Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 iunie 2021

This time is diffrent!

Va spuneam ca viata oamenilor este bazata pe narative. Dar nu v-am spus nimic despre efectul pe care il pot avea acestea asupra maselor. Va spun acum! Unele narative se pot intipari atat de adanc in constiinta umana incat "cei infectati" de o convingere sau alta nu mai cred nici ceea ce vad. Doua asemenea narative, cu radacini foarte vechi, sunt; "Don't fight the FED" si "This time is diffrent".

Ii intreb deci pe cei convinsi de faptul ca o Banca Centrala poate invarti economia unei tari pe degete; de ce exista atunci crize economice? Dupa ultima sedinta FED, in care s-a vorbit despre o eventuala ridicare a dobanzilor, bursa a cazut. Daca FED a fost cauza deprecierilor bursiere, de ce au urcat indicii Sp500 si Nasadaq din SUA la noi culmi? A urcat si DJ, dar fara sa faca un nou maxim.

Am auzit pretutindeni in masmedia si pe siturile de socializare ca vine inflatia, din cauza FED. Ca exemplu ilustrativ, in acest sens, a fost dat si pretul lemnului. Care a explodat intr-devar.  Imi poate spune cineva de ce s-a facut pretul lemnului praf, in ultimele doua luni? Si care a fost masura luata de Rezeva Fedearala care a dus la acest deznodamant?

Daca cei care inghit narativele despre puterile supranaturale ale bancilor centrala si alte narative cu gust de rahat s-ar uita in urmatorul grafic, straduindu-se sa-l si inteleaga, povestile ticluite cu grija de catre cei care au de castigat in urma lor, nu s-ar mai putea bate cu cuie in mintea nimanui. Explicatia fenomenului pe care il vedeti in grafic este foarte simpla, cerere si oferta! Dar cine sunt cei care vor sa fie receptivi la o asemenea explicatie? Nu pare mult mai cu muschi si mai invaluita in mister si conspiratii, teoria prin care o Banca Centrala poate invarti economia pe degete?

Preturile lemnului au explodat din cauza sincopelor de livrare cauzate de pandemie si datorita faptului ca au fost cumparatori, la un moment dat, gata sa platesca 1700 de doalri pentru un metru cub de lemn. 

Acesti cumparatori au disparut insa destul de rapid, dupa ce si-au satisfacut nevoile, si, dupa cum se vede, cei ramasi in piata n-au mai fost gata sa platesca preturi cosmice pentru un metru cub de lemn. Ca atare, pentru ca viata si afacerile trebuie sa meraga mai departe, pretul lemnului a scazut spre nivelele la care au existat cumparatori. Actualmente, un pret cu 58% mai mic decat pretul maxim din grafic.


 

Ati auzit ca pretul lemnului a explodat si in Romania? A explodat oare tot din cauza FED, sau poate din cauza lui Dancila, femeia cu mintea dinamita de la BNR? Si oare, mai cumpara cineva 1 metru cub de lemn la 1700 de dolari, daca nu ar fi fost speriat de narativul care anunta hiperinflatie?

Privind ridicarea dobanzilor! Isi permite oare FED sa ridice dobanda, tinand cont de nivelul actual al datoriilor pe care le are SUA? 30 de trilioane de dolari, ale caror dobanda trebuie platita, indiferent de nivelul pretului! Nu suntem oare intr-o noua era in care tehnologia tot mai performanta si mai raspindita vrea deflatie, pe care FED vrea sa o apreasca, pentru ca sistemul pe care il patroneaza nu functioneaza intr-un mediu deflationist. Asa a fost construit! Bazat pe imprumuturi care se fac si se replatesc cel mai bine la dobanzi mici! Pentru ca dobanzile in crestere sporesc riscul de faliment al imprumutului. 

Deci prin definitie; Cand dobanzile au ajuns la nivele sensibile ciclul economic expansiv s-a terminat! Ati vazut ce s-a intamplat, data trecuta, atunci cand FED a reusit sa duca dobanzile la un nenorocit de 3%? S-a spart balonul! Care nu a fost umflat de FED, asa cum spune narativul, ci umflat de fudulia oamenilor care s-au spalat la creier cu acest narativ.

Vedeti cum sa bat cap in cap realitatile trecutului cu cele ale viitorului? Vedeti de ce spuneam ca timpurile pe care le traim vor fi tiparite cu litere mari in cartile de economie si de istorie? Suntem pur si simplu la granita dintre doua ere! Legate printr-un pod pe care nu-l vom putea trece fara sa producem scantei. Implicit si explozii.

sâmbătă, 19 iunie 2021

Culmea nebuniei sau nebunia culmilor? EPISODUL II

Euforia, care ii face intotdeauna pe oameni sa o ia razna, poate avea efecte neinchipuite. De pilda, vanzarea unui nimic, numit opera de arta, pentru suma de 18000$ la o licitatie. In loc de sculptura care nu exista, cumparatorul a primt un certificat de vanzare de la Salvatore Garau, artistul.


Acelasi sculptor a expus in Milano "o opera de arta" pe care n-o vedeti, pentru ca nu exista(sculptorul spune ca ba exista, dar e vacum). Nimicul se numeste Budha in contemplation.

Eu zic ca suntem intr-adevar in buda, chiar daca multi refuza sa vada si sa contempleze asupra acestui lucru.

Cand esti scufundat in euforie cumperi si masini. Pentru ca explozia economica regizata de cei mai abili ingineri financiari a inmultit si colectionarii. Oare ce face colectionarul de arta digitala NFT, care a cumparat, recent, o piesa cu 69 de milioane de dolari?



127000$ pentru aceasta bijuterie este floare la ureche. Stim de la Dancila "ca orice om ii este teama" de inflatie. Apropo de inflatie; orice om poate pune orice pret unui produs, produse, dar asta nu insemeneaza ca piata il va absorbii. Din aceasta cauza definitia corecta a inflatiei si deflatiei este legata strict de lichiditatea monetara si cantitatea de credite, raportate la catitatea produselor existente in piata. Schimbarea preturilor fiind doar o consecinta a variatiei parametrilor specificati.

Mai pe romaneste; X poate pune de exemplu, un pret de 100 de lei pentru o scobitoare si o poate vinde. Dar asta nu va produce inflatie. Decat in momentul in care pretul de 100 de lei/scobitoarea va fi asimilat complet de piata. Ce insemneaza acest lucru? Insemneaza ca toti cei care vor sa cumpere scobitori vor vrea si isi vor putea permite sa plateasca, 100 de lei pentru o scobitoare. Nici macar o scumpire drastica a unui produs nu va produce inflatie, atata timp cat alte produse raman la pretul lor vechi sau la un pret chiar mai mic. Inflatia preturilor se calculeaza pentru "un cos" de produse si servicii!

Daca ne uitam la graficul care urmeaza vedem cine sunt aceia care isi pot permite diverse extravagante: Inginerii financiari, cei 1%, care se imbogatesc din inertie in urma politicilor finaciare actuale, aplicate dā partid si dā stat, mana in mana cu Bancile Centrale. Chiar daca nu toti politicienii sunt ca cei de pe Dambovita si chiar daca aceste rezultate n-au facut parte din telurile pe care le aveau, se pare ca a aparut un colletaral damage. Pe care unii ar dori sa-l combata acum, dar nu prea stiu cum.

Atentie! Tot ce se vede in grafic s-a intamplat in timpul celei mai severe pandemii din ultimii 100 de ani.

Si atunci sa nu ne miram ca, consumatorul din lumea reala, marea masa a oamenilor, nu-si permit sa fie la fel de euforici si sa cumpere scobitori la 100 de lei bucata. Un lucru ilustrat de graficul care urmeaza;


Graficul arata ce anume au cumparat oamenii in timpul pandemiei. Dar si felul in care a evoluat conceptul lor de cumparare, cu timpul, inclusiv dupa fiecare check stimulator. In momentul de fata, dupa cum se vede in partea drepata a graficului, intentia de cumparare a consumatorului este in picaj, cu toate ca expertii vorbesc neincetat despre inflatie. Cosumatorul de rand pare sa fi cumparat deja tot ce avea de cumparat, fapt pentru care cererea pentru unele servicii si produse a coborat sub nivelul zero. Ba mai mult! Ca sa faca si el, omul de rand niste bani in plus, pentru ca dobanzile zero sunt ca sculpturile lui Garau, acesta s-a apucat sa joace la bursa. Rezultatul este; numarul investitorilor de rand a atins culmi istorice.

Bursa isi vede insa de drumul ei, asa cum se observa in urmatorul grafic, cel al indicelui Dow. Cei care stiu ce fac, inginerii, au inceput sa vanda cu mult inainte de deciziile FED, in timp ce cei care nu inteleg limbajul graficelor au continuat sa cumpere. Eu am descris in postarile precedente semnalul dat de cele doua lumanari pe care le-am marcat din nou cu sageti albastre. Si spuneam ca ele "urla"; VANZARE. Si vanzarea a aparut, din nou, in ultimele zile, indicele fiind impins catre linia verde despre care am vorbit de multe ori. Eu cred ca aceasta linie va opri caderea bursiera in clipa in care va fi lovita, cel putin pentru moment. Pentru ca mai apoi vanzarile sa fie reluate din nou, in curand.

Apropo nebunie! va pun un filmulet cu un fan crypto:


 

L-o fi injectat FED sau guvernul cu "un chip de al lui Soros si Geitz"?

Tineti minte! In viata nu totul este ceea ce pare a fi.