Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 13 mai 2020

ROBOR DE 3 LUNI INCOTRO?

In graficul afisat am marcat cu sageti albastre felul probabil in care cred eu ca se va misca dobanda robor, in viitorul apropiat. Tinta ei se va gasi cred, intr-un interval aflat intre 2-2,25%. 

Eu am marcat, tot cu albastru, doar limita inferioara a intervalului specificat. Ce semnal primim oare de la deprecierea pe care o vedem? Semnalul ca piata doreste sa dea imprumuturi si la dobanzi mai mici, un lucru care confm teoriilor conventionale ar trebui sa revigoreze economia.

Conform teoriilor mentionate ar trebui, numai ca, ele pleaca de la o presupenere eronata, in opinia mea. Mai precis, de la faptul ca daca exista oferta, trebuie sa existe si cerere suficienta in piata pentru imprumuturi. In cazul in care robor se va misca, asa cum cred eu, creditorii vor avea o surpriza neplacuta.

Dupa ce vor constata, de fapt, o cerere mai mai slaba, chiar mult mai slaba dect si-au inchipuit. Si atunci ce ar putea face altceva decat sa continue scaderea dobanzilor, spre nivelele mentionate in aceasta postare.

La ceea ce cred eu ca se va intampla dupa ce intervalul de pret marcat pe grafic va fi atins, voi reveni intr-o alta postare. Pentru ca eu fac analize, pe baza de cifre, fara sa fi pretins niciodata ca sunt un ghicitor.

Atentie! Sagetile din grafic sunt mai degraba ilustrative! Chiar daca pornesc de la nivele pe care le consider, teoretic probabile. Concluzie: robor suna la clopotelul deflatiei, zic eu.


luni, 4 mai 2020

A atins indicele Dow topul acestei corectii?

Indicele Dow din SUA a fost foarte aproape de limita inferioara a intervalului de pret specificat in penultima mea postare=24985. Atunci cand a reusit sa atinga un maxim de 24765. De aici a inceput o noua depreciere, care dureaza exact de 3 zile, vezi graficul alaturat. 

Este oare vorba despre inceputul valului de depreciere despre care spuneam ca va trebui sa duca indicele sub ultimul minim atins? Sau doar de o mica corectie dupa care Dow isi va relua drumul spre intervalul pe care l-am numit de oferta, in postarea la care am facut referire?

Observati va rog faptul ca Dow a recuperat deja 36,5% din deprecierea pe care a avut-o, deci aproape 7 mii de puncte. Atentie! In toiul unei pandemii in care mortalitatea din SUA era in crestere continua. Cei care mai au dubii in privinta unei corelatii dintre miscarile bursiere si pandemie, vor trebui sa constate ca ea nu exista.

Bursa s-a apreciat, fara sa-i pese de infectati si de morti, in pofida faptului ca expertii au leagat intotdeauna miscarile ei de evenimente. Pozitive in cazul aprecierilor, negative in cazul deprecierilor. Dupa cum stiti pe mine stirile ma lasa rece, pentru ca nu pot influenta psihologia de asamblu a maselor. Decat pentru moment, eventual.

Argumentul convingator in favoarea ultimei afirmatii va veni in cazul in care bursa isi va continua aprecierea, un lucru pe care il consider foarte probabil. Daca n-am gresit, vom asista de aceasta data la o continuare a cresterilor de pret intr-o perioda in care infectiile vor fi in scadere, ca si numarul celor decedati. De abia astept sa vad explicatiile expertilor care au pus deprecierea pe spinarea pamdemiei!