Observa in graficul alaturat, revenirea inflatiei dupa criza din 2000, produsa de creditarea dementiala rezultat al injectarilor de bani. Nu si acum insa! Preturile cad precum vezi in pofida tonelor de bani.
Dezbaterea continua, parerile fiind deocamdata impartite. Logica elementara, favorizeaza insa intr-o prima faza deflatia, desi eu cred ca le vom avea pe amandoua, deflatie mai intai, urmata mai apoi de inflatie. Excesul de credit, urmat de somaj in crestere, urmat de consum redus, trebuie sa reduca preturile, asta chiar in cazul in care FED sau alte banci centrale tiparesc bani. Mai mult decat atat, viteza distrugerii bunurilor din lume, pare a fi fost mult mai mare decat viteza tiparnitelor . Banii tipariti, precum si cei imprumutati, nu s-au dus la consumator, asta desi 70% din economia americana se bazeaza pe consum. Banii au fost dati bancilor falimentare, care vor demonstra cu timpul cum i-au folosit. Visul celora care vorbesc de repornirea creditarilor, este la ora actuala o utopie. Bancile, vor folosi banii primiti, pentru acoperirea pierderilor uriase pe care le-au avut. Banii aruncati de guverne, nu vor putea acoperii aceste pierderi, consecinta fiind: alte banci care vor musca praful".
Randurile de mai sus, le puteai citi intr-un comentariu expus in data de 30 august. Atunci, deflatia era combatuta de multi, chiar economisti de marca, laureati ai premiului Nobel. Parerile erau impartite in lipsa cifrelor, fiecare venind cu motivarile proprii. La baza deosebirilor de vederi, sta desigur o teorie, binecunoscuta pana si tatelor din piata. Teoria este de fapt o intrebare: oul sau gaina? In economie, intrebarea este urmatoarea: Ce se naste mai intai, creditul sau tiparirea banilor? Keynesienii al caror representant este si dl. Bernanke&comp. au un raspuns, in timp ce scoala austriaca de economie are altul. Iata si parerea a doi laureati ai premiului Nobel, altii decat cei ce predicau inflatie: creditul se naste primul.
Nobel Prize winners Kydland and Prescott in a 1990 paper Real Facts and a Monetary Myth. Looking at the timing of economic variables, they found that credit money was created about 4 periods before government money. However, the “money multiplier” model argues that government money is created first to bolster bank reserves, and then credit money is created afterwards by the process of banks lending out their increased reserves.
Ce m-a facut pe mine sa accept acest argument si nu celelalte 100, date de capete la fel de luminate? Logica de clasa a cincea si interpretarea, sper eu corecta a realitatii. Fed a tiparit bani in prostie, creditarile nu au pornit de loc. Am expus mai multe grafice in acest sens. Daca teoria inflationistilor ar fi fost cea valabila, tiparirea banilor ar fi dus automat la reluarea creditarilor, inflatia fiind o consecinta. Acum doi ani eram si eu adeptul acestui deznodamant, al inflatiei, si aveam si argumente.Greenspan a facut aceeasi magarie ca si cei de acum, reusind totusi sa creeze balonul dorit si inflatie. Ce s-a schimbat acum fata de era Greenspan? O groaza de lucruri! Consumatorul nu mai cumpara, fiind inglodat in datorii, provocate chiar de catre metodele Greenspan. Datoriile SUA au crescut pana la 375% din GDP si cresc inca pe zi ce trece datorita cheltuielilor guvernamentale.
Bancile si-au jucat in era Greenspan rolul de cazinouri, fiind in momentul de fata insolvabile. Adevarul va iesi incet la iveala.Fiecare dolar tiparit de Fed, a fost ca atare absorbit de banci, nu pentru creditari, ci pentru compensarea pierderilor facute de aceste cazinouri" financiare. Unele banci, to big to fail" au avut levrege de pana la 30:1 ( levrege= datorii luate, mult mai mari decat capitalul propriuzis, in cazul unor banci de 30 de ori capitalul propriuzis, pentru suplementarea investitiilor facute, in acest caz produse toxice). Ati auzit probabil de swapul fara valoare, acoperit de un alt swap cu valoarea primului.
Acum, atat populatia cat si intreprinderile si bancile, au inceput un proces logic si normal de reducere si stergere ale acestor forme de datorii. Cel care continua sa se indatoreze, este acum doar statul. Indatorarea excesiva, precum si balonul creditelor, au rezultat in recesiunea pe care o traim astazi. Falimentele firmelor si a bancilor, au fost urmate de falimente personale , precum si de un somaj real, care pare sa se apropie in SUA de cca. 20%. Iata diferenta dintre era Greenspan si era Bernanke.
In era Bernanke limita lui Confucius a fost atinsa si consumatorul, motorul principal al unei economii bazate pe creditare, scaldat acum in somaj si datorii, a aruncat manusa. Somajul excesiv, duce automat la un exces al fortei de munca, o consecinta fireasca fiind salariile mai mici. Deflatia este prin definitie lipsa banilor din piata, secundata acum si de refuzul consumatorului de-a mai cumpara. Rezultatul, este caderea preturilor, care la randul lor micsoreaza profiturile. Aceasta micsorare, duce la si mai multi someri, productie scazuta( vezi graficul de utilizare a productiei expus de mine in comentarii anterioare) si preturi si mai mici.
Inchipuiste-ti acum urmatorul scenariu, el va deveni valabil in curand si in Roamnia. Ai un credit de 50 000 de euro, o valuta care se devalorizeaza, la noi mai este inflatie, si un salar care scade. Nu te cheama nici Elena Udrea. Nu-l intreba pe Basescu cum vei trai, iti spun eu, nu o vei duce prea bine. Economia reala din Romania, o fractiune de fapt al intregului sector, a avut conform cifrelor afisate, nu stiu daca sunt reale, concedieri de 75%. Statul rezista eroic! Pe banii FMI, bugetarii prospera inca producand nimic, furturile continuand si ele ca de obicei.
Exista semnale, din partea gurilor rele, ca banca mondiala ar fi cam fara bani. Ce va face Romania in caz ca si FMI va trebui sa stranga cureaua, ca doar tot banca este. FMI, nu este deloc mai scutita de probleme, ea rezolvand ca si FED de fapt, criza produsa de credite, prin alte credite. Clownii G20, au dat si ei fiecare cu bani tipariti in proprietarii de cazinouri financiare, efectele fiind cele logice enumarate mai sus. Pana si Japonia, scaldata 20 de ani in deflatie a luat-o din nou la vale. Cifrele nemtesti le-ai vazut expuse. Mugurei si frunzulite verzi? Uscaciuni si o hoarda de mincinosi cat vezi cu ochii.
Va venii cu siguranta propunerea pentru un nou pachet de salvare". Sunt foarte curios sa vad, cum vor reactiona populatiile ? La Romania nici nu indreznesc sa ma gandesc. L-am vazut pe Oprescu lansandu-si candidatura si mi s-a intors stomacul pe dos. Ii vezi in fiecare zi de 20 de ani pe aceeasi oameni. Cei care nu sunt ca ei, nesimtiti si fara pic de caracter, nu au loc in gasca! Acest popor pare sa nu inteleaga nimic din ceea cei se intampla si poate ca e mai bine asa. Daca ar intelege realitatea, cred ca ghilotina lui Robespiere, ar fi un cutitas in buzunarul fiecarui individ. Nu ma refer aici desigur la cei cativa la suta care au jefuit tara, ei ar fi cu siguranta cei barbieriti"
Iata cifre noi, sunt calde" inca, publicate de ST Luis FED. Se rectifica aici o eroare privind numarul somerilor anuntati pentru luna septembrie, in octombrie. Cifrele sunt dezastruoase! Iata totusi diferenta de care vorbeam: in Roamania nu se recunoaste nimic, nimeni nu greseste, numai adversarul politic, domnul Ghizdeanu putand sa viseze linistit mai departe. Mai mult decat atat: Greselile care se fac si s-au facut peste hotare, sunt facute din convingeri, vezi diferentele de perceptie dintre scolile amintite mai sus. Vei auzi tot mai mult despre scoala austriaca, sunt convins!
Esecul Keynesienilor nu va putea ramane fara ecou. Din pacate, cei din urma au ajuns acum la un point of no return. Incearca sa coafeze cifre, mai si mint, tocmai pentru ca inducerea optimismului in populatie, este singurul combustibil care le-ar face motorul functionabil. Bernanke vede si el cifrele pe care le vad si eu, sunt convins de acest lucru. Picteaza totusi tablouri in verde, incercand disperat sa induca optimism. Optimismul domniei sale nu mai este insa molipsitor, oamenii, tot mai multi, intelegand de acum catastrofa traiului trait pe imprumut si fara productie. Cea mai mare pacoste si catastrofa in acet moment, ar fi asadar un nou pachet de salvare". Probabilitatea anuntarii lui este totusi destul de mare. Omul care este aproape de innec, nu mai vede, nu mai aude, da doar disperat din maini si din picioare. La burse, scenariile afisate saptamana trecuta raman valabile! Neasteptata pentru mine, a fost miscarea aurului. O consider falsa pana la proba contrarie, indiferent de ce spun analistii. In caza ca dolarul va cadea in colaps, ceea ce nu cred, imi voi revizui parerea despre aur.