Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 30 decembrie 2020

New monetary theory

Pentru ca ma intereseaza si pe mine "noua teorie monetara,"prin care FED doreste de decenii sa obtina inflatie de 2%, fara sa reuseasca,( de ce tocmai 2% si nu 2,5, sau 1,75%, de exemplu, nu pot intelege) caut necontenit noi informatii ca sa ma autoeduc. Si omul care cauta gaseste, de obicei! Chiar si inflatie daca cauta bine.

Priviti felul in care s-a "dezvoltat" o companie hoteliera home share, numita AIRBNB. Ne uitam la istoricul evaluarii acesteia:

Jan 2009 (seed founding): $2 million
Nov 2010 (Seria A finantare): $70m
Jul 2011 (Seria B finatare): $1.3 miliarde
Oct 2013 (Seria C finatare): $2.9 miliarde
Apr 2014 (Seria D finantare): $10.5 miliarde
Jun 2015 (Seria E finantare): $25.5 miliarde
Sep 2016 (Seria F finantare): $31 miliarde
Apr 2020: $18miliarde. 10.12.2020 pret in momentul ofertei publice: $47miliarde$. Dupa 1 zi reevaluat la: $98 miliarde.

Deci o companie evaluata la 2milioane $ in 2009, cand a fost infiintata intr-un apartament, a ajuns sa fie introdusa la bursa la un pret de 47miliarde$ in 2020. Pentru ca in ziua urmatoare, pretul reevaluat sa devina 98 miliarde$. Si investitorii, cu siguranta foarte multi dintre asa numitii "investitori Robin Hood," au cumparat actiunea asa cum se cumpara pe vremuri painea calda in Romania. 

Vezi graficul afisat! Pretul actiunii salta, 44% in 5 zile.


 

Daca asta nu e  "new monetary theory" atunci nimic nu mai este. Uitandu-ma la minunile pe care le putem obtine aplicand aceasta teorie mi-au venit in cap cateva intrebari:

1.De ce sa mai plateasca populatia taxe, din moment ce bancile centrale pot face bani din aier cat doresc? 2.De ce sa mai lucreze cineva si pentru ce sa-si mai consume energia inovatorii? Lasam bancile centrale sa construisca economia, cu bani facuti din aier? 3. Stiind ca cca. 20% din companiile inregistrate, numai la bursa din SUA, sunt companii zoombie. De ce sa nu umplem lumea cu asemenea companii? Ele asigura locuri de munca si bancile centrale le salveaza, de fiecare data cand ajung in pragul falimentului. Cu aceeiasi bani facuti din aier! 

Mai nou vad ca FED, si-a asumat si problema somajului. Cel mai simplu ar fi, zic eu, ca institutia sa angajeze toti somerii si sa-i platesca cu bani facuti din aier. Rezultatul ar fi somaj zero, de la o zi la alta.

Am auzit ca exista deja "cativa prosti' si in cercurile selecte, care incep sa puna la indoiala aceasta teorie monetara fantastica. Al carei rezultat sunt si evaluarile dublate, de la o zi la alta, pentru unele companii. Atentie totusi! Nu confundati evaluarile facute prin extrapolari liniare, cu valoarea reala a unui bun. Am vazut analisti care vorbeau, fara sa clipeasca, despre pretul la care evaluau ei ca va ajunge Bitcoin = 6 milioane$. Da! Ati citit corect; O moneda BTC = 6 000 000$. Astept sa vad deci cu nerabdare evaluarile pe care le va aduce 2021.  

Cu toate ca si anul viitor ne este prezentat in roz de catre cei mai mari analisti economici, atentionarea pe care am mai facut-o mi se pare in continuare la locul ei; fiti foarte atenti cum va cheltuiti banii in viitorul aprpopiat si mijlociu! Pentru ca cea mai mica stirbire a increderii populatiei si a investitorilor in bancile centrale si politicieni, ar putea sa ne puna in fata unor evenimente neinchipuite de catre cei mai multi. Pentru a ilustra felul in care increderea intr-o persoana sau in institutii poate fi stirbita, de la un moment la altul, va voi da un exemplu medical. Un bolnav merge la un medic foarte bine cotat. Care, dupa ce il consulta, ii pune un diagnostic si ii prescrie un tratatment. 

Bolnavul urmeaza tratamentul si se simte ceva mai bine, dar boala revine. Urmeaza o noua vizita la medic. Diagnosticul ramane acelasi, medicul mareste insa doza medicatiei. Zilele si saptamanile trec, bolnavul nu se vindeca, fiind obligat sa faca un nou drum la spital. Medicul il asigura din nou ca totul va fi ok, daca va mari si mai mult doza medicatiei. Zis si facut dar, dupa o saptamana, bolnavul se simte si mai rau. In acest moment, ce credeti ca se va intampla cu increderea pe care bolnavul nostru a avut-o in medic la inceput? Dar cu starea lui psihologica? Cam ceea ce se intampla cu increderea noastra in orice sau in oricine, in momentul in care observam ca lucrurile nu merg asa cum ni s-a promis. Si atunci, de ce nu ar putea rectiona si investitorii la fel, in cazul in care bursa, implicit economia, vor continua "sa aiba dureri de stomac," in pofida tuturor tratamentelor administrate de FED si de politicieni?

sâmbătă, 26 decembrie 2020

BET indicele nostru si indicele american DOW, arata ca doi gemeni!

Pentru ca am pus accent pe discutarea indicilor bursieri din SUA atunci cand am vorbit despre perspective economice, in general. Am primit mai multe comentarii de tipul; ce avem noi de-a face cu SUA? 

Ca sa clarific aceasta neintelegere aveti in fata indicele DOW( am scris SP500, pentru ca arata similar) si indicele nostru BET. Daca va veti uita cu atentie la cei doi indici suprapusi in acelasi grafic nu cred ca veti mai avea vreun dubiu privind afirmatia pe care am facut-o in randuri repetate; SUA este inca si azi locomotiva burselor, a economiei mondiale.

Ca atare; pe ritmul melodiei cantate in America va dansa toata lumea! Deci inclusiv Romania, exact asa cum se vede in graficul care urmeaza. Miscarile BET sunt similare cu miscarile DOW, trendurile sunt chiar identice. Linie verde; trend ascendent, rosie; trend descendent. Observati si timingurile identice, la fiecare cotitura de trend.

Atentie va rog, la un alt lucru foarte interesat, valabil si la dans. Cu toate ca ritmul este acelasi stim ca unii dansatori fac pasi mai mici, altii mai mari. La burse este la fel! Uitati-va cu atentie la ultima miscare pozitiva(linie verde mai groasa). Una finala, cred eu! Deci in timp ce Dow si SP500 isi depasesc fostul nivel maxim, atins inaintea pandemiei, facand astfel o miscare in forma de V, Bet ramane sub acel nivel, parand mai obosit. In pofida afirmatiilor facute de Florin Catu, actual premier si fost ministru de finante. Care vorbea si vorbeste chiar si in somn despre o revenire economica in forma de V. 

Nu stiu daca Florin crede cu adevarat ceea ce spune public, dar sunt convins de faptul ca cei cu gandirea pur emotionala il cred pe cuvant. Mai ales intr-o societate, ca a noastra, in care majoritatea covarsitoare a cetatenilor gandesc emotional. Eu, in schimb, voi continua sa gandesc "la rece"! Incercand astfel sa elimin orice fel de emotie atunci cand ma uit la un fenomen. Pentru ca viata m-a invatat un lucru indiscutabil: Realitatea bate in cele din urma orice gand frumos. Sau chiar si unul urat. Ca sa fiu sincer, cand ma uit la graficul afisat nu ma loveste niciun gand frumos. 

Mai ales daca il compar cu cele doua grafice care urmeaza:

90% din populatia SUA a avut cresteri de venit sub nivelul PIB. 9% se invart in jurul PIB. 0,1% sunt 400% peste PIB, 1% aproape de 200% peste PIB. Astea sunt cifre, nu povesti! Ele ne arata rezultatul politicilor monetare, care au dus la niste inegalitati crase in societate. Si societatile de acest gen nu au cum sa ramana linistite. Romania, "se lupta" si ea cu Bulgaria, pentru primul loc in clasamentul saraciei, din UE. In anumite periode am reusit sa fim pe primul loc!

Cifre proaspete, privind datoria globala, ne arata ca ea a atins 258 trilione $, 331% din PIB-ul global. In asa numitele piete mature cifra a ajuns la 392% din PIB-ul lor. 

SUA a devenit tara banilor aruncati din helicopter, cca. 9,2 trilioane$ in ultimul an, daca includem ajutorul de stat. Ultimul dat de congres acum cateva zile, 900 de miliarde$. America a ajuns asadar la cifre pe care le arata urmatorul grafic. Dar pentru cei optimisti totul pare a fi in regula. Cu toate ca datoria creste explosiv, in timp ce PIB a inceput sa scada.

Oare cati bani va trebui sa arunce FED din helicopter data viitoare? Pentru ca, in opinia mea, suntem la poarta unui nou plonjon bursier. Care ar putea sa inceapa acum, dar mult mai probabil la inceputul lunii ianuarie 2021. 9 trilione de dolari par sa fi avut un efect pozitiv de durata foarte scurta, sub un an! Deci este clar ca interventia viitoare va trebui sa fie si mai babana, exact ca la drogati! Efect tot mai scurt, la cantitati tot mai mari de substanta. Oare cum se va descurca noul guvern al Romaniei in cazul in care V-ul lui Florin se va dovedi a fi o halucinatie? Pentru ca asta pare sa ne spuna indicele BET. Prin faptul ca nu a reusit sa-si depaseasca nici macar ultimul maxim! 

Eu v-am prezentat niste cifre, dorind doar sa va atrag atentia asupra unui fapt; FITI ATENTI CUM VA CHELTUITI BANII in viitorul apropiat si mediu! Macar pana in momentul in care politicienii si bancile centrale ne vor demonstra, tot prin cifre, nu prin vorbe, ca au rezolvat problemele financiare ale lumii. A fi atent nu implica ganduri negative, negativism. Dimpotriva! Atentia este un gand pozitiv protector.




sâmbătă, 19 decembrie 2020

Cateva "realizari magistrale" obtinute de bancile centrale impreuna cu politicul

 O imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte! 


Rezultatul politicilor monetare: FED si politicul, mana in mana, au reusit sa ciugulesca dolarul. Pofta buna!


3 tari industrializate din tabel; JAPONIA, SUA, ITALIA, au reusit sa-si depaseasca nivelul datoriilor avute in anii 40. UK, n-a reusit, pentru ca avut in acea perioda datorii explozive, ca si Germania. Care, pare a fi acum, cea mai cumpatata tara din cele 5 prezentate in tabel.

5 companii din indicele american SP500, au ajuns sa reprezinte 22% din totalul capitalizarii unui indice care reprezinta 500 de companii.


Daca in trecut raportul capitalizarea pietei/ PIB mergeau aproape mana in mana cu raportul P/E price per earning(pret/castig, daca incercam o traducere stangace), azi lucrurile stau asa cum se vad in grafic. MC/GDP a luat-o razna, raportat la P/E ajustat cilclic.

Tinand cont de cele spuse, te mai poti mira oare ca si micul investitor a sarit la burse? Chiar daca cifra in galben este din luna trecuta, ea arata clar ca micul investitor se simpte profesionist. Intr-atat incat, a intrat in afaceri pana peste ochi. Portofoliile retail, din ultimul timp, incep sa le bata pe cele ale profesionistilor. Micul investitor a inceput sa dea si sfaturi de investitie in media, facand haz de mari investitori precum Buffet.


Acest grafic prezinta cifre pana in 2016. Dar trendul bunastarii trebuie sa fie clar pentru toata lumea. In sus pentru cei mai bogati, in picaj pentru 90% din populatia tarii. Deci "ramane cum am stabilit!" Bursa ar trebui sa urmeze, in viitorul foarte apropiat, calea bunastraii celor 90%. Cel putin pana in momentul in care FED va arunca si mai multi bani din helicopter.


luni, 7 decembrie 2020

Raportul put/call al optiunilor s-a reintors la nivelele din anul 2000

Explicatie: call option= optiune pe care o cumperi atunci cand crezi ca un indice, o actiune, se va aprecia.

                   put obtion= optiune pe care o cumperi atunci cand crezi ca un indice, o actiune, se va deprecia.

Raporul put/call, afisat grafic pe periode lungi, ne arata sentimentul pe care il au investitorii, privind viitoarele miscari ale pietei. Dupa cum se vede in grafic nivelul raportului put/call a ajuns din nou in zone vazute doar in anul 2000, exact inainte ca tech bubble sa se sparga.

Cand valorile raportului scad insemneaza ca se cumpara tot mai multe optiuni call. Invers atunci cand valorile raportului cresc. In momentul de fata, dupa cum se poate vedea, raportul put/call este in picaj. Ceea ce inseamna ca o majoritate zdrobitoare a investitorilor pariaza pe aprecieri bursiere.

Linia rosie orizontala este trasa la nivelul pe care l-avut raportul put/call in anul 2000. Sageata rosie ne arata anul. Deci din anul 2000 raportul put/call n-a mai ajuns niciodata la nivelul avut in anul 2000.

 



 

Ce am invatat insa noi, in viata noastra de toate zilele? Daca toti au pariat pe aprecieri bursiere si au cumparat deja optiuni in acest sens. Cine a mai ramas sa cumpere? Si daca numarul celor care n-au cumparat inca se apropie tot mai mut de zero ce se va intampla oare cu pretul unui produs? 

El va trebui sa scada, desigur. Si, pentru ca produsul in cauza este o medie calculata pentru actiuni, actiunile sunt intr-o zona de pret de unde aprecierile ar trebui sa continue, pentru ca cei care au pariat pe aprecieri bursiere, cumparnd optiuni call, sa faca un profit.

Eu, baiat mai al dracului, zic ca va fi invers. Fapt pentru care ma astept, asa cum am mai spus, la o depreciere bursiera si la o aprecire a dolarului american. De ce o apreciere a dolarului? "Pentru ca deflatie"! Si in deflatie o valuta ar trebui sa se aprecieze!

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Teoria monetara moderna si implicatiile ei

Dan a avut, dupa parerea mea observatii foarte pertinente, la ultima mea postare. Punand intrebari pe care ar trebui sa si le puna tot mai multi. La primul lui comentariu am raspuns la fata locului, aratand felul in care vad eu lucrurile. Al doilea comentariu l-am considerat insa atat de interesant, incat am hotarat sa-l includ in aceasta postare. 

M-as bucura daca comentariile s-ar inmultii, pentru ca subiectul "teoriei monetare moderne," poate fi considerat unul vital. Din moment ce ne va afecta pe toti, la un moment dat. In alta ordine de idei; va invit sa propuneti chiar si subiecte pe care ati dori sa le vedeti dezbatute! Pentru ca orice dialog civilizat are ca rezultat largirea orizontului uman. Puteti sa propuneti subiecte la rubrica comentarii. Urmeaza comentariul lui Dan!

"In ce priveste datoriile in perioade de deflatie, nu inteleg de ce bancile isi vind creditele neperformante si la 10 centi pentru 1$, dar cu toate acestea nu accepta deflatie. Mai bine sistemul bancar distruge tot decit sa accepte acest fenomen natural de devalorizare datorat supraindatorarii provocata tot de el. Practic daca nu gresesc, o datorie in moneda nationala este o cifra in bilantul bancii centrale, nu are nimic fizic in spate care sa o sustina sau justifice, este garantata de insusi statul respectiv, ea practic nu se va achita niciodata, va fi rostogolita si va creste efortul pe economia tarii respective.

Si totusi pina unde vor duce jocul acesta pe care bancile centrale l-au creat, pe care tot ele il joaca si tot ele au facut si regulile ( teoria monetara moderna ). Cum crezi ca vor reactiona omenirea la faptul ca au primit bani gratuit pe persoane fizica, vor mai muncii, vor deveni scalvii guvernelor se va trece la socialism la cererea multimii?

Trebuie sa asteptam o alta lebada neagra care sa declanseze tavalugul, ce te astepti sa o declanseze?
Cum vezi tu evolutia in timp a situatiei economice si sociale creata de pandemie."

1. Eu nu cred ca "teoria monetara moderna" este atat de moderna cum pare. Monetizari salbatice, urmate de datorii explozive, s-au facut si in 1945, cu rezultate aparent bune. Vezi graficul alaturat!

Precum se vede, dupa topul atins de tarile industrializate, acestea au reusit sa-si reduca marcant datoriile, implicit monetizarile, pana in 1980. Adica timp de 35 de ani! Incepand insa cu anii 90, bancile centrale intra intr-un nou eldorado monetar. Pentru ca efectele obtinute in intervalul 45-80 au inceput sa dispara. Din 90, pana in anul 2020, au trecut 30 ani. Si iata ca datoriile tarilor mentionate in grafic este din nou la nivelul la care fost in 1945. Despre nivelul monetizarilor nici nu mai trebuie sa vorbim. Datoriile Japoniei, ale SUA, ale Italiei, au reusit sa le chiar intreca pe cele din anii 40. 

Atentie! Datoriile unor tari: SUA, UK, Italia au inceput sa creasca parabolic intre anii 1910-1920, atingand un maxim exact inaintea depresiunii din 29. Oare ce ne spune acest scenariu despre situatia actuala?

Teoria lui Keynes= crizele trebuie monetizate, pare sa aiba niste lacune seriose de conceptie. Pentru ca, dupa cum se vede, monetizarile incepute, la un moment dat, trebuie repetate tot mai des si in cantitatati tot mai mari. Din cauza faptului ca pietele dezvolta o dependenta fata de drogul QE. Eu nu cred ca cineva dintre adeptii keynesialismului si-a inchpuit vreodata scenariul pe care il vedem acum: Bani luati din aer si aruncati in piata "din helicopter," dar mereu insuficienti. 

2. Deci teoria monetara moderna, pe care eu nu o vad nicaieri, pana acum, ar putea sa inceapa de acum incolo. Asa cum intrevede Dan. De fapt, singura modalitate prin care exista o sansa de-a obtine inflatie, este aruncarea banilor facuti din aer, in domenii in care ar putea sa aiba velocitate. Deci direct, chiar sin buzunarul cetatenilor. Aici apare insa intrebarea pusa de Dan, pe care mi-am pus-o si eu, de multe ori; cum vor reactiona cetatenii dornici de libertate, atunci cand li se va cere sa renunte la ea, in schimbul "ajutorului" oferit de stat si de bancile centrale? Ajutor ar al carui consecinta finala nu o stie nimeni, din moment ce ne plimbam pe drumuri total necunoscute. 

Din pacate nu cred ca exista cineva care sa aiba un raspuns documentat la aceasta intrebare. Vom trai si vom vedea!

Un lucru este insa cert: preluarea tuturor pirghiilor de catre stat, mana in mana cu bancile centrale, ar insemna o forma de sclavagism modern. In schimbul a ce? Din moment ce nimeni nu poate garanta succesul permanent al monetizarilor. Pana si dictaturile socialiste au dat chix, in cele din urma, tocmai din cauzele mentionate. Oricum ar fi, sunt ferm convins ca situatia in care am ajuns va da apa la moara conspirationistilor! Care vor striga toti in cor: asta e un plan al decidentilor, a ocultei mondiale, facut cu mult timp in urma. 

Ca sa fiu sincer eu nu cred in aceste teorii. Cred mai degraba ca, politicienii care au dorit sa ramana la putere, cu orice pret, au cheltuit de frica esecului la alegeri tot ce au putut. Pentru atingerea scopului propriu, dar implicit si pentru ducerea la bun sfarsit ale unor promisiuni electorale exagerate. Ajutati, desigur, de bancile centrale. Care, impreuna cu politicienii, s-au trezit loviti in "numele tatalui," de parul efectelor secundare nedorite." Efecte la care nici nu au visat!

3. Privind lebada neagra! Nu cred ca mai avem de ales. Decidentii au intrat pe un drum fara intoarcere si total necunoscut, de care sunt convins ca le este frica ca de dracu. Le este frica dar spera, ca ei sa nu mai apuce deznodamantul abordarii pe care au sustinut-o. Pentru ca, lebada neagra va da cu toti de pamant! Stim acest lucru din anii 30, perioda in care averi imense au fost sterse de pe suprafata pamantului.