Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 decembrie 2009

Moartea pitelor libere, a capitalismului?

Prin definitie, ceea ce nu exista nu poate sa moara. Faptul in sine, prin care oamenii schimba definitiile dupa bunul plac, poate duce la foarte multe confuzii.Confuziile se refracta la randul lor asupra societatii, avand pana ala urma consecinte nefaste. Ca sa pot fi pe intelesul tuturor deja de la inceput, voi da numaidecat si cateva exemple: Lovitura de stat din Romania, care pana si azi este numita revolutie, libertatea cuvantului din Romania, care pana si azi este numita democratie, economia fascista din tarile dezvoltate, cu reguli facute de catre o mana de oameni privilegiati, pentru sine, numita si azi economie de piata libera, capitalista. Regulile pietelor libere si implicatiile sociale ale functionarii acestora, sunt foarte bine definite, simplitatea modului de functionare, putand sa-i socheze pe multi dintre cei ce incearca sa le inteleaga.


Faptul ca omul incearca sa complice regulile, prin interventii si actiuni politice, nu face altceva dacat sa opreasca avantul pietelor. Capitalismul si economia de piata, au la baza o regula sfanta de functionare, anume existenta unei piete libere. Baza de functionare al unei piete cu adevarat libere, este garantata la randul ei de doi parametri foarte importanti, cererea si oferta. Parametri amintiti, spun de fapt totul despre modul in care ar trebuie sa functioneze o piata libera. Aminteste-ti de SUA, definita de o bucata buna de vreme, ca fiind tara in care visurile pot deveni realitate pentru orice individ. Globalizarea, era in acea vreme un termen necunoscut, deschiderea si dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii, fiind baza dezvoltarii economice din fiecare an. Nu existau carti de credit, oamenii nu se indatorau pana peste masele, cumpara fiecare cam cat ii permitea buzunarul. Valutele erau stabile, avand fiecare o garantie echivalenta in aur, inflatia era un parametru necunoscut. Am un grafic expus intr-un articol precedent, care demonstreaza clar acest lucru. Din cele spuse, reiese clar ca, regulile sfinte" ale capitalismului, privind existenta unei piete libere, piata bazata exclusiv pe cerere si oferta, erau respectate.


Respectarea cu strictete ale regulilor enumerate, nu inseamna neaparat un capitalism fara probleme. Inbalante intre cerere si oferta au aparut si vor aparea intotdeauna, dand astfel nastere crizelor, bine venite dupa parerea mea, pentru ca ele curata sistemul. Regulile pietii libere, ale cererii si ofertei sunt clare ca lumina zilei. Ineficientii mor, eficientii traiesc mai departe, nascand alti eficienti. Piata libera nu are loc pentru subventii, interventii statale, in favoarea nimanui. Cel ce nu este la inaltimea cererii pietii dispare pe buna drepate, facand astfel loc altora, necesari de fapt pentru perpetuarea progresului. Nu exista mari sau mici, nu exista "to big to fail", exista doar o triere, asemanatoare de fapt cu cea din natura. Natura isi mentine balanta fara ca omul sa intervina. Acesta din urma, a reusit mai degraba sa distruga si natura, bagandu-si nasul acolo unde nu trebuie. Omul face parte din natura si ar trebui ca atare sa se supuna legilor ei. Pentru a intelege aceste reguli simple, nu-ti trebui o logica de filozof. “Filozofiile economice” au aparut totusi, pentru ca omul nu se astampara pana nu distruge.


Fudul si nesatul cum este, el inventeaza reguli noi de functionare, calcand in picioare reguli clare si stricte precum si definitii. Iata de ce, nu putem vorbi de un colaps al capitalismului sau mai bine zis a pietelor libere, ci mai degraba de un colaps al societatilor fasciste, ascunse sub masca pietelor libere. Nu piata libera a esuat ci oamenii care au incercat sa o transforme intr-o piata libera doar pentru unii. Vom plati scump aceste incercari, din pacate cu sange dupa parerea mea. Vremea miscarilor populare a sosit, pentru ca nu toti cetatatenii lumii sunt de origine romana. In timp ce romanul a invatat sa indure orice batjocura, altii par sa se trezeasca. Ideologia spalarii creierelor pare sa nu mai functioneze, internetul devenind astfel o sursa de idei contrare fara precedent.


Ma bucur sincer ca am putut contribui si eu la formarea si propagarea acestor idei. Putinii oameni car-mi citesc pagina vor vorbi probabil mai mult despre ea, atunci cand vad ca lucrurile prezise se adeveresc. Ideile propagate din gura in gura, au dupa parerea mea efectul cel mai puternic. In lumea care urmeaza, minciuna va trebui calcata in picioare pentru o perioda considerabila de timp. Fara scoaterea adevarului la lumina, lumea va fi amenintata de un colaps total. Nu poti trata nici o boala atata timp cat nu-i recunosti existenta. Bernanke a fost desemnat omul anului 2009 in Time magazine, dovada clara a bolii grave de care sufera lumea. Cum de a functionat totusi, totul, pana acum? Prin incredere, oamenii fiind convinsi ca regulile sunt respectate.


Unii s-au inbogatit mai mult decat altii si in trecut, masele largi putand insa sa simta si ele progresul. Vremea bunastarii maselor a apus, socialismul capitalistilor de carton a rasarit, cel mai bun exemplu fiind chiar Romania. Fa niste investigatii si afla, care dintre bogatanii romani, si-a agonisit averea pe cale cinstita, din productie, concurenta sau corectitudine. Ajungerea la o bogatie consistenta, implica intodeauna si metode neortodoxe si cateodata poate si cate un "cadavru". De la cateva "cadavre" la un cimitir intreg, drumul este totusi foarte lung. Noii bogati, s-au nascut in ultimii anii in exclusivitate pe spinarea popoarelor, fara ca ei sa mai creeze nici macar un gram de plusvaloare. Rezultatele se vad si se vor vedea si mai bine in 2010.




joi, 17 decembrie 2009

Cateva lucruri importante, prezise de mine!

Multumesc tutulor" pentru urarile trimise prin mail sau comentarii. Iata cum din pacate prezicerile mele se adeveresc, Grecia degradata chiar azi de S&P. SUA este deja o tara falimentara si nu posibil falimentara asa cum spune presedintele Obama. Iti aduci probabil aminte ca am declarat-o ca atare de foarte mult timp (vezi articolele mai vechi). Sunt in timpul unei pauze la lucru si nu am timp de comentarii. Nu am putut trece insa cu vederea stirile publicate de aceasta data corect de catre agentiile romanesti. In Romania, uraganul va incepe tot conform prezicerilor dupa alegeri, adica acum, continuare la anu.

Sa auzim numai de bine, cam greu in conditiile actuale, voi incerca sa reiau analizele dupa sarbatori. L-am vazut pe Obama la Oslo preluand premiul Nobel pentru pace, este un filozof in jug, exact asa cum mi l-am inchipuit intotdeauna. Isi traieste visele morale, intr-o lume unde definitia lor, a fost uitata aproape cu desavarsire. Dolari am cumparat la 2,86!

OBSERVA! lincurile in albastru de mai sus functioneaza acum.

vineri, 27 noiembrie 2009

Reprezentant al patronatelor din Romania!


Comentariile sunt de prisos! Nu m-ar mira daca domnul in cauza s-ar ocupa si de analize economice patron fiind. Ne asteapta un an greu, Grecia va fii prima tara europeana care va zgudui finantele UE! In Romania s-a facut demonstratia mocirlei chiar ieri, cu filmul lui Basescu. Personal nu sunt interesat de comentarii desculpari etc. Reactia spontana a presedintelui spune tot: "Poate m-a injurat sau a vorbit urat cu femeia" Filmul poate fi trucat, mentalitatea presedintelui roman nu. Este clar ca domnia sa, din pozitia suprema pe care o are, ar putea sa dea o palma unui copil care-l injura, cu ocazia unui miting electoral. La nivelul presedintelui se afla de fapt si gunoaiele fara scrupule care au scos filmul, acum dupa 5 ani.

I-a apucat suferinta pentru copilul plesnit chiar acum, daca acesta a fost intr-adevar plesnit? Ce reiese asadar din aceasta scena, adevarata sau trucata? Ati fost condusi de gunoaie pana acum si veti fi condusi si in continuare, asta indiferent de cine va fi cel care va castiga alegerile. Primarul Sibiului ar fi putut fi o licarire de speranta, pornind si de la faptul ca domnul Geona a inceput sa foloseasca termenul meu de politica social-liberala. Sa nu uitam insa de locul in care ne aflam, Romania, unde politicienii sforari, ar putea pune sfoara chiar in jurul gatului d-lui Johannis.

Sper totusi ca dl. Johannis sa fie cu picioarele pe pamant si sa nu ia in spate un sac mai mare decat ar putea sa duca. Daca este un om integru si nu avem deocamdata indicii ca nu ar fi, va intra in hora doar prin conditii bine definite, trebuind sa se retraga in caz contrar. Eu plec maine spre Oslo, urandu-va inca odata sarbatori fericite si multumiri pentru ca mi-ati citit pagina!

duminică, 22 noiembrie 2009

Actualizare

Va las cu bine si cu niste grafice analizate strict din punct de vedere al miscarilor probabile din saptamana viitoare. Vreti o vedere de asamblu? Recititi analizele anterioare! De votat ati votat, cei care au facut-o, a sosit acum timpul sa ne relaxam! Asa ne-a spus si domnul Videanu, Romania a avut deja crestere economica, recesiunea s-a terminat, iesim din criza mana in mana cu dl. Inut Popescu, care mai si tine salbatic cu gura de Leu. Sincer sa fiu am observat si eu primele semne de "redresare", care se vor face mult mai bine vazute in 2010.

Cresterea accizelor si explozia preturilor cu cca 20-40%, vor intari" cu siguranta economiile somerilor a caror numar va fi si el in crestere si desigur si economiile acelora cu datorii in euro, mai ales la o paritate de 4,50. Intr-o tara unde consumul si speculatiile imobiliare au fost singurele parghii economice care au functionat, scenariul de mai sus este "uleiul care unge motorul". Domnul Videanu este atat de priceput si de bun, incat ar trebui sa fie facut ministrul economiei pe viata. Sa vezi atunci bunastare! Eu va urez sarbatori fericite si alti politicieni decat astia, despre bunastarea" din 2010 v-am latrat destul pe aceasta pagina. Sa auzim numai de bine!

Ps. Suportul de la 4,1780 euro leu este crucial! Numai in cazul in care va fi perforat cu consistenta vom asista la o cadere spre 4,10. Nivelul de 4,1780 poate usor deveni o rampa de lansare euro spre 4,50, intrebati-l pe domnul Ionut Popescu de ce?

Iata ca bursa urca precum m-am asteptat, unsa de aceasta data de stirea ca banii de aruncat nu s-au terminat. FED va continua sa cumpere asa numitele MBS-uri si in primul trimestru din anul viitor. Asta a facut si pana acum, fara nici un rezultat, in afara de o bursa si un pret al aurului in cer, asta va continua sa faca. "Logic" pe undeva! Daca nu poti ridica singur un bolovan de o tona mai incearca.

vineri, 20 noiembrie 2009

O prima victorie impotriva hotiei la drumul mare!

O prima victorie Paul-Grayson, se intampla natural in America, unde lobistii nu au reusit sa-i convinga pe votaci sa-i asculte. De ce? Pentru ca in America ai ca alegator telefonul deschis spre congresmanul pe care l-ai votat. Acesta din urma, sub presiunea telefoanelor venite din partea alegatorilor, a trebuit sa intoarca spatele lobistilor, votand asa cum l-a sfatuit sa voteze alegatorul. In Romania, odata ales, te transformi in Dumnezeu si vei raspunde din acel moment doar telefoanelor venite din partea sfintilor hoti. Oricum s-a urnit o piatra, chiar daca lupta nu este inca castigata. Telul final este scotocirea buzunarelor FED si deschiderea cutiei Pandorei! Sunt foarte curios sa vad ce va iesi din ea si mai ales sa vad: cati centrimetri din barba d-lui Bernanke si din degetele celorlalti salvatori ai lumii se vor gasi in acesta cutie?

Tara fara guvern, corupta si fara bani.

Articol aparut in EL PAIS, unul dintre cele mai mari ziare din Spania. Este tradus partial si in limba romana, dar merita citit in spaniola, de cei ce inteleg limba. Aflandu-ne la cateva zile inaintea alegerilor, in plina criza economica, as vrea sa fac si eu cateva comentarii, lasand pentru moment analizele strict economice la o parte. Ce am invatat eu personal din criza globala si ce am invatat despre Romania, in cei doi ani si jumatate petercuti in mare parte in tara?

Criza globala mi-a schimbat o perceptie pe care o aveam despre poltica, m-am facut "socialist- liberal". Nu nu este o gluma ci pur si simplu o consecinta a celor traite. Cum poate fi cineva "socialist- liberal", fara a fi traseist si fara a avea vre-o biluta instabila in creier. Destul de simplu, ca si cum ai face un coctail extraordinar de gustos, luand ceea ce este mai bun din mai multe ingrediente. Simplificata la un minim acceptabil, teoria ar putea fi urmatoarea: Liberalismul ar trebui sa incurajeaze prin definitie si prin doctrina pe care o are libera initiativa, lasand piata sa se autoregleze si nu sa se autoreguleze. Socialismul, tine cont de cetatenii mai slabi din societate, incercand prin intermediul taxelor aplicate deseori progresiv, sa imparta venuturile mai echitabil. Observa! Ambele ideologii accepta proprietatea privata.

Ce ar putea face asadar un "socialist-liberal"? Ar putea lasa piata si initiativa umana libera, fara amestec din partea statului. Legile pe care le va face nu vor fi nici de stimulare si nici de franare ale pietelor (ele isi vad de drum singure) ci pur si simplu legi de conduita pentru cetatean. Prima si cea mai importanta lege ar trebui sa fie legea abolirii furtului, statul trebuind sa garanteze si sa vegheze pentru respectarea ei.

Legea taxarii veniturilor, ar putea fi una al taxelor progresive, la nivele care sa nu il sufoce totusi, pe producatorul asidu fauritor de locuri de munca. Banii incasati, ai cetatenilor de fapt, se pot distribui mai apoi pentru proiecte de sanatate, de infrastructura, de justitie si nu in ultimul rand de ajutorare a celor cu adevarat nevoiasi. Ti se pare simpla aceasta prezentare si o citesti cumva cu zambetul pe buze? In caz ca da iti voi pune o singura intrebare: Unde era oare lumea de azi, precum si Romania, fara furtul bancilor "to big to fail " si al celorlalti jacmanitori si banditi?

In orice caz nu unde suntem, in cea mai adanca si mai murdara prapastie. Iata cum, cateodata, un singur lucru omis de foarte multi, poate avea implicatii uriase. Obseva ca, el nu tine nici macar de categoria lucrurilor marete pe care ar trebui sa le faci ca politician! Este de fapt un lucru foarte simplu dar cu implicatii enorme pe care NU trebuie sa-l faci: NU FURA! (Vezi teza mentinerii lucrurilor la un nivel cat de simplu posibil, formulata de Einstein.)

Ce am invatat despre Romania, tara mea de bastina, in acesti doi ani? Am invatat ca functioneaza la fel si fara guvern. Am avut guverne, sanatate nu avem, am avut guverne, infrastructura nu avem, am avut guverne, justitie nu avem, am avut guverne, agricultura nu avem, am avut guverne, industrie nu avem, azi nu avem guvern si am ramas totusi cu ceea ce am avut, adica cu nimic. La ce este bun atunci un guvern in aceasta tara? Raspunsul l-ati vazut mai sus, la nimic, au demonstrat-o cei 20 de ani post lovitura de stat. De unde aceste rezultate deplorabile? Raspuns din nou foarte simplu si concis: din minciuna si furt! Elimina-le prin vot si iti garantez ca ti-ai pus tara pe roate".

miercuri, 18 noiembrie 2009

Obama se trezeste?

Intr-un interviu dat la Fox News in Beijing si publicat in Finacial Time, presedintele american atrage atentia asupra pericolului unei noi recesiuni. Salut trezirea lui Obama dar l-as corecta doar la un punct. Nu o noua recesiune, ci aceeeasi cu aceeasi boala. Repet: Nu este bine sa tratezi un picior rupt prin a-l rupe inca o data, presedintele american ar fi trebuit sa inteleaga asta de mult.

Deocamdata totusi doar vorbe, precum cele ale domnului Bernanke. Ultimul a inceput sa latre tot mai mult despre un dolar tare. Este greu de inteles ca oamenii il mai asculta. Pe youtube exista si un filmulet, pus de cineva, despre anomaliile contradictorii pronuntate de dl. Bernanke de-a lungul anilor. Cei interesati si vorbitori de limba engleza il pot gasi aici.

Din interviurile prezentate incepand cu 2005, reiese ca Bernanke nu a nimerit nici o prognoza corect, asteptandu-se chiar la o crestere economica atunci cand criza batea la usa. Cand vom avea oare un film si cu domnul Isarescu? Palmaresul celui din urma este la fel de bogat ca si cel al sefului FED, in evaluari eronate. De politicieni sa nici nu mai vorbim! Apropo politica: m-am uitat chiar acum vre-o jumatate de ora la primele dezbateri ale canditatilor mai putin cunoscuti la presedentie.

M-am luat de cap! Pe langa acestia, catastrofele pe care le avem sunt genii. Romania exista totusi, din inertie dupa cate ati putut vedea. Lucrurile merg la fel cu sau fara guvern. Daca piata ar fi lasata in pace si ar fi lipsita de interventia fiecarui idiot cu diploma de economist, lucrurile ar sta cu siguranta mult mai bine. Oricum leul s-a intarit, rezistenta pe care am pus-o eu pe grafic a reusit sa respinga pretul deocamdata (vezi graficul si exactitatea respingerii). Bursa din SUA a facut si ea cum trebiua sa faca avand o cadere infima (vezi comentariul de ieri).

Cifrele de azi au fost proaste, convingerea mea ramane insa aceeasi, indicele SP 500 va incerca sa atinga nivelul de 1120. Iata ca scenariul meu de depreciere euro, inaintea unei aprecieri, devine incet dar sigur viabil. Pretul tinta ramane 4,05-4,10. Scenariul ramane valabil atata timp cat nu se va umbla la dobanda. Este un scenariu probabil de care am vorbit de mult si nu o certitudine. Sa nu uitam ca euro a cazut odata inaintea crizei guvernamentale, fara sa atinga insa pretul meu tinta. Peste o saptamana plec in Norvegia, stau doar o luna. Voi sista actualizarile pe perioada amintita, ultima va veni acum duminica. E frig acum in Norvegia dar mediul de lucru este cald ca intotdeauna, presarat de profesionisti si oameni cu gandirea deschisa.

marți, 17 noiembrie 2009

Inchiderea din SUA

Ma astept la o revenire spre mijlocul sedintei si la o incercare de atingere a topului de ieri 1113,68, pret care se afla doar la 4 puncte de pretul tinta de la 1120 linie puctata.

Nedepasirea acestui top azi, ar trebui sa dea o cadere infima si o noua i
ncercare de atingere a nivelului amintit.

Vezi mai sus ce scriam azi la pranz inainte de deschiderea bursei din SUA. Vezi pe graficul alaturat ce s-a intamplat. Daca eu, om fara diplome in economie, pot face asemenea preziceri gratuit si doar din pasiune, pe o pagina vizitata de poate 100 de indivizi, de ce nu poate sa le faca si dl. Gizdeanu sau Isarescu, pentru 15000 de euro salar lunar si pentru o natiune intreaga. Oare pentru ce sunt platiti acesti domni? Puteam sa nu ajungeam acolo unde suntem, in cazul in care ei si altii isi faceau treaba asa cum trebuie. Spun puteam, pentru ca analizele pertinente nu au nici un efect in cazul in care nu sunt bagate in seama de politic. De la politic ar trebui sa porneasca toate masurile!

Imi aduc aminte de ministrul de finante al Suediei Gunnar Straeng, care a devenit legendar prin reforma pe care a aplicat-o sistemului socio- financiar, punand astfel baza societatii suedeze moderne de azi. Interesant este faptul ca era taran, fermier, nici nu a trecut pe langa facultate. Gunnar avea insa facultati mintale, facultati care lipsesc cu desavarsire la colectionarii de diplome din Romania. Omul s-a inconjurat de experti, facultatile mintale l-au ajutat sa inteleaga cea ce era important din ceea ce i se spunea. In Romania, oameni supradiplomati si supradoctorati, cu salarii supraetajate, au reusit sa bage tara in cea mai murdara pivnita.

Next stop China, Leul, bursa SUA

Problemele din Asia vor fi mai mari decat isi inchipuie unii, China continuand sa produca pentru o piata cu cererea in scadere. Nu mai vezi un produs pus pe un raft care sa nu fie facut in China sau undeva pe aproape. Outsurcingul" mutarea fabricilor la forta de munca ieftina a luat proportii uriase. China produce pentru pietele de consum SUA, Europa etc. in timp fabricile situate nu de mult in pietele de consum s-au mutat tot in China. Iata cum iti dai singur cu picioarele in fund cautand munca ieftina. Nu te mai gandesti ca manevra amintita iti creaza un export" de somaj provenit chiar din China. Cum? Foarte simplu! Locurile de munca se creaza aproape in exclusivitate in China, in timp ce in SUA de exemplu somajul creste vertiginos, vezi cifra U6 a somajului la 18%. Mai mult decat atat, somerul nou nascut, nu prea mai are bani sa cumpere marfurile pe care fostul lui patron le creaza acum tot pentru el dar in China, la pret mai ieftin. Iata cum, iti dai cu stangul in dreptul, fara sa simti vre-o durere. Asta desigur pana la inceperea unei crize de felul celeia pe care o avem acum. Aici itele incep sa se incurce si explozia chineza s-ar putea sfarsi usor cu bubuitura. Voi reveni la acest topic mai tarziu. Bursa din SUA a avut o urcare in ultima jumate de ora, trebuind totusi azi sa deschida pe minus.

Ma astept la o revenire spre mijlocul sedintei si la o incercare de atingere a topului de ieri 1113,68, pret care se afla doar la 4 puncte de pretul tinta de la 1120 linie puctata.

Nedepasirea acestui top azi, ar trebui sa dea o cadere infima si o noua incercare de atingere a nivelului amintit. 22-23 noiembrie sunt doua date care depasesc pana si importanta datei de 13. Ideal ar fi ca SP 500 sa ajunga la 1120 in una din zilele pe care le-am amintit. In cazul ca acest lucru se va intampla o corectie substantiala va incepe chiar de la acet nivel. Pana atunci sa vedem ce face bursa azi?

Observa pe graficul de 4 ore divergenta clara euroleu-dolarleu de care vorbeam. Arata dupa parerea mea munca asidua a cavalerului" Isarescu. Domnia sa e concentrat asupra valorii euro, dolarul nu are acelasi ecou si iz electoral. Faimoasa" revista Capital ieise si ea azi cu explicatii, prin intermediul faimosului" economist Ionut Popescu. Domnia sa ne-a explicat odata cum e cu imprumutul care "nu costa un Leut". Iata-l azi din nou in ofensiva, explicand fundamentalele solide ale leului. Cine in afara de premierul mitraliera, domnul Boc, care trage intotdeauna cu vorbele in oameni, il mai asculta? La titlul articolului "De ce nu va slabi leul" ii pot da d-lui Popescu urmatorul raspuns: Dje aia co sa slabeasca!

Iata ca a deschis si bursa din SUA, pe minus precum spuneam, hai s-o urmarim. Vezi in colt si ora 16:37 ora Roamaniei, deschiderea e la 16:30 ora Romniei!

luni, 16 noiembrie 2009

Inca o lopata de rahat!

S-au intalnit liderii APEC, ca sa faca ce? Declaratii desigur, categorisite ca fiind bine" gandite. Japonia a crescut cu 4,8% in trimestrul 3, dupa o crestere a cheltuielilor guvernamentale cu 1,6% in ultimele 3 luni, dar mai are si ea nevoie de continuarea stimulilor". Ceilalti lideri asiatici au dat semnale asemanatoare, sufland gaz cu miros urat, popular basini, in balonul umflat. Cand acesta se va sparge, precum spuneam cel mai tarziu undeva prin martie aprilie 2010, lumea va mirosi urat. Repet: asemenea stiri, sufla gas de calitatea amintita si in bursa. Banii aruncati, numiti stimul, trebuie sa intre undeva, din moment ce nu intra in crearea locurilor de munca sau in sporirea productiei. In burse isi gasesc bine locul si pot face si pui", fara nici un efort, pentru cei ce i-au primit. G20 si Apec au schimbat zicala cu gropile. Cazut in groapa, continua si sapa! Nu stiam nici de aceasta intalnire, cu atat mai putin de rezultate. Comportamentul bursier din SUA din ultima jumatate de ora mi-a dat insa indicii. Spuneam in film ca aprecierea va continua luni, azi, ultima jumatate de ora a sedintei din SUA devenind foarte importanta. Demnitatea rezistentei de la 1120 ramane aceeasi, cu sau fara astfel de intalniri si declaratii, sa vedem daca si cat timp va rezista.

duminică, 15 noiembrie 2009

Dje la Mosu!



Grafice gasesti aici! Ziua de luni importanta asadar chiar foarte importatnta. Personal cred intr-o apreciere a indicelui american la inceputul sesiunii, apreciere care ar trebui sa se finalizeze printr-o cadere. Se pare totusi ca, SP tinde catre 1120-1124, nivel care va respinge cu siguranta aprecierea. La stanga am pus o imagine marita a miscarii busiere de vineri din SUA, miscari de un minut. In film apar prea mici pentru a fi clare.

vineri, 13 noiembrie 2009

Un avertisment!

Dat azi de un om care pare sa gandeasca. De problemele Asiei a vorbit pana acum foarte putina lume, desi o criza reala a valutei japoneze este mai aproape decat o criza a dolarului dupa parerea mea. Am combatut pe acesta pagina, afirmatii total lipsite de profesionalism, care aratau iesirea Japoniei din criza, facute in presa autohtona. Avertizez din nou: Chiar o economie sanatoasa ca cea a Chinei, unde cresterea economica a fost un rezultat direct al productiei, poate fi cotonogita si va fi cotonogita dupa parerea mea. Cresterea din China este dependenta de consum, consumul american, in cea mai mare parte al ei. Sa nu uitam nici de balonul imobiliar chinez creat de expansiunea fara precedent. Repet: China a aruncat si ea tone de bani in piata, netinand cont de regula de baza al unei piete libere, relatia cerere oferta. In ceea ce priveste bursa, am ajuns la data de 13. Indicii ar trebui sa-si inceapa caderea intre ora 13 si ultima jumatate de ora a sesiunii americane, sau cel mai tarziu luni. Sa-i urmarim asadar, chiar asa plini de banii injectati" cum sunt. In momentul de fata directia lor este din nou directia cer". Ora este acum 18:43 ora Romaniei in timp ce la New York ora locala este 11;43.

miercuri, 11 noiembrie 2009

Deocamdata deflatie!

In Romania ne intoarcem incet la inflatie asa cum spuneam acum cca. 6-7 luni.

Iata ce scriam in 9 mai anul curent: Desinflatia din Roamania de care vorbeste guvernatorul trebuia sa se instaleze de mult, asta in cazul in care tara noastra ar fi fost o tara normala. Vom avea totusi si noi dezinflatie in curand, dar o perioada multa mai scurta si cu cote mult mai reduse decat isi inchipuie guvernatorul. Din cauza cantitatilor de bani aruncati pe geam muribunzilor, bani care nu pot proveni din altceva decat din tiparire si imprumuturi, inflatia va aparea din nou, devenind astfel bumerangul exceselor economice.

Ca la noi la nimeni! Cpi-ul= indicele pretului la consumatorul german in scadere ca si ZEW. Graficele alaturate, scoase ca de obicei din arhiva ST.LOUISFED graiesc si ele pentru SUA, nu pot sa fac altceva dacat sa le ascult. Base money adica banii de basa existenti in economie ii vezi in cer", s-au fabricat destui pare-se. Excese si in rezervele bancilor, ele ajungand tot pana la cer", deci bani intrati si tinuti pe loc, din considerente pe care am incercat sa le enumar si sa le explic ieri. Creditari spre minus 5, vezi pe grafic, cel mai scazut nivel vre-o data.
Concluzia: bani cu vagoanele, dar nu in piata. Definitia deflatiei: lipsa lichiditatilor, lipsa banilor din piata. Mai adauga aici graficele reprezentand consumul consumatorului, precum si economisirile acestora din urma, grafice expuse acum catva timp pe acest site, si trage concluziile. Personal, vad deocamdata deflatia cat cuprinde ochiul. Nu uita, pretul petrolului s-a dublat, efectul ar trebui sa fie inflationist, CPI-ul german scade totusi, o consecinta a presiunilor deflationiste si in Europa.

marți, 10 noiembrie 2009

Raliul nebunilor

sau nebunul raliului? Vom afla raspunsul la aceasta intrebare in curand. Personal voi ramane nebunul raliului, ata timp cat mi se spune ca un om sanatos trebuie stimulat cu oxigen. Sa participe la euforie toti desteptii, care inteleg de ce o bursa supraevaluata continua sa urce, eu ma voi uita la ei de pe tuse. Cum poti trata un picior rupt prin a-l rupe inca o data a fost si ramane pentru mine o enigmna. A sosit si Zew-ul german, ( indicator important de activitate economica) de vre-o cateva minute, in picaj, nimanui nu-i pasa. Vad salturi ale indicilor din SUA si din Europa secundate de volume in scadere, se pare totusi ca nu sunt eu singurul nebun. Repet: Sunt doua situatii in care prognozele analitice nu isi au sensul, situatia de panica si situatia de euforie. Dupa parerea mea ne aflam acum in ultima. Greu de spus asadar cati bani vor mai fi aruncati in piata si cat timp. Cei cu capul pe umeri, vad bine ca aceste interventii nu functioneaza, de acolo si hotararea G20 de a le continua. Un lucru este cert: un muribund isi da pana la urma duhul chiar si intubat si oxigenat. 2010 se apropie (aluzie la predictiile pe care le-am facut in TW)! In momentul de fata si pe termen scurt holbam ochii cat putem la data de 13.
Ps. Era bonusurilor a inviat! Scurta este memoria omului si mare gradina lui Dumnezeu.

luni, 9 noiembrie 2009

Explicatia scurtcircuitului!

G20. Clownii s-au intalnit din nou, hotarand sa nu retraga stimulul" din economie. Adica, sa stimulezi ce? O economie care este in floare si merge? Nicidecum, stimulezi ceva ce nu merge! Decizia G20, care a lovit pietile azi dimineata si-a facut efectul. Sa nu va asteptati la scaderi bursiere dupa asemenea stiri. Atata timp cat piata va fi inundata de bani bursa va creste, aurul se va aprecia, dolarul va fi macelarit. Pana cand? G20, prin declaratia facuta, nu semnaleaza altceva decat ca a mintit cu privire la revenirea economica. Sa vedem cand se va trezi piata? Raliul de pana acum, s-a bazat asadar pe o revenire"economica, care iata ca trebuie stimulata". Monitorizam de acum data de 13 si ultimul nivel expus pe graficul SP la cca. 1090-1095.

Ps. Ceva se intampla in piata, ceva straniu! Decuplarea miscarilor sincronizate precum si cele ale miscarilor divergente le interpretez ca fiind un avertizment. Personal sunt lichid, nu sunt in piata. Am contramandat chiar azi un ordin de cumparare de dolari contra lei, asteptand verdictul pietii. Semnalele contradictorii ma fac sa nu inteleg ceea ce se intampla. In vremuri neclare, eu cel putin, nu sunt in piata! Lucrurile se vor clarifica in curand ca intotdeauna, scutindu-ne astfel de luarea deciziilor pripite. Masuri irationale, vezi masurile G20, dau nastere la miscari irationale ale pietelor de capital!

duminică, 8 noiembrie 2009

Scurtcircuit

Observa divergenta care s-a creat intre aur si "restul lumii". Exista posibilitatea a doua scenarii: 1) Aurul si-a ales un drum propriu 2) Ultima zvagnire a aurului provocata de vanatorii de stop-los.
Personal inclin in continuare spre varianta a doua, facand astfel parte din cei foarte putini. Ma bazez in aprecierea mea si pe miscarea argintului, divergenta si ea de cea a aurului. Vom trai si vom vedea.
Ati vazut in graficul expus acum cateva zile miscarea SP. Iata ca am ajuns la 1065, nivelul important descris, reusind sa inchidem la 1068 saptamana. Daca luni indicele nu va cade, am avut o data de reactie in 6, urcarea ar putea continua pana la nivelele anuntate si expuse pe graficul din comentariul precedent. Corectia pe care o preziceam va incepe in acest caz vineri de la unul din nivelele expuse. Iti amintesti probabil ca datele de reactie pot avea un decalaj de o zi maximum doua. Avand weekend, ziua de luni urmeaza in trading ziua de vineri. Oricum data de 13 vineri a fost anuntata ca fiind una foarte importanta mai importanta decat data de 6. Bias neutru deocamdata pentru saptamana viitoare pentru toate graficele afisate in grupul celor 4, vezi desigur ca ele se misca sincron, cu exceptia aurului in momentul de fata. Nimic nou la euro/ron si dolar/ ron. Ma astept la o apreciere a dolarului precum spuneam, bias neutru pozitiv pentru saptamana viitoare. Astept sa vad reactia rezistentei expuse pentru euro, pare sa reziste deocamdata, pana cand?

joi, 5 noiembrie 2009

Pregatiri diferite

BCE se pregateste pentru exit, spune un articol din Ziarul Financiar, in timp ce banca Angliei va arunca fara prea multe pregatiri inca 40 de miliarde de lire bancilor falimentare, spun eu. Domnul King pare sa nu-si inteleaga limba materna (when in a hole stop diging ). Domnia sa, pare sa mai aiba un englez, sus pus, in persoana premierului, care comunica in afgana. Domnul Brown a tiparit in stil Zimbabwian 175 de miliarde de lire, pe care le-a servit pe tava bancilor.

Rezultatul? Nevoia de noi banii injectii noi, serul fiind sudoarea poporului englez. Prostia explicata academic pare sa prinda si in Anglia, poporul neavand inca intentia sa-i spanzure pe domnii Brown si King de bretele. In Romania Croitoru si-a pierdut ata precum era de asteptat, orgoliile distrugatorilor triumfand ca intotdeauna. Cine va plati dezmatul si nonsalanta o stim: copii si copii copiilor din Romania.

Nu te bucura, iti vei lua si tu portia de jupuire incepand cu anul viitor. Eu nu am stiut ce se va intampla politic in aceasta saptamana dar bursa mi-a soptit ca va fi ceva stimulator pentru ea. Am si prezis de acea precum iti amintesti, o revenire bursiera pentru saptamana in care ne aflam. Daca esti la fel de uituc, ca si atunci cand e vorba de prestatiile politicienilor, te invit sa revezi filmul graficelor puse pe youtube.

Aici, iti voi pune un singur grafic, cel al Sp 500. El va fi suficient pentru a arata drumul "restului". Inteleg acum mai bine si reactia aurului pentru ca se pare ca nici China nu-si incape in nadragi atunci cand este vorba de tiparit. Se pare tot mai mult ca aurul a luat-o intradevar la goana. Eu mai am totusi putintica rabdare doar nu degeaba sunt roman.

Graficul alaturat arata clar ca prima rezistenta a mai dat o cadere. Indicele a revenit mai apoi puternic conform asteptarilor aflandu-se acum in apropierea nivelului important de care vorbeam saptamana trecuta. Acest nivel se incruciseaza numai bine cu o data de reactie, pe data de 6, maine dand astfel nastere unei convergente a pretului cu timpul. Conform teoriei celor trei valuri, teoria mea, ( ea face de fapt si subiectul cartii pe care o scriu), bursa va trebui sa cada de maine dar nu va depasi minima atinsa acum 4 zile. De aici vom asista la o noua revenire, nivelele careia le voi discuta in graficele saptamanle din weekend. Data de 6 este o data mai putin importanta, vom da de una foarte importanta in 13 luna curenta.

In SUA, state mai mult sau mai putin falimentare, au inceput sa dea in judecata bancile pentru frauda. Este bine ca undeva intr-un colt de lume oamenii incep totusi sa se trezeasca.

miercuri, 4 noiembrie 2009

Indexul dolarului

Poate iti mai aduci aminte de graficul reprezentand indexul dolarului, afisat intr-un comentariu mai vechi. Iata o actualizre. Dolarul s-a oprit din cadere, mai mult decat atat, ne-a dat si un semnal de apreciere exact de la nivelul pe care l-am desemnat eu ca fiind un nivel de suport. In timpul acesta aurul a cazut si el spre 1021 pentru ca sa revina foarte puternic in ultimele trei zile. Dolarul a avut si el o corectie minora, raportata la saltul aurului. Iata ca divergenta de care vorbeam continua sa schioapateze, dand dureri de cap analistului tehnic. Personal voi astepta incheirea acestui luni pentru a trage concluzii. Saltul aurului este insa fara indoiala spectaculos, a ajuns aproape de 1100. O revenire grabnica de la aceste nivele ar sprijini in continuare teoria unei miscari false, in timp ce miscarea de azi ar putea fi interpretata ca vinatoare de stopuri. In caz ca aurul se va putea mentine la aceste nivele pana la sfarsitul lunii, scenariul unei penetrari reale va deveni scenariul cel mai probabil. La cca 81 vezi si nivelul la care ar trebui sa ajunga dolarul in aceasta prima faza de apreciere. Semnalul dat pare deocamdata genuin, vezi volumul care il acompaniaza.

luni, 2 noiembrie 2009

Legea fundamentala a gropilor!

"Daca vrei sa iesi din groapa, nu mai sapa!". Citatat genial, l-am vazut in engleza ( when in a hole stop diging), valabil in orice domeniu, inclusiv cel economic. Legea fundamentala a pietii libere este cererea si oferta. Dai dovada continuarii sapatului, in caz ca intr-o piata libera, incerci sa maresti oferta in lipsa cererii. Nici un particular nu ar face o asemenea anomalie, stiind desigur ca-si taie craca de sub picioare. Statul, a tot puternic, face insa cele mai stupide miscari posibile aproape intotdeauna. Banul, tot un bun, a fost aruncat in cantitati imense acolo unde nu trebuie.

De unde aceasta stupiditate a puterilor de stat, chiar in tari unde angajarile s-au facut si pe criterii de competenta si nu numai pe criterii politice ca la noi. Raspunsul este simplu: Statul nu da socoteala si mai ales nu are presiunea prestatiei! In timp ce o fabrica trebuie sa lupte pentru clienti, in caz ca-i va pierde va da faliment, statul nu trebuie sa lupte pentru nimic. El nu-si va pierde niciodata cetatenii. Tu, vei fi obligat sa stai la aceeasi coada, in fata aceluiasi giseu, populat" de acelasi functionar incompetent, necioplit si nepasator volens nolens.

Asta pentru ca pe acesta din urma nu-l concureaza nimeni, indiferent de cum isi executa atributiile. Cumpararea unui produs se face de obicei cu bucurie, decizia achizitiei fiind exclusiv a cumparatorului. Cand te pui in fata unui ghiseu, de genul celuia descris mai sus, o faci cu sila si din obligatie, executand deseori legi aberante votate de putere. In timp ce o fabrica este ghidata exclusiv de cerinta clientilor, a cetatenilor, statul ghideaza, obligandu-si foarte des cetatenii, sa faca lucruri pe care de fapt nu doresc sa le faca. Nu cred ca stai de placere in fata ghiseului, unde vei platii taxa auto, ilegala de fapt? La un particular i-ai fi dat in cap in caz ca ar fi venit cu asemenea idee. Mergeai cu siguranta la altul mai destept ca sa-ti cumperi masina. Te-ai fi frecat mai apoi delectat pe burta, la auzul vestii ca pe primul l-a luat dracul si a dat faliment.

Statul nu da faliment orice ar face pentru ca este o putere, o institutie asupra careia nu se exercita nici o presiune, nici macar in cazul in care nu prestseaza conform asteptarilor. Romania este un exemplu magnific in acest sens. Institutii lipsite de un tel si de pretentia prestatiilor devin prin definitie ineficiente, facand deseori boacane dupa boacane. Boacanele vin oricum, chiar in cazul in care angajtii ar fi toti cu IQ-ul peste mediu. Acest rezultat este o consecinta directa a lipsei telului de prestatie.

Esti stat si nu ai bani ii tiparesti, la nevoie pui taxe, le maresti cum vrei, faci legi, mai mult sau mai putin populare, fara ca "clientul tau" cetateanul sa aiba prea multe de spus. Paradoxal statul functioneaza intr-o economie de piata unde nu are de fapt concurenti. Lipsa concurentei ii fac pe oamenii care alcatuiesc aparatul de stat despotici si lenesi, iata de unde prestatiile precare ale politicului. Singura prestatie pe care un politician trebuie s-o faca bine este prestatia retorica. Dupa ce a fost ales, de popoare la care amnezia a devenit pandemica, politicianul intra de obicei in hibernare.

Hibernatul politicianului, mai ales in Romania, se deosebeste insa radical de hibernatul ursului. Politicianul hiberneaza doar cu o jumate de creier, partea de creier dedicata alegatorului. Cealalta jumatate ramane in activitate continua, compensand cu varf si indesat partea care doarme. Partea activa lucreaza intensiv, pentru ca lucreaza pentru politician si grupurile de interese din jurul acestuia. Un minut de somn ar fi un minut pierdut. Starea descrisa, duce incet dar sigur la inechitati grave, urmate fara doar si poate de o cadere in groapa. Problema omului nu este in primul rand groapa, ci mai degraba faptul ca el continua sa sape.

duminică, 1 noiembrie 2009

Euforie inabusita

Vezi graficul afisat! Bursa a facut tocmai ce ma steptam sa faca, un dus foarte rece dupa ziua de euforie a GDP. Nu Scanteia de Sighilighidoaia, ci insasi revista Capital, a sunat goarnele sucesului American in Romania. Ea a raspandit cu viteza luminii stirea iesirii Americii din criza. Ca GDP-ul din Q2 a fost negativ,- 0,7, nu a mai interesat pe nimeni (vezi definitia recesiunii)! Cu atat mai putin a dorit cineva sa descompuna GDP-ul anuntat in cifrele-i componente. Cei ce au facut-o, si au inteles despre ce este vorba, s-au prins cu siguranta de cap. Lumea de pe strazile romanesti s-a bucurat in schimb, se vorbea pretutindeni de raiul care ne astepta. Numai 6-9 luni si am ajuns acolo, depinzand de parerile pe care esti inclinat sa le asculti si de vehicolul in care vei calatori spre ceruri.

Presedintele ti-ar oferi raiul chiar maine, n-ar mai astepta cele 9 luni pe care le-a prorocit, numai sa-l votezi. De Geona sa nu vorbim. A inceput din nou sa arunce cu banii scosi din gura in populatie. Domnia sa stie bine ca memoria romanului nu ajunge nici macar pana la nasul lui Oprescu. Cand vorbesc, au toti infatisarea sfantului Petru. Ca te vei trezi in iad dupa vot, cu Petru transformat in Scaraotchi, este traeba ta de om prost ce-ai fost. Alegerile trec ei raman si tu vei suferii ca intotdeauna. Asta e jocul, se numeste 6-9-12, numerele reprezentand lunile necesare pentru iesirea din criza a tarii noastre, dupa SUA. Aceste cifre au fost vanturate de marii" economisti din Roamnia, presedintele inclus. Economistii nu pot fi facuti responsabili pentru ineptiile pe care le rostesc, sunt posesori a cate 5 facultati si vreo 7 doctorate. Un lucru interesant, care ar merita sa fie cercetat, este proportionaliatea dintre marimea ineptiei si numarul titlurilor. Personal prevad deja si un rezultat si o concluzie: Un om interesat poate invata orice, in timp ce un om cu 7 diplome, mai ales ramanesti, poate fi un bou cat casa.

Apropo Capital! Am citit de fapt in aceasi revista si depsre imprumutul care nu costa un "leut", asa ca nimic nu ma mai surprinde. Politicienii care costa, chiar foarte mult si imprumutul care nu costa, vor ingenunchea pana la urma Romania. Bate-te cu pumnul in piept, in loc sa-i bati cu punii in cap pe cei votati, carora ar trebui sa le ceri acum socoteala. Ai contribuit si tu de fapt prin vot la performanta lor. Performanta mea, filmul evolutiei probabile a graficelor il gasesti aici. In rest: Sa traiti! Cum? Veti vedea dupa alegeri!

Ps. Atentie revista Capital! Iata un semnal incontestabil al iesirii" din criza a SUA. In cursul zilei de vineri inca noua banci au "muscat praful" intr-o singura zi. Astept cu nerabdare randul brontozaurilor.

sâmbătă, 31 octombrie 2009

Votati porci, ascultati grohait

Draji lu mosu!

Multye no fi dje zas, nye cufundam ase cum am zas io dye mult. Pacat ca muzica care nye acompanyiaza pe ultyimu drum, ieste dje fapt un grohait dje porsi.

A face o analiza coerenta si de bun simt a situatiei romanesti este imposibil. Societatea in care traim este lipsita total de asemenea ingrediente. Brucan a fost binevoitor in remarcile facute, l-am putea numi de aceea chiar patriarh.

In tara in care ti-a ars casa, pentru ca ti-au furat pompierii apa, angajandu-se in certuri privind culoarea galatilor si a furtunului, iar tu ii chemi tot pe aceeasi pompieri la stingerea unui nou incendiu, nu mai poti avea comentarii. Cel putin eu nu le am, raman cu gura cascata si fac ca pestii. Ma gandesc mai apoi o clipa si imi aduc aminte de existenta unei vointe libere.

Ma linistesc. Fiecare om are dreptul sa-si faca un asternut dupa cate il duce capul si cum ii place. Daca romanului ii place sa-si puna asternutul in mocirla, dupa ce i s-a explicat ca e mai cald si mai curat intr-un pat, trebuie sa ii dai pace. Fiecare om, trebuie sa aiba dreptul sa triasca cum doreste, chiar in mocirla daca asta-i este visul suprem, vezi cazul porcului. Uimitor la roman este totusi un fenomen: El asterne in mocirla si se plange mai apoi ca nu are senzatia patului.

In 2010 mocirla va fi si mai puturoasa, imediat dupa alegeri. Ea va mai fi inconjurata si de foc, pus de pompierii piromani invitati sa-l stinga. Cine nu vede nu gandeste nu aude, nu poate sa nu dea cu capul de pereti. Ai o analiza sau mai bine zis o incercare de analiza a leului, la adresa urmatoare.

joi, 29 octombrie 2009

Hai sa dam mana cu mana

si pe urma sa ne dam cu pumni in cap. Numai cash for clunkers a contribuit cu cca 1,66% la aceste "strong numbers. Eu cred ca euforia va fi de durata scurta si oamenii se vor dezmeteci deja in cursul zilei de maine. Cred deasemenea ca un top de durata lunga e pe cale de formare. Il vedeam la 1120, indicele SP 500 reusind sa urce pana la 1102. S-ar putea ca aceasta urcare pana la 1102, sa fi fost tot ce a putut face indicele. Maine ma astept la o prestatie negativa al indicelui, revin in cursul weekendului. In Romania se pare ca nici macar BNR nu este in stare sa opreasca caderea leului. Pe politic il doare in cot. O criza prelungita, foarte probabila acum, ar putea intoarce pe dos scenariul meu de durata medie. Am avut dubii in privinta faptului ca BNR ar putea lasa Leul spre 4,50 inainte de alegeri, lucrurile au devenit insa foarte instabile. Rezistenta de la 4,30 a fost testata din nou si pare ca e gata sa cedeze. Saptamana viitoare este deosebit de importanta!!

Euforie la crestere zero

GDP a venit cum am prezis cu fanfare si trompete la 3,5, excedand asteptarile analistilor 3,2. Cifra fantastica" se comenteaza chiar acum la Bloomberg de catre experti". Toti par a fi in extaz, citez: "strong numbers". Dupa publicarea cifrelor a iesit si Geithner cu trompeta si oamenii il asculta. Muzica este dulce, fanfara il acompaniaza. 3,5 - 3,5 = 0, seamana cu OH, AH, la, la, la, uH, OH, A, la, la, la, Auuuuuuuuuuuuuu!

luni, 26 octombrie 2009

Climaxul!

Containerele de bani, aruncate in piata de administratia americana, proiectele asemanatoare cu prima casa, precum si programul cash for clunkers vor trebui sa se vada undeva.
Se vor si vedea, exact in GDP-ul din semestrul 3, calculate la o pondere de 3-3,5%. Normal, in caz ca nu esti mincinos, precum oficialii americani, fiind in acelasi timp si un adept al desfintarii FED, ai scadea cifra de mai sus din GDP-ul trimestrului amintit. Gestul de care vorbesc, ar insemna insa sa-ti tragi scaunul de sub cur, gest pe care oficialii din Washington nu il vor face niciodata. Mai mult decat atat, ei vor suna ca intotdeauna goarnele victoriei. Aceste goarne, se vor infunda insa cel tarziu, in luna aprilie sau mai 2010. Ca totul sa reporneasca si sa fie ca inainte, economia americana are nevioe de consumator. El, consumatorul, ducea in spate dupa cate iti amintesti, 70% din cresterile economice publicate. Sa ne uitam tocmai de aceea o clipa si la ceea ce face consumatorul american!

Randurile de mai sus le puteai citi intr-un comentariu datat 18 sept anul curent. Iata-ne la cateva zile de triumf". Joi va fi ziua cea mare, cu trompete si fanfare, Bernanke-si va sufla in barba, c-a tampit o lume oarba. Marii" economisti se astepta la o crestere a GDP de cca. 3,5%. Vezi graficul alaturat publicat de Moody care arata contributia stimulului" facut de stat la GDP. Efectul maxim al acestei contributii a fost atins chiar in Q3 sageata verde. Vedem pe urma scaderea, mai apoi disparitia efectului, economia trebuind in viitor sa zboare de la sine. Eu o vad deocamdata fara aripi, trebuind sa scad 3,5% din cifra care se va publica joi 29 oct!

Grafice 26/10

Aici!

Ma intorc la youtube se vede mai bine. Voi incerca calitatea HD data viitoare.

miercuri, 21 octombrie 2009

Profiturile Goldman.

Despre Goldman si alte banci din SUA vin vesti tot mai multe, datorita transpatentei. La crearea acesteia au contribuit si uni politicieni posesori de morala si probabil satui de furtul bancilor. Se aud deocamdata foarte putine vesti despre bancile europene, vestile din Romania nici macar nu merita sa le asculti. Intr-o tara ca a noastra, lipsita total de transparenta, datorita perdelelor ridicate de toti politicienii nu se scurge nimic. Analiza prezentata de Lucian Croitoru partidelor a ramas si ea inecata in fum.

Greu de tras concluzii in asemenea situatii, tot ce mai ramane la indemana omului fiind logica si deductia. Sa vedem asadar cum a facut Goldman profitul record in cel mai groaznic an de criza? In acelasi timp, va trebui sa ne intrebam si despre eventuala existenta a unor paralele in Europa si chiar in Romania. BET, precum si bursele europene, au avut din martie 2009 aceeasi soarta ca si bursele din SUA, directia cer.

De unde aceasta redresare bursiera in toata lumea, secundata de absenta profiturilor reale.
Pai ha sa ne amintim de graficul expus in comentariul precedent vizand profiturile Goldman. Aratam acolo (revezi graficul) ca, veniturile bancii din 2009 aveau cifre de cca 20 de miliarde venite exclusiv din trading=casinou. Restul veniturilor, din toate celelalte activitati, erau sumate doar la ordinul milioanelor, foarte putin pentru un colos. Inainte de martie 2009 Goldman era o banca aproape de faliment.
Uite ca lucrurile se aranjeaza, prin banii pe care dl. Paulson, fost om de Goldman si mai apoi dl Geitner ii arunca bancilor protejate falimentare. Sa vedem in cifre ce a primit Goldman de la stat si de la asigurari.
Daca citesti tabelul alaturat, vei vedea 64 de miliarde de dolari bagati de stat, asigurari de stat=FDIC si asigurari AIG, in buzunarele bancii. Concluzie: Atunci cand vantul sufla cel mai puternic, gaurind buzunar dupa buzunar, cauza fiind tocmai activitatile de cazinou ale bancilor, majoritatea oamenilor au ramas si fara pantaloni, inclusiv Goldman.

Iata insa ca Dumnezeului i se facu mila. Domnul cel bun nu s-a intors insa spre omul nenoricit asa cum scrie in biblie. Acestui Dumnezeu, pe nume Paulson i s-a facut mila de oamenii din bancile cazinou. Fa un calcul simplu ca si mine! Vei constata cu ajutorul tabelului expus urmatoarele: Golman a primit inainte de martie 2009, o suma totala de 64 de miliarde de dolari in ajutor. Acesti bani au fost bagati in bursa, bursa monetizata a urcat 50% din martie si pana acum, in timp ce goldmanii au transpirat lucrand". Ce are Goldman cu prefectura?

Eu cred ca are destul de multe. Intr-o lume globala tendintele sunt asemanatoare, chiar daca in unele tari, cu precadere in cele situate pe Dambovita, nici racnetul unui elefant nu este auzit. Ce o fi cu monetizarile din China si Europa, s-a tiparit si in aceste locuri in prostie, valutele euro, yuan, aratand inca totusi ca Arnold Schwarzenegger. Toata lumea pare a fi preocupata doar de dolar si SUA, restul lumii parand sa fi intrat in epoca de aur (Nici o aluzie aici la Nicu, chiar daca asunt convins ca s-a intors in mormant).

Jocul cu ruleta s-a reluat in SUA si eu deduc ca vom auzi si de Europa in curand. Bancile au pornit patinajul pe o gheata foarte subtire. Unde le va fi profitul fara o bursa in continua crestere? Oamenii care au distrus lumea isi impart din nou bonusurile, dupa ce fara ajutorul contribuabilului ei ar fi fost morti in ziua de astazi. Inchipueste-ti ca acesti bani puteau fi bagati pe bursa sau oriunde direct de catre stat, in numele si folosul cetateanului. Masura nu ar fi fost geniala dar totusi ceva mai morala decat varianta cu bancile. Sa vedem cat vor mai rabda popoarele asemenea jafuri? As fi foarte curios sa aflu si despre starea reala a bancilor din Romania. Vise si iar vise, mai ceva decat visele in forma de V ale domnului Isarescu. In tara asta nu afli nimic, te trezesti lovit de fulger, cazut in cap si dus de ape, cu ecoul" pai ce sa facem? asa-i la noi" in urechi.

marți, 20 octombrie 2009

Romanii

Romanii, cei mai optimisti din regiune in privinta efectelor crizei asupra firmelor lor

Explicatia: Romania este probabil printre putinele tari ale lumii unde nimic nu se pierde nimic nu se castiga totul se fura. O tara cu economia bazata pe furt nu poate intra in criza, pentru ca este intr-o criza continua. Bipul scade 9 procente, averile hotilor cresc si vor creste atata timp cat statul se imprumuta. Furturile se fac de catre toti in exclusivitate de la stat. Firme particulare, universitati de acelasi gen you name it, traiesc toate pe spinarile contribuabilului. Aici nu e nevoie de grafice ajunge un tabel, de exemplu cel al salariilor asa numitilor universitari privati. Observati cat sunt de silitori! Lucreaza cate 28-30 de ore pe zi si mai si cerceteaza, probabil cum sa fure mai mult.

Culmea este ca asemenea articole se scriu azi si se uita maine. Nu se vor porni cercetari penale facute la sange ca in alte tari. Aici se fac constatatari, urmate sau nu de dezbateri fara sfarsit, ca mai apoi totul sa mearga mai departe, mai ales furtul, doar nu degeaba l-am declarat sport national.Cititi putin si comentariile facute, de multe ori de oameni aflati in apropierea marilor cercetatori. Vedeti batjocura la care sunt supusi cei din urma, in timp ce primii devin tot mai grasi. Oare s-o gandi vre-o data cineva sa-i taie de craciun?

duminică, 18 octombrie 2009

Grafice saptamanale


Data importanta de reactie 21 octombrie. Sa vedem comportamentul indicilor, valutelor si a aurului la aceasta data. As vrea sa adaug doua rapoarte omise din film, General Electric si Nokia. Prima raporteaza o scadere de 45% din venit, Nokia vine cu probabil cel mai slab raport din istorie. Mai adaug si un grafic al casinoului" Goldman. Observa cresterea vijelioasa a veniturilor de casinou", incepand cu 2001. Obseva sursa veniturilor din 2009, adica anul de cea mai severa recesiune, activitatea de casinou s-a micsorat infim comparativ cu 2007 (anul culmii) si predomina ca de obicei. Euro este plin de muschi, de bancile europene nu vorbeste nimeni, deocamdata. Ele sunt in aceeasi situatie ca si bancile americane, dar cui ii pasa. Daca esti in Roamnia invata constitutia! Este bine sa fi informat in zile tulburi. Ce a invatat lumea din ceea ce s-a intamplat? Un rahatel!

vineri, 16 octombrie 2009

Aur sau dolar?

Desi iese din perioda de acumulare cu un volum in usoara crestere, aurul nu a reusit inca sa ma convinga. Raportat la maximele de volum, volumul iesirii este destul de benign. Sa vedem miscarile din saptamanile viitoare, inainte de-a ne avanta in tragerea concluziilor pripite! Am suprapus graficele aur dolar. Datele coincid intocmai. Vezi divergenta perfecta. La bursa asistam la ultimul sprint, voi reveni cu detali!

PS. Pentru o vizualizare mai clara am expus si graficul suprapus aur dolar!

5 solutii ale lui Croitoru

Iata-le:

1. Corect ! O piata "regulata" de banci si politic nu se poate autoregla.
2. Corect!
3. Corect
4. Corect
5. Corect
6. Suntem din pacate in Romania!!!!!!!!!!!

Punctul 6, adaugat de editor este punctul cel mai important!

miercuri, 14 octombrie 2009

Pavarea drumului spre iad.

Nu stiu cati dintre voi vor putea intelege acest interviu? Este zguduitor si arata ceea ce am spus eu de foarte foarte mult timp pe acest site"suntem regulati". Puterea economica a bancilor a intrecut orice masura. Fascismul bate la usa si inca la usa unei natiuni considerate leaganul democratiei.

Motoul bancilor: Ce si cand castigam e al nostru, cand pierdem platiti voi poporul! Va suna cunoscut?

www.pbs.org/moyers/journal/10092009/watch.html


Protagonistii interviului doamna Marcy Kaptur aleasa a 14 ora in congresul american reprezentand Ohio si dl. Simon Johnson fost economist sef al FMI. Doamna Kaptur are cel mai lung palmares de congresman democrat din casa reprezentantilor. Pentru cei ce eventual nu vor intelege interviul vreau sa subliniez doua afirmatii deosebit de importante: Se subliniaza lipsa bancherilor de la cuvantarea lui Obama. Acesta din urma le atragea atentia asupra faptului ca nu se mai pot astepta la noi cadouri din partea populatiei. Interviul demasca faptul ca Obama este ignorat total de bancheri. Lipsa lor de la intalnirea amintita demostreaza acest lucru.

O alta afirmatie demna de subliniat si ridicatoare de par, este cea care se refera la amenintarea primita de doamna Kaptur de la seful JP Morgan. Reprezentanta democrata a indraznit sa critice felul in care banca au gestionat criza in regiunea Ohio. Colac peste pupaza, banca raporteaza azi un castig record in timp ce timp ce despre creditele neperformante nu se sufla o vorba. Maine vor raporta cei de la Goldman, tot un raport de aur pe banii statului. Era bonusurilor a reinviat, in timp ce americanul de rand se scalda in somaj. Oameni buni trebuie sa repet din nou ceea ce am mai spus: pavarea drumului spre iad si mai apoi spre un razboi mondial continua!

Daca nu la altceva, la pavaj lucreaza si romanii. O nu, nu ma refer la popor, el nu mai are de multa vreme de lucru, omul de rand a intrat dupa cate se aude in somaj. Muncitorii de la pavaj sunt de data asta politicienii, pe astia nu-i vezi des cu sapa in mana. Cand se pun pe sapat sunt insa imbatabili, te sapa pana dispari de tot. Orice drum incepe cu sapa, in Romania se pare insa ca nu se prea vad rezultatele. Nu stiu unde sunt somerii, pe strada toti par a fi politicieni.

Molurile sunt inca pline, masinile gonesc rupand oglinzi si picoare, de fapt orice ce le cade in cale, trotuarele pietonilor s-au transformat in parcari. Nu mai ai loc sa te misti de atata bunastare, in timp ce inca si casele particulare se construiesc din zori. Cine a intrat in criza in aceasta tara stiu doar moastele de la Cotroceni, poate cei din afara oraselor. In orase cad guverne, mafiotii se lupta, viata pare insa sa-si urmeze calea nestingherita. Pana cand oare?

sâmbătă, 10 octombrie 2009

Pumnul" deflationist o realitate!

Observa in graficul alaturat, revenirea inflatiei dupa criza din 2000, produsa de creditarea dementiala rezultat al injectarilor de bani. Nu si acum insa! Preturile cad precum vezi in pofida tonelor de bani.
Dezbaterea continua, parerile fiind deocamdata impartite. Logica elementara, favorizeaza insa intr-o prima faza deflatia, desi eu cred ca le vom avea pe amandoua, deflatie mai intai, urmata mai apoi de inflatie. Excesul de credit, urmat de somaj in crestere, urmat de consum redus, trebuie sa reduca preturile, asta chiar in cazul in care FED sau alte banci centrale tiparesc bani. Mai mult decat atat, viteza distrugerii bunurilor din lume, pare a fi fost mult mai mare decat viteza tiparnitelor . Banii tipariti, precum si cei imprumutati, nu s-au dus la consumator, asta desi 70% din economia americana se bazeaza pe consum. Banii au fost dati bancilor falimentare, care vor demonstra cu timpul cum i-au folosit. Visul celora care vorbesc de repornirea creditarilor, este la ora actuala o utopie. Bancile, vor folosi banii primiti, pentru acoperirea pierderilor uriase pe care le-au avut. Banii aruncati de guverne, nu vor putea acoperii aceste pierderi, consecinta fiind: alte banci care vor musca praful".
Randurile de mai sus, le puteai citi intr-un comentariu expus in data de 30 august. Atunci, deflatia era combatuta de multi, chiar economisti de marca, laureati ai premiului Nobel. Parerile erau impartite in lipsa cifrelor, fiecare venind cu motivarile proprii. La baza deosebirilor de vederi, sta desigur o teorie, binecunoscuta pana si tatelor din piata. Teoria este de fapt o intrebare: oul sau gaina? In economie, intrebarea este urmatoarea: Ce se naste mai intai, creditul sau tiparirea banilor? Keynesienii al caror representant este si dl. Bernanke&comp. au un raspuns, in timp ce scoala austriaca de economie are altul. Iata si parerea a doi laureati ai premiului Nobel, altii decat cei ce predicau inflatie: credit
ul se naste primul.

Nobel Prize winners Kydland and Prescott in a 1990 paper Real Facts and a Monetary Myth.

Looking at the timing of economic variables, they found that credit money was created about 4 periods before government money. However, the “money multiplier” model argues that government money is created first to bolster bank reserves, and then credit money is created afterwards by the process of banks lending out their increased reserves.

Ce m-a facut pe mine sa accept acest argument si nu celelalte 100, date de capete la fel de luminate? Logica de clasa a cincea si interpretarea, sper eu corecta a realitatii. Fed a tiparit bani in prostie, creditarile nu au pornit de loc. Am expus mai multe grafice in acest sens. Daca teoria inflationistilor ar fi fost cea valabila, tiparirea banilor ar fi dus automat la reluarea creditarilor, inflatia fiind o consecinta. Acum doi ani eram si eu adeptul acestui deznodamant, al inflatiei, si aveam si argumente.Greenspan a facut aceeasi magarie ca si cei de acum, reusind totusi sa creeze balonul dorit si inflatie. Ce s-a schimbat acum fata de era Greenspan? O groaza de lucruri! Consumatorul nu mai cumpara, fiind inglodat in datorii, provocate chiar de catre metodele Greenspan. Datoriile SUA au crescut pana la 375% din GDP si cresc inca pe zi ce trece datorita cheltuielilor guvernamentale.

Bancile si-au jucat in era Greenspan rolul de cazinouri, fiind in momentul de fata insolvabile. Adevarul va iesi incet la iveala.Fiecare dolar tiparit de Fed, a fost ca atare absorbit de banci, nu pentru creditari, ci pentru compensarea pierderilor facute de aceste cazinouri" financiare. Unele banci, to big to fail" au avut levrege de pana la 30:1 ( levrege= datorii luate, mult mai mari decat capitalul propriuzis, in cazul unor banci de 30 de ori capitalul propriuzis, pentru suplementarea investitiilor facute, in acest caz produse toxice). Ati auzit probabil de swapul fara valoare, acoperit de un alt swap cu valoarea primului.

Acum, atat populatia cat si intreprinderile si bancile, au inceput un proces logic si normal de reducere si stergere ale acestor forme de datorii. Cel care continua sa se indatoreze, este acum doar statul. Indatorarea excesiva, precum si balonul creditelor, au rezultat in recesiunea pe care o traim astazi. Falimentele firmelor si a bancilor, au fost urmate de falimente personale , precum si de un somaj real, care pare sa se apropie in SUA de cca. 20%. Iata diferenta dintre era Greenspan si era Bernanke.

In era Bernanke limita lui Confucius a fost atinsa si consumatorul, motorul principal al unei economii bazate pe creditare, scaldat acum in somaj si datorii, a aruncat manusa. Somajul excesiv, duce automat la un exces al fortei de munca, o consecinta fireasca fiind salariile mai mici. Deflatia este prin definitie lipsa banilor din piata, secundata acum si de refuzul consumatorului de-a mai cumpara. Rezultatul, este caderea preturilor, care la randul lor micsoreaza profiturile. Aceasta micsorare, duce la si mai multi someri, productie scazuta( vezi graficul de utilizare a productiei expus de mine in comentarii anterioare) si preturi si mai mici.

Inchipuiste-ti acum urmatorul scenariu, el va deveni valabil in curand si in Roamnia. Ai un credit de 50 000 de euro, o valuta care se devalorizeaza, la noi mai este inflatie, si un salar care scade. Nu te cheama nici Elena Udrea. Nu-l intreba pe Basescu cum vei trai, iti spun eu, nu o vei duce prea bine. Economia reala din Romania, o fractiune de fapt al intregului sector, a avut conform cifrelor afisate, nu stiu daca sunt reale, concedieri de 75%. Statul rezista eroic! Pe banii FMI, bugetarii prospera inca producand nimic, furturile continuand si ele ca de obicei.

Exista semnale, din partea gurilor rele, ca banca mondiala ar fi cam fara bani. Ce va face Romania in caz ca si FMI va trebui sa stranga cureaua, ca doar tot banca este. FMI, nu este deloc mai scutita de probleme, ea rezolvand ca si FED de fapt, criza produsa de credite, prin alte credite. Clownii G20, au dat si ei fiecare cu bani tipariti in proprietarii de cazinouri financiare, efectele fiind cele logice enumarate mai sus. Pana si Japonia, scaldata 20 de ani in deflatie a luat-o din nou la vale. Cifrele nemtesti le-ai vazut expuse. Mugurei si frunzulite verzi? Uscaciuni si o hoarda de mincinosi cat vezi cu ochii.

Va venii cu siguranta propunerea pentru un nou pachet de salvare". Sunt foarte curios sa vad, cum vor reactiona populatiile ? La Romania nici nu indreznesc sa ma gandesc. L-am vazut pe Oprescu lansandu-si candidatura si mi s-a intors stomacul pe dos. Ii vezi in fiecare zi de 20 de ani pe aceeasi oameni. Cei care nu sunt ca ei, nesimtiti si fara pic de caracter, nu au loc in gasca! Acest popor pare sa nu inteleaga nimic din ceea cei se intampla si poate ca e mai bine asa. Daca ar intelege realitatea, cred ca ghilotina lui Robespiere, ar fi un cutitas in buzunarul fiecarui individ. Nu ma refer aici desigur la cei cativa la suta care au jefuit tara, ei ar fi cu siguranta cei barbieriti"

Iata cifre noi, sunt calde" inca, publicate de ST Luis FED. Se rectifica aici o eroare privind numarul somerilor anuntati pentru luna septembrie, in octombrie. Cifrele sunt dezastruoase! Iata totusi diferenta de care vorbeam: in Roamania nu se recunoaste nimic, nimeni nu greseste, numai adversarul politic, domnul Ghizdeanu putand sa viseze linistit mai departe. Mai mult decat atat: Greselile care se fac si s-au facut peste hotare, sunt facute din convingeri, vezi diferentele de perceptie dintre scolile amintite mai sus. Vei auzi tot mai mult despre scoala austriaca, sunt convins!

Esecul Keynesienilor nu va putea ramane fara ecou. Din pacate, cei din urma au ajuns acum la un point of no return. Incearca sa coafeze cifre, mai si mint, tocmai pentru ca inducerea optimismului in populatie, este singurul combustibil care le-ar face motorul functionabil. Bernanke vede si el cifrele pe care le vad si eu, sunt convins de acest lucru. Picteaza totusi tablouri in verde, incercand disperat sa induca optimism. Optimismul domniei sale nu mai este insa molipsitor, oamenii, tot mai multi, intelegand de acum catastrofa traiului trait pe imprumut si fara productie. Cea mai mare pacoste si catastrofa in acet moment, ar fi asadar un nou pachet de salvare". Probabilitatea anuntarii lui este totusi destul de mare. Omul care este aproape de innec, nu mai vede, nu mai aude, da doar disperat din maini si din picioare. La burse, scenariile afisate saptamana trecuta raman valabile! Neasteptata pentru mine, a fost miscarea aurului. O consider falsa pana la proba contrarie, indiferent de ce spun analistii. In caza ca dolarul va cadea in colaps, ceea ce nu cred, imi voi revizui parerea despre aur.






vineri, 9 octombrie 2009

Suport cheie al dolarului!

Indexul dolarului = oscilatia valutei americane fata de un cos de valute, se apropie precum spuneam de un suport cheie. Acest suport este vital pentru dolar, determinand in acelasi timp si valabilitatea miscarii de perforare pe care a facut-o aurul. Personal, cred deocamdata ca dolarul isi va reveni de la nivelul expus.

joi, 8 octombrie 2009

Mai exista si oameni de bun simt!

In tara in care nimic nu se pierde, nimic nu se castiga, totul se fura, m-a impresionat gestul unui om. Cristian Dogaru, redactor sef la revista BaniiNostrii, a scris un articol numit datoria intrauterina. Autorul articolului, atrage atentia intr-un post scriptum ca, titlul pe care l-a folosit, este de fapt imprumutat dintr-un articol de-al meu. Domnia sa, recomanda in acelasi timp aceasta pagina cititorilor sai. M-am bucurat sincer afland de cele scrise, de la un cititor de al meu. Iata totusi ca munca mea gratuita n-a fost chiar in zadar. Am aflat nu de mult ca am si cititori din sfera bancara. Nu e rau pentru un amator scolit pe cont propriu.

Bucuria cea mare, ar fi sa ajung la cat mai multi. Nu pentru a dobandi faima, nu sunt interesat, ma intereseaza doar desteptarea si informarea corecta a cator mai multi. Multumesc asadar lui Cristian Dogaru pentru onestitate si pentru recomandare. Imi aduc aminte, incercam la inceput sa-mi fac pagina cunoscuta, prin a-i pune adresa pe diferite forumuri, atasata la un comentariu pe care il faceam unui articol. Multe reviste printre care si Capital, au ales s-o stearga. Asta cu toate ca nu vindeam nimic. Incercam atunci, ca si acum, sa informez pe cei cativa interesati, din poporul asta tinut in bezna. As vrea sa inchei prin cateva randuri (vezi figura din stanga) pe care le-am scris in TW in januarie 2008. Asta pentru a-mi si a va readuce aminte de inceput!

miercuri, 7 octombrie 2009

"Atac palanuit inca din vara"

"Injecţiile mari de lei în piaţă ale BNR, fără precendent, au la origine un atac speculativ asupra monedei naţionale, plănuit încă din vară, spun surse din piaţă pentru MONEY.ro."

Noi atacuri speculative, acum, ajunse sa fie planuite deja din vara. Mai ceva ca la Waterloo! Totul e planuit cu migala si observa, in mod speculativ. Nici nu poate fi altfel, din moment ce economia romaneasca duduie, tara este cea mai stabila tara din punct de vedere politic, iar politicianul isi da sufletul pentru mentinerea bunastarii tu-tu-lor", mai ales al lor.

Leul ar trebuie sa fie de fapt la cca. 1,50 fata de euro sau de ce nu, unu la unu. In asa o tara, se pot face numai atacuri speculative, care descoperite la timp de Sherloc Isarescu, sunt oricum si imediat inabusite in sange. Planurile atacurilor dusmanului de clasa, se fac asadar cu ani inainte. Astia de acasa, iubitori de popor suveran, strajeri ai patriei, ne apara. Fac cum fac, dar tintesc cu bombele de rahat destinate dusmanului, in tara si in popor. Freste-ma doamne de asa strajeri, ca de ucigasii leilor m-as feri eu! Jurnalismul money.ro e in floare, la vocea a doua din cor a intrat The Independent.

Dusmanii dolarului, arabii si chinezii, cei care detin de fapt cele mai mari rezerve din valuta amintita, s-au intalnit in secret sa-i taie gatul. Presa din Romania, a preluat stirea cu viteza luminii, aruncand-o ca pe o balega de vaca in piata. Gata cu dolarul, titeiul se va plati in bolovani sau intr-o amestecatura de valute cu nisip. Cand nu gandesti scuipi broaste, putand sa le lipesti mai apoi si pe hartie.

Eu as incheia din nou cu o intrebare, izvorata ca de obicei dintr-o logica de clasa a cincea. Cine a obligat pana acum, pe chinezii si arabii care voiau sa rupa gatul dolarului, sa-si faca rezerve in tocmai valuta amintita. Cine i-a oprit sa nu-si schimbe dolarii in pula, moneda din Botswana.
Daca pula ar devenii moneda de rezerva a lumii, percum si moneda in care s-ar afisa pretul titeiului, vom cumpara pula cu euro sau dolari, ca mai apoi sa cumparam titei.

Valoarea dolarului nu este influentata de pozitia valutei in "cosul de rezerva" ci de economia si politica tarii din care provine. America poate sa imprumute mai ieftin si mai mult, putandu-si permite si un deficit bugetar mai mare, prin simplu fapt ca dolarul, este declarat valuta de rezerva. In situatia actuala insa, SUA s-ar simti mult mai bine, fara datoriile care o vor duce la insolvabilitate. In momentul de fata dolarul reprezinta cca 62% din cosul de valute considerate de rezerva, euro cca 26% etc. Deocamdata, nici pula nici bolovanii nu si-au facut loc in acest cos.

Articolul scris de peste, Fish este numele jurnalistului, si-a atins probabil scopul, facand pretul aurului sa explodeze. Sa vedem acum, daca, aexplozia a fost reala sau daca nu cumva cineva a vrut sa cumpere dolari la un pret mai convenabil. Ai bagat la cap probabil pana acum, relatia inversa dintre aur si dolar. Nu m-ar mira sa fim aproape de o minima a valutei americane. Comportamentul aurului ne va ajuta sa tragem concluzii! Vom vedea cat timp va rezista pretul acestuia la nivelele actuale. Chiar daca explozia aurului este reala, ceea ce este absolut posibil, povestea lui peste va ramane doar o poveste. Pusa intr-o carte, impreuna cu povestile d-lui Isarescu, ele ar putea sa adoarma copiii de gradinita.