5. Depolitizarea structurilor deconcentrate! De la secretar de stat în jos, fiecare post trebuie ocupat doar prin concurs. Pe valaha o traducere facuta tot de USL:
„Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic; toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism”.
Rezultat: Toti prefectii si subprefctii au fost dati afar in prima zi, prin intermediul aceleiasi proceduri tipic roamanesti ca si pana acuma.
Astept cu sufletul la gura implinirea celorlalte promisiuni. Sprijinite larg de catre majoritatea unui popor foarte constient. Un lucru care reiese foarte clar si din comentariile care se fac pe forumuri. De genul:
"Din pacate, s-au oprit la prefecti. Trebuie demisi in bloc toti directorii de deconcentrate (spitale, etc), subprefectii, tot ce inseamna ciuma PDL. Si inlocuiti cu absolut oricine. Pe loc."
Iata unde duce ura oarba de care ii vorbeam lui Costel. Ura izvorata din ce? Din mentalitate. Mentalitate de care? Ignoranta! Care duce la ce? La trai ignorat. Decodat: Nu-mi pasa de cei demisi! Imi pasa doar de pricipiile feudale de care s-a folosit pana acum fiecare "reformator".
14 comentarii:
Horea, aici nu ai dreptate. Structurile deconcentrate nu includ institutia prefectului. Mai mult, prefectul este "reprezentantul guvernului" in teritoriu. Deci prefectul, la fel ca ministrul si secretarul de stat este numit politic - ceea ce este normal. Presupun ca si la subprefect este la fel.
Pozitia ta fata de comentariul selectat este normala. Totusi, o mica precizare se impune: in momentul de fata multe posturi "deconcentrate" sunt ocupate politic prin prelungiri de mandat sau numiri temporare. Deci se impune incetarea acestor mandate si organizarea de concursuri CORECTE pentru ocuparea lor.
Personal am mari dubii ca aceste concursuri o sa fie corecte. Oricum, dpmdv, acesta este testul suprem pentru guvernul Ponta - daca concursurile or sa fie corecte, inseamna ca chiar vrea sa guverneze altfel, daca nu doar vorbe goale.
... cu absolut oricine erau ocupate. Mare lucru ar fi sa ajunga cineva pe acolo... "oricine" a mai fost.
"Ura oarba" nu e indreptata impotriva specialistilor PDL, ci a unor servitori cretini, punctul 5 fiind un "angajament" timpuriu care presupune promovarea unora cu oarece legaturi si cu domeniile respective, nu doar cu politrucismul.
S-a promis, se face... so what?
Vad ca mancatorii de cacat, deghizati in intelectuali pentru semidocti, incep sa dezvolte orientarile proamericane ale sclavului lui chevron, Basescu, si, respectiv, cele sovietice ale... minerilor lui iliescu.
N-am nicio garantie in privinta minerilor lui iliescu. Insa nu mai am niciun dubiu in privinta zdrentelor basiste. Nici macar unul.
Daca "in linie dreapta" tine sa continue consumul de rahat cu polonicul nu pot decat sa sper ca_consumatorii de dreapta "nominala" se vor ineca la propriu in diaree.
Florin ai citit mai departe?
„Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi numiţi şi sprijiniţi politic; toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism”.
Nu eu am spus asta ci USL, prin vocea lui Ponta.
Este adevarat ca eu nu mi-am dat sema de faptul ca un ministru si un secretar de stat este de fapt un prefct si un subprefect in Romania. Exact asa cum latura de porci este politica.
In acest caz ce dreptate sau nedreptate sa am? Cand am reprodus doar ceea ce s-a spus si ceea ce sa- facut. Pentru roman verdele poate fi insa si albastru. Asta pentru ca asa il vede el.
Costel, eu vorbeam de principii, absolut necesare pentru functionarea unei societati, tu vorbesti in opinia mea despre altceva.
Prin lege, prefecti sunt functionari cu rang de secretar de stat. Chiar trebuie sa citim/interpretam totul in maniera basesciana("se consulta")? Eu consider ca e de bun simt sa treci intr-un document clasa(secretari de stat) si nu sa insiri toate functiile care se incadreaza in aceasta clasa.
Despre subprefecti nu stiu mai nimic, probabil ca aici si-au incalcat declaratia.
Horea, ti-am mai spus si intr-un comentariu anterior: un citat isi are sens intr-un context.
Primul citat pus de tine, nu este din "programul de guvernare", ci dintr-un articol si se afla sub paragraful: Ce măsuri economice ar putea adopta noul guvern condus de Ponta:"(articolul citeaza din pagina de fb a lui Ponta).
Al doilea citat este o selectie facuta de cei de la Gandul prin truncherea si alipirea a 2 puncte din programul de guvernare.
Am scris aceste amanunte ca sa-ti arat ce inseamna sa ne rezumam doar la textul scris, fara a tine seamna de contextul in care se fac declaratiile si de intentia din spatele lor.
PS. Programul de guvernare
PS2 O declaratie a lui Ponta din postura de premier desemnat: http://www.administratie.ro/articol.php?id=39843
Horea, aici nu ai dreptate. Structurile deconcentrate nu includ institutia prefectului.
Conform prevederilor Legii nr. 340/2004 prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local și conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrative - teritoriale[1].
Prin lege, prefecti sunt functionari cu rang de secretar de stat. Chiar trebuie sa citim/interpretam totul in maniera basesciana("se consulta")? Eu consider ca e de bun simt sa treci intr-un document clasa(secretari de stat) si nu sa insiri toate functiile care se incadreaza in aceasta clasa.
Până la data de 1 ianuarie 2006, prefecții erau oameni politici cu carnet de membru de partid[2]. Odată cu intensificarea procesului de integrare în Uniunea Europeană se impunea depolitizarea acestei instituții după modelul francez[2].
De la 1 ianuarie 2006, prefecții și-au pierdut statutul de demnitari și au devenit înalți funcționari publici[3]. De asemenea, prefecții au fost obligați să demisioneze din partidele politice din care făceau parte[4]. Prefecții și subprefecții sunt numiți în funcție de Guvern, dintre membrii corpului înalților funcționari publici[4]. Funcția publică de secretar general al prefecturii s-a transformat în funcția publică de subprefect[4]. Prefectul va fi astfel ajutat în munca sa de doi subprefecți, iar în București de trei subprefecți[4]
Foarte adevarat ce spui! Contextul si definitiile le-am considerat intoteauna importante. Gandul a comasat urmatoarele doua puncte din programul guvernamental:
4. Depolitizarea administraţiei publice. Doar miniştrii şi secretarii de stat vor fi
numiţi şi sprijiniţi politic;
5. Toleranţă zero faţă de corupţie şi clientelism. Continuarea eforturilor pentru
atingerea obiectivelor din Mecanismul de Cooerare şi Verificare.
Daca tu consideri inlocuirea prefectilor pe toata linia o depolitizare a administratie publice, eu nu mai am ce aduga. Asta chiar in cazul in care primul meu citat este luat dintr-un articol, precum spui. Era la vremea aceea citat ca fiind program de guvernare. In tara asta trebuie sa te feresti insa si de citate, din moment ce ele par sa poata fi si false.
http://www.cs.technion.ac.il/~biham/
E de bine. Vlaston si Orosanu s-au preocupat intens. Iar, e de bine.
In sistemul "reformat", 99% dintre realizati nu indeplinesc criteriile adoptate, dar continua sa fie impliniti cei care se autoimplinisera si cu un plagiat-doua-noua din safety reasons.
Pe de o parte, politrucii au in curti doar pramatii precum principesa de la Mitica's University sau trandafir de la Bihor Scientific Band, dar se adapteaza la nevoie cu nimeni Adormitei sau nimeni Baba.
Nici biomecanicu' de weekend nu-i mai breaz, in ciuda maretelor impliniri ale echipei din care facea parte :D, ii cam lipseau diplomele si echivalarile pe PF.
Atat timp ca alizeu' financiar curge dinspre putere catre hămesit, se naște... somnu' rațiunii. Cum se arată umbra curii de slăbire... prinde contur... "societatea civilă".
Intreb si eu... e rau sa iei la puricat "specialisti"? Nu-i viata mai frumoasa cand stergi pe jos cu un guvernant su'prins in plina jegosenie?
Pai, era mai bine cu o zdreanta de acoperire, nimeni in CV, si cu vlaston pe mute?
Nici pentru Baba nu era bine ca nici nu stia cretinu' cate se faceau pe numele lui, nici vlaston n-are ceva de castigat pozand in securist pedelac latrator doar la... dusmani. :)
>Daca tu consideri inlocuirea prefectilor pe toata linia o depolitizare a administratie publice, eu nu mai am ce aduga.
Nu, nu o consider o depolitizare. Din contra, o consider o politizare.
Ii spuneai lui AC ca tu vorbeai de principii. Din punctul asta de vedere, Ponta a declarat public, inainte sa fie premier, ca o sa faca aceste schimbari, a si motivat de ce, a trecut si in programul de guvernare acest lucru. Deci inca nu poate fi acuzat ca una spune si alta fumeaza. Ramane de vazut daca se tine de cuvant si la numiri.
Daca e bine sau rau, general vorbind, nu pot sa ma pronunt.O consider o chestiune tehnico-administrativa care ma depaseste. In struto-camila romaneasca, exemplificata foarte bine de tine, in care guvernul numeste prefectul, dar care nu are voie sa fie membru de partid, cred ca e normal ca la schimbarea guvernului sa se schimbe toate persoanele numite de vechiul guvern. Daca prefectul ar fi ales(prin vot sau prin concurs) atunci, in mod clar, nu ar trebui sa conteze ce guvern este.
Daca prefectul ar fi ales(prin vot sau prin concurs) atunci, in mod clar, nu ar trebui sa conteze ce guvern este.
Vezi Florin, aici incep sa fiu de acord cu tine, dar asta este posibil doar intr-o tara functionala cu principii.
In Suedia toti raman pe loc se schimba doar ministrii pentru ca e normal sa seschimbe odata ce guvernul se schimba. Restul sunt oameni specialisti care isi vad mai departe de treaba.
Eu nu l-am auzit pe Ponta spunand altceva decat ce a fost declarat in programul de guvernare. Sunt de acord ca daca a spus ca va schimba prefectii nu si-a incalcat acel principiu, unul pe care eu il consider totusi devastator pentru o tara, oricare ar fi ea.
Nici eu nu stiu ce va iesi pana la urma, dar ma ghidez dupa probabilitati, ca intotdeauna. In momentul de fata ele arata la fel de prost in ochii mei ca si pana acum. Si mai prost poate, dar nu din cauza USL. Ci din cauza conjuncturii.
Costel, e foarte bine cu puricatul numai ca vei ramane dezamagit. Pentru ca eu stiu un lucru:
Insasi stilul lucrarilor stiintifice si a doctoratelor din Romania nu are de-a face nimic cu activitatea stiintifica din apus.
De aici se nasc si oamenii cu 5 facultati si 7 doctorate pe la noi. Eu stiu concret ca cel putin 50% din medicii cu doctorate din Tg-Mures au platit pe cineva sa le faca doctoratele, o persoana pe care eu o cunosc foarte bine. Ceilalti 50% au platit pe altcineva.
Am vazut si subiectele. Toate luate de pe internet sau din alte surse de plagiat. Un doctorat in apus inseamna cercetare timp de 5 ani, intr-o nisa, pe un subiect care inca nu are rezultate concrete.
Disputarea doctoratului facandu-se cel mai des in limba engleza cu un oponent strain. Aceiasi disputare este deschisa pentru oricine interesat, pentru ca este vorba despre un subiect stiintific. Oricine poate astfel sa intre si sa o asculte, chiar si un om de pe strada care ar intra doar din curiozitate.
Aici la noi doctorandul nu-si citeste deseori nici macar plagiatul, facut de cele mai multe ori de altii, de oameni care au macar rutina scrisului, platiti desigur pentru munca lor de catre acelasi doctorand. De aici si comedia pe care o evoca articolul la care faci referire.
Pofteste la Tg-Mures si vezi cati profesori universitari vorbesc limba engleza.Garantat nici 1%. Te invit pe urma in Suedia sa vezi cati nu o vorbesc.
Asta pentru ca limba conferintelor stiintifice si a articolelor stiintifice este engleza. Nu poti sa fi profesor universitar nicairi in lume, ma refer la tarile care privesc educatia si stiinta in mod serios, fara s-o cunosti. Ca doar prin pretsatiile cercetarilor ai ajuns acolo unde esti.
De ce sa te chinuiesti aici pentru orice cand sti ca primesti postul de profesor in mostenire. Eu nu cred ca la Iasi lucrurile stau mult mai bine.
Deci sa purici pe cine de fapt? Cand aproape toti au purici. Tocmai din cauza faptului ca sistemul le permite acest lucru.
Aplica regulile suedeze in ceea ce priveste activitatea stiitifica si nu va mai trbui sa purici pe nimeni!
Sistemul te purica inainte de-a fi intrat in el. Garantez ca nici doamna profesor universitar de la Standford habar nu are de engleza.
Pentru ca in Romania hartia conteaza, cea pe care o poti cumpara la orice iarmaroc. Ca mai adaugi o universitate straina pe sub acoperisul careia ai trecut te ridica si mai sus. Asta pentru ca esti inconjurat exact acolo sus de oameni ca tine.
Cu asa o educatie asa popor. Si cu asa popor asa politicieni.
...in medicina e la fel si la Iasi. Daca le ai cu bisturiu', nu-ti mai trebuie niciun fel de alta... cunostinta. :) Esti echivalentul lui Zeus pe-un picior de plai.
Insa depinde_de_domeniu'. Cercetarea romaneasca e buna in 2-3 domenii care sunt finantate, bineinteles, la misto.
Marga e unul dintre cei care sprijina pe fata cercetarea in umanioare, in detrimentul domeniilor cu rezultate.
Funeraru a continuat finantarea la misto, mentinand finantarea culegerilor de snoave si bibliotecilor de gherle, in plus, a prioritizat domeniul economic pana la nivelul de la care nu se mai face diferenta intre inovatie regresiva si analfabetism retard.
Despre Boc- Dan Selaru: Cum a ajuns Emil Boc conferenţiar sau doctor în în ştiinţe politice şi filosofie politică? Nu mă interesează răspunsul. Pentru că-l ştiu. Aşa cum a ajuns şi Prim Ministru, pe merit.
Cred ca in 2006 am remarcat pe undeva ca d-na caty e aproape nimeni. Timp de 5 ani echipele ei proactive i-au peticit prestigiul cu cateva zeci de bucati stiintifice.
Vezi, asta este dupa parerea mea cea mai mare problema a societatii romanesti. Cand am ajuns eu in Suedia, in 77, tara era inundata de someri finlandezi care veneau ca gandacii. De atunci Finlanda a facut investitii uriase in educatie, nu in diplome, si iata ca restul este istorie. Finlanda a devenit una din cele mai performante tari din lume.
nepotismul in Romania e boala cronica...Chiar daca nu e vorba de politicieni, orice roman are tendinta de a-si instala toate rubedeniile in functii bine platite...
Ne reintoarcem asadar la radacina tuturor relelor: justitia nefunctionala si corupta care nu taie raul de la radacina, adica de la nivel inalt...
Nastratin, totul porneste de la mentalitate. De la ea pleaca si incalcarea principiilor si a legilor. Pentru ca niste legi exista pana si in aceasta tara. Si cu prefectii!
Legea si principiile sunt clare. Promlema este ca nimeni nu tine cont de ele. Cand incalci un principiu il incalci si mai usor si pe al doilea si asa mai departe.
Incalcatorul de principii este intotdeauna si mincinos, si uite cum ne taiem craca de sub picioare.
Trimiteți un comentariu