Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 30 decembrie 2020

New monetary theory

Pentru ca ma intereseaza si pe mine "noua teorie monetara,"prin care FED doreste de decenii sa obtina inflatie de 2%, fara sa reuseasca,( de ce tocmai 2% si nu 2,5, sau 1,75%, de exemplu, nu pot intelege) caut necontenit noi informatii ca sa ma autoeduc. Si omul care cauta gaseste, de obicei! Chiar si inflatie daca cauta bine.

Priviti felul in care s-a "dezvoltat" o companie hoteliera home share, numita AIRBNB. Ne uitam la istoricul evaluarii acesteia:

Jan 2009 (seed founding): $2 million
Nov 2010 (Seria A finantare): $70m
Jul 2011 (Seria B finatare): $1.3 miliarde
Oct 2013 (Seria C finatare): $2.9 miliarde
Apr 2014 (Seria D finantare): $10.5 miliarde
Jun 2015 (Seria E finantare): $25.5 miliarde
Sep 2016 (Seria F finantare): $31 miliarde
Apr 2020: $18miliarde. 10.12.2020 pret in momentul ofertei publice: $47miliarde$. Dupa 1 zi reevaluat la: $98 miliarde.

Deci o companie evaluata la 2milioane $ in 2009, cand a fost infiintata intr-un apartament, a ajuns sa fie introdusa la bursa la un pret de 47miliarde$ in 2020. Pentru ca in ziua urmatoare, pretul reevaluat sa devina 98 miliarde$. Si investitorii, cu siguranta foarte multi dintre asa numitii "investitori Robin Hood," au cumparat actiunea asa cum se cumpara pe vremuri painea calda in Romania. 

Vezi graficul afisat! Pretul actiunii salta, 44% in 5 zile.


 

Daca asta nu e  "new monetary theory" atunci nimic nu mai este. Uitandu-ma la minunile pe care le putem obtine aplicand aceasta teorie mi-au venit in cap cateva intrebari:

1.De ce sa mai plateasca populatia taxe, din moment ce bancile centrale pot face bani din aier cat doresc? 2.De ce sa mai lucreze cineva si pentru ce sa-si mai consume energia inovatorii? Lasam bancile centrale sa construisca economia, cu bani facuti din aier? 3. Stiind ca cca. 20% din companiile inregistrate, numai la bursa din SUA, sunt companii zoombie. De ce sa nu umplem lumea cu asemenea companii? Ele asigura locuri de munca si bancile centrale le salveaza, de fiecare data cand ajung in pragul falimentului. Cu aceeiasi bani facuti din aier! 

Mai nou vad ca FED, si-a asumat si problema somajului. Cel mai simplu ar fi, zic eu, ca institutia sa angajeze toti somerii si sa-i platesca cu bani facuti din aier. Rezultatul ar fi somaj zero, de la o zi la alta.

Am auzit ca exista deja "cativa prosti' si in cercurile selecte, care incep sa puna la indoiala aceasta teorie monetara fantastica. Al carei rezultat sunt si evaluarile dublate, de la o zi la alta, pentru unele companii. Atentie totusi! Nu confundati evaluarile facute prin extrapolari liniare, cu valoarea reala a unui bun. Am vazut analisti care vorbeau, fara sa clipeasca, despre pretul la care evaluau ei ca va ajunge Bitcoin = 6 milioane$. Da! Ati citit corect; O moneda BTC = 6 000 000$. Astept sa vad deci cu nerabdare evaluarile pe care le va aduce 2021.  

Cu toate ca si anul viitor ne este prezentat in roz de catre cei mai mari analisti economici, atentionarea pe care am mai facut-o mi se pare in continuare la locul ei; fiti foarte atenti cum va cheltuiti banii in viitorul aprpopiat si mijlociu! Pentru ca cea mai mica stirbire a increderii populatiei si a investitorilor in bancile centrale si politicieni, ar putea sa ne puna in fata unor evenimente neinchipuite de catre cei mai multi. Pentru a ilustra felul in care increderea intr-o persoana sau in institutii poate fi stirbita, de la un moment la altul, va voi da un exemplu medical. Un bolnav merge la un medic foarte bine cotat. Care, dupa ce il consulta, ii pune un diagnostic si ii prescrie un tratatment. 

Bolnavul urmeaza tratamentul si se simte ceva mai bine, dar boala revine. Urmeaza o noua vizita la medic. Diagnosticul ramane acelasi, medicul mareste insa doza medicatiei. Zilele si saptamanile trec, bolnavul nu se vindeca, fiind obligat sa faca un nou drum la spital. Medicul il asigura din nou ca totul va fi ok, daca va mari si mai mult doza medicatiei. Zis si facut dar, dupa o saptamana, bolnavul se simte si mai rau. In acest moment, ce credeti ca se va intampla cu increderea pe care bolnavul nostru a avut-o in medic la inceput? Dar cu starea lui psihologica? Cam ceea ce se intampla cu increderea noastra in orice sau in oricine, in momentul in care observam ca lucrurile nu merg asa cum ni s-a promis. Si atunci, de ce nu ar putea rectiona si investitorii la fel, in cazul in care bursa, implicit economia, vor continua "sa aiba dureri de stomac," in pofida tuturor tratamentelor administrate de FED si de politicieni?

sâmbătă, 26 decembrie 2020

BET indicele nostru si indicele american DOW, arata ca doi gemeni!

Pentru ca am pus accent pe discutarea indicilor bursieri din SUA atunci cand am vorbit despre perspective economice, in general. Am primit mai multe comentarii de tipul; ce avem noi de-a face cu SUA? 

Ca sa clarific aceasta neintelegere aveti in fata indicele DOW( am scris SP500, pentru ca arata similar) si indicele nostru BET. Daca va veti uita cu atentie la cei doi indici suprapusi in acelasi grafic nu cred ca veti mai avea vreun dubiu privind afirmatia pe care am facut-o in randuri repetate; SUA este inca si azi locomotiva burselor, a economiei mondiale.

Ca atare; pe ritmul melodiei cantate in America va dansa toata lumea! Deci inclusiv Romania, exact asa cum se vede in graficul care urmeaza. Miscarile BET sunt similare cu miscarile DOW, trendurile sunt chiar identice. Linie verde; trend ascendent, rosie; trend descendent. Observati si timingurile identice, la fiecare cotitura de trend.

Atentie va rog, la un alt lucru foarte interesat, valabil si la dans. Cu toate ca ritmul este acelasi stim ca unii dansatori fac pasi mai mici, altii mai mari. La burse este la fel! Uitati-va cu atentie la ultima miscare pozitiva(linie verde mai groasa). Una finala, cred eu! Deci in timp ce Dow si SP500 isi depasesc fostul nivel maxim, atins inaintea pandemiei, facand astfel o miscare in forma de V, Bet ramane sub acel nivel, parand mai obosit. In pofida afirmatiilor facute de Florin Catu, actual premier si fost ministru de finante. Care vorbea si vorbeste chiar si in somn despre o revenire economica in forma de V. 

Nu stiu daca Florin crede cu adevarat ceea ce spune public, dar sunt convins de faptul ca cei cu gandirea pur emotionala il cred pe cuvant. Mai ales intr-o societate, ca a noastra, in care majoritatea covarsitoare a cetatenilor gandesc emotional. Eu, in schimb, voi continua sa gandesc "la rece"! Incercand astfel sa elimin orice fel de emotie atunci cand ma uit la un fenomen. Pentru ca viata m-a invatat un lucru indiscutabil: Realitatea bate in cele din urma orice gand frumos. Sau chiar si unul urat. Ca sa fiu sincer, cand ma uit la graficul afisat nu ma loveste niciun gand frumos. 

Mai ales daca il compar cu cele doua grafice care urmeaza:

90% din populatia SUA a avut cresteri de venit sub nivelul PIB. 9% se invart in jurul PIB. 0,1% sunt 400% peste PIB, 1% aproape de 200% peste PIB. Astea sunt cifre, nu povesti! Ele ne arata rezultatul politicilor monetare, care au dus la niste inegalitati crase in societate. Si societatile de acest gen nu au cum sa ramana linistite. Romania, "se lupta" si ea cu Bulgaria, pentru primul loc in clasamentul saraciei, din UE. In anumite periode am reusit sa fim pe primul loc!

Cifre proaspete, privind datoria globala, ne arata ca ea a atins 258 trilione $, 331% din PIB-ul global. In asa numitele piete mature cifra a ajuns la 392% din PIB-ul lor. 

SUA a devenit tara banilor aruncati din helicopter, cca. 9,2 trilioane$ in ultimul an, daca includem ajutorul de stat. Ultimul dat de congres acum cateva zile, 900 de miliarde$. America a ajuns asadar la cifre pe care le arata urmatorul grafic. Dar pentru cei optimisti totul pare a fi in regula. Cu toate ca datoria creste explosiv, in timp ce PIB a inceput sa scada.

Oare cati bani va trebui sa arunce FED din helicopter data viitoare? Pentru ca, in opinia mea, suntem la poarta unui nou plonjon bursier. Care ar putea sa inceapa acum, dar mult mai probabil la inceputul lunii ianuarie 2021. 9 trilione de dolari par sa fi avut un efect pozitiv de durata foarte scurta, sub un an! Deci este clar ca interventia viitoare va trebui sa fie si mai babana, exact ca la drogati! Efect tot mai scurt, la cantitati tot mai mari de substanta. Oare cum se va descurca noul guvern al Romaniei in cazul in care V-ul lui Florin se va dovedi a fi o halucinatie? Pentru ca asta pare sa ne spuna indicele BET. Prin faptul ca nu a reusit sa-si depaseasca nici macar ultimul maxim! 

Eu v-am prezentat niste cifre, dorind doar sa va atrag atentia asupra unui fapt; FITI ATENTI CUM VA CHELTUITI BANII in viitorul apropiat si mediu! Macar pana in momentul in care politicienii si bancile centrale ne vor demonstra, tot prin cifre, nu prin vorbe, ca au rezolvat problemele financiare ale lumii. A fi atent nu implica ganduri negative, negativism. Dimpotriva! Atentia este un gand pozitiv protector.




sâmbătă, 19 decembrie 2020

Cateva "realizari magistrale" obtinute de bancile centrale impreuna cu politicul

 O imagine spune mai mult decat o mie de cuvinte! 


Rezultatul politicilor monetare: FED si politicul, mana in mana, au reusit sa ciugulesca dolarul. Pofta buna!


3 tari industrializate din tabel; JAPONIA, SUA, ITALIA, au reusit sa-si depaseasca nivelul datoriilor avute in anii 40. UK, n-a reusit, pentru ca avut in acea perioda datorii explozive, ca si Germania. Care, pare a fi acum, cea mai cumpatata tara din cele 5 prezentate in tabel.

5 companii din indicele american SP500, au ajuns sa reprezinte 22% din totalul capitalizarii unui indice care reprezinta 500 de companii.


Daca in trecut raportul capitalizarea pietei/ PIB mergeau aproape mana in mana cu raportul P/E price per earning(pret/castig, daca incercam o traducere stangace), azi lucrurile stau asa cum se vad in grafic. MC/GDP a luat-o razna, raportat la P/E ajustat cilclic.

Tinand cont de cele spuse, te mai poti mira oare ca si micul investitor a sarit la burse? Chiar daca cifra in galben este din luna trecuta, ea arata clar ca micul investitor se simpte profesionist. Intr-atat incat, a intrat in afaceri pana peste ochi. Portofoliile retail, din ultimul timp, incep sa le bata pe cele ale profesionistilor. Micul investitor a inceput sa dea si sfaturi de investitie in media, facand haz de mari investitori precum Buffet.


Acest grafic prezinta cifre pana in 2016. Dar trendul bunastarii trebuie sa fie clar pentru toata lumea. In sus pentru cei mai bogati, in picaj pentru 90% din populatia tarii. Deci "ramane cum am stabilit!" Bursa ar trebui sa urmeze, in viitorul foarte apropiat, calea bunastraii celor 90%. Cel putin pana in momentul in care FED va arunca si mai multi bani din helicopter.


luni, 7 decembrie 2020

Raportul put/call al optiunilor s-a reintors la nivelele din anul 2000

Explicatie: call option= optiune pe care o cumperi atunci cand crezi ca un indice, o actiune, se va aprecia.

                   put obtion= optiune pe care o cumperi atunci cand crezi ca un indice, o actiune, se va deprecia.

Raporul put/call, afisat grafic pe periode lungi, ne arata sentimentul pe care il au investitorii, privind viitoarele miscari ale pietei. Dupa cum se vede in grafic nivelul raportului put/call a ajuns din nou in zone vazute doar in anul 2000, exact inainte ca tech bubble sa se sparga.

Cand valorile raportului scad insemneaza ca se cumpara tot mai multe optiuni call. Invers atunci cand valorile raportului cresc. In momentul de fata, dupa cum se poate vedea, raportul put/call este in picaj. Ceea ce inseamna ca o majoritate zdrobitoare a investitorilor pariaza pe aprecieri bursiere.

Linia rosie orizontala este trasa la nivelul pe care l-avut raportul put/call in anul 2000. Sageata rosie ne arata anul. Deci din anul 2000 raportul put/call n-a mai ajuns niciodata la nivelul avut in anul 2000.

 



 

Ce am invatat insa noi, in viata noastra de toate zilele? Daca toti au pariat pe aprecieri bursiere si au cumparat deja optiuni in acest sens. Cine a mai ramas sa cumpere? Si daca numarul celor care n-au cumparat inca se apropie tot mai mut de zero ce se va intampla oare cu pretul unui produs? 

El va trebui sa scada, desigur. Si, pentru ca produsul in cauza este o medie calculata pentru actiuni, actiunile sunt intr-o zona de pret de unde aprecierile ar trebui sa continue, pentru ca cei care au pariat pe aprecieri bursiere, cumparnd optiuni call, sa faca un profit.

Eu, baiat mai al dracului, zic ca va fi invers. Fapt pentru care ma astept, asa cum am mai spus, la o depreciere bursiera si la o aprecire a dolarului american. De ce o apreciere a dolarului? "Pentru ca deflatie"! Si in deflatie o valuta ar trebui sa se aprecieze!

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Teoria monetara moderna si implicatiile ei

Dan a avut, dupa parerea mea observatii foarte pertinente, la ultima mea postare. Punand intrebari pe care ar trebui sa si le puna tot mai multi. La primul lui comentariu am raspuns la fata locului, aratand felul in care vad eu lucrurile. Al doilea comentariu l-am considerat insa atat de interesant, incat am hotarat sa-l includ in aceasta postare. 

M-as bucura daca comentariile s-ar inmultii, pentru ca subiectul "teoriei monetare moderne," poate fi considerat unul vital. Din moment ce ne va afecta pe toti, la un moment dat. In alta ordine de idei; va invit sa propuneti chiar si subiecte pe care ati dori sa le vedeti dezbatute! Pentru ca orice dialog civilizat are ca rezultat largirea orizontului uman. Puteti sa propuneti subiecte la rubrica comentarii. Urmeaza comentariul lui Dan!

"In ce priveste datoriile in perioade de deflatie, nu inteleg de ce bancile isi vind creditele neperformante si la 10 centi pentru 1$, dar cu toate acestea nu accepta deflatie. Mai bine sistemul bancar distruge tot decit sa accepte acest fenomen natural de devalorizare datorat supraindatorarii provocata tot de el. Practic daca nu gresesc, o datorie in moneda nationala este o cifra in bilantul bancii centrale, nu are nimic fizic in spate care sa o sustina sau justifice, este garantata de insusi statul respectiv, ea practic nu se va achita niciodata, va fi rostogolita si va creste efortul pe economia tarii respective.

Si totusi pina unde vor duce jocul acesta pe care bancile centrale l-au creat, pe care tot ele il joaca si tot ele au facut si regulile ( teoria monetara moderna ). Cum crezi ca vor reactiona omenirea la faptul ca au primit bani gratuit pe persoane fizica, vor mai muncii, vor deveni scalvii guvernelor se va trece la socialism la cererea multimii?

Trebuie sa asteptam o alta lebada neagra care sa declanseze tavalugul, ce te astepti sa o declanseze?
Cum vezi tu evolutia in timp a situatiei economice si sociale creata de pandemie."

1. Eu nu cred ca "teoria monetara moderna" este atat de moderna cum pare. Monetizari salbatice, urmate de datorii explozive, s-au facut si in 1945, cu rezultate aparent bune. Vezi graficul alaturat!

Precum se vede, dupa topul atins de tarile industrializate, acestea au reusit sa-si reduca marcant datoriile, implicit monetizarile, pana in 1980. Adica timp de 35 de ani! Incepand insa cu anii 90, bancile centrale intra intr-un nou eldorado monetar. Pentru ca efectele obtinute in intervalul 45-80 au inceput sa dispara. Din 90, pana in anul 2020, au trecut 30 ani. Si iata ca datoriile tarilor mentionate in grafic este din nou la nivelul la care fost in 1945. Despre nivelul monetizarilor nici nu mai trebuie sa vorbim. Datoriile Japoniei, ale SUA, ale Italiei, au reusit sa le chiar intreca pe cele din anii 40. 

Atentie! Datoriile unor tari: SUA, UK, Italia au inceput sa creasca parabolic intre anii 1910-1920, atingand un maxim exact inaintea depresiunii din 29. Oare ce ne spune acest scenariu despre situatia actuala?

Teoria lui Keynes= crizele trebuie monetizate, pare sa aiba niste lacune seriose de conceptie. Pentru ca, dupa cum se vede, monetizarile incepute, la un moment dat, trebuie repetate tot mai des si in cantitatati tot mai mari. Din cauza faptului ca pietele dezvolta o dependenta fata de drogul QE. Eu nu cred ca cineva dintre adeptii keynesialismului si-a inchpuit vreodata scenariul pe care il vedem acum: Bani luati din aer si aruncati in piata "din helicopter," dar mereu insuficienti. 

2. Deci teoria monetara moderna, pe care eu nu o vad nicaieri, pana acum, ar putea sa inceapa de acum incolo. Asa cum intrevede Dan. De fapt, singura modalitate prin care exista o sansa de-a obtine inflatie, este aruncarea banilor facuti din aer, in domenii in care ar putea sa aiba velocitate. Deci direct, chiar sin buzunarul cetatenilor. Aici apare insa intrebarea pusa de Dan, pe care mi-am pus-o si eu, de multe ori; cum vor reactiona cetatenii dornici de libertate, atunci cand li se va cere sa renunte la ea, in schimbul "ajutorului" oferit de stat si de bancile centrale? Ajutor ar al carui consecinta finala nu o stie nimeni, din moment ce ne plimbam pe drumuri total necunoscute. 

Din pacate nu cred ca exista cineva care sa aiba un raspuns documentat la aceasta intrebare. Vom trai si vom vedea!

Un lucru este insa cert: preluarea tuturor pirghiilor de catre stat, mana in mana cu bancile centrale, ar insemna o forma de sclavagism modern. In schimbul a ce? Din moment ce nimeni nu poate garanta succesul permanent al monetizarilor. Pana si dictaturile socialiste au dat chix, in cele din urma, tocmai din cauzele mentionate. Oricum ar fi, sunt ferm convins ca situatia in care am ajuns va da apa la moara conspirationistilor! Care vor striga toti in cor: asta e un plan al decidentilor, a ocultei mondiale, facut cu mult timp in urma. 

Ca sa fiu sincer eu nu cred in aceste teorii. Cred mai degraba ca, politicienii care au dorit sa ramana la putere, cu orice pret, au cheltuit de frica esecului la alegeri tot ce au putut. Pentru atingerea scopului propriu, dar implicit si pentru ducerea la bun sfarsit ale unor promisiuni electorale exagerate. Ajutati, desigur, de bancile centrale. Care, impreuna cu politicienii, s-au trezit loviti in "numele tatalui," de parul efectelor secundare nedorite." Efecte la care nici nu au visat!

3. Privind lebada neagra! Nu cred ca mai avem de ales. Decidentii au intrat pe un drum fara intoarcere si total necunoscut, de care sunt convins ca le este frica ca de dracu. Le este frica dar spera, ca ei sa nu mai apuce deznodamantul abordarii pe care au sustinut-o. Pentru ca, lebada neagra va da cu toti de pamant! Stim acest lucru din anii 30, perioda in care averi imense au fost sterse de pe suprafata pamantului.
 

luni, 30 noiembrie 2020

Inflatie sau deflatie, de acum incolo?

Lichiditatea monetara stoarsa "din aier" si pompata in piata sub forma de inundatie, a inlocuit valorea intrinseca a bunurilor. Distorsionand astfel raportul pret/valoare mai mult ca niciodata. Asa se face ca azi, mai ales la bursa, chiar si un cacat poate deveni un lucru de valoare. Vezi situatia bondurilor junk, cumparate cu sete chiar si de FED.

Problema este ca Bancile Centrale, inclusiv cea din SUA, pot tiparii cati bani doresc, putand sa tina astfel bursele la altitudini ametitoare. Cel putin pana in momentul in care ele se vor lovi de o noua criza de lichiditate, greu de evitat. Intr-o piata drogata de QE apare dependenta, care se va transforma in delir, cu ocazia fiecarei perioade de abstinenta. Delir care va putea fi combatut numai daca maresti doza medicamentului. Ultima doza, de 3 trilioane de dolari, doar in acest an, este unica in istorie. Iata graficul! In care mai putem citi si felul exact in care reactioneaza piata, la cele mai mici abstinete ale drogului QE. BS=bilantul FED=linia galbena. MOVE= Option volatility estimate.


Daca ai inteles felul in care a functionat si functioneaza si azi o piata drogata, ai inteles cu siguranta ca deprecierea bursiera precedenta nu a avut de-a face nimic cu pandemia Covid. Piata a inceput sa strige dupa lichiditate cu mult inainte ca cineva sa fi auzit de vreun virus. Mai exact; in februarie 2019 (prima sageata verde orientata spre sud). "Injectia" FED a venit insa in serptembrie, intr-o perioda tot fara virus. Piata aflata in delir, dupa administrarea intarziata a drogului, nu a putut sa fie insa multumita cu o doza de 1,5 trilioane dolari. Si a inceput, precum se vede, sa intre in catatonie. In ianuarie 2020! Catatonia s-a terminat, imediat, dupa ce FED si-a aruncat siringile la gunoi si a deschis barajul QE.  Facand bursele sa salte nebuneste in mijlocul unei pandemii explosive.

Explicatii: Sageata verde mai lunga orientata in sus arata miscarea MOVE="primul strigat" al pietei dupa drog. Linia argintie arata momentul in care MOVE incepe sa se calmeze, exact in clipa in care FED adminstreaza prima injectie. A treia sageata verde, care pleca de la punctul terminal inferior al liniei arginti, arata intervalul in care a fost administrata prima injectie, dar si momentul in care FED face o mica pauza. 

Speriat de abstinenta MOVE explodeaza ca o bomba atomica in ianuarie 2020. FED speriat, la randul sau, de urletele disperate ale pietei, nu mai vine cu injectii ci da drumul barajului Qe (prima sageata rosie). De atunci drogul curge in puhoaie, in timp ce bilantul Bancii Federale a ajuns la 7,3 trilioane de dolari(sageata rosie din partea superioara a graficului. Precum se vede; FED a drogat piata numai in acest an cu peste 3 trilioane de dolari.

Intr-o economie de paiate, pentru ca n-am cum s-o numesc economie de piata, inflatia, deflatia, devin imposibile de prevazut exact, stiind ca ele nu depind doar de monetizari. Cel mai important rol in piesa deflatie-inflatie il are velocitatea monetara! 

O inflatie generalizata va putea sa apara numai in cazul in care banii pompati in piata de Fed si de alte BC, vor avea si volocitate. Pentru ca accesul la bani nu insemneaza automat ca ei vor fi cheltuiti. Chiar daca "tiparitorii" vor alege sa-i bage direct in buzunarul populatiei. Setea de consum sau limitarea acestuia depind direct de psihologia maseleor. Care este conturata la randul ei de increderea sau de neincrederea pe care o au oamenii in capacitatea decidentilor de a le rezolva problemele economice si sociale. 

In postarile care vor urma va voi arata consecintele politicilor monetare manipulative practicate de Bancile Centrale; In piata de capital dar si in societate. Privind bursele ma astept la un nou val de depreciere, in curand. Deci la inca un puseu deflationist. La care FED va trebui sa reactioneze ca de obicei, pentru ca nu are nimic altceva la indemana. De ce vorbesc despre situatia economico sociala a SUA si nu despre Romania? Pentru ca SUA este deocamdata orchestra! Romania si alte tari ca ea doar simpli dansatori.





joi, 22 octombrie 2020

Liga tarilor aflate deja in deflatie


Atentie! Zona euro se afla in tabel, inclusiv Germania. Dar bancile centrale, mana in mana cu politicul mai spera. Ca, repetand aceleasi proceduri vor putea obtine alte rezultate.

Separat, graficul pentru zona euro:


Nivelul zero a fost pentrat binisor, deci suntem in deflatie.

Graficul care urmeaza este al indicelui Bet de la Bucuresti, care ne da semnale de depreciere. In sensul sagetii albastre adaugate de mine.

Nu pot face altceva decat sa constat. Treburile merg deocamdata conform asteptarilor pe care le-am avut. Mai incet, din cauza oceanului de bani aruncat in piata de bancile centrale. Dar totusi!


marți, 29 septembrie 2020

Datoria globala a explodat!

In timpul pandemiei Covid cu cca. 10%, pana la 252%, vezi graficul alaturat! Cine o va plati oare si cand? Eu n-am mai auzit niciodata si nici nu gasesc dovezi in istorie pentru teoria; "datoria poate crea bunastare"

Inchei prin a repeta ceea ce am mai spus; Suntem la un punct de inflexiune al umanitatii, chiar daca cei mai multi nu-si dau seama sau, isi dau seama dar nu le pasa. 

La un moment dat va trebui sa le pese, atunci cand vor simti durerea pe pielea lor!

joi, 24 septembrie 2020

Azi mi-a sarit in ochi un titlu, urmat de urmatorul pasaj

"Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 2,02%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR)."

In 13 mai, anul curent, am publicat pe acest blog postarea cu titlul;"Robor de 3 luni incotro?" Vezi graficul afisat in acea postare si compara-l cu cel proaspat, afisat mai jos.


De ce a inceput sa urce Robor de la un nivel specificat de mine, deja in luna mai? Ba mai mult! De ce a cazut dobanda din mai si pana recent, intr-o perioda in care toti vorbeau despre inflatie? 

Unde se va duce oare dobanda de acum incolo?  Din moment ce aprecierea ei a fost mentionata de mai multe ori in masmedia. Dupa ce, aceeiasi masmedia ii bucura pe cititori, nu de mult, in 16 august, cu rubrici de genul:

O veste bună pentru românii cu credite: ROBOR la 3 luni continuă să scadă şi coboară sub pragul de 2%.

Nu este asadar usor sa fi locuitorul zapacit al acestei tari, care se afla si in mijlocul unei pandemii care naste informatii la fel de zapacitoare! Publicate de oameni care se declara experti in economie, in imunologie, in politica, you name it.

miercuri, 16 septembrie 2020

"E ceva putred in Danemarca" atunci cand micul investitor devine expert in optiuni

Volumul de tranzactionare in opțiuni pe acțiuni unice a depasit pentru prima data volumul actiunilor obisnuite! Vezi graficul alaturat!

 

Oare cine sunt cei care au devenit expertii optiunilor "dje tātye felurili", asumandu-si astfel aproape jumatate din volumul total de tranzactii? 

Micii investitori, desigur! Care au invatat de la FED ca bursa, a intrat pe un drum unidirectional vesnic. Directia spre cer!


 Chermezul e in toi, FED e cu ei. What the fuck could go wrong when everything and everybody is so high?

Uitandu-ma spre viitorul "plin de lumina" care ne astepta, ma framanta o intrebare; vor reusi oare manipulatorii pietelor de capital sa tina bursa la nivele suficient de ridicate, pana la alegeri? Pentru ca Trump sa mai castige un mandat? Daca bursa cade, Trump are sanse mari sa cada impreuna cu ea.

marți, 8 septembrie 2020

Bilantul FED

Banca centrala din SUA a ajuns sa aiba un bilant de 7 trilioane de dolari. Atentie! Saltul de la 4 la 7 trilioane a fost facut in decursul acestui an.

Din sapte trilioane, doua au fost cheltuite pentru obligatiuni ipotecare, asa cum se vede in graficul prezentat de Bloomberg.

Aceste grafice imi trezesc 3 intrebari:

1. Mai controleaza FED situatia? Eu zic ca nu, decat aparent.

2.Va vrea si va putea FED cumpara toata America? Raspundeti voi!

3.Cand ii va exploda oare in fata, bancii centrale acest balon "umflat cu aier si plin de bombe?"

PS. Bursele au luat-o la vale in pofida banilor pompati de Fed. Tesla si-a pierdut 25% din valoarea totala in doar cateva zile! Pana la proba contrarie eu voi continua sa percep miscarea actuala ca pe o corectie. Dupa care, ultimul top, va putea fi incercat din nou. Privind valutele ma astept la o apreciere de bagat in seama a doalrului fata de euro. In curand! O apreciere care ar trebui sa afecteze negativ si evolutia burselor din SUA.

PSS. Ce efect a avut pandemia asupra burselor? Niciun efect!


vineri, 21 august 2020

"Nu vom mai avea crize economice niciodata"

Bazat pe aceasta convingere bursele se apreciaza pretutindeni. Bancile centrale vor rezolva totul, intotdeauna, prin monetizari si prin manipularea dobanzilor! Pentru ca, nu-i asa, "ele se supun legilor pe care se bazezeaza modul de functionare a pietelor libere."

Imi amintesc ca la un curs de farmacologie m-am adresat profesorului meu Arvid Carlsson;"As vrea sa-ti pun o intrebare, i-am spus, poate e stupida." 

M-a intrerupt imediat; 'nu exista intrebari stupide, doar raspunsuri stupide.' 

Viata ne demonstreaza ca Arvid a avut dreptate si ca atare eu voi continua sa pun intrebari pana mor. Am si acum una, privind convingerea investitorilor: Daca bancile centrale sunt capabile sa rezolve si sa elimine orice nor de criza, de ce au dat faliment urmatoarele companii din SUA? Si de ce numarul somerilor continua sa fie peste 20 de milioane, in pofida manipularilor financiare initiate de Rezerva Federala?

Privind Romania! Daca guvernul si BNR sunt salvatorii economiei si daca  revenirea economica este in forma de V asa cum o descrie F. Catu, de ce isi vand oamenii pensiunile, chiar si la pretul unui apartament? Vezi cazulde mai jos!

 

Apropo! Eu am fost sceptic si fata de felul in care a abordat guvernul pandemia. Am avut cateva postari privind acest subiect, pe FB. Daca perceptia mea a fost gresita si cea a guvernului corecta, de ce am ajuns la o explozie de cazuri covid-19 acum? Din cate putem observa abordarea antipandemie implementata la inceputul anului ne-a dus in situatia in care am fi ajuns daca guvernul nu punea "lacat pe tara" 2 luni. Deci care-i diferenta si ce a castigat societatea in urma primei abordari?

PS. Dupa ce a luat premiul Nobel in anul 2000, Arvid s-a stins din viata in 2018. Deci nimic nu este vesnic pe acest pamant, nici macar " cresterea economica".

luni, 3 august 2020

"Who would have thought"?

Chiar asa! Cine putea sa-si inchipuie ca PIB-ul din SUA va plonja 32,9% in trimestrul 2?

Cine putea sa-si inchipuie ca velocitatea monetara M2 va plonja si ea spre nivele nemai intalnite?

Daca te uiti pe grafic a inceput sa plonjeze inaintea fiecarei recesiuni, numai ca, dupa ultima recesiune, cea din 2007-2009 a uitat sa-si mai revina, cu toate ca peste tari si mari s-au aruncat bani cu helicopterul. Nu numai ca nu si-a revenit, a cazut in cap!
Cine putea sa-si inchipuie ca dupa fiecare plonjon a velocitatii monetare plonjeaza si preturile (consumer price index)?

Siind ca velocitatea monetara este rezultatul raportului dintre PIB nominal si M2 (masa monetara), cine putea sa-si inchpuie ca velocitatea se va face paraf? In urma aruncarii de catre FED a 7 trilioane de dolari in piata, in timp ce PIB se afla in picaj, asa cum ilustreaza primul grafic?

Tinand cont de cele spuse mai exista doar o singura intrebare, una pe care am mai pus-o intr-o postare mai veche; What the fuck could go wrong in such a great market?

sâmbătă, 27 iunie 2020

Revenire in forma de V

Aceasta postare va fi una scurta pentru ca prezinta o actualizare a postarii din data data de 10 iunie. Graficele expuse vorbesc de la sine! Productie; revenire "in forma de carlig," somerie; 20 de milioane, nasdaq; revenire in V+, DJ; revenire 80%.

O noua depreciere DJ a inceput, exact de la nivelul pe care l-am expus in postarea precedenta.

Ce urmeaza in viitor? Ceva ce n-a mai vazut lumea, cred eu! Fiti cu ochii pe banci pentru ca vom vedea falimente! La un moment dat nu va mai conta ce face FED si alte banci centrale, pentru ca increderea populatiei in aceste institutii va cadea in prapastie.

In aceste momente FED lucreaza, ca si cu ocazia crizei din 2007 pentru banci: Bloomberg reports Banks Get Easier Volcker Rule and $40 Billion Break on Swaps. Speculati inainte "toarasi"!!!

miercuri, 10 iunie 2020

CE ANUME ESTE INTOTDEAUNA CU UN PAS INAINTEA PIETELOR DE CAPITAL SI A ECONOMIEI?

STAREA DE SPIRIT SOCIALA! Fara niciun un dubiu. Oamenii au actionat, actioneaza si vor actiona intotdeuna, manati in primul rand de felul in care se simt. Un fenomen care poate bate orice fel de logica. Cu cat spiritul de hoarda este mai intens, cu atat conteaza evenimentele inconjuratoare mai putin, privind actiunea maselor. Afirmatia pe care am facut-o este la fel de valabila si in politica, privind comportamentul politicienilor dar si a felului in care voteaza cetatenii.

Ca atare Trump, va fi revotat presedinte in SUA, numai daca starea pozitiva de spirit la care asistam acum va continua. In caz contrar esecul acestuia este garantat. Pentru mine ceea ce se intampla in America si nu numai, nu este o supriza! Pentru ca sunt foarte constient de ciclicitatea starii de spirit umane. Deci dupa terminarea primului val apocapaliptic, de deterioare, starea de spirit sociala a reintrat, conform regulilor cicilice, intr-un val de speranta. In pofida evenimentelor negative despre care auzim in fiecare zi.

Stiind aceste lucruri ne putem pune o intrebare legitima; cand si unde se va termina noul val de speranta? Pentru ca, stim si faptul ca va trebui sa se termine. Eu zic ca suntem chiar in aceste momente intr-un punct care ar putea fi, cel de cotitura. Dar va trebui sa vedem cum va reactiona bursa in aceasta saptamana, la inchidere. Ea ne va furniza informatii pertinente. Primul meu nivel de oferta, aflat la 25219, a fost perforat si indicele a ajuns in zilele trecute la un nou nivel important= 27303. La acest nivel Dj a recuperat 80% din pierderile avute. Experienta analitica pe care am castigat-o in decursul anilor imi arata ca cifra de 80% este una importanta! Vezi graficul afisat!
Voi reveni cu comentarii dupa inchiderea saptamanala! Pana in acest moment perceptia pietei a fost, una foarte cunoscuta, mai ales la noi in tara: "La c-o shi binye".








miercuri, 3 iunie 2020

Eldorado!

America este in razboi civil, somajul va fi pe undeva la 20%, dar uite ca bursa urca, exact asa cum m-am asteptat. Expertii vad revenirea economiei in forma de V, inclusiv expertul nostru ministru, F. Catu. Au aparut pana si profesori de la Harward care ne asigura ca; "the bottom is in". Altii spun ca bursa nu va mai ajunge la recentul minim atins, niciodata. 

Despre faptul ca bursa va continua sa urce v-am vorbit si eu in ultima mea postare numai ca, intre felul meu de-a vedea lucrurile si felul in care le vad multi experti exista o diferenta. Eu sunt convins ca vom revizita minimul atins si nu numai. De ce a urcat oare bursa in timpul celei mai grave pandemii din ultimii 100 de ani, dar si in timpul unui razboi civil care a inceput in SUA? 

Pentru ca bursele nu sunt influentate de evenimente, ci doar de psihologia maselor. Care, dupa un val de psihologie negativa au intrat, ca intotdeauna, intr-unul de psihologie pozitiva. Un lucru normal, despre care am vorbit la momente in care multi anuntau sfarsitul lumii.

Pe langa pandemie si razvratirile din SUA va voi arata si niste grafice! Care, ii vor face foarte probabil pe cei cu capul pe umeri sa inteleaga, mult mai bine cauza razmeritei americane.

Acest grafic vorbeste de la sine pentru ca prezinta cifre! Eu mai mult decat ca orice datorie va trebuie sa fie platita, la un moment dat, nu voi spune. Cred ca ati observat forma de parabola a datoriei federale, care se apropie cu mult curaj de 25000 de miliarde de dolari. Un fleac zic eu, egal cu 121% din PIB-ul SUA. Populatia are si ea datorii de cca.17000 de miliarde, tot in Sua, nu pe Marte. In rest, va las sa dichisiti voi celelate cifre si faceti la sfarsit o adunare.

In figura urmatoare aflam si cui le plac actiunile! Sa nu-mi spuneti ca bogatii nu stiu sa piarda bani. Ei isi pierd de obicei camasile in decursul unui "crack". Acest grafic ne mai arata ceva, ca si indicii bursieri. Ne arata unde se duc cea mai mare parte a banilor "tipariti" de bancile centrale. Si in care buzunare sunt bagati. Ca sa fie cheltuiti mai apoi pe actiuni si derivate. 
Rezultatele obtinute in urma acestor politici le vom vedea in graficele urmatoare. Care demonstreaza ca "rascoala" din SUA n-ar prea trebui sa mire pe nimeni. Ea mocnea, dar a avut nevoie de o scanteie, uciderea unei persoane de culoare de catre 3 politisti.
Comparati cresterea venitului majoritatii populatie, putin peste zero, cu cresterea venitul a 5% din populatie, care vedem ca se apropie de 20%. De paturile submedii nu mai vorbim, vedeti si voi ca crestera venitului acestora se afla sub zero. Daca ne uitam la averi vedem acelasi lucru, in al doilea grafic. Explozia averilor celor 1%, care sunt si posesori de actiuni intr-o masura de 53%, cifra luata  din graficul precedent.

Ce a trebuit sa faca FED ca sa ajunga la acest 'eldorado' american? A trebuit sa-si maresca 'un pic' bilantul si sa-l puna intr-un balon umflat cu aier cald care, la un moment dat va trebui sa se raceasca, stiind ca gradele scad invers proportional cu altitudinea. Nu cred ca ma va contrazice cineva daca spun; viteza balonului seamana in ultima perioada cu cea a unei rachete = o linie dreapta cu directia spre cer. Mai ales daca tinem cont ca Fed este doar la jumatatea drumului, al carui sfrarsit il va atinge in 2021, conform marelui plan de monetizare. La un bilant de 12 trilioane de dolari, deci 12000 de miliarde, mai pe romaneste.
Luand seama de 'situatia de vis' in care s-a ajuns as incheia aceasta postare cu o intrebare: What the fuck could go wrong in such marvelous conditions?






miercuri, 13 mai 2020

ROBOR DE 3 LUNI INCOTRO?

In graficul afisat am marcat cu sageti albastre felul probabil in care cred eu ca se va misca dobanda robor, in viitorul apropiat. Tinta ei se va gasi cred, intr-un interval aflat intre 2-2,25%. 

Eu am marcat, tot cu albastru, doar limita inferioara a intervalului specificat. Ce semnal primim oare de la deprecierea pe care o vedem? Semnalul ca piata doreste sa dea imprumuturi si la dobanzi mai mici, un lucru care confm teoriilor conventionale ar trebui sa revigoreze economia.

Conform teoriilor mentionate ar trebui, numai ca, ele pleaca de la o presupenere eronata, in opinia mea. Mai precis, de la faptul ca daca exista oferta, trebuie sa existe si cerere suficienta in piata pentru imprumuturi. In cazul in care robor se va misca, asa cum cred eu, creditorii vor avea o surpriza neplacuta.

Dupa ce vor constata, de fapt, o cerere mai mai slaba, chiar mult mai slaba dect si-au inchipuit. Si atunci ce ar putea face altceva decat sa continue scaderea dobanzilor, spre nivelele mentionate in aceasta postare.

La ceea ce cred eu ca se va intampla dupa ce intervalul de pret marcat pe grafic va fi atins, voi reveni intr-o alta postare. Pentru ca eu fac analize, pe baza de cifre, fara sa fi pretins niciodata ca sunt un ghicitor.

Atentie! Sagetile din grafic sunt mai degraba ilustrative! Chiar daca pornesc de la nivele pe care le consider, teoretic probabile. Concluzie: robor suna la clopotelul deflatiei, zic eu.


luni, 4 mai 2020

A atins indicele Dow topul acestei corectii?

Indicele Dow din SUA a fost foarte aproape de limita inferioara a intervalului de pret specificat in penultima mea postare=24985. Atunci cand a reusit sa atinga un maxim de 24765. De aici a inceput o noua depreciere, care dureaza exact de 3 zile, vezi graficul alaturat. 

Este oare vorba despre inceputul valului de depreciere despre care spuneam ca va trebui sa duca indicele sub ultimul minim atins? Sau doar de o mica corectie dupa care Dow isi va relua drumul spre intervalul pe care l-am numit de oferta, in postarea la care am facut referire?

Observati va rog faptul ca Dow a recuperat deja 36,5% din deprecierea pe care a avut-o, deci aproape 7 mii de puncte. Atentie! In toiul unei pandemii in care mortalitatea din SUA era in crestere continua. Cei care mai au dubii in privinta unei corelatii dintre miscarile bursiere si pandemie, vor trebui sa constate ca ea nu exista.

Bursa s-a apreciat, fara sa-i pese de infectati si de morti, in pofida faptului ca expertii au leagat intotdeauna miscarile ei de evenimente. Pozitive in cazul aprecierilor, negative in cazul deprecierilor. Dupa cum stiti pe mine stirile ma lasa rece, pentru ca nu pot influenta psihologia de asamblu a maselor. Decat pentru moment, eventual.

Argumentul convingator in favoarea ultimei afirmatii va veni in cazul in care bursa isi va continua aprecierea, un lucru pe care il consider foarte probabil. Daca n-am gresit, vom asista de aceasta data la o continuare a cresterilor de pret intr-o perioda in care infectiile vor fi in scadere, ca si numarul celor decedati. De abia astept sa vad explicatiile expertilor care au pus deprecierea pe spinarea pamdemiei!




miercuri, 29 aprilie 2020

GOING FOR THE GOLD

Cititorii vechi al acestui blog ar trebui sa si-l aminteasca pe Gogu, care a dezvoltat o "relatie de dragoste" cu argintul, in timpurile de glorie ale metalului pretios. Atunci cand pretul acestuia era in jur de 49$, Gogu "cumpara tot", pe baza recomandarilor venite de la experti. Care ne asigurau ca pretul metalului va lovi in curand nivelul de 100$. 

Avertismentele mele pornite din cele mai bune intentii, care ii atrageau atentia lui Gogu ca argintul se invarte in jurul unui maxim pe care ar putea sa nu-l mai vada in viata lui, s-au lovit de bine cunoscuta bascalie romaneasca. Meniul zilei in aceasta tara in care foarte multi se considera priceputii pamantului. Ceea ce s-a intamplat cu argintul stim cu totii, a ajuns la 11$ in loc de 100$, actualmente la 15$.

In plina pandemie Covid 19 vad ca s-au trezit din nou "sapatorii de metale pretioase"! Cei indragostiti de aur in special. In graficul care urmeaza, publicat de Bloomberg, vedem o noua euforie legata de aur! Al carui pret expertii il vad din nou in stele. Argumentul adus in favoarea acestei perceptii este inflatia, care va trebui sa se nasca in urma monetizarilor pornite ca un tavalug, pe plan global.
Manat de aceleasi bune intentii va spun; eu nu as cumpara nici un gram de aur la pretul actual. Pentru ca ceea ce vad venind este deflatie nu inflatie. Dar si pentru ca nu exista vreo dovada concreta in favoarea perceptiei; aurul se apreciaza intotdeauna intr-un mediu inflationist. 

Dovezile sunt mai degraba contrare acestei perceptii! Aurul a avut aprecieri dar si deprecieri de pret in perioade de inflatie. Valabil si invers! In graficul care urmeaza se vede ca pretul metalului a lovit deja limita inferioara a intervalului de oferta pe care l-am calculat, dupa o apreciere demna de bagat in seama, pornita de la minimul marcat cu linie albastra. Deci de la intervalul de oferta marcat cu doua linii, in loc de directia spre stele aurul ar trebui sa inceapa o calatorie spre pamant! Prin intermediul unui nou ciclu de depreciere.


Going for gold? Not me, I'am going for cash! What about you?


duminică, 26 aprilie 2020

LIBERALISMUL A DAT CU CAPUL DE PLAFON, ZIC EU

In istoria omenirii ne lovim de 3 povesti politico economice importante; liberalismul, comunismul, si fascismul. Le spun povesti pentru ca oamenii au intotdeauna nevoie de o poveste in care sa creada, pentru a-si putea tine sperantele vii si incerederea in viitor la nivele linistitoare. Ba mai mult, povestile ne salta cel mai usor din realitatea propriuzisa! Care nu este intodeauna asa cum ne-am dori-o.

Pentru ca liberalismul a iesit invingator din batalia celor 3 povesti, voi face referiri doar la aceasta doctrina. Care, in opinia mea, a ajuns la un apogeu. Unul economic, in ultimul deceniu si, destul de recent si la unul politic. In 1776, “tatal capitalismului” Adam Smith a venit cu o teorie revolutionara prin care “turta economica a lumii,” considerata pana atunci destul de "inflexibila", putea fi crescuta spre binele tuturor. Teoretic, la infinit.

Teoria lui Smith este mai complexa, dar se poate explica si simplu, in cateva fraze: Capitalismul este mediul economic in care profitul reinvestit in productie va duce la bunastarea tuturor.
Conceptul lui Smith doboara zidul dintre egoism si altruism, transformand fudulia, imbogatirea, intr-un fenomen benefic comunitatii. Va dau un exemplu; un croitor, singur in atelierul sau, care castiga bani din munca productiva, va reinvesti in extinderea afacerii sale capitalul care ii va ramane in plus dupa achitarea cheltuielilor necesare traiului. Aceasta abordare il va imbogatii dar va crea si locuri de munca, bunastare pentru alti oameni care, cu timpul, vor putea face exact la fel. Creditul, in forma lui actuala, al carui subiect nu-l voi aborda, se leaga si el de teoria lui Smith, ca si liberalismul politico economic.

Important este totusi sa intelegem un lucru; Smith nu-i considera capitalisti pe cei bogati care nu-si investeau profitul in productie, ca atare si in angajari! Si atunci, mai este oare societatea de azi una cu adevarat capitalista sau doar una in care fudulia da cu picioarele in teoriile economistului scotian? In lumea de azi bogatia este concentrata in mana unui procent tot mai mic de oameni, care consuma mai mult si reinvestesc mai putin.Ca si simplul cetatean, invatat de fuduli sa consume cat mai mult, pentru ca cifrele consumului privat fac parte din formula PIB. Cum mai poate oare functiona in aceste conditii doctrina liberala, definita astfel de enciclopedia britanica:

"Liberalism is a political and economic doctrine that emphasizes individual autonomy, equality of opportunity, and the protection of individual rights (primarily to life, liberty, and property), originally against the state and later against both the state and private economic actors, including businesses."

Oportunitati egale intr-o societate in care numai unii, “o mana de oameni” ajung la resurse financiare oferite in mod discretionar? La “bani tipartit” de bancile centrale, de exemplu, si nu numai! Atentie! Aceeisi “care trebuie” sunt si cei salvati de catre tocmai statul al carui influenta doreste sa-l limiteze liberalismul! Dupa ce s-au aruncat orbeste in aventuri financiare aiuritoare, falimentare. Iata de ce cred eu ca aceste concepte care se bat cap in cap, s-au lovit cu el si de tavan. De unde, nu poate urma decat o cadere, una atat de dureroasa incat va fi consemnata in istoria oamenirii.

Cei mai multi cetateni refuza sau nu sunt capabili sa constientizeze momentul politico economic de inflexie al umanitatii. Nici macar dupa ce pretul petrolului a cazut in cap! Evenimentul a fost pentru mine un zanganit de clopote, dar hoarda actioneaza conform modelului psihologic bine cunoscut si tipic valului de apreciere in care ne aflam. El fiind un lucru firesc dupa ce “balonul a facut pac”. Dupa sfarsitul acestei corectii cei care au crezut ca totul e ca inainte vor fi jupuiti. Atat la bursa cat si in societate, pentru ca somajul si falimentele n-au adus nimanui, niciodata, prosperitate. In Romania va fi foarte probabil vai si amar, pornind de la ceea ce s-a realizat in ultimii 30 de ani de asa numita democratie si de asa numitul capitalism.

In articolul din zf Ramona Cornea anunta repornirea economiei. Povestea ei s-a nascut din scaderea cifrelor somajului tehnic. Wow! In grafice vedem ca indiciele autohton Bet si cel american Dow, se apropie incet de primul nivel de oferta, care ar trebui sa dea un bobarnac bunei dispozitii din piete. De la acest nivel, poate de la unul mai inalt, va trebui sa urmeze o noua cadere, care va trebui sa depaseasca ultimul minim atins. Ma opresc aici ca sa putem reveni la subiect in viitor.









miercuri, 22 aprilie 2020

“Peak oil” si valoarea reala a barilului de titei

Inainte de postarea promisa despre liberalism ma simt obligat sa intervin cu o alta postare. Pe care o consider “mai acuta”, tinand seama de aparitia unui fenomen nemaivazut de nimeni pana acum. Pretul barilului de petrol a ajuns la minus 40,32$.

Ati citi corect si vedeti acest lucru si pe graficul afisat care ne arata, ceva foarte foarte interesant: Intr-o zi, cea in care pretul petrolului a intrat in colaps total, investitorii isi vindeau contractul prin a plati cumparatorului 40 de dolari.

Mai pe romaneste “ia barilu neamule, pe nimic” ca iti platesc eu 40 de dolari daca il duci dracului de aici.

Dupa inca o zi, investitorii din aceeiasi piata, cumparau barilul de petrol si la 20 de dolari. Deci erau gata sa platesca aceasta suma pentru acelasi titei care se vindea, cu numai o zi inainte pe nimic. Si cu un bonus de 40$ pentru cel care era interesat sa-l cumpere.


Cati investitori au fost ruinati de acest roller coaster al pretului petrolului vom afla mai tarziu. Ceea ce ar trebui sa stim si sa acceptam, acum cand avem dovezile in mana este: Piata pune preturile pentru orice produs tranzactionat, in functie de cerere si de oferta, punct.

Cei care au urmarit acest blog, de la inceput, isi aduc cu siguranta aminte de discutiile contradictorii pe care le-am avut cu unii cititori. Care au inghitit pe nemestecate parerile expertilor, sustinatori ai teoriei “Peak Oil. Argumentele mele de atunci au ramas in picioare si azi:

1 Pretul petrolului il pune piata, in functie de perceptia pe care o au investitorii! Influentata la randul ei de starea psihologica momentana a acestora.

2. Mi-am exprimat atunci si imi exprim si azi convingerea: Omenirea nu va fi lipsita niciodata de surse energetice. Pentru ca va gasi mereu alternative la ceea ce exista.

Inchei prin a va spune un lucru despre care sunt convins: Oamenii vor mai avea nevoie si se vor mai folosi de titeiul existent pe Terra! Ca o consecinta; piata va plati in curand chiar si 23$ pentru un baril de petrol. Mai pe urma, poate din nou 10-15$, in functie de intesitatea la care vor tremura chilotii investitorilor.


luni, 13 aprilie 2020

SEMNIFICATIA VALULUI DE DEPRCIERE A INDICELUI DJ

Cand cumpara oamenii actiuni? Atunci cand au incredere in viitor, deci in faptul ca investitia pe care doresc sa o faca le va oferi un profit. Cand vand oamenii actiuni? Atunci cand si-au pierdut increderea in viitor, deci atunci cand incepe sa le fie frica ca vor pierde banii pe care i-au investit.

Pe scurt si la subiect; oamenii care au incredere in viitor actioneaza constructiv, in timp ce cei care si-au pierdut increderea in viitor actioneaza distructiv.

De ce este indicele DJ o unitate de masura excelenta privind increderea cetatenilor pe plan global? Pentru ca bursa din SUA atrage investitori din toata lumea, un lucru care reise foarte clar din graficul alaturat. Precum se poate vedea, spre sfarsitul anului 2019 inevstitiile strainilor in piata bursiera americana au depasit cifra de 7,5 trilione de dolari. 7500 de miliarde, pentru cei neobisnuiti cu trilioanele. 


Uitandu-ma la acest grafic eu constat ca un ciclu barosan de incredere a dat cu capul de tavan. Spargand astfel balonul in care a fost impachetat, umflat pana la refuz de bancile centrale si de mediul politic. Dupa cele intamplate au aparut imediat si expertii, cu aceleasi retete ca intotdeauna; bani, bani, si iar bani pentru piete. De la stat si de la bancile centrale.

Ce fel de bani? Bani facuti din aier, ca si pana acum, bani care au scufundat lumea in cele mai mari datorii din istoria ei. Datorii care vor trebui platite, fara doar sau poate, la un moment dat. Faptul ca un ciclu gigant de incrdere a cazut cu capul spart la pamant nu pare a-i deranja deloc pe experti. Si nici faptul ca intre volocitatea monetara si incredere exista o dependenta indistructibila. Din postura mea de amator eu vad zile foarte negre la orizontul istoriei umanitatii. Si, vad experti care vor exclama disperat la un moment dat; "oare cine isi putea inchipui asa ceva"?

PS. In postarea urmatoare veti afla parerea mea legat de efecetele pe care le va avea spargerea acestui balon asupra liberalismului si asupra capitalismului de cumetrie. In care s-a scaldat lumea in ultimele decenii.