Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 31 iulie 2021

Bitcoin, in sus sau in jos?

Voi face o postare foarte scurta despre acest subiect. Ca sa va spun parerea mea despre evolutia BTC, in viitorul apropiat. Atentie! Ceea ce voi spune nu este un sfat de cumparare sau de vanzare. Este doar o analiza care prezinta felul in care vad eu lucrurile. 

BTC a revenit destul de frumos de la ultimul minim atins, precum arata si graficul,.Dar eu va spun ca din punctul meu de vedere deprecierea monedei crypto nu s-a terminat. In perimetrul elipsei pe care o vedeti aprecierea BTC ar trebui sa se termine, si trendul descendent al monedei sa continue.

Be careful out there!

duminică, 25 iulie 2021

No, this time it just can't be diffrent!

Numai bancile centrale si guvernantii cu care merg ele mana in mana pot crede ca repetand aceleasi proceduri se pot obtine alte rezultate. Realitatea a spus si va spune nu acestui concept, intodeauna! Pentru ca este unul imposibil. Japonia este, dupa cum se vede, din nou ceasul care a inceput sa sune alarma! Pentru ca dobanzile de 10 ani din "tara soarelui rasare" s-au intors din nou spre nivelul zero. Ce insemneaza acest lucru, mai pe romaneste? In acest moment piata vede o dobanda in jur de zero, intr-o perspectiva de 10 ani. Vezi graficul alaturat!

Probleme seriosase incep sa apara atunci cand aceasta dobanda cade sub zero, asa cum stiti ca au aparut in 2020. Au aparut pe plan global, chiar daca bondul din imagine este japonez, pentru ca nu ne-am globalizat degeaba. Fenomenul se poate observa in stanga graficului si este notat cu GFC2(global financial crises). 

Ce insemneaza o dobanda negativa? Insemneaza ca cei cu banii depusi intr-un cont platesc pentru aceasta facilitate, in loc sa incaseze dobanda. Acest lucru s-a intamplat si in SUA, recent, dar la capatul foarte scurt al dobanzilor. Fenomenul a obligat FED sa poreneasca operatiunea Reverse Repo!

In graficul urmator vedeti ca si dobanzile de 10 ani din SUA sunt in cadere libera! Si ca topul pe care l-au atins a venit cam la o luna dupa topul atins de dobanzile japoneze.

Cele mai convinse tari, dintre cele dezvoltate, de de faptul ca Qe le-a vindecat economiile sunt; Canada, Noua Zeenlanda, si Regatul Unit. Ele  par a fi chiar  mai optimiste decat premierul Romaniei.

The Reserve Bank of New Zealand just last week announced it will wind down its QE program four days from now. Last month, the Bank of Canada reported that it would reduce (for the second time) the pace of its LSAP stuff and probably raise interest rates much earlier than previously anticipated. Back in May, the Bank of England’s monetary policy committee voted to simultaneously taper the rate of its own asset purchase program while at the same time steadfastly refusing to call it that. 

Din cate putem vedea revenirea economica, trambitata de politicieni si de bancile centrale, pe care eu am privit-o cu mult scepticism, a devenit naratiunea momentului. Ca sa nu mai vorbim despre inflatia, chiar hiperinflatia pe care o anunta o groaza de experti. Aceiasi experti recomandau cumparari de monede crypto, pe care le numeau un scut sigur impotriva inflatiei(store of value). Un scut facut acum bucatele, asa cum am avertizat, vezi tabelul care urmeaza.

FED pare insa mai sceptic, ca si ECB! Fapt pentru care actioaneaza intr-un mod nemaiinatalnit pana acum. Ambele banci continua sa cumpere trezorerii si bonduri, exact ca in prima zi de criza. Cu toate ca bursele au ajuns la nivele stelare, nemaiintalnite niciodata in istoria pe care o au. Concomitent, cele mai multe companii au raportat si raporteaza castiguri substantiale. 

Tinerii par a fi cei care cara cel mai greu sac al someriei, in timp ce unii, cativa dintre cei 1%, au cumparat excursii  in spatiu.


Ca sa nu spuneti ca descriminez pe cineva pun si un grafic al PIB-ului romanesc, calculat de la an la an. Dupa ce premierul Catu ne-a anuntat ca in viitor ne putem astepta la o crestere economica cu doua cifre. De la cifra actuala minus 0,2, pe care o vedeti in grafic.

In realitate eu nu vad altceva decat un show politic ieftin, pe care l-as cota cu 3 cifre, deci cu 100%.

In alta ordine de idei; Niste baieti al caror bogatie a expldat in urma aprecierilor bursiere au calatorit in spatiu. Pentru ca, de acolo, distorsiunea economica pe care au creat-o trebuie sa se fi vazut mult mai bine. Si nu! Nu este vorba de politicienii sau de membri FED, care s-au straduit sa-i ajute. Ci de o mana de oameni din cei 1%. Care au profitat si ei de banii ieftini, alaturi de ceilalti privilegiati.