Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 26 martie 2021

In SUA, la burse, continua lupta dintre vanzatori si cumparatori

Dow Jones a reusit sa se mentina mai multe zile deasupra liniei rosii, precum se vede, dar a fost ranit prin faptul ca indicele a revenit sub acel nivel. A reusit sa stea acolo doar doua zile dupa care a perforat din nou linia rosie. In sus!

Aceste miscari n-au schimbat insa cu nimic scenariul pe care vi l-am prezentat in ultimele postari. La ce se pot astepta in viitorul apropiat, cei interesati de bursele din SUA, ale caror miscari vor molipsi si bursele europene, implicit bursa de la Bucuresti. Foarte probabil, la miscari intre linie si ultimul maxim, asa cum am mai spus. Dupa care, o noua perforare a liniei rosii, spre directia sud, pare o miscare foarte probabila.

Atentie! Trendul pozitiv pe care l-a avut Dow ramane neschimbat, pana in momentul in care nivelul elipsei pe care o vedeti in grafic, va fi perforat. Pentru confirmarea unei schimbari de trend indicele va trebui sa se mentina "zile bune" sub acest nivel. Deocamdata, strategia cea mai sanatoasa este sa urmarim zilnic ceea ce se intampla. Pentru ca in mediul actual nu as recomanda nimanui cumparari, dar nici vanzari.

Prechea eur/dolar s-a depreciat conform asteptarilor, ceea ce insemneaza ca dolarul s-a apreciat fata de euro. Implicit fata de leu! Daca perceptiile mele se vor dovedi a fi corecte euro ar putea ajunge la nivelul liniei rosii pe care o vedeti in graficul care urmeaza. Nu printr-o prabusire sinistra ci prin miscari ciclice mai marunte. 



duminică, 21 martie 2021

Ceata in pietele de capital ca si in "piata pandemiei"

In pietele de capital ceata vine de la ingineriile finaciare intreprinse de bancile centrale. In piata pandemiei vine de la faptul ca o boala noua nu are cum sa fie cunoscuta integral, decat dupa ce a trecut si dupa ce a lasat dupa sine toate urmele pe care le putea lasa. Sunt deci convins ca in cazul pandemiei vor aparea si alte noutati, in afara trombozelor, care vor fi elucidate cu timpul, in urma unor cercetari coninue. 

Din conferinta de presa, foarte deschisa si bine pusa la punct de Agentia Europeana a Medicamentelor, a reiesit clar ca discutia din jurul vaccinului AZ este pur stiintifica, fara niciun iz politic. Fraza rostita de Emmer Cooke pune punctul pe i;  Dacă aș fi eu, aș fi vaccinata mâine. Dar, aș vrea să știu ce ar trebui să fac dacă mi s-ar întâmpla ceva după vaccinare. Despre asta vom vorbi in conferinta de presa de azi"

Afirmatia facuta de Cooke este una foarte logica si normala pentru orice om "cu capul pe umeri"! Dar, poate mai putin normala, pentru cei care cred ca Soros si Geitzu au platit virusul ca sa ne haleasca.

Spre deosebire de conferinta de presa a AEM, conferinta de presa a FED a fost mult mai cetoasa. Poate tocmai pentru ca Powel repeta ca o moara stricata aceleasi concepte. "Vom folosi toate uneltele..............", pe care le puteti vedea in poza de mai jos, nota subsemnatului.

La prima conferinta de presa, la cea cu uneltele, FED a rufazat sa vorbeasca despre SLR. Dar, a revenit dupa doua zile si anuntat ca va fi suspendat. Cu posibilitati de reluare a subiectului, in cazul in care va fi necesar. Parca l-am auzit vorbind pe Kelemen Honor despre ursi. Citez cu aproximatie; Pe noi nu ne-au votat ursii ne-au votat oamenii, deci suntem de partea lor. Dar si de partea ursilor, pe care ii vom numara si vom face in asa fel incat sa fie si ei multumiti. 

Sa vedem ce a facut piata, Dowjones, in decursul acestor evenimente. Dupa ce indicele a perforat linia rosie, la nivelul 32420, miscarile lui a fost in ambele directii, precum se vede. La ce ne putem astepta in viitorul apropiat, tinand cont de mediul haotic in care ne invartim? Cel mai probabil la miscari cuprinse intre intervalul delimitat de maximul atins de Dow si linia rosie. Pana in momentul in care indicele va ajunge eventual din nou sub nivelul acestei. Numai in acest caz vom putea vorbi de un semnal de depreciere. Atentie, cu trecerea timpului nivelul liniei rosii creste, pentru ca nu este orizontala!


 

Ca atare; dupa opexul pe care l-am avut vineri, eu zic ca ne astepata inca o saptamana interesanta! Si, pana in momentul de fata, scenariul descris de mine in postarile precedente ramane valabil. Inclusiv cel al euro/dolar. 

Inchei prin a sublinia un lucru foarte interesant. Dobanzile repo din SUA, deci cele de peste noapte, au apucat sa devina si negative! Un lucru care ne arata ca in piata exista un exces de lichiditate raportat la cantitatea de trezorerii. De unde am tras aceasta concluzie? Dobanzile repo nu pot deveni negative decat intr-un singur caz. In cazul in care detinatorii de lichidati sunt gata sa platesca ei o dobanda, atunci cand fac schimb de bani cu trezorerii. Mai pe romaneste; o banca are bani, pe care doreste sa-i schimbe cu trezorerii de calitate, cu o alta banca de exemplu, care poseda asemenea instrumente. Dar care nu-si prea doreste sa faca un asemenea schimb.

In mod normal, banca care are lichiditati are asul in maneca! Pentru ca banca posesoare de trezorerii vine sa-i ceara acesteia bani imprumut. Fiind pregatita sa inmaneze primei banci trezoreriile convenite, dar sa si plateasca o dobanda pentru banii primiti in schimbul lor. Situatia actuala este in "viteza invers"! Banca care are lichiditati vine la banca care are trezorerii! Si este gata sa-i plateasca acesteia o dobanda, pentru suma pe care o da in imprumut. De aici dobanda negativa! Eu iti dau bani, pe nimic, si iti mai dau si o dobanda ca sa accepti imprumutul, in schimbul trezoreriilor de care am nevoie.

Ce va trebui sa faca Fed intr-o asemenea situatie, cu toate instrumentele pe care le are=manipularea dobanzilor si cam atat. Va trebui sa asigure, "o podea," de data asta pentru dobanzile repo, pentru ca ele sa nu cada sub zero. Cum se poate face acest lucru? Prin restrangerea lichidatii monetare, "tapiringul" despre care a inceput sa vorbeasca piata. Sau, prin asiguarea existentei unui numar suficient de mare de trezorerii, raportat la inundatia de bani! Facuta de FED, de data asta mana in mana cu guvernul. By your popcorn and let's whatch, pentru ca ne plimbam in teritorii absolut necunsocute! Care sunt totusi tratate cu multa siguranta si certitudini de catre inginerii financiari.

joi, 11 martie 2021

SLR(supplementary leverage ratio)

Raportul de levier suplimentar, o cerinta care decurge din acordul de la Basel III spune ca bancile din SUA trebuie sa mentina un nivel minim de capital compensatoriu activelor detinute, fara a tine cont de nivelurile de risc. Dorind sa impinga bancile sa ajute tara sa treaca peste pandemia Covid-19, autoritatile de reglementare le-au permis acestora sa excludă temporar de la numitorul SLR trezoreri și depozite depuse la Rezerva Federala, pentru ca acestea sunt considerate cele mai apropiate de activele lipsite de risc. 

Această mișcare de urgență va expira pe 31 martie! In timp ce Fed a fost neobisnuit de tăcut privind soarta SLR, inainte deciziei pe care o va lua saptamana viitoare. Jelena McWilliams, presedinta Corporatiei Federale de Asigurare a Depozitelor, a declarat saptămana trecuta ca nu vede necesitatea extinderii regulii provizorii la nivelul instituției de depozitare, potrivit Politico.

Deci asumarea continuarii sau a sistarii masurii de urgenta ii revine Fed, un fenomen care va pune in opinia mea institutia, intre ciocan si nicovala. Daca se va decide extinderea masurii piata bondurilor, cea mai mare si ma lichida piata din lume, ar putea deveni nelinistita, din moment ce masura a fost declarata provizorie Daca FED va decide sistarea provizoratului, piata actiunilor si a derivatelor se poate speria la fel de bine, considerand ca Rezerva Federala nu mai este de partea ei. Indiferent de cine se va speria senzatia va raspandita pretutindeni. Alternativ; nu se va speria nimeni si atunci bursa va ajunge pe Marte. O poveste in care eu nu cred in aceste momente.

Graficul pe care il cunoasteti imi da acesta senzatie, pentru ca pretul DOW a ajuns la linia rosie, prezentata in postari precedente. Un asemenea nivel nu poate fi batut usor! In general, la nivele atat de importante ca acesta, apare intotdeuna si un fenomen care sa poata tulbura apele. Adevarul este ca ele au fost tuburi si pana acum, doar hoardele euforicie le-au vazut curate ca lacrima. Senzatia este ca acea pe care o au doi indragostiti visatori, imbratisati si asezati intr-o barca, care luneca pe un fluviu foarte linstit spre o cascada.

Deci eu cred ca ne aflam in fata unor evenimente pline de suspans incepand cu sapamana viitoare!

Iata si graficul Dow actualizat, in care se vede corectia. Mai benigna decat m-am asteptat eu. 

Mai maligna a fost in cazul celorlalti indici, in special al indecelui Nasdaq, plin de companii tehnologice. Care vedem ca s-a depreciat aproape 13%. Repet: Tinand cont de atmosfera plina de euforie in care ne scaldam analizele mele precedente au pus accent in primul rand pe determinarea directiei de miscare a indicilor. Din cauza aceleiasi euforii linia rosie a fost pentrata chiar azi. Temporar, cred eu! Dar vom trai si vom vedea.