30. Ne confruntăm acum cu o reducere generală în lumea dezvoltată, care ameninţă să aducă un deceniu de stagnare. Cel mai bun scenariu este un mediu deflaţionist. Cel mai rău scenariu este un colaps al sistemului financiar

Sunt sigur ca are interese fantastice, insa ideea de deflatie apare tot mai insistent, cu toate ca bancile centrale dau lichiditati bancilor in cantitati uriase.

Horea spunea...

Akkenaton, eu vorbesc de deflatie de ani de zile. Soros nu spunea nimic despre ea atunci, pentru ca, ca multi altii, nu o vedea posibila.

Acum cand dezinflatia a inceput sa apara din nou, in toate graficele, dupa deflatia din 2009, o constata si el. De ce numai acum?
Pentru ca credea si el probabil in efectul monetizarilor.

In momentul de fata Soros pare sa fi inteles un lucru pe care inca multi nu l-au inteles. Raportul credite/bani tangibili este prea mare ca sa poata fi monetizat, mai ales intr-o stare sociala ca cea de azi.

A inteles probabil ca a avut sub nas cazul Japoniei, un caz pe care toti refuza sa-l bage in seama, in continuare. De parca o palma luata de la Gheorghe nu ar fi o palma, din moment ce nu a fost primita de la Ion.

Ignoranta oamenilor pare infinita. Ei inteleg ceea ce vor sa inteleaga, nicidecum ceea ce ar trebui sa inteleaga. Vezi de exemplu afirmatia pe care o fac nemtii la Davos: Natiunile ar trebui sa faca mai multe pentru a deveni exportatoare, ca Germania.

Si, ar exporta la cine? daca ar dispare toti importatorii. Logica este asemanatoare cu cea pe care o folosesc inflationistii. Sa cream mai multe imprumuturi noi, pentru a le remedia pe cele vechi.

Observa! Afirmatiile de mai sus nu vin de la badea Putzulescu din Baicoi. Ci, vin de la oameni care au fost alesi sa conduca lumea. Spre prapastie as zice eu.

Akhenaton spunea...

Horea

Eu m-am referit strict la ce ai spus tu referitor la deflatie, citez:
Eu unul continui sa fiu convins ca vom auzi toti de acest termen in viitorul apropiat.
Asadar, cand si de ce a spus Soros e irelevant in contextul dat. Punctam numai ca ai dreptate.

Horea spunea...

Am inteles, am batut doar si eu putin mai mult din gura in jurul subiectului. Ai spus foarte clar:
"Horea, ca o dovada in plus"