Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 14 septembrie 2021

Premierul Catu a spus in randuri repetate ca a ridicat salariile si nivelul de trai al romanilor!

Dar problema preturilor o lasa in ograda BNR, dupa ce s-a transformat in Superman!

Citez: „Vedem această creștere a prețurilor, în special la produsele alimentare. În luna august la produsele alimentare avem o creștere medie de 3%. Am încredere că BNR va găsi soluția pentru a tempera dinamica inflației".

Vreau sa stiti ca pretul energiei a explodat si in alte tari, vom vedea daca se va putea mentine la aceste culmi. Eu am dubii! Pentru ca, oricata nevoie ai avea de gaz, electricitate, sau orice alta sursa de energie, cand bagi mana in buzunarul tot mai gol nu ai cum sa-ti mai platesti toate cheltuielile lunare. Deci incet incet va trebui sa scada consumul unor marfuri al caror pret a urcat prea mult in ultimul timp.

Spania, in loc sa arunce pisica prin vorbe in curtea bancii centrale, asa cum se obisnieste intotdeauna aici pe la noi, a taiat din taxe pentru apararea consumatorului si a aplicat un claw back de 3 miliarde de euro companiilor furnizoare, spunand ca profitul pe care il fac in conditiile actuale este nejustificat.

Daca va uitati la graficul BET veti vedea ca problemele actualului guvern de abia incep. Apropo de criza guvernamentala! Vedeti pe grafic momentul la care a fost demis ministrul justitiei. Cu o zi inainte BET a dat un semnal de vanzari masive, lumanarea rosie, dupa care indicele a inceput sa urce din nou, fara sa-i pese de crize guvernamentale sau alte bazaconii politice. Care in Romania sunt oricum ordine de zi.


 

De ce urca bursa atunci cand tara a intrat intr-o criza guvernamentala? Pentru ca ciclicitatea este ciclicitate si, precum se vede, BET se afla intr-un triunghi similar cu cel al indicelui Dow din SUA. Ba mai mult! Si indicelui de la Bucuresti ii mai lipseste un val din cele 3 pe care trebuie sa le aiba un ciclu. Chiar nu stiu ce ar mai putea debita premierul in perioda urmatoare, ca sa mai arunce o doza de abureala peste oameni din sediul guvernului.

Cresterea economica despre care am auzit intr-una de la Catu este rezultatul efectului de baza! Si, ca atare, Isarescu ar baga un cutit in gatul pietei daca s-ar atinge de dobanzi. V-am demonstrat de mai multe ori ca bancile centrale sunt reactive nu proactive. Deci ele reactioneaza la ceea ce face piata. Si pietei ROBOR nici prin cap nu-i trece in acest moment sa ridice dobanzile. Tinand cont de mediul economic foarte dubios in care ne aflam. Ce este efectul de baza. Comparatia PIB, de exemplu, sau chiar a inflatiei unei periode din anul curent cu aceeiasi perioda a anlui trecut(baza). 

Intelgeti desigur ce cifre distorsionate se pot obtine in conditiile actuale. Daca economia a crescut in semestrul 2, de exemplu cu 1%, si anul trecut a scazut cu 9% in aceeiasi perioda, cresterea economica anuala raportata pentru perioda in cauza va fi de 10%. Baza de pornire a calculului fiind minus 9.

Eu sunt convins ca premierul stie aceste lucruri, dar un populist, iresponsabil, cauta sa paseze intotdeauna altora orice responsabilitate. Oricum, eu cred ca ceasul economiei autohtone si al celei globale ticaie tot mai zgomotos pe zi ce trece. Si mai cred ca politicienii vor fi "luati pe sus", de ceea ce urmeaza.

Inchei prin expunerea unui grafic care reprezinta "margin debt" din piata americana, deci imprumuturile pe care cumparatorii de actiuni le-au facut, pe baza actiunilor detinute. Pentru cei care nu sunt in tema explic ceea ce insemneaza sa cumperi pe baza de "margin". Ai un cont depus la broker de 1000$, de exemplu, dar el iti imprumuta bani, uneori si de 100 de ori mai multi decat cei pe care i-ai depus. Cifra variaza de la x30, in sus. Brokerii mai responsabili limiteaza de obicei imprumutul la x30. Deci la 30 000, in cazul nostru. 

Aceasta procedura il ajuta pe investitor sa cumpere mai multe actiuni cu bani mai putini depusi in cont, dar il si expune unui risc foarte mai mare. Prin faptul ca el, clientul, poate fi supus unui 'margin call'. Deci  in cazul cumpararilor pe baza de levier, daca bursa merge in directia prevazuta de cumparator, totul e numai soare. Probleme mari apar insa atunci cand aceasta se intoarce in directia opusa. Cand o anumita limita de pierderi este atinsa, brokerul il anunta prin telefon sau prin mail pe client sa depuna noi bani in cont, o suma cel putin echivalenta cu pierderea din acel moment. In caz contrar brokerul are dreptul sa-i vanda actiunile cu pierderile pe care le are. 

Margin call nu este o jucarie. A falimentat mai multe fonduri hedge, banci chiar, Lehman Brothers de exemplu, care s-au supus unui levier mult prea ridicat si mult prea risicant din fudulie. Si eu sunt convins ca vom mai auzi de aventuri de acest gen in curand. Tinand cont de ceea ce vedem in grafic.

Nivelul actual se afla la culmi absolute! Daca va uitati cu atentie veti vedea cum vireaza margin dept aflat in directia spre stele, dintr-o data spre  directia pamant. Si, de fiecare data, inainte de virajul facut in aceeiasi directie de indicele american Sp5009(linia albastra). Care, vedeti ca si-a continuat aprecierea acum, ca de obicei, in timp ce margin dept a facut deja un viraj in forma de V. Exact cum a facut si cu ocazia dot.com bubble, real estate bubble. Acum, cu ocazia a ceea ce eu as numi; bubble of al bubbles. Tick, tack, tick, tack.......







miercuri, 8 septembrie 2021

Atentie investitori! Ne apropiem de "ciot"!

La intrebarea retorica pe care am pus-o intr-o postare recenta; 'cand se va termina oare nebunia bursiera', am dat si un raspuns. 'Atunci cand se va impiedeca de un ciot'.

Si iata ca, ne apropiem pe zi ce trece de acesta! Si eu cred ca va avea aspectul unei noi crize monetare. Deci ciotul va simboliza lipsa banilor si nu excesul lor, asa cum ne explicau specialistii in economie, care au legat si continua sa lege cresterea unor preturi de inflatie. Cu toate ca inflatia si deflatia sunt fenomene monetare, care rezulta din excesul banilor lichizi si al creditelor, raportat la marfurile existente. Sau invers!

Indicele Dow schioapata serios in triunghiul pe care vi l-am aratat in postarea precedenta, avand probleme cu realizarea ultimului sau val, valul 3. Eu cred totusi ca valul ciclic ramane val, asa cum ii este sortit, deci ar trebui sa fie dus la bun sfarsit. Sa nu va mirati daca "ciotul", va aparea in afara granitelor SUA, in China de exemplu. Unde se pare ca in piata a inceput sa bata un vant rece.

Atrag atentia si investitorilor de la BET, bursa autohtona de la Bucuresti. Explozia economica cu care se mandrea Catu si guvernul se vor putea dovedi a fi un cosmar, in cazul unei crize globale. V-am mai aratat si va mai arat odata fratia dintre Bet si indicele Dow. Merg mana in mana!


Unde vad eu "buba"? In piata eurodolar, care in pofida numelui, nu are de-a face nimic cu valuta euro. Pentru ca reprezinta piata pe plan global, in care circula dolarii americani aflati in afara granitelor SUA. Aceasta piata nu este regelementata si este una foarte opaca. Din aceasta cauza poate produce surprize spontane, neplacute, investitorilor. Asa cum s-a intamplat in randuri reptate, in ultimul timp tot mai des, ultima data in 2020. Atunci cand ni se spunea ca bursele si economia au plonjat din cauza Covid. Dar noi am vazut ca ele au urcat nebuneste, exact in timpul exploziei globale a pandemiei. Surprizele la care ma refer sunt cauzate de deficiente aparute spontan, privind valuta de rezeva, dolarul american. 

Nu am niciun dubiu ca in Romania se vor auzi alte povesti in cazul in care bursa va incepe sa cada. De tip;  bursa cade din cauza crizei guvernamentale. Cu toate ca norii negri au inceput sa apara inainte de izbucnirea acesteia. De fapt, Romania, este tara in care guvernele se schimba precum scutecele unui sugar! Deci in opinia mea am fost si suntem intr-o criza guvernamentala permanenta. Pentru ca politicienii se bat pentru putere si surse finaciare in continuu. Din aceasta cauza suntem pe ultimul loc in UE privind sanatatea, educatia, infrstructura, seviciile etc. Ca sa nu mai vorbim de analfabetismul functional de 40%. o rusine pentru o tara europeana a secolului 21.

Deci urmatoarea criza economica din Romania va fi tot una prin contaminare, pentru ca si tara noastra face parte din economia globala. Politicienii autohtoni sunt mai putini globali, nefiind in stare sa cada de acord nici macar in privinta destituirii unui guvern. Pentru ca fiecare vrea sa-l demita in felul lui. Eu cred ca un balci politic mai bizar decat al nostru trebuie sa cauti mult si bine ca sa gasesti. Daca crizele sau periodele de crestere economica ar depinde de guverne, Romania ar trebui sa fie in depresiune economica permanenta. Mai ales daca tinem cont si de jaful la care a fost supusa aceasta tara in ultimii 30 de ani.

Apropo de efectul stirilor asupra pietelor de capital. Ieri, in ziua in care El Salvador a adoptat BTC, moneda crypto a plonjat 10000$. Mai aveti vreun dubui fata de ceea ce am repetat de foarte multe ori pe aceasta pagina? Piata isi vede intotdeauna de drumul ei, un drum care nu are de-a face nimic cu stirile. Am spus si repet; nu cred ca BTC si-a terminat deprecirea care a inceput in aprilie anul curent, chiar daca ar putea avea o revenire dupa plonjonul de ieri.



luni, 30 august 2021

J.Powell mentine mersul planetei pe acelasi drum

Aceasta informatie ne-a dat-o din Jackson Hole, lasandu-i pe investitori sa pleseneasca de bucurie. O bucurie care s-a refrectat imediat si asupre burselor din lumea intreaga. In special asupra indicilor din SUA, care si-au putut continua astfel nestingheriti drumul spre stratosfera. Un drum care pare foarte logic, cu sau fara FED, daca ne uitam la graficul afisat. In care vedem clar ca a lipsit inca un val ascedent, pentru ca structura din triunghiul verde sa poata fi completa. 

Acest val 1,2,3 isi urmeaza cursul chiar acum!

Deci daca in penultima mea postare spuneam ca intrevad o structura care ar putea fi una terminala, in aceasta postare v-o pot chiar prezenta. Este vorba de un triunghi terminal tipic!

Cei care cred in puterile dumnezeisti ale FED, nu se mai uita la nimic. Ei isi bazeaza viitorul pe un singur lucru; pe ceea ce spune sau nu spune Powell la conferintele de presa la care participa. Powell a spus un mare nimic la ultima sa conferinta de presa, ca de obicei! Deci eu ma uit mai degraba la ceea ce imi spun graficele. 

Si in acest moment ele imi spun ca seful FED va avea de furca cu pietele in curand, in pofida noii explozii de euforie, pe care a produs-o conferinta de presa de la Jachson Hole.

Va atrag atentia din nou! Eu vorbesc intotdeauna despre probabilitati nu despre certitudini. Pentru ca nimeni in lumeea asta nu poate avea certitudini privind felul in care vor evolua pietele de capital. 

Exista insa momente in care apar structuri, care ne arata ca probabilitatea unui eveniment anume a crescut marcant. O asemenea structura este si triunghiul terminal, care obisnuieste sa apara la sfarsitul unui trend. Ascendent sau descendent! In cazul de fata ascendent.

Vom vedea deci in curand ce va putea face FED-ul aflat in Qe infinit, in cazul in care piata ii va arata degetul lui Powell? Reamintesc ceea ce am spus in poastarea precedenta; Nu vom gasi o situatie similara, oricat am sapa in istoria pietelor de capital, in care o banca centrala sa fie in culmea Qe, in momente in care bursele se invart la valori ametitoare, nemai intalnite niciodata. Vorbesc despre valori fiind convins ca la un moment dat ele vor incepe sa conteze. Cel putin pentru investitorii responsabili care tin cont de matematica.

Daca analizele mele se vor dovedi a fi corecte va trebui sa asistam si la o noua explozie a dolarului american! Al carui cerere ar trebui sa creasca marcant, chiar daca narativul supereconomistilor ne spune ca FED a inunadat piata cu aceasta valuta. Precum va spuneam in postarea precedenta eu vad lucrurile invers! Deci vad o penurie de dolari, raportat la necesitatile impuse de dezvoltarea economica visata. 

Ca atare, pretul pe care il va atinge dolarul ar putea sa surprinda foarte multa lume, din moement ce el ar putea sa-si depaseasca chiar si ultimul top atins inainte deprecierii la care am asistat. 

La evolutia probabila a valutei americane voi reveni insa in viitorul apropiat, printr-o alta postare!


 

marți, 24 august 2021

Gaura Jackson (Jackson Hole) buricul pamantului

Ati vazut cu totii in postarea precedenta ce efect au avut asupra pietei canadiene sistarea cumpararilor de MBS si reducerea QE de catre banca centrala a Canadei. Efect zero! Dar narativul atotputerniciei a vizat intotdeuna o alta institutie. Cea a FED! Din aceasta cauza sta lumea ametita de acest narativ cu sufletul in nas. Pentru ca vineri va aparea online 'vrajitorul' J. Powell! Si de ceea ce va spune el sau nu va spune, va depinde viitorul planetei.

Sa nu va mirati daca si piata din Canada va reactiona tot pe baza spuselor FED, nu pe baza a ceea ce se intampla acolo, la fata locului. Psihologia umana nu este o joaca!

Din cate am observat eu, insa, cea mai lichida si mai seriosa piata, cea a bondurilor, are opiniile ei separate.

Si se pare ca ea nu crede nici in inflatie, nici in supraputerile FED. Fapt pentru care a inceput sa se asigure din timp pentru eventualitatea in care ar putea izbucni o panica in piata, cu FED cu tot. Pentru ca, ce ar mai putea face un FED care a cumparat MBS-uri, a continuat cu Qe tot timpul la acelasi nivel, pe tot parcursul aprecierii bursiere la care am asistat pana acum?

Daca economia SUA este in flori, asa cum ne prezinta si premierul Catu economia autohtona, de ce fug vigilentii dupa colaterale de parca ar fi inebunit? De ce s-a ridicat RRP organizat de FED, intr-o singura noapte la peste un trilion$? Si daca vine inflatia de ce scad dobanzile si de ce se apreciaza dolarul, asa cum am prevazut eu acum cca. 6 luni? 

La toate intrebarile sunt convins ca vom avea un raspuns in curand. Care anticipez ca va crea un sentiment de mirare, celora care nu mai vad niciun sfarsit pentru 'eldoradoul economic'.

Daca cititi in media despre reverse repo (RRP), veti gasi explicatii de tot felul. Cea mai frecventa fiind cea prin care FED scoate bani din piata. Culmea, 'i-ar scoate' cu o mana, pentru ca, cu cealalta, FED-ul continua Qe infinit. Am mai vazut si alte explicatii, dar eu cred ca explicatia cea mai logica, ca atare si cea mai apropiata de realitate ar trebui sa fie lipsa colateralelor de valoare! Pe care le doreste orice investitor sanatos la cap, in eventualitatea unei crize.

Concluzie; In opinia mea; vanatoarea de colaterale, aprecierea dolarului si scaderea dobanzilor, sunt semnale venite din partea pietelor in care activeaza investitorii constienti. Deci tot ce se intampla in aceste piete ne arata ca ei se pregatesc pentru deflatie si probleme economico monetare din viitorul nu prea indeparat. Urmeaza grafice cu indicele dolarului, rata dobanzilor de 10 ani si RRP.






vineri, 20 august 2021

Don't fight the FED? Or, rather say don't fight human craziness!

Am mai spus ca viata oamenilor este bazata pe narative, care se bat foarte des cap in cap cu realitatea. Narativul economic a fost si este este; FED si alte banci centrale invart pietele de capital in jurul degetelor. Si, QE a fost si este, cauza exploziilor de pret din piata, inclusiv a preturilor din piata imobiliara.

Hai sa iesim pentru o clipa din vraja narativelor si sa ne uitam la realitate. Realitatea din Canada, pentru ca acolo a inceput Banca Centrala sa reduca QE, din octombrie, anul trecut, si a sistat cumpararile de mortgage backed securities, despre care narativul spune ca sustin preturile mari din piata imobiliara.

"So the BoC started tapering its asset purchases last October. It stopped buying mortgage-backed securities. It stopped buying provincial bonds. It shed most of its holdings of repos and Canada Treasury bills so far this year. And in three announced taperings, it reduced the amount of its weekly purchases of Government of Canada bonds, from C$5 billion per week last year to C$2 billion per week currently. The overall effect is that the assets on its balance sheet dropped from C$575 billion in March to C$490 billion currently as of today’s balance sheet."

Iata ce au facut bursa si imobiliarele din Canada, in timp ce Banca Centrala continua sa reduca QE, spre deosebire de FED care il mentine.

Compara acest grafic lunar al indicelui TSX din Canada si cel al indicelui DOW sau SP500 din SUA! Ca sa vezi o similitudine izbitoare privind aspectul crashului din 2020 si aspectul revenirii furibunde care a urmat si mai tine si azi.


Graficul de mai sus este cel al indicelui imobiliar din Canada, care continua nebuneste spre nord, in pofida faptului ca Banca Centrala a sistat total cumpararile de mortgage backed securities si continua reducerea QE.

Cine a pompat preturile din piata de capital spre nivele nemaiintalnite niciodata? Nebunia euforica umana, bazata pe un narativ inventat, sau QE-urile bancilor centrale? Deci banii care n-au intrat niciodata in piata de capital, ci au stat si stau linistiti in conturile de rezerva ale bancilor comerciale.

Cand se va sfarsi oare bula bulelor? In momentul in care psihologia euforica a cumparatorilor se va va impiedeca de un ciot. 

Privind bursele din SUA; deocamdata nu exista vreo structura bine definita, cu aspect terminal. Cu toate ca, o asemnea structura, pare sa dea semne de formare. Fiind vorba de 'everything buble' exista deja boaloane sparte, in unele domenii. Deci vor urma si altele.

sâmbătă, 31 iulie 2021

Bitcoin, in sus sau in jos?

Voi face o postare foarte scurta despre acest subiect. Ca sa va spun parerea mea despre evolutia BTC, in viitorul apropiat. Atentie! Ceea ce voi spune nu este un sfat de cumparare sau de vanzare. Este doar o analiza care prezinta felul in care vad eu lucrurile. 

BTC a revenit destul de frumos de la ultimul minim atins, precum arata si graficul,.Dar eu va spun ca din punctul meu de vedere deprecierea monedei crypto nu s-a terminat. In perimetrul elipsei pe care o vedeti aprecierea BTC ar trebui sa se termine, si trendul descendent al monedei sa continue.

Be careful out there!

duminică, 25 iulie 2021

No, this time it just can't be diffrent!

Numai bancile centrale si guvernantii cu care merg ele mana in mana pot crede ca repetand aceleasi proceduri se pot obtine alte rezultate. Realitatea a spus si va spune nu acestui concept, intodeauna! Pentru ca este unul imposibil. Japonia este, dupa cum se vede, din nou ceasul care a inceput sa sune alarma! Pentru ca dobanzile de 10 ani din "tara soarelui rasare" s-au intors din nou spre nivelul zero. Ce insemneaza acest lucru, mai pe romaneste? In acest moment piata vede o dobanda in jur de zero, intr-o perspectiva de 10 ani. Vezi graficul alaturat!

Probleme seriosase incep sa apara atunci cand aceasta dobanda cade sub zero, asa cum stiti ca au aparut in 2020. Au aparut pe plan global, chiar daca bondul din imagine este japonez, pentru ca nu ne-am globalizat degeaba. Fenomenul se poate observa in stanga graficului si este notat cu GFC2(global financial crises). 

Ce insemneaza o dobanda negativa? Insemneaza ca cei cu banii depusi intr-un cont platesc pentru aceasta facilitate, in loc sa incaseze dobanda. Acest lucru s-a intamplat si in SUA, recent, dar la capatul foarte scurt al dobanzilor. Fenomenul a obligat FED sa poreneasca operatiunea Reverse Repo!

In graficul urmator vedeti ca si dobanzile de 10 ani din SUA sunt in cadere libera! Si ca topul pe care l-au atins a venit cam la o luna dupa topul atins de dobanzile japoneze.

Cele mai convinse tari, dintre cele dezvoltate, de de faptul ca Qe le-a vindecat economiile sunt; Canada, Noua Zeenlanda, si Regatul Unit. Ele  par a fi chiar  mai optimiste decat premierul Romaniei.

The Reserve Bank of New Zealand just last week announced it will wind down its QE program four days from now. Last month, the Bank of Canada reported that it would reduce (for the second time) the pace of its LSAP stuff and probably raise interest rates much earlier than previously anticipated. Back in May, the Bank of England’s monetary policy committee voted to simultaneously taper the rate of its own asset purchase program while at the same time steadfastly refusing to call it that. 

Din cate putem vedea revenirea economica, trambitata de politicieni si de bancile centrale, pe care eu am privit-o cu mult scepticism, a devenit naratiunea momentului. Ca sa nu mai vorbim despre inflatia, chiar hiperinflatia pe care o anunta o groaza de experti. Aceiasi experti recomandau cumparari de monede crypto, pe care le numeau un scut sigur impotriva inflatiei(store of value). Un scut facut acum bucatele, asa cum am avertizat, vezi tabelul care urmeaza.

FED pare insa mai sceptic, ca si ECB! Fapt pentru care actioaneaza intr-un mod nemaiinatalnit pana acum. Ambele banci continua sa cumpere trezorerii si bonduri, exact ca in prima zi de criza. Cu toate ca bursele au ajuns la nivele stelare, nemaiintalnite niciodata in istoria pe care o au. Concomitent, cele mai multe companii au raportat si raporteaza castiguri substantiale. 

Tinerii par a fi cei care cara cel mai greu sac al someriei, in timp ce unii, cativa dintre cei 1%, au cumparat excursii  in spatiu.


Ca sa nu spuneti ca descriminez pe cineva pun si un grafic al PIB-ului romanesc, calculat de la an la an. Dupa ce premierul Catu ne-a anuntat ca in viitor ne putem astepta la o crestere economica cu doua cifre. De la cifra actuala minus 0,2, pe care o vedeti in grafic.

In realitate eu nu vad altceva decat un show politic ieftin, pe care l-as cota cu 3 cifre, deci cu 100%.

In alta ordine de idei; Niste baieti al caror bogatie a expldat in urma aprecierilor bursiere au calatorit in spatiu. Pentru ca, de acolo, distorsiunea economica pe care au creat-o trebuie sa se fi vazut mult mai bine. Si nu! Nu este vorba de politicienii sau de membri FED, care s-au straduit sa-i ajute. Ci de o mana de oameni din cei 1%. Care au profitat si ei de banii ieftini, alaturi de ceilalti privilegiati.




marți, 29 iunie 2021

This time is diffrent!

Va spuneam ca viata oamenilor este bazata pe narative. Dar nu v-am spus nimic despre efectul pe care il pot avea acestea asupra maselor. Va spun acum! Unele narative se pot intipari atat de adanc in constiinta umana incat "cei infectati" de o convingere sau alta nu mai cred nici ceea ce vad. Doua asemenea narative, cu radacini foarte vechi, sunt; "Don't fight the FED" si "This time is diffrent".

Ii intreb deci pe cei convinsi de faptul ca o Banca Centrala poate invarti economia unei tari pe degete; de ce exista atunci crize economice? Dupa ultima sedinta FED, in care s-a vorbit despre o eventuala ridicare a dobanzilor, bursa a cazut. Daca FED a fost cauza deprecierilor bursiere, de ce au urcat indicii Sp500 si Nasadaq din SUA la noi culmi? A urcat si DJ, dar fara sa faca un nou maxim.

Am auzit pretutindeni in masmedia si pe siturile de socializare ca vine inflatia, din cauza FED. Ca exemplu ilustrativ, in acest sens, a fost dat si pretul lemnului. Care a explodat intr-devar.  Imi poate spune cineva de ce s-a facut pretul lemnului praf, in ultimele doua luni? Si care a fost masura luata de Rezeva Fedearala care a dus la acest deznodamant?

Daca cei care inghit narativele despre puterile supranaturale ale bancilor centrala si alte narative cu gust de rahat s-ar uita in urmatorul grafic, straduindu-se sa-l si inteleaga, povestile ticluite cu grija de catre cei care au de castigat in urma lor, nu s-ar mai putea bate cu cuie in mintea nimanui. Explicatia fenomenului pe care il vedeti in grafic este foarte simpla, cerere si oferta! Dar cine sunt cei care vor sa fie receptivi la o asemenea explicatie? Nu pare mult mai cu muschi si mai invaluita in mister si conspiratii, teoria prin care o Banca Centrala poate invarti economia pe degete?

Preturile lemnului au explodat din cauza sincopelor de livrare cauzate de pandemie si datorita faptului ca au fost cumparatori, la un moment dat, gata sa platesca 1700 de doalri pentru un metru cub de lemn. 

Acesti cumparatori au disparut insa destul de rapid, dupa ce si-au satisfacut nevoile, si, dupa cum se vede, cei ramasi in piata n-au mai fost gata sa platesca preturi cosmice pentru un metru cub de lemn. Ca atare, pentru ca viata si afacerile trebuie sa meraga mai departe, pretul lemnului a scazut spre nivelele la care au existat cumparatori. Actualmente, un pret cu 58% mai mic decat pretul maxim din grafic.


 

Ati auzit ca pretul lemnului a explodat si in Romania? A explodat oare tot din cauza FED, sau poate din cauza lui Dancila, femeia cu mintea dinamita de la BNR? Si oare, mai cumpara cineva 1 metru cub de lemn la 1700 de dolari, daca nu ar fi fost speriat de narativul care anunta hiperinflatie?

Privind ridicarea dobanzilor! Isi permite oare FED sa ridice dobanda, tinand cont de nivelul actual al datoriilor pe care le are SUA? 30 de trilioane de dolari, ale caror dobanda trebuie platita, indiferent de nivelul pretului! Nu suntem oare intr-o noua era in care tehnologia tot mai performanta si mai raspindita vrea deflatie, pe care FED vrea sa o apreasca, pentru ca sistemul pe care il patroneaza nu functioneaza intr-un mediu deflationist. Asa a fost construit! Bazat pe imprumuturi care se fac si se replatesc cel mai bine la dobanzi mici! Pentru ca dobanzile in crestere sporesc riscul de faliment al imprumutului. 

Deci prin definitie; Cand dobanzile au ajuns la nivele sensibile ciclul economic expansiv s-a terminat! Ati vazut ce s-a intamplat, data trecuta, atunci cand FED a reusit sa duca dobanzile la un nenorocit de 3%? S-a spart balonul! Care nu a fost umflat de FED, asa cum spune narativul, ci umflat de fudulia oamenilor care s-au spalat la creier cu acest narativ.

Vedeti cum sa bat cap in cap realitatile trecutului cu cele ale viitorului? Vedeti de ce spuneam ca timpurile pe care le traim vor fi tiparite cu litere mari in cartile de economie si de istorie? Suntem pur si simplu la granita dintre doua ere! Legate printr-un pod pe care nu-l vom putea trece fara sa producem scantei. Implicit si explozii.

sâmbătă, 19 iunie 2021

Culmea nebuniei sau nebunia culmilor? EPISODUL II

Euforia, care ii face intotdeauna pe oameni sa o ia razna, poate avea efecte neinchipuite. De pilda, vanzarea unui nimic, numit opera de arta, pentru suma de 18000$ la o licitatie. In loc de sculptura care nu exista, cumparatorul a primt un certificat de vanzare de la Salvatore Garau, artistul.


Acelasi sculptor a expus in Milano "o opera de arta" pe care n-o vedeti, pentru ca nu exista(sculptorul spune ca ba exista, dar e vacum). Nimicul se numeste Budha in contemplation.

Eu zic ca suntem intr-adevar in buda, chiar daca multi refuza sa vada si sa contempleze asupra acestui lucru.

Cand esti scufundat in euforie cumperi si masini. Pentru ca explozia economica regizata de cei mai abili ingineri financiari a inmultit si colectionarii. Oare ce face colectionarul de arta digitala NFT, care a cumparat, recent, o piesa cu 69 de milioane de dolari?



127000$ pentru aceasta bijuterie este floare la ureche. Stim de la Dancila "ca orice om ii este teama" de inflatie. Apropo de inflatie; orice om poate pune orice pret unui produs, produse, dar asta nu insemeneaza ca piata il va absorbii. Din aceasta cauza definitia corecta a inflatiei si deflatiei este legata strict de lichiditatea monetara si cantitatea de credite, raportate la catitatea produselor existente in piata. Schimbarea preturilor fiind doar o consecinta a variatiei parametrilor specificati.

Mai pe romaneste; X poate pune de exemplu, un pret de 100 de lei pentru o scobitoare si o poate vinde. Dar asta nu va produce inflatie. Decat in momentul in care pretul de 100 de lei/scobitoarea va fi asimilat complet de piata. Ce insemneaza acest lucru? Insemneaza ca toti cei care vor sa cumpere scobitori vor vrea si isi vor putea permite sa plateasca, 100 de lei pentru o scobitoare. Nici macar o scumpire drastica a unui produs nu va produce inflatie, atata timp cat alte produse raman la pretul lor vechi sau la un pret chiar mai mic. Inflatia preturilor se calculeaza pentru "un cos" de produse si servicii!

Daca ne uitam la graficul care urmeaza vedem cine sunt aceia care isi pot permite diverse extravagante: Inginerii financiari, cei 1%, care se imbogatesc din inertie in urma politicilor finaciare actuale, aplicate dā partid si dā stat, mana in mana cu Bancile Centrale. Chiar daca nu toti politicienii sunt ca cei de pe Dambovita si chiar daca aceste rezultate n-au facut parte din telurile pe care le aveau, se pare ca a aparut un colletaral damage. Pe care unii ar dori sa-l combata acum, dar nu prea stiu cum.

Atentie! Tot ce se vede in grafic s-a intamplat in timpul celei mai severe pandemii din ultimii 100 de ani.

Si atunci sa nu ne miram ca, consumatorul din lumea reala, marea masa a oamenilor, nu-si permit sa fie la fel de euforici si sa cumpere scobitori la 100 de lei bucata. Un lucru ilustrat de graficul care urmeaza;


Graficul arata ce anume au cumparat oamenii in timpul pandemiei. Dar si felul in care a evoluat conceptul lor de cumparare, cu timpul, inclusiv dupa fiecare check stimulator. In momentul de fata, dupa cum se vede in partea drepata a graficului, intentia de cumparare a consumatorului este in picaj, cu toate ca expertii vorbesc neincetat despre inflatie. Cosumatorul de rand pare sa fi cumparat deja tot ce avea de cumparat, fapt pentru care cererea pentru unele servicii si produse a coborat sub nivelul zero. Ba mai mult! Ca sa faca si el, omul de rand niste bani in plus, pentru ca dobanzile zero sunt ca sculpturile lui Garau, acesta s-a apucat sa joace la bursa. Rezultatul este; numarul investitorilor de rand a atins culmi istorice.

Bursa isi vede insa de drumul ei, asa cum se observa in urmatorul grafic, cel al indicelui Dow. Cei care stiu ce fac, inginerii, au inceput sa vanda cu mult inainte de deciziile FED, in timp ce cei care nu inteleg limbajul graficelor au continuat sa cumpere. Eu am descris in postarile precedente semnalul dat de cele doua lumanari pe care le-am marcat din nou cu sageti albastre. Si spuneam ca ele "urla"; VANZARE. Si vanzarea a aparut, din nou, in ultimele zile, indicele fiind impins catre linia verde despre care am vorbit de multe ori. Eu cred ca aceasta linie va opri caderea bursiera in clipa in care va fi lovita, cel putin pentru moment. Pentru ca mai apoi vanzarile sa fie reluate din nou, in curand.

Apropo nebunie! va pun un filmulet cu un fan crypto:


 

L-o fi injectat FED sau guvernul cu "un chip de al lui Soros si Geitz"?

Tineti minte! In viata nu totul este ceea ce pare a fi.



 

sâmbătă, 22 mai 2021

Bitcoin a store of value

Viata oamenilor a fost, este si va fi bazata pe narative. Care pot fi mai aproape dar si la ani lumina de relitatea propriuzisa. Un narativ, o poveste repetata cu sarguinta va fi acceptata de tot mai multa lume, putand sa devina astfel “un adevar indiscutabil".

Orice poveste moare sau cade in uitare dupa ce si-a atins scopul! Sau dupa ce apare alta poveste care sa poata atrage atentia multimii spre un nou subiect fierbinte.  

Un exemplu interesant este narativul despre existenta zeilor, care a impins societatile din perioda istorica in cauza, de la monoteism la politeism.

“Bitcoin a store of value” este tot un narativ. Pentru ca fara o poveste mestesugita cu maiestrie nu cumpara nimeni o moneda virtuala, intangibila, cu valoarea intrinseca zero. Deci cu toate ca adevarul exista oamenii il pot transforma intr-un concept relativ. Prin faptul ca sunt in stare sa creada cu tarie si convingere absoluta, in ceea ce isi doresc ei sa fie adevarat.

Ceea ce vedeti in graficul care urmeaza nu este un narativ ci o realitate. Un adevar indubitabil! In 6 zile 500 de miliarde de dolari s-au evaporat din valoarea BTC. Deja in mijlocul saptamanii, mirecuri, se putea citi; “The market cap for global digital currencies came in at $1.35 trillion on Wednesday, down from a recent peak of $2.56 trillion on May 12, according to data from CoinMarketCap.com.”

Daca aprecierea BTC a fost bazata pe o poveste, mi se pare foarte normal ca si deprecierea sa sa aiba povestea ei: Elon Mask, Banca centrala din China, manipulare etc.

Cei cu capul pe umeri, care au asistat in randuri repetate la o volatilitate iesita din comun si la explicatii verzi si uscate in ceea ce o priveste, nu ar trebui oare sa-si puna urmatoarea intrebare: Cum mama dracului poate o moneda “asa valoroasa” ca BTC, de exemplu, sa-si piarda 500 de miliarde $ din valoare in 6 zile? Bazat pe niste declaratii! Ba mai mult! Cum ar putea fi folosita o asemenea moneda ca mediu de plata?

Dar, cei mai multi oameni nu-si pun intrebari de frica raspunsurilor care le-ar putea ruina orice credinta, orice convingere pe care o au. Numai procedand in acest fel poti continua sa crezi, ceea ce iti doresti tu sa fie adevarat.

Macelul criptomonedelor a lasat niste urme de bagat in seama si in cazul indicilor bursieri! Urme pe care cei mai multi nici nu le observa. Daca va uitati cu atentie la graficele care urmeaza veti vedea ca indicele Dow a ajuns la nivele de la care trebuie sa faca o corectie. Afirmatie valabila si pentru ceilalti indici!

Pe graficul lunar vedeti ca Dow dat de o linie orizantala verde care marcheaza un nivel de pret, exact in punctul in care ea se intersecteaza cu o linie verticala a timpului, tot verde. Sagetile negre arata comportamentul indicelui, deci semnalale de apreciere sau depreciere, care au fost produse, de fiecare data, de linia timpului. Atentie! Numai ultima lumanare s-a lovit in acelasi timp de un nivel de pret si unul de timp. Un lucru foarte important in modelul meu de analiza.

Ba mai mult, in graficul saptamanal Dow a facut un outside week, mai apoi un hanging man. Cautati termenii pe google daca va sunt necunsocuti. Acest lucru ne anunta clar ca suntem pe drumul pe care l-am preconizat, spre linia rosie, dupa o expolzie a volatilitatii pe care am anuntat-o in penultima mea postare. Cred ca, intr-o prima faza, lovirea liniei rosii va duce la o noua revenire a burselor. Deci in opinia mea, cei care se astapta la caderi de tip crash, netipice pentru un bear market, vor ramane deceptionati. Pentru ca un bear market real implica caderi si reveniri consistente, incadrate intr-un trend descendent= maxime si minime in scadere.



In alta ordine de idei, MMT a devenit realitate in SUA, precum va deveni realitate si criptodolarul si alte criptomonede nationale! Va amintiti cu siguranta ca v-am vorbit de un punct de inflexiune al omenirii. Vom mai avea oare banci comerciale in viitor daca dupa aparitia criptomonedelor nationale Bancile Centrale vor prelua toate fraiele economiei? Este MMT o abordare functionala sau o nebunie imposibila? Iata cateva intrebari pe care voi incerca sa le dezbat in postarile care urmeaza.

 



sâmbătă, 17 aprilie 2021

Culmea nebuniei sau nebunia culmilor?

Cand o anumita limita este atinsa o reactie in directia opusa este inevitabila, spunea Confucius. O afirmatie care trebuie sa fie valabila si pentru nebunia umana, zic eu. Si, inclusiv pentru setea de imbogatire peste noapte, care s-a lasat ca o umbra imensa si intunecata peste creierele multora. 

Daca va uitati la grficul Dogecoin vedeti ce s-a intamplat cu pretul acestei monede crypto de la o zi la alta. Nebunia incepe in data de 15 aprilie in jurul orei 11, la un pret de cca. 0,12. Si ajunge la culmi in jurul orei 15, ziua urmatoare. La nivelul de pret; 0,44. Va las sa calculati voi amplitudinea acestei explozii! Timpul, care reprezinta ore, il vedeti afisat la baza graficului.

 


Urmeaza un alt grafic interesant! Care ne arata iubirea omului de rand fata de actiuni. La culmi si aceasta, masurata din anii 50 si pana azi!

Daca ati crezut ca menagerii sunt mai rationali si mai imuni la nebunie, ati gresit. Si expunerea lor la actiuni se afla la noi culmi.


Si atunci nu ne putem mira vazand ca bursele urca. In opinia mea gafaind tot mai intens si atat tare, incat gafaitul se aude si in Bucuresti. Pentru ca Bet fuge mana in mana cu indicii din SUA. Dar este foarte aproape de o elipsa "turnata din beton." Cea pe care o vedeti pe urmatorul grafic.

Cei care cred ca deprecierile bursiere din 2020 au provocat o recesiune economica genuina, din care lumea a iesit ajutata de valurile inundatiilor de bani, ar trebui sa se mai gandesca odata. Din moment ce orice recesiune care isi vede de drumul ei, obisnuieste sa curete murdariile economice si finaciare care s-au adunat pretutindeni in decursul anilor. Acesta este rolul unei recesiuni sau depresiuni! In anul 2020 FED a ridicat un zid in fata salubrizarii, in timp ce lockdownurile au adus si mai multa murdarie pe teren.

Deci; "Those events caused the number of zombies to skyrocket, creating more than 600 zombie corporations (out of 3,000 large companies) with $2.6 trillion in debt. These firms are just limping along, harming the American economy as they go."Asta numai in cazul SUA, cifrele fiind din 9 ianuarie 2021. Sunt sigur ca de atunci numarul companiilor zombie a crescut, din moment ce usa strandului de lichidati le-a ramas deschisa.

Daca credeti ca europenii stau mai bine priviti graficelel care urmeaza. Si atentie, ele ne dau cifre numai pana in 2019. An in care zombificarea se invartea in jur de 20%, Franta fiind sef de grup. Deci dintr-o era in care usa strandului european de lichidati se deschidea mult mai greu! Incepand cu 2020 usa strandului a fost unsa asa cum trebuie. In grafic vedeti si probabilitatea pe care le au aceste companii sa ramana zombies, in viitor. Pentru ca nu au facut, nu fac, si nu vor face destul profit pentru a-si putea achita datoriile. Daca nu au facut si nu fac destul profit acum, in era de glorie a inundatiilor monetare, in care PIB-urile revin din adanc ca niste rachete.Vor face oare mai mult profit in cazul a numai unei mici deteriorari de natura economica?

Eu vad deci aceste companii ca fiind un cancer neoperat al economiei, tratat de bancile centrale cu un ceai facut din buruieni.
 
PS. Am mai gasit un grafic relevant! Care ne arata procentul de apreciere a monedelor cripto din tabel, in anul 2021, pana in 16 aprilie. Da, ati citit corect, in 3 luni si jumatate! Observati procentele din dreptul Dogecoin!

 


vineri, 9 aprilie 2021

Revenirea volatilitatii

Ati observat cu siguranta miscarea indicilor bursieri. Usor spre nord dar nimic senzational. Valurile au devenit tot mai mici prevestind o crestere a volatilitatii. Care, cred eu, va impinge indicele Dow din nou spre linia rosie. In grafic am marcat cu linii verzi aceste miscari probabile. Care, se vor face in valuri, ca de obicei. 


Cei interesati de burse, deci de evolutia economica, au observat cu siguranta si faptul ca somajul din SUA a scazut pana la 6%. Un lucru pe care l-am anuntat in poasterea precedenta, inainte de publicarea cifrelor. Ba mai mult, eu cred ca in curand vom vedea cifre si mai mici, 4-4,5%, care se vor lovi insa de o problema; lipsa fortei de munca! Pentru ca si americanul se poate romaniza atunci cand ii trimiti stimy cecuri gratuit. Gratutit este un fel de-a spune, pentru ca cecurile provin din banul public.

Aceasta stare de fapte ii va obliga pe angajotori sa ridice salariile, un lucru care va avea alte consecinte la care multi nu s-au gandit. Voi reveni la ele in postarile care vor urma, pentru ca in acest moment ma limitez la ceea ce am mai spus. Urmaresc zilnic pretul pietei ca sa pot face si eu cumparari si vanzari cu un risc cat mai scazut.

Precum stiti piata mea preferata de afaceri este cea valutara, cu toate ca ma uit si la indici, dar si la optiuni. Am iesit din dolar, cu toate ca ma mai astept la aprecieri privind valuta americana. 

Cei care sunt cititori fideli al acestui blog isi amintesc cu siguranta recomandarea pe care am facut-o acum cca. un an; cumpara valute scandinave SEK si NOK. In acest moment cele 2 valute au ajuns in opinia mea aproape de un platou, dupa ce s-au apreciat consistent. Dar, dupa o corectie, ele vor merita sa fie cumparate din nou, pentru ca au intrat intr-un trend pozitiv de durata mai lunga.

Iata cum arata piata muncii din SUA:


Ultimul grafic ii reprezinta pe micii angajatori, primul fiind un grafic de asamblu. Citez rezultatul unui sondaj; "a stunning 91% of respondents said they had few or no qualified applicants for job openings in the past three months". Deci cel putin in privinta ultimelor 3 luni salvatotorii somerilor din SUA, FED si noul guvern, par a-si fi gresit calculele. Pentru ca exista, precum se vede, destui americani care au fost stimulati sa stea acasa. Dupa ce au primit cecuri gratuite "dā la stat, pāntru stat. Romanii fac macar jocul de glezne bine cunoscut, in orice situatie. Astia din SUA nu misca nici un oscior.
 
Ce are de-a face o banca centrala cu somajul intr-o piata libera stiu numai cei destepti. Sau, poate, capitalismul pe care "taticul" Adam Smith l-a legat cu lant de existenta unei piete total libere, da sa cada in nas. Un lucru care se potriveste ca o manusa cu afirmatia pe care am facut-o in randuri repetate; suntem la un punct de inflexiune al omenirii.


vineri, 2 aprilie 2021

BNR "a aruncat stergarul" in fata Euro

Pe graficul euro/ron vedeti doua intervale delimitate de doua linii verzi, fiecare. Aceste intervale arata miscarea pretului euro/ron din martie 2020, pana azi. Observati ca intervalale sunt destul de stramte si foarte bine delimitate, pentru ca in aceste intervale a dorit sa tina BNR cursul euro/ron. Dupa un an de lupta cu piata, la un cost pe care nu-l vom sti niciodata, banca a aruncat stergarul. Lasand astfel perechea eur/ron sa-si vada de drum, in functie de cerere si oferta!

De ce s-a amestecat BNR in piata si de ce a aruncat o groaza de bani intr-o lupta cu piata pe care stia ca o va pierde? Din considerente pur politice! Pentru ca o depreciere a leului, in special fata de euro, nu este un fenomen popular. Deci de dragul politicienilor de la putere BNR a incercat sa manipulze piata timp de un an. Pornind probabil de la urmatoarea premiza; le ajunge sarmanilor nenorocirea cu pandemia, o depreciere a leului nu le mai lipseste de loc.

Precum v-am mai spus in alte postari; bancile centrale pierd, in cele din urma, lupta cu piata.

Bnr a scapat insa cursul din mana la un moment destul de inoportun; carantina, demosntratii, haos sanitar si "alte bunatati," de care niciun guvern nu are cum sa se bucure. La ce ne putem astepta in viitorul apropiat, privind cursul euro/dolar? Vedem ca perchea se apropie de un nivel important de distributie, marcat cu linie rosie. Dar, si in acest caz, perforarea ei pare scenariul cel mai probabil. Pentru ca, victoria pietei asupra BNR, ar fi  normal sa aduca putin mai mult profit decat 2-3 bani, cumparatorilor euro. 

Dupa o cadere usoara euro ar trebui sa incerce sa forteze linia rosie si sa iasa din cadrul ei. Si in acest caz, eu cred ca va fi vorba de o perforare falsa. Conform mecanismului pe care vi l-am descris in cazul Dow. Pana unde ar putea duce aceasta miscare inceputa, acum cateva zile, euro? Pana la 4,95-96. De acolo pretul perechii ar trebui sa cada din nou sub linia rosie.

Privind obligatiunile avem azi in SUA un Opex intermediar, care ar trebui sa creasca volatilitatea, adica miscarile de pret din piata. Concomitent avem si raportul privind numarul celor fara loc de munca. Care, cred eu, ar putea surprinde pozitiv. Mai ales daca ne gandim ca inginerul finaciar FED, i-a scos cu mai mult timp in urma din ecuatie, pe somerii care nu mai cauta de lucru. Mai pe romaneste, daca esti somer si te-ai saturat sa mai cauti de lucru, pentru ca ai obisit dupa N refuzuri, nu mai esti somer. Ca atare, nu mai intri in ecuatia inginerului finaciar FED. Afara ploua dar pe pietele de capital vom avea o zi fierbinte. Fapt pentru care bursele vor pleca probabil spre nord. Deci in sus!

vineri, 26 martie 2021

In SUA, la burse, continua lupta dintre vanzatori si cumparatori

Dow Jones a reusit sa se mentina mai multe zile deasupra liniei rosii, precum se vede, dar a fost ranit prin faptul ca indicele a revenit sub acel nivel. A reusit sa stea acolo doar doua zile dupa care a perforat din nou linia rosie. In sus!

Aceste miscari n-au schimbat insa cu nimic scenariul pe care vi l-am prezentat in ultimele postari. La ce se pot astepta in viitorul apropiat, cei interesati de bursele din SUA, ale caror miscari vor molipsi si bursele europene, implicit bursa de la Bucuresti. Foarte probabil, la miscari intre linie si ultimul maxim, asa cum am mai spus. Dupa care, o noua perforare a liniei rosii, spre directia sud, pare o miscare foarte probabila.

Atentie! Trendul pozitiv pe care l-a avut Dow ramane neschimbat, pana in momentul in care nivelul elipsei pe care o vedeti in grafic, va fi perforat. Pentru confirmarea unei schimbari de trend indicele va trebui sa se mentina "zile bune" sub acest nivel. Deocamdata, strategia cea mai sanatoasa este sa urmarim zilnic ceea ce se intampla. Pentru ca in mediul actual nu as recomanda nimanui cumparari, dar nici vanzari.

Prechea eur/dolar s-a depreciat conform asteptarilor, ceea ce insemneaza ca dolarul s-a apreciat fata de euro. Implicit fata de leu! Daca perceptiile mele se vor dovedi a fi corecte euro ar putea ajunge la nivelul liniei rosii pe care o vedeti in graficul care urmeaza. Nu printr-o prabusire sinistra ci prin miscari ciclice mai marunte. 



duminică, 21 martie 2021

Ceata in pietele de capital ca si in "piata pandemiei"

In pietele de capital ceata vine de la ingineriile finaciare intreprinse de bancile centrale. In piata pandemiei vine de la faptul ca o boala noua nu are cum sa fie cunoscuta integral, decat dupa ce a trecut si dupa ce a lasat dupa sine toate urmele pe care le putea lasa. Sunt deci convins ca in cazul pandemiei vor aparea si alte noutati, in afara trombozelor, care vor fi elucidate cu timpul, in urma unor cercetari coninue. 

Din conferinta de presa, foarte deschisa si bine pusa la punct de Agentia Europeana a Medicamentelor, a reiesit clar ca discutia din jurul vaccinului AZ este pur stiintifica, fara niciun iz politic. Fraza rostita de Emmer Cooke pune punctul pe i;  Dacă aș fi eu, aș fi vaccinata mâine. Dar, aș vrea să știu ce ar trebui să fac dacă mi s-ar întâmpla ceva după vaccinare. Despre asta vom vorbi in conferinta de presa de azi"

Afirmatia facuta de Cooke este una foarte logica si normala pentru orice om "cu capul pe umeri"! Dar, poate mai putin normala, pentru cei care cred ca Soros si Geitzu au platit virusul ca sa ne haleasca.

Spre deosebire de conferinta de presa a AEM, conferinta de presa a FED a fost mult mai cetoasa. Poate tocmai pentru ca Powel repeta ca o moara stricata aceleasi concepte. "Vom folosi toate uneltele..............", pe care le puteti vedea in poza de mai jos, nota subsemnatului.

La prima conferinta de presa, la cea cu uneltele, FED a rufazat sa vorbeasca despre SLR. Dar, a revenit dupa doua zile si anuntat ca va fi suspendat. Cu posibilitati de reluare a subiectului, in cazul in care va fi necesar. Parca l-am auzit vorbind pe Kelemen Honor despre ursi. Citez cu aproximatie; Pe noi nu ne-au votat ursii ne-au votat oamenii, deci suntem de partea lor. Dar si de partea ursilor, pe care ii vom numara si vom face in asa fel incat sa fie si ei multumiti. 

Sa vedem ce a facut piata, Dowjones, in decursul acestor evenimente. Dupa ce indicele a perforat linia rosie, la nivelul 32420, miscarile lui a fost in ambele directii, precum se vede. La ce ne putem astepta in viitorul apropiat, tinand cont de mediul haotic in care ne invartim? Cel mai probabil la miscari cuprinse intre intervalul delimitat de maximul atins de Dow si linia rosie. Pana in momentul in care indicele va ajunge eventual din nou sub nivelul acestei. Numai in acest caz vom putea vorbi de un semnal de depreciere. Atentie, cu trecerea timpului nivelul liniei rosii creste, pentru ca nu este orizontala!


 

Ca atare; dupa opexul pe care l-am avut vineri, eu zic ca ne astepata inca o saptamana interesanta! Si, pana in momentul de fata, scenariul descris de mine in postarile precedente ramane valabil. Inclusiv cel al euro/dolar. 

Inchei prin a sublinia un lucru foarte interesant. Dobanzile repo din SUA, deci cele de peste noapte, au apucat sa devina si negative! Un lucru care ne arata ca in piata exista un exces de lichiditate raportat la cantitatea de trezorerii. De unde am tras aceasta concluzie? Dobanzile repo nu pot deveni negative decat intr-un singur caz. In cazul in care detinatorii de lichidati sunt gata sa platesca ei o dobanda, atunci cand fac schimb de bani cu trezorerii. Mai pe romaneste; o banca are bani, pe care doreste sa-i schimbe cu trezorerii de calitate, cu o alta banca de exemplu, care poseda asemenea instrumente. Dar care nu-si prea doreste sa faca un asemenea schimb.

In mod normal, banca care are lichiditati are asul in maneca! Pentru ca banca posesoare de trezorerii vine sa-i ceara acesteia bani imprumut. Fiind pregatita sa inmaneze primei banci trezoreriile convenite, dar sa si plateasca o dobanda pentru banii primiti in schimbul lor. Situatia actuala este in "viteza invers"! Banca care are lichiditati vine la banca care are trezorerii! Si este gata sa-i plateasca acesteia o dobanda, pentru suma pe care o da in imprumut. De aici dobanda negativa! Eu iti dau bani, pe nimic, si iti mai dau si o dobanda ca sa accepti imprumutul, in schimbul trezoreriilor de care am nevoie.

Ce va trebui sa faca Fed intr-o asemenea situatie, cu toate instrumentele pe care le are=manipularea dobanzilor si cam atat. Va trebui sa asigure, "o podea," de data asta pentru dobanzile repo, pentru ca ele sa nu cada sub zero. Cum se poate face acest lucru? Prin restrangerea lichidatii monetare, "tapiringul" despre care a inceput sa vorbeasca piata. Sau, prin asiguarea existentei unui numar suficient de mare de trezorerii, raportat la inundatia de bani! Facuta de FED, de data asta mana in mana cu guvernul. By your popcorn and let's whatch, pentru ca ne plimbam in teritorii absolut necunsocute! Care sunt totusi tratate cu multa siguranta si certitudini de catre inginerii financiari.

joi, 11 martie 2021

SLR(supplementary leverage ratio)

Raportul de levier suplimentar, o cerinta care decurge din acordul de la Basel III spune ca bancile din SUA trebuie sa mentina un nivel minim de capital compensatoriu activelor detinute, fara a tine cont de nivelurile de risc. Dorind sa impinga bancile sa ajute tara sa treaca peste pandemia Covid-19, autoritatile de reglementare le-au permis acestora sa excludă temporar de la numitorul SLR trezoreri și depozite depuse la Rezerva Federala, pentru ca acestea sunt considerate cele mai apropiate de activele lipsite de risc. 

Această mișcare de urgență va expira pe 31 martie! In timp ce Fed a fost neobisnuit de tăcut privind soarta SLR, inainte deciziei pe care o va lua saptamana viitoare. Jelena McWilliams, presedinta Corporatiei Federale de Asigurare a Depozitelor, a declarat saptămana trecuta ca nu vede necesitatea extinderii regulii provizorii la nivelul instituției de depozitare, potrivit Politico.

Deci asumarea continuarii sau a sistarii masurii de urgenta ii revine Fed, un fenomen care va pune in opinia mea institutia, intre ciocan si nicovala. Daca se va decide extinderea masurii piata bondurilor, cea mai mare si ma lichida piata din lume, ar putea deveni nelinistita, din moment ce masura a fost declarata provizorie Daca FED va decide sistarea provizoratului, piata actiunilor si a derivatelor se poate speria la fel de bine, considerand ca Rezerva Federala nu mai este de partea ei. Indiferent de cine se va speria senzatia va raspandita pretutindeni. Alternativ; nu se va speria nimeni si atunci bursa va ajunge pe Marte. O poveste in care eu nu cred in aceste momente.

Graficul pe care il cunoasteti imi da acesta senzatie, pentru ca pretul DOW a ajuns la linia rosie, prezentata in postari precedente. Un asemenea nivel nu poate fi batut usor! In general, la nivele atat de importante ca acesta, apare intotdeuna si un fenomen care sa poata tulbura apele. Adevarul este ca ele au fost tuburi si pana acum, doar hoardele euforicie le-au vazut curate ca lacrima. Senzatia este ca acea pe care o au doi indragostiti visatori, imbratisati si asezati intr-o barca, care luneca pe un fluviu foarte linstit spre o cascada.

Deci eu cred ca ne aflam in fata unor evenimente pline de suspans incepand cu sapamana viitoare!

Iata si graficul Dow actualizat, in care se vede corectia. Mai benigna decat m-am asteptat eu. 

Mai maligna a fost in cazul celorlalti indici, in special al indecelui Nasdaq, plin de companii tehnologice. Care vedem ca s-a depreciat aproape 13%. Repet: Tinand cont de atmosfera plina de euforie in care ne scaldam analizele mele precedente au pus accent in primul rand pe determinarea directiei de miscare a indicilor. Din cauza aceleiasi euforii linia rosie a fost pentrata chiar azi. Temporar, cred eu! Dar vom trai si vom vedea.




 

duminică, 28 februarie 2021

Pentru cei care au dubii fata de faptul ca economia mondiala este sincronizata cu cea a SUA

Iata dovada! Cand bursele din America cad, cad si majoritatea zdrobitoare a burselor din lume. Ceea ce vedeti in tabel s-a intamplat vineri.

Asa cum era de asteptat, indicele Bet din Bucuresti se afla si el intr-un val de depreciere. Inceput ceva mai devreme, acum 3 saptamni.



Tinand cont de cele spuse cum credeti ca ar trebui sa arate graficele dobanzilor din SUA, comparat cu cele din Romania? Asa cum se vede!

Pentru ca psihologia pietei din Romania este similara cu cea din SUA. 

Privind indicele Dow, el a continuat sa se deprecieze si vineri. Si atunci, este destul de probabil ca incepand cu data de 2 martie sa asistam la o revenire al acestuia. Chiar daca luni caderile ar putea continua. Faptul ca Dow a avut o cadere mai consistenta decat cea presupusa de mine si prezentata in postarea precedenta, ar trebui sa schimbe scenariul evolutiei probabile a indicelui, in felul urmator.

Tinand cont de mania in care ne scaldam este foarte dificil sa vorbim despre nivele exacte. Si mult mai usor sa vorbim despre directii probabile. In pofida celor spuse m-am incumetat sa pun totusi un nivel probabil de la care cred eu ca ar putea incepe o revenire. Acest nivel se afla, precum se vede, la punctul in care se sfarseste prima liniuta albastra, cu directia spre sud. Atentie! Aprecierea pe care o prevad s-ar putea sa depaseasca sau nu ultimul top, fapt pentru care voi reveni cu actualizari. In momentul de fata sansa inclina spre NU.

Inchei prin a mai repeta odata urmatoarea afirmatie: traim timpuri care vor intra in cartile de istorie. La rubrica: manii din cauza greselilor de politici fiscale si monetare. Pentru ca ele au facut ca oamenii sa nu mai gaseasca randament pentru capitatlul detinut, altundeva decat in actiuni, derivate, si imobiliare.