Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 29 septembrie 2020

Datoria globala a explodat!

In timpul pandemiei Covid cu cca. 10%, pana la 252%, vezi graficul alaturat! Cine o va plati oare si cand? Eu n-am mai auzit niciodata si nici nu gasesc dovezi in istorie pentru teoria; "datoria poate crea bunastare"

Inchei prin a repeta ceea ce am mai spus; Suntem la un punct de inflexiune al umanitatii, chiar daca cei mai multi nu-si dau seama sau, isi dau seama dar nu le pasa. 

La un moment dat va trebui sa le pese, atunci cand vor simti durerea pe pielea lor!

joi, 24 septembrie 2020

Azi mi-a sarit in ochi un titlu, urmat de urmatorul pasaj

"Indicele ROBOR la 3 luni a crescut la 2,02%, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR)."

In 13 mai, anul curent, am publicat pe acest blog postarea cu titlul;"Robor de 3 luni incotro?" Vezi graficul afisat in acea postare si compara-l cu cel proaspat, afisat mai jos.


De ce a inceput sa urce Robor de la un nivel specificat de mine, deja in luna mai? Ba mai mult! De ce a cazut dobanda din mai si pana recent, intr-o perioda in care toti vorbeau despre inflatie? 

Unde se va duce oare dobanda de acum incolo?  Din moment ce aprecierea ei a fost mentionata de mai multe ori in masmedia. Dupa ce, aceeiasi masmedia ii bucura pe cititori, nu de mult, in 16 august, cu rubrici de genul:

O veste bună pentru românii cu credite: ROBOR la 3 luni continuă să scadă şi coboară sub pragul de 2%.

Nu este asadar usor sa fi locuitorul zapacit al acestei tari, care se afla si in mijlocul unei pandemii care naste informatii la fel de zapacitoare! Publicate de oameni care se declara experti in economie, in imunologie, in politica, you name it.

miercuri, 16 septembrie 2020

"E ceva putred in Danemarca" atunci cand micul investitor devine expert in optiuni

Volumul de tranzactionare in opțiuni pe acțiuni unice a depasit pentru prima data volumul actiunilor obisnuite! Vezi graficul alaturat!

 

Oare cine sunt cei care au devenit expertii optiunilor "dje tātye felurili", asumandu-si astfel aproape jumatate din volumul total de tranzactii? 

Micii investitori, desigur! Care au invatat de la FED ca bursa, a intrat pe un drum unidirectional vesnic. Directia spre cer!


 Chermezul e in toi, FED e cu ei. What the fuck could go wrong when everything and everybody is so high?

Uitandu-ma spre viitorul "plin de lumina" care ne astepta, ma framanta o intrebare; vor reusi oare manipulatorii pietelor de capital sa tina bursa la nivele suficient de ridicate, pana la alegeri? Pentru ca Trump sa mai castige un mandat? Daca bursa cade, Trump are sanse mari sa cada impreuna cu ea.

marți, 8 septembrie 2020

Bilantul FED

Banca centrala din SUA a ajuns sa aiba un bilant de 7 trilioane de dolari. Atentie! Saltul de la 4 la 7 trilioane a fost facut in decursul acestui an.

Din sapte trilioane, doua au fost cheltuite pentru obligatiuni ipotecare, asa cum se vede in graficul prezentat de Bloomberg.

Aceste grafice imi trezesc 3 intrebari:

1. Mai controleaza FED situatia? Eu zic ca nu, decat aparent.

2.Va vrea si va putea FED cumpara toata America? Raspundeti voi!

3.Cand ii va exploda oare in fata, bancii centrale acest balon "umflat cu aier si plin de bombe?"

PS. Bursele au luat-o la vale in pofida banilor pompati de Fed. Tesla si-a pierdut 25% din valoarea totala in doar cateva zile! Pana la proba contrarie eu voi continua sa percep miscarea actuala ca pe o corectie. Dupa care, ultimul top, va putea fi incercat din nou. Privind valutele ma astept la o apreciere de bagat in seama a doalrului fata de euro. In curand! O apreciere care ar trebui sa afecteze negativ si evolutia burselor din SUA.

PSS. Ce efect a avut pandemia asupra burselor? Niciun efect!